Számítógép üzemeltetése télen, kültéren

Nem teljesen kint, hanem egy fedett, teljesen zárt, viszont nem fűtött helyiségben. Egy rosszul záródó faajtó választja csak el a kültértől, amin a szél például besüvít.

Lehet baja egy NAS-nak, vagy routernek, vagy például egy komplett számítógépnek ilyen körülmények között? Természetesen 7/24 működéssel, kihűlni nem hagynám, ha pedig meleg a pára nem fog rajta kicsapódni, vagy igen? Esetleg alaplap kevésbé melegedő részein, vagy egyes csatlakozásoknál?

Van ezzel kapcsolatban élő tapasztalata valakinek?

És ha már itt tartunk, hogyan védenétek meg az eszközöket ilyen környezetben?

Hozzászólások

A besüvítő szelet valahogy kizárni, tömtés az ajtó falcokba. A cuccot meg bevágni valami használt kétajtós szekrénybe, némi szellőzéssel, ventivel. Ha nincs nyitogatva folyton, akkor a nyári-őszi-téli klima szépen beáll szép lassan, minimális hőingadozással. A párát a kinti huzat tudja bevinni. Szerintem.

Szerkesztve: 2021. 09. 15., sze – 20:37

Vasa válogatja, bányagépet üzemeltető ismerősömnek remekül működött sokáig kint, szabadtéren, tető alatt, minusz 10-ben is a cucc, csak a táp mihálylott meg egyszer. Vinyós rendszer felejtős, inkább a meleg az, ami kárt okoz, a nedves hideggel annyi baj lehet, hogy lecsapódik a pára és az para. A hideg környezetben fűtő cuccost szeretik a rovarok is.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2021. 09. 15., sze – 22:14

lehet rosszul emlekszem a fizikara, de a para a hideg cuccokra csapodik le. (hideg szemuveg vs meleg lakas). mivel munkat nem vegez, a fogyasztas hove alakul. szvsz, ha "legmentesen" bezarod egy (fem)dobozba, ami konnyen atadja a meleget a kornyezetnek, es ha nem fogyaszt sokat (=termel hot), akkor kibirja. elvileg lehet kapni szuros ventiket is, de nemtudom az mit fog meg.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A pára a harmatponton csapodik ki, az pedig jó eséllyel a gép belsejében lesz (beszívja a venti a hideg levegőt, ami valahol a ventillator utáni alkatrészeken fog lecsapódni (pl tápegység)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A párás levegőnél melegebb felületen történő páralecsapódás fizkáját azért jó lenne legalább nagy általánosságban vázolni... Merthogy eddig abban a tudatban éltem én is, hogy a párás levegőnél hidegebb felületre csapódik ki a nedvesség, nem pedig a nála melegebbre.

Mondanál olyan példát, ahol a gép, ami a környezetének a hőmérsékletéről indult és hőt termel, nem lesz melegebb, mint a környezete?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az is remenykedett, akinek a medencejebe vegul nem o maga, hanem a lava csobbant bele... :) minusz tiznel az a szaz watt hoteljesitmeny mar nem fogja melegen tartani a gep teljes belteret, biztosan lesznek teruletek a panelen, ahol kialakulhatnak paralecsapodasok, es ahol para van, ott vizcsepp is lesz, ami viszont oda fog folyni, ahova nem kene.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

nekem meg mindig nem vilagos hol lesz ilyen? van a kulso X homerseklet, meg van a dobozban a meleget termelo gep. ennel a rendszernel hogy tud barhol is X-nal alacsonyabb homerseklet kialakulni? ez mintha ellentmondana a termodinamika 2. fotetelnek :o

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ha a hőszigetelés elég jó és beletolsz jó sok energiát (a hatásfok nem lesz nagyon acélos) akkor attól mert a külső hőmérséklet magas a hőszivattyú (==hűtőgép) még tud működni.
Bár ez irreleváns, mert a fordítottja volt a kérdés, hogy nagyon nagy hidegben előfordulhat-e, hogy a fűtő gép belseje hidegebb legyen, mint a környezete. Szerintem nem. Attól persze kicsapódhat benne pára, de csak speciális körülmények között. Legyen mondjuk kint -10 fok a gép belseje meg mondjuk -2. Egyensúlyi helyzetben nem csapódik ki a pára, mert a gépbe bejövő -10 fokos levegő relatív páratartalma csökken -2-re melegedve. Akkor lehet érdekes ha a helységnek van mondjuk egy ajtaja a lakás felé is. Ha ezt kinyitod a -10 fokos levegő egy kis helységben gyorsan kicserélődik a meleggel ami bejön a lakásból - innentől mindenhol lesz páralecsapódás. Elsősorban a -10 fokos falakon, de másodsorban a -2 fokos gépbelsőben is. Amint viszont beáll a hőmérsékleti egyensúly az egyensúlyi termodinamika fog uralkodni és a gépedben levő levegő lesz a melegebb mint a kinti (goto 1).

"Tegyuk fel"... - szerintem meg ne tegyuk fel, mert nem ez a feladat. Ha igy akarja uzemeltetni, akkor szamoljon azzal, hogy esetleg megdoglik valami ido elott, es akkor nem lesz gond. Nyilvan nem ugyanaz a feltetelrendszer, mintha stabil +20c fokon, 40-60% paratartalom tartomanyon belul jaratna folyamatosan a gepet.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A pára le fog csapódni, ami a levegőben van. Az a gyanúm, hogy ez egy nyáron bazimeleg, télen meg bazihideg helyiség, tutira nem lesznek az ottlévő eszközök hosszú életűek, hacsak nem eleve kültériek. Akkor működhet, ha mondjuk télen +8-12 fok alá nem hül ez a helyiség, és nyáron se mászik 30 fok fölé, és még e mellett nem hirtelen hül le, illetve a pára nem csapódik ideoda kifelé ott bent (tehát kell szellőzés mégiscsak valahol).

Egy távoli galaxisban kénytelenek voltunk a gyakorlatilag csak fagymentes épületben járatni a szervereket és nem 1x kaptuk a beépített menedzsmentjük riasztását, hogy 6 foknál jobban lehült a bejövő levegő, vigyázzunk a párával. Volt ott hdd meg ssd is gazdagon, de kibírták, viszont volt szellőzés is bent. Nyáron a klíma működött, illetve adott időben (átmeneti időjárás) egy állóventit odapakoltunk, hogy hajrá.

Ez alapján a hőmennyiség (azaz a hideg) akkora egy lehülő helyiségben, hogy azt mondjuk 100W-nyi hőtermeléssel érdemben nem fogod befűteni, de a környékét sem. Pláne nem, mert a termelődő pici meleg is felfelé fog szállni és beszívja a hideget maga alá.

Bemelegítés elhanyagolhat,  a födém rétegrendje a következő: 1 db OSB lap, 1 db fémlemez tető :) A számítógép tipikus fogyasztása, konnektorból pedig úgy 30 watt. (Régi típus)

Na, üzemeltetési tapasztalatból kipakolom egy télre és megnézem mi fog történni, a kockázatokat elfogadva. Ha szétmegy, szétmegy.

Tedd dobozba hogy tiszta maradjon és télen melegítse magát. Dobozra nagy, kis ellenállású szűrő és egy kifelé dolgozó ventilátor rovarráccsal, akkor nyáron sem akkora para feltéve hogy nem kell nagy teljesítményű gép, mert abból komolyabb technika kell hogy elvidd a hőt.

Passzív hűtésű router nálam 2 évet bírt padláson csupaszon, de a végére nagyon szörnyen nézett ki szegény. 

A kinti kamerák a napos oldalon is jól tartják magukat, pedig több hőt termelő "intelligens" fajták de közben biztos semmi spéci hőszabályzó cucc nincs bennük, Szumma 16eFt volt a PTZ. Az alumínium házas oké, azt értem, de ez az olcsó műanyag is működik.

A wifis-körökben ip 65 ös lemez szekérnyekbe szokták zárni az eszközt kültéren, illetve az általad leirt beltéren. télen szuper, nyáron a kérdés, hogy mennyire van meleg abban a helyiségben, bár láttam pc-t belecsomagolva oszloptetején, tűző napon. Évekig elment, de az már extrém....

Tapasztalat a diszk nem fogja birni, foleg ezek az uj hiper optimalizalt agyon tomoritett xyz technologiat alkalmazok.

Talan regi 120 ide vagy 160 sata ha eleg akkor az elporog, de szerintem oda erdemesebb egy ssd telen es nyaron is jobban birja a homersekletet.

Amugy a tappal hamarabb lesz problemad mint a vassal.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Beteszed egy hűtőszekrénybe. A termosztátot kicseréled, hogy olyan 30 °C körül kapcsoljon csak be, ezzel a hűtés meg van oldva.

Esetleg beteszel mellé valami kis fűtést, azt meg belövöd 5-10 °C közé, bár szerintem arra nem lesz szükség, termel ő annyi hőt magának.

Egy ilyen megy 24-ben 15-20 éve egy sima tetőcserepes padláson. Nyáron 50 fok, télen -20. Háttértár CF kártya. Lassan muzeális darab.

http://www.anysystem.com/compaq-deskpro-p3.html

Vagy 5 éve hangos lett a táp ventilátora, de aztán megszűnt magától. Vagy beállt vagy megjavult nem tudom, de a gép azóta is teszi a dolgát.

Lehet dokumentálni kellene az állapotát, ha egyszer bedöglik.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Teheneszetben a tapos automata adagolo gepe volt erdekes. Komplex egerfeszek es belekotott por, minden amit el tudsz kepzelni.

Abba ment tonkre, hogy a cinciri rovidre zart valamit. HighTech egerfogokent is jol mukodott. Le kellett volna fotozni. Kokemeny 233mhz , hiaba akkor tudtak meg gepet epiteni.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nekem hasonló környezetben megy 4+ éve egy TPLink router. Persze ebben nincs ventillátor, vagy egyéb mozgó alkatrész.

(mondjuk a szél épp nem fúj be, de fűtetlen, szigetelsé nélküli garázs)

Szerkesztve: 2021. 09. 17., p – 14:32

nyugi, semmi baja nem lesz tole. spinning diszk altalaban felejtos (lasd meg lentebb), hasznalj ssd-t, es telen huzd le a haz ventilatorat (csak cpu-e maradjon), akkor a meleg tobbe-kevesbe hazon belul marad, annyi eleg nagy zimankoban is.

paratol nem kell tartanod, ez ugy hulyeseg, ahogy van: a nedvesseg a hideg targyakra csapodik le, itt meg melegebb van. ha mar csak 1 fokkal melegebb van a gephazon belul, akkor ott mar semmi se fog lecsapodni, meg ha korulotte nedvesek is a targyak.

De, hogy okosat is mondjak: gyakorlatilag minden muszaki cikken rajta van, hogy "operating temperature". Az az, amit a gyarto garantal. Pl. tapegysegek kozott nagy a szoras; olcso/otthonira csak 0 fokig van, ipari tapra -40/-80 -ig is. A gyakorlatban viszont hacsak nem sziberiaban laksz, a sima otthoni tapnak sincs baja -20-al, ha jol vedett helyen van, csak a gyarto nem akar ezzel szorakozni.

Bár valóban a lecsapódás a legnagyobb probléma, azért 99% relatív párát sem feltétlenül szeret minden eszköz. Legalábbis nincs rá specifikálva, de a gyakorlatban valóban kevésszer okoz gondot. Azért egy HDD-t biztosan nem tennék ki ilyennek.

Egy esetben bír ilyenkor pára lecsapódni, ha nagyon hirtelen melegszik fel a környező levegő, mert ekkor ő maradhat hideg a hőtehetetlensége miatt. De azért ennek kicsi az esélye.

Én próbálnék még egy hőlépcsőt csinálni. Ugye az első a helyiség amiben van.

Mondjuk belerakni egy olyan szekrénybe amiben tud forogni a gép levegője, és aránylag légtömör, de nem túl nagy légtömeg.

Ebbe raknék valami páramentesítőt, ez lehet agyaggolyó, "needdmegzacsi", stb, és ha a gép nem fűti be, akkor termosztáttal indított szekrényfűtést az aljába. Viszont nyárra légzsalus/szűrős átöblítés kell egy másik termosztáttal.

Minél többet gondolkodunk rajta, annál jobban túl tudjuk bonyolítani. :)

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Hát na.... :) Kültéri, leásott elektromos szekrényeknél kérik, hogy a belsejében ne teljes földfeltöltés legyen, hanem az utolsó kb 30cm párakötő golyóval legyen feltöltve.

Ez a kezdetben valamelyik szekrénygyártó megoldása volt, heroináron, de elég hamar leváltotta a szekrényépítő cég ugyanolyan kinézetű kertészeti agyaggolyóra.

Letesztelték, pont ugyanolyan párakezelési tulajdonságai vannak, de az ára meg csak töredéke....

 

Ezt úgy tudom elképzelni, hogy szekrény aljába ilyen golyó, rá valami rács, arra a gép, gépbe pedig pár Silica gel zacsi.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nagyon nem ajánlom ezt a fajta üzemeltetést. Egyrészt, amit írtál, hogy a kicsapódó pára hidegben, plusz a nagy hőingások napszakok és évszakok között, baromi gyorsan kinyír minden elektromos eszközt, az elektronika egyik legnagyobb ellenségei ezek. Nem csak üzemeltetésnél, de tárolásnál is, pl. youtube-os retró csatornákon látni, hogy azok a régi gépek és perifériák, régi tévék, rádiók, amelyek hőmérsékletileg nem szinten tartott helyen, pl. padlás, tetőtér, fűtetlen garázs, fészer, stb. voltak tárolva, azok mennyire hatványozottabban rosszabb állapotban vannak azoknál, amelyek meg szépen szobában, fűtött raktárban, stb. voltak tartva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

+1, maguknak a felhasznált anyagoknak az állapota drasztikusan valtozik a hőingás hatására, beleértve a felhasznált műanyagokat, kondenzatorok szigetelő anyagait, forrasz anyagokat, vezeték szigetelés, stb.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Cipősszekrényben lesz, ami kb 2 cm vastag bútorlap. az oldalán fúrtam lyukat, ott mennek ki-be a vezetékek, valamint tervezek oda egy 8-as ventit, kis légáramlást adjon.

A cipősszekrény két szintes, a fölső szintjén pedig a macska téli szállása kap helyet, ami így alulról fűtve lesz a számítógép által (vagy legalább nem fagy jön lentről)

Sima tányéros HDD lesz.

Ahogy én elképzelem, kis hőingással szinte fix hőmérséklet lesz a dobozon belül, így a problémák meg vannak oldva. 

Tízenkét éve ketyeg egy mindenes PC a padláson, mellette egy wifi router. Épp tegnap másztam fel meg nézni, alig bírtam ki ásni a galamb piszokból (az se ártott neki) . Csak akkor állt meg, amikor le kapcsolták az áramot. Pára nem tud ki csapódni rajta/benne, jóval melegebb mint minden más. 

Nah, pár kiegészítés az itt elhangzottakhoz:

A levegőben mindig maximum annyi nedvesség van, amennyit az meg tud az adott hőmérsékleten tartani.   A nedvesség azokon a felületeken fog kicsapódni ahol annak a hőmérséklete elég alacsony, hogy a közelében lévő levegőt a benne lévő pára kicsapódási hőmérséklete alá hűtse. Egy  ház esetében ezek tipikusan a falak, amik ugye érintkeznek a kinti jóval hidegebb környezettel, emiatt lehülhetnek a benti levegő párakicsapódási hőmérséklete alá. Egy NAS vagy számítógép esetében ilyen nincsen, mert annak a hőmérséklete (hacsak nem a hidegből hoztuk be) azonos a környezetének a hőmérsékletével. A fentiekhez hozzájön, hogy a számítógép folyamatosan hőt termel, ezért a belső hőmérséklete magasabb mint a környező levegőével és a folyamatosan átszívott levegő páratartalma is megegyezik a kintivel, ezért hacsak nincs pangó víz a gépben, a gépházon nem alakulhat ki kondenzáció.
Ha tartósan 10 fok alatti hőmérsékletű helyiségben üzemel a gép, érdemes a BIOS-ában, "Silent" módra állítani a hűtési karakterisztikát, vagy ha lehetőség van hűtési profilt állítani, akkor a ventillátor elindulási pontját 45 fok fölé állítani. Ez biztosítani fogja, hogy mindig meleg legyen a dobozban.

Ami kritikusabb, az a gép indítása 10 fok alatti hőmérsékleten. Ha korábban meleg, párás helyről lett átvíve, érdemes hajszárítóval vagy alacsony fokozaton járó hőlégfúvóval 10-15 percen keresztül átmelegíteni a gépházat. Ez hasznos, mert -10 fok alatt a szobai használatra tervezett eszközök ventillátorai hajlamosak indulásnál megszorulni.

A hőingazozásos mítoszról elmondható, hogy amilyen erősen tartja magát, olyannyira nem igaz, úgy nagyjából 80-as évek óta. A történet hátterében az áll, hogy a régi számítógépek, sokszor akár tizes, százas nagyságrendű áramköri kártyákat, wire-wrap-os kötéseket, foglalatokba ültetett ICket, kilóméternyi kábelezéseket tartalmaztak. Ezeknél a hőingadozások okozta elmozdulások kontakthibákat okoztak. A mai számítógépek esetében ezeknek a csatlakozásoknak a száma a töredéke.  A BGA forrasztásokkal megjelent a forrasztások, hőmersékletingadozás által okozott, fáradásos törése, de emögött nem a környzeti hőmérséklet a változása, hanem a terhelésváltozás hatására, az alkatrészen fellépő hirtelen hőmérsékletváltozás áll. Egy fűtetlen épületben a hőingadozás lehet 30-40 fok is, de ennek a sebessége lassú.
Hasonlóképp a temperált hőméreséklet igényének mítosza sem áll ma már meg. Amíg a számítógép tervezett működési hőmérsékletének a maximuma nincs átlépve, nem jelentkezik jelentős élettartam csökkenés. Padláson, tetőzugban elhelyezett gépeknél az időszakosan fellépő 40-45 fok sem okoz meghibásodást, ha a hűtés megfelelő állapotú.

Gyakran, különösen szobai berendezések nem szobai használatakor,  figyelmen kívül hagyott tényező, a gép szabadon hagyott nyílásai és a levegőszűrők hiánya. A környezetből a gépházba jutó por, pollen, spóra, kutya-, macskaszőr, nyárfaszösz megtapad a felületeken, rontja a hűtés hatásfokát. A bejutó rovarok megakaszthatják a ventillárokat.  Rágcsálók kárt okozhatnak a gép kábelezésében. Az ilyen nyílásokat érdemes, roszdamentes csirkehálóval és hepa szűrőszövettel letakarni, a szövetet 3 havonta cserélni.

Amennyiben pincébe, nagyon nedves helyre kerül  dobozba szererelésre a berendezés, akkor úgy kell elhelyezni, hogy a háza ne érintkezzen a doboz falával, mert a dobozban kialakuló páracsapda miatt a nedvesség a vezetékeken és az érintkezési pontokon átkerülhet a berendezésbe. A külvilág felé menő kábeleknél törekedni kell, hogy a kábel a berendezéstől elfele lejtsen. Ha fentről érkezik kábel legyen a berendezés alá vezetve és lentről felfele bevezetve. A kábelek hurkainál a vezetékre húzott befőttesgumi, a kábelen végigcsorgó páracseppet megakasztja és leválasztja. A szilikagél, zeolit, égetett agyag stb. használata felesleges feng-su kategória, mert még napi regenerálás mellett is kilós mennyiség kell, hogy észrevehető legyen a hatása. Helyette érdemes a dobozban extra hőmérséklet szenzort és vízfolyás érzékelőt elhelyezni. 

A PII, PIII, PIV-es, Intel Atom gépekkel szerzett tapasztalat, hogy amennyiben megfelelő eső elleni védelmet kap a szerkezet, akkor 8-10évet is elmegy folyamatos ridegtartású üzemben.
 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nekem volt szerencsém telepíteni PC-ket kültérre, víztorony, hidroglóbuszra. (Még a mikrotik korszak előtt).

Előtte végeztem tesztet, hogy mit bír kültéren egy PC - erkély esővédett sarkába doboz és minden burkolat nélkül egy fémlemezre távtartókkal beüzemeltem egy alaplapot, élére állítva egy 80GB-os WD diszket + wifi kártyát parabola antennával végén - évekig ment !! Kosz rakodott rá por, homok, madártoll - pókok beszőtték, bogarak elhaláloztak rajta..

Közvetlen esőnek és tűző napsütésnek nem volt kitéve, de télen a szél rá hordta a havat, akkor tettem rá egy nejlon zacskót..

For Whites Only meeting room!

Egy idoben adoberendezeseket szervizeltem templomtornyokban, magas hazak felso szintjein, kulonbozo szintu, igenytelen, szelsoseges kornyezetben. Volt ahol az allandoan hot kibocsato szerkezet haza szanaszet volt rohadva a paratol, ami elvileg nem tehet kart a keszulekben. Ez jellemzoen olyan helyszinen volt, ahol szelsoseges hoingas, es kulso homersekleti korulmenyeknek kitett eszkozok mukodtek.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Villanyszerelési boltban tudsz venni minden szükséges eszközt(hűtés, fűtés, páratartalom, portmentes szellőzés), amivel szekrényben (pl. elosztószekrény) tudsz üzemeltetni szinte bármit.

Saját eszközt is lehet építeni, amivel monitorozni is tudsz szenzorokat. Szerintem ebben a  témában sok fórumtéma létezik.

Persze, de a kérdés a szélsőséges körülmények közötti üzemeltetésre vonatkozott. Lakószobai körülmények között gyak. bármit üzemeltethetsz különösebb kihívás nélkül. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem azvolt a kérdés, hogyan varázsoljunk lakószobai körülményeket egy szélsőséges közegben üzemeltetett eszköz számára, hanem mi a tapasztalat a szélsőséges közegben üzemeltetéssel kapcsolatban, de lehet hogy én értettem félre valamit.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség