Fogsz frissíteni Windows 11-re? Ha igen, mikor?

A legtöbbet használt Windows-os számítógéped a kérdés, céges policy-t követő gép nem ér.

Valószínűleg nem érint a kérdés, mert már Win 10-et sem használtam saját gépe(i)men.
29% (370 szavazat)
Soha, maradok Windows 10-en.
3% (35 szavazat)
Soká, mert előbb új hardvert kéne hozzá venni.
22% (273 szavazat)
Nincs hozzá hardverem, de még egy éven belül venni fogok hozzá.
2% (19 szavazat)
A hardverem támogatná, de jó pár évig nem fog érdekelni.
3% (41 szavazat)
A hardverem támogatná, de várok <1 évet a release után.
5% (57 szavazat)
A hardverem támogatná, de várok pár pozitív tapasztalatot vele.
6% (81 szavazat)
Megvárom, amíg valami ami nekem kell, nem megy Win 10-en, és csak akkor rakom fel.
10% (120 szavazat)
Amint kijön a végső release, pár héten belül felrakom.
8% (96 szavazat)
Amint kijön a végső release, szinte azonnal felrakom.
5% (69 szavazat)
Már most is a kiadás előtti állapota a fő oprendszerem.
5% (60 szavazat)
Egyéb, leírom hozzászólásban.
3% (40 szavazat)
Összes szavazat: 1261

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 09. 16., cs – 10:17

Ígérem, ahogy lesz lehetőség a current Ubuntu LTS-ről 'apt-get dist-upgrade'-del frissíteni, egyszer megcsinálom ;)

trey @ gépház

Nem értem.

Egyszer kell telepítened

Hogyan teszem meg ezt az egyszeri telepítést is Windows bootolása és proprietary, forrásban hozzá nem férhető tool (pl. setup.exe vagy dism.exe) futtatása nélkül ezzel a technológiával?

Tehát adott a gyári disztribúciós formátum (ami ugye alapvetően egy ISO image), és oda szeretnék eljutni, hogy a gép diszkjén van egy feltelepített, bebootolható, kész Windows. És az út során csak open source cuccokat szeretnék futtatni (Linux kernel, scriptek, open source, végigolvasható és legfőkébpp értelmesen debuggolható, megváltoztatható toolok).

Én kicsit kivárok. Egy laptopon már teszteltem, és az én szubjektiv véleményem az, hogy egy ronda f*shalmaz, linux,mac lopokodások ms stílusban összehányva leginkább. Viszont tény, hogy egyszerűsödött, és főleg: gyorsult. (igaz szűz install mindig baromi gyorsnak látszik) DE mint minden win kiadásnál itt is lehetnek turpisságok, úh. ok5-én megjelenik, a produktiv gépre meg valszeg decemberben vagy januárban engedem fel. (derüljenek ki a hülyeségek és javítsák ki, ne a prod rendszeremet vágja haza esetleg.)

-42-

Azt írják, hogy innentől az előtérben futó programok fognak prioritást kapni. Dehát a windows ezt eddig is tudta, állíthatóan. Most akkor az új kiadásban az a fene nagy újítás, hogy ezt alapból bekapcsolttá tették?
Alvásból feléledés, innentől a rendszer cuccait húzza fel először; miért, eddig nem így volt? Mit húztak akkor eddig fel elsőnek és miért?
Kevesebb helyet foglalnak majd a programok, meg a frissítések; végre megtalálták a strip opciót és debug symbolok nélküli binárisokat fognak szállítani?

Hát, ha ezek a fene nagy újítások, akkor már értem a visításod okát. :)

Az inkább a szolgáltatásokra (amiket pl a services.msc alatt lehet piszkálni) vonatkozik, nem pedig alkalmazások között a háttérben futókra, bár azoknál is már tudta a Windows csökkenteni a prioritást, de lehet, picit "okosabbá" tették ezt, hogy pl eddigi használat és konkrét feladat alapján osztályozzák, és az alapján csökkentik a prioritását vagy akár teljesen be is fagyasztják, legalább is valahogy így kellene. Modern appoknál már volt ilyen, de gondolom, most a Win32 van soron.

Évtizedek óta minden alkalommal leadják  a marketing dumát, hogy a kövtekező kiadás gyorsabb lesz. Ha így lenne, akkor a 20 évvel ezelőtti 32G memóriájú pentium gépemen száguldana a Windows 10. Valójában azonban nem is lehetne feltepelíteni, és ha lehetne, akkor  sem bírna megmoccanni. Tehát a gyorsulás simán hülyeség. Az viszont fennáll, hogy a Linuxot baromi nehéz úgy leterhelni, hogy ne reagáljon mondjuk egy  billentyű leütésre. Mert ebben is fényévvel jobb, mint a Windows.

 

Szerk: Több helyen leírtam, hogy azonos vason mennyivel gyorsabb a Linux (2-5-ször). De amiben igazán veri a Linux a Windowst, az szoftver elátottság. A Windows felhasználók hülye sharewarekkel kínlódnak, warezolnak,  lopkodnak, míg a linuxosoknak egész szoftver univerzum áll a rendelkezésérel az adott  disztró repójában.

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

a Linuxot baromi nehéz úgy leterhelni, hogy ne reagáljon mondjuk egy  billentyű leütésre

Jah, NagyZ gépén ez akár közel is lehet az igazsághoz. A többin meg nem annyira.

amiben igazán veri a Linux a Windowst, az szoftver elátottság. A Windows felhasználók hülye sharewarekkel kínlódnak, warezolnak,  lopkodnak, míg a linuxosoknak egész szoftver univerzum áll a rendelkezésérel az adott  disztró repójában.

Jah, a legyek milliárd szarkupac közül választhatnak, és ehhez nincs szükségük megerőltető repülésre. A hozzászólást nem "Linux" alól írtad, vagy a disztród nem szállít helyesírás-ellenőrzőt?

:)

Ez igaz is, normális vason. De ne feledjük azt, hogy mi "hupperek" szubkultúra vagyunk, itt nem a tesco-s pc tulajok vannak, tuti 99% rendes, minimum közeépkategória, de inkább felső kategóriát vásárol. És ezeken igaz is lehet amit írsz.

Az átlagemberek többsége viszont ebben csak a "szükséges rossz" munkaeszközt látja amire pénzt kell kiadni főleg most a homeoffice/távsuli miatt, sokaknak nem is volt laposa a pandémia előtt mert örült ha otthon nem a képernyőt nézte, és csak egy mobil volt a zsebében facebook, messenger/telefonálás célból.

Ha holnap varázsütésre eltűnne minden dzsunka vas, majdnem teljesen megszűnne a desktop piac. Ezen a piacon kell helytállnia a linux/windows -nak, és ez nem kis feladat. A hibák/stabilitási gondok komoly hányada csak abból fakad, hogy szimplán egy trágya vas alatta mindenféle ipari hulladék hw összetevőkkel. Ott meg teljesen kiszámíthatatlan melyik OS mikor és mitől esik térdre :)

-42-

Ez a 2-5x gyorsulás gyaníthatóan hasra ütés alapján ment. Viszont amiben van konkrét tapasztalatom winhez képest tempóelőnyben:

i5 haswell, 16 giga ram, ssd --> Ubuntu alatt (ami köztudottan a lomhábbak közé tartozik) a hidegindítás + böngésző jirával és híroldalakkal (cakli olyan 25-30 tab körül) + melóhoz VPN + remote desktop + spotify kliens + discord nagyságrendekkel gyorsabb mint ugyanezen a vason up2date W10 alatt.

A másik egy i3 sandy 4 giga rammal és SSD-vel linux mint cinnamon-al szintén köröket ver az ugyanazon a gépen futó W10-re, igaz ez "anyós gépe", többnyire megáll néhány chrome tabban, fut egy resilio ami a telefonjáról húzza fel a képeket, videókat és hangjegyzeteket, azokat szokta nézegetni, youtube/fb végtelen mennyiségben meg egy csipet libreoffice. Ő konkrétan új gépet akart venni amikor mondtam hogy próbáljuk meg ezt, azóta esze ágában nincs lecserélni.

Csak tipp, de én úgy tippelném hogy a sokkal kevesebb háttérfolyamat lehet a titok, illetve lemezműveleteknél nem kell hogy egy defender átnyálazzon mindent, ez szintén sokat segít. Na meg nem kell a háttérbe mindenféle töredezettségmentesítés/optimalizálás, nem kell registry-t kaparászni.

A második konfignál a 4 giga ram is elég vékony jég, mint alatt fel se tűnik hogy csak ennyi, W10-et nem szívesen használnék a mindennapokban ennyi memóriával, minimum a duplája de inkább több.

 

Illetve mostanában volt egy LinusTT videó ahol a threadripper vadállat gaming rigje volt a háttérben ahogy cold bootol, ismerve Linusékat ott azért nem volt hiány vasból, viszont mire ott a W10 betöltött annyi idő alatt az én haswellem már nem hogy rajtra kész de már a sokadik foxi fület csukom be miután átolvastam az új hsz-eket.

Logikusan hangzik amit irsz. 

Valószinűleg a sokkal kevesebb háttérfolyamat sokat segit Linuxon, bár szerintem eléggé hardverfüggő, hogy kinél mekkora különbség van.

A sajt gépemen (i7-10850, 32G RAM, SSD, dual boot Kubuntu 20.04 és Win10) nem sok különbséget veszek észre napi használat során a két oprendszer között. A hideginditás valóban lassabb a Win10-en, de nem nagyságrendekkel. Érdekes módon egy bebootolt rendszer esetén rákattintva a Firefox ikonra, Win10-en gyorsabban indul mint Kubuntu-n.

A hideginditás valóban lassabb a Win10-en, de nem nagyságrendekkel

Azért nem nagyságrendekkel, mert a Win10 már fejlődött a Win7-hez képest (szerintem annyi történik, hogy előbb bejön a login képernyő, amíg töltődik a háttérben a sok szar), ami pedig szintén érezhetően gyorsabban bootolt az XP-hez képest. Mindegyiken sokat lehetett amúgy faragni a sok fos service (beleértve a mindenféle víruskergetők) lekapcsolásával. Nekem van VM-ben olyan kiherélt XP meg Win7, ami másodpercek alatt bootol, és 1-2 másodperc alatt shutdownol. Igaz, cserébe minden szar le van tiltva bennük a retekbe.

rákattintva a Firefox ikonra, Win10-en gyorsabban indul mint Kubuntu-n.

Ez bármilyen Win vs Linux esetén igaz lesz, és a shared library töltés különbségei miatt van így, nagy és sok shared library függvényt használó programoknál (a libreoffice pl. nagyon látványosan csinálja szintén). Régen, amikor még nem volt ennyire divat szinte teljesen shared librarykba kiszervezett kódból építeni a nagy programokat, nem volt ez ennyire látványos.

Az általam vázolt gépekhez képest a tiéd erőmű, sokkal könnyebben elbánik a W10 háttérdolgaival :) Ellenben ha még nem tetted meg akkor kubuntu alá tedd fel a preload-ot (apt-vel telepíthető). Kb a windowsos prefetch-nek megfelelő okosság, szerintem ez idővel ahogy beletanul megszünteti majd a foxi indítási különbségét a két rendszer között. Ha esetleg megteszed ezt akkor pár nap/hét múlva írhatnál róla visszajelzést ha belefér az idődbe :)

Csak azért gyorsult, mert szűz installt próbálsz, ami frissen lett telepítve, stock állapotban van, és nincs még fent rajta begyűlve túl sok szutyok, ballaszt. Akik upgrade-ként rakták fel, azok a bootgyorsuláson kívül általános lassulásról számolnak be. Illetve nem ártana lemérni egy friss Win10 telepítéshez képest, meg akár egy Linuxhoz képest, csak azért, hogy a placebohatást is elkerüljük.

Egyébként meg szerintem ez a Win11 óriási bukás lesz. A felhasználók többsége nem is használhatja majd, mert a gépek nagy része nem lesz támogatott globálisan. Aztán akinek támogatott is a gépe, azok jó részének sem tetszenek a változások a Win11-ben. Az a legszűkebb réteg, akinek a gépe is támogatja, meg a Win11 UI-ja is tetszene neki, azok meg arra panaszkodnak, hogy túl bugos még, túl sok benne az apró bug, UI glitch, amit a MS-nak nem lesz ideje a termékrajtra mind kijavítani, így inkább még várnak vele. Tényleg csak pár fanatikus felhasználó van, aki a hype hegyében mindenképp váltani fog azonnal Win11-re.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A w11 beta állapotában került fel, és az alapján úgy gondoltam, hogy ha ki is javítják ami el van benne bafva, akkor is ez lesz a standard az elkövetkezendő legalább 5 évben, és jajj :D 

(megvettem a macbook pro-t amúgy szombaton :D ) Az emberek torkán az új gépekkel akarják majd megfogni mint a 8.1-el akarták (vagy vista) de én sem lepődnék meg ha nem jönne be nekik.

Én őszintén szólva egy w10-et látok aminek a háttérfolyamatait igyekeztek racionalizálni, és a gui-t a macos és linuxból akarták összelopkodni, de valami agyatlan módon sikerült csak :) 

Én személy szerint maradok a thinkpad-el a w10-en a windows only fejlesztések ott elrötyögnek, napi munkagépnek macbook az m1 professzorral, és nem szeretném ha több közöm lenne az x86-windows világhoz mint feltétlen muszáj :D

-42-

Kizárólag játszásra használom a windowst, de remélem, hogy a Valve Proton fejlesztéseinek köszönhetően a legtöbb játékot már fogom tudni Linuxon játszani. A Windows 10 marad amíg van olyan játék amit csak windowson tudok játszani.

:wq

A csunya az egeszben hogy neha meg a legegyszerubb VN-eken is behal a wine, pedig az nem egy rocket science (jo, teny ezek egy resze olyan, hogy windowson is crashel, ha nem japanra van allitva a locale...). Multkor valami unitys szart sikerult igy egy ora sz*pas utan mukodesre birni protonban, csak a dxvk-t kellett letiltani, hogy a wine opengl alapu d3d11 emulaciojat hasznalja mert az mukodik. En szemely szerint fel-1 evente ranezek valami random jatekkal, es mindig megallapitom hogy mukodeskeptelen, vagy csak olyan sokat kell reszelni, hogy ahhoz nekem nincs kedvem.

I hate myself, because I'm not open-source.

Pl. a Starcraft II, ami nekem speciel nagy szívfájdalmam. Így én is tartok egy gamer gépet, Win 10-zel. Félévente egy-egy unalmas pillanatomban megpróbálom a wine-ra (és ubuntura) erőszakolni a dolgot, de sajna 0 sikerrel. :(

Ez a lutris állítólag nem rossz cucc, de ezzel sem sikerült sehogy sem. Még a Battle.net alkalmazása sem indul el egyikkel sem. A legtöbb amit sikerült kihozni egyszer belőle, hogy ezt az alkalmazást telepítettem, starcraftot telepítettem, indítottam. Csak netkapcsolat nem volt hozzá, szóval odáig sem jutottam el, h a játék tudja, hogy már megvettem egyszer és kért, h aktiváljam online.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Az SCII egy érdekes dolog. Amikor kijött, szinte egyből platinum minősítést kapott a wine appdb-n. Ma meg tényleg gondok vannak vele, és a BNET launcherrel is néha. Nem értem miért kellett azóta olyan szinten belenyúlni, mert azt kétlem hogy a wine fejlődött volna vissza.

Ez van, sajnos a mai világban hiába is van meg mondjuk az eredeti DVD-n, akkor sem tudsz vele játszani, mert battle.net logint fog kérni, és akkor egyből rájön, hogy neki fel kell frissülnie. Pedig az eredeti még XP-n is ment. Sőt, még akkor is ment XP-n, amikor az SCI már nem!

Na de mindegy is, mert ha starcraft-hoz támad kedvem, én inkább az ősrégit veszem elő '98/'99-ből, az 1.16 patch-el, ami mindenen elmegy. Nem lett rossz a II, de én nem vagyok koreai na, nekem valahogy kedvesebb a régi.

Az első verziója is legendás a játéknak, nagyon szerettem vele játszani anno. Az Imperium Galaktika II után, az SC I-t bámulva ültem a legtöbbet a gép előtt. :)) De csak a maga idejében volt jó nagyon. Én is elővettem már az IG-t is azóta (Steamen letölthető, még linuxon is fut.) De sajna már nem tudok annyi időt szánni rá, amennyit egy IG II megérdemelne és már nem is ugyanaz, mint amilyen akkor volt. Számomra legalábbis.

A Starcraft II nagyon-nagyon gyors, dinamikus játék. Amíg nem játszottam vele, azt hittem, hogy a FPS-eknél nincs gyorsabb játékmenet. Nos, az SCII-ben sosem lehetsz elég gyors, kivéve, ha koreainak születtél. :D A grafikáról nem is beszélve, nekem nagyon bejövős, azért a Blizzardnál tudják, hogy kell egy stratégiai játékot összehozni most is, nem csak '99-ben.

Más kérdés, h lesz.rják a linuxosokat. :( De ahogy halad a steamen is a linuxosok bevonása, talán egyszer (10 évet nekik még adok) a Blizzard is eljut ide és behúzza azt az 1-2%-kot (?) is, akik nem akarnak Windowst/Mac-et használni.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Az IG2-nél automatikusan nyomtam a +1-et és utána olvastam csak a komment többi részét :) Áltsuli alsó tagozatától kezdve középsuli végéig megszámlálhatatlan mennyiségű órám ment bele, imádtam minden percét.

Blizz amúgy sajnos tényleg tesz a linuxosokra, bár anno csodálatos celeron gépemen mx440-es VGA-val ubuntu alatt gyorsabb volt a tört wow mint XP alatt :)

Amúgy steam és gog egészen jól áll, én most pl a fallout 4-et ütöm linux alatt és hibátlanul fut, de ugyanitt szintén pörög a witcher 3, civ 6, cities skylines és még sok-sok más. Meglepően jó a helyzet linuxos játékok alatt, nekem már konkrétan csak forza és gears miatt van W10-em.

Sajnos én is öregszem. Nekem épp ez nem jön valahogy be az SCII-ben, hogy ilyen gyorsan pörög, nem vagyok én ahhoz már olyan fiatal... Ettől még persze tetszik, tényleg jól összerakták. Amikor kijött, nekem olyan volt, hogy a Blizz hozott minden kötelezőt. Csak ez olyan, hogy azt nem hozta, amit nem is tudtunk hogy várunk, a nagy meglepetés hiányzott. De az 1. epizód sztori kifejezetten jó volt, aztán a 2., 3. már kevésbé volt nekem bejövős, de egyszer azt is végig lehetett tolni. Meg az expansion-ökben nekem már túl sok egység is van, nem bírtam rajtuk se kiigazodni.

Csak nekem is kb. ezért van win10 a gépemen. Meg még egy-két másik játék, ami nem megy flawless linux alatt. Engem valahogy az új játékok nem mozgatnak meg, de a régiekkel nagyon jól elvagyok.

Viszont ha az 1-et akarnám tolni, ahhoz nem kell újraindítani se a gépet. És szigorúan nem az 1.18+ és a remastered verzióról beszélek, mert azt az SC I megcsúfolásának tartom. Gyakorlatilag beletettek egy chrome-ot, és a felét átírták js-be. És ezzel persze side effectként ugrott a linux és a <win 7 támogatás is, meg le is lassult itt-ott. Hogy ennyire nem találtak programozót, aki a régi kódhoz hozzá tudott volna nyúlni, ez nagyon szomorú.

Nekem is mindig ezzel voltak nagy gondjaim, az egyetlem játék amiért sűrűn használom a win-t.

Legutóbb nekem leindult Ubuntu 20.04-en + Lutris, kb minden trüközés nélkül!!

Viszont van két zavaró bug:

-magyar betűk, és billentyűk tökéletesek, viszont a "0" hotkeyt nem veszi be, helyette a "ö" betű a 0. (nagyon nem így szoktam meg, elég zavaró)
-alt + tab! Amikor visszalépsz, olyan mintha be lenne ragadva az ALT billentyű, és "signal"-t, és egyéb baromságokat csinálsz olyankor, amíg újra le nem nyomod az ALT-ot

Ha ezt a két bugot megoldanák, kb ugyan úgy futna mint windowson (FPS különbséget se vettem észre). 1-2 éve még nálam se futott semennyire, szóval haladnak, csak eléggé össze-vissza.

Nos, jó neked, hogy egyáltalán elindul, gratula hozzá és örülj neki.

Én nem LTS verziót használok Ubuntu-ból. Szóval gyanítom, h nekem esélytelen még egy ideig. Mert ha rá is hackelném a rendszerre, a kövi upgradnél úgyis eltörne valami. :)

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

(x) Egyéb

Személyes használatra Windows csak Parallels-ben fut, M1-es Macbookon. Lövésem sincs, hogy a W11 támogatott-e, majd ha biztosan az lesz, akkor gondolom lesz upgrade.

A parallels elvileg tudja emulálni (vagy odaadni?) a TPM2.0-t a guestnek, ezzel együtt nekem azt írja ki, hogy nem támogatott. Feltehetőleg azért, mert 8 GB a RAM a Macbookomban, viszont a Parallels csak ennek a felét hajlandó átadni a guest részére (nyilván kell maradjon valami a MacOS-nek is), és kevesli a Windows a RAM-ot. Kellemetlen, mert - bár a Microsoft javasolta - nem tudom átállítani a frissítést a developer verzióról a betára, mert hogy nem támogatott a rendszer, így eddig az átállításig el se jutok.

Ha meg újra felteszem a Win10 ARM insider verzióját, ott ez nem állítható, és az első rendszerfrissítés (amit insidernél el se lehet utasítani) megint felteszi az ARM Win11-et, ami viszont nem támogatott. Kicsit zsákutcában érzem magam :) 

Sajnos rossz hírem van: https://www.origo.hu/techbazis/20210916-apple-mac-windows-11.html?utm_s…

 

Ne, fogja támogatni a w11 az m1-et és a paralells támogatás is valszeg megy a levesbe. Gyanítom, hogy az ara win túl sok erőforrást kötne le, és valszeg van benne egy Microsoft féle arrogancia, hogy milyen állat jó a w11 megáll m1 támogatás nélkül is egyedül :)

-42-

Szerkesztve: 2021. 09. 16., cs – 22:22

Valószínű a release utána azonnal megy fel, hogy kitanuljam mi hol és hogyan van benne, mert előbb utóbb megtalálnak W11 karbantartással is.

majd ha lesz ebből is LTSC, majd akkor

Amint ki lehet tenni balra a taskbart.

Igyekszem a frissítést elkerülni a végleges verzió megjelenése után még néhány hónapig.
Azután sem vágyom rá igazán, de eljöhet az az állapot, hogy egyszerűbb lesz engedni a frissítést mint küzdeni ellene. :)

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

En egyelore azon gondolkodom meg hogy mikor csereljem le a win8.1-et 10-re, ugyhogy a 11-es kerdes meg varat magara. :)

(Valasz: majd valoszinuleg akkor amikor uj gepet veszek es amugy is ujra telepitem 0-rol)

I hate myself, because I'm not open-source.

Engem a windows 11 lökött át arra a pontra, hogy kiűzöm a háztartásból a windowst.

Áttérek desktopon is linuxra, igazából bő fél éve keresem/tanulon a linux alternatívákat, photoshop, indesign, excel helyett, ahogy látom, nem lehetetlen feladat, 1 program maradt, amit viszont böngészőből is lehet elérni.

Több mint tíz éve készítek kiadványokat, könyveket, rollupok-at, prospektusokat, infótáblákat, logókat, miegyebet GIMP-Inkscape-Scribus hármassal (plusz LibreOffice a szövegfeldolgozáshoz, Rawtherapee a nyers fotókhoz stb. stb.) Linux alatt.

Nyomorult dolog azt képzelni, hogy kizárólag kereskedelmi szoftverekkel lehet ezeket megvalósítani...

Referenciák nélkül ez nulla, különösen egy ~három hónapja regisztrált (azaz a HUP-osok körében ismeretlen) felhasználótól. Mutasd meg, miket csináltál. Ha fasza dolgok, akkor előremozdítod vele a felsorolt szoftverek felhasználását. Ha nem fasza dolgok, akkor pattogtatom a kukoricát.

:)

Ki dönti el, hogy fasza dolgok-e? Egyébként számomra már akkor eldőlt mindez, mikor az ügyfelek elégedetten kifizették a munkát és később visszatértek új munkákkal...

Sajnos a felsorolt szoftverek felhasználását bármennyi referencia sem fogja elősegíteni, pontosan az általad képviselt "röhögjünk sírva mindazon ami nem Photoshop vagy Indesign". Nem baj, én azért szeretem őket és segítem mindenben amiben csak tudom. A Windows sorsa meg szimplán nem érdekel.

Ez a "három hónapja regisztrált" dolog mi a fene akar lenni? Felsőbbrendű az aki húsz éve itt van, vagy mi?

...és mert nem szokásom a levegőbe beszélni, referenciák a teljesség igénye nélkül: https://mega.nz/folder/kVg0zLYB#kPRfmRxGKxygtiGYwmI2pA

Aki miatt feltettem az látta. Nem éreztem tovább szükségét, mert nem magamutogatás miatt szóltam a témához, csak arra kaptam fel a fejem, hogy Linux alatt nem találni alternatívát a nyomdai előkészítéshez. Erre hoztam példát, hogy ennek ellenére van aki -- jómagam biztosan -- használja ezeket a mások által nevetségesnek tartott alkalmazásokat.

Mindenki, aki látja. Valami ilyesmiért jöttél a közösségbe, nem?

Szerinted a vérpistikékhez nem mennek vissza új megrendelésekkel?

Miért ne segítené elő?

Na, még egy szövegértési problémás. Pedig még oda is írtam, hogy nem tudunk rólad semmit. Vagyis nem tudjuk, hogy egy rakás szart adsz el az ügyfeleknek, és arra vagy büszke, vagy értékes terméket. Talán te is belátod, hogy a jellemed és a termékeid minőségének ismerete hasznos a közösség számára, ezen keresztül számodra is.

Köszönöm, hogy megosztottad. Szerintem nem olyan rosszak, és valószínűleg a hibák sem a szoftverekből adódnak. Pl. a masszázsos prospektus első oldalán világos háttéren vannak világos betűk, a másodikon pedig a barna háttéren nem igazán nyerők a lila betűk, különösen, hogy alatta fényes a zöld mezők szinte világítanak. Lehet, hogy papíron jobban néz ki, de kétlem, főleg, hogy az ilyeneket fényes papírra szokták nyomtatni.

:)

Nem hinném, hogy az számítana ebben a kérdésben, hogy mikor regisztrált, főleg, hogy nem ír fal dolgokat. A neten számos olyan tartalom-előállító, fotós, grafikus, dizájner (logók, web, ruhatervezés, stb.), videócsatorna van, ahol a készítő már évtizede vagy régebben csak FOSS megoldásokat használ, tipikusan Gimp, Inkscape, Darktable, Kdenlive, Blender (utóbbit elég komoly hollywoodi produkciók is használják, CGI-nek és animációs filmekhez, de videóvágásra is jó). A Scribus nem sűrűn használt, helyette TeX/LaTeX megoldások mennek közvetlenül, kód írása kézzel, majd lefordítása pdf-re, de a különbség nem nagy.

Egyáltalán nem igaz, amit sokan tudni vélnek, hogy komoly audiovizuális tartalom-előállítás csak Windowson meg Macen lehetséges. Minden lehetséges Linuxon is, max. csak újra kell tanulni dolgokat, meg sokszor van, hogy egy windowsos, maces alternatíva csak több másik FOSS szoftverrel váltható ki, és pl. egy kis kényelmetlenséggel jár, pl. konvertálgatásokkal, mivel egyes részműveleteket más-más szoftverben kell csinálni, de ezek is megszokhatók, scriptekkel automatizálhatók. A legtöbben inkább csak szűklátókörűség meg szemléletbeli rugalmatlanságból utasítják el ezeket.

Tényleg nagyon kevés az a user, akinek tényleg kell a Windows, mert a munkája miatt elvárják tőle a Windows vagy Mac használatát, és nincs választása, mert valami olyan előírt plugin, szoftver, másokkal való együttműködés miatt olyan szoftver kell neki, ami csak ezekre a paltformokra érhető el, és nem futtatható normálisan még Wine-ban sem. Még a cégek többsége is csak szűk látókörűségből reked Windowson, mert gányoltatják maguknak az ActiveX-es intranetes, meg MS Sharepointos és MS Exchange-es szarjaikat, egyedileg .NET-re gányoltatott szoftvereket, amikkel saját magukat szorítják sarokba és zárják vendor-lock-in-be. Ők úgy érzik, hogy ez kötelező, de igazából csak önkéntes, és szervezés és stratégia kérdése. Cégeknél és felhasználóknál is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azt írtam, hogy semmit nem tudunk róla, ezért az a hozzászólása is ennek megfelelő értékű. Utána pedig a kíváncsiságom fejeztem ki.

Ám az is igaz, hogy lehetnek olyanok, akiknek anyagilag és idő szempontjából megéri fizetős szoftvereket használni.

Jelzem, szarrákereshetnéd magad, ha kitalálnád azt metódust, amivel embereket és/vagy kisebb cégeket a zárt szoftverekről fájdalommentesen nyílt szoftverekre állítasz.

:)

de ezek is megszokhatók, scriptekkel automatizálhatók.

Hja, hát végül is tipikusan arról a rétegről beszélünk, akik alapvetően scriptek írásával tölti a napjait. Ja nem.

A legtöbben inkább csak szűklátókörűség meg szemléletbeli rugalmatlanságból utasítják el ezeket.

Uhm. Productivity meg smafu? Vetettem már meg én is JetBrains terméket kollégának meg magamnak, mert végül is "kis kényelmetlenséggel" meg mindenféle toolok celluxozásával meg lehetett volna oldani máshogy is, csak épp mi a fenének szenvedjek, mikor dolgozhatnék is helyette? Előbbi 0 hasznot hoz a cégnek, utóbbi meg igen. Nyilván mérlegelni kell, hogy megéri-e a szoftver, mi esetünkben bőven megérte, cégnek meg aprópénz volt. Pedig nem mondom, hogy mindig könnyű volt keresztül vinni egy-egy IT-s beszerzést.

.NET-re gányoltatott szoftvereket, amikkel saját magukat szorítják sarokba és zárják vendor-lock-in-be.

Ugye az megvan, hogy .NET van Linuxra és macOS-re is? Konkrétan a termék, amit fejlesztünk, az is Linuxos konténerből fut, pedig .NET.

Én nem képzelem, fent van mindegyik az említett szoftverekből, leginkább azért, ha egy ismerős elakad valamiben, meg tudjam nézni, mi lehet a gondja. Viszont van egy olyan érzésem, hogy ugyanazt a munkát én 5-10-szer gyorsabban végzem el a fizetős, mint kizárólag FOSS megoldásokkal.

Azt szokták elfelejteni, hogy nem minden munka úgy készül, hogy Pistike leül a gép elé, és nulláról megcsinálja, senkinek semmi dolga vele. Többszáz szerzővel dolgozok, kismillió különböző formátumú bejövő anyaggal. Párhuzamosan többen kapják meg korrektúrára az anyagot PDF-ben, ezeket egybe kell vetni, ezt pl. InDesignon belül vígan megcsinálhatom a forrásanyagon. Erre milyen FOSS megoldás van?

Így ne kezdjünk el azon vitatkozni, megér-e havonta kevesebb mint 20e forintot, hogy egy olyan rendszert használhatok, amivel „termelni” is lehet, nem csak – már bocsánat, de a Scribus interoperabilitását és csoportmunka-lehetőségeit tekintve – bohóckodni.

Ezt többek között azért érzed, mert a fizetős megoldást már megszoktad, ezért jobban kézre állónak tűnik. Ez viszont nem jelenti azt, hogy objektíve is hatékonyabb.

A FOSS-t a legtöbben félreértik, hogy ingyenes. Pont nem ez a legfőbb lényeg benne, hogy megspóroljunk 20k-t licencen. Mert nem spórolunk, hiszen tanulási idő, erőfeszítés mindenképp bele fog menni, csak másmilyen formában teszi bele az ember az erőforrásokat, és annyi erővel helyette megkeresve a licenc árát is kb. ugyanott leszünk, csak pénz tekintetében rövid távon nem éri meg. A FOSS lényege a függetlenség, hogy ha valami nyílt megoldást és szabványt használsz, később nem rekedsz vendor-lock-in-be, később is szabadon használhatod más platformokon. Mert az most szép és jó, hogy milyen királyság az Adobe InDesign, mert egyébként nem egy rossz szoftver tényleg, ezt senki nem is vitatja, de mit fogsz akkor csinálni, ha mondjuk a meglévő verziód már nem lesz támogatott új verziós OS-eken, veheted meg újra, vagy ha az Adobe megszünteti a támogatást, lehúzza a rolót, ott fogsz állni a kakában.

Scribus-t egyébként én sem annyira szeretem, mert eléggé normiknak mindent túlegyszerűsítő szoftver, kb. olyan, mint a csoda HTML szerkesztők meg GUI-ban összedobott szoftverek, hogy szép, jó, könnyű, de gányolás vele dolgozni, aki normális munkát akar végezni, az megtanulja a TeX/LaTeX alapokat, parancsokat és írja a kódot kézzel.

Nem lehetünk biztosak, hogy az InDesign jelen lesz 10-20 év múlva is, vagy még sztenderd lesz. Ne feledjük, hogy sok valaha tündöklő szoftvernek leáldozott, pl. Wordstar, amit kiszorított a WorldPerfect, amit kiszorított az MS Word/Offce. Lehet 20 év múlva már nem is x86-on, meg Windows/Mac-en fogják tolni az emberek, és persze, emulátorban is lehet hogy lehetséges lesz vele szórakozni, de nem éri meg. Akkor meg lehet állandóan másra váltani, másik dologba beletanulni, felülni az újabb hájpvonatra. Ez vele a baj. Prognyelveknél ugyanez van, aki divatkóder, az ülhet fel mindig a legújabb hájpvonatra, Java, C#, .NET, most Rust, vagy pl. webes vonalon Perl, majd PHP, most JS, stb. majd pár év után megint képezhetik át magukat másra. Ezzel szemben aki anno rendesen megtanulta a C-t, C++-t, SQL, (esetleg Lisp és Fortran), Unix-like rendszereket, parancsokat, POSIX shellt és scriptezését, vi, X, troff, TeX, *LaTeX, stb. alapokat, az kb. már 40-50 éve szépen tudja hasznosítani ezeket, anélkül, hogy mindig fel kéne üljön a legújabb hájpvonatra, és a jövő évtizedekre is be van biztosítva a tudása, mert ugye ezek a dolgok sose fognak elavulni, és mindig portolva lesznek valamilyen formában más platformokra, még akkor is, ha pl. a jövőben a Linux is beleáll a földbe, akkor azután lesz valami BSD fork vagy hasonló, ami 99%-ban hasonló rendszer lesz, és minden hasonszőrű megoldás át lesz portolva rá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ezt többek között azért érzed, mert a fizetős megoldást már megszoktad, ezért jobban kézre állónak tűnik. Ez viszont nem jelenti azt, hogy objektíve is hatékonyabb.

Nem. Ezt azért érzem, mert 30 éve dolgozom a szakmában, csináltam layoutot még kézzel, a szöveget Letrasetből szedve, montírfólián is, dolgoztam Venturával, Quarkkal, PageMakerrel, InDesignnal és Affinity Publisherrel is. Ezen kívül egy rakás layout editor járt a kezem alatt, belekóstoltam anno a FrameMakerbe, sőt a Quark idején a hosszabb szövegek kezelésének borzadalmai miatt egy ideig próbálkoztam a TeX-hel is (nem lettünk barátok), és mint említettem, a Scribus jelenleg is fent van.

Amikor a Ventura gyakorlatilag „élvezhetetlenné” vált a kétezres évek közepe-vége felé (használatban nálam túlélte a PageMakert és a Quarkot is!), leginkább a Unicode hiánya miatt, akkor az addig abban készült munkáimmal is átálltam InDesignra. Nekem nem gond, hogy mindig kiválasszam azt, ami az elérhető megoldások közül a legproduktívabb. (Ha csak szimpla magazinoldalakat csinálnék, egyébként könnyen lehet, hogy inkább az Affinity Publishert használnám, a három alkalmazástípus – fotómanipuláció és digitális festés, vektoros illusztráció, oldalszerkesztés – egybegyúrása hihetetlenül kényelmes.)

Jelenleg az InDesign számomra kényelmetlen hátránya a Scribussal szemben, hogy az optikai margó használata nem bekezdésszintű opció. Ezzel szemben előnye az általam ismert és felsorolt programokkal szemben a többiek soronkénti megoldása helyett a bekezdésszintű tördelés, az automatikusan méreteződő szövegdobozok lehetősége, a regexalapú, valós idejű automatikus formázás, a feltételes szövegek használata (többnyelvű anyagoknál nagyon jól jön), illetve általában a scriptelhetőség (ez utóbbit speciel pár éve már a Quark is tudja, ráadásul V8-as JS enginnel, nem azzal az őskövülettel, amit az Adobe örvendeztet meg minket, powerusereket; igen, tudom, a Scribust is lehet scriptelni, de ha már csak az marad, a jelenlegi ismereteim alapján akkor is inkább visszatérek a Venturához). Ja, és még valami: az InDesignból exportált PDF-ekbe a szerzők, szerkesztők stb. által beszúrt megjegyzéseket vissza tudom olvasni, és közvetlenül az InDesignban tudom elfogadni vagy elutasítani. Ez a lehetőség egy tipikus korrektúra felviteli idejét igen durván, simán a tizedére rövidíti.

És mint már párszor itt a HUP-on is kifejtettem: a TeX nem alternatíva, ha layout editorra van szükség (és nem, az Illustrator, a CorelDraw és a Photoshop sem az, pedig mindegyikben láttam már betördelt újságot!), abban nem fogsz tudni emberi sebességgel úgy dolgozni, hogy nyomdában az anyag, de még az imprimálásnál szólnak, hogy cserélj ki egy szót, ami megborítja az adott bekezdést, ami a hasábot, aztán az oldalt. Amikor este tízkor kapott szöveget kell másnap reggel 6-kor szállított újságba tördelni, akkor az ilyeneket nem valós időben, nem WYSIWYG módon orvosolni olyan, mint Zuzu Petalszal beszélgetni. És akkor még a PDF-ben kapott anyagok beágyazásáról és hasonló szépségekről nem is esett szó.

Szerk.:

Ja, és még valami:

Nem lehetünk biztosak, hogy az InDesign jelen lesz 10-20 év múlva is, vagy még sztenderd lesz.

Amikor az Adobe dobta a PageMakert, az InDesign, ha jól emlékszem a CS6-ig támogatta a PM fájlok importját, tehát annak dobása után legalább 10 évig.

Az pedig, hogy mi a sztenderd, bizony egy nagyon egyszerű dolog dönti el: hogy objektíven melyik a hatékonyabb szoftver. És itt visszakanyarodunk a kiinduló állításodhoz. Ha a Scribus objektíven hatékonyabb lenne a többség számára, akkor azt használnák, sőt vélhetően többen segítenének bele a fejlesztésébe is. Amikor az InDesign megjelent, a QuarkXPress gyakorlatilag egyeduralkodó volt. Érdemes megnézni, hol tart most! Megtippelem, hogy a mindössze két éve megjelent Affinity Publishernek nagyobb a felhasználói bázisa…

Azt az apróságot felejted ki az egyenletből, hogy az említett szabad szoftverek nem a fizetős alternatívák leváltására készültek, nem törnek világuralomra mint fizetős társaik (talán azok sem, de egészen úgy viselkednek). Saját bevallásod szerint napi szinten dolgozol az Indesign-al és társaival, munkaeszközként használod. De mi van azokkal a felhasználókkal, akik évente pár alkalommal nyúlnak ilyen eszközökhöz? Azoknak is megérné kifizetni a licencdíjakat?

Kicsit sánta hasonlat, de mégis...: fúrnom kell a falba otthon 5-6 lukat. Tudom, hogy létezik akkumulátoros, nagy tudású, nagy teljesítményű, nagy hatékonyságú ipari fúrógép, több százezer forintért, de kérdem: tényleg ezt kellene megvennem a pár ezer forintos, kábeles fúró helyett erre a feladatra?
Aki napi szinten termel ezekkel, annak sem ajánlanám fúróból az olcsóbb változatot, de a fent említett példánál maradva 5-6 luk miatt sem ajánlanám az ipari fúrót. A végeredményen már úgysem fog látszódni, hogy mivel készült... ...és mivel nem napi szinten kell lukakat fúrnom, így nem is érdekel igazán, hogy pár perccel tovább tart a művelet (konnektorba kell dugni a cuccot, esetleg még hosszabbító is kell, összecsavarodik a kábelt stb.)

Ugyanez a helyzet ebben az esetben is: aki termelni akar gyorsan sokat, az vegye meg, fizesse ki a díjakat (ennek ellenére a többség még így is ncore-ról "vásárol" -- nem, nincs statisztikám erre, ez az állításom akár sánta is lehet, csak az ismeretségi körömből vett tapasztalatokra hagyatkozhatom biztos forrásként), vagy Windows esetében a jobb alsó sarokban lesegeti az "Aktiváld..." feliratot, de meg nem venné az istenért sem, csak azért sem... ...mer' drága... ...de Linuxot meg nem használna a nyomorult, mer az olyan snassz... ...meg újat kellene tanulni... meg mi a fene az... ...fújj.

De vissza a témához: diákoknak vektorgrafikát, képfeldolgozást, raw kép kidolgozást, kiadványszerkesztést nagyon jól lehet oktatni ezekkel a szoftverekkel. A diák (ha fogékony és tényleg érdekli) akár otthon is letöltheti és használhatja, próbálgathatja, nincsenek kötöttségei! De ugyanez bárki másra is igaz. A hatékonyság ebben az esetben nem fontos tényező.

...és egy életszerű példa: a minap felhívott az egyik ismerősöm egy kis cégtől, hogy egy fényképezőről letöltött munkával kapcsolatos képeket nem tudnak az oldalukra feltölteni (este 8 után persze). RDP-vel kapcsolódva kiderült, hogy nyers RAW fotók voltak, mert arra volt állítva a kamera. Feltettem egy Rawtherapee-t, majd a kidolgozott képeket jpg-ként már tudták használni.
Kérdés: Javasolnom kellett volna, hogy vegyenek gyorsan egy Lightroom-ot, tanulják ki és csinálják meg azzal, mert az hatékonyabb? Vagy helyesen jártam el? Mi a jó válasz erre?

Lányom fotós tanára (középiskola, fakultatívan választható tantárgy) a képkidolgozást és manipulálást Adobe szoftverekkel várja el. Mikor felvetődött a Darktable, Rawtherapee, Gimp, Linux stb. lehetőség csak a szemét forgatta. Kérdésem: nem a technikát kellene megtanítani? Miért vetet a gyerekekkel otthonra gyakorláshoz ipari szoftvereket?

Kicsi irodákban napi szinten látom, hogy pár tíz példányszámos szórólapot (nem a Gyurcsányosat :-) ) Word-el -- szó szerint -- szenvedik össze, ahelyett, hogy Scribus-szal pár perc alatt megcsinálnák... ...és nyomdából is látok kikerülni ótvar munkákat, amit biztosan tudok, hogy Indesign-al készítettek elő... ...de mivel hatékony, gyorsan behányták a szöveget a szövegdobozokba, és már mehet is sokszorosításra, jó van az úgy, jöhet a következő munka.

Lehetne még itt szájat haboztatnom, de a mondandóm lényege az lenne, hogy megvan az a felhasználási kör is ahol ezek a szoftverek bőségesen nagy tudást biztosítanak az adott feladat megvalósításához.

Azt az apróságot felejted el, hogy én arra reagáltam, hogy szerinted nem objektíven hatékonyabb az InDesign. Én meg leírtam, hogy szerintem miért de.

Azt nem vitatom, hogy egy GIMP (bár én Krita-párti vagyok)/Inkscape/Scribus-hármassal megoldható rengeteg dolog, sőt azt sem, hogy a Scribus alkalmas professzionális munkára, de azt azért el kell ismerni, hogy az Inkscape nyomdai melóra objektíven nem alkalmas.

Az Adobe szoftvereket egyébként azért használják az oktatásban, mert a világban többnyire ezt várják el. (Speciel nekem szimpatikusabb a Darktable mint a Lightroom.) Az MS Office kapcsán már korábban kifejtettem itt a HUP-on is, hogy miért borzasztóan rossz ilyen szempontból az informatikaoktatás. Eszközhasználatot tanítanak, valós problémák megoldása helyett. (Egészen extrém módon pl. az idei emelt infóérettségin a vektorosrajz-feladatot a feladatlap szerint az általad választott prezentációkészítő szoftverrel kellett megoldani. What?!) Nem szövegszerkesztést, táblázatkezelést tanítanak, hanem formázást Worddel/Excellel, esetleg LO-val. Aztán csodálkoznom kéne, hogy úgy adnak le kéziratot, hogy látszólag ötszintű címrendszer van benne, de mégis minden bekezdés Body stílusú, vagy hogy táblázatcellákon belüli sortörésekkel igazítanak egymás mellé sorokat?

Azt pedig, hogy látsz ótvar kész munkákat, leginkább annak lehet köszönni, hogy ezek a szoftverek mindenki számára elérhetők, és sokan azt hiszik, hogy láttak két YouTube-videót, és akkor már tudják is használni, nem kell hozzá grafikust vagy tördelőt fizetni. Persze, megtalálják, hol lehet „boldítani”, meg tabulátorokkal majdnem középre is tudják igazítani, amit akarnak. Ja, meg az effekteket, amit aztán lehet tolni mindenre orrba-szájba. 30 éve bezzeg a Venturát nem használta boldog-boldogtalan, mert komoly ismeretek kellettek ahhoz, hogy bármi emberit kihozz belőle. Mégis a legdurvább a Canva-userek világa. Basszus, az a cucc iszonyat jó dolgokat tud, szépen vezeti (vezetné) az ember kezét, mégis többnyire olyan gányolásokat csinálnak benne, hogy elhányom magam.

gimp és scribus.

Nem vállalok már üzleti célú munkákat, így hobbi felhasználás lesz.

Azt viszont tudom, hogy forintokról lenne szó, akkor maradnom kellene a windows-photoshop-indesign vonaton. Egyszerűen annyi erőforrás újratanulni a szoftvereket. Ráadásul a learning curve sem feltétlen meredek, a sok, több éves berögződött megoldási módszerek miatt. Kicsit mindent másképp kell csinálni.

Nem jobb, rosszabb, hanem más.

A microsoft office helyett elfogadható a libre office - ha nem kapsz és nem várnak tőled eredeti docx és xlsx fájlokat, mert azok bizony mondom néktek szétcsusszannak. Nekem elfogadható kompromisszum.

Egyszerűen annyi erőforrás újratanulni a szoftvereket

Az Affinity Publisher megtanulása az InDesign közel 20 éve után pont úgy két nap volt, mint anno az InDesignra a QuarkXPressről áttérni: két nap.

Ha a háttérrel tisztában vagy, az eszköz nem annyira fontos.

Én azért is használok LibreOffice-t inkább MS Office helyett. Még akkor is, ha olyan windowsos gép előtt ülnék, amin van MS Office is. Azért, hogy akinek küldöm, azt ne kényszerítsem bele MS monopóliumba. Sőt, az LO Writer különösen jobb, mint az MS Word, sokkal szebben formázott, tipográfiailag helyesebb doksikat lehet vele csinálni, meg a doksi egyes részeit le lehet vele védeni, olyan aprólékos mértékben, amit a Word nem tud. Persze általában a flancos dokiskat inkább vim-mel írom plain XeTeX-ben, bejáratott sablonok alapján, és pdf-et gyártok belőle, de ha szerkeszthető formátum kell a fogadó oldalon, akkor lehetőleg .odt.

De én mindennel így vagyok, ha egy mód van rá, kerülöm a proprietary formátumokat, aac, rar, stb.. Nem érdekel mennyivel fainabb, szebb, színesebb, idiótabarátabb, mindenki azt szokta meg, akkor se. Teljesen igaza van Stallmannak, ez elvi kérdés, és hosszú távon mindenképp kamatozó stratégia, és egyáltalán nem abszolválhatatlan mindenből nyílt formátumot meg FOSS szoftvert használni, csak megszokási hajlandóság kell hozzá, megfelelő mindset, meg tudni kell a mainstream kommersz szutykokat elengedni, és nem függeni tőlük.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 09. 16., cs – 11:29

Egyéb: Fokozatosan kidobom az életemből a windowst. Egyébként valószínűleg 2025-ben lesz egy dedikált W10-es gépem netről letépve csak azoknak a játékoknak/applikációknak amik win only-k és nem tudtam linux alatt beüzemelni vagy nem szereztem be konzolra.

A 11 jelen állás szerint kompletten kimarad, de will see.

Szerkesztve: 2021. 09. 16., cs – 11:37

Mittudomén.

Egyelőre a Win10 jól működik a laptopomon. Ha Win10 támogatását befejezik, akkor mindenképp. Elképzelhető, hogy hamarabb is, ha valami miatt úgy tűnik, hogy jár valami előnnyel a frissítés.

De igazából annak örülnék, ha ezen a laptopon a Linuxot valamivel használhatóbbra tudnám faragni. Olyan apróságok hiányoznak, mint hogy a KDE tiltsa le a tapipadot, ha egér van bedugva, de csak akkor (jelenleg úgy tűnik valamit fantom egérnek érez). Jó lenne, ha a KDE és az összes program fel lenne készítve arra, hogy 13 hüvelykes képenyőn majdnem 4K a felbontás, és minden grafikai elem át tudna használható nagyságúra méreteződni. (Jelenleg a KDE kb. egész jól kezeli ezt, de előfordulnak programok, amik mondjuk olvashatóra felnagyított betűkkel, de apró ikonokkal/gombokkal jelennek meg). Plusz az érintő képernyő és a stylus is klassz lenne, ha működne. (Jelenleg a képernyő érintése egér klikkelésként működik, pinch zoom vagy forgatás vagy mozgatás nem megy, a stylus meg azt hiszem egyáltalán nem működött, amikor próbáltam, de lehet, hogy az is klikkelésként jelent emg).

A régi laptopon gyakorlatilag évekig csak Linuxot használtam, Windows-t telepítése után 6 hónappal indítottam el újra, és kb. ez a gyakoriság meg is maradt, amíg el nem kezdtem időnként játszani. Játékhoz át szoktam bootolni Windows-ba.
 

Az új laptoppal is jó lenne ezt a használhatósági szintet elérni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egyébként érdekes, hogy a chipválság közepén kényszerítenék a felhasználót a teljesítményben tökéletesen elfogadható ( nem játék) 4-5 éves processzorok lecserélésére.

Utoljára Win98-at használtam Windowsból fő rendszernek...

Csaba

Ha nem is 98-hoz (ahhoz már van :)), de azon filóztam, hogy egy ultimate XP-s gépet össze lehetne rakni.

Mert elvileg annak még a mai vasakon is mennie kellene, max talán BIOS boot kellhet hozzá (vagy XP tán már kezelni UEFI-t is?). CPU nem lehet akadály. SATA tán még ma is beállítható IDE kompatibilitásra, bár erre nem esküszöm meg. Legrosszabb esetben egy PCI(e) SATA kontroller kell hozzá, amit még ismer az XP. Ha az alaplapi hangkártyához nincs is driver, ebből is PCI(e)-t lehet bele tenni.

Mondjuk a PCI slotos alaplapokat is vadászni kell, de azért még bele lehet botlani.

És akkor csak a videókártya marad. Abból meg az nvidia GTX 960-hoz még van driver. Egy baj van vele, hogy még azt használtan is horror áron adják, már legalábbis annyiért, amennyit én nem szánnék rá :D

Majd ha a 10-re nem jön több biztonsági frissítés.

Szerkesztve: 2021. 09. 16., cs – 13:43

Itt vagyunk a modern CPU-k korában, ahol nem a freki számít, hanem az architektúra, nomeg az SSD-k korában, amikor ugyanazt a fájlt többször beolvasni sem fájdalmasabb, mint letárolni valamit a tmp mappában, és onnét felnyalni... egy szó mint száz, minden rendszert lehetne teljesen a nulláról újraírni, mert a kompatibilitások és ösi technológiák magunkkal cipelése minden, csak nem hatékony. Komolyan a Commodore 64 gyorsabban boot-olt, mint bármelyik mai vas, példának okáért. Én nekem mai napig etalon, a hardverre optimalizálásban. Ma ott tart a fejlesztés, hogy lecserélik a desktop background-okat, ikonokat, meg karakterkészleteket, illetve a színeket.

Mit hívunk bootolásnak? PC-n azért szerintem nem azt szoktuk, hogy a BIOS elindul, hanem hogy az OS elindul. És a boot feladata épp az OS betöltése a háttértárból.

C64 esetén az "OS" eleve be van mappelve a RAM területbe, nem kell betölteni szalagról, stb.-ről.

Ha praktikus oldalról nézem, akkor is sokkal gyorsabban kaptál prompt-ot, mint egy bármilyen PC esetén.

A boot nem az OS betöltése, hanem az a folyamat, ami az indítástól a felhasználó vezérléshez jutásáig tart. Nem kötelező betölteni semmit sehova. Inicializálni a BASIC-et és a KERNAL-t is kellett. (Az indítás sok dolgot takarhat; nézheted onnan is, hogy a bootloader elkezdi betölteni az OS-t, de onnan is, hogy bekapcsoltad/leresetelted a gépet. Ha a BIOS-ba mentél bele, akkor a boot az utóbbitól a BIOS-ba érkezésig tartott. A vezérléshez jutás is sok dolgot jelenthet. Command promptot, floppy-t feltartó kezet, a DE betöltődését, vagy akár azt, hogy serialon már bombázhatod a vasat.)

Gyorsabb volt, persze, de én nem is azt mondtam, hogy lassú, hanem azt, hogy boot azért volt. Csak rövid és gyors.

Ha valami miatt kell, frissítek, ha nem nem.

(Csak rdp-t és horizont futtatok a windowsból, illetve a szükséges cisco anyconnectet :))

Cickó Anyakonnekt van linuxra is, fyi :)

Illetve remmina tud csodálatosan jó RDP-t, egy apró hiánya van, nincs fájlmásolás benne. Viszont új ubuntu emlékeim szerint hoz valami RDP klienst, egyelőre még nem néztem utána mit tud, remélhetőleg korrigálja a remmina hiányosságait.

Két helyen van nálam Windows. Egy Dell 7250-es notebookon, meg az M1-en Parallelsben. (illetve valahol van virtualboxban is Linuxon, de azt már nagyon rég nem kapcsoltam be)

A notebookban 5. generációs Intel proci van, helyből kiesik, az M1 Parallelsre azt mondja a benne lévő ARM insider verzió, hogy nem támogatott (hogy akkor miért ment fel rá csont nélkül, az rejtély). Szóval marad minden úgy, ahogy van. Emiatt nem fogok notebookot cserélni.

Jelenleg nem foglalkoztat a kérdés, viszont Raynes – akit a Windows nem érdekel – több bekezdéses hozzászólását már nagyon várom.

:)

Ha volna olyan hardverem, amin jól fut a Windows 11, a Linux azon is ötször gyorsabb volna.

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

[X] Valószínűleg nem érint a kérdés, mert már Win 10-et sem használtam saját gépe(i)men.

A mindennapi munkára használt laptopomon  Win 8.1 van, teljesen elégedett vagyok vele. Elnézve, hogy a Win10 milyen szépen tudja szopatni az usereket, egyelőre inkább kihagytam...

Ha egyszer megdöglik, valószínűleg nálam eljön a Mac vagy a Linux deszktop éve (attól függően, hogy az adott pillanatban melyik tűnik majd kevésbé szar választásnak).

Csak a céges gépen van win, de az egy darabig tuti nem fog frissülni. Otthon inkább abból a pénzből, amiből hardvert frissítenék, veszek egy Steam Deck-et :)
Utoljára Nintendo wii-n játszottam, de ez jónak ígérkezik.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Úgy tűnik, csak az kényszerül erre a foskupacra, akit a munkahelye kényszerít rá, vagy játszani akar vele.

Sajt vagyok?

A windows 10 még izgatott mielőtt megjelent volna a beépített linuxszal (bár előtte a 8 is kimaradt), de megjelenés után az egybehangzó tapasztalat, hogy spyware + random kikapcsol/bekapcsol/update-el eléggé elvette a kedvem már a kipróbálástól is.

Most az Ubuntu jó egy darabig (nem olyan régen váltottam 14.04-ről 20.04-re, innen tovább már csak gépcserével).

Nem megy:

dnf system-upgrade download --releasever='Windows 11'
Before you continue ensure that your system is fully upgraded by running "dnf --refresh upgrade". Do you want to continue [y/N]: y
Adobe Systems Incorporated                      1.8 kB/s | 2.0 kB     00:01    
Fedora Windows 11 - x86_64                      0.0  B/s |   0  B     00:00    
Errors during downloading metadata for repository 'fedora':
  - Curl error (3): URL using bad/illegal format or missing URL for https://mirrors.fedoraproject.org/metalink?repo=fedora-Windows 11&arch=x86_64 []
  - Curl error (3): URL using bad/illegal format or missing URL for https://mirrors.fedoraproject.org/metalink?repo=fedora-Windows 11&arch=x86_64&countme=1 []
Error: Failed to download metadata for repo 'fedora': Cannot prepare internal mirrorlist: Curl error (3): URL using bad/illegal format or missing URL for https://mirrors.fedoraproject.org/metalink?repo=fedora-Windows 11&arch=x86_64 []

:)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Amint az ügyfelek retkes vpn-je megköveteli. Remélem minél később. 

Szerkesztve: 2021. 09. 17., p – 04:25

Asztali gépen biztos nem, két okból.

- Nincs TPM 2.0-ám.

- Fenn akarom látni a tálcát. (Ha visszarakták időközben a beállítást, akkor tárgytalan).

TabletPC-n talán viszont talán, mert tabletként használva ott egyébként is kézre állóbb az alsó tálca, kérdés, hogy a vas bírja-e. szintén nem, mert úgyfest az sincs a támogatott vasak közt.

hát... ha gyorsabban fog menni virtualboxban, mint a windows 10, akkor felteszem...

eddig a windows 8.1 viszi a pálmát...

Régebbi vasakra win7 és Linux Mint azonos SSD-re, a legújabbra meg win10, de csakis külön (NVME) SSD-re, nehogy megölje nekem a Linux Mintet. ;) Legalább egy normális OP. rendszer legyen a gépemen. ;)

Szerkesztve: 2021. 09. 20., h – 16:26

Nálam a Windows 10 az a Steam, GOG, Battle.net desktop kliens futtatására szolgál. Más nincs is rajta, csak egy Firefox, hogy nézegetni tudjam a wow wikit hozzá.

Amig ez elmüködik, nem nyúlnék hozzá.

Szerkesztve: 2021. 09. 17., p – 12:32

--

Hardvercsere lesz, az új már valószínűleg 11-el fog jönni.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Játék miatt van Windows is a laptopon, a WSL és WSL2 miatt az Insider Preview be volt kapcsolva, lefrissült, de a 6. generációs CPU miatt fogalmam nincs, hogy mi lesz a jövőben, de mivel a laptop több mint 5 éves és munkaeszköz is, tervezem cserélni:

[x] Már most is a kiadás előtti állapota a nem fő oprendszerem és majd új hardvert kéne hozzá venni.

A 6. gen Intel Core i nem támogatott, de elvileg a nem támogatott procikra is feltelepíthető a Win11, de csak friss installal, .iso fájlból (azaz nem a meglévő rendszer upgrade-jével), és van egy olyan korlát is, hogy így használva a friss installt, nem támogatott procin, a frissítéseket se kapod meg, de erre lehet hogy lesz valami nem hivatalos hack, amivel ki lehet trükközni.

Nálam egy gép kivételével mindegyik támogatott, de nem fogok Win11-et használni, még ilyen tartalék rendszerként sem, amit játékokhoz, vész esetére, stb. tartok tartalékba egy másodlagos-harmadlagos SSD-n. Egyedül az i5-2520M-es régi ThinkPad-em nem támogatott csak, de az is egy tartalék gép, és világ életében Linux ment rajta, és már Win10 alatt sem volt támogatott, igaz, az még felment rá, csak a driverekkel kellett szórakozni. A Win11 is felmenne rá az említett friss installos módszerrel, főleg, hogy TPM 1.2, Secure Boot, UEFI-t támogat, de értelmetlen lenne, egy nagyon régi gép már, eljárt felette az idő, ezekre amúgy is valami soványabb Linux való. Az is ment rajta évekig, Arch, minimalistább WM-ekkel, most OpenBSD van rajta, de az csak ökörködni, hobbi OS-nek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Most cseréltem le az insider build-et Debian-ra!

Nem mondom, valóban gyors volt a Windows 11, de most a még gyorsabb Debian 11 van helyette :-D

Nem fogom upgrade-elni a windowsos tartalékrendszereim, csak ha lejár a Win10 támogatása, vagy bejön valami olyan szoftver, vagy játék, ami csak Win11-en támogatott, 10-en nem. Igazából a Windows verzióról verzióra is egyre rosszabb, saját magukat is egyre inkább alulmúlják a MS-nál, lassan már elértek egy olyan trágya állapotot, hogy jó érzésű ember bottal sem piszkálja a rendszereiket, még csak próbából, virtuális gépben sem.

Ilyenkor vagyok hálás, hogy anno még 7,5 évvel ezelőtt váltottam kizárólagosan Linuxra, és azóta sem bántam meg, napról-napra bebizonyosodik, hogy az egyik legjobb döntés volt. Sőt, azt bánom inkább, hogy nem sokkal előbb álltam át.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én részemről nem. Az asztali gépen a Proton érdemi beindulása óta nincs Windows, a notin pedig addig marad a gyári W10, amíg van olyan projektem amit Windowsra kell tesztelni.

A legtöbbet használt Windowsos gépem egy Linuxos gép :-)