Hogy szabaduljon a notch-tól, az Apple új szabadalmakat jegyeztet be

Címkék

Ilyen szabadalom például az, amelyik flexibilis, a kamera elől elhajló stb. megoldást ír le:

The patent refers to a designated area as a window region in open and closed states. A movable part of the display switches between two positions depending on the state, all under the external glass enclosure.

The movable display can take multiple forms, but largely consists of the use of a flexible display. Depending on the version, this display could be bent out of the way of a sensor's view of the world, have folds to hinge like a door, or to slide up and down with slight bending at one end.

Részletek itt.

Hozzászólások

Nekem OnePlus 7T Pro van, ugyanezzel a motoros előlapi kamerával. A megjelenés napja óta (2019 október 17) használom, és mivel arcalapú feloldás is be van rajta kapcsolva, naponta 40-50 alkalommal legalább kinyílik a kamerája. Amikor megvettem, hangos volt tőle minden fórum, hogy ez a motoros kamera fél év, és el fog romlani. Pár hónap múlva lesz két éves, és meghibásodásnak nyoma sincsen... Szóval én már annyira nem aggódok azon, ha kitalálnak valami újat.

Nagy Péter

Helyesen: A helyedben nem aggódnék azon, ha más is ilyet használna, hiszen ez már bizonyított. Ha valaki kitalál valami újat, annak meg még majd bizonyítani kell. Majd 2,5 év múlva arról is nyilatkozhatsz így, ha már bizonyított.

Elolvasva az Apple fenti szabadalmát, ha az bizonyít, akkor is egy overengineered valami lesz, mert feleslegesen bonyolultan old majd meg valami olyat, amit meg lehet egyszerűbben is. Lásd: OnePlus előreugró, már bizonyított kamerája.

trey @ gépház

Én arra gondolok, hogy általában amikor valami új megoldást raknak a telefonba, azt előtte ők elég sokáig tesztelik, mert nem szeretnének tömeges visszahívásokat / garanciális javításokat. Persze van, hogy nem jön össze, sőt, néha olyan komponenst is elrontanak, amiben amúgy már van gyakorlatuk. De a legtöbbször azt tapasztalom, hogy az internet attól hangos, hogy valami túl bonyolult, és hamar el fog romlani, a gyakorlatban pedig ezeknek a jóslatoknak a 99%-a nem jön be. Ahogyan a motoros kameránál is megtudták oldani, hogy kibírjon kb. 300 000 nyitást, gondolom itt is megoldják, hogy mondjuk normál használat mellett 10 évig hibamentesen képes legyen működni.

Az overenginered kifejezést pedig nem igazán tudom hová tenni. Mármint ha az a célkitűzés, hogy úgy kell a meglévő arcfelismerő technológiát az előlapra tenni, hogy működése közben a telefon fizikai kiterjedése nem változhat és maradjon vízálló (motoros kamera esetén ez nem teljesül), és az előlapi kijelző-aránynak 95%-nak kell lennie minimum (ez meg kizárja a kamerakivágást), akkor meg nem biztos, hogy van egyszerűbb megoldás, mint az elhajló kijelző. Szerintem az overenginered azt jelentené, hogy az elvárt működését oldja meg túl bonyolultan, és nem azt, hogy az elvárás túl nagy, amit meg kell oldani.

Nagy Péter

Hát, ha a hátlapon helyezzük el, és úgy oldjuk meg, hogy a telefon előtt lévő felhasználót azonosítsa, akkor ahhoz valami másik, legalább ennyire bonyolult mechanikát kell készíteni. Ha meg nem ugyanazt a tudást valósítja meg, akkor nem lehet ahhoz hasonlítani a másikat. 

Egy Nokia 3210-re is lehet azt mondani, hogy overenginered egy kavicshoz képest, ha levélnehezéknek használod, de nem overenginered hozzá képest, ha az sms küldése és a telefonálás az elvárt képesség.

Nagy Péter

Valójában az Android gyártók ezt az utat járják be:

notch -> motoros stb. mechanikus megoldások (overengineered) -> punch hole -> under-screen camera technológia -> under-screen camera technológia (3. generáció)

Az Apple jelenleg az első lépcsőn áll, várhatóan megpróbál a másodikra vagy a harmadikra lépni.

trey @ gépház

Én még most sem értem, hogy mitől overenginered egy motoros kamera mondjuk egy under-display kamerához képest? Egy sokkal egyszerűbb, a 90-es évek fényképezőinek vaku-mozgását lemásoló kamera az overenginered, de amikor az OLED kijelzőhöz fejlesztenek áttetsző vezetőket, hogy átlásson egy kamera mögűle, az nem az?

Azt, hogy egy léptetőmotorral mozgass egy tárgyat, általános iskolásoknak szánt elektronika-tanfolyamokon oktatják.

Nagy Péter

Egy - lássuk be, mobiltelefonos környezetben elavult technika - léptetőmotoros, zsanéros mechanikus bizbasz egy okostelefonon csak azért, hogy kiküszöböljenek egy kellemetlen hibát, az nekem visszalépés a technológiában, miközben a probléma megoldása feleslegesen komplexszé teszi az egészet. A pixelek méretének csökkentése miközben az nincs kihatással a minőségre, valamint az átlátszó vezetők használata az nekem technológiai előrelépés, aminek más területen is van haszna. Erre is van jó szavunk: innováció

Nekem a kamera pixelek mögé rejtése a házban az kb. olyan előrelépés, mint a fizikai ujjlenyomat-olvasó betétele a kijelző alá. Sokkal kompaktabb lesz tőle a termék, kisebb meghibásodási lehetőség stb.

Nem keverném a kettőt.

trey @ gépház

Hát, ami az elmúlt 12 hónapban vált kaphatóvá, azok közül a Lenovo Legion Duel 2, az Asus Zenfone 8 Flip (ez mondjuk kilóg a sorból) és Motorola One Fusion+, amin ilyen motoros kamera van egy rövid google keresés után.

Ez viszont még így is több, mint amin notch van, én az iPhoneon kívül mást az elmúlt 12 hónapból nem találtam mást. Lehet van kínai gyártó, aki még valami noname telefonra rak belőle, az egész aliexpresst nem lapoztam át.

Mostanában a kameralyuk a divat. (nagyon budget telefonokon a kameracsepp)

Nagy Péter

Hát, követték a divatot, és már náluk is kameralyuk van mindenhol. Én személy szerint sajnálom, mert jobbnak érzem a motoros kamerát a lyukas képernyőnél.

Maga a kamera amúgy nagyon jól működik, nem azért cserélték le, mert gond lett volna vele. Csak drágább gyártani, és több helyet is foglal, mint egy lyukba rakott kis kamera, és manapság már minden miliméteren spórolnak. Úgy járt, mint a jack csatlakozó.

Nagy Péter

Tehát mióta kiderült, hogy az iPhone OLED kijelzője jobb, és kevesebbet is fogyaszt, azóta az összes előtte lévő iPhone-ról kiderült, hogy szarok voltak a kijelzői?
Vagy csak a maga idejében jó találmányok idővel elavulnak, és kitalálnak jobbakat náluk?

Nagy Péter

Látom, ma is sok idegen szót fogok tanulni. Overengineering, Butthurt, Werk...

Mivel ideológiailag képzetlen vagyok, természetesen fogalmam sincs, hogy a Rolex karórákon kívül még mit szokott werkelni. Ami viszont a flagship productjukat, az órát illeti, nos arra tökéletesen illik az általad linkelt Wikipedia leírás.

Egy használt autóval megegyező árú mechanikus karórának a 21. században körülbelül annyi értelme van, mintha mondjuk valaki gőzgépeket árulna. (Még mielőtt elárasztanál linkekkel, készséggel elhiszem, hogy a nagy interneten található olyan elmebeteg, aki tényleg gőzgépeket árul. Én is ismerek egy pasast, aki római hajítógépeket épít.)

Ráadásul még csak annyit se lehet egy Rolexről elmondani, hogy hozná azokat a csaknem triviális funkciókat, amelyeket az én eredeti Sempre karórám, vagy az előszobám falán található, felségjelzés nélkül közlekedő óra biztosít. Az első mutatja a dátumot, a második képes magát automatikusan atomórához szinkronizálni.

Mindkettő Aldi márkatermék.

Teljesen felesleges, hiszen állítod, hogy az aktuális idő kijelzésére egy néhány vasdarabból és rugóból álló ügyes szerkezet, amit már a 18. században is képes volt előállítani néhány kezdetleges szerszámmal rendelkező ügyes órásmester, az overengineeringeltebb dolog, mint egy akkumulátorral működő, több millió tranzisztort tartalmazó, atomóráról szinkronizáló valaminél, csak azért, mert azt szaré'-hugyé' árulják az Aldiban. :D

trey @ gépház

Hát, most kicsit nehéz helyzetben vagyok, mert ennek a körmondatnak az eleje meg a vége között nem sok logikai kapcsolat van, szóval a helyes válasz az, hogy igen, nem. :-)

Az állításomnak az tehát a lényege, hogy amennyiben a technika adott fejlettségi szintjén 3200 Ft-ért kapható egy eszköz, akkor az overengineeringen kívül nem nagyon lehet mást felhozni annak alátámasztására, hogy miért ad valaki ugyanezért 2,5-3 millió forintot.

De amúgy az általad linkelt Wikipedia oldal is pont ezt a luxus szegmenst hozza fel egyik példaként, szóval nem igazán világos, hogy mit nem értesz.

De megvilágítom neked máshogy, hogy értsd:

Feladat: idő kijelzése

Ezt egy mechanikus óra relatíve kevés alkatrészből, kis meghibásodási ráta és hosszú karbantartási ciklus mellett (10 év), automatikusan, külső segítéség (akku, atomóra anyám kínja) nélkül csinálja. Nem tud többet, de azt kurva jól.

A te órád csődöt mond, ha lemerül az akku/elem, ha leáll az atomóra, ha a benne futó kód Y2K, Y2038 anyám tudja milyen problémába fut. Sokkal bonyolultabb a működése már csak annak okán, hogy elektrokémiai, elektronikai és - ugyan tök egyszerű -, de mégis számítástechnikai feladatok elvégzése után tudja megmutatni hány óra van.

Melyik a KISS megközelítés szerinted?

trey @ gépház

Ott hibázod el az érvelést, hogy a KISS-ben a Simple időfüggő.

50-100 évvel ezelőtt a kézzel készült Rolex óra nyilván a technika csúcsa volt. Ma jószerével értelmetlen.

Én is megvilágítom neked máshogy, hogy értsd:

Feladat: cukorbetegség gyógyítása

Kínában 5000 évvel ezelőtt medve epét használtak erre a célra. Relatíve egyszerű módszer, kell hozzá egy kés, meg egy medve.

Ma simán előállítjuk az inzulint és beadjuk a betegnek.

Elvi síkon persze ma is működne az "egyszerű" kínai módszer, de ha késsel közelítenél egy medvéhez, akkor az állatvédelemért felelős szervek egy Rolexet dugnának a seggedbe, arról nem beszélve, hogy a medvének is lennének bizonyos észrevételei.

Megtudtuk buki úrtól ma, hogy több száz éven keresztül egyetlen feladatra - idő kijelzése - kifejlesztett eszköz - mechanikus óra - túlmérnökösködött valami, mert ... hát, legegyszerűbben azzal lehet megoldani az idő múlásának mérését.

Még mindig kevered a mérnökséget (ami a műszaki tartalmat írja le) az árazással.

trey @ gépház

Ez micsoda ütős monológ lenne egy drogbárós filmben! :-)

Don Micskó kigombolt ingéből szőrös mellkasát kivillatva négy alulöltözött nő között kávéját kavargatja, közben hanyagul órájára tekint.

Egy a kastély pázsitján legelésző tehén mellett az úton meghatározhatatlan márkájú autó parkol.

Hat kipufogóval.

A háttérben a horizontig nyúló cukorrépa ültetvény, a sorközökben marihuánával.

Érdemes volt végigolvasni :-)

Két ember, aki teljesen másképp látja a világot, és nem is érti a másikat, próbálja a saját igazát a másikéval szembeállítani, és nem veszik észre, hogy egyszerre mindkettőjüknek igaza van. És azt sem, hogy mindketten valami hit alatt eltorzult világképpel nem látják a másik érveit. Sőt alán a másikat sem látják az érvek mögött. 

És igen! Mindig tudtam, hogy a HUP tele van tehetséges emberekkel!
Ez micsoda isteni záró monológ!
A Kolumbiai Mák- és Marihuánakaszáló kertészeti különítmény ezredese KMM feliratú golyóálló mellényében a csatatérré vált kastély erkélyén áll.
A nap lassan nyugovóra tér. 
A hat kipufogós kocsi mellett a pázsiton immár helikopterek vannak járó rotorral. 
Az Ezredes gépfegyverét hanyagul maga előtt tartva egyfajta filozofikus szomorúsággal az arcán néz az alkonyatba és csak ennyit mond:

- Két ember, aki teljesen másképp látta a világot, és nem is értette a másikat.

  Pedig mindkettő ugyanazt akarta: cukrot a kávéjába.

Dolby logó, stáblista.
 

Tehát ha jól értem, a te köreidben nem azért vesznek Rolexet, mert az szép, vagy mert jó befektetés lehet, vagy mert egy iparművészeti alkotás, vagy éppen csak jó érzés felvenni, vagy mert meg akarják jutalmazni magukat valamiért, hanem azért, mert mutatja az időt.

Érdekes. Talán tényleg nem ilyen körökben mozgok.

Elsődleges azért veszem fel minden nap, mert mutatja az időt. Igen. Mint ahogy elsődlegesen azért ülök be az Audiba mert elvisz A-ból B-be. Nem pedig azért, mert mit szólnak a szomszédok. Lehet, hogy én mozgok rossz körökeben? Felétek a szomszédnak autóztok, meg a szomszédnak öltözködtök?

Még mindig ott tartunk, hogy szerintem egy mechanikus óra nem overengineered az idő kijelzésére. Azt nem vitattam, hogy lehet olcsóbbat is találni erre a célra. Na, de annak mi köze a működési elvhez?

trey @ gépház

Mondjuk a te órád viszont szart sem ér, ha elfelejted felhúzni, a kvarcóra pedig éveken át teszi a dolgát anélkül hogy ránéznél kivéve ha épp tudni akarod a pontos idõt. Másrészt, a te órád elõállítási költsége lényegesen magasabb mint a kvarcóráé, mert millió, kis sorozatban gyártott mechanikus alkatrészt kell legyártani, összeszerelni. De valóban nem overengineering a helyes kifejezés erre, elvégre a legbonyolultabbnak látszó mechanikus óra is csak egy primitív fogaskerekes  mechanika ami egy felhúzott rugó lejárását lassítja le.

irígykedik, mert nem vett Rolexet. A rolex szépen, mesterien összerakott, mechanikus óra, nem? Lehet overenginiering, de az ára amiatt magas, mert remekmű, szépen kivitelezett, és nem 2 évre szól, mint az aktuális okosórák, hanem kicsit többre. Az árát sokáig tartja, befektetésnek is kiváló lehet. Oké, nem szart lapátolni megyünk Rolexxel, de epöl waccsal sem.

Na, már megint az Apple-nek kell valami normálisat innoválnia. Nem is értem mit csinálnak az Android gyártók, amikor épp nem az Apple-t másolják. Valószínüleg ülnek és vakargatják a fejüket, mert nem jut eszükbe semmi érdemleges.

Megnézted a rajzokat? Elolvastad, hogy miről van szó? Ez minden, csak normális.

Valószínüleg ülnek és vakargatják a fejüket, mert nem jut eszükbe semmi érdemleges.

Nem, hogy eszükbe jutott, már évekkel ezelőtt túlléptek ezen a problémán. :D

trey @ gépház

Ha jól értem, akkor annyi, hogy az egyiket csúnyának találod a másikat szépnek?

OK, ezt el tudom fogadni.

Mondjuk az érdekes, hogy amikor korábban itt többen írtuk, hogy a notch gusztustalan, akkor az volt a válasz, hogy mindegy, hogy néz ki, nagyobb a használható képernyő négyzetméterben és ez fontosabb.

Nekem se tetszik a kifúrt képernyő (bár engem jóval kevésbé zavar a kinézete, mint a notch), viszont ugye a korábbi érvetek szerint, mivel nagyobb a képernyő használható felülete ezért ez a nyerő megoldás.

Persze, tudom, nem apple. Ha az iphone kijelző lenne kifúrva, akkor az innováció nonpluszultrája lenne. De így csak egy gusztustalan vacak.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

nekem pl egyik megoldással sincs bajom, majd ha oda jutunk hogy ugyanolyan jó minőséget tudunk produkálni a kijelző alá rejtve is anélkül hogy az feltűnő lenne akkor mehet a notch. meg a bevágás is. szerencsére vannak gyártók akik kisérleteznek már ezzel, aztán majd az apple is meglépi a notch eltüntetését. de addig sem zavar a notch mert nem arra figyelek, filmet meg nem sűrűn nézek rajta, a jutub videóknál meg nem zavar sajna-bajna.

Mi lesz annak a zseniális újításnak a neve, ami a nem faltól-falig kijelző révén biztosít egy 2-3 mm-es sávot a hangszórónak, kamerának, értesítő lednek, egyéb szenzoroknak.

Addig még futnak pár kört, pl. be lehet az arcfelismerőt építeni az óra élébe (kicsit nehézkes lesz, sebaj, megoldottuk a maszknál is), és még sok egyéb marhaságot képesek lesznek kitalálni. Az a gond, hogy amikor elkezdődött a kávamánia (ami alapvetően nem hülyeség, hogy relatív kis telefonon nagy kijelző), akkor mindenkit elkezdtek cikizni, aki nem hozott legalább 90%-os kijelzőarányt (a pontos százalék az én hasraütésem), és mivel ez összehasonlítási faktorrá vált, jöttek az idétlen megoldások (noccs, lyuk). Ha egyszer valaki elfogadná, hogy a képernyőnek nem feltétlen kell szimmetrikusan alul-felül csíknak lennie, hanem egyszerűen felülre tenne egy pár mm-es üres csíkot, jönne egy újabb forradalom 'forrasszuk be a kameralyukat' felkiáltással, és mindenki boldog lenne (én mindenképpen).

Igazából szerintem a baromi nagy újítás az lenne, ha a képernyõ alatt lenne egy 4 milliméteres csík, rajta két lyuk a sztereo hangszórónak, egy lyuk a kamerának, és három mechanikus nyomógomb a virtuális gombok helyett aminek a feltalálásáért szintén töklevágás járt volna az agyhalott designernek.

Ezek szerint egyelőre nem tudnak olyan kijelzőt gyártani még, ami integráltan tudja a szükséges kieg szenzorokat fogadni. Elég öszvér és bonyolult ez a megoldás, ráadásul gondolom apiban is lesz következménye. Pfff.

Ez mind csak szenvedés az átmeneti időszakra amíg lesz rendes képernyő alatti kamera, ami ráadásul jó eséllyel sokkal lejjebb fog kerülni, hogy a videó hívás vagy selfie közben a képernyőn lévő fej szemébe lehessen nézni és cserében ő is így lássa viszont.