Laposmonitor, bekapcsolás után lekapcsoló háttérvilágítás

Van itt egy Samsung SyncMaster 931BF, ami bekapcsolás után két másodperccel "lekapcsolja" a háttérvilágítást. Nem kontakt, mozgatásra nem reagál, szétszerelés, az érintkezők, csatlakozók tisztítása után is ugyanez van. A jelenség megbízhatóan reprodukálható; bekapcs, majd kb. két másodperccel utána háttérvilágítás ki.

Mi baja lehet? Kondi tud ilyet csinálni?

Hozzászólások

Inverter? Fenycso? Latsz barmilyen valtozast a regemulthoz kepest? Csokkent fenyero? Villodzas? Elsargulas/elrozsaszinesedes?

Triviális sérülést nem láttam egyetlen alkatrészen sem; mit kéne csekkolni az inverteren? Magát a képernyőt nem mertem megbontani, csak a monitort szedtem szét és a paneleket néztem meg/át. Változás az ez van, más nincs. A fényerőnek nincs baja amíg nem kapcsol le. Villódzás és elszíneződés sincs.

Sub

----
"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)

Igen kondi tud ilyet csinálni, bár lehet több oka is. Az inverter board-on van egy PWM modulátor IC, aminek mindenféle visszacsatolásai és védelmi bemenetei is vannak. Ha bármi miatt nem gyújt be a fénycső, vagy az üzemi feszültsége nagyon eltér a normálistól, akkor kb 2 masodperc után a PWM vezérlő letilt. Nyilván ha az inverter primer oldalán nincs meg a megfelelő tápfesz, akkor a fénycsövön sem lesz meg, ezért le fog kapcsolni.

A 931BF-nek nem ismerem a belsejét, én 214T-t javítottam hasonló hibajelenséggel. Egy fő 13V-os tápegység volt, ez látja el a scaler-t és az invertert is. Ennek a fő az elkói kiszáradtak ezenkívül az inverternél volt 2 kisebb elkó, ami szintén púpos volt. Mivel a scaler board a 13V-ból további külön stabilizált feszültségeket állított elő, ezért a digitális rész működését nem zavarta a zajos táp.

Javítás után jópár évig működött, de sajnos az egyik trafója (a 214T-ben összesen 6 nagyfeszültségű trafó van) menetzárlatos lett, ahhoz cseredarabot nem sikerült eddig felhajtanom.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Első körben én a service manual-t megpróbálnám előkeresni az internet sötét bugyraiból. Abból azért sokminden kiderül, pl a tápfeszültség mennyi kell legyen, troubleshooting lépések stb.

A 931BF nem mai típus, nem tudom hány üzemóra lehet benne, de ennyi idő alatt az elkók bizonyára jócskán leromlottak, még ha nem is feltétlen látszik rajtuk.

Ha van multiméter kéznél akkor mérnék a hálózati táp szekunder oldalán DC és AC állásban is, DC-ben megvan-e a névleges érték, AC-n pedig 100-200 mV-nál nagyobb értéket ne mutasson. Ha ez nem stimmel, akkor szinte biztosan elkó probléma. Ha rendben van, akkor sajnos jön a bonyolultabb troubleshooting a nagyfesz rész körül, amihez igazából én sem értek, csak a PWM IC datasheetje alapján reverse engineereltem, hogy mi mit csinál és hol mekkora feszültségnek kell visszajönnie. Ha több fénycső van, akkor meg lehet próbálni egyesével lehúzni őket, megnézni, hogy változik-e a viselkedés (rövidebb vagy hosszabb lesz-e a lekapcsolás előtt az idő), illetve felcserélni a fénycsöveket hogy a viselkedésbeli eltérés a fénycsővel vagy az inverter kimenetével mozog-e együtt. (Ehhez valószínűleg meg kell toldani a kábeleket, mert úgy szokták méretezni, hogy egyféleképpen lehessen csak bekötni. Ez nem veszélytelen, 2kV ~50kHz-en több centis íveket tud húzni.

Ilyenkor jó, ha esetleg van egy donor, amiben ugyanilyen inverter board van és fel lehet cserélni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Érdemes megnézni a tápegységét is. Egy más típusú monitornál már mindent végig ellenőriztem, a végén kiderült, hogy a hálózati adapterben voltak kiszáradva az elkók, pont a kimenetén. De azért a nagy elkót is kicseréltem, ha már szét kellett szedni. Ez a táp 19V-ot adott ki, 3A terhelésen. A monitor bemenetén meg lehet mérni, hogy leesik-e a tápfeszültség, vagy másik tápegységgel kipróbálni, ha van kéznél.

Kiszáradt elkóra tippelek a tápegységben, aztán valamit fals módon észlel a mikrokontrollere, netán brown out reset lesz. Nekem az volt évekkel ezelőtt, hogy rondán vibrált, majd talán ki is aludt a háttérvilágítás. Kicseréltem a kiszáradt elkókat, azóta is ezt a monitort használom. El tudod képzelni, hány éves lehet, ha DVI és VGA bemenete van, 1680x1050 a felbontása és Samsung SyncMaster 223BW névre hallgat. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tipikus hibája ennek a sorozatnak. Kondicserét neki.