HP - Intel 10GBE kártya 2,5 Gbit linken kapcsolódni Sagemcom routerhez?

Helló!

Van egy dual 10GBE HP hálózati kártya Intel chipsettel: HP 716589-001 part no, Ethernet 10gb 2-port 561t Adapter. Ez.

Telekomtól van optikai gigabites netem, 1/1 Gbit. A Sagemcom routernek van egy kék portja, ami 2,5 Gbitet ad (2.5GBASE-T), a többi port gigabitet.

Van CAT7-es kábelem, hiába kötöm ezt a kártyát a 2,5 Gbites portra, csak gigabiten van link, mint a többiben. Windows 10 64 biten van a drivernek beállítása, hogy én állítom be a link sebességet, ezek az opciók: 10GB, 1GB, 100M. Ha 10GB-re állítom, nincs link.

Kérdésem, hogy ez a kártya tud-e 2,5 Gbiten működni, tehát látni fogom-e a Windows-ban, hogy a link 2,5 Gbit, vagy nem? Sajnos most csak 1 kábelem van, ami CAT7, nem tudom más kábellel kipróbálni.

Nem várok nagy változást, hogy 2,5 Gbites lesz a link. Továbbá ennek is a függvénye, hogy fizessek-e a többet a 2 Gbit letöltésért. 

Létezhet, hogy azért nincs is 2,5 Gbit link a optika bemenetű Sagemcom routerben, mert a net is csak 1 Gbit?

Ha írok pontos router típust, az segíthet kideríteni?

Frissítés: CAT7, nem CAT6 kábel, ami van. Meg van több CAT5E is, de azokkal is 1 Gbit a link.

Hozzászólások

Nem fog menni, ahogy neztem az a kartya 100M/1G/10G -t tud. 

Másik meg a "gigabites" gpon elméleti sávszélessége 1 gpon porton 2.5Gbps down 1.25 up, de ezen max 128 osztozhatnak. Szóval igen, a modem optika lábán kijöhet 2.5Gbit, az hogy a valóságban mi jön ki már máskérdés. Ha más nem ráteszel a modemre 2db gépet 1-1 gbittel és tesztelheted.

Másrészt csak kíváncsiságból kérdezem mire nem elég othton az 1gbit downlink ?

Fedora 38, Thinkpad x280

Elég bőven az 1 Gbit is, csak van ilyen kártyám, és ha már van, gondoltam legyen 2,5 Gbites link, már ha lehet.

Ha lenne olyan hálózati kártyám, ami támogatja a 2,5 Gbites linket (nem csak a 0,1 1 10 Gbitet), akkor menne a 2,5 Gbites link?

Itt az Intel oldalán sincs felsorolva az X540 T2-höz 2,5 Gbit támogatás. Ez a baj?

bocsi, jahh ezzel mehet a 2.5 Gbit, de szerintem nem sok értelme van.

Megnézném mikor jönne ki azon 2.5 Gbit:D

Ja igen, meg mivel teszteled, mert akkor olyan másik oldal kéne ami szintén tud 2.5 gibetet vagy többet.

Fedora 38, Thinkpad x280

elvileg a 2G-s sebességnél ~1.4-1.5gbps körül van a letöltési sebesség "normál körülmények között" - amíg ez 1G kapcsolat esetén úgy 7-800mbps.
amíg az 1G csomagnál a feltöltés is 7-800mbps körül van, addig a 2G csomagnál ez valamivel alacsonyabb, úgy 500mbps ha jól emlékszek.

Nincs sok értelme tovább ásni szerintem, ezek viszonylag új szabványok (4-5 évesek), de az eszközök még ennél is újabbak, csak az utóbbi pár évben kezdtek csordogálni, de még mindig elég ritkán jönnek szembe, mert az enterprise piacnak nincs igazán rá igénye. Home usreknél meg kb. a "gamer" kategóriás cuccokban lehet itt-ott megtalálni (pl. én tavaly vettem egy drágább alaplapot kurrens amd chipsettel, azon már olyan integrált eth interfész van, ami tudja a 2.5G-t). Szóval ha nem kifejezetten olyan kártyát veszel ami tudja, akkor nem fog menni. Erről pedig tudni fogsz hidd el, biztos hogy nagy betűkkel kint lesz a termékoldalon, dobozon, stb...-n.

Egyébként elég hozzá a cat5e is, illetve attól felfelé nyilván bármi.

Nem igazán értem mire akarsz célozni. Szerinted az ő kártyája tudja, és csak a Windowsban kellene még ásnia, és bekapcsolgatnia a featureket és azzal meg van oldva? Akkor írd meg neki légyszi a hogyant, kíváncsi vagyok.

Azt meg nem mondtam, hogy nincs 2.5/5G képes enterprise eszköz vagy sfp modul (bár a Mikrotik elég erősen kérdéses hogy enterprise e, de legyen az). Arra akartam csak célozni, hogy ezt a piacot nem igazán érdeklik az új szabványok (ami ugye szintén nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem érdekli), mert ahol szükség volt rá ott már rég 10G van.

Itt nem nekem kellene aludni szerintem, hanem neked felébredni, meg inni egy-két kávét, hogy menjen az értő olvasás.