Notebook helyett

Sziasztok!

10 év együtt töltött öregedés után hű társam, Böhömke (szül: Asus K93SV) elhalálozott.

Most keresem az új társamat, de nem találom. Sajnos a fájdalom még tart, és mindenben a korábbi kedvest keresem.
A Google utcában sétálva nem látom a kirakatokban a 19 collos képernyőt, sem a 4 darab sata 2.5 collos háttértár adta lehetőségeket.
Úgy néz ki, hogy ma már szeretnek minden forrasztani, és az egy darab 2.5 collos hely sem evidens, sőt, inkább ritka.

Kezdtem lefele vinni az igényeket, mert hát sokan mondták már rám, hogy igénytelen vagyok, gondoltam nosza. De azért van egy határ, elvégre nem szobadíszt veszek, hanem munkás gépet. Ami kéne:

- Jó sok szálas proci, mert virtualizálok (XEN), meg videót vágok (kdenlive/melt)
- Valami videókártya, de egy prociba integrált is elég, mert nem játszom.
- Bazisok tárhely, vagy több. Két blokk eszköz RAID1-ben legyen, mert az jó. 2.5 sata form factor rulez, amúgy 2 darab mSata SSD megy egy ilyen helyre.
- Fusson rajta a linux (Qubes-OS,Fedora,Ubuntu)
- Ha nem fut rajta a Windows hát azzal együtt tudok élni.
- Ha van rajta jó sok USB, főleg 3.x, -es, akkor az nagy öröm. 
- Legyen nagyképű és nagykorú, 17 collos pedofilia még oké, egy év/coll pluszminusz belefér. 15 collos gimnazisták felejtősek, akkor is ha 4K-sak.
- FullHD legyen és nagy fényerő, meg valami zaj is jöjjön ki belőle. Jó hangminőség nem kell, a youtube sem minőség, szóval tökmindegy.
- Fejhallgatót lehessen belé dugni, meg ethernetet, és wifije is legyen, és ha van numpad az pluszpont.
- A színe tökmindegy, ameddig az fekete. Ha mégsem, akkor átfestem.
- Marketing fasságok mint RGB diszkó hangulatfény csillámló neon vonalakkal nem érdekelnek, rosszabb esetben szigszalagot kap ha nem kapcsolható ki.
- Ja! Bővíthető és szerelhető legyen, mert elveszteni a garit egy szimpla vinyót csere miatt... Na, ne hülyüljünk már meg!
- Magyar billentyúzet, mert a tököm sem fog már átszokni angolra.

Szóval... Ilyesmi gépet keresek, de nem találok. Hasonlóak már majdnem vannak, de a közel milliós árak felé haladva nem érzem úgy, hogy jó úton járok.

Ezért, egyre inkább azon agyalok, hogy mi van, ha építek egy kis barebone gépet, és azt mondom rá, hogy ne, ez itt a laptopom?

Mivel sokat nem mozgatom, ezért arra gondolta, hogy egy régi diplomatatáska féle dobozba, vagyis egy nagyon lapos gépházba szerelnék egy micro-ITX alaplapot, meg ami még kell, paneltáp, és li-ion cellák. Oké, így se lesz olcsó, és még gyalulhatok is fát, meg anyázhatok amikor a ragasztó nagyja a kezemre megy, de a végeredmény egy olyan cirka 40x30x10 centis doboz lenne, aminek a tetejét felnyitva kiderül, hogy alatta egy USB-C -s monitor rejtőzik, alatta meg egy kis billentyűzet.

És itt kezdett el hatni a tablettám, mert ugye adja magát,hogy ahol egy monitor már van ott akár kettő is elfér, szóval nosza a felnyílt képernyőből kihajthatunk még kettőt, akárcsak agy szárnyas oltárt. De okés,maradjunk csak egynél, legalábbis egyelőre. :-)

Ugye kéne egy kis alaplap, és egy olyan proci amiben van integrált VGA. Az AMD 4000 -es sorozata ilyesmi, de ezen a téren nem vagyok naprakész, csak azt tudom, hogy létezik. Hőkeretről, paneltáp megbízhatóságról, egy sima alaplap akkumulátoros üzemeltetéséről nincs infóm, ezért is írtam ezt a fenti sok marhaságot, hogy aki idáig eljutott, az hátha érzi a levegőben, hogy ez így nem érhet véget, mit kéne most tenni?

Szerintetek mennyire reális hogy az ember építsen magának egy majdnem notebookot bolti alkatrészekből? Nem félek sem a csavarhúzótól, sem a pákától, az a generáció vagyok aki anyagi okokból szikével, pillanatragasztóval és ezüst áramkör javítóval overclockolta az AMD prociját. De amióta notim van, csak akkor látok kábelt ha hoznak egy haldokló gépet. Elszállt mellettem a technika, hol tartunk most? Ha neki indulok ennek a vonalnak,hol fogok pofára esni? Hőtermelés? Táp méretezés? Légutak kialakítása? Mit láttok nehéznek ebben a történetben?

Hozzászólások

Ennél egy Asrock Deskmini X300 is mobilabb, egy 27"-os monitorral.
Nekem ez van egy AMD Ryzen 5 Pro 4650G CPU-val, 2 db 1TB HDD-vel 2 db 500GB-os m.2 NVMe SSD-vel, m.2 Wifi és BT kártyával 2x16GB RAM-mal. Mindehez egy Benq 27"-os monitor.
Első perctől kezdve Fedora Linux van rajta. Éppen akkor vettem amikor a Fedora 33 megjelent, azóta természetesen frissítettem 34-re.

Ha már szóbakerült a nagyképernyős laptop kiváltása, ez is lehet egy alternatíva.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerkesztve: 2021. 09. 06., h – 14:07

az en notebookom nem halalozott el csak nem tudott 4k60Hz-et a hdmi kimeneten, ezert is valtottam ryzen apu asztali gepre + 55" 4k TV-re, mATX alaplap, vagy 6sata port + 1 pcie port, vagy 4sata port + 2pcie port ami a hattertarakat illeti. ha keves lehet venni sata kartyat. a cpu 6mag 12 szaltol 16 mag 32 szalig terjedhet, 8 mag 16 szal folott nincs iGPU szukseg lesz egy geforce 710 kartyara

neked aztan fura humorod van...

Amúgy, ha van rajta displayport (vagy dp alt módú typec) és legalább 4th gen i3, akkor az tud 4k60Hz-et. És lehet kapni aktív dp- >hdmi2.0 átalakítót, amivel hdmi kijelzőre is megy. Nekem PS176 chipsetes átalakítók vannak.

A gt710 nagyon régi, ha jól emlékszem már lehet csak legacy driver van hozzá. És gyengébb még az intel igp-knél is. Ha jól emlékszem nem tud 4k-n 60Hz-et hdmi-n az sem. Ahopgy látom használtan is nehéz találni elfogadható minimum kártyát. Megjelenhetne már a gt1010. 

Ah igen, 3th gen intel gpujával sajna max 4k@30Hz van meg megfelelő aktív átalaítóval. Esetleg ha dokkolóval. T430-at használok így. :)
Ha mégis kéne plusz erő, akkor expresscard slotba exp gdc egpu adapterbe tett gtx1050 kártyával is elvagyok :)

Háát, erre én is kíváncsi vagyok hogy lehet-e még ilyet kapni manapság.

Én inkább elmennék egy mini ATX ház irányába egy rendes asztali konfiggal, sokkal több lehetőség és relatíve könnyen hurcolható, lehet rendesen hűteni, bővíteni, nem fog sikítani ha megterheled komolyabban.

Az én gépem egy Zalman M1 házban pihen, konkrétan csak a táp és a monitor lóg ki belőle, minden más wireless működik, kis csalás hogy a hangfal a monitor jack dugójában van és DP-n (vagy akár HDMI-n) keresztül megy.

Az a rész oké, hogy egy gépházba beépítem az alkatrészeket, az nem ügy.

Ami érdekes, az a gépházba beépített billentyű, tapipad, monitor, és akku kérdése, mert innentől kezdve nem támaszkodhatok a meglévő gépházakra, vagyis még a légutakra is figyelnem kell, meg a táp/telep energia kapacitására, az alaplap/proci/vinyók teljesítmény igényének a függvényében. :-) 

Okés, akkor lesz leírás, meg kép az építésről! :-)

Most még utolsó esélyként a halott alaplap elutazik egy ampervadász rokonhoz, mert ő ért hozzá, én csak a szenes alkatrészt látom másnak mint a többi morzsa.
De ha azt mondja, hogy ennek vége,akkor jön a táskaszámítógép projekt.

Eddig a nagyon draft terv a következő:

- Alaplap: Gigabyte X570 I AORUS PRO WIFI (80 ezer)
- CPU: AMD Ryzen 7 Pro 4750G OEM (130 ezer)
- RAM: 2x16 GB (56 ezer)
- HDD: Vinyók/SSD -k vannak (ingyen, juhé!)
- Monitor: Van egy USB-C, 15" portable monitorom (majd veszek egy nagyobbat, ha és akkor amikor odaér a projekt) 

Ez eddig 270 ezer, ami kifejezetten baráti ár.
Ehhez még kell PSU, valami ilyesmire gondolok, de nem biztos, hogy ez tényleg jó lesz nekem:
https://www.mini-box.com/M4-ATX?sc=8&category=981

Meg hűtőborda, meg miegymás, ezeknek még nem néztem utána, mert még nem képeztem ki magam, hogy mi az a mérőszám ami azt mutatja, hogy a 65 Wattos TDP -s procit akkor is le tudja hűteni, ha az éppen maxon jár.

De valszeg lesz még egy százas a vas végösszege, így 370-400 körül fog megállni szerintem a kiadásom. Jobb szeretném, ha csak fele lenne, de azért számológépet lehet venni, nem számítógépet... Ennél kevesebbért notit sem tudnék venni, szóval ezt le kell nyelni. Szerintem bontok egy fröccsöt, azzal könnyebben lecsúszik! :-)

Ha az ár nem számít, akkor Asus ROG GX800VH vagy utódjai, de ASUS ROG környékén nézelődhetsz, azok ugyan gaming laptopok, de pont ezért nincs bennük thermal throttling és bővíthetőek.

Nézegettem a ROG meg a TUF sorozatot is, de a több 2.5 -ös sata hely kívánalma miatt végül is kiestek a rostán. Ami azért jó, mert az ár csak addig nem számít amíg a nyálamat csorgatom valamelyikre, amikor komolyan kezdem venni, na ott már a fél milka és még tovább jellegű számok elkezdenek fájni.

Gaming notikat nem ajánlom. Nekem volt egyszer pár egy ASUS ROG GL702ZC-m, 17 col, asztali Ryzen 1700, asztali RX560 GPU, 2×8 giga DDR4 asztali RAM, 2 × 2,5 colos SATA bővítőhely, de egyrészt még egy ilyen gép sincs közelében sem a kolléga irreális elvárásainak, másrészt olyan ménkű hangos volt, hogy 1 nap után küldtem vissza. Pedig nem vagyok kényes a zajra, de már Windows alatt alapjáratban elég hangos volt, aztán ahogy elindítottam rajta egy Crysis 1-et, olyan süvöltésbe kezdett, hogy komolyabb szerverek simán elbújhatnak mellette, túlzás nélkül, az albérletben felébresztettem vele a többieket éjszaka, 3 szobával arrébb, és fan curve-öt se lehetett rajta állítani. Pedig én nem vagyok csendsznob, elfogadom, ha egy gép hangosabb, van hangja, mert ez a fizika törvénye, hogy teljesítménnyel melegedés, azzal meg bizony komoly hűtés jár, de ez nálam is azonnal simán vágta kifelé a biztosítékot, nagyon nem javaslom az ilyen gépeket senkinek, akkor inkább egy rendes hűtésű asztali gép. Állítólag a többi gamer noti sem sokkal halkabb, egész kicsivel csak. Erre nem árt figyelni, vagy vásárlás előtt kipróbálni valahol élőben, mert sokan vannak úgy, mint én, hogy á, őket nem zavarja, egész addig, amíg meg nem hallják, hogy milyen állat hangja lehet egy ilyen gépnek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

másrészt olyan ménkű hangos volt, hogy 1 nap után küldtem vissza

Cserébe nincs thermal throttling, egy 30-60 perces minden magot használó processz is úgy fut, hogy végig azonos a teljesítmény. Bármelyik mobile workstation is ilyen, csak azok még ritkábbak és még drágábbak.

Nekem a gémer noti már egy alapvetően nehezen felfogható dolog. Valami vagy gémer, vagy noti, a kettő kb üti egymást. Ha össze akarod boronálni akkor vagy gémer lesz, azaz hordozhatósága kérdőjeles, üzemideje szutyok, teljesítményét meg a hűtés limitálja, ha noti akkor meg könnyen hordozható, jó üzemidejű gépről beszélünk.

Ezek az öszvérek amiket manapság gamer notiként adnak igazából pont egyikre sem jó, se nem gémer, se nem noti, max egy öszvér megoldás arra hogy ha kollégista vagy és kell egy gép amit tudsz hurcolni kolesz szoba és otthon között.

Más kérdés hogy erre én építenék inkább egy mini PC-t, perifériákat pedig tennék mindkét helyre, PC-t meg bevágnám a táskámba. Vagy konzol, meg mellé egy normális noti. Vagy manapság korlátlan mobilnet, otthon egy xbox és cloud stream. Millió egy alternatívája van, de az RGB-ben úszó gémer noti aminek 2 power brick kell hogy tényleg le tudja adni a csutka kakaót, cserébe legalább fél óra üzemideje van energiatakarékosba és dögnehéz... hááát... nem én vagyok a célközönség az tuti. Esetleg még egy frankó (nem gémer) noti + egpu, talán még az a legélhetőbb megoldás.

Csak nem egy tisztelt gamer noti user? :)

Nem nagyon tudsz más laptopot mutatni, amiben nincs thermal throttling és meg tudod hajtani akár órákon át teljes teljesítményen... és bizony van olyan use-case, amikor vinned kell magaddal, mert nem lehet például 4-6 cégnél desktop géped... vagy épp vinnéd magaddal több helyre a megszokott játékaidat, amelyeknek nem kell ugyan combos desktop GPU, de azért integrált GPU-n csak képregényt tudnál nézni.

De legyek konstruktív: kérlek mutass egy olyan laptopot, amelyiknél mondjuk 60 percen át tudom terhelni a CPU összes magját és nem kezdi védeni magát ettől.

Amúgy kifejted hogy miért gondolod bullshitnek, vagy csak így ideböfögted?

Mert a saját kis szűk világnézeted alapján írtál pár dolgot, amelyek teljesen más szögből nézve értelmetlen mondatok, ráadásul egy igen széles piaci szegmensről van szó.

M1 macbook pro? Ha az MS nem lenne elfoglalva az új W11 start menüjével, az intel/amd meg az elavult x86 toldozásával akkor már rég lenne ARM-on futó win és kb mehetne a levesbe a mosatni összes jelképes üzemidjeű mobil értelemben fűtőtest jellegű gamer laptop.

Amúgy oké, érthető, rendben van, elfogadom amit írsz, de ez akkor sem lesz optimális megoldás csak egy igazából se laptopként, se gémer PC-ként használható öszvér. Akkor már inkább egy steamdeck és mellé egy sima laptop pl, de rendben, ahogy írtam nem én vagyok a célközönség.

Attól hogy széles piaci szegmens igazából az jön le hogy jól van marketingelve és emiatt sokan választják, illetve most a hw hiány miatt kb csak laptopba csomagolva kapod meg az új technológiát mert az asztali alkatrészeket elviszik a bányászok vagy amúgy sem tudnak belőle eleget gyártani. Nagyon sok gémer istván azért vesz gémer laptopot mert ez a menő és utána kb 2x viszi el az asztaláról mert második alkalommal rájön hogy kb annyira mobil megoldás hogy valahol még gurulós bőröndöt is adnak mellé.

M1 macbook pro?

Aham, azon egyrészt egészen pontosan milyen játékok is futnak? Másrészt meg az se terhelhető folyamatosan, amint nem olyan dolgokat művelsz, ami jól fekszik az M1 CPU-nak, felszalad pillanatok alatt 70 fokra a hőmérséklet, pörög 3000 rpm a ventilátor, mert csodák nincsenek, a nagy előny egyszerűen az, hogy minden egy chip-en van, ami a nagy hátrány is, ha bővíteni szeretnéd... mert harmadrészt a 32 GB is kevés a munkámhoz, nemhogy fele ennyi.

Attól hogy széles piaci szegmens igazából az jön le hogy jól van marketingelve és emiatt sokan választják, illetve most a hw hiány miatt kb csak laptopba csomagolva kapod meg az új technológiát mert az asztali alkatrészeket elviszik a bányászok vagy amúgy sem tudnak belőle eleget gyártani.

Most visszakérdezhetnék, hogy a MBP-ról beszélsz?

Visszakérdezhetsz, nem arról írok, de ha laptopot veszek a közeljövőben akkor az valószínűleg egy air lesz, pontosan azért mert passzív hűtéssel is bőven jó teljesítményt hoz, nagyon jó az üzemideje és könnyű, szóval mindent tud amit egy laptopnak tudnia kell.

Az M1 első generációs cucc, meglátjuk mit hoz a következő generáció, valószínűleg a több ram támogatás is megérkezik majd, de ez csak spekuláció. A 70 fokot meg ne hozzuk már fel mint negatívum amikor egy x86 alapú lapos kb másodpercek alatt felugrik 100 fokra és úgy lerántja a frekit hogy öröm nézni. Arról nem is beszélve hogy cpu/gpu-ból ha az egyiket terheled akkor a másiktól lesz elvéve a kakaó, a hűtésnek meg olyan hangja lesz hogy a szomszéd átjön megkérni hogy hagyd már abba a porszívózást. A bővíthetőséget pedig szépen lassan veszik ki a gyártók a pakliból, szóval ez az érv is napról napra vékonyabb lesz.

Az hogy milyen játékok futnak csak a fejlesztőkön múlik, az erő rendelkezésre áll. Játékokból pedig nézz körül steamen, több mint 30.000 játék elérhető macos platformra és ezek jó része emulált, ha natívban megírják akkor még többet ki lehet belőlük hozni.

Ahogy írtam is, én elfogadom hogy sokan választják a gamer notit, de attól függetlenül nem lesz optimális megoldás, maximum kompromisszum mindkét oldalról. Nem fogod megkapni se az optimális teljesítményt, se a mobilitást mert a kettő szembe megy egymással. Olyan mint a takarékos versenyautó. Vagy ez, vagy az, a kettő között pont egyiket sem fogod megkapni.

Visszakérdezhetsz, nem arról írok, de ha laptopot veszek a közeljövőben akkor az valószínűleg egy air lesz, pontosan azért mert passzív hűtéssel is bőven jó teljesítményt hoz, nagyon jó az üzemideje és könnyű, szóval mindent tud amit egy laptopnak tudnia kell.

Na, ennek akkor te vagy a célközönsége, az én igényeimhez egyáltalán nem passzol.

A 70 fokot meg ne hozzuk már fel mint negatívum amikor egy x86 alapú lapos kb másodpercek alatt felugrik 100 fokra és úgy lerántja a frekit hogy öröm nézni.

Ez azért erősen túlzás és amúgy onnan indultunk, hogy a gaming laptop esetén nincs thermal throttling. Építed azért rendesen a szalmabábokat...

Ahogy írtam is, én elfogadom hogy sokan választják a gamer notit, de attól függetlenül nem lesz optimális megoldás, maximum kompromisszum mindkét oldalról.

Akárcsak az M1, amit szintén nem optimális megoldás, van olyan közönség, akiknek jó, a többiek meg vesznek mást, ami nekik jó.

Ez azért erősen túlzás és amúgy onnan indultunk, hogy a gaming laptop esetén nincs thermal throttling. Építed azért rendesen a szalmabábokat...

Megteszed kérlek azt, hogy mutatsz néhány olyan gamer laptopot amiben nincs throttling? És utána ezeken belül pedig felsorolod azokat amikben nem butított mobil cpu/gpu van? Nem kötekedésképp, de ezt maximum úgy tudom elképzelni hogy vagy súlyban/méretben már kvázi asztali géphez áll közelebb mint egy laptophoz, vagy olyan hangja lesz a hűtésének ami nehezen illik bele az elfogadható szintbe.

Azt a vonalat engedjük el hogy mások az igényeink, ezt elfogadtam, okés, nekem mást jelent a hordozható gép mint másoknak.

Ettől függetlenül a gémer laptop akkor sem lesz egy optimális megoldás mert vagy a teljesítményen, vagy a hordozhatóságon vesztesz rajta. Egy gémer cucc teljesítményorientált (ugye PCMR, aki buta grafikával is beéri az console peasant), a laptop meg hordozhatósága miatt laptop. Benne van a nevében, LAPtop. Ha nem asztalra teszed elég hamar megsüti a nemesebb részeidet egy ilyen szörny.

Megteszed kérlek azt, hogy mutatsz néhány olyan gamer laptopot amiben nincs throttling?

Egyikben sincs, mert van rendes hűtésük, már elfelejtetted, hogy némelyiknek dupla tápja van?

És utána ezeken belül pedig felsorolod azokat amikben nem butított mobil cpu/gpu van?

Mindegyikben mobil CPU/GPU van. És?

Nem kötekedésképp, de ezt maximum úgy tudom elképzelni hogy vagy súlyban/méretben már kvázi asztali géphez áll közelebb mint egy laptophoz, vagy olyan hangja lesz a hűtésének ami nehezen illik bele az elfogadható szintbe.

3-4 kiló körül szoktak lenni, messze nem asztali gép kategória és ha 3-4 kiló lenne az asztali gép, akkor se cipelném, mert nem olyan a kialakítása. Ismét szalmabábokat építesz.

Azt a vonalat engedjük el hogy mások az igényeink, ezt elfogadtam, okés, nekem mást jelent a hordozható gép mint másoknak.

Nagyszerű, neked a hordozható gép egy kilós 13", ami akkuidőre van optimalizálva, nekem (és például a téma indítójának) meg 17" feletti gépet jelent, ami teljesítményre van optimalizálva. Elfér a piacon a két kategória? El. Van mind a kettőre igény? Van. Szar ettől valamelyik kategória? Nem.

Ettől függetlenül a gémer laptop akkor sem lesz egy optimális megoldás mert vagy a teljesítményen, vagy a hordozhatóságon vesztesz rajta.

Tökéletesen optimális megoldás arra, amire nekem kell. Se az asztali gép, se az ultra-hordozható laptop nem felel meg, egy gamer laptop pont az a kompromisszum, ami a legkevesebb lemondással jár. Bármi más esetén még több kompromisszumot kellene kötnöm, nem látom át, hogy mitől lenne nekem attól jobb, hogy a jelenleginél több kompromisszumot kellene kötnöm...

Benne van a nevében, LAPtop. Ha nem asztalra teszed elég hamar megsüti a nemesebb részeidet egy ilyen szörny.

Én több mint 20 éve használok elsődlegesen laptopokat, azóta nincs asztali gépem, 99+ százalékban asztalon használom. És vagyunk ezzel még páran.

Nem kell támadni, csak próbálom megérteni hogy miért jó valakinek az asztali ár sokszorosáért úgy vásárolni gépet hogy teljesítményben kevesebbet kap, de legalább mobilitásban kb annyival van előrébb hogy asztalról asztalról hurcolja a gépét a benne lévő aksit meg szünetmentesnek két szoba között.

Nincs ebben semmi szalmabábozás, annyit írtam hogy teljesítményre nem ideális a laptop form factor mert kevés helyre van bezsúfolva minden és emiatt vagy throttling lesz vagy porszívóhűtés.

De akkor ezek szerint sokan vannak akik pont a két világ között érzik jól magukat mert nekik ez a use case megéri azt hogy buknak teljesítmény és mobilitás oldalon is.

Az sem feltétlenül igaz, hogy az asztali ár sokszorosáért. Legfeljebb asztaliban  van opció magadnak legózni, de ahol brand gépeket használnak, ott az ár nem feltétlenül olcsóbb asztaliban sem. Az asztaliban tágabb határok között lehet válogatni és van egy teljesítményszint, ami már nincs meg hordozható gépben. Sajnos már az üzleti gépek is manager divatbemutató lettek. Az üzleti workstation notik is félúton vannak afelé. A szolidabb* gamer notik sokszor hűtésben, szerelhetőségben, bővíthetőségben verik az üzleti szériát már.  *szolidabb = nem diszkófényű és nem lopakodó bombázó alakú.

Nem kell támadni, csak próbálom megérteni hogy miért jó valakinek az asztali ár sokszorosáért úgy vásárolni gépet hogy teljesítményben kevesebbet kap, de legalább mobilitásban kb annyival van előrébb hogy asztalról asztalról hurcolja a gépét a benne lévő aksit meg szünetmentesnek két szoba között.

Újra és újra szalmabábokat építesz, amelyeket kényelmesen meg tudsz támadni... és nem, nem próbálod megérteni.

Nincs ebben semmi szalmabábozás, annyit írtam hogy teljesítményre nem ideális a laptop form factor mert kevés helyre van bezsúfolva minden és emiatt vagy throttling lesz vagy porszívóhűtés.

Hogyne lenne szalmabábozás, felvázolsz egy csomó szélsőséget és közben pejoratív jelzők tömegével díszíted minden egyes mondatod, aztán ártatlanul felteszed a kezed, hogy "nem kell támadni"...

De akkor ezek szerint sokan vannak akik pont a két világ között érzik jól magukat mert nekik ez a use case megéri azt hogy buknak teljesítmény és mobilitás oldalon is.

Igen, sokan vannak, mindenki kompromisszumokat köt, amikor választ egy laptopot és más-más dolgok a fontosak.

A "tul nehez, nem hordozhato" vonalhoz szeretnem hozzatenni, hogy van itt egy olyan korosztaly, aki alkalmasint masik megyebe hordozta at zokszo nelkul a LAN partiba jaro szettet, ami ugy nezett ki, hogy bazi nagy hatizsakban a minitorony, melle tuzve a billentyu, eger, meg a kabelek, plusz egy 5 meteres hosszabbito, mert hbiztos kelleni fog, es kezben a 15 collos CRT monitor.

Ezzel, es szeles mosollyal szalltunk fel a vonatra, mert mentunk gepezni. Ez egy oruletes feeling volt, amit csak egy dolog tudott uberelni: ha volt legalabb egy csaj a LAN partin!

Szoval a hordozhatosag viszonylagos. Ahhoz az idokhoz kepest ez a 4-5 kilos egybegep ultraportable. :-)

Szerkesztve: 2021. 09. 06., h – 15:59

Ezen a Böhömkés szövegen konkrétan besírtam :D

Ilyen notit nem fogsz találni, hogy mSATA, meg sok USB port, de még pont 17 col is legyen. A legtöbb modern laptopon alig van már port és nem szerelhetőek. Jó, 2,5 colos meghajtót meg 1-2 memómodult lehet tudsz benne bővíteni, kicserélni, de többre ne nagyon számítsál. Egyszerűen minden gyártó a papírvékony Macbookot másolja mindenben, nuku portok, nuku szerelhetőség, nuku bővíthetőség, minden odaforrasztva, mert a Starbuck hipszterek kötött sapkában ezt keresik. Igazából a RAID-nek sincs értelme, ha tényleg sebesség kell, akkor NVMe SSD. Már eleve az nagy megszorítás, hogy magyar billentyűzet, mert jobban korlátozza a lehetőségeket, sok spéci workstation notit meg sem jelentetnek itthon, vagy nem adnak ki, mert drágák, és a piac nem annyira keresi.

Akármit is veszel, ilyen felhasználásra min. Ryzen 5700+, laptopban 5xxx résziás Ryzen H. A RAM workstation notikban is sokszor kimaxolódik 32 gigánál. Egyébként árat nem írtál, mert amilyen igényeket itt előadtál, annak a fele se áll meg 1 milkás gépeknél se. Szóval ha nem szarod a pénzt konkrétan, akkor realizáld inkább kicsit az igényeket. Pl. a nagyon sok szál nem annyira fontos ám, mert a mostani 4 magos procidnál az új 4 magosak sokkal gyorsabbak, mert nem csak magszámban, hanem energiahatékonyságban, frekiben, cacheméretben, IPC-ben is sok előrelépés volt, tehát ez a 4 mag nem az a 4 mag, és 8 magosak még nem olyan irreálisak, valahol ezek környékén nézelődj, tárhelynél az NVMe nem annyira drága, ha nem extrém nagy, sok terás méretekben nézelődsz. USB portokat megoldod hubbal. Színből is engednék, mert lehet pont feketét nem kapsz, de van még egy csomó elfogadható, semleges szín, szürke, metálszürke, ezek szerintem még nem buziszínek, mert azt megértem, hogy fehéret, rózsaszínt, pirosat, lilát nem akar valaki.

Nagyon elméletileg az mSATA SSD-k beüzemelhetők, veszel hozzájuk ilyen mSATA-SATA adaptert, ami a fizikai méretét és csatolóját kibővíti 2,5 colos hagyományos SATA-ra, és beteheted akkor a gépbe, teljesítményvesztés nincs, semmit nem kell konvertálgatni, mert az mSATA teljesen kompatbilis a SATA szabvánnyal, csak a csatolójának a formája, mérete más, emiatt passzív átalakítóval natívan működik, nem kell hozzá spéci konverterchip, meg interface, ami átfordít protokollok között.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hát ez az, hogy ennyire jó gépet ami volt, azt nem találok. Még jóval drágább árkategóriában se. Ezt anno 2011 végén 299.990 forintért vettem. Most meg háromszor ennyiért kezdődik a pálya. Nonszensz.

Jaja, az mSATA jó talámány! Kicsit félreérthető voltam fent a RAID -el kapcsolatban.

Jelenleg a 2 terás fő "vinyóm" egy SATA -ra dugott 2.5 SATA --> 2x mSata átalakító, amelyben 2 darab 1 terás mSATA csücsül, simán egymás után kötve, hogy ha az egyik megpukkad, akkor legalább a másikon elérhető legyen a filerendszer maradéka. (Mondjuk, ha az pukkad meg amelyiken a LUKS kezdődik, akkor nem tudom, hogy mire lesz ez így jó, nem tudom, hogy az backupol-e headert vagy valamit hátulra, na mindegy.) A vicc az, hogy ezen a kis 2.5 collos kereten van még egy USB 3 csatlakozó is, így sima mobil USB vinyóként elértem a rajta lévő egy eszköznek tűnő HW RAID kötetet.

A notiban lévő másik SATA csatlakozón korábban a DVD volt, most egy sima 2.5 collos "régi" SSD van rajta egy caddy-ben. Ez a 240 GB -os a Windowsé, az máshova nem piszkíthat.

A harmadik SATA csatoló az amibe szerelembe estem: Képzeld, valami Asus -os mérnöknek azt mondhatta a főnöke, hogy notiba nem lehet 3.5 collos vinyót tenni, mire ő: Aha, na fogd meg a söröm! A többi pedig már történelem.

Nekem itt egy olyan RAID keret van, ami pont akkora mint egy 3.5 collos vinyó, de a belében két darab egy terás 2.5 collos pörgős vinyó van, RAID 1 konfigban, így nekem ez a helyi backup. Ami aktuálisan fontos, az megy át ide. És ez így tök jó rendszer, megszerettem. Nem igazán szeretnék átszokni arra, hogy van egy darab m.2 SSD -m, és osszam be. Esetleg fél milla körül már lehet kettő, és a milló forint környékén már hozzám vágnak egy kegyelem 2.5 -ös helyet...

Ha csak redundancia miatt kell a RAID, akkor beszerzel egy NAS-t és abba átteszed a RAID HDD-idet, még RAID se feltétlenül kell, beteszed őket ZFS poolba, és redundancia letudva, rendszeresen tolhatod rá a mentéseid. Az NVMe SSD-k nem olyan baromi drágák, 1-2 darab fél-egy terás még nem a világ vége árban, úgy értve, hogy nem olcsó, de még nem olyan luxus szintű drágaság. Főleg, hogy átalakítóval tudod használni a régi mSATA-idat is. Igazából laptopnál nem is a 100 magra, meg a 256 tera RAM-ra kell rámenni, hanem inkább a kijelző, billentyűzet (ezen nem azt értve, hogy háttérvilágításos, meg magyar, hanem hogy gépelési érzetre, nyomástávra, keménységre, kiosztás apróságaira, mint pl. funkcióbilletnyűk, kurzormozgatók, numpad vagy annak hiánya), hűtés, ha neked szempont, akkuidő legyen még normális, egy olyan kompromisszum mentén, hogy azért még a teljesítmény se legyen annyira ergya, azért a RAM-ot alsó hangon lehessen közel annyira bővíteni, amivel tényleg elvagy, meg a proci ne 2 magos Celeroncs meg i3 legyen, hanem egy értelmesebb i7 U/H, Ryzen5/7 U/H legyen. Az Intel már régóta nem játssza ezt a tikk-takk, 2 mag, 4 gyerek, 4 kerék, 640 KB RAM mindenkinek elég mókát, mióta a Ryzenek valódi versenyt diktálnak, CPU-ban és integrált GPU-ban is atom keményen.

A 17 colról is azt tudni kell, hogy ma már a 14-15 colosak se annyira kicsik ám, a méret ne tévesszen meg, évekkel ezelőtt a méret fele kávák voltak, de a modern notiknál a káva nagyon-nagyon vékony, így majdnem az egész laptop teteje kijelző, meg a felbontás, színhűség is nőtt, így nem annyira használhatatlanok, mint a régi 1366×768 és 1600×900-as TN borzalmak, amiknek a fele káva volt. A 17 colnak inkább ma már csak annyi előnye maradt, hogy egy 17 colos kaszni mindenképp nagyobb, mint a 15 colos, meg nem merik annyira vékonyítani, mert strukturálisan instabil lenne, ezért több hely marad benne 2,5 colos meghajtóknak, meg rendesebb hűtésnek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ezt anno 2011 végén 299.990 forintért vettem. Most meg háromszor ennyiért kezdődik a pálya. Nonszensz.

Ja, hát 2011 őszén 200 forint alatt volt egy USD, most meg 300 körül, most hiány van mindenféle IC-ből, laptopokból is alig bírnak annyit gyártani, amit meg ne vennének azonnal és azért a forintot és kerülte el az infláció, a GPU árak az egekben, nem tudom mit vársz... :D

Szerintem nem az inflacio a fo bunos, hanem a volumen valtozas. Most joval kevesebb "rendes" gepet gyartanak, mert a piac eltolodott az "eldobhato", vekony gyenge kave mellet face porgetesre alkalmas elektronikai hulladek iranyaba.

Ezt veszik, mert az emberek tobbsegenek ez megfelel, igy aki eros, de nem gamer laptopot szeretne az megszivta. Retegigenyem van, annak minden hatranyaval. De majd jol szembeszallok a mainstream dogleszto uralmaval, es kirobbantom a fadobozos taskagep lazadast! :-)

Legalabb ujraelhetem kamaszkorom lazado hangulatat, megyek is megvaltani a vilagot, csak elotte melo, mert a vilagmegvaltas sokba kerul, nem art ha az embernek van fizetese.

Szerintem az a baj, hogy a fejedben még mindig 300 ezer van, mint drága laptop ár, holott 10 év alatt duplája lett az átlagkereset, másfélszeres lett az USD árfolyam és épp egy olyan időszakot élünk, amikor laptopból és elektronikai alkatrészekből is hiány van. Ha ma kellene megvenned a K93SV laptopot, akkor 750-900 ezer lenne az ára, innen indulj ki, ne onnan, hogy jajj, de hát milliópluszplusz az ára.

Valamilyen All in One PC esetleg? Bár RAID támogatással nem biztos, hogy találsz. Egyébként praktikus dolog, régebben nekem is volt.

Ha mégis notebook, akkor a Lenovo P sorozatát nézted már? Szállítottunk már régebbi meg újabb darabokat is belőle, meglehetősen brutális gépezet. Teljesítményben is, meg az ultrabookok mellet tömegben is (az áráról nem is beszélve :D).

https://www.lenovo.com/hu/hu/laptops/thinkpad/p-series/ThinkPad-P17/p/2…

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Igen, neztem, de ezekbe is csak ket lemezt lehet tuszkolni, mikozben az aruk milla pluszplusz. Jol nez ki, meg oke, hogy nincs vele szivas, de akkor is tul draga nekem. Felujitottakban is gondolkoztam, hat, nem tudom. Ott mege fene tudja, hogy mikor pukkad meg, es akkor ott vagyok ahol most.

Hát, én érdekesség képp végigolvastam az egész topikot, de továbbra sem látom a use-case-t, amit mással nem lehet megoldani, csak egy ilyen kiépítésű és egyben hordozható géppel.

Szerintem azért nincs ilyen gép, mert eladtak belőle a világon 20 darabot, és abból 15 tulaj rájött, hogy ez így neki mégsem jó mert túl nagy és nehéz, a maradék ötnek meg nem igazán éri meg fejleszteni új modellt. A leírás alapján ez egy olyan gép, amit ha muszáj, akkor éppenséggel magaddal tudsz vinni, de valójában irtózat nagy muszájnak kell lennie, hogy magaddal is vidd ténylegesen, ergo asztali gép. Ez olyan 7 kg körüli masina lehet ebben a kiépítésben, ha jól tippelek.

Egyetlen egyszer kért egy ügyfelünk (építész hölgy) 18.6"-os gépet, merthogy majd a jó nagy képernyőn tudja prezentálni a terveit az ügyfélnél. 6.6 kg volt a gép. Egyszer sem vitte ügyfélhez elmondása szerint, olyan nehéz volt. 1-2 hónappal később vett egy 14"-os másik gépet hurcolni, és egy kompakt projektort, amit a kocsiban tartott, hogy tudjon prezentálni a kis laptopról, amikor kell. A nagy gép meg asztali géppé vált, mígnem a kora miatt lecserélte egy valódi asztali gépre, mellé valóban nagy méretű monitorral.

A mai gépek nem feltétlen a gyors eldobás miatt integráltak (nekem van HP Elitebook 820 és 840 sorozatokból G2 és G3 is, egyik sem éppen fiatal), hanem azért, mert rájöttek, az emberek könnyű gépeket akarnak hordozni, nem kompromisszum mentes munkaállomásokat. Akinek utóbbi kell, az vesz asztaliban. Rettentő kevés lehet az a munkakör (ha van egyáltalán), ahogy ilyen kiépítésű gépre van szükség folyamatosan, utazás közben, és nem megoldás az erős gép távasztalos elérése sima laptopról. A gamer laptopok állnak ehhez a legközelebb, de azok is inkább fali táplálással tudják a valódi teljesítményüket (a thermal throttling-ig) leadni, akkuról nem. Átlag erős gamer gép 30-40 percet ha megy full teljesítményen akkuról. Akkor meg minek elcipelni?

De persze nem ellent akarok mondani a 10 éves megszokott munkakörnyezetednek, csak meg szeretném érteni.

Igazából nem egy nagy, hanem több kis oka van annak, hogy anno ezt a gépet választottam.

Éppen építkeztem, és egy rendes gépházat nem igazán tudtam volna úgy pormentesíteni, ahogyan ezt, mert ez konkrétan be volt csavarva egy nagy törülközőbe amíg ment a falhoronymaró. Szellőztetés (és zuhany) után bontottam csak ki a textilből.

Nem volt sok pénzem, és örültem, hogy miután a 300 pénz kiadásával kiürült a malacpersely, ebbe simán belerakhattam a nagy gépből kijött 3.5 collos vinyót, és nem kell bele azonnal (másik) vinyó. Oké, közben nem táncikálhattam vele mint a reklámokban a mosolygó emberkék, de mivel úgyis asztalnál használtam, egyszer sem zöttyent le.

Olyan notit kerestem, ami bővíthető rogyásig. Akkoriban megfigyelve, hogy mi az ami gyorsan avul, az egyértelműen a vinyók voltak. Azok akkoriban nagyon fejlődtek, plusz megjelent az SSD is. Valamint már akkor nagyon szerettem a RAID adta előnyöket, akár stripe akár mirror, és amikor láttam, hogy itt gépen belül tudom ezt megcsinálni... Akkor rájöttem, hogy így sokáig nem fogom kinőni a 4 darab SATA csatlakozó adta lehetőségeket. Már akkor is megvolt az a (sokak szerint igen hülye) hozzáállásom a pénzek kiadásához, hogy a kiadott pénz mennyiséget elosztom az általa vett jóság valószínűsíthető élettartalmának a hónapjainak a számával, és utána arról döntök, hogy megér-e nekem ennyit kiadni érte havonta. Ez a gép 300 lepedő per 120 hónap egyenlő egy pizza ára (2500 Ft) havonta, szóval piszkosul megérte.

Olyan notit kerestem ami lassan avul el, igaz, annó úgy számoltam, hogy 5-7 évig fogja húzni, utána biztosan meg fogja haladni a technika, de ez csak részben lett így. Igen, a technika fejlődött, mostanra az SSD átlépett a HDD felett, de ez ugye kompatibilis vele, szóval tökéletes. A video kártya gyenge lett a mai játékokhoz, de szerencsére nem játszom, szóval ez nem fáj. A core i7 proci elég lesz, gondoltam akkor, és tényleg elég még ma is. 16 GB RAM mindenre elég (ez a max amire bővíthető) és ez néha szűkösen, de végül is elég volt.

Masszívan virtualizáltam, ezért kellett a sok szál, és a sok memória, és a rengeteg sok disk. Ez ma sem változott, csak míg akkor Virtualbox  -ot használtam, most Qubes-OS alatt csinálom ugyanazt.

Sok ablakkal dolgoztam akkor is, és most is, normál munkafolyamatom alatt van hogy 16 ablak él, és nem mindig szórom szét őket virtuális desktopokra. Sokat segít, ha egy képernyőn négy ablakot értelmes méretben láthatok. Akkor konkrétan munkára használtam a gépet, manapság pedig... Ja, home office, szóval, most is. :-)  Annyi, hogy egy éve cirka vettem hozzá egy kis 15" -os USB-C táplálású portabla monitort, amivel van második képernyőm, ez meló közben must have.

A súly nem számít, oké, ez mondjuk egy ordas nagy hazugság, mert igenis számít, de hátizsákban nem para. Asszem 5 kiló alatt volt az egész cucc töltővel együtt. Volt amikor naponta cígöltem, de mint mondtam, hátizsákban. Egy hölgy a retikülje mellett nyilván a pokolba kívánt mindenkit amikor megemelte, de én annyira azért nem vagyok cukorból. :-)

A telepről való működés ideje nem volt szempont, merthogy ahol használnom kellett, ott volt áram indenhol. Viszont míg átviszem az irodából a laborba, vagy a gépterembe, addig ne kelljen már leállítani, illetve ha áramszünet van egy percre, másodpercre akkor ne száljon el semmi. Gyakorlatilag az akksi többnyire mint UPS működött, nagyon ritka volt, hogy hosszabb ideig áram nélkül volt. Viszont simán rácsaptam a fedelét, és vittem akárhova bekapcsolva, és ez jó volt az adott (munka)környezetekben. Csak néha volt olyan, hogy kint a szabadban használtam, és akkor tudnia kellett neki fél vagy egy órát. Az elején még tudta, mostanra már elég gyengus az akksija. Nem csoda, az is 10 éves. :-)

Elég durva környezeteket húztam fel rajta, ez alatt azt értem, hogy szimulált teszt hálózatokat, ahol gépek egymásra SSH-ztak, RDP -ztek vagy postfix -el leveleztek egymás között. Ez volt hogy 7-10 gépet jelentett, amik egymással "játszottak". Például egy Linux Akadámia előadáson, amiben DRBD és Heartbeat működést szimuláltam, és mutattam meg, hogy mi hogyan zajlik, megfejelve néhány másik géppel amelyek a cluster közös címén használtak erőforrást. Tök jó volt, hogy minden ott lapult a gépemen, nem volt semmilyen függőségem az előadás közben.

Mostanában videovágást játszom, ennél sem árt, ha elég nagyban látom az eredményt, hogy pixelkukkolhassam, hogy valami mikor "lép be" a képbe. Amikor rohadt sok vezérlő kis mütyür, meg toolbar akarna a képen lenni, akkor tök jó, hogy egész nagy a monitor. 14 collon kifolyna a szemem.

Szerintem minden gépnek megvannak a limitációi, ennek a méret és a súly, ami miatt más számára nem optimális, nekem ez még belefért. Valakinek az is jó, ha a munkagépében csak egy egy darab SSD van, mert minden más a felhőbe megy, vagy helyi NAS -ra. Ezzel sincs gond, csak ez meg velem nem kompatibilis élethelyzet. Különfélék vagyunk. Ami jó, mert így sok érdekes dolgot tanulhatunk a többiektől, hogy ők mivel rontják el az életüket. :-)

Értem a szempontjaidat! Ez az elvárás-gyűjtemény azért elég "extrém" a mai hardverkínálathoz mérten ahhoz, hogy már ránézésre is drága legyen megoldani. A többek által javasolt gamer laptop vonal lehet az, ahol egy részét megtalálod. Szerintem minden elvárásnak, készen kapható, nem dobozos gép nem fog megfelelni (a dobozos meg ugye nem integrált a perifériákkal, és nem mentesíthető a 220V-tól könnyen).

Mondjuk ha a munkavégzésed szétbontható fő helyszínre meg másodlagos helyszín(ek)re, akkor én egy asztali gép plusz kisebb laptop verziót is el tudok képzelni. Persze ez sem olcsó a végén, de legalább lefed minden igényt. Az oktatásokon gondolom úgy is van kivetítő, vagy okostáblás megoldás, vagy egyéb, nagy képernyőfelület (nem a Te laptopod képernyőját nézte mindenki), a helyben ülős munkához meg aránylag olcsón* lehet asztali gépet építeni. A mai gépekkel meg USB3+ külső tárolóvan TB csatolón át még nagyon gyors tárolót tudsz akár asztali, akár laptop géphez kötni, így a nagyon nagy méretű cuccok (veruális gépek pl.) "mobilizálhatók" jó sebesség megtartása mellett.

*Nyilván drága lesz az erős CPU, sok RAM (virtualizáció) meg GPU igény (videó vágás) miatt, de sokkal olcsóbb, mint azonos vagy közel azonos tudás horduzhatóban.

Igen, most én is efelé hajlok. Illetve szétszedem a "feladatot" két részre.

Elsőként veszek egy k. erős gépet, amit egy nagyjából hordozható, barebone házba építek be. Ez rendesen, mint asztali gép fog üzemelni, de asztali talpas monitor helyett egy 17" collos portable monitorral. Ezzel rövid idő alatt lefedem a szükséges dolgokat, és marad időm az idiotiumusom kiélésére.

Ez utóbbi a táskaszámítógép projekt, ahol megnézem, hogy az erős gép pontosan mennyi áramot eszik, hogyan és mennyire melegedik, és ennek megfelelően, ha megvalósítható, akkor veszek egy megflelő teljesítmányű 12V -os paneltápot, meg akkupakkot. Aztán nekiállok valami szép fából "aktatáskát" faragni neki, felnyitható 17 collos képernyővel, esetleg plusz monitorokkal. Itt már csak a képzelet, a mechanika, és az amperek szabnak határt. Ja, meg a súly. :-)

Így ha nem sikerül a táskaszámítógép projekt, akkor nem vesztek semmit, hiszen van egy asztali gépem. Ha pedig sikerül, akkor vesztem a gépházat (ha fel nem használom a táska belterében) illetve a tápegységet. De még ezek sem feltétlenül teljes árú veszteségek, hiszen el lehet passzolni őket a használtpiacon. Egy jó házat mindenképpen, abban nincs mi elromoljon. Mondjuk a tápot már nem feltétlenül lehet eladni.

Most az a kérdés, hogy mit vegyek? Mert így megint előkerül az a szempontom, hogy lehetőleg minnél időtállóbb legyen a konfig.
Mivel nem gondolkodok notebookban, ezért egyrészt a szabványos alkatrészek hiba esetén cserélhetőek, ha megpukkad valami, nem kell kidobni az egész gépet, mint a mostani egybeforrasztott termékekben. Valamint könnyen lehet fejleszteni alkatrészenként, ezért nem annyira para ha most drága, mert vélhetően sok ideig lesz a barátom, és én ugye leosztom a költséget az üzemidő hónapjaival.

Most amire a nyálam csorgatom, az jelenleg jóval több mint amire szükségem van, lévén egy hete még a 10 éves gép is elég volt. De elkapott az "új gépet akarok" feliratú gépszíj, és nem bírok lenyugodni. Ryzen 7 5700G, 64GB RAM, 2 TB M.2 SSD, (+ a saját SSD -im és vinyóim), egy jópofa kis barebone házban 444 pont hu akarom mondani ezer pénz. Viszont ez a konfig szerintem majd csak akkor avul el, ha már a tescoban is akciósan árulják a quantum számítógépeket. És ha rákattanok a gémerkedésre, akkor beveszek gyógyszert tehetek bele kártyát, mert a házba elfér.

Van egyébként egy kis laptop a családban, egy 14 collos aprócska gép. Az kényelmes azokhoz a dolgokhoz amit a kanapén is lehet csinálni., gyakran használjuk, közös gép, de linux úgyhogy nem romlik a használattól. Munkaállomásnak meg ez a gép lenne, aztán majd meglátjuk, hogy lesz-e belőle hordozható setup. :-)

Szerkesztve: 2021. 09. 08., sze – 09:49

Nehéz, mondjuk kb. lehetetlen megfelelő megoldást találni arra az egymásnak ellentétes csomagra hogy hordozható, folyamatosan erős, meg még csöndes is legyen.
Én ezt a problémát lehet más oldalról közelíteném meg, két géppel.
Vennék egy erős de egyben csöndes asztali gépet, arra raknék akár több virtuális gépet is ha szükséges és ha elfér. Akár az egész hálózatomat, tűzfal, NAS stb. dogokat is beköltöztetve egy erős asztali gépbe, úgynevezett házi szerverbe. Aztán vennék egy inkább csak csöndes, könnyen hordozható laptopot, amire azért köthető nagyobb monitor is ha kell. Az általános dolgok, net, levelezés, média, dokumentumok elmegy a laptopon is. A teljesítmény igényeket pedig megoldanám remote desktop a nagy géppel, abban futó virtuális rendszerekkel. Például Proxmox alapon, aztán abban telepíthető, használható bármi.