Legalább 7 évnyi frissítést és alkatrészellátást várna el Németország az Apple-től és az Android-os eszközgyártóktól

[...] Germany’s federal government is pushing the European Union to require that smartphone makers provide security updates and spare parts for smartphones for at least seven years after their release. This would come in negotiations with the European Commission, which is already looking to require five years of support.

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 09. 06., h – 08:00

Egészségesebb dolog lenne, ha ezt a piac kényszerítené ki, de ahhoz meg kellene jelenniük az első hosszan támogatott készülékeknek. Mert jelenleg nem tudok (lehet, hogy van néhány) olyan telefonról amit 7 évig támogatnak.
Ezért egyet kell értenem a jogi szabályozás útján történő kikényszerítéssel.
Igen, tudom ez jelentős áremelkedéssel fog járni. Azt a hasznot amit 2-3 évenként realizáltak 2-3 telefonon, most egyszerre akarják majd érvényesíteni! Remélhetőleg a piac egy-két éven belül korrigálni fog.
Sajnos ez is a nagy gyártóknak kedvez majd.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

f*szt nem. siman birja egy jobb. kell ra szilikon tok, meg 3 ev utan akkucsere, ennyi.

Nekem tele van a polcom regi mobilokkal, amik egesz egyszeruen elavultak, de teljesen jol mukodnek.

A legregebbi hasznalatban levo most epp a regi mi5-om, amit a fiamnak adtak, mikor osszetorte egy eve a sony z3 compact-jat. Elobbi 2016-os, a z3c meg meg annal is regebbi, saccra 2014-es? De ha lett volna hozza frissites, akkor csereltem volna a kijelzot es ment volna tovabb. azert dobtam ki igazabol, mert mar a szoftver is elaggott volt (lineageos, de ugye azok se tudnak csodakat tenni).

2016-os telefonom van napi használatban (iPhone SE), egyszer cseréltem benne aksit, 8 rugó volt és fél óra.

SW-ből még kapom az idei frisset és utána még kérdőjel hogy meddig a security patcheket.

Szerintem itt inkább robotéknak kéne összekapnia magát, almáék ilyen szempontból nagyságrendekkel jobb helyzetben vannak.

Ez a hardver szoftver egy kézben dolog régen, a Commodore, Sinclair, Atari idõkben elég gyakori volt, ma már mezei felhasználóknak szóló hardvernél szerintem csak az Apple ilyen - és az is leginkább azért, mert életérzést ad el az ilyesmire fogékonyaknak. Ha egy OS alá végtelen számú gyártó gyárthat terméket, mint Pl. a windows vagy linux esetén, az sokkal elfogadhatóbb hardver árakat és nyíltabb architektúrát eredményez. Ugyanakkor tény hogy a sokféle hardver támogatása megbonyolítja az OS gyártók dolgát a hardverkezelés terén.

"és az is leginkább azért, mert életérzést ad el az ilyesmire fogékonyaknak."

Azért is, meg azért is, mert igy nincs az a mellébeszélés sw támogatásilag, mint Androidnál.

Ugye tudjuk hogy néz ez ki:

- van az aosp, ami egy rakás forráskód gitben

- van a gapps, ami egy adag bináris blob, ami privilegizáltan fut az androidban

- meg van a gyártói hulladékhalmaz (skin, ráégetett appok, nyiltan vagy burkoltan telepitett malwarek), amit még pluszban rátesznek, mert ugye nem "neves" android gyártó az akinek nincs szét hákitákizva az AOSP a telefonján

- meg van a build, ami a fentiek összegyúrása

Nem csoda az, hogy nem szokták ezt a fenti szemétdombot frissitgetni. Hány év is most a max? 3 a Oneplusnál?

Hány év is most a max?
4 Samsung flagshipre, pl. S7 -nel volt.

Apple itt jobb mint az andriod gyartok.
"Apple will support iPhones (and all devices it makes) for seven years from the last time it sold that particular model."
Elotte 5 ev volt.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Igazából itt a fõ probléma az, hogy egy ideális világban vannak a driverek és van az OS. Na most, ha van egy betonstabil driver interfész amire rá lehet mondani hogy ok, gyerekek ehhez 20 évig nem nyúlunk hozzá, akkor lehet hardver támogatást produkálni. De ilyen még a windows világában sincs, máshol pedig aztán pláne nem. Ezt az Apple megoldja úgy, hogy véges sok modellje van, és a zárt kódú kis drivereket belehegeszti a zárt kódú kis BSD alapú  oprendszerébe. Droidnál viszont ez nem igazán megoldható. Ugyanezért nincs amúgy normális hw támogatása a linuxnak sem, és ugyanezért nem tudott elterjedni desktopon. Minden más linuxos desktop probléma kezelhetõ lenne, de a gond általában az, hogy a gépek jó részére vagy fel sem lehet tenni, vagy Pl. ha a laptopban két videokártya van, akkor csak az egyik megy, mert a másikhoz való driver még nincs kész (így járt Pl. az asszony laptopja pár éve).

Bizony a listámból kifelejtettem a vendor blob/firmware csomagot is.

Amúgy a fentiek ellenére simán megtehetné a vendor, hogy mondjuk 5 évig portolgatja a security fixeket. Itt nem arról van szó hogy minden major Android verzió leszállitásra kerüljön, hanem arról, hogy a security support meglegyen.

Az életérzés témába belekötnék picit:

Én mint átlagosnál egyel tudatosabb vásárló pontosan azért vettem mert tudtam hogy jóval hosszabb supportot kapok, illetve nem mellékesen nem szeretem a péklapát telefonokat és konkrétan nem volt más opció ami "high end", értsd nem egy krumpli a kamerája vagy nem 512 ram van benne karöltve egy 3 éves sw-vel meg olyan szmútság hogy még nagymamám is megrántja rá a szemöldökét.

A gyakorlat pedig azt mutatja hogy ameddig én ezzel az egy relatíve drágán vásárolt telóval hosszabb távon olcsóbban jövök ki mert más lehet hogy harmada áron vesz telefont, de amíg az enyém még használható mind a mai napig addig ő 3x cserélt telefont és már a harmadikat is szíve szerint falhoz b.ná mert szoftveresen egy szemét, addig az enyémet még 2-3 évig kényelmesen fogom tudni használni.

Amúgy az elképzelés jó, ha droidot vennék akkor a nulladik lépés az lenne hogy megnézném hogy LineAgeOS kompatible-e, ha nem akkor instant felejtő.

"Amúgy az elképzelés jó, ha droidot vennék akkor a nulladik lépés az lenne hogy megnézném hogy LineAgeOS kompatible-e, ha nem akkor instant felejtő."

Sokáig én is ezt vallottam de a google egyre erősebben nyomatja a safetynet-et, ami már nem csak a rootot ellenőrzi hanem a nyitott bootloadert is. Egy LOS még alapból simán rootless dolog, de a bootloadert ki kell nyitnod.

Innentől kezdve folyamatosan gyűlnek azok az appok amik középső ujjat mutatnak _azonnal_ a lineageos -re, megoldás meg nemigen van rá. És vélhetően a banki appok lesznek az elsők, akik ezt megteszik. Azok meg ugye fontosak.

Szóval bukó most már ez is.

Több magyar vonatkozású alkalmazást láttam már amelyik alkalmazza ezt. És a számuk vélhetően nem csökkenni fog. Bizony, szomorú.

Állitólag a microG-ben valahogy össze lehet hackelni a dolgot, de a microG nem éppen production ready cucc (és ugye kinek van telefonbasztatásra ideje, meg kedve :)

A magisk hide a rootolás tényét tudja elrejteni, az unlocked bootloader tényét nem. Túlmentünk már ezen. Nonroot rendszerre is bejelez a safetynet. Nem a root a lényeg, hanem a bármilyen tampering, beleértve a bootloadert.

Custom romot meg nem tudsz felrakni bootloader nyitás nélkül. A zárás meg egyet jelent az eredeti ROM visszatöltésével.

Sakk-matt. Van egy pár olyan eszköz ahol már nem is lehet bootloadert nyitni, pl a Xiaomi Mi Box S-en. :)

Szerintem ha valaki droidot akar, akkor pixel, a többi vicc a fent említettek miatt is. 2010 óta tolom az androidot, 1 éve van pixelem, előtte is akartam már google telefont (nexus sorozat stb), de nem jött össze csak tavaly. Kár volt az elvesztegetett évekert :/

Fedora 38, Thinkpad x280

Egy dolgot várok még a pixeltől, aztán leveszem róla a tiltást: lehessen minden előtelepitett appot korrektül törölni. Mert hogy, egy csomót nem lehet. iOS-ban meg igen, mindent.

Ettől eltekintve tényleg jól össze van rakva. Nekem ne tegyenek oda kötelezően egy gmail appot, mert nem használok gmail -t, a letiltás meg amolyan félmegoldás. Ott éktelenkedik továbbra is. És még van egy pár hasonló benne.

ehhez képest kevesebb mint 1 másodperc alatt visszaállítja bármelyik gyári appot miután "törölted". én nem hiszem, hogy itt valós törlésről van szó. 

most épp nincs iphoneom 2 hónapja, csak androidot használok, ilyen apple rajongó vagyok.

"most épp nincs iphoneom 2 hónapja, csak androidot használok, ilyen apple rajongó vagyok."

hát rád aztán lehet számitani... :)

Most te meg én ezt sosem fogjuk itt kimatekolni, hogy csak eltünteti vagy le is törli. Én megnéztem a mail app visszarakást app store-ból, és nem 1 másodperc volt, hanem ugyanannyi, mint egy tetszőleges másik app telepitése (vagyis 10-15 másodperc körül).

Már 2018 előtt is preferáltam azokat a telefonokat illetve ROM-okat, amik közel nulla app készlettel indultak, és te dönthetted el, hogy miket raksz fel. Az nem baj ha fel van cseszve egy raklap app, csak korrekten törölni lehessen azt, amit az ember nem használ. Az androidban meglevő app tiltás funkció egy ronda félmegoldás.

2018 előtt pedig még nem használtam iOS -t, igy amikor én először elkezdtem felfedezni, örömmel vettem tudomásul hogy itt pl. nincs rád kényszeritett mail app (mint a gmail a legtöbb androidos telefonon).

A nexus/pixel modellekben nincsenek extra appok, termeszetesen nem torolhetoek azok amik fel vannak rakva -> lineageOS es a problema megoldva (jo, nem gyari megoldas, de van ra lehetoseg). En hasznalok google es apple telefont is, sajnos az apple-nel nem tudom egyszeruen letolteni a fotokat (az apple altal kitalalt utat nem akarom jarni) a pixel-rol pedig tudok rsync-el mentest csinalni, nalam ez plusz pont. Mellesleg nem vagyok kenyszeritve fizetos google vagy icloud tarhely bovitesre ha menteni szeretnek.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"A nexus/pixel modellekben nincsenek extra appok, termeszetesen nem torolhetoek azok amik fel vannak rakva "

Ez miért olyan természetes? :)

 

A LoS jövője kérdéses a safetynet miatt. Persze úgy életben maradhat, hogy nem leszá gapps, vagy lesz, de az appok jórésze kiirja, hogy tampered device, és viszlát.

Ez miért olyan természetes? :)

Lehet azt kellett volna irnom, hogy nyilvanvaloan, hiszen mar kifejtetted, hogy nem lehet torolni a gyari appokat.

A LoS jövője kérdéses a safetynet miatt.

Ha most kotozkodni akarnek ajanlanam, hogy hasznalj alternativ alkalmazasokat a "gyari" banki alkalmazasok helyett is :D (de nem akarok).
Nekem az android testreszabhatosaga jobban tetszik mint az apple fele "this is the way" filozofia. Termeszetesen az androidnak is vannak hatranyai, semmi sem tokeletes. Egy dolgot emlitenek ami pl. elony az ios-nek, a jobban tomoritett HEIC formatum -> tobb fenykep fer adott tarhelyre.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"En hasznalok google es apple telefont is, sajnos az apple-nel nem tudom egyszeruen letolteni a fotokat (az apple altal kitalalt utat nem akarom jarni) a pixel-rol pedig tudok rsync-el mentest csinalni, nalam ez plusz pont."

Tetszőleges lokális SMB megosztásra is lehet másolni. Én NAS-ra mentek iOS alól, onnan meg már bármivel elérem. Mondjuk az iOS ilyen téren konkrétan _szar_, mert a saját iCloud szarjukon kívül sehova nem képes _automatikusan_ a _háttérben_ menteni. A NAS-ra mentés is csak akkor indul el, ha megnyitom az appot és az előtérben fut. Ha a háttérbe rakom az appot, akkor hamarosan meg is áll a másolás. 

Illetve kábellel akár közvetlenül linuxra is lehet másolni, egyszer próbáltam, valami minimális varázslás kellett hozzá (valami libidevice telepítés) aztán ment.
 

Nekem nem gond ha meg kell nyitni valami appot (androidon sem automatikus az rsync, nem is ez a cel), viszont nem tudom, hogy ios-nel hogyan valasztod ki mit akarsz az smb megosztasra masolni. A kapcsolodas es a kepek egyenkenti masolasa mukodik, most probaltam, de ez valahogy messze van egy rsync-tol. Kabellel mukodik, imagecapture-el, viszont neha nem akar kapcsolodni a mac es a telefon, nem idealis.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Most nem emlékszem, hogy hol, de be tudtam állítani, hogy a fényképeket ne csak az iCloudba töltse fel, hanem a OneDrive egy megadott könyvtárába is. Úgy tapasztalom, hogy működik. Itt van egy leírás:

https://support.microsoft.com/en-us/office/automatically-save-photos-an…

Onedrive-ot pont nem próbáltam (nem is szeretnék plusz egy szolgáltatást), de pl Google Photos sem tud automatice szinkronizálni, ha az van beállítva neki, hogy csak wifin csinálja. Hiába van ilyen opció, a wifi-re kapcsolódás önmagában mégsem triggereli a feltöltést. Csak akkor indul el, hogyha megnyitod az appot. (Mondjuk már túlléptem ezen, nem akarom megoldani, a Synology NAS appja viszont bosszantó, az is csak így hajlandó backupolni) 

 

 Csak akkor indul el, hogyha megnyitod az appot.

Nem feltétlen, ugyanis ez azért van mert a háttérben lekapcsolja a forgalmat az android. Az akkuoptimalizálást kapcsold ki az appnál. Nekem a nextcloud meg jó pár appnál ez jól működik, cserébe gyorsabban merül.

Fedora 38, Thinkpad x280

Lényegében igen :D

Egyébként androidon is volt ilyen gondom. File kezelővel nem tudtam sok fájlt felmásolni a NAS-ra, mert a képernyő kikapcsolása után fél perccel megállt a történet. Semmilyen energiakezelési beállítás/kivétel nem segített. Másoláskor ébren kellett tartani a telefont. Linuxos PC-re másolás (MTP) dettó, pedig ott még kábel is volt, de ha hagytam képernyőt kikapcsolódni, akkor fél perc után eldobta a kapcsolatot.
 

Nem képes rá.

Ha beállítasz egy automatizálás taskot (automation), hogy XY nevű wifire csatlakozáskor indítsa el a DS appot, akkor annyi történik, hogy kapsz egy értesítést, hogy el kéne indítani a DS appot (és az értesítésen keresztül el is indíthatod). De a háttérben (mondjuk az asztalra letett lockolt telefonnal) sosem fogja elindítani, feloldás és interakció kell neki. Szomorú, hogy ezt képesek automatizálásnak hívni.

De nem is ez a probléma nagyobbik része, mert pl töltőre dugáskor képes elindulni (szintén automation-nel) interakció nélkül is, de hiába, mert csak addig megy a másolás, amíg a DS app az előtérben fut. Ha a háttérbe rakod -mert mondjuk nem a DS appot akarod bámulni 20 percig, amíg 500 képet feltölt-, akkor kis idő elteltével megáll. Ha lelockolod a telefont, akkor szintén megáll.

és az is leginkább azért, mert életérzést ad el az ilyesmire fogékonyaknak

#define életérzés

Használok egy telefont két évig, utána családi körben marad még két évig, utána megy a hardverapróra, ahol a következő tulajdonos használja minimum 1, de akár 2+ évig, közben végig van support.

Ugyanakkor tény hogy a sokféle hardver támogatása megbonyolítja az OS gyártók dolgát a hardverkezelés terén.

Szerintem ez nem baj, gondolom a támogatást nem a Google-nek kell adnia, hanem az OEM-eknek, a saját készülékeikre.

Igazából alkatrész nagyjából most is van 7 évig a telefonokhoz, csak ki fizet ki egy 6 éves telefon kijelzőjének a cseréjére 23 ezer forintot? (árlista 2015-ös telefonra, nettó árak, és munkadíj nélkül)

(amit biztosan tudok, hogy az OnePlus 2-őt a gyári szerviz még beveszi javítani, pedig 2015-ös, viszont a kijelző cserére )

Nagy Péter

Ja, sok a 35 euró, de ha új telefont kell venni, az még több. Nyilván ezzel a szabályozással is sokan lennének, akik leszarják, és vesznek egy másikat. Szerintem ez inkább arra jó, hogy vannak opciói a vásárlónak, plusz nem lehet egy év után kirántani a supportot valami alól.

Itt jon be, hogy mennyire nincs osszhangban a manapsag szukseges skillekkel az oktatas.

Egy mobilban akkut kiforrasztani es kicserelni, vagy egy kijelzot kicserelni, nem olyan nagy ordongosseg, hogy egy kozepiskolas gyereknek ne lehetne megtanitani.

Egy kijelzo aliexpress-rol komolyan nevetseges osszes, ahogy irta mas is, 20-40 euro korul mozog.

iFixit videot vegigkovetni es utan-majmolni meg azert kene, hogy menjen egy felnott embernek.

Az a baj hogy ezt bármire rá lehetne húzni. Én is meg tudnám csinálni, de nem akarok vele szöszölni, elviszem szervizbe és amíg bevásárolok megcsinálják.

Autót szerelni se bonyolultabb (alap dolgok, nem a macerás javítás), mégis inkább elviszem szervizbe, egyrészt élnie kell valamiből a szervizesnek is, másrészt meg engem vagy nem érdekel, vagy nem akarok rá időt szánni egyszerűen.

De akár lehetne PC-t is felhozni, valaki egyszerűen nem akar ezzel foglalkozni, elviszi ahhoz aki ért hozzá és ennyi. Az idő pénz, hiába a magunkfajta kocka úgy van vele hogy megvan egy óra alatt, ha valaki full nulláról nekiállna akkor sokkal több idő lenne neki és akkor még az is benne van a pakliban hogy elcsesz valamit és jóval nagyobb kárt okoz mint ami előtte volt.

Neked és nekem igen. Mari néninek akinek a tech tudása kimerül a fészbuk és yt kombóban és megretten ha egy ikon nem ott van az asztalon ahol eddig volt nem.

Innentől meg same rules applies.

Abban egyetértünk hogy jó volna ha mindenki picit jobban értene a kütyük javításához és lehet hogy ez a generáció majd elő is kerül mint ahogy mi is előkerültünk PC témakörben, de jelenleg nagyon messze van a valóságtól.

6 éves a Oneplus X-em, amit használok. Lineage OS van rajta, naprakész. Sok évvel a 2 év gari után 2x is cserélt a gyártó üveget az én kontómra, mert összetörtem (nem volt drága). (Az másodiknál már csak fehér hátlap volt, rózsaszín kerettel, de ez pont elkerülhető a fenti szabályozással.) Aksija mintha új lenne, és elég nekem, amit nyújt. Szerintem egy jól összerakott telefonnak igen is tudnia kéne legalább öt évet. Akkor ez talán egy felső-közép telefon volt, nagy ambíciókkal a gyártó részéről.

"Egészségesebb dolog lenne, ha ezt a piac kényszerítené ki, de ahhoz meg kellene jelenniük az első hosszan támogatott készülékeknek. Mert jelenleg nem tudok (lehet, hogy van néhány) olyan telefonról amit 7 évig támogatnak."

Volt/van rá kísérlet, de az átlag felhasználót nem érdekli.

Jolla/Sailfish OS

A micro$soft mostanság jelentette be, hogy a windows 11 nem fogja támogatni az 5 éves processzorokat. (pl intel 7-es sorozat, és ryzen első sorozat)

 

négy éves oneplus 3T-t használok LOS. Akksi is rendben van még, amiért cserélnék, az a volte támogatás döcögése (csak egy simen, és azon is ügyeskedéssel), ami 3G leépítésével egyre fontosabb szempont.

Egyébként jogos elvárás lehetne mobil és asztali környezetben egyaránt. Eszközük meg nincs a kikényszerítésre.

 

Ja, és egységes mobil töltőt is hogy kikényszerítette az eu. Ja, nem, ez nem sikerült, csak olyan fontos eredményeket értek el, mint az uborka görbület szabályozása.

Helyes!

Még annyi, hogy EU-s szinten is be kellene vezetni! Reméljük mutatják az utat.

Nyílván lesznek hátulütői, mint az ár bár még akár jól is kijöhet ha kötelezik a gyártókat az alkatrész ellátásra.
Felépülhet még erre a modelre egy egész ipar. Bízom benne.
Szerintem szoftver téren már javulni látszik a helyzet, bár elégé döcögős.

Nekem is lenne kívánságom a németek felé. Mondjuk adhatnának 7 év garanciát az autóikra, ha már másnak megy.

trey @ gépház

Jó, lehet, hogy a 7 év túlzás egy telefonnál, tabletnél, de 5 év azért elvárható lenne.

Most sok gyártó csak 2-3 évig biztosít szoftverfrissítést. Sőt van olyan is, hogy csak 1 évig.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Helyes.

Folytathatnák az olcsó kínai androidhulladékok kisöprésével, vagy 100% vám kivetésével.

Remélem, minél előbb megvalósul.

Szerkesztve: 2021. 09. 06., h – 11:53

Az emberek szavaznak a pénzükkel, hogy milyen telefont vesznek, nem kell még több szabályozás meg állami szerveket fenntartani, hogy ellenőrizzék az összes telefont 7 éven keresztül.

Ez több okból necces.

1. Reklámokkal folyamatosan nyomják az ember arcába hogy vegyen újat.

2. Alapvetően a frissítések hatására egyre lassabbak és használhatatlanabbak lesznek a telefonok.

Ide a megoldás valóban a tudatos vásárló lenne, de sajnos az emberek inkább úgy vannak vele hogy fontosabb hogy új telefonjuk legyen, akár mint státuszszimbólum, akár mint egy olyan kütyü amin napi egészségtelen mennyiségű órát tölt el akkor az legyen latest and greatest.

A hivatalos SW támogatást én is kötelezném, ha már dél korea beleállt az appstore-okba akkor valaki nyugodtan beleállhatna dél koreába is hogy 7 évig kötelező legyen a hivatalos SW update. Csak akkor meg ugye jönnek a kínai márkák töredéke áron ugyanúgy 1-2 év jelképes supporttal (tisztelet a kivételnek) és lerohanják az okostelefon piacot.

Az emberek zsarolható és manipulálható lények.

A reklámok FUD propagandával, akilemarad-kimarad riogatással, a menőség, az értékesség, a sikeresség, a család, az otthon stb. illúzióját keltve vetetik meg az újabbnál újabb kütyüket a felhasználókkal, miközben a régit is nyugodtan használhatnák tovább.

Képzeld el azt a felháborodást, ha a szcientológusok hirdetnének annyi plakáton, tévéreklámban, rádió-spot-ban, mint most a kütyük újravásároltatásában érdekelt tech- és telco-multik. Na, pont ez a felháborodás van bennem. A marketing a modern kor hittérítése.

A 7 ev tenyleg soknak tun(het), de ne feledjuk, a szoftver update-nek sok oldala van. Avagy, ha a CVE patcheket belerakjak es kiadjak havonta, az mar 'update' -nek minosul, ugye. Az azert meg nem annyira nehez vagy koltseges!

A google oldalarol mar most is igy megy: epp a minap szuntettek meg par osregi (boven 7 eves feletti) android tamogatasat a play store-ben. Vagyis eddig mukodtek.

A 7 ev kb. okes, annal tovabb imho tenyleg nem lehet mar hasznalni egy mobilt, egyszeruen a hardver avulasa miatt sem. vesd ossze: 7 eves mobilban gyakran meg 4G se volt! Ma meg mar lovik le a szolgaltatok a 3G tornyokat mindenhol.

2014-ben vett iPhone 6-omat használja apukám. nyáron még biztos kapott rá frissítést. itt szerintem nem az almában van a kukac

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Szerkesztve: 2021. 09. 06., h – 19:23

Három éve kaptam a Samsung A8+ telómat a cégnél, 6GB ram, 2db A73-as proci és 6 darab cortex A53. Hasít még mindig a napi melómban. Játékokat nem tudom nem játszom bár a gyereknek fent volt a minecraft az jól ment. A többi része elmegy kamera lehetne jobb.

Na most őszintén egy ilyen vasat miért nem lehet 7 évig támogatni? Egyáltalán az miért van a telóhoz kötve? Az az utálatos Windows is hardver független. Feltelepíted egy régi vasra aztán támogatott ugyanúgy.

Ne kelljen már egy ilyen telót kukáznom mert a Samu nem ad rá ki új droidot a cégem meg nemsokára benyögi csak Android 10. Hihetetlen ami ezen a szaros telefonpiacon megy közben már kb mindegyik cég "karbonsemleges" -rohadnának meg- ez a véleményem.

A cégednek nem azt kellene benyögnie, hogy Android 10, hanem azt, hogy min. mikori security patch legyen a telefonon.

Android ökoszisztémában azt kellene megoldani, hogy a patchek - akármelyik még támogatott android verzióra - a Google által legyenek terítve, a többi (android verziók, feature packok, stb.) pedig legyen a gyártó dolga. Így az akár még (a Play Store által) támogatott Andoid 8-ra is jöhetne seurity patch.

Látszik hogy a google és a device vendorok nem tudják megfelelően felosztani ezt a feladatot. Mindkettő ellenérdekelt abban, hogy túl sokáig támogatva legyen egy telefon, ráadásul 3-4 részben szét van szórva a ROM, és az egyiket az egyik tolja, a másikat meg a másik.