Minek ez a cirkusz minden augusztus 20.-án?

Pestiként nem voltam még soha abban az össznépi cirkuszban, amit minden augusztus 20.-án megrendeznek. Nem is hiányozna ha nem lenne többet.

Nem értem a nagymamástól, anyukástól és apukástól, gyerekestül, szalámisszendvicsekkel és sörösdobozokkal megtrömött tescos szatyrokkal, már kora délelőtt a Duna menti közterületekre kitelepülő bírkacsaládokat, akik teleszórják szeméttel a várost amíg ott dekkolnak tűző napon, azért hogy este 9-kor elsősorból tüdőzhessék le rákkeltő mikroszkópikus részecskéket: https://youtu.be/hR1pjFKpTdQ?t=132

Hozzászólások

Van pár nemzet a világban, akiknél szokás ez a ünneplés  az állam valamelyik kinevezett ünnepén.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Engem nem zavar mit csinálnak csak csinálják a négy fal között.

a szemetelés sajnos a néptömeg jellemzője: focidrukkerektől a szivárványosbüszkeség miatt vonulóktól a futóversenyek rajt-cél zónájáig valamiért kódolva van egyesekbe, hogy a  szarjaikat nem kell összeszedni maguk után, rendezvény van: majd valaki összeszedi utána. De ugyanez a koncerteknél. Számomra felfoghatatlan, hogy ez miért "része az élmény"-nek. 

De bármely parkot megnézed kora reggeli órákban, vagy késő éjjel és azt látod, hogy a kitelepülő aki élvezte a zöld környezetet, hátrahagy papírzsebkendőt, sörösdobozt, vodkás üveget, kutyaszart stb. Ez ugyanaz a felhomályosult kultúrlény aki sötétzöld üzemmódban megy tüntikézni, de a szemetet ha épp nem parkban jár akkor a város közepén is eldobja, úgy hogy konkrétan elsétál az üres szemetes mellett.

**

Aug 20. - {születés/név}napkor nem szoktak köszönteni?). Vedd ennyinek. :)

"futóversenyek rajt-cél zónájáig" - pont ott nem. Vannak frissítőzónák, illetve azokat követő "szemetelős" zónák, ahol a hulladéktól megszabadulhatnak - és amit a rendezők (vagy a helyi köztisztasági cég - megfelelő díjazás fejében) fel is takarítanak. Már nagyon kevés olyan verseny van, ahol nem újrahasznosítható pohár lenne a frissítőasztalon, és egyre jobban terjed a "hozz saját poharat" hozzáállás is.

Idézd már be, hogy hol látod a hozzászólásban az általad sérelmezett 'mindenki' kifejezést :).

Természetesen azt is el tudom képzelni, hogy tökéletesen ellenkezőek a tapasztalataink: szerinted a parkokban nem hagyják hátra maguk után az emberek a földön a szemetet pl :).

Panem et Circenses.

Kerdes van ?

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Otthon kellene maradniuk, kinyitni egy kétliteres műanyag kőbányait, és az erkélyen cigizve ünnepelni! :)

ennek a libernyák vernyogásnak az egyik epikus csúcspontja volt, amikor pont lendvai ildikó (!) hasonlította május elsejéhez (!) az ünnepet (vagy azóta ugyan a politika pöcegödrébe került, de egyenes ági leszármazott bohócpártokkal ma is jelen lévő is szdsz-es terminológiával élve "tetemcafat, tökfödő, dülledt szemű tojószárnyas"-parádét)

augusztus 20, horgászat, meccsre járás, vadászat -- egy újabb ok a piálásra, nem több,nem kevesebb.

semmi gond ezzel a tuzijatekkal hiszen legalabb ugyanennyit kolt az allam a covid miatt elarvult, felarvan maradt gyerekek, csaladok megsegitesere mint erre a haborus pirotechnicara.... vagy nem?

csak a gyengebbek kedveert : szerintem abszolut felesleges ez a tuzijatek cirkusz, foleg ebben az evben. persze lehet , hogy meg akartak unnepelni a vilagbajnok covid halalozasi ratat....pedig jobb lett volna csendben gyaszolni. 

Minden évben megrendezik. Gondolom ebben az évben kezdett zavarni igazán.

Örülök neki, hogy nem kombinálják a nephadsereg disszemlejevel, képzeld, hogy tiltakozna szegény Geri a klimavedelem miatt... Meg retteghetnek is, mint a rendőrséghez helyezett katonaktol kell. Olvastam hogy Viki azokkal támad meg engem majd jól. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Örülök annak, hogy valaki ennek a politikamentes posztnak is képes politikai szinezetet adni 🥰 

Persze, hogy politika ez is!

Csak egyet kellene csettintenie Orbánghecinek, hogy a tűzijáték pénzt valami értelmesebb helyre menjen, aminek még haszna is lenne, de hát nyilván nem.  Stadionok, fényűzés, mutogatni a világnak, hogy milyen elit ország vagyunk (nem), azt tudja csak csinálni az idiótája!
 

Én bizony kimentem (kövezzetek meg érte), kivittem a családot is. Működött a tömegközlekedés is, nem volt egymás taposása. Ami nem tetszett:

"Koncepciója" volt a dolognak. Valaki szép népnemzetimagyar zenéket álmodott a tüzijáték alá, meg-megszakítva fennkölt szövegekkel. Az egészből egy hangot nem lehetett érteni, csak foszlányokat. A másik, hogy Gyurcsány óta nem merik leoltani a közvilágítást, nehogy valami történjen. Ez sokat levesz a látványból. Régen volt taps a végén, most olyan "ez is megvolt" hangulata volt a dolognak. Ami még nem tetszett, hogy nincs rakparti 3. emeleti erkélyes lakásom.

Ha többet nem lenne, az sem hiányozna. 

Évi egyszeri, látványos, ingyenes rendezvény. Ha élményfürdőbe, moziba, meccsre, koncertre megy egy 4 tagú család az kb. 6-10000 Ft és akkor még nem fogyasztottak semmit. Talán emiatt is sokan kimennek tüzijátékot nézni. A szemetelés az emberek általános kultúrálatlanságát jelzi ami augusztus 20-a előtt és után is jelen van sajnos. 

Nem tudom, nagy létszámú résztvevővel, de korrekten megrendezve nem ágálnék ellene. Tegnap Kecskeméten a repülőnapon azt tapasztaltam, hogy legalább több tízezer (50??) ember, - zömében gyerekes családok jól szórakoztak, mosoly és derű volt mindenütt, amerre néztem. Valódi ünnepi hangulatban. - A repgépeket szeretőknek (mint én is,) pedig különösen hatalmas, ritkán látható élmény, (legutóbbi repnap 8 éve volt,) olyan amit nem tapasztal az ember a Youtube célvideóin. - Úgy hogy szerintem kellenek a tömeges, jól szervezett ünnepek. Néha még ritkán látott ismerőssel, régi barátokkal is össze lehet futni. (A szervezés a látottak alapján, minden ellenkező híreszteléssel szemben mintaszerű volt.) 

Neba'. Ha lealltam az ut szelen es felnezek, akkor jon a jegyszedo egy szemkotovel, meg szigoru nezessel, vagy hogy? Az ilyen dolgokert (kitorjem a nyakam, mert felettunk gyakorlatoznak az en adombol a pilotak) soha nem fizetnek.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Szerintem is felesleges a tűzijáték, legalábbis ebben a mértékben mindenképpen.

Legyen ünneplés, legyenek programok, előadások, mindenféle hagyományőrzés ha erre van igény, ezzel semmi gond nincs. Sőt, legyen akár egy minimális tűzijáték is, piros/fehér/zöldből mehetne fel egy kevés az égbe mint az ünnepség csúcspontja, de fél-egy órán át lövöldözni úgy hogy közben meg amikor páromat vittem kórházba szülni a lelkünkre kötötték hogy WC papírt hozzunk...

Szóval nekem nem az ünnepléssel van bajom, hanem inkább azzal hogy előbb fel kéne építeni azokat a körülményeket ahol egy szerényebb helyzetben lévő ember is ki tudja húzni magát hogy büszke a hazájára mert érzi hogy lehetőségei ellenére is támogatja őt az országa és emiatt tényleg legyen mit ünnepelni.

Olvasd el amit írtam és értelmezd kérlek. Ünnepelni szabad, sőt, jó dolog ha egy nemzetet összetart egy nemzeti ünnep. Ami nekem csípi a szememet az a felemlegetett kontraszt a kórházi helyzet és az agyatlan lövöldözés között.

Egyik kézzel szórjuk a pénzt és fél óra alatt elégetünk több zsáknyit belőle, a másik kezünkkel meg beintünk az orvosoknak ha szólni mernek hogy a helyzet tarthatatlan.

Ha jól számolom, az országos szinten elköltött ~6.5 milliárd forint úgy fejenként 650 forintra jön ki. Legyünk pesszimisták, legyen 700. Fejenként 700 forintból telenyomták az országot többségében ingyenes programokkal, tűzijátékkal, mittudomén mivel. Nyilván nagyon sok pénz a hatmilliárd, de országos szinten ez lepkefing. A budapesti olimpia tervezett költsége (IIRC) fejenként ~75 rugó. Nagyságrendileg százszor annyi.

És ebben nincs benne:

  • a turisták által befizetett IFA
  • a turisták, résztvevők által befizetett ÁFA a lángososnál, kocsmában, stb.
  • a munkáltatók által fizetett közterhek
  • a munkavállalók által fizetett közterhek
  • stb.

Ha csak már ennél a példánál vagyunk, ne fejre oszd le hanem kórházakra és budipapírra. Én szívesebben adnám a rám eső 650 forintot, arról a 75 rugóról nem is beszélve az egészségügynek. A gond nem az eseményekkel van hanem a priorizálással.

Lángos és sör akkor is fogyna ha a tűzijátékra ennek a töredékét verik el, turista is lenne dögivel, az év 364 maradék napján is bőven van idegenforgalom, ehhez nem kell a színes égi pénzégetés. Aug 20 amúgy sem jellemzően a turisták fő célpontja, meg merném kockáztatni hogy töredékük tudja hogy egyáltalán van ilyen ünnepünk.

Ha csak már ennél a példánál vagyunk, ne fejre oszd le hanem kórházakra és budipapírra.

Hát ezen ne múljon, az egész országos aug. 20-i program (tehát nem csak a pesti tűzijáték!) fejenként 5-6 tekercs wc-papírt ér. Bocsánat, de szerintem azt mondani, hogy jobb lenne kiosztani mindenkinek 6 tekercs WC papírt, az borzasztó demagógia.

Lángos és sör akkor is fogyna ha a tűzijátékra ennek a töredékét verik el

Szándékosan nem az egymilliárdos tűzijátékot írtam, hanem a 6-7 milliárdos komplett programtervezetet. Nem ugyanannyi fogyna.

az év 364 maradék napján is bőven van idegenforgalom, ehhez nem kell a színes égi pénzégetés

Úgy érted, egy random napon van 700.000 pénztárca turista, csak Budapesten?

Aug 20 amúgy sem jellemzően a turisták fő célpontja

De, rogyásig vannak ilyenkor a szállodák szerte az országban. Nem csak külföldről jöhet turista. Én ugyanannyi ifát fizettem Hévizen, mint a szomszéd szobában az aranyos orosz házaspár. A szállásadónak az adóterhei is ugyanakkorák. Ugyanannyiba került nekik is a termál belépő, a lángos, sör, taxi, szupermarket, buszjegy, borkóstolás, kávé, fine dining, biciklibérlés, stb., mint nekem.

A bankkártyám minden egyes csippantása (amiből nem volt kevés, hidd el) kőkeményen termelte a 27%-os áfabevételeket az államnak. Nincs róla infóm, de nem lepődnék meg, ha az államnak az aug 20. profitot termelne, hatmilliárdos kiadás ide vagy oda.

Nincs róla infóm, de nem lepődnék meg, ha az államnak az aug 20. profitot termelne, hatmilliárdos kiadás ide vagy oda.

Akkor fogjuk meg ezt a végét: Legyen róla egy official adat hogy mennyi volt a kiadás és mennyi a bevétel és a profit mehetne "wc papírra".

Kecske is káposzta meg a wc is papír lenne.

De nyilván nem ez van, a magamfajta fórumfájter meg maximum a saját tapasztalatából tud kiindulni hogy az egészségügy botrány, de a rongyrázás az megy.

1 milliárd forintba került a tűzijáték, ami rendszerszinten egy porszem.

Felszines összehasonlitás azt mondani, hogy de miért nem az EÜ-be tesszük. Tehetnénk oda is, de pont ugyanolyan lenne, mint előtte.

Felszines észrevétel vs rendszerszintű költségvetési szempontok. Mint ahogy nyilván sajnálom a szegényeket, és nagyon szivesen adnék/adatnék nekik pénzt, de az ő esetükben is elveszne az éterben ez a pénz.

Igen, de egy lépéssel máris előrébb lennénk

azt közben elfelejted, hogy mindattól ami megvalósult cserébe elesett volna az összes résztvevő.opportunity cost

biztos(an megvalósuló) és érzékelhető dolgot cseréltél volna egy láthatatlan és érzékelhetetlenre.

...és érzékelhető dolgot cseréltél volna egy láthatatlan és érzékelhetetlenre.

Vonjuk össze a két threadet a fenti budipapírossal és csapjuk el ócska poénnal:

Te azt írtad hogy 2 nap a karton klópapír. Nem tudom hogy vagy vele de wc papír nélkül az élet 2 napig... nehezen definiálható láthatatlan/érzékelhetetlenként.

Amúgy ki esett volna el a lehetőségtől? Max a pirotechnikai cég, a standok ugyanúgy álltak volna, programok ugyanúgy szervezve lettek volna és a nép is itta volna a csapolt vizes sört és ette volna a 3 falatnyi olajban tocsogó lángost.

Ezt rá lehet fogni az ország összes állami és önkormányzati eseményére, ünnepségére, fesztiváljára. Ilyen cimekre az orszában szerintem százmilliárdos pénzek mennek el.

Sőt, rendeztünk vizes vébét, rendezni fogunk atlétikát, rendezni akartunk olimpiát (hálistennek azt nem tartották meg, az már nekem is sok volt).

Azokat nem kéred számon?

Csak azt akarom mondani, hogy hagyjuk már azt a hülye aug20-at lógva.

Szívem szerint számon kérném ezeket is, de a topik Aug 20 kapcsán nyílt.

Mondom, nekem semmi bajom az ünnepléssel, azzal van bajom hogy olyan állapotban van az ország amilyenben és nem arra megy a pénz hogy a fő gondokat helyretegyük hanem mindenféle egyéb rongyrázásra.

Ha rendben lenne az egészségügy, normális politika zajlana és nem csak a haverok gazdagodnának arcátlan módon akkor tök oké lenne az ünneplés. Egyszerűen úgy érzem hogy rossz helyen van a prioritás.

Attól tartok, hogy számos olyan terület van ahol a befizetett adónkat nem jól költik el. A minap olvastam egy cikket amely szerint a honvédségünk 2022-ben közel 1000 milliárd forintból gazdálkodhat. Ha nagyon jóhiszemű vagyok akkor azt mondom, hogy valószínűleg ennek az összegnek a 10%-a felesleges kiadást fedez. Ez ugye 100 milliárd forint a semmire. És ez csak a honvédség, a sort biztosan lehet folytatni. 

a semmire

érdeklődj a NATO-nal, hogy miért van szükség hadero fejlesztésrehadi beszállítók felé vállalt kötelezettségek nagyobb mértékű teljesítésére(amit eddig részben elnéztek, hogy kimaradt), különösen az usa előző elnökénél. :).

Trump has accused European allies, especially Europe’s biggest economy Germany, of taking U.S. protection for granted and says they need to spend much more on their own defense.

https://www.reuters.com/article/us-nato-summit-defence-budget-idUSKBN1Y…

Tájékozódni & követni kéne az eseményeket nem utólag fikázódni, hogy mi miért történt (akkor már késő). Persze van aki szerint a friss híreket a napiszaron/fb bejegyzésekben/pártok mocskolódásaiban lehet leginkább nyomon követni..

És ne felejtsük el, hogy a kormány ezt (is) okosan csinálja: nem csak veszi a technológiát, hanem a gyártást is haza telepíti vegyes-vállalatok formájában. Azaz munkahelyeket teremt, know-how-t hoz az országba, és exportban is gondolkodik, amiből szintén pénz jön majd be.

Így kell okosan, stratégikusan kormányozni.

Nocsak, nocsak...

Magyar gyártású mesterlövészpuskával fegyverzik fel a brit hadsereg elitalakulatát

A teljes egészében magyar tervezésű és gyártású Gepárd GM6 Lynx típusú mesterlövészpuskával fegyverezik fel a brit hadsereg különleges egységét, a SAS (Special Air Service) alakulatot – írja a Daily Mail.

...a SAS 150 darabot vásárolt a magyar fejlesztésű puskából, darabját 9 ezer fontért (3,7 millió forint).

https://mandiner.hu/cikk/20210927_magyar_gyartasu_mesterloveszpuskaval_…

"Mondom, nekem semmi bajom az ünnepléssel, azzal van bajom hogy olyan állapotban van az ország amilyenben és nem arra megy a pénz hogy a fő gondokat helyretegyük hanem mindenféle egyéb rongyrázásra."

Szerintem ez helytelen reláció. Az aug20 tokkal vonóval egy porszem az éves költségvetésben. Az értéke viszont van akkora, hogy érdemes legyen megtartani. Én is látok rengeteg gondot-bajt, például észrevettem hogy Budapesten rohamosan romlik az úttestek állapota, a felfestések jórészt fél év alatt kikopnak és nem festik őket újra, nem látszanak a sávok, sem a zebra, viszont tudom hogy ez nem azért van, mert elment a pénz tűzijátékra, hanem azért, mert elment a pénz mindenféle dologra, amiből 1 a tűzijáték. És nem a tűzijátékot vagy az aug20-at kell kidobni, hanem úgy strukturálni a költségvetés nagyobb számait, hogy jusson az útra is. Meg ami még fontos.

Hát, vannak, akiket nagyon zavar, hogy egyes népek (kínaiak, albánok stb.) hatalmas csinnadrattával ünneplik történelmi sikereiket. (Itt most nem akarok kitérni arra, hogy a kereszténység ránk szakadása mit hozott...)

Vannak olyan népek, akiknek még királyuk, hadvezérük sem volt. Csak az ajvék...

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Szerkesztve: 2021. 08. 30., h – 22:33

Az ünnep nem egyenlő a zabálással.
Ez egyszerűen csak a fogyasztásról szól. Mint minden hasonló. Karácsony, húsvét, nőnap, május 1. bármilyen rendezvény...
Mondjuk október 23-at vagy márc. 15-öt nem keverném ide.

Az emberek többsége nem tud ünnepelni feszengés, zabálás, magamutogatás, felhajtás nélkül.
Nekik ez kell.

Panem et circenses.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nem jobb.

Most nem akarok történelem órát tartani, de ennyiből november elsején is lövöldözhetnénk a tüzijátékot mert az is nemzeti ünnep.
Itt az a gond, hogy a nap jeletőssége távolról, egy idegennek vagy egy kevésbé informált személy részére nem igazán látszik. Leginkább a tüzijáték, és a zenére táncoló felvonulók látszanak. Míg március 15-én pl. mifelénk az egész fő tér és a forgalmasabb helyek, a belvárosi sétáló végig dizájnolva van informatív elemekkel amik adnak egy fajta arculatot és emellett információval is látják el az oda látogatókat. Ráadásul nem csak magyar nyelven.

Október 23 hasonló.

A május 1-et igazából nem értem.

Augusztus 20-át értem, nem is az a baj, hogy ott a látvány. Idén szerintem a tálalás kicsit félrecsúszott, illetve hiányzik mögüle az információ. Persze megy a közmádián egész nap a műsor de az utca embere, idegenek, turisták nem biztos, hogy a tüzijátékon kívül túl sokat levesznek belőle. Talán valami karnevál lehet így a látotak alapján.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Itt az a gond, hogy a nap jeletőssége távolról, egy idegennek vagy egy kevésbé informált személy részére nem igazán látszik.

Ezen könnyű lenne segíteni, bár nem tudom, hogy a külföldi nyaralók mennyire vevők az ilyesmire.

A május 1-et igazából nem értem.

Jobb, mint a "Late Summer Bank Holiday", ami tegnap volt a UK-ben :)

Gondolom senkinek nem érdeke a politikában eltörölni szabadnapokat.

"Gondolom senkinek nem érdeke a politikában eltörölni szabadnapokat."

Szerintem sokan örülnének egy eltörlünk 5 ünnepet, cserébe kapsz 5 nap szabadságot, így akármikor kiveheted ezeket -  nek. Az emberek jobban járnak, az ország se áll le, mert senki sem dolgozik,  az utak se tömődnek el, mert mindenki egyszerre utazik, aki meg nagyon akar ünnepelni, így is kiveheti augusztus 20-án.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nekem valóban jobban tetszene, de el tudom képzelni, hogy vannak olyanok is, akik nem akarják a munkáltató jóindulatára bízni magukat. Ezek az ünnepnapok fixek, vagy kiadod a munkásnak, vagy durván rá kell fizetni.

Azt is el tudom képzelni (bár biztosan ritkább manapság), hogy egyeseket tényleg érdekel, amit éppen ünneplünk.

karácsony az már inkább megszokásból van

már ahol ;).

persze olyan hely is van ahol húsvétkor a nyúl hozza a puskát vagy mi a fene. vagy jászolba tojik ajándékot. ah tudod ez az egész ünnep dolog olyan zavaros ;)..

a szokás része, hogy megszoktad h. van. a kiüresedés persze attol van, hogy csak azert csinalod mert szoktuk. persze ha nem jelent semmit (csak a kulsosegeket, de tartalom nelkul) akkor annyi is..

Van benne valami.

Megpróbálok pontosítani:

Nem az ünneppel magával van a gondom. Hanem pl. én/mi a szűkebb gyerekkori baráti körben régebben tök másképp ünepeltünk, mint amit most le akarnak tolni a torkunkon. Na ez az ami nem tetszik. Ha a gyereknek azt tanítom ami régen volt, akkor félő, hogy ki fog lógni a sorból. Persze ez nem biztos, csak éppen valószínű.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Sose féltsd attól, hogy értékek mentén más lesz mint a tömeg. Attól, hogy Te valamit tanítani igyekszel benne ettől még az formálódik és úgyis valami sajátos csapódik le.

korosztályos dolog, hogy epp beilleszkedni(rossz esetben uniformizalodni, beolvadni) akar epp a gyerek majd kesobb kitunni, egyeni sajatossagokkal villogni inkabb.

Az érték viszont jellemformalo ami egesz eletere elkiseri.

**

Barátokkal simán le lehet ülni megbeszélni, hogy pl fölösleges giga ajándékhajszolásba fullasztani az ünnepet. Pláne kellemetlen amikor ez latvanyosan kielezi  a helyzetekbol,lehetosegekbol adodo kulonbsegeket.

**

a kulonbseget("Ha a gyereknek azt tanítom ami régen volt") Te latod, a lenyeg ugyis az h a sajat csaladotokon belul mi az a szemelyes elmeny amit tapasztal. Az a fontos hogy hiteles legyen: azt tudod atadni amit helyesnek gondolsz ;). Gyerkőcök megérzik ha valaki megjatsza magat..
A legjobb, ha tudsz gyúrni egy saját egyveleget: a saját értékeidnek megfelelő verziót ami ma is megállja a helyét. Változnak a körülményeink, sok dolgot nem lehet 1az1ben átvenni az elődöktől. De sok esetben nem is forma abban sem a lényeg, hanem amit közvetíteni tudott.

"teleszórják szeméttel a várost"

Úgyérted bármilyen összetételű bármilyen eseményre érkező tömeg akárkikből, mindig és mindenhol.

Tudod az úgy van hogy kivonul pártizezer ember valahova, majd ha ebből csak 1% szemetel, te máris azt fogod látni hogy szemétdomb lett az egész placc.

Az állami ünnepet meg ne bántsd, mindenhol ez a szokás.

Hát igen. Csak az van, hogy a ballibek vinnyognak, hogy "mecsoda szemét" maradt az állami ünnepet megünneplők után, de ha valami szivárványos, vagy BLM jellegű rendezvény után marad hasonló, valahogy nem veszik észre. Max. annyi a reakció, hogy ez a "nagyvárosok sajátja".