Raspberry PI helyett Mini/Tiny PC

Üdv!

 

Jelenleg házautomatizálásban tevékenykedik (Raspbian+domoticz+node red+influxdb+grafana főként) és media szerverként, és NAS-ként az RPI. Sűrűn izzad, leszáll a wifiről...
Az évek alatt megszeretett RPI-m (minden kezelt nyűgjével) lenyugdíjaznám. Ilyesmi Tiny/Mini PC-t vennék kb. max 60-70 eFt értékben: (min 4GB RAM, 120 GB SSD...)
https://www.computerfactory.hu/hp-prodesk-400-g1-dm-core-i5-4590t-200-ghz4-gb500-gb-sata-hddhd-graphics-2370
Tudom e PC-knek nagyobb az ökológiai lábnyoma (pl. adott idő alatt elhasznált vill. energia) - de per pillanat inkább kifizetem az éves plusz vill. költséget,
de legyen pl. megfelelő klíma a házban (nyárom szabályozott hűtés, télen fűtés).
Szóval Debian alapon menne főként házautomatizálás.

ez?
https://nagyker.pcarena.hu/termekek/lenovo-thinkcentre-m600-tiny-4727
vagy e?
https://nagyker.pcarena.hu/termekek/hp-260-g2-dm-usdt-11360

Milyen Tiny/Mini Pc-t javasolnátok?

Köszönöm,
Roland

Hozzászólások

Jelenleg én is Raspberryt használok. Már megvan az utód: Odroid N2+

Sokkal erősebb, sokkal stabilabb. A Raspberry azért volt kényelmes, mert volt benne bluetooth amit használtam is. Később rájöttem az onboard bluetooth szívás, valamiért mindig megállt. Kiváltottam külső eszközzel.

Szóval megvettem az odroid-ot és még nem fut élesben, de ez lesz a következő. Alap rendszer van rajta és minden szolgáltatás dockerben fut: homeassistant, mysql, mqtt, samba, nextcloud, minidlna, transmission, stb.

Stabilnak tűnik, de hangsúlyozom, hogy még nem volt leterhelve igazán. 

Én egy fujitso esprimo Q556-ot használok asztali/melós gépként, sikerült 55 rókáért beszerezni, ennyiért jó deal volt (i3 6100T, 16 giga ram, 120-as SSD).

Ha találsz hasonlót, akkor javaslom a Q556/2 beszerzését, az nem csak 6 hanem 7. gen procikat is támogat, illetve van benne m.2 nvme ssd slot a sata mellett.

Könnyen szerelhető konstrukció és a hűtése is halk, annyi hogy csak 35 wattos T procit lehet belepakolni, szóval villanyban sem annyira drasztikus.

Nekem is kellemes benyomásom van az öregebb változatával q520-szal. Ha keretbe befér persze újabbat érdemes lehet. Amúgy meg fillérekért kapni (4tg gen i3 2 mag 4 szál 35+) a régieket és valsz lekörözi a pi-t. Már abba is bemegy két sata 2.5 lemez (egy a normál helyre, egy az optika helyére tett fiókba).

Ja most látom, hogy másik topicban már beszélgettük ezt veled.

az rpi maradjon a haz vezerlonek, a nashoz meg vegyel egy rendes nast

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ha ezt álmodtad akkor erre kell menni. Amúgy mostanában érdemes nézni a FB hirdetéseket, baromi sok mini PC-t szórnak ki jó áron. Sőt, lehet érdemes picit várni vele ha nem sürgős, W11 nem támogatása miatt lehet még több ilyen miniPC kerül majd a piacra, nagyobb kínálatból lehet mazsolázni.

más boltban kilépítéstől függően 28 - 46 - 90 eft sávban is van q520 / q920. 

A 920 a vpro támogatásban több kb, ja meg lehet annak a 2.5 és az optika/ hdd caddy hely mellett van egy normál méretű msata is.  A tpm chip nem mindegyikben van rajta. Az alja G3220T, teteje i7-4785T. Az i3as volt 35 körül.
A proci amúgy cserélhető, csak lehet nem gazdaságos felupgradelni kisebbet nagyobbal. 4k dp kimenthez min i3 kell tudtommal. A tápegység az alaplap része, bár mintha láttam volna dc 12v in tüskét is, meg van neten leírás, hogy hiba esetén hogyan lehet kikerülni és kívülről táplálni 12v-tal.
https://pecsipc.hu/termekek/hasznalt-szamitogep?category%5B%5D=218&pric…

Közben asszem megtaláltam a másik emlegetett üzlet oldalát is, azoknak is van sokféle minipc kategóriában
https://pc-max.hu/termekek/2-szamitogepek-c2

Igen innen volt akciósan :)

Amúgy ha pi-t akarsz kiváltani akkor teljesen jó a korábbi szériás proci is, csak azért mondtam hogy nem a legjobb üzlet mert nemrég volt ugyanennyiért 2 gennel fiatalabb ami ugye kérdés nélkül jobb deal.

A Q556 beépített tápos, nekem DP-n 1440p monitorra van kötve. Amúgy itt vigyázni kell, spec szerint DVI-on max 1920x1200-as felbontást tud, DP-n pedig 3840x2160 illetve 4096x2304 a max felbontás. HDMI nincs, nem is volt :)

Nem tudom mennyire akarod mozizásra is használni, de érdemes ezt az aspektust is figyelembe venni.

A q520 hdmi jelet kiad passzív adapterrel a dvi-i porton. Van hang a rákötött monitoron. Az újabbon dvi-d port van. A dp portba pedig dugható aktív dp - hdmi 2.0 adapter, amivel 4k60Hz megy. Ez az újabbaknál is opció. (de nehéz találni jó áron, 8+ ezer körül látni itthon olyan átalakítót, ami talán jó. Most már type-c -ről hdmi2.0 aktív átalakítókat látni)

jahat azt nem mondat hogy azert akarod kidobni mert elromlott a hw :) csereld ki! 

meg szerintem ez a minden egy rakason dolog nemjo. legyen mindennek sajat dedikalt eszkoze, az annak megfelelo _minosegu_ eszkozzel.

amugy ha van egy kis electro venad, akkor lehetne a rpi CM ala egy sajat tervezesu boardot is rakni, amin az van amire neked szukseged van. a neten eleg sok "kesz" nas cm boardok is vannak, de lattam mar tutorialt teljes sajat tervezesre.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2021. 09. 08., sze – 12:15

Ha szeretsz hegeszteni, mini itx doboz pico psu táppal, itx alaplap , van beforrasztott  procival,   passzív hűtéses. Két 2.5 lemez elfér benne.

Árban nem olyan jó, mint egy használt mini.

Doboz mérete:( nem adják hozzá tápot a fotó ellenére, de van olyan is)

https://www.pcx.hu/chieftec-ix-03b-op-fekete-szamitogep-haz-00060260?gclid=EAIaIQobChMI5Ieo65Hv8gIVAyF7Ch30sQbiEAQYASABEgKoVPD_BwE

Én akkor váltottam mini PC-re (most épp egy netbook szolgálja ki a feladatokat, mert van benne akku is, ami szünetmentesként is funkcionál) amikor egyre több szoftver esetén jött velem szembe, hogy nincs ARM verziója csak x86/64. Ilyen szempontból sokkal jobb választás volt, viszont néhol a kényelem elveszett, mert ami sok esetben out of box elérhető volt Pi-re, azt mondjuk x86 alatt össze kellett rakni szoftveresen. 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nalam egy rpi4 (4gb ram) megy: homeassistant, kodi, samba, mariadb. Stabil, uj SD kartya kerult bele, mivel egy masik (hasznalt) SD kartya tonkrement az egyik ujrainditas utan. Egyszer lassult be, amikor valami  regi(?) kodekkel kodolt filmet jatszott le. Annyi bajom volt vele, hogy egy USB-SSD kulso doboz chipset-et nem szerette es rendszeresen lecsatolta v. read-only lett, azt sajnos nem tudom vele hasznalni.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2021. 09. 08., sze – 13:34

Én vettem erre a célra egy eeePC klónt. Intel atom procival, jelenleg 1 GB RAMmal, ssd-vel de lesz még mellé 2GB  RAM szerintem.

Sok szempontból jobb, mint a Pi. A fogyaszás szerintem nem vészes. ~8W kikapcsolt kijelzővel.

Annyi, hogy a supervisor mód nem "tartozék" gyárilag a HomeAssistant-hoz, mint raspbian esetén de nekem a leírás alapján gyönyörűen felment az ubuntu szerverre.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerkesztve: 2021. 09. 08., sze – 13:39

Nálunk raklapszám hozzák nyugatról a "vállalkozó" szellemű emberek.

A hétvégén egy Wyse 3040-el-el szemeztem, mellette volt HP, Lenovo és Dell mini-pc is.

 

A HP és Dell cuccok amikben T végű proci van elég robusztus szerkezetek, ilyesmivel szemeznék.

Dell-et vettem szüleimnek normál számítógépnek. Kicsi, szeretik, működik. Hardverapro-n van egy külön kategória rá (miniPC), ott nézz körül, hogy mifélék mennek manapság. 

Ha újonnan veszed, akkor drága is lehet, használtan jó áron vannak. Némelyikben a Win-licensz benne van (alaplaphoz rendelt, ha jól tudom). 

 

Üdv.  

Szerkesztve: 2021. 09. 10., p – 11:21

Ha minden jól megy, a napokban eladóvá válik egy ilyen kisgépem, ha lesz utód.

Shuttle DS81, gyári felszereltségen túl nagyobb procival, (4570T), 8 v 16GB rammal, 256GB-os m2 SSD-vel (plusz 2,5" diszk hellyel), wifi epitheto bele. Ja es dual lan :)

 

udv

letix

Engem egy DS77U szolgál sok éve stabilan. Jó kis gépek ezek nagyon. Sajna újonnan nem fér bele a fenti keretbe.

Egy Home Assistant VM-et és egy torrent VM-et futtatok rajta. Az egyik Ethernet kártyát PCI passthroughval megkapta a torrent VM és mehetett a router DMZ portjába direktben. 

$ grep -c egy$ word.list
100