Hivatalos: Október 5-én érkezik a Windows 11

[...] Windows 11 will start to become available on October 5, 2021. On this day, the free upgrade to Windows 11 will begin rolling out to eligible Windows 10 PCs and PCs that come pre-loaded with Windows 11 will start to become available for purchase. A new Windows experience, Windows 11 is designed to bring you closer to what you love. [...]
Ez Panos Panay, a Microsoft Windows üzletágának vezető termékigazgatója tweetelte ki nemrég. A kiadással kapcsolatos részletek elolvashatók a Windows Blog legfrissebb bejegyzésében.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 09. 01., sze – 11:43

Vajon lesz többször meghosszabbított support határidő Windows 10-re mint volt XP-nél? Vagy Microsoft ♥ Linux részeként már hivatalosan fog Linux desktopot ajánlani a MS azoknak akiknek a PC hardvere nem felel meg a követelményeknek? :) 

Covid 19, PC alkatrészhiány - PC keresleti piac, TSMC áremelés, megregulázhatatlanul elszállt VGA árak. ... hát érdekes a Microsoft időzítése ezzel a taktikával. Már az optimisták is kezdenek elbizonytalan a piac "normalizációjának" időpontjával kapcsolatban. 

Nos én is kétkedve hallgattam Nadella Sándor zászlóst reichsführert az új MS irányvonalról. De hát kérem még ha csak marketingfogás akkor is ez a hivatalos kommunikáció. Így okafogyottnak tartom kettővel ezelőtti viccesnek szánt trollkolmációját. 

Amiket ír, azok egyik sem érint potenciálisan... a szokásos modern bla bla bla meg már uncsi.

Szerkesztve: 2021. 09. 01., sze – 12:27

Ilyen sem volt még, de amint megjelenik máris váltani fogok 10-ről! 
De csak mert SSD-t kell cserélnem, ami majd másképp lesz particionálva és akkor már nem a 10-et fogom visszarakni. Sőt, az SSD már meg is van és csak a Windows 11-re vár :)

De amúgy is várós, van pár feature ami tetszik!

Szóval hájpaaaaa :D

Windows 10 EOL 2025 október 14, úgyhogy senki nem sürget a váltással. Nekem is az elsődleges laptopomban egy 7. generációs Intel CPU van ami hivatalosan már nem támogatott 11-en. Majd meglátjuk, hogy ennek ellenére fel lehet-e trükközni, mert ha jól értem csak opcionális security feature-ök miatt nem támogatott.

Kínában és Oroszországban lesz TPM2 nélküli Windows 11, náluk a TPM-ben nem megnövelt biztonságot látnak hanem kikapcsolhatatlan NSA-inside-ot. Majd kiderül ha kiszivárognak ezek a Win11 verziók, hogy működni fognak-e más nyelveken is. Kínában és Oroszországban is dolgoznak ottani nyelvet nem beszélő külföldiek szép számban, akiknek a PC-ire ugyanúgy vonatkozik a "nem kérünk TPM-ből" dolog. 

Igazából egy ideje már a Pro verziókban bármely nyelvi pakkot fel lehet tenni, nem lepődnék meg, hogy ha működne. Nekem is eredetileg egy angol Windows 7-em volt ezen a gépen, az fel lett frissítve angol Windows 10-re, aztán valahol félúton magyarrá vált, de fogalmam sincs, hogy hol és mikor. (Utólag azt tippelem, hogy egyszer, mikor a területi beállításokkal kellett játszanom.)

Az én eszközömben nincs TPM, az MS már jelezte, hogy amíg valamelyik előzetes Insider verzión maradok, addig mehet minden ugyanígy, de a véglegest már nem fogom tudni ráfrissíteni.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nálam egy kivételével minden gépen futna, de természetesen teszi fel a halál. 7+ éve csak Linux, Windows most csak 1 gépen van, egy másodlagos dedikált gaming desktopon, de azt is utoljára 1-2 hónapja kapcsoltam be, mert nincs időm, kedvem mostanában játszani se. Ha váltani is fogok Linuxról, az kizárólag valamelyik BSD lesz. A vicc az, hogy a Linux annyival jobb, hogy a Windows meg az azokra írt szutykok nem is hiányoznak az embernek, kifejezetten felüdülés, hogy mennyire nyílt a rendszer, mennyire testre szabhatóbb, mennyivel pattogósabb, és nem kell többet a MS szutykaival szívni.

Ezt már évek óta a normiknak is ajánlani szoktam, hogy ha hardcore AAA gaming nem figyel be, vagy a munkájukhoz nem kell valami Win only MS, Adobe, CAD szoftver, akkor Windowszal ne szopassák magukat. Főleg, hogy a legtöbb egységsugarú usernek az OS már évek óta csak egy bootloader, ami a böngészőt tölti be, és mindent webes alapon használnak, és igazából elvannak egy ChromeOS-sel vagy Android/iOS-t futtató mobillal, táblával is. Ez már rég nem a 90-es meg kora 2000-es évek, amikor még csak Windowszal lehetett meglenni a driverek meg az akkor elterjedt zárt formátumok miatt (Flash, wmv, Apple mov, stb.), meg IE kellett a böngészéshez. Sokan már csak beidegződésből windowsosnak, mert már megszokták, meg nem ismernek mást.

Szerk.: kimaradt, de a Win11 megjelenését nagyon várom. Nem azért, hogy feltegyem, hanem hogy bekészített popcornnal szórakozzak a botrányparádén, ami beindul majd. Ugyanis ahogy nézem, a MS nem engedett a hardverkövetelményekből egy fikarcnyit se, végül még az előre belengetett Ryzen 1xxx és Core i 7. gen támogatást se lépték meg, ebből akkora tömegvergődés lesz, hogy öröm lesz nézni. Sokan még azért nem lázonganak, mert a béta/dev verziók egyelőre még futnak régebbi hardveren, de ahogy rájönnek, hogy ezt is bukták, komoly botrány lesz belőle, ezzel lesz tele minden. Nem baj, több usert terelnek a Linux felé, így sok windowsos, aki a váltást sose lépte volna meg, még csak meg se fontolta volna eddig, már az is rá lesz kényszerítve. Ja, 2025-ig (valójában 2024 év végéig) a Win10 is támogatott, ja, de az is csak időhalogatásnak jó, mert nem lesz utána semmi. Nem lesz extra extended support, ahogy anno az XP-nél a POSRead, meg Win7-nél a 3 éves extra fizetős támogatás.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az első windóz ami 100%-ban kimarad az életemből. Ezt is megéltük.

Nekem már a Win1-2, NT3.x, Vista is kompletten kimaradt, nem csak a 8 és 8.1-es. Win10-et is keveset használtam, abból elég is volt annyi. Win11 egyértelműek ki fog maradni, de ha a MS ilyen ügyi, akkor a 12-13-stb. is, úgy értve, hogy még sokadlagos gépre sem teszem fel ezeket.

Szerk: úgy értem, hogy úgy maradt ki, hogy saját gépemen vagy amúgy máshol nem használtam fő rendszerként. A Win1-2, NT3.x természetesen ment retrózásképpen virtuális gépben, emulátorban, illetve Vista, Win8, Win8.1-gyel is volt dolgom, mikor szétcseszett Win telepítéseket kellett helyretenni mások gépein, de annyi elég is volt ezekből. Igazából már a Win10 is határeset, mert azt ugyan többször használgattam itt-ott, de nem saját gépen, vagy ha saját gépen, akkor csak héba-hóba, ilyen másodlagos-harmadlagos gépen, gaming vagy tartalék, esetleg tesztelős rendszerként. Utoljára az XP és a Win7 volt az, ami rendesen úgy volt fent a gépeken, hogy kizárólagos, napi használatban, mára már ez nekem retró időtávlatnak tűnik, mint a DOS meg a C64.

Egyébként meg áldom az eget, hogy anno 7,5 éve átváltottam Linuxra, amihez már akkor is a XP support lejárta adta meg a végső lökést. Az egyik legjobb döntésem volt a gépírástanulással, shell, vim megtanulásával, stb.-vel együtt, ami évről évre egyre inkább kamatozik, és az idő bebizonyította, hogy nem csak jó ötlet volt, de ennél jobban nem is lehetett volna dönteni. Egy percet se sajnálok, amit ilyen fejlesztő projektbe öltem, mert egyik se bizonyult feleslegesnek vagy teljesen haszontalannak. De nem csak én vagyok ezzel így, eddig még senkiről nem hallottam, aki komoly linuxozás után annak előnyeit látva valaha is visszatért volna Windowsra. Volt persze 1-2 ember, de ők nem nyomták a Linuxot komolyabban, egy ideig elszenvedtek Ubuntuval, Minttel, Manjaro-val, majd pár hónap után megtörve ment vissza a Windows, ami azért kár, mert pár hónap alatt már ők is ott voltak, hogy az egész szemléletük megváltozzon, hozzászokjanak egy teljesen másik rendszerhez, logikához, de végül a célegyenesben feladták. Illetve volt még valakii itt a HUP-on, aki több év Ubuntu után (Ubuntun kívül másik Linuxot nem is használva) váltott Macre, de ő is kirívó példa igazából, már nem is emlékszek a nickjére.

Így is csak azt bánom, hogy nem váltottam sokkal hamarabb és egészen 2014-ig vártam vele. Már 2012-ben is volt egy pont, ahol csak egy hajszálon múlott, hogy nem álltam át, 2 eszköz támogatását nem tudtam megoldani akkor még zöldfülű user error okán, pedig már akkor is lehetséges lett volna őket beüzemelni, egy Samsung lapszkennerről, meg a Konica Minolta lézernyomtatóról volt szó, ezek azóta meg sincsenek.

Igazából meg az lesz egyre inkább, amit minden topikban írni szoktam: nem a Linux desktop éve fog eljönni a legtöbb embernek, hanem a Windows desktop éve szűnik meg szép fokozatosan egyre többjüknek. Kezdődött a sor az XP kivezetésével, ami azért volt gond, mert akkor még sok embernek volt olyan gépe (bár ők kaptak elég időbeli haladékot a váltásra), amin a Win7 nem ment valami jól, aztán a következő nagyon hibás döntése a MS-nak a Win8 volt, a minden eszközre a használhatatlanul ocsmány Metro/ModernUI erőltetése, korábbi konzisztens GUI szétrombolása, majd a Win10-nél folytatták a kikapcsolhatatlan telemetriával és frissítéssel, a hivatalos tesztelés megszűntével meg egyre inkább elkezdték törött update-ekkel és a felesleges online fiókra kényszerítéssel frusztrálni a usereket, most meg az egész tetőzik ezzel az irreálisan magas Win11-es gépigényes megmozdulásukkal, amivel egy időben a Win10-et is kinyírták, de legalább semmiből nem engednek, mert annyira nyeregbe érzik magukat. Igazából a MS már évek óta egyre jobban züllik el. Eleinte ezt az új vezérnek tudtam be, de a folyamat már korábban megindult. Még az új vezérre is azt mondtam, hogy érdekes figura, nem az a szokásos szilikon völgyes CEO, várjuk meg mit süt ki, mert voltak merész húzásai, komolyabban belekezdtek a cloud/Azure témába, webes Office 365, Win10 rolling lett, sok korábbi projekt kódját megnyitották, MS-SQL megjelent Linuxra, aztán jött a Windows terminál fejlesztése, WSL, WSL2, CBL Mariner, és mindvégig felemásnak tűnt, de nem ítéltem elhamarkodottan. Mostanra viszont világos lett, hogy nem tartanak sehova, vagyis csak a további züllés felé, nincs koncepciójuk. Gondolom még a mindig kitartó dominanciájuk miatt gondolják, hogy bármit megtehetnek, de bele fognak ebbe bukni egy idő után.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kilenc nappal megelőzi az Ubuntu 21.10-et.
Vajon ez a Windows sem lesz LTS? Mint ahogy ez az Ubuntu sem lesz az. Mert akkor inkább megvárom vele a 2022 tavaszi kiadást. :D

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ezek már nem fognak elmenni a jelenlegi laptopomon és szinte biztosan vagyok benne, hogy Geforce NOW-ban nem lesz elérhető, a Microsoft-os xCloud pedig Xbox-ra épül.

Tudtok segíteni abban, hogy mi lehet a legolcsóbb konfiguráció, amikkel ezeken tudok játszani? Használt is szóba jöhet.

Mivel céges laptopot vagyok kénytelen használni, lehet desktop gép is.

GeForce GTX 1060 / Radeon RX 580 a recommended GPU.

Használt irodai konfig, minimum négy maggal és a lehető legfrissebb amit emberi áron megtalálsz. Ramot feltúrod 8 de inkább 16 gigáig, alá vágsz egy SSD-t, VGA-ból pedig elkezded vadászni a használt piacot mert újat emberi áron sajnos nem kapsz. Ezen felül egy táppal is érdemes számolni mert elég gyengék szoktak lenni ezekben.

Nekem GTX 1060-am van, abból is a 6 gigás verzió, eddig igazából nem nagyon volt olyan játék amit nem tudtam játszani, maximum a grafikát kellett medium/high vegyesre belőni. Ha AMD-t pártolod akkor RX 470 alá nem adnám, de inkább 480 vagy ezek felett bármi legalább 4 giga vrammal.

Szerkesztve: 2021. 09. 02., cs – 03:12

Vajon elálltak végre attól a baromságtól, hogy nem lehet majd áthelyezni a tálcát felülre? Mondjuk úgy, hogy nincs TPM 2.0-ám, annyira nem érint.

Nekem az volt a bajom a tálca áthelyezéssel, hogy néha még lent is útban van, de két oldalt és pláne odafent még többször "akad" össze az alkalmazások ablakaival. Értem én, hogy régi MacOS-en jól müxött, de sajnos ez a Windows és az arra írt programok.

Szerintem nem hülyeség ez a lent középre tálca de lehetnének nagyobbak az ikonok, de közben lehetne átlátszó a sáv (ha az ikonok nem is). Majd ha lesz időm, meg is nézem, lehet-e így hekkelgetni.

Akinek az jó, tegye oda. De 20 éve minimum két monitorral dolgozok, ott hülyeség alulra kényszeríteni.

Remélem, tényleg lesz minimum registry hack.

de közben lehetne átlátszó a sáv 

Ez viszont a kutyát nem érdekli.

Tényleg nem értem, miért dizájnelemként gondolnak manapság a fejlesztők az UI-ra, nem munkaeszközként. Már egy évtizede van egy olyan sejtésem, hogy nem lehet UI-fejlesztő, akit nem húztak meg ergonómiából.

A vicc az, hogy mikor utoljára utánanéztem, hogy most komolyan, akkor azt találtam az interneten, hogy registryben meg lehet hakkolni, hogy hol legyen a tálca pozíciója. Szóval gondolom csak a felületről vették ki az opciót, nem pedig a teljes funkciót. Nem mintha jobb lenne.

Október 5-én jön a Win11?

Nekem nem. :D

Vagy legkorábban 2025-ben. ;)

Én még itt tartok:

 

"Right now we’re releasing Windows 10, and because Windows 10 is the last version of Windows, we’re all still working on Windows 10."

Látom, hogy jönnek majd az USB és PCIE TPM hardverek a régi gépekhez.

Várom majd azt az összehasonlító táblázatot, hogy mit tud a Windows 11, ami nélkül nem tudok majd élni 2025 után. Majd rákényszerítenek, hogy a legújabb app-ok és játékok csak Windows 11-en fognak működni. Szokásos.

Sakk-matt,
KaTT :)

Egyáltalán nem vagy elmaradva, sok embernek valóban ez lesz a „last version”, mármint a 10-es, mert a 11-es nem lesz használható náluk :D

Persze, mi, akik megtanultunk Linuxon ellenni az évek folyamán, csak vállrándítás, de sok Windowsba bebetonozott egyszeri usernek ez most nagyon nagy lelki törés, már meg se jelent, egyre nagyobb körülötte a cirkusz hétről-hétre. Nekem kifejezetten guilty pleasure, hogy a Win11 körüli híreket követem, és szórakozok az egyre dagadó botrányon. Kívülállóként mókás.

Én igazából csak azokat a szakembereket sajnálom, akik nem lennének a Win11-re rászorulva, mert tudnak mást használni, de mondjuk Win11-es gépet, usereket, szoftvereket kell supportálniuk, és szívhatnak majd ezzel a hulladékkal a munkájuk végzése során, felőrölve az idegeiket.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kis osszegben fogadnek ra, hogy ebbol az Okt 5-bol Nov 23 lesz. :)

Október 6-án meg megjelenik az első javított kiadás majd :)

ajjjj mi lesz ebből már most látom, kismillió email felbolydul az egész cég kismillió meetinggel naphosszat pofázással, hogy a váltás nehézségei micsoda embertelen feladatot ad a cég IT szakembereinek. De nem várom.