Sun Blade 100-as a Sun Blade 150 processzorával

Valamikor 2016 legvégén sikerült beszereznem egy Sun Blade 100-ast. Volt benne 2 GB RAM, 40 GB HDD és egy XVR-500-as kártya. A központi processzora egy 500 MHz-en ketyegő UltraSparc IIe, 256 kB L2-es cache-sel. Ez utóbbival kapcsolatban ütött szeget a fejembe még évekkel ezelőtt, hogy vajon ezt nem lehetne upgradelni az egyel nagyobb low-end Blade masina - a 150-es - processzorára?

(Nem látszanak a képek? Klikk ide.)

A kérdés persze elméleti volt, hiszen nem volt ilyen CPU-m és nem is nagyon volt rá esélyem se, hogy szerezzek.

Kezdjük ott, hogy a Sun-nak sikerült egy jó kis zűrzavart csinálnia azzal, ahogy a CPU-t elnevezte.
Elméletileg ez a sorozat az UltraSparc IIe+, viszont hívták UltraSparc IIi-nek is és pont a Sun Blade 150-esben is úgy voltak feliratozva, viszont a Sun az egyel korábbi UltraSparc II-est is IIi-nek hívta, ami nem is a Pentium III-asok által is használt PGA-370-es socketbe megy bele, hanem LGA-587-esbe, azaz nem is kompatibilis velük. Így aztán a net népe és keresői boldogan kevergették az UltraSparc IIe utódját az elődjével és pluszban még a következő generációs UltraSparc III-al is, ugyanis a keresők (google, eBay, etc.) nem igazán értették mi a különbség a IIi és az III között; mostanra szerencsére javult a helyzet, viszont konkrétan a felcserélhetőségről - pl. a lábkiosztásról - információt szerezni a lehetetlenséggel határos volt. Próbáltam keresni ezerfelé, de semmit sem találtam.
Feltettem a kérdést itt a hupon is, ketten is válaszoltak és bár konkrét választ ugyan nem tudtak adni, de azért előrébb jutottam annyival, hogy egyrészt a kapott manual szerint ugyan nem lehet lecserélni, de semmi olyat nem említ, ami ténylegesen kizáró ok lenne. A gép tápját lehet cserélni, ami pedig a melegedést illeti, nem kéne, hogy bármi gond legyen.
A Wikipedia szerint P=C*U*U*f, azaz C=P/(U*U*f). Itt ugye az U=1.7, az fB100=500 és az fB150=650, tehát ha PB100=15 és PB150=19, akkor CIIe=0.01038 és CIIe+=0.01011. Ennek megfelelően akkor a IIe+ CPU-val felvértezett Blade 100-asban a teljesítmény az PB100+=CIIe+*U*U*fB100=0.01011*1.7*1.7*500=14.6089, tehát elméletileg éppenhogy kevésbé kéne, hogy melegedjen azonos órajelen. (Feature request a hupnak: plz. rakjatok sub tag támogatást a rendszerbe.)
Az egyetlen érdekes pont a "grounding ring" volt, amiről hiába keresgettem, nem találtam semmit. Feltettem a kérdést a unix.com-on is, na, ott az egyik figura rögtön össze is keverte a két IIi-t, a másik meg ugyan tudta, hogy miről van szó, de csak annyit kérdezett vissza, hogy hogyan fogom megnövelni az órajelet? Sehogy, nem a 30%-kal nagyobb órajel érdekel engem, hanem a kétszer akkora L2-es cache. (Amit egyébként mindkét topicban konzekvensen L3-asnak írtam. Nem tudom, hogy sikerült összehozni ezt a baromságot, amikor nincs is L3-as a processzorban; szép vót trécéhá...)

A másik probléma már nem volt ennyire elvont: az ára. Ha az ember véletlenül fel is lelt egy-egy darabot valahol a neten, akkor azzal szembesült, hogy vagy amcsifőggyén van és lehet, hogy 5000 Ft-ért adják, de a postaköltség ennek a tízszerese, vagy Eurázsiában és többtízezer Ft-okért vesztegetik. Ez egészen addig ment így, amíg a minap véletlenségből bele nem futottam egy olasz fickó hirdetésébe, aki PC-s CPU-nak nézte (valószínűleg a socket miatt) és 3000 Ft-ért árulta, plusz 2k postaköltség. Hát ezt nem lehetett kihagyni.

Namármost, az egy dolog, hogy most már végre van CPU-m, de ezt a grounding ring-et valahogy ki kéne deríteni, hogy mi és mi a szerepe. A Sun Blade 150 manualja semmi használható konkrétumot nem ír róla, csak azt, hogy ennek kéne földelnie az elektomágneses interferenciát. Nem sokat találtam a témában, csak ezt a cikket, ami azt fejtegeti, hogy 1 GHz felett a hűtőbordák elektromágneses interferenciát generálhatnak, földelni kell őket. Hát jó, csak ez itt fél GHz egyfelől, másfelől meg a Blade 100-asban akkor miért nincs ilyen, ha az 550 MHz-es és 650 MHz-es Blade 150-esben van?
Viszont, ahogy keresgettem a grounding ring-et, belefutottam ebbe a cikkbe, ahol a fickó kicserélte egy Blade 150-es hűtését egy Pentium III-aséra. Írtam neki, hogy mi a helyzet e téren és azt mondta, hogy az a lapka csak azért van ott, hogy megakadályozza, hogy a borda felemelkedjen/elforduljon és ne érintkezzen a CPU-val, csak mivel vezet, ezért földeli a bordát is. Azonfelül 50 Euróba fogadna velem, hogy a lábkiosztás ugyanaz a két CPU-n. (És egyébként azt is mondta, hogy ha megtalálom az oszcillátort és kicserélem, az órajelet is meg tudom növelni, csak akkor azok az alkatrészek, amiknek kell az alaplapi órajel, "érdekesen" fognak viselkedni. Na, meg persze akkor melegedni is fog. De ez nem volt cél, szóval nem fontos.)
Ez viszont azt jelenti, hogy tkp. nem kéne, hogy akadálya legyen a cserének.

Két napja aztán a CPU is befutott, szóval nem maradt más hátra, mint belevágni.

Tegnap berúgtam a gépet, hogy kipróbáljam, hogy megy-e még egyáltalán. Hát nem akart, de miután kiszedtem belőle a RAM-okat és egyesével végigpróbáltam őket, utána életre kelt.

Az olasz csávó nem kímélte a CPU-t, tényleg olyan volt, mintha egy kimustrált Pentiumból kaparták volna ki feszítővassal: szinte az összes lába el volt görbülve a szerencsétlennek. Öcsémmel nagy nehezen visszaegyengettük őket, egy Rotring kupakjával és egy vajazókéssel. Itt már az új CPU van beplugva:

A régit nem bírtuk levakarni a hűtőbordáról, annyira odaragadt, de szerencsére volt a szekrényben egy tartalék Pentium III-as hűtőborda, amiről leszedtem a ventilátort; nem is volt hova bedugni, meg még így is hidegebb, mint a régi CPU volt. (Nincs kizárva, hogy a borda miatt.)

Itt már az új CPU-val fut a gép. Sajnos az NVRAM már döglött a gépben, de azt legalább lehet viszonylag olcsón szerezni. Bár ahogy nézem, jobban járok, ha inkább megjavítom.

Kísérletképpen felkeltettem a 2009-es GNU Step 2.0-át, ami - legjobb tudomásom szerint - az egyetlen Linux, ami ténylegesen 64-bites módban fut a Sun Sparc64-es desktop vasain. (Illetve a Debian 9-nek és 10-nek van valami béta (?) állapotú Tier 2-es telepítője.) A többi vagy a Sun desktop vasait, vagy a 64-bites üzemmódot nem támogatja. (Egyébként a GNU Step maga is Debian Sid-en alapul. Ha minden igaz, 2009 decemberében - amikor kijött - éppen a 6.0-ás Squeeze állt fejlesztés alatt, tehát tkp. egy pre-alpha Squeeze. Vagy, ha a Squeeze még akkor nem indult útnak, akkor egy már moddolt 5.0-ás Lenny.)

Nem volt egyszerű, mert ha az XVR-100-as vagy az XVR-500-as kártyával próbáltam felbootolni, akkor abban a pillanatban, ahogy üzemmódot váltott, a képernyő megmerevedett (csak a képernyő, nem a rendszer) az OpenBoot screen utolsó látható állapotánál (az XVR-100-as ráadásul nem ad képet a DVI-on), ha pedig nem raktam bele egyik videokártyát sem és az alaplapi VGA-ra dugtam a monitort, akkor boot után a hülye lapos monitor anyázott, hogy "nem optimális" a felbontás. Konzolos képernyőre át lehetett váltani, dehát GUI-t szerettem volna bootolni. (VGA2HDMI átalakítóval meg nem ment a másik laposon.)
Így aztán lekaptam az utolsó VGA-s CRT-met a polcról és arra dugtam rá.

Amint a képernyőképen látszik, a Linux valamiért sima UltraSparc IIe-nek látja a CPU-t, nem IIe+-nak, viszont a cache kiíratásánál látszik az L2-es cache méreténél, hogy 512k van benne, nem 256k, valamint az ütemezést is 650-esnek írja. (Ami egyébként biztos csak informális lehet a CPU részéről, mert az alaplapról továbbra is csak 500 MHz jön.)

Egyébként teljesen stabilan futott, CD-ről. (OpenBootban boot cdrom.)

Na, hát végül ennyi év után végre választ kaptam erre a nagy kérdésre, hogy vajon bele lehet-e plugni a Blade 150-es CPU-ját a Blade 100-asba. Bele.

Ezúton is köszi mindenkinek, aki segített, különösen Axel Muhr-nek.

Update: Raynes kolléga javaslatára megküldtem a régi CPU-t és hűtőbordáját hajszárítóval és lejött végre...

Hozzászólások

Érdekes dolgokkal foglalkozol te is.
Rövid ideig egyébként nekem is volt Sparc kalandom. Igaz Solarissal. Végül rövid kísérletezgetés után feladtam.
Felhasználóként viszont sok éven keresztül dolgoztam Sparc szerveren távolról bejelentkezve. Az pozitív nyomot hagyott bennem.

Hát engem majdnem minden érdekel a microsoft cuccait leszámítva. Egyébként azért szereztem be, hogy a Sparc64 architektúrát támogatni tudjam, de mire fullosan beüzemelem, addigra kihal a platform; már a FreeBSD is dobta... :( (Linuxok meg igazából sose voltak rá érdemben.)
Miért adtad fel? Mi volt a gáz a Solarissal? x86 alatt nekem eddig nincs gondom vele. (Igaz szinte csak fordításra használom.)

na, meg egy kukaszokeveny. ott a helye.

Nem a "kukázós cuccra" gondoltam "jó" alatt, de mindegy.

Megbeszélni meg emlékeim szerint azt beszéltük meg, hogy vagy lamer vagy, vagy troll, azért nincsenek nálad képek, de ez is mindegy. Azt írod, hogy nem a te oldaladon van, nem tudod megjavítani, miközben amit belinkeltek, az browseroldali megoldás, hovatovább a FAQ-ban és előtte kommentben is leírtam - nem egyszer - hogy nincs hozzáférésem; ugyanannyira férek hozzá, mint te - aki nem tudod megjavítani - de te ezeknek ellenére is jössz hatvannyolcezredjére is, hogy nem látod a képeket. Konklúzió (ismét): te vagy egy végtelenül retardált lamer vagy, vagy csak simán trollkodni próbálsz, csak kurwa szarul tolod.

De sebaj, engem nem zavar, ha te nem látod a képeket, a legkevésbé sem. :]

semmilyen nem-https tartalom nincs engedelyezve.

És mi gátol meg benne, hogy feltegyél egy HTTPS Everywhere extension-t, ami az összes az oldalon található HTTP-s linket HTTPS-re cseréli? Sőt, ha Firefoxot használsz, már extension sem kell. Nos?

de mivel oda rakja tovabbra is a kepeit

Hova raknám máshova? Péz nincs, felhő meg nem létezik, csak más emberek gépe, nem rakok oda semmit. Ingyenes képmegosztó? Amivel bennyh haverod olyan batármód beégett, mert geleiéknél megfogta a céges proxy?

nem szeretnem ha az ISP-m tudna, hogy en mit toltok le.

Akkor használj PGP-vel titkosított VPN-t, mert a HTTPS semmitől sem véd meg.

Dehát ezek mind le voltak írva a FAQ-ban. Mondom, vagy lamer vagy, hogy egy HTTP->HTTPS átirányítást sem tudsz a hipermodern brózeredben kontroll alatt tartani, vagy trollkodsz, de kurwa szarul tolod.

egyreszt hiaba cserelnem le a linkeket httpsre, a cert nem jo az oldalon, igy tovabbra sem jelennenek meg.

masreszt a VPNeket sosem PGP-vel titkositottak, ajanlom elolvasni a wireguard mit hasznal.

masreszt legyszives meseld mar el nekem, hogy az ISP-m hogy tudja meg a pontos kepet, amit letoltok ha HTTPS-t hasznalok? kerlek vilagosits fel, gondolom jobban ertesz ehhez is mint en..

És? Nem tudod beállítani a browsert, hogy a domain mismatch-ot hagyja figyelmen kívül? A titkosítás akkor is működik.

Oké, majd elolvasom, de attól még használhatsz VPN-t HTTPS helyett.

Le volt írva a FAQ-ban:

De itt egy másik idézet is a HTTPS vs ISP témában.

Az ukrán kollégám mondott valami hasonlót (mindketten Németországban dolgozunk), hogy Oroszországban mintha lenne valami hasonló már most is (vagy jóváhagytak hozzá valami törvényt és éppen vezetik be, nem emlékszem), hogy a szolgáltató felrakatja veled a saját HTTPS certjét mert államilag kötelező, és szétproxyzza a forgalmat mintha sima HTTP lenne, kész. így a hatalom nagyjából abba néz bele amibe akar, szevasz.

Nem kérdéses, hogy céges gépeken is így lesz (vagy már most is így van) ergó még annyi privacy-d sem lesz, mint korábban. GOTO 10.

Nesze HTTPS.

BTW, te állítólag leszarod az ócskavasakat, meg azt is, amit, meg amiről írok. Akkor mit görcsölsz ennyire, hogy nem látod, ami nem is érdekel?

megproballak edukalni, keves sikerrel.

bocs, az ilyen global conspiracykbe nem hiszek, hogy majd a gepemen szethekkelik a tanusitvanyokat es random emberek olvasgatjak. amit ukrajnarol irtal az is humbug. innentol nehez teged komolyan venni.

tehat eddig meg mindig nem sikerult semmit hozzatenned, lassan el lehet engedni azt hiszem a szakmai hozzaertesedet, ami neha azert kikandikal ("PGP-s VPN", rotfl)

Te nem edukálni akarsz, hanem kötekedni, mert tőled más nem telik. Nem válaszoltál a kérdésre sem: miért nem kapcsolod be, hogy hagyja figyelmen kívül a domain mismatch-et? A titkosítás akkor is működik. Úgy az ISP nem látja, hogy mit töltesz le. Ez miért nem jó? Mit fáj neked, hogy közben a cert nem stimmel? Tán ideológiai seggfájást okoz, vagy mi?

Ez nem konteó, ezek megtörtént esetek, hogy megtörték a HTTPS-t, mert sérülékenység volt az SSL-ben, vagy a key-exchange-ben, vagy a driver feltette a saját certjét a MITM-hez. Nem sikerült elolvasni? (A Hacker News is konteóoldal?)
Az ukrán posztot sem én írtam, egy másik kolléga volt, de sebaj. Mondom, hogy analfabéta vagy. Megint nem tudtál elolvasni semmit, még egy nicket sem. Téged hogy lehet így komolyan venni?

Mit kellett volna itt mihez hozzátenni? Amit kérdeztél én megválaszoltam, csak nem tetszik a válasz. Te mit tettél itt hozzá bármihez? Vagy bárhol a hupon? Csak az embereket baszogatni jársz ide. (Nem csoda, hogy lassan mindenki le is szarja a véleményedet, még akkor is, ha egy adott ponton neked volna igazad.)
A PGP-t lehet, hogy benéztem a VPN kapcsán (próbálni még sose próbáltam, csak olvastam róla, de ezek szerint félreértettem valamit), de az én területem nem is a network. Te viszont self-proclaimed network-guru létedre úgy szopod fel a HTTPS-t, mintha fizetnének neked érte. (Tényleg, fizetnek?) Konteó. Ami megtörtént. Szerintem ne prézsmitálj szakmai hozzáértésről, mert kiröhögteted magad.
Felőlem engedd el nyugodtan, nekem nem fogsz hiányozni.

Angolul beszélek, munkám meg van. Mégvalami? Esetleg elárulhatnád, hogy miért nem kapcsolod be a browseredben a HTTPS forcing-ot és miért nem állítod be, hogy hagyja figyelmen kívül a domain mismatch-et? A titkosítás akkor is működik. Úgy az ISP nem látja, hogy mit töltesz le. Ez miért nem jó? Mit fáj neked, hogy közben a cert nem stimmel? Tán ideológiai seggfájást okoz, vagy mi?

Csakhogy te eddig az ISP általi megfigyelést akartad elkerülni (na mi van, te lehetsz paranoiás?), ahhoz pedig elég, ha a titkosítás üzemel, már nem tudnak belenézni. (Illetve nem jobban, mintha érvényes lenne a cert.) A cert érvényessége csak azt igazolná, hogy a végpont tényleg nálam van, de te pontosan tudod, hogy akkor is nálam van, ha nem oscomp.hu, hanem t-hosting.hu domainra szól. Még valami? (És mi a picsáért nem használsz VPN-t, ha ennyire fosol a szolgáltatódtól? Ott van Svájcban a Proton, az se jó?)

Aztán majd alkalomadtán törlik róla, amikor úgy tartja úri kedvük. Sok linkelt képem van 2004-ig visszamenőleg és szeretném, ha intakt lenne az összes posztom, nem lenne tele broken linkekkel/img-kkel; remélem ez tán csak nem baj. De ha az, az se nagyon érdekel.

Szóval, miért erőlködsz ennyit olyan posztok képein, ami kurwára nem is érdekel? Nem arról volt szó, hogy elengeded? Azt nem veszem be, hogy "edukálni" akarsz (nincs rád szükségem, kösz); megnézem én azt, amikor te valakin segítesz.