Wifis villanykapcsoló fogyasztása

Fórumok

Üvegpaneles érintéssel kapcsolható egyszerű villanykapcsolókat kerestem, miközben a smarthugo oldalán látom, hogy az adatlap szerint a wifis villanykapcsolója is csak 0.1mA folyamatos fogyasztással működik, ami a saccom szerint olyan 0.02W lehet. Erős a gyanúm, hogy ez fals adat, emiatt elkezdtem keresgélni, más wifis érintőkapcsolók mennyit fogyasztanak. De ezt egyiknél sem láttam megadva, ezért hozzáértőbbektől kérdem, átlag mennyit fogyaszt egy wifis villanykapcsoló, és mekkora lehet a szórás ebben a különböző gyártók közt?

Hozzászólások

Ilyen fogyasztás mellett ha ezer darabot szerelsz fel, sem számottevő. 1000W óránként 35-40Ft

Nyilván™, ha olcsó az áram, akkor el kell pazarolni. Úgyis többet költ a smartbirka mobilnetre, Netflix-re, Spotify-ra, HBO Go-ra, Youtube Premiumra. Az erőművek meg nyugodtan pöfékeljék csak az oxidokat a levegőbe azért, hogy a gondtalan™ életre vágyó smartpolgári elit lusta lehessen elsétálni már a villanykapcsolóig is.

Ilyen fogyasztási értékek mellett elég ha egy évben egyszer segít az automatizmus azon, hogy távollét esetén lekapcsolja a felkapcsolva felejtett fűtést, vízmelegítést, világítást, akármit, és máris pozitív a mérleg. Szóval kár ennyire leegyszerűsíteni a dolgot, ez nem arról szól, hogy kényelem miatt nem kell odamenni a kapcsolóhoz.

Gyakorlatilag vagy olyat vesz az ember, ami kéthuzalos bekötéssel megy - ezeknek csak wifi és tapicskolós módja van, vagy olyat vesz, amihez oda kell vinni a fázis mellett a nullát is (három vezetékes működés) - jellemzően ez utóbbiak között vannak olyanok, amik párosíthatóak 432MHz-es nyomkodókkal.

Szóval kár ennyire leegyszerűsíteni a dolgot, ez nem arról szól, hogy kényelem miatt nem kell odamenni a kapcsolóhoz.

Valóban. Ez arról is szól, hogy nem kell a fűtőtestet sem lekapcsolni, nyugodtan lehet abban a 10-20 másodpercben is, míg odamennél hozzá, Facebook-ozgatni a saját környezetedre, otthonodra való odafigyelés helyett.

Ha odafigyelsz a környezetedre, illetve a napi rutin részévé teszed, sokkal kisebb eséllyel felejted el.

Nalam az "okos" aljzat lekapcsolja a villanybojlert is ha elmegyek otthonrol, azokon ugye nem szokott kapcsolo lenni, gondolom te sem szoktad kihuzni a konnektorbol mint a napi rutin resze. Szerintem erdemes hasznalni ezt a technologiat.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nekem pedig okoskütyük nélkül is van annyi eszem, hogy ha elmegyek otthonról, lekapcsoljam a vezérelt áram megszakítóját, amiről a bojler kapja az áramot. Ezért tényleg megéri™ 0-24 járatni egy kütyüt, mert hosszabb elmenetelek előtt lusta vagy kisétálni a villanyszekrényhez.

A smartpolgárság mintabirkája vagy.

Kedves hajbazer!

Magam olvastam hónapokkal ezelőtt azt a fórum bejegyzésedet, miszerint soha nem fogsz több hozzászólást írni a hup-ra, maximum, ha megszólíttatva érzed magad.

Ebben a témában senki nem szólított meg, mégis hozzászóltál, vagyis a szavahihetőséged innentől annyit ér, mint az általad agyonmocskolt tm multiké.

Az én témámat is jól tönkretetted, köszönöm szépen!

Szeretnélek megkérni, hogy legyen már annyi gerinc benned, hogy legalább a saját szavadat betartsd ... ha a teljes hupon nem is, legalább az én témáimban.

Köszönöm.

Magam olvastam hónapokkal ezelőtt azt a fórum bejegyzésedet, miszerint soha nem fogsz több hozzászólást írni a hup-ra, maximum, ha megszólíttatva érzed magad.

Ez a pipewire topicra vonatkozott, nem az összesre. Ott egy külön flame topicot is nyitottam, hogy fősodratúékkal ott folytatódhasson a vita. Végül hiába vittem át oda a vitát, fősodratúék folytatták az eredeti topicban. Ezért döntöttem úgy végül, hogy nem írok oda többet.

Ebben a témában senki nem szólított meg, mégis hozzászóltál, vagyis a szavahihetőséged innentől annyit ér, mint az általad agyonmocskolt tm multiké.

Az értő olvasásod ér ennyit.

Az én témámat is jól tönkretetted, köszönöm szépen!

Fősodratúéknak köszönd meg. Én azzal indítottam, hogy leírtam a véleményemet, amivel felhívtam a figyelmet egy káros társadalmi jelenségre, a pénzben mérhető olcsó javak elpocsékolására. Utána fősodratúék jöttek kötekedni, meg balfaszozni. Persze, mindig azt kell elküldeni melegebb éghajlatra, aki nem a közös mantrát fújja. Ők meg nyugodtan viselkedhetnek óvodás módjára.

Szeretnélek megkérni, hogy legyen már annyi gerinc benned, hogy legalább a saját szavadat betartsd 

Van gerincem, ezért is lehet, hogy nem a közös mantrát fújom és nem használok okoskütyüket, annak ellenére, hogy számtalan reklámhadjárat biztat rá marketing-erőszakkal.

ha a teljes hupon nem is, legalább az én témáimban.

Hajlandó vagyok szó nélkül hagyni a topicodat a jövőben, de csak akkor, ha a véleménynyilvánításomból flame háborút kererkített fősodratúékat is megkéred ugyanerre. Addig pont ugyanannyi jogom van itt lenni, ugyanis a smartpolgári léted nem jogosít fel arra, hogy engem, mint okoskütyüket mellőző, tudatos felhasználót elüldözz innen.

Lejjebb egy hozzaszolasban mar erdeklodtem nalad ezzel kapcsolatban. Kerlek ne azt ismetelgesd, hogy mit ne csinaljunk, hanem mutass jo peldat es ird le, hogyan csinalod te! Ha nem vasarolsz okoskutyuket, alig hasznalsz energiat, hogyan hasznositod a beveteleidet? Mire koltod el a penzed, ami nem pazarlas es nem is artalmas a kornyezetre? Vilagosits fel, tanits minket!

Rosszul olvastad.

A véleménynyilvánítás joga pedig engem is ugyanúgy megillet, mint a magadfajta smartbirkákat, és addig nem is óhajtok róla lemondani, amíg az igazságosság elvén fősodratúékat nem szólítod fel távozásra. Hiába köszöngetsz.

mert hosszabb elmenetelek előtt lusta vagy kisétálni a villanyszekrényhez

Nehany feltetelezes a reakciod alapjan:
- sosem fogsz egyutt lakni senkivel vagy ha igen az a szemely/szemelyek mindig ugyanugy fognak cselekedni az ilyen helyzetekben mint te
- mikor elmesz otthonrol mindig tudod, hogy a tavolleted milyen hosszu lesz
- a kismegszakito olyan mint egy villanykapcsolo es ennek megfeleloen kell hasznalni

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

ha igen az a szemely/szemelyek mindig ugyanugy fognak cselekedni az ilyen helyzetekben mint te

Olyannal nem áll szándékomban együtt lakni, aki képtelen fel- vagy lekapcsolni egy kismegszakítót.

mikor elmesz otthonrol mindig tudod, hogy a tavolleted milyen hosszu lesz

Az első, aki hazaér, visszakapcsolja.

Ja értem és ilyenkor az óriáscsecsemő agyatok átkapcsolt sohatöbbéhidegvíz üzemmódba, és máris bevásároltátok az okoskütyüt.

Ott valami nagyon el van cseszve, ha többen vagytok és senkinek nem jut eszébe. Pont az ilyen leckék valóak arra, hogy ne felejtsétek el legközelebb. Erre inkább túlfogyasztással reagáltok rá. Na, éppen ezért vagy smartbirka.

A kioktatasi kiserlet helyett (mer' ugye te meg biztosan soha semmit nem felejtettel el es semmivel sem nyultal melle) inkabb valaszolj a fentebbi kerdesemre. Te mit fogyasztasz, milyen szolgaltatasokat veszel igenybe es ezeknek mekkora az okologiai labnyoma? Allandoan beleallsz mindenkibe, kozben meg lehet, hogy a hatterben te sem vagy jobb egy hangyanyival sem, csak annak erzed magad.

"Az első, aki hazaér, visszakapcsolja." - Aztán lehet várni 1-2 órát a melegvízre... Egy nyaralóban kifejezetten hasznos/kényelmes tud lenni az, ha már otthonról be tudod kapcsolni a bojlert, és mire kiérsz, van melegvíz - miközben az alatt az idő alatt, amíg nem vagy ott, nem kell melegen tartani a vizet. De ugye ha már ott a mobilnet, akkor lehet kamera is, riasztó is, meg egyéb kényelmi cucc is ráaggatva.

mennyi energia felfűteni 150-200l vizet 20 fokról 60-ra, vagy szinten tartani 60 fokon?

Nem biztos hogy engem kerdeztel, csak leirom a tapasztalatomat ezzel kapcsolatban. 50 literes, kb. 2 ora alatt futi fel (kapcsol ki a kis piros lampa) amikor a 2. fokozaton van (ez nem tudom hany fokot jelent, 3 fokozat van). Ha tobb napig nem vagyok itthon akkor biztos megeri, ha orakra akkor nem 20 fokra esik vissza valoszinuleg, hanem mondjuk 55-re a peldanal maradva. Biztos van olyan idointervallum, hogy jobban megerte volna bekapcsolva hagyni, de ezt nem fogom kisakkozni es amugy is tobb tenyezotol fugg (lakas homerseklet, bojler tipus, beallitott fokozat, stb.)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"Biztos van olyan idointervallum, hogy jobban megerte volna bekapcsolva hagyni,"

Nem hiszem. Az egyszeru futoszal hatasfoka kb. allando, ahogyan a vezetekelesen elveszo teljesitmenyt is csak minimalis mertekben befolyasolja, ha sok rovid helyett egy hosszu uzem van, vagy forditva. Ezzel szemben minel melegebb a tartalyban a viz, annal nagyobb a veszteseg, tehat ha hagyod kihulni, es csak akkor futod fel, amikor tenyleg hasznalod, azzal nyersz. Van is erre ilyen okosbojlernek nevezett takolmany, ami megprobalja megtanulni, hogy mikor szoktal belole nagyobb mennyisegu melegvizet kivenni, es csak akkor fut fel magasabb homersekletre.

Van is erre ilyen okosbojlernek nevezett takolmany, ami megprobalja megtanulni, hogy mikor szoktal belole nagyobb mennyisegu melegvizet kivenni, es csak akkor fut fel magasabb homersekletre.

Ez úgy szokott lenni leginkább, hogy van kettő tartály benne, egymás után kötve, az egyiket folyamatosan fűti (ami a csaphoz közelebb van), a másikat meg akkor, amikor vélhetően lesz nagyobb igény és akkor se annyira magas hőmérsékletre, mert majd a következő tartályban ráfűt. És igen, ezzel lehet sokat spórolni.

Hat, attol fugg... ha megorokolted az elozo tulajtol az "ejszakait", es olyan pici a vizigenyed, hogy egy 80 literes vizmelegito 8 ora futessel kiszolgalja, akkor valoban nem. Egyeb esetben merohelyet kell boviteni (40-50k), esetleg szabvanyositani (150k), uj vezetek nyomvonalat kiepiteni (20-100k). Tarsashazban extra nehezitett terepen.

Ha tobb viz kell, lehet nagyobb tartalyos bojlert venni, vagy melegebbre futeni, de ez noveli a vesztesegeid.

Egyebkent regen azert is hivtak ejszakai aramnak, mert arra volt kitalalva, hogy a kb. allando teljesitmenyen uzemelo alaperomuvekbol legyen hova tenni az aramot az ejszakai volgyidoszakban. Testvere meg a hotarolos villanykalyha. Ma mar szerintem inkabb nyug az aramszolgaltatonak, es nem azert kapcsoljak be, mert tobblet van, hanem mert jogszabaly alapjan kotelezo. A kornyezetvedelemhez meg aztan szerintem vegkepp semmi koze az egesznek, a naperomuvek termeleset mostanaban mar szepen felveszi a terjedoben levo legkondicionalas, nem veletlenul dol meg minden evben a nyari rendszerterhelesi rekord, es eri be lassan a telit - annak ellenere is, hogy a hazi napelemes rendszerek lenyegeben negativ fogyasztaskent jelentkeznek a halozaton.

Fenntartom. A B tarifát nem csak akkor és annyi időre kapcsolják be, ahogyan azt a hálózat igényei diktálnák, hanem

- naponta legalább 8 órát mennie kell

- legalább 2 órát csúcsidőszakban is be kell kapcsolni

- a legrövidebb üzem legalább 15 perc

(emlékezetből írtam, a tévedés joga fenntartva)

A kánaán majd a távvezérelhető otthoni akkumulátorokkal jön el. Ha.

Az elektromos hálózat egy nagy egyensúlyi rendszer. Az elsődleges szolgáltatást nézve puffereid nincsenek, erőművek nem csettintésre adnak több villanyt, hanem ehhez idő kell.
Akkumulátor: ekkora teljesítménynél nem hiszek benne. Jelenleg hazánkban 6000 MW villamos teljesítményről beszélünk. Ha ennek 5%-a ingadozás, nincs ennyi akkumulátor. Egyszerűbb megvonni a tömegesen telepített hőtárolós fűtőegységektől.

Gyerekkoromban amikor nem vezérelt áramként jött, hanem még kapcsolóórás éjszakaiként, akkor ha bekapcsoltak egy nagyobb ipari létesítményt, az a környező falvakban 5..20 perc áramszünetet jelentett.
Napi 8 óra össz idő: ha nem garantálnak X órát naponta, akkor nem tudsz rá alapozni hőtárolós fogyasztót sem. Ezáltal nem valósul meg az az energetikai cél, hogy ide fogyasztassa el a rendszer a felesleges energiát, amit bármikor visszavonhat ha kell elsődleges fogyasztásra.

En pontosan tudom, hogy miert jo a fogyaszto oldali szabalyozas, es arrol is vannak minimalis fogalmaim, hogy hogyan mukodik a halozat. Eppen ezert irtam, hogy ez igy - plane gyors - szabalyozasra gyenge, ennel a csucseromuvek teljesitmenyet szerintem gyorsabban es rugalmasabban lehet varialni.

Attol, hogy a csucsterheles 6000MW kornyeken van meg a szabalyozashoz messze nem kell ekkora teljesitmeny, meg kapacitas sem. Kb. azt az idot kell kibirnia, amig a lomhabb eromuvek utanamennek a valtozasoknak. Egyebkent van mar ilyen maganakkus bohockodas a vilag masik vegen, virtual power plantnek hivjak. Egyelore kiserleti fazisban, kicsi teljesitmennyel es kapacitassal.

Az elektromos hálózat egy nagy egyensúlyi rendszer. Az elsődleges szolgáltatást nézve puffereid nincsenek, erőművek nem csettintésre adnak több villanyt, hanem ehhez idő kell.

De, vannak csettintésre több villanyt adó erőművek, illetve, mivel 30-35 százalék import, ezért az import is csettintésre ad több villanyt jelenleg.

Jelenleg hazánkban 6000 MW villamos teljesítményről beszélünk.

Papíron 12 GW, de valóságban kb. 4 GW a saját termelés teteje, mert a többi teljesen legatyásodott patyomkin erőmű vagy import.

Napi 8 óra össz idő: ha nem garantálnak X órát naponta, akkor nem tudsz rá alapozni hőtárolós fogyasztót sem. Ezáltal nem valósul meg az az energetikai cél, hogy ide fogyasztassa el a rendszer a felesleges energiát, amit bármikor visszavonhat ha kell elsődleges fogyasztásra.

Gyakorlatilag már a menetrend része a vezérelt tarifa, hogy mikor kapcsolják be, elég sok kisebb-nagyobb kombinált ciklusú gázerőművet épített az E.ON az utóbbi 10 évben, amelyekkel lekövethető az igény, illetve melléktermékként hőenergiát is adnak, a kisebbek simán tudnak fűteni lakótelepeket. Csak hát ugye fosszilis.

A vezérlésre majd akkor lesz szükség, ha nagyobb lesz a megújuló arány, de akkor sokkal több lépcsőre lesz szükség, mintsem egy régió szintű vezérléssel működő B-tarifára.

Tudtommal hat régió van és az adott terület áramszolgáltatója dönti el a hálózatirányítással együtt, amúgy megyén belüli kapcsolási lehetőségek vannak, kb. egymillió háztartásban van vezérelt tarifa. Az, hogy mennyire nincs meg a valós hálózatkiegyenlítő szerepe, azt a különféle anomáliák jelzik, amikor egy erőmű tervezettől eltérően üzemel, akkor egyszerűen az import nő vagy az aFRR tartalékhoz nyúlnak, nem történik változás a vezérelt tarifában, sőt, még csak nem is tudják pontosan, hogy épp mennyi a vezérelhető fogyasztás, mert nincs lehetőség a mérésére a jelenlegi eszközökkel...

Én mérem például a bejövő feszültséget, látom a hirtelen feszültségváltozásokon, hogy mikor kapcsolják ki-be, például ma 00:00 körül kapcsolták be, 10:30 körül kapcsolták ki, 13:45 körül kapcsolták újra be, aztán 17:30 körül ki és most épp ki van kapcsolva, ha melléteszem a Mavir adatait, akkor minimálisan se látszik a görbéken, hogy bármi oka lenne ennek épp így és akkor lennie.

Én azt nem értem, hogy itt mindenkinek "nappali" áramra van kötve a bojler? Mert az nem is spórolás, nem is zöld.

Miért, kevesebb kWh-t fogyaszt vezérelt tarifán? Ha csak forintban spórolsz, az nem zöld.

Az a zöld, ha mondjuk a telkeden keletkező fával melegíted a vizet, mert az 100 százalékban megújuló vagy olyan okos-bojlert használsz, ami megtanulja az igényt, vagy pedig átfolyós rendszerű vízmelegítővel melegíted a vizet. A vezérelt tarifás tárolós bojler készenléti hővesztesége 1-2 kWh / nap, évente 350-700 kWh megy el csak arra, hogy tárolod a meleg vizet, mert nem akkor melegíted fel, amikor használod. Ez egyébként ez egy AA++ energiaigényű 100 négyzetméteres ház primer energiaigényének a 7,5-15 százaléka...

De, szamit, csak nem ugy, ahogy gondolod. Tudtommal itthon is van olyan csucseromu, ami ugyan dragabban termel, de kornyezetbaratabb, mint az alaperomukent szereplo szen- vagy lignittuzelesuek.

Nem tudom, hogy mennyire pontos, de pl. itt lehet nezegetni adatokat, hogy mikor mennyire CO2 intenziv a halozat: https://www.electricitymap.org/zone/HU Nem feltetlen ejszaka a legjobb.

Egyebkent en csinaltam a Hajdura egy szigetelo "kabatot", azzal picit lehet rajta javitani. Meg tenyleg ugy kell beallitani benne a vizhofokot, hogy epp eleg legyen a melegviz.

Az atfolyos vizmelegito gaz nelkul nem igazan mukodik. Meg amugy is itt jon be az a bizonyos kenyelem, amiben a tarolosok sokkal jobbak. Vagyis nem tudom, hogy mi a tudomany jelenlegi allasa, de en eddig mindenhol utaltam, ahol olyan volt.

Az atfolyos vizmelegito gaz nelkul nem igazan mukodik.

Brazíliában az elterjedt megoldás az, hogy a zuhanyrózsában van egy elektromos vízmelegítő, ami az átfolyó vizet megmelegíti. Kiválóan működik, annak ellenére, hogy a bekötések jellemzően ijesztőek (Google: Brazilian suicide shower, kapcsolj képekre és lehet szörnyülködni)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az adatlap szerint 2-2,5 l/perc a csap átfolyó melegvíz teljesítménye.

Ez nem tűnik kevésnek.

Gyors kereséssel találtam tipikus brazil zuhanyfejet:

https://www.mercadolivre.com.br/chuveiro-eletrico-de-parede-lorenzetti-…

https://www.mercadolivre.com.br/chuveiro-eletrico-de-parede-lorenzetti-…

3,2kW-tól 6,8kW-ig van, többféle változat. Nem tudom, literben mennyi víz folyik át rajta, de az egyiknél azt írta az egyik vásárló, hogy elegendően sok víz és jó meleg. Az biztos, hogy amikor Brazíliában zuhanyoztam, nem volt sosem probléma az, hogy nem bírta az elektromos zuhany erővel.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem tudom hogy ott mi a helyzet, ha jól emlékszem nálunk a víznek minimum 14 °C-osnak kell lennie. Zuhanyzáshoz 38-40 °C-os víz "kell" (azért idézőjelben, mert van aki hidegen is bírja :)).

A többi mind benne van a függvénytáblázatban... 3 kW esetén 1.7 l/perc jönne ki ezekkel az adatokkal. Annyival pedig biztosan nem lehet zuhanyozni, normál zuhany kb. 10 l/perc. De aki a felével beéri, az is még nem lesz kellemes.

Itt most két dolog keveredik.

Az egyik Magyarországon a csaptelep, ami az adatlap szerint 2-2,5l / perc átfolyással melegíti a hideg vizet 30-60 fok közé.

A másik Brazíliában a zuhany, ami egyfelől erősebb, mint 3kW, másfelől a hideg víz nem 14 fokos (a legtöbb helyen). Gondolom ahol hűvös a tél, oda a 6kW-os modellt választják, ahol meg az esős évszakban se esik 24 fok alá a levegő hőmérséklete, ott elég a 3kW-os is.

Voltam olyan helyen az egyenlítő mentén, ahol nem szaroztak elektromos vízmelegítővel, a hideg csapból jövő langyos vízzel lehetett zuhanyozni aztán csókolom.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

(Google: Brazilian suicide shower, kapcsolj képekre és lehet szörnyülködni)

Az elso 10 kepen tenyleg a zuhanyrozsak voltak, de a tobbi kep tripla X-es volt, Duckduckgo-val kerestem, nem google-el :)
Amugy egesz Del-Amerikaban nepszeruek.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Egyebkent erdekes, hogy hiaba kerestem, nem igazan talalok statisztikat, ami arrol szolna, hogy mennyi aldozatot szed ez a cucc. Egy biztos: a futoszal szigeteletlenul erintkezik a vizzel, ezert normal uzemben is elofordul, hogy "csipked". Ennek megoldasara van nemelyikben szinten a vizbe belogatva egy foldelo szal vezetek, amit aztan a beuzemelo vagy bekot, vagy nem.

Erdekes gondolatkiserlet, hogy mi tortenik a futoszal elszakadasakor...

Egyebkent erdekes, hogy hiaba kerestem, nem igazan talalok statisztikat, ami arrol szolna, hogy mennyi aldozatot szed ez a cucc.

Nem hiszem, hogy tényleg veszélyes lenne, inkább csak európai szemmel nagyon meglepő, hogy csupasz drótok / csokik vannak a fürdőszobában a zuhany vízsugarától pár centire.

De azért nem hülyék a brazilok sem, a vezetékezés a zuhanyrózsa fölött szokott történni, ahová a víz magától nem megy és ahová az emberek se nyúlkálnak.

Egyébként érdekes ez, hogy mennyire ír óvatosságot elő a szabvány egy-egy országban.

Számomra pl. Anglia pont a túlzott óvatosság miatt fura. A fürdőszobában bent nem lehet villanykapcsoló (kivéve olyan, ahol a spárgát kell meghúzni, de simán lehet, hogy az se a 240V-ot kapcsolja), nem lehet konnektor, illetve a zuhanytálca / kád pozíciójához képest meg vannak határozva területek (ha jól emlékszem, három különféle). Pl. kád felett csak max. 12V lehet, és a vizet kizáró lámpatest beépítést kell használni, a nem pont a kád felett, hanem mondjuk 1-2 méteres körzetében más a szabály, azon kívül megint más. A konkrét szabályokra és a területek definíciójára nem emlékszem jól, A példákat az alapján írtam, ami rémlik.

Gondolom egy angol Magyarországon lepődne meg nagyon, hogy fürdőszobában bent van a villanykapcsoló, meg a falban konnektor, meg 230V-os pucér izzó a kád fölött, jajj, mindmeghalunk!

Aztán meg nem, mert az emberek nem teljesen hülyék.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Itt is hasonló szabályok vannak, négy zóna a fürdőszobában (0, 1, 2 és egyéb), ahol ebben a sorrendben nem lehet törpefeszültségnél nagyobb feszültség (0. zóna), illetve a minimum védettség IP68, IP44 és IP21 kell legyen.

Itt van egy jó ábra róla: https://www.lampak.hu/ImgGalery/Img3/Clanky/furdoszobai_zonak.jpg

Szóval zuhany és akár a kád felett itt is lehet bármi, ami IP21.

Ez a furdoszobai zonas korlatozas nalunk is megvan, csak kicsit enyhebb.

Ezzel a zuhanyfejjel nekem nem az a legnagyobb bajom, hogy a bekotese a kad felett van, viszonylag kicsinek tartom az eselyet, hogy olyan osszefuggo vizsugar alakuljon ki, ami egyszerre erinti a csokit es a usert. Vegulis a fej fixen rogzitett, a viz meg lefele megy. Hanem az, hogy konkretan szigeteles nelkul erintkezik a halozati feszultseg a vizzel, amit magadra engedsz, ekozben a foldeles esetleges.

Ehhez kepest itthon sokan EPH kozdarabot raknak a zuhany lefolyoba, hogy ha esetleg kialakul a muanyag csoben egy osszefuggo szmotyi reteg a vilag vegeig es valahonnan odakerul valami kobor feszultseg, akkor nehogy megrazzon.

szigeteles nelkul erintkezik a halozati feszultseg a vizzel

Már hol? Gondolom nem a zuhanyfej belsejében Feltételezem, hogy ott valami olyan fűtőszál van, aminek a hője éri a vizet, de az elektromosság maga nem. A zuhany fölötti csokinál? De oda nem megy víz sugár normál esetben. Vagy nem gondolok valamire?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Wow, wow, wow. Wow.

Banyek, ez nem gyenge.

off: a csókában nem csalódtam, megint nagy szikrával csinált rövidzárlatot. Gondolom direkt a comedic effect kedvéért teszi ezeket bele.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Na de nem csak, hogy minden videóban van valami hasonló, ami azért gyanús, hogy minden egyes alkalommal nem vétene senki hibát, de ráadásul ez egy döntés, hogy a YT közönsége mindezt láthatja. A videó megvágása közben simán kihagyhatná, ha nem akarná direkt, hogy ezek benne legyenek.

Simán lehet, hogy van olyan, amikor elcseszi / hülye, az is lehet, hogy minden eset valóban ilyen, de azt tippelem, hogy ha minden hiba nélkül végigmenne, akkor direkt csinál valami hülyeséget ami szikrázik, hogy szórakoztasson.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem értem, hogy miért élsz olyan feltételezésekkel, aminek a cáfolata 1 percre google keresésre van tőled. Íme, az egyik ilyen típus telepítési útmutatója: https://media.portmoni.com/4687/Basic-Installation-IG.pdf

Egy darab transzformátorról sem írnak benne, csak kismegszakítóról és leválasztó kapcsolóról van szó.

Másrészt az amatőr villanyszerelő megérzéseimet is sérti a feltételezés, mert mennyibe is kerül egy 5kVA-es biztonsági leválasztó trafó? Ha azt is kifizetjük, megéri még ez a zuhanyfej?

Egyébként "220V"-os változatban is árulják.

Azért ez eléggé basic manual... :)

Másrészt az amatőr villanyszerelő megérzéseimet is sérti a feltételezés, mert mennyibe is kerül egy 5kVA-es biztonsági leválasztó trafó? Ha azt is kifizetjük, megéri még ez a zuhanyfej?

Lehet, hogy az elektromos rendszer része ez a leválasztás és az utcai transzformátor is része, nem tudom, milyen hálózat van Brazíliában, de annyi haláleset nincs, amennyi kellene ebből legyen, brazíliai hozzászólók tömege állítja, hogy nincsenek ebből halálozások, csípni szokott, ha meghibásodik, ami arra utal, hogy nincs jelentős és tartós potenciálkülönbség a fázis és a padló között.

"Azért ez eléggé basic manual... :)"

Én tehetek róla, hogy ilyet ad a gyártó? De abban amúgy kb. biztos vagyok, hogy ha kellene elé leválasztó trafó, azt már a legelején kiemelnék.

"Lehet, hogy az elektromos rendszer része ez a leválasztás és az utcai transzformátor is része, nem tudom, milyen hálózat van Brazíliában"

Szintén pár perc google keresés, fórumok alapján lakóingatlanokban ugyanaz a helyzet, mint nálunk: lakásig megy fázis + PEN, utóbbi a lakáselosztóban van földelve, innen TN-S a rendszer. Már ahol, mert régi ingatlanokban (kb. 50%) nem nagyon van külön földelő vezető.

"nincsenek ebből halálozások, csípni szokott, ha meghibásodik"

Igen, mert a tiszta víz vezetőképessége csekély, néhány 10 cm távolság után a vízsugár már nem folyamatos, alulról meg csempe / műanyag padlón állsz, ami ugyan vizes, de nincs jó minőségű elektromos kapcsolata a földpotenciállal.

Engem egyébként nem zaklat fel, vagy bármi ilyesmi, de ezen a fórumon is szoktak páran azon rugózni, főleg az EPH meg FI relé környékén, hogy mi mennyire életveszélyes, ahhoz képest ez elég meredek.

En is ismerek par "csipked a viz" sztorit, aminek nem lett halaleset a vege, es szerintem mint oly sok mas esetben, most is az all a hatterben, hogy a szerencsetlen kimenetelu eseteknek sokkal nagyobb a visszhangja, igy azt a valotlan latszatot keltve, hogy a hibas bojlerek bizony olnek.

Ha vegignezed a google altal feldobott nehany hirt, altalaban az szokott lenni a kiindulasi alap, hogy regi, rossz allapotu hazban vacak bojler uzemel, esetleg hozzanemerto szerelt. Az aramutes szerintem nem a viz miatt tortenik, hanem pl. fem cso viszi a csaptelepig, amit aztan az aldozat a fem kadban ucsorogve megerint, vagy hasonlo. De jo lenne latni valami vizsgalati jegyzokonyvet egy hasonlo esetrol, abban biztosan le van irva, hogy pontosan hogyan tortent az aramutes.

"A csapvíz azért nem desztilált víz, hogy ne vezessen."

Valoban, de ha megkeresed a feljebb altalam iderangatott Electroboomos csoka errol szolo videojat, demonstralja, hogy eleg gyengen vezet. Konkretan elmerit egy 110V AC feszultseg alatt allo vezeteket egy tal vizben, es nyulkal benne.

En is ismerek par "csipked a viz" sztorit, aminek nem lett halaleset a vege, es szerintem mint oly sok mas esetben, most is az all a hatterben, hogy a szerencsetlen kimenetelu eseteknek sokkal nagyobb a visszhangja, igy azt a valotlan latszatot keltve, hogy a hibas bojlerek bizony olnek.

Na most akkor el kellene döntened, hogy nagyon zavar a dolog vagy alapvetően nem zavar a dolog, hogy közvetlenül a vízhez ér a feszültség alatti fűtőszál.

Valoban, de ha megkeresed a feljebb altalam iderangatott Electroboomos csoka errol szolo videojat, demonstralja, hogy eleg gyengen vezet. Konkretan elmerit egy 110V AC feszultseg alatt allo vezeteket egy tal vizben, es nyulkal benne.

Közben fogja a nullát vagy legalább vizes lábbal a földelésen áll? Mert műanyag papucsban állva és semmi mást meg nem fogva ez nem egy nagy kunszt.

"Na most akkor el kellene döntened, hogy nagyon zavar a dolog vagy alapvetően nem zavar a dolog"

Mi van? Miért kellene? Mi köze ennek a beidézett szöveghez? Pusztán közöltem, hogy több olyan esetet is ismerek, amikor hibás bojlerből csípősen jött a víz, de nem halt bele az illető. Megnézték, volt hiba, kijavították, ment az élet tovább.
Emellett azt gondolom, hogy szerencsétlen körülmények között sokkal nagyobb valószínűséggel fordulhat elő, hogy a brazil stílusú zuhanyfej megráz, akár halált előidézve is, mint mondjuk egy Hajdú bojler esetében, ahol ez nem azon múlik, hogy a csövezés, a padló, a víz mennyire vezet, hanem azon, hogy a fűtőszál alapvetően el van szigetelve a víztől és az egész tartály földelve van. Így egy halálos balesethez két drasztikus hiba kell, meg még ugyanaz, mint a zuhanyfejnél.

"Közben fogja a nullát vagy legalább vizes lábbal a földelésen áll? Mert műanyag papucsban állva és semmi mást meg nem fogva ez nem egy nagy kunszt."

Nem tudom, már nem emlékszem a pontos körülményekre, és nem is találom a videót. Valami élő fellépés volt, ha jól emlékszem, és a színpadon állt, cipőben. A vizes lábnak szerintem legfeljebb akkor van jelentősége, ha a padló legalább minimálisan vezető, a burkolólap meg a műanyag zuhanytálca szigetel vizesen is. Szvsz a fém lefolyócső (ami földelésként viselkedhet) viszonylag ritka.

Egyébként a zuhanyfejes videóban megcsinálja, hogy kiköti a földelést, így 110V-ról üzemeltetve valami 50V körüli feszültséget mér a vízen, de akkora impedanciával, hogy a kezét is belerakva ez néhány voltra esik vissza.

Mi van? Miért kellene? Mi köze ennek a beidézett szöveghez?

Onnan indítottál, hogy hinnye, milyen dolog, most meg már konkrétan véded a dolgot... :D

Nem tudom, már nem emlékszem a pontos körülményekre, és nem is találom a videót. Valami élő fellépés volt, ha jól emlékszem, és a színpadon állt, cipőben. A vizes lábnak szerintem legfeljebb akkor van jelentősége, ha a padló legalább minimálisan vezető, a burkolólap meg a műanyag zuhanytálca szigetel vizesen is. Szvsz a fém lefolyócső (ami földelésként viselkedhet) viszonylag ritka.

Hát rohadtul nem mindegy, hogy cipőben csinálja mindezt vagy nem.

Egyébként a zuhanyfejes videóban megcsinálja, hogy kiköti a földelést, így 110V-ról üzemeltetve valami 50V körüli feszültséget mér a vízen, de akkora impedanciával, hogy a kezét is belerakva ez néhány voltra esik vissza.

Értem, de így, ha működik, akkor nyilván az áram nagyon nagy része a fűtőszálon át folyik, mert jóval kisebb az ellenállása és a víz körülötte nyilván beáll fél feszültségre, más eset, mintha a nulla megszakadna és csak a fázis érne a vízbe...

Ne haragudj, de lol, te egy igazi korkórkép vagy. Egyszerűen leírtam ide azt, amit tudok a témakörről, nem foglaltam állást. Amit te védelemnek vélsz, az a magyarázat arra, hogy ismereteim szerint normál körülmények között miért nem ráz meg a nyuszka vízbe merített fűtőszál, még ha elszakad is, amit pedig támadásnak, az szimpla tényközlés, hogy ez itthon nem felel meg a vonatkozó szakmai szabályoknak, és ha mégis felszereled és valakit baleset ér, valószínűleg rádhúzzák a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetést, ha belehal, akkor ennek a halált okozó válfaját.

Tessék, összefoglalom neked a véleményem a témakörrel kapcsolatban könnyen emészthető formában: én ezt a cuccot itthon nem szerelném fel, és mást is eltanácsolnék tőle, mégpedig azért, mert az európai túlbiztosított rendszerekhez szokott lelkemnek túl kevés benne a védelem. Ettől nem gondolom, hogy ez a cucc az első zuhanyozásnál megöl, de nagyobb eséllyel teszi, mint a Hajdú bojler, mert kevesebb benne a védelem. Ha valaki ilyet akar otthonra, tőlem aztán... csak ne velem akarja beköttetni.

"Értem, de így, ha működik, akkor nyilván az áram nagyon nagy része a fűtőszálon át folyik, mert jóval kisebb az ellenállása"

Igen, de a másik oldalról az a tény, hogy elég egy amúgy szintén viszonylag nagy ellenállású emberi kezet belerakni a vízsugárba ahhoz, hogy ez a félfeszültség az ötvenedére essen azt mutatja, hogy a víz nagyon rosszul vezet.

Szerinted?

A demonstrált esetben szerintem 50V helyett 110V-tal indul a kör, rajtad meg 1-2V helyett 2-4V fog esni.

Megfelelő mennyiségű vízben oldott ásványi anyag felett a különbség elég lehet, hogy agyoncsapjon. Nem értek a kémiához, nem tudom, hogy konkrétan mennyi kell.

Milyen bojlerekben van kozvetlen kapcsolat a futoszal meg a viz kozott?

Alapvetően és üzemszerűen egyikben sincs, viszont sokszor szétrohad a fűtőszál fémborítása és közvetlenül érintkezik a vízzel, ilyenkor vannak azok a panaszok, hogy csíp a víz.

Nekem hajdu van, abban ilyen keramia szigetelo van a viz meg a futoszal kozott (vizet sem kell leereszteni a cserehez).

Az egy ritkább típusú bojler, drágább (nekem is ilyen van), a többségben szimplán egy sárgaréz csőben van a fűtőszál, mint például: https://www.ventil.hu/hajdu-bojler-alkatresz-futoszal-k-tipusu-2400-w-t…

Amiket beidéztem, azok között voltak 127V-os és 220V-os modellek is.

Brazíliában vannak olyan államok, ahol az 1 fázis az 220, máshol meg egy fázis az 127V és két fázis ad 220V-ot, pl. a lakásunkban így, 2 fázissal volt a mosógép és a villanytűzhely megtáplálva.

Azt nem tudom, hogyan kötik be, de láttam már egyszerűen összesodort vezetékeket a zuhanyrózsa felett.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Meg amugy is itt jon be az a bizonyos kenyelem, amiben a tarolosok sokkal jobbak.

Milyen szempontból kényelmesebb a tárolós?

Bizonyára attól is függ, hogy ki mit szokott meg, de én mindig úgy gondoltam, hogy az átfolyós az kényelmesebb, szóval kíváncsi vagyok a te tapasztalatodra.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Országosan a fele sincs a távhőnek olyan hőforrás, ami hulladékhőt hasznosít és egyre kevesebb lesz az ilyen hőforrás, mert túl sokba kerül ugyanis a megfelelő hőszigeteléssel eljuttatni a célba a hőt és karbantartani az egész hálózatot, főleg, ha az a hő egy nagyobb erőműből jön, ami messze van a településtől. Ezen túl a távhő 80+ százaléka földgáz alapú és az önköltsége általában magasabb, mint az egyedi fűtéseké. Egyetlen előnye van, ha gázzal vetjük össze a gázt: az égéstermék koncentráltan kerül a magasba, nem a lakások szintjén terül szét a városban, de ha a hőszivattyús rendszerekkel vetjük össze, akkor ez az előny is elvész.

Nem véletlen, hogy alig-alig van olyan lakásépítési projekt, ahol távhőre akarnak rácsatlakozni és az meg is éri gazdaságilag a házközösségnek. Mondok példát, öt éve az 55 négyzetméteres panellakásban (szigetelt, nyílászáró cserélt, egyedi mérés) a fűtés és meleg víz évente ~100 ezer forint volt. Most a 135 négyzetméter családi házban (ami körül ugye nincsenek fűtött lakások) 140-160 ezer körül jött ki gázzal egy idény és 100-110 ezer körül fog kijönni hőszivattyúval, illetve 80-90 ezer körül a hőszivattyú + saját fás szárú növényi hulladék elégetésével.

Mert a meglévő távfűtéshez és a hőigények egyenetlenségének elosztásához hasznos, illetve a Főtáv is nagyon nyomja a dolgot, mert mégiscsak ez a profilja, de alapvetően egy összesen 5 milliárdos projektről beszélünk.

Az a helyzet, hogy elment a világ a távhő mellett, akkor volt nagyon hasznos, amikor hőszigetelés nélküli épületeket kellett volna szénnel vagy olajjal fűteni. A jelenlegi gáz-, hőszivattyú és/vagy geotermikus hő alapú épületgépészeti megoldásokkal fűtött és hűtött kis energiaigényű épületekhez egy nagyon rossz választás, mert a hő nagy része az utcákat fűti és jóval nagyobb az egész rendszer fix önköltsége, mint amit a jelenlegi épületgépészeti rendszerek tudnak AA++ épületekkel.

Ráadásul hűtésre nem alkalmas, ha meg az épület hűtésére ott van egy hőszivattyús rendszer (a split klíma is az), akkor már lehet azt használni fűtésre is, ez tovább rontja a távhő versenyképességét.

Röviden: igen, a távhő felében a hő gyakorlatilag ingyen van (sőt, néha negatív ára van), így tekinthető zöld fűtésnek, de rettentő körülményes, pénz és karbantartás igényes a szükséges helyekre való szétosztása.

Leginkabb arra gondolok, hogy azoknal az atfolyosoknal, amikkel hosszabb ideig eltem egyutt a cso urulese utan is valtozott a homerseklet, ezert tobbszori nekifutasra sikerult csak eltalalni a kivant homersekletet. Aztan ha kis idore elzartam, mert mondjuk samponoztam a hajam, akkor utana lehetett kezdeni elolrol.

Utoljára kb. egy évtizede laktam átfolyós vízmelegítős helyen, akkor még azt sem tudtam, hogy létezik termosztátos csaptelep.

Egyébként nálam nem alternatíva. Mint azt odébb már kitárgyaltuk, az elektromos megoldásnak nem elég nagy a teljesítménye, a gázhoz meg újra kellene terveztetnem és építtetnem a csőhálózatot, plusz csináltatnom egy kéményt. Ez így költségek és a vele járó házszétverés tekintetében is a köszinem kategória. Egyelőre elvagyok a Hajdúval. Van a ház tetején 22,5 kW napelem, belefér... Ha majd egyszer tönkremegy, veszek helyette egy hőszivattyúsat. Nyáron a tetőtérben úgyis nagyon meleg van, legalább hűtené kicsit a gépészeti szobát.

Az a zöld, ha mondjuk a telkeden keletkező fával melegíted a vizet, mert az 100 százalékban megújuló vagy olyan okos-bojlert használsz, ami megtanulja az igényt, vagy pedig átfolyós rendszerű vízmelegítővel melegíted a vizet.

Az én tartályomban lévő vizet kb. március és október között a tetőn lévő napkollektor melegíti*. Remélem azért ez is zöldnek számít.

* ebben az időszakban olyankor kell extra fűtést használni, amikor mondjuk egy hétig vacak az idő és nem süt a nap. Idén már talán 3-4 olyan alkalom is volt, amikor gázkazánnal felfűtöttem a vizet, mert elfogyott a "rendes" meleg víz. A gázkazán mellett lehet elektromosan is melegíteni a vizet, de ezt az elmúlt 6 évben nem használtuk (mert drágább, mint a gáz).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az első, aki hazaér, visszakapcsolja.

Nem visszakapcsolas. En azt felteteleztem, hogy rovid idore tervezel elmenni, de hosszabb ido lesz belole. Ilyenkor jo, ha az automatika lekapcsolja neked.

Olyannal nem áll szándékomban együtt lakni, aki képtelen fel- vagy lekapcsolni egy kismegszakítót.

Viszont egy lehetseges elethelyzet ami a szandekaidtol fuggetlenul bekovetkezhet. A masik dolog: egy bizonyos eletkor alatt es folott realis, hogy adott szemely keptelen kezelni a kismegszakitot vagy ha kepes is lenne ra nem akarod rabizni.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Itt egyrészt a kapcsoló 0.02 wattjával kellene összevetni a pazarlásodat, hogy mennyi villamos energiát alakítasz hővé feleslegesen, másrészt a 600 kWh havi fogyasztásban, abban benne van minden, ami az ingatlannal kapcsolatos, például a fűtés is, leszel szíves te is beleszámolni a fűtésed teljes energiaigényét, megvárom az eredményt.

Tudod, ismét ott tartunk, hogy mások szemében meglátod a legkisebb szálkát, de a sajátodban a gerendát sem veszed észre.

Ott tartunk, hogy ismét az elit lovon ülve, a vályogházadból protektorkodsz az okoskütyük pazarlása mellett. Valamint ott, hogy a te vidékre költözős, erőfeszítéseid a milliós fizetésedből mindig el kell™ ismerni, és azokhoz képest minden más csak kerekítési hiba. Én leszorítottam az összfogyasztásomat annyira, amennyire egy városi lakos teheti és egy átlag budapesti lakoshoz képest kevesebbet is fogyasztok és az ökológiai lábnyomom is kisebb. Ennél többet nincs lehetőségem és nem is áll szándékomban tenni. Ahogy te sem mész jurtába vagy a híd alá a vályogházadból.

Ott tartunk, hogy ismét az elit lovon ülve, a vályogházadból protektorkodsz az okoskütyük pazarlása mellett. Valamint ott, hogy a te vidékre költözős, erőfeszítéseid a milliós fizetésedből mindig el kell™ ismerni, és azokhoz képest minden más csak kerekítési hiba.

Na, betalált? Amúgy nincs milliós fizetésem, évente csak 4 hónapot dolgozom összesítve, pont ez is egy lényeges szempont, hogy ennyi is elég ehhez az életvitelhez, nincs miből pazarolnom.

Én leszorítottam az összfogyasztásomat annyira, amennyire egy városi lakos teheti és egy átlag budapesti lakoshoz képest kevesebbet is fogyasztok és az ökológiai lábnyomom is kisebb.

Na, itt az idő, hogy vidékre költözz, ha annyira hencegsz azzal, hogy mekkora az ökológiai lábnyomod, lehet az még kisebb, hidd el... nyilván lemondásokkal jár, amelyeket nem akarsz meghozni:

Ennél többet nincs lehetőségem és nem is áll szándékomban tenni. Ahogy te sem mész jurtába vagy a híd alá a vályogházadból.

Szépjóreggelt, kedves balfasz úr, pont erről beszélünk, hogy húztál önkényesen egy vonalat, mert neked ott van a komfortzónád, amiből nem akarsz kimozdulni.

Na, itt az idő, hogy vidékre költözz, ha annyira hencegsz azzal, hogy mekkora az ökológiai lábnyomod, lehet az még kisebb, hidd el...

Te hencegsz vele, meg a 600 kWh-ddal, hogy mennyi minden benne van. Én csak közöltem veled, hogy városi vagyok, az átlag városi emberénél alacsonyabb ökológiai lábnyommal.

nyilván lemondásokkal jár, amelyeket nem akarsz meghozni

Így van.

húztál önkényesen egy vonalat, mert neked ott van a komfortzónád, amiből nem akarsz kimozdulni

Ahogy te sem akarsz a vályogházadból. Ez azonban nem változtat a tényen, hogy az átlag fővárosinál sokkal kisebb az ökológiai lábnyomom.

Te hencegsz vele, meg a 600 kWh-ddal, hogy mennyi minden benne van.

Na, miért, mennyi az éves hőenergia nálad? Lássunk már konkrétumokat.

Én csak közöltem veled, hogy városi vagyok, az átlag városi emberénél alacsonyabb ökológiai lábnyommal.

Hát, ebben se vagyok biztos, mondj már egy energetikai besorolást.

Ahogy te sem akarsz a vályogházadból. Ez azonban nem változtat a tényen, hogy az átlag fővárosinál sokkal kisebb az ökológiai lábnyomom.

Én legalább kijöttem a nagyvárosból, azért, hogy kilépjek a komfortzónámból. Te nem léptél ki a komfortzónádból.

"átlag fővárosinál sokkal kisebb az ökológiai lábnyomom."

Az atlag videkinel meg nem. Ami onmagaban nem feltetlenul baj, de akkor megis milyen alapon szolsz te le masokat?

Te fovarosban akarsz elni, mert te igy szereted, mas meg okoslofaszokat akar maga kore, mert o meg ugy szereti.

Egyebkent ne vedd ugy, hogy a zsebedben akarok turkalni, de ez erdekel: azt tudjuk, hogy energiara nem sokat koltesz, elektronikai cikkeket sem surun vasarolsz, akkor megis milyen pici okologiai labnyomot hagyo targyakra, tevekenysegekre koltod a penzed? Veletlenul nem ott van a kutya elasva, hogy "outsourceolod" a kornyezetterhelesed pl. keszetelek vasarlasaval, mosodai szolgaltatas igenybevetelevel, stb...?

Nem vagyok csőlátású, hatásfokbuzi befektetőlogikás tech-hipster. Bocsánat, ha csalódást okoztam.

Ezt pont egy olyan témában jelented ki, ahol 0,02W körül megy a társalgás?

A kínai szar LED-nek is rosszabb a hatásfoka, ha évente-kétévente cserélni kell, mert elszáradnak benne a kondik a tervezett elavulás miatt.

Öt éve nem cseréltem LED szalagot és nem úgy néz ki, mintha nemsokára tönkre szeretnének menni. A kinti 50 wattos mozgásérzékelő LED reflektorok se akarnak tönkre menni, ahogy a kevés helyen lévő Osram E27-es foglalatú LED-ek sem. Lehet, hogy jót kell venni.

Lehet, hogy jót kell venni.

Majd akkor takarózhatsz ezzel, ha a piacon lévő termékek 99%-a ebbe a kategóriába esik, mert a többit már betiltották. Ennek ellenére a piacon lévők több, mint fele hulladék, a dimmerrel hosszú élettartamúvá tehető, hagyományos izzókat pedig betiltották.

Majd akkor takarózhatsz ezzel, ha a piacon lévő termékek 99%-a ebbe a kategóriába esik, mert a többit már betiltották.

Hát, akkor sikerült megvennem azt az 1 százalékot.

Ennek ellenére a piacon lévők több, mint fele hulladék, a dimmerrel hosszú élettartamúvá tehető, hagyományos izzókat pedig betiltották.

Most akkor a fele vagy a 99 százaléka? :D

Másrészt ha csak napi 3 órát órát világítasz a dimmereddel fele feszültségre állított 200 wattos izzóddal, az évente 100 kilóval több CO2 a légkörbe, mintha LED-et használnál.

Multkor mar linkeltem neked azt az amugy eleg terjedelmes tanulmanyt, amiben megvizsgaltak az izzolampak, a cfl-ek es a led-ek teljes lornyezezterheleset, a banyaszattol a gyartason es terjesztesen at az artalmatlanitasig. Elegge az jott ki belole, hogy utobbi ketto sokkal jobb, meg a gagyik is. Szoval roviden, nem mindenki hulye rajtad kivul, nem veletlenul nem engedik mar a nagyobb energiafogyasztasu korteket arulni.

Azt is irtam neked, hogy letezik nagy teljesitmenyu dimmelheto LED korte, ami ugyanugy orokeletu lesz, ha felteljesitmenyen jaratod.

Nem hiszem. Ha valaki olyat ir neki, vagy olyat kerdez tole, amire nem tud ugy reagalni, hogy ne valjon belole egyertelmuve a tevedese, akkor a hozzaszolas felett nagyvonaluan atsiklik, esetleg eljatssza a sertettet, es kijelenti, hogy a kovetkezo x idoben es szalakban tobbet nem hajlando kommentelni. Aztan legkozelebb masik topicban ugyanonnan folytatja.

Szép, kényelmes, nincs "leoltottad-e a villanyt a..." kérdés, amikor elmegyünk nyaralni (sőt arra az időre automatizáltan lehet felkapcsolgatni itt-ott,mintha...). Igen, energiát igényel, és vélhetően nem olyna tartós,mint öreganyám vályogházában a kerek házas, full porcelán falon kívüli tekerős kapcsoló.

Tökre nem szamit a fogyasztas. Led-eket is egetsz, darabja 3.5v+0.02A, altalaban 5v+0.02A.

A kapcsoloknal dontosabb hogy milyen alapfogyasztast varnak el, csak fazisvezetekkel mukodok allandoan keringetnek aramot, azzal működnek. Az több vagy pont ugyanannyi mint a fogyasztasa. 

Valószínűleg nem fogalmaztam elég pontosan. Nem az a kérdés, hogy mekkora fogyasztásnál éri meg wifis kapcsolót használni, hanem, hogy nem tartom reálisnak a 0.02W fogyasztást a wifi működtetéséhez, és érdekel, hogy valójában mennyi.

Azt utána már magam is el tudom dönteni, hogy klixnetwork havi 30000 ft-ja nekem számottevő-e vagy sem.

Szerintem a wifi miatt többet fogyaszt a megadottnál, sacc/kb 1W-ot tippelek.

Szerkesztve: 2021. 09. 05., v – 10:40

Egy 2020-as grafikont ajánlok figyelmetekbe, ahol sok LED-es okoslámpát megnéztek: https://www.iea-4e.org/wp-content/uploads/2020/10/Casper_s_graphic.jpg

Itt szélsőségként 1 óra ON 23 óra OFF van, tipikus fürdőszoba és hasonló nem fő helyiségek.
Fő helyiségben jobb az arány, hiszen a 4..5 óra ON, viszont a készenléti energiafogyasztás megmarad csak arányaiban lesz meghatározóbb magának a LED-nek a fogyasztása.

Ja és ez az okosLED. Erre még a kapcsoló készenléti fogyasztása is rájön.

Tehát magyarán jobban megéri, ha folyamatosan világít az ember, mintha kapcsolgatásra pazarolná az idejét? :)

--

Edit: hülye vagyok, átsiklottam az "1 óra üzemidő" -kitételen... sry :)

Tehát akkor a spájzba, klotyóba nem éri meg ilyet szerelni.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

De nem ugy volt, hogy a kapcsolot is le kell gyartani, ide kell pofogtetni, plusz csovezest, vezetekezest igenyel, stb, ami nagyobb kornyezetterheles, mint az elektromos halozatbol kivett energia? Legalabbis ezzel szoktal ervelni a dimmelt 200W-os izzod mellett.

Van egy teljesitmeny, ami alatt folyamatos uzem mellett az ossz kornyezetterheles kevesebbre jon ki a lakas fennalasi idejere mint a 0W biztositasa.

De nem ugy volt, hogy a kapcsolot is le kell gyartani, ide kell pofogtetni

Pont úgy, ahogy a kínai szar WiFi-s szutykot is, ami működik nagyjából annyi ideig, mint egy okostelefon, vagy még kevesebbet, vagy épp a szoftveres elavulás miatt válnak használhatatlanná. Egy hagyományos kapcsolót 20-30 évente szokás cserélni. Ami egy egészséges életciklus.

Van egy teljesitmeny, ami alatt folyamatos uzem mellett az ossz kornyezetterheles kevesebbre jon ki a lakas fennalasi idejere mint a 0W biztositasa.

Pont a magadfajták lokalizált, egocentrikus csőlátása miatt alakult ki az a paradox helyzet, hogy minden, piacon kapható termék fogyasztása csökken™, egymás után írkálják a pluszokat az energiaminősítésre, meg már átállnak új skálára, mert nem férnek ki a pluszok, mégis Magyarország és Európa energiaigénye szigorúan monoton növekszik.

Én összességében sokkal kevesebbet fogyasztok (villanyáramot is) és kevésbé terhelem a környezetet a 200W-os izzómmal, mint smartbirkáék az okoskütyüjeikkel.

Europa energiaigenyenek novekedeset szvsz nem a filleres smart vackok okozzak, hanem a terjedoben levo nagy teljesitmenyu berendezesek, ugy mint klimatizalas, villanytuzhely, tolthetos auto, stb...

En most nem a kapcsolo - smart kapcsolo fogyasztast akartam osszehasonlitani, hanem a kapcsolo - nincs kapcsolo esetet.

"Én összességében sokkal kevesebbet fogyasztok "

Az a te legnagyobb bajod, hogy belottel egy szamodra kenyelmes szintet, amit etalonnak tartasz, es mindenki mast is pont ugyanott szeretnel latni. De miert pont az lenne a pazarlasmentes let, amit te talaltal ki? Lehet am elni szamitogep meg HUP nelkul is, 10C°-ra futott 4m^2-es szobaban is, csak nem annyira kenyelmes. Ne erts felre, nem tamogatom az esztelen pocsekolast, de abban a pillanatban, hogy valamitol novekszik a komforterzeted vagy jobba valik a kedved, az mar nem pazarlas.

Az a te legnagyobb bajod, hogy belottel egy szamodra kenyelmes szintet, amit etalonnak tartasz, es mindenki mast is pont ugyanott szeretnel latni.

Csupán az a különbség köztünk, hogy a magadfajták az élmény- és kényelembuzi reklámvalóságok alapján lőtték be ezt a szintet, amit évről évre egyre több erőforrás felélése, elpazarlása tud csak fedezni. Az egócskátok akkor lesz elégedett, ha közel úgy élhettek, ahogy a 4K-képernyőn láttátok a modelleket a modellvalóságjukban, ahol érintésre, pikk-pakkra működik és sikerül minden. Én a saját szintemet a fenntarthatóság alapján lőttem be és az alapján, hogy lehetőségeimhez mérten mindenből kevesebbet fogyasszak, mint a velem nagyjából egy kategóriába eső emberek.

Én a saját szintemet a fenntarthatóság alapján lőttem be

A magadfajta balfaszok szintje sem fenntartható, a magadfajta balfasz egyetlen egy dologra optimalizál: az elektronikai cuccok nettó élettartama és ezért hajlandó összességében több energiát is elpazarolni, lásd a 200 wattos izzóval kapcsolatos eszmefuttatást és az energiapazarló távhővel fűtött energiapazarlópanelt. Mennyi is például lakásod energetikai besorolása?

A magadfajta balfaszok szintje sem fenntartható

Senki sem fenntartható™, aki nem él vályogházban, mint Frankó Mérnök Úr. Ezt már megtanultuk.

egy dologra optimalizál: az elektronikai cuccok nettó élettartama

A magadfajta burzsujelitfasz pedig nem veszi figyelembe az olcsó, rövid élettartamú trendek káros hatásait.

A többségük 1000 óra múlva instabillá válik, villódzni kezd, majd tönkremegy. Cserébe sokkal költségesebb és környezetszennyezőbb legyártani.

Nekem sikerült olyanokat vennem, amelyek nem művelik ezt, a nappaliban éves szinten 1000-1200 órát világítunk, immár 5 éve, azaz 5000-6000 óra körül járnak a szalagok, nyoma nincs instabilitásnak, villódzásnak. Ja, és dimmelhető fényt ad. Ha neked instabil lesz és villódzik, akkor minden jel szerint te vagy a balfasz kettőnk közül, mert nem tudsz jó terméket venni...

Annyiban igaza van, hogy itthon általánosan nem a jó minőségű, tartós dolgok a keresettek.

A szalagod valóban nem fog kb. soha tönkremenni, mert ha egy jó profilban benne van (hűtés), egy rendes táppal, akkor örök életű lesz. Ráadásul így elemekből összerakva még elég jól is javítható.

Na de itthon nem ez megy általában. Megvesszük a LED "izzót", becsavarjuk a régi helyére, hadd szóljon. Egyben nyomja ki a meleget, ott az elektronika, ha még egy zárt búrában is van, akkor hamar kuka lesz.

Én pl. néhány LED tápot a padlástérbe tettem. Nyáron ~45 fok. Vettem hozzá Mean Well HLG tápokat: 7(!) évig garis, 90% körüli hatásfokot tud, és 80 °C-ig működik, >60 ezer óra élettartam. Csak ennek egy tizes darabja, az átlag user meg az egész házát akarja ennyi pénzből kivilágítani. A teljes életciklusra vetített költséggel meg kevesen számolnak.

Annyiban igaza van, hogy itthon általánosan nem a jó minőségű, tartós dolgok a keresettek.

Most bocsánat, de erről mégis ki tehet?

A szalagod valóban nem fog kb. soha tönkremenni, mert ha egy jó profilban benne van (hűtés), egy rendes táppal, akkor örök életű lesz.

Örök életű nem lesz, valahol 20-30 ezer óra között fognak kiesni LED chip-ek a szalagból, akkor az egészet kell majd cserélnem, ez 15-20 év élettartamot jelent a nappaliban. A ház többi részén vélhetően túl fognak élni a szalagok.

Én pl. néhány LED tápot a padlástérbe tettem. Nyáron ~45 fok. Vettem hozzá Mean Well HLG tápokat: 7(!) évig garis, 90% körüli hatásfokot tud, és 80 °C-ig működik, >60 ezer óra élettartam. Csak ennek egy tizes darabja, az átlag user meg az egész házát akarja ennyi pénzből kivilágítani. A teljes életciklusra vetített költséggel meg kevesen számolnak.

Még egyszer megkérdezem: erről mégis ki tehet?

Nyilván mindig™ a™ vásárló™ tehet róla, hiszen a multik csak igényeket™ elégítenek ki.

Ha 99% hulladék van a piacon, akkor arra™ van™ igény™. Véletlenül™ sem™ az a helyzet, hogy multiék visszaélnek a vásárlóközönség szakmai képzetlenségével és mindentazonnalakarok hozzáállásával, amire egyébként az élményhajhász reklámok nevelték rá.

Ha neked instabil lesz és villódzik, akkor minden jel szerint te vagy a balfasz kettőnk közül, mert nem tudsz jó terméket venni...

Ezek szerint jó sok balfasz lehet ebben az országban, Budapesten alig van olyan utcasarok, ahol ne lehetne látni valahol kirakatban villódzó LED-et.

Szerintem elsősorban az a balfasz, aki piacra engedte a tervezett elavulással sújtott termékeket. Aztán az, aki ezeket eladva tömi a zsebét. Utána jönnek azok a politikusok, akik ezeket favorizálják a hagyományos izzókkal szemben. A LED-szalagoddal vágsz fel, miközben nem a LED-szalagjaidért cserébe tiltották be a hagyományos izzókat, hanem a csavaros, integrált tápos kínai hulladékért.

Ezek szerint jó sok balfasz lehet ebben az országban, Budapesten alig van olyan utcasarok, ahol ne lehetne látni valahol kirakatban villódzó LED-et.

Kirakatok kicsit más terhelést kapnak, ott az 1000 óra limited átlag három hónap lenne, ha nappal is megy, akkor másfél hónap.

Szerintem elsősorban az a balfasz, aki piacra engedte a tervezett elavulással sújtott termékeket.

Ah, és te akarod megmondani, hogy mit engedjenek ki? Pár éve nem engedik a piacra az előállításuk és üzemeltetésük tekintetében is súlyosan környezetkárosító izzólámpákat, erre neked mi a legnagyobb vesszőparipád? Ah, hát persze, hogy piacon akarsz tartani egy környezetkárosító terméket, mert ez az ideológiád alapja.

A LED-szalagoddal vágsz fel, miközben nem a LED-szalagjaidért cserébe tiltották be a hagyományos izzókat, hanem a csavaros, integrált tápos kínai hulladékért.

Azokból Osram-ot vettem, azokkal sincs baj. Boltban lehet kapni.

Ah, hát persze, hogy piacon akarsz tartani egy környezetkárosító terméket, mert ez az ideológiád alapja.

A 10000 órásnak hazudott, 1000 órásan tönkremenő kínai szar LED-ek sokkal környezetkárosítóbbak, az élettartamukhoz viszonyítva, ugyanis a legyártásuk bonyolultabb és környezetrombolóbb, mint az izzókénak.

ugyanis a legyártásuk bonyolultabb és környezetrombolóbb, mint az izzókénak

Több linkelt oldalt is kaptál évek alatt, amelyekből te is pontosan tudod, hogy ez nem igaz, csak mivel alapjaiban ássa alá ez az ideológiádat, ezért figyelmen kívül hagyod, akárcsak a laposföldesek, amikor véletlenül bebizonyítják, hogy nem lapos.

Márkás ledeim vannak, e27 és e14 foglalatosak vegyesen. A barkácsáruházas/diszkontláncos sajátmárkásak relatíve gyorsan pusztulnak, de ott is inkább azt látom, hogy 4-ből 1 hamar tönkremegy, a többi sokáig bírja.

A márkásak egyik jó részét az előző lakásból hoztam át. Már ott is működtek. Az új helyen 3 éve élek, és még sok működik.

Talan 2011-2012 kornyeken vettem szuleimnek Osram LED korteket valami MOL-os matricagyujtos akcio kereteben. A 60W izzoval megegyezo fenyaramuak hibas sorozat volt, szinte mind elpusztult fel even belul. Ezeket, kb. 6 darabot garanciaban csereltek, azota talan meg egy ment tonkre az 1000 lumenesek kozul.

Miutan elkoltoztem, a helyi elektronikai boltban Tracon markas 6W es 12W ledeket vettem. Ezek negyedik eve hibatlanul mukodnek, pedig eleg nagy az igenybevetel: este sotetben sokat koborlok le-fel a hazban, ilyenkor kapcsolgatom oket. A dolgozoszobamban pedig gyakorlatilag sotetedestol este 11-ig folyamatosan megy egy LED panel.

A munkahelyemen a konyhaba tettunk 3 eve az almennyezetbe sullyesztett LED panelt, itt naponta szazas nagysegrendben van kapcsolgatva. Elotte valami marha fenycsoves vilagitast rakott oda, azt allandoan cserelgetni kellett, ennek semmi baja.

Es hogy legyen negativ pelda is, testveremek bevasaroltak valami Kobi markas LED kortekbol, na azoknak tenyleg legalabb a fele ment vissza garanciaba 2 even belul.

Tanulsag: minosegi cuccot kell venni, meg ha dragabb is.

Europa energiaigenyenek novekedeset szvsz nem a filleres smart vackok okozzak,

Az EU kb. 15 éve rendeletben szabályozni kezdte a TV-k, mosógépek, stb. készenléti fogyasztását. Úgy emlékszem 0.5 watt a megengedett plafon. A szabályozás előtti években sok készülék (TV, PC, ...) készenlétben "kikapcsolva" 5 watt körül zabált.
Nem sok, 30 millió német háztartásnál ez egy nagyobb szenes erőmű okádta a füstöt a bolygónkra csak mert indokolatlan 5 wattok repdestek.

Nem sok, 30 millió német háztartásnál ez egy nagyobb szenes erőmű okádta a füstöt a bolygónkra csak mert indokolatlan 5 wattok repdestek.

Ez a legnagyobb parasztvakítás, hogy x millióval megszorozva y wattot mennyi erőmű mit csinált. Az átlagos német háztartás éves energiaigénye 50 MWh körül van (ingatlan + közlekedés) és ebben nincs benne az ipar, a mezőgazdaság és a szolgáltatások energiaigénye. Ebből kellene 10-20 MWh éves megtakarítást elérni, ami az 5 wattból nem nagyon jön össze.

Ha van 30 millió túlsúlyos emberünk 10-20 kiló felesleges zsírral és mindenki futna naponta 100-200 métert, amivel 1-2 gramm zsírtól szabadulna meg, akkor nem lenne minden nap 3000 ember, aki lefogyna 10-20 kilót, hanem maradna 30 millió túlsúlyos, akik mind úgy éreznék, hogy tettek valamit a fogyás érdekében, holott lófasz se történt.

Igen, van ezekben a gondolatokban igazság.
Viszont lássuk azt hogy a felesleges 5W éjjel-nappali fogyasztás az miért van ott?  És itt a feleslegesen van a hangsúly.

Egyébként igen, minden ami felesleges csökkenteni kellene de sürgősen. Ellenkező esetben
  - feléljük unokáink-ükunokáink elől bolygónk erőforrásait (bányászat)
  - CO2 szintet, stb megemeljük a bolygónkon, füstös sz@rt kapnak örökségül
  - hozzájárulunk a felmelegedéshez, a vacakabb élethez és a migrációs konfliktusokhoz
De ehhez nem pénzben kellene méricskélni a világot (pl. országok GDP-je), hanem ökológiai lábnyomban.

Nem az 5 wattokkal éled fel... olyan dolgokkal éled fel, amelyekről nem akarsz lemondani, de tudod mondani, hogy 5 wattról lemondtál.

Írd össze, hogy tavaly mennyi benzint vettél, idén legyen 10 százalékkal kevesebb. Írd össze, hogy tavaly mennyi energiát használtál fűtésre, idén legyen 10 százalékkal kevesebb. Írd össze, hogy tavaly mennyi húst ettél, idén legyen 10 százalékkal kevesebb. Írd le, hogy tavaly mennyi kilométert mentél nyaralni, idén legyen 10 százalékkal kevesebb. És minden évben 10 százalékkal kevesebb legyen.

Ezek azok, amelyek valóban segítenek, az, hogy 5 watt helyett 0,5 vagy 0,05 watt egy készenléti fogyasztás, az nem segít semmit, csak hamis illúziókat ad, hogy tettél valamit, mert felszoroztad sok millióval, hogy ha mindenki ezt teszi, akkor mi lesz.

"a felesleges 5W éjjel-nappali fogyasztás az miért van ott"

Szerintem azert, mert a regi kor technologiajaval nem tudtak jobban megcsinalni. A standby aramkorok tapellatasa egy vasmagos 50Hz-es trafoval kezdodott, mogotte volt egy diodahid meg egy linearis feszultsegszabalyzo, aztan ebbol igy ossze is jott az a 3-4-5W. Ilyen <1W initiative dolgokat szerinten csak a kapcsolouzemu tapok elterjedese ota lehet csinalni ugy, hogy ne keruljon meg egyszer annyiba, mint maga a keszulek.

Számolgattam én is, rámentem a primer fogyasztás minimalizálására (szigetelés, hőszivattyú, etc szokásos dolgok)
De most hogy lesz napelem, teljesen más lesz a kép gazdaságilag is meg környezetileg is.

Környezetileg az történik, hogy "megfogok" x kWh napenergiát ami eddig "nem volt megfogva" és ennyivel is kevesebb lesz amit kiveszek a hálózatból.
A napelem majdani újrahasznosítása az egy nyitott kérdés, tudom. Abban bízok hogy mire lejár az ideje addig lesz rá megnyugtató megoldás.

Gábriel Ákos

Már amennyiben a reklámok felülírnák a józan eszüket és elhitetnék velük, hogy tényleg tettek is érte.

Te is elhiszed, hogy tettél érte, pedig összességében lófaszt se tettél.

Mint ahogy a háztartásigép-újravásároltatós, energiabesorolásbuzi marketinggépezet is működik.

Pár hónapja vettünk egy fagyasztószekrényt, mert sok dolog megterem a kertben, amit nem lehet máshogy jól eltenni télire, ugyanakkora, mint a normál hűtőszekrény, csak nem 15 éves. Megmértem mind a kettő fogyasztását, a fagyasztó napi 0,5 kWh körül fogyaszt, a 14 éves hűtő meg 0,9 kWh átlagot hoz, egy ugyanakkora mai új hűtő 0,4 kWh körül fogyasztana naponta, a különbség annyi, mintha 20 wattos izzóval világítanék folyamatosan. És még működik, csak évente 180 kWh többletfogyasztást okoz... az plusz 128 kg CO2 egyenérték évente. Nem olyan egyszerű a világ, mint amilyen a te világképedben...

Nem olyan egyszerű a világ, mint amilyen a te világképedben...

Igen, éppen ezért felejtetted el beleszámolni az új fagyasztószekrényed legyártásához szükséges, mucsára való elpöfögtetése közben kipöfögtetett CO2-t. Éppen ezért felejtetted el beleszámolni azt is, hogy a pénzéhes befektetők által szorongatott és újravásároltatásra berendezkedtetett iparnak a 20 év alatt mennyi CO2-t kellett elpöfögtetnie, hogy azt a 0,5 kWh-ás különbözetet hozza. Ahogy azt sem, mennyivel korábban fog tönkremenni az alapanyagok elspúrkodása következtében.

Igen, éppen ezért felejtetted el beleszámolni az új fagyasztószekrényed legyártásához szükséges, mucsára való elpöfögtetése közben kipöfögtetett CO2-t.

Te beleszámolod, hogy a 200 wattos izzód évente 100-120 kiló elpöfögtetett CO2-t jelent? Nem számolod bele, minden alkalommal elhallgatod.

Ahogy azt sem, mennyivel korábban fog tönkremenni az alapanyagok elspúrkodása következtében.

Jót kell venni.

ESP modulok 5V tápon Rx (+ listening) 60-90 mA, Tx 150-250 mA.

Sokkal, de sokkal kevesebb. ESP-12F modult, 3v3-rol hajtva (az ESP 3v3-as, ahol elmegy 5V-rol is, ott tuti van mar benn valami egyeb aramlor is), modem sleepben (ilyenkor megy a cpu, de a WiFit ki/be kapcsolgatja, hogy idonkent kideruljon kell-e valamire reagalnia) 15-20mA kozott ugral a multimeter (a gyari specko itt 15mA, szoval azt kb tartja).

Átlagban jó lehet, mert nem kell állandóan pofáznia a Wifi-n, az idő nagy részében elég, ha hallgat, akkor meg 5-10 mA körül fogyaszt a legtöbb chip, az 3,3 voltnál ~20 mW körül van. Ha néha-néha felszalad 100-200 mA körülre az áram, az nem befolyásolja érdemben az áltagfogyasztást.

Na hajrá, mutasd meg!

Addig inkább bízok a tapasztalatban és független mérésekben, mint a kínai gyártók parasztvakításaiban. Ja, jut is eszembe, kínából rendeltél már 10000 mAh lítium akksit mondjuk? Mert olyat csak onnan lehet kapni, mindenhol máshol abban a méretben 3000 mAh-nál nagyobbat még nem sikerült csinálni.

Ezt a 0.02 W-ot is épp ennyire kell elhinni. De egyszerűen nem hiszem el, hogy a HUP-on ennyi funkcionális analfabéta van. A kérdező arra volt kíváncsi, hogy el lehet-e hinni ezt a fogyasztás értéket. Erre a hozzászólók harmada-fele jön azzal, hogy összeszorozta az 1000 db. kapcsolót a 0.02 W-al, és kijött nekik hogy ez mennyire keveset fogyaszt.... ez szánalmas.

Igen, lehet igen alacsony fogyasztású elektronikát is csinálni, több módszer van rá. Csak egy dologgal nem számoltok, hogy a wifi modul fogyasztását nem lehet az istennek se egy szint alá vinni, legalábbis a technológia még nem volt rá képes eddig. Akármennyire is energiatakarékoskodunk, legalább a vevőt meg kell táplálni, és már nem egy rádiós modult láttam, amiben a vevő többet evett, mint az adó. Wifi esetében ez pedig nagyon nem 20 mW lesz.

Másrészt a gyártó sem fog a vackába valamilyen drága, nagy hatásfokú tápegységet építeni, tehát vagy kondis tápról fog járni, vagy valami egyszerű egy kapcsolós flyback konverterről. Esetleg 230-as bemenetű regulátorról.

Bár wattban a kondis lehet jó, de nem skálázható, és a meddője is sz*r. A 230-as bemenetű regulátor vélhetően gyenge ahhoz, hogy egy wifis eszközt is ellásson.

Ok, akkor nézzünk egy kis teljesítményű kapcsitáp kockát! Ezek közül már van 0.15 W üresjárási fogyasztású is, ez csak 7x akkora, mint amit a gyártó mond, és közben még semmit nem csinál.

Na ennyire kell elhinni a 0.02W-ot.

Most itt arrol beszélünk hogy az xbox elejen a led-et leragasszam vagy forrasszam ki. A bedugva hagyott töltő aramarol beszelgetunk?

Egy ilyen kapcsolo bekerulesi aranak afa tartalmanak 1%-a a fogyasztasa. Arrol inkabb beszelgethetnenk hogy megeri-e megvenni. No de a benne levo led+esp8266??? 

Valoszinuleg nem realis. A shelly hasonlo termekeinek standby fogyasztasa 0.8-0.9W korul van. Nehezen tudom elkepzelni, hogy ennek a toredekere le tudnak szoritani.

Mar miert? Van olyan termek, hogy Shelly 1, ami kifejezetten arra keszult, hogy 24/7-ben Wi-Fi-n logjon, es igeny eseten kapcsoljon 1db aramkort. Bele lehet kotni az alap villanykapcsolot is, akkor annak az allasat is figyelembe veszi. Ez szerintem pontosan ugyanaz a use-case, mint a Wi-Fi-s kapcsolo, csak nincs egy tokba csomagolva.

Mar miert? Van olyan termek, hogy Shelly 1, ami kifejezetten arra keszult, hogy 24/7-ben Wi-Fi-n logjon, es igeny eseten kapcsoljon 1db aramkort.

Igen, erre készült, de nem arra, hogy ezt minimális fogyasztással művelje. Más volt a tervezésénél az optimalizáció iránya.

Ez szerintem pontosan ugyanaz a use-case, mint a Wi-Fi-s kapcsolo, csak nincs egy tokba csomagolva.

Hogyne, de azt tervezhetik arra, hogy eközben legyen alacsony fogyasztása. A Shelly esetén ez nem volt tervezési szempont, nem olyan elektronikát válogattak hozzá, amelyik ezt messzemenőkig támogatná, a firmware se úgy van megírva, hogy erre alkalmas legyen, nincs sleep állapotban soha.

Tele van trükkökkel az alacsony teljesítményű kommunikáció, sok eszköz olyan, hogy kikapcsolt modemmel működik alapvetően, időnként bekapcsolja még azelőtt, hogy a protokoll leszakadna és kommunikációt kezdeményez, a másik eszköz pedig megismétli azt, ami esetleg neki szólt, de épp ki volt kapcsolva és nem tudta venni a csomagot. Nyilván ez akkor jó, ha az idő 99,99+ százalékában nem kap adatot, viszont rengeteg energiát lehet azzal spórolni, hogy a modem bekapcsolásakor szinte azonnal van kapcsolat, nincs scanning, handshaking, DHCP, egyebek, hanem úgy kell elképzelni, mintha valami zavarta volna a kommunikációt és mind a két oldal ismételné az elveszett csomagokat.

Namost ezeknek a dolgoknak a töredékét képes egy ESP8266 művelni, ami a Shelly-ben van, annyit lehet megoldani, hogy sleep után ébredve nincs SSID scanning, hanem csak handshake van fix SSID-re fix csatornán és static IP. Aztán ha leszakadt valamiért, akkor lehet elölről kezdeni, nekem például így mennek 4-6 hónapokat ESP32 eszközök, egy darab 18650-es celláról, ki lehetne tolni évekig az üzemet, ha le tudnám tárolni a felépült kapcsolat adatait és modem visszakapcsoláskor visszatolni mindent, aztán megpróbálni kommunikálni, mintha mi se történt volna.

Az ESP8266 messze tobbet tud ennel, siman mukodik a "modem sleep"-es moka is (15-20mA-t mutat ilyenkor 3v3-nal a multimeter) es a DTIM interval novelesevel is tudsz tovabbi mA-kat sporolni. Kb ez ala szerintem nem nagyon lehet ugy lemenni, hogy fenn akarod tartani az eszkoz WiFi-n torteno elerhetoseget. 

Ok sleep. alszik, csicsikál, és ha wifin keresztül ha alszik,  az mennyi idő, ezek a kapcsolók (ewelink) dhcp-sek. Az hány másodperc  , mire  feléled, kapcsol,  5  mp ?  Valamikor  bekapcsol/lekapcsol , nem  kell kapkodni. Ez nem hőmérő. Hétfőn kapcsolsz , kedden világít.

Szóval jogos a gyanakvás a 0.02 W tekintetében.

Ok sleep. alszik, csicsikál, és ha wifin keresztül ha alszik,  az mennyi idő, ezek a kapcsolók (ewelink) dhcp-sek. Az hány másodperc  , mire  feléled, kapcsol,  5  mp ?

Azonnal kapcsolódik, mert amúgy kapcsolatban van, nem kell felébredéskor mindig kapcsolódnia, mert a kapcsolat összes paramétere él, maximum századmásodperces időkre kell amúgy gondolni, amíg alszik. Javasolt olvasmány mondjuk a beacon interval és a delivery traffic indication message interval.

ESP32 esetén le tudtam menni 5 mA fogyasztásig modem sleep állapotban, DTIM kommunikációval, átlag 8 mA körüli áramot igényelt a kapcsolat fenntartása, 120 és 600 mA csúcsokkal, amikor ténylegesen kommunikált, ez 0,025W. És az ESP32 se képes arra, hogy menedzselje a DTIM kapcsolatot light sleep közben és amúgy egy nagy étvágyú chip, nem akkumulátoros üzemre van kifejlesztve.

Mondok példát: az egyik fejlesztéshez használt okostelefonom egy LG Nexus 5X, folyamatos Wifi kapcsolattal (és futó alkalmazásokkal) tud 6-7 napos akkus üzemet az asztalomon pihenve, úgy, hogy a Google Chat üzenetek azonnal megjelennek ott is. Új korában 2700 mAh kapacitású akku van benne, szóval mindennel együtt maximum 0,060W az átlagfogyasztása, de az akku nem volt benne soha cserélve és öt éve vettem, két évig elsődleges telefonként használtam. Ehhez képest egy Wifi képes kapcsolóban nincs kijelző, Android, alkalmazások és a többi...

Két probléma van ezzel.

Az egyik, hogy maga az eszköz valóban keveset fogyaszt. De nem csak áttoltad a fogyit a routerhez, aki majd eszetlenül ismétel, mert nem jön rá válasz? Akkor meg ott vagy, ahol a part szakad.

A másik, hogy a 0.06 W elég jól hangzik, de ez ugye DC fogyasztás. Az okoskapcsoló pedig nem DC-ről jár, kell bele egy tápegység. Ezért írtam, hogy szeretném látni, hogy mennyi lesz a végső fogyasztás, mire a kütyünek CE papírja is lesz.

Az egyik, hogy maga az eszköz valóban keveset fogyaszt.

Na, azért ideáig is eljutottunk.

De nem csak áttoltad a fogyit a routerhez, aki majd eszetlenül ismétel, mert nem jön rá válasz? Akkor meg ott vagy, ahol a part szakad.

Nem ismétel eszetlenül, mert az eszköz felébred időben és veszi az időben küldött csomagot, ami igen-igen ritkán jön, ilyenkor van értelme ugyanis ennek az egésznek. Szinkronban vannak ugyanis.

A másik, hogy a 0.06 W elég jól hangzik, de ez ugye DC fogyasztás. Az okoskapcsoló pedig nem DC-ről jár, kell bele egy tápegység. Ezért írtam, hogy szeretném látni, hogy mennyi lesz a végső fogyasztás, mire a kütyünek CE papírja is lesz.

Egy soros áramkorlátozó kondenzátor + Graetz-híd + Zener + puffer + LDO 40-60% hatásfokkal tud menni, bőven lesz meddője, de 0,020W esetén mégis ki a fenét érdekel? CE simán megy rá.

Zener+ kis fogysztás együtt? Hát az elég érdekes elvárás egy párhuzamos regulátortól, amit a max. fogyira kell méretezni :D Legalább stab-ot írtál volna. Mint írtam, abból van akár direkt 230-ra köthető is.

Másrészt most nem keresem elő a szabványlistát, de tudod hogy nem kell rá PFC? Általánosan valami 70 W alatt nem kell, de a világítási fogyasztók pl. biztosan kivételek.

Akkor pedig ezt a tápot gyorsan el is felejtheted. Ha nem kell PFC akkor lehet ilyet használni. Utána már csak a hibavédelmi részével kell megküzdeni a szabványnak. Itt jöhetnek olyan finomságok, hogy egy lekapcsolt kapcsolónál az izzót ki kellene tudni cserélni áramütés veszély nélkül. Akkor is, ha belül valami meghalt. Nem tudom van-e erre konkrét előírás, de nem lepődnék meg.

Itt megint elhasal egy ilyen áramkör. Nem véletlenül kevés esetben használnak csak kondis tápokat.

Zener+ kis fogysztás együtt?

A kis fogyasztást az áramkorlátozó kondenzátor adja... ezek létező és használt kapcsolások.

Hát az elég érdekes elvárás egy párhuzamos regulátortól, amit a max. fogyira kell méretezni :D

Arra van a puffer, hogy a maximális fogyasztásokat kiszolgálja, egyébként meg kevesebb mint 1 mA folyik, méretezni kell.

Legalább stab-ot írtál volna. Mint írtam, abból van akár direkt 230-ra köthető is.

És te most a rossz példákat keresed vagy megoldást a problémára?

Másrészt most nem keresem elő a szabványlistát, de tudod hogy nem kell rá PFC? Általánosan valami 70 W alatt nem kell, de a világítási fogyasztók pl. biztosan kivételek.

Ühüm, és 0,02 wattról beszélünk, nem _a_ világítási fogyasztóról, hanem egy kapcsolóról, ami kapcsolja _a_ világítási fogyasztót.

Itt megint elhasal egy ilyen áramkör. Nem véletlenül kevés esetben használnak csak kondis tápokat.

Aj, de jó, hogy te ezeket mind tudod, szépen leírod az összes rossz példát, aztán meg nagy hanggal kikiáltod, hogy lám, szar. Igen, valóban szar, amit elképzeltél, mégiscsak a te szalmabábod.

Továbbra sem kérek mást, mint egy bevizsgált, CE tanúsítvánnyal rendelkező terméket, amit tőle függetlenül megmért valaki ilyen fogyasztásúnak, olyan műszerrel, ami mér is ebben a tartományban.

Ilyet még nem sikerült produkálni. Nem az érdekel, hogy mennyit fogyaszt az MCU deep sleep-ben, mert az nem termék.

 

Itt a legkisebb érték 0.3 W, vannak 1 W felettiek is. Ezek smart plugok

https://iot.stackexchange.com/questions/608/how-much-power-do-smart-soc…

Ne érts félre, én nem azt mondom, hogy a 0.3 rossz érték, és nem gondolom hogy ne lehetne kevesebb, de abban biztos vagyok, hogy

1) jelenleg nem az a tömegtermék,

2) a kérdéses eszköz ezt nem fogja tudni.

 

Ez tipikusan az az eset, hogy a nagy gyártók nem tudnak jelenleg ezen az árszínvonalon ilyen kis fogyasztású termékkel előállni, de majd egy totál ismeretlen gyártó igen... na persze. És ezt higgyük el puszira, mert még egy manual sem tölthető le, amíg meg nem veszed.

Továbbra sem kérek mást, mint egy bevizsgált, CE tanúsítvánnyal rendelkező terméket, amit tőle függetlenül megmért valaki ilyen fogyasztásúnak, olyan műszerrel, ami mér is ebben a tartományban.

Hajrá, mérésre fel.

Itt a legkisebb érték 0.3 W, vannak 1 W felettiek is. Ezek smart plugok https://iot.stackexchange.com/questions/608/how-much-power-do-smart-soc…

És mindezt egy olyan fogyasztásmérővel mérték, ami 0,1 W alatt nem igazán mér pontosan és a saját fogyasztása 0,4W. 230 VAC esetén 1 mA alatti áramok mérése nem triviális, főleg nem egy olyan eszközzel, amelyik 16 amperig mér.

Ez tipikusan az az eset, hogy a nagy gyártók nem tudnak jelenleg ezen az árszínvonalon ilyen kis fogyasztású termékkel előállni, de majd egy totál ismeretlen gyártó igen... na persze. És ezt higgyük el puszira, mert még egy manual sem tölthető le, amíg meg nem veszed.

Ja, akkor faszság, igazad van.

És azt tudjuk már, "átlag mennyit fogyaszt egy wifis villanykapcsoló"?

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Nem értem a kérdést. Miért nem méred meg, vagy kérsz meg valakit akinek van, hogy mérje meg?
Nem azt a kérdést kell feltenni, hogy szerintetek reális-e, hanem azt, hogy kérek szépen valakit akinek van (hasonló), mérje meg.
A fizika/elektronika egy egzakt tudomány.

Mellékhatásként az emberek majd nem kezdenek el beszélni a villanyszámládról.

Fali aljzatba dugható boltban kapható teljesítménymérők általában 1,5 ... 2 watt alatt nem mérnek jól.
  a.) sok ilyen wifis cuccot kell rákötni, hogy mérni tudjál.
  b.) vagy saját fejlesztésű fogyasztásmérőt kell kifejlesztened hozzá nem kevés munkával.
 

Azért abba érdemes belegondolni, hogy a két vezetékes kapcsolók hogyan is működnek, hogyan "szerzik be" a tápfeszt... ;-)

Nekem van ilyen, de sajnos a műszerezettségem "kevés hozzá", hogy indikálási szinten túl tudjak nyilatkozni arról, hogy milyen teljesítményt vesz fel egy ilyen eszköz ki- meg bekapcsolt állapotban, illetve időbeli lefolyása milyen.

Ha nem mérnek jól, akkor mérd meg rosszul! :-D

Ha nem tudod 0,1% pontossággal megmérni, akkor megmérheted 30% pontossággal is. Meg lehet mérni egy modern (igen kicsi teljesítményű, pl.:2-3W) adapter teljesítményét is - üresen. Ha rádugod, akkor megmutatja a 0,0 értéket. Ennek alapján extrapolálhatod: biztosan nem 100W. ;)

Én ennél egy kicsit tovább mennék ...

Hogy kontextusba helyezzük a 0,020 wattot, írtam egyik hozzászólásomban, hogy például a fejlesztéshez használt okostelefonom egy LG Nexus 5X, folyamatos Wifi kapcsolattal (és futó alkalmazásokkal) tud 6-7 napos akkus üzemet az asztalomon pihenve, úgy, hogy a Google Chat üzenetek azonnal megjelennek ott is. Új korában 2700 mAh kapacitású akku van benne, szóval mindennel együtt maximum 0,060W az átlagfogyasztása, de az akku nem volt benne soha cserélve és öt éve vettem, két évig elsődleges telefonként használtam, szóval erős túlzás a 0.060 watt.

De, tegyük fel ennyi, ha befalaznám ezt a telefont, mint érintő-kapcsoló, akkor ez tudna kisebb mint 0,060 watt készenléti fogyasztást, és van rajta érintőképernyő, Android, hang, mikrofon, akár hangvezérlés, alkalmazások, notification, minden is.

Amúgy pont ezen gondolkodtam, csak nem telefonnal, hanem mi band 5-tel. Van benne egy 0.40Wh kapacitású akksi (0.3Wh min 0.4Wh typ), és bőszen elmegy BT+rendszeres időközönként HR, mozgásérzékelő, időnként felvillanó kijelző mellett. Párom nem használja, azövé is be van kapcsolva, de BT nincs rajta bekapcsolva, teljesen alapállásban van, nincs társítva, egy hete töltöttem, 86%-on van.

Valóban, van egy Amazfit okosórám, always on érintő-kijelző, folyamatos BT kapcsolat, percenként HR mérés, folyamatos lépésszámláló, alvásfigyelés, notification esetén rezeg, világít, önálló GPS van benne és heti 3-4 órát használom is GPS track követésre, most épp 11% töltöttségnél jár, 13 napja töltöttem utoljára, átlag két hetente kell tölteni az én használati szokásaimmal. 190 mAh akku van benne, szóval 0,002 watt az átlagfogyasztása. Bőven alkalmas a benne lévő hardver arra, hogy érintésre valami fel vagy lekapcsoljon...

Ehhez az egész fingreszeléshez csak annyit, hogy a ház van értem, nem én a házért.

Gábriel Ákos

Most, hogy így rádöbbentél életed hitvány voltára, ne dobd el magadtól az életed! Talán még jóvá teheted, ha karbon semleges gyertyát használsz, turiban vásárolod ruhát és a nagy áruházak, boltok szemetéből mented meg a napi betevőt. Tartózkodsz a babtól mert a metán négyszázszor erősebb üvegház hatású gáz mint a széndioxid.
Egy szebb jövőért előre!

Ő megteheti, hisz ő a mérce. Wattokat pazarolni vérlázító, de mások idejét azt nyugodtan lehet. Az, hogy ha bárki rátalál erre a fórumra és a wifik fogyasztásáról keresgetve az ő provokációi miatt tízszer annyi erőforrást (lásd időt) kell elpazarolnia, hogy hasznos információt is találjon, az nem zavarja. Az, hogy a hozzászólásai egyáltalán nem a témáról szólnak, csak a témát használja ürügyül, hogy beleköthessen másokba, az sem zavarja. Ő a mérce, így önmagának mindig is tökéletesen megfelel. Wattot tilos pazarolni, de időt, bárkiét szabad. És a szólásszabadság jogán használhatatlanná tenni egy tartalmat, azt is szabad.

de mások idejét azt nyugodtan lehet

Nem látlak nyálat verni a közösségi hálók vezetőségénél. Valóban a HUP az, ami különféle pszichológiai trükkökkel manipulál bele a tőle való függőségbe, és pazarolja el az emberek idejét? Szerintem csak nem látod a fától az erdőt.

Fősodratúék érvelését használva pedig: Nem kötelező a hozzászólásaimat olvasni. Ajnász Mérnök Úr pedig gyártott is egy extensiont, amivel kiszűrhetők. Mire vársz? Cselekedj. Vagy ehhez is egy smartkütyüt kell beszerezned, mert magadtól nem megy?

Az, hogy megkerdeztem, hogy te hogyan csinalod a dolgokat, ahogyan szerinted jo, vagy legalabbis jobb, mint ahogyan masok miert tamado? Meg a vegen kiderulne valami, ami ellentmond az altalad itt mutatott kepnek? Pl. hogy szeretsz kulfoldon nyaralni? Vagy cryptovagyonod van? Ha nincs rajtad tamadasi felulet, akkor megis mitol tartasz?

Nem erzed ugy, hogy ez a "tamado kerdes" fika a te tamado kijelenteseid mellett?

Szoval? Tovabbra is varom toled a valaszt arra, hogy a villanyszamlan es a muszaki cikkeken megsporolt eroforrasaidat milyen termekekre es szolgaltatasokra forditod es azoknak mekkora a kornyezetterhelese? Ne mindig csak minket pazarlo divatmajmozz, vizsgalodj kicsit sajat magad korul is!

Ha nincs rajtad tamadasi felulet, akkor megis mitol tartasz?

Lehet, hogy van, lehet, hogy nincs. Az, hogy valami támadási felület vagy követendő példa, mindig a kérdezőtől függ, és pont ez benne a csőbehúzás.

vizsgalodj kicsit sajat magad korul is!

Vizsgálódom saját magam körül is, max. nem írom ki ide a fórumra. Csakhogy emlékeztesselek, a ló másik oldalán, mert nagyon átestél: Ebben a topicban a pazarlás legitimációja mellett jelentek meg hozzászólások. Én erre reagáltam. Nem hiszem, hogy nekem 100% ökohuszárnak kell lennem ahhoz, hogy ilyen hozzáállású konzumerek megnyilvánulásait kritizáljam.

Azt pedig nem fogom önként és dalolva az orrodra kötni, hogy miben vagyok, illetve miben nem vagyok 100% ökohuszár, mert csak alapanyagot adna az alábbi érvelési hibákhoz.

Miközben, attól még, hogy én nem vagyok tökéletes (itt és most állítom, hogy nem vagyok), ugyanakkora súlyúak a problémák, amikről beszélek és ugyanolyan jogos a kritika.

Tehat akkor leegyszerusitve a helyzetet, tenyleg arrol van szo, hogy te felallitottal egy sajat ertekrendet, amiben bizonyos dolgokat pazarlasnak tekintesz, masokat hasznosnak, szuksegesnek, esetleg elengedhetetlennek. Mas emberek szinten felallitanak egy ilyen ertekrendet, es ha az ovek nem teljesen egyezik meg a tieddel, akkor az ugy rossz.

Pelda.: feljebb valaki szerint hasznos dolog a tavvezerelheto rele, mert ha elfelejti lekapcsolni a bojlert, akkor tavolrol a telefonjarol megteheti, ezzel tobb energiat sporolva, mint amennyit az okos kapcsolo teljes eletciklusa alatt el fog fogyasztani. Szerinted ez smartbuzisag, mert csak jobban oda kell figyelni.

Eljutottunk oda, hogy te meg nem merned leirni meg azt sem, ha esetleg parazol ejjel a sotetben, es ezert uzemeltetsz egy par tiz mW-os ejszakai fenyt, mert pontosan tudod, hogy rogton nekedmenne a tomeg, aki nem parazik, ezert ejszakai feny sem kell neki, hogy nojj fel vegre, meg hogy az ejszaka bedugva hagyott mobiltolto kevesebbet fogyaszt. Mert a lelked melyen erzed, hogy itt csak arrol van szo, hogy kinek mik az egyeni preferenciai, ki mit tart szuksegesnek, kenyelmesnek, de korabban mar annyiszor es olyan komolyan belealltal ebbe a vitaba, hogy ciki lenne ezt nyilvanosan belatni. Szerintem itt az ideje egy uj nicket regelni, es kicsit mersekeltebben nekimenni ennek a kerdesnek.

Egyebkent, ahogyan azt mar a neked feltett kerdesekkel kicsit piszkalgattam, nem feltetlenul jar sem a kornyezet, sem a tarsadalom tobbi resze jobban azzal, ha a smartbirkak nem veszik a smart szarokat. Ugyanis az emberek nagy tobbsege a pici megtakaritasatol eltekintve koppra elkolti a penzet, ha nem smartvackokra, akkor utazasra, elmenyekre, disztargyra, stb... Elvegre azert dolgozik, hogy ezt megtehesse. A vegeredmeny tehat a bolygo eroforrasainak tekinteteben kb. ugyanaz, csak maskepp lettek "elpazarolva". Sot, ha meg tavolabbrol nezed, a dolgozni hajlando es erre lehetoseget kapo emberek szama kb. adott, tehat az elvegzett munka is, ugyanakkor az, hogy neked penzed van, csak feljogosit arra, hogy diktalj, hogy ezt a rendelkezesre allo munkaeroforrast mire forditsuk. Ezert szoktam en azt mondani, hogy ha valaki tenyleg akar egy kicsit kornyezetbaratkodni, akkor nezzen ki maganak valami energetikai fejlesztest (nyilaszaro csere, homlokzat szigeteles, takarekos futes, napelem, akarmi...), vagy draga de nagyon hosszu elettartamu, energihatekony cuccot, es verje el mondjuk arra az azevi nyaralas keretet.

Én továbbra se tartom lehetetlennek, de ezt már írtam. A már említett LG Nexus 5X telefonomat 3 napja és 8 órája töltöttem fel 100 százalékra, most 55 százalékon áll, Wifi folyamatosan bekapcsolva és kapom a notification-t Google chat és email esetén, rezeg, felébred, jelzi, de semmi másra nem használom, itt van az asztalomon, 6-7 napig szokta bírni egy feltöltéssel. 2700 mAh akku van benne, még az eredeti öt éves, ha feltételezem, hogy még mindig kapacitásának teljében van, akkor is maximum 0.05W az átlagfogyasztása, de már nincs kapacitásának teljében. És nem egy buta Wifi-s érintőkapcsoló, hanem egy okostelefon, Android van rajta, alkalmazások, kijelző, mozgásérzékelő, mikrofon, hangszóró, rezgő, toronyóra lánccal...

a kapcsolóüzemű táp is sokat eszik idle-ben, továbbá ez a kütyü olyan túl sokat nem tud spórolni a wifin, ha azt akarod, hogy reszponzív is legyen.

próbáltad te pingelni a deep sleepben lévő telefonodat?

Rendesen beállított hálózaton megy a ping akkor is, ha a telefon mélyen alszik. Jól látszik, hogy aktív állapotban például 2-5 ms a válaszidő, bármilyen sleep esetén pedig 100+ ms a válaszidő, függően attól, hogy mi a DTIM beállítás és belefér-e a küldött adat a beacon frame adatok mellé, mert annak se végtelen a kapacitása, szóval lehetnek csomagvesztések is, amit a ping nyilván nem fog pótolni. Ez a 100+ ms egyébként elegendő válaszidő egy kapcsolónál is.

Ha túl sok eszköz használna ilyen kommunikációt túlzott módon, akkor is elvesznek az adatok, mert nem fér bele a vékony kommunikációs csatornába, ilyenkor stratégiát kell váltani és csak egy wake up command küldendő az eszköznek, majd pedig ébrenlétben kommunikálja le a többi adatot. De erre még jelenleg nincsenek kitaposott szabványok, ha azt látod, hogy X IoT eszköz után már nem működik jól a hálózat, akkor erre érdemes gyanakodni, éber Wifi kapcsolatok esetén nincs alapvetően limit arra, hogy egy router mennyi eszközt képes kezelni.

Szerkesztve: 2021. 09. 11., szo – 10:32

Azt azért gondolom érzékeli a t. közönség, hogy a fényforrások gyártási szórásának nagyságrendjében vagy az alatt lévő fogyasztásról van szó... Sőt ki merem jelenteni azt, hogy két, eltérő kialakítású táppal rendelkező LED-es fényforrás tápegységeinek a fogyasztása között nagyobb a különbség. (Oké, az csak addig jelentkezik, amíg be van kapcsolva...)

Szerkesztve: 2021. 09. 16., cs – 16:32

A wifis érintős cuccok többségében ESP8266 MCU van, ennek a fogyasztása 15µA és 400mA között van, használati üzemmódtól függően. Nyilván a kapcsolóban levő nem fog lemenni deep sleepbe, folyamatos wifi kapcsolat esetén még sleepbe is ritkán, meg komolyan függ mindez a firmware-től is, de a WiFi-s rész fogyasztása viszonylag jól definiált: a Tx 120-170 mA között van, az Rx 50-60 mA között, a modem sleep 15 mA - szóval a megadott 0,1 mA biztosan fals érték.