SIM kártya vs mágneses leolvasó/zár

Sziasztok,

a kérdés az, hogy egy mágneses zár/leolvasó ki tud ütni egy SIM kártyát? Történt ugyanis, hogy egy SIM kártyát ideiglenesen pár napig a pénztárcámban tároltam, és mikor újra a telefonba helyeztem  többé nem működött. Kipróbáltam másik telefonnal is a helyzet hasonló. Most jutott eszembe, odahaza a guberáló cigányok miatt a szeméttárolót lezárták és egy mágneses zárat szereltek rá, aminek a kártyáját a pénztárcámban tartom. Múltkor a kártyát nem vettem ki a pénztárcából, hanem pénztárcástól tartottam a zár elé.

Lehetséges, hogy a zár hazavágta volna a SIM kártyát? Még három darab chipes kártya van a bukszámban: kettő bank és egy egészségügyi, ezekről még nem tudok nyilatkozni, de holnap meglátogatok egy pénzautomatát. Már kezdek aggódni, hogy ezek sem fognak többé működni és futhatom a köröket míg kicserélem őket.

Hozzászólások

A bankkartya inkabb serulhet mint a sim. A simnek nincs kapcsolata semmilyen magneses terrel, nincs benne tekercs. Ettol meg tonkreteheti, de akkor novessz 3m-es kezet, Te se allj a kozelebe a delejnek. 

De akkor mitől ment tönkre a telefon SIM kártya? Egy olyan rekeszben volt tárolva, amiben semmi más dologgal mint pl. aprópénz nem tudott érintkezésbe lépni.

Vagy talán azért ment volna tönkre mert nem zártam le a telefont mikor kivettem a kártyát?

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Sima elektronika, csak olvassa indulaskor, nem kell kikapcsolni a telefont. Olyan mint egy regi telefonkartya, zsebben hordtuk, dugdostuk mindenhova (majdnem), nem ment tonkre.

Veletlen lehet, vagy zsiros lett az erintkezoje (nem ettel szalonnat?), probald meg alkohollal tisztitani. Vidd be gariba a szolgaltatohoz, talan tudjak olvasni. 

nem kell kikapcsolni a telefont

Ezzel nem értek egyet. Miért ne kellene? Sejtésem szerint valami SPI vagy I2C interface-en zajlik a kommunikáció. El tudok képzelni olyan esetet, hogy FLASH-t ír, közben veszed ki, hibás lesz emiatt a CRC, s emiatt nem hajlandó a telefon foglalkozni vele. Kicsi az esélye, hogy beletrafálj abba a szűk időintervallumba, de nem lehetetlen.

A másik hardware-es természetű. Mi van, ha a kivételnél a GND hamarabb szakad meg, mint a többi pin? Vagy a +VDD megy el hamarabb? Nem lehet belőle latch-up? Hardware-esen biztos, hogy nem sérülhet, ha táp alatt veszed ki a készülékből? Erről azért nem vagyok meggyőződve.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkor egy teoretikus kerdes: felteszem a telefon valamelyik erintkezon ad tapot az IC-nek a SIM kartyan (nem ismerem a mukodiest, de valahogy tudnia kell olvasni). Mi tortenik, amikor elkezded kihuzni, es a tapot ado lab a kartya feluleten 2 erintkezo kozott van, es rovidre zarja mindkettot?

Ezért mondom, hogy ne bekapcsolt telefonban cseréljünk SIM-et. A host interface védhető. Pici egy ilyen chip áramfelvétele, így nem is kell bonyolult túláram védelem. Elég egy soros ellenállás VDD felől, és a kártya felöli oldalra egy kerámia hidegítő kondenzátor, s ezzel meg is vagyunk.

Nincsenek nagy energiák, nem valószínű, hogy hardware-esen tönkre lehet így tenni, de a nem valószínű sohasem azt jelenti, hogy lehetetlen.

Hogy ontopic legyek, az ESD realitás, és az független attól, hogy be- vagy kikapcsolt telefonban volt cserélve a kártya. A legvalószínűbbnek a software-es sérülést gondolom. Szinte biztos, hogy a tárolt adatok konzisztenciáját védi CRC, sőt, el tudom képzelni, hogy egy flag is, amelyet opened állapotra állítanak, utána írják a SIM-et, a végén closed állapotra állítják. Ha a flag opened, akkor nyilván félbeszakadt egy írás. Mondom, mindez feltételezés, csak a software-esek fantáziáján múlik a konkrét implementáció.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az RFID nem igazán tud tönkretenni sem bankkrátyát sem chip(sim)kártyát. Mágnescsíkos hotelkártyát esetleg, az gyengébb technológia mint a bankkártya.

Sokkal valószínűbb hogy egyszerűen mechanikilag sérült (eltört) a kártya, vagy ESD (szikra) elektronikusan kisütötte.

Erről jut eszembe, hogy a kivehető akkumulátoros telefonoknál a SIM-kártya mindig az akkumulátor alatt van. Direkt azért, hogy amikor kiveszed, akkor előbb ki kell venni hozzá az akksit is hogy hozzáférj a SIM-hez. Így tehát biztos hogy a készülék nem lesz áram alatt a SIM kivételénél.

Igen, mindig találsz a környezetedben olyan embert, aki meggyőzően állítja, hogy a pendrive kihúzása előtt semmit sem kell csinálni, nem kell a szabályos eltávolításra kattintani, nem kell umount-olni, elég csak kihúzni a pendrive-ot. Persze, ha adatvesztés van, vagy inkonzisztens lesz a FAT, akkor az is a meggyőződés tárgya, hogy a pendrive-ok nem megbízható eszközök, ezek ilyenek, nem szabad rajtuk adatot tárolni, mert néha nincs meg rajtuk az adat. Aztán a két dolg között nem lát összefüggést. Ha disk cache-ben marad az adat illetve a filerendszer egy része, az már nem tud a kihúzást követően felugrani a pendrive-ra.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De azért ne felejtsük el, hogy a SIM readonly. Nem ír a telefon rá semmit, nem is használja a hívás közben transkódolásra. Csak az identitásokat (aka. telefonszám, ID-k) olvassa fel, amelyből _többet_ is rá lehet írni. Azt hiszem egy SIM-re 5 telefonszámot lehet rárakni, iOS-re van app - Swytch - ami ezt kezeli is valahogy.

a SIM readonly

vs.

_többet_ is rá lehet írni

valamint

egy SIM-re 5 telefonszámot lehet rárakni

Csak én érzek zavart az erőben? Egyébként mi van a SIM-en tárolt telefonkönyvvel, SMS-ekkel?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez így van, lehet, nem a legszerencsésebben fogalmaztam. Attól még a pendrive-ok megbízhatóságához férhet kétség, hogy jól használják azokat. Viszont, ha umount nélkül húzzák ki, jócskán van esély adatvesztésre. Ekkor minden gond nélkül meg lehet formázni, aztán lehet megint használni. Ha hardware-esen megy tönkre, nem lehet formázni, vagy nem érdemes, mert látszólag jó csak, de adattárolásra megbízhatóan már nem alkalmas.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE