/MEGOLDVA/ SSD meghajtó formázhatatlan.

Sokáig egy T420 Thinkpad, DVD helyére egy hdd keretben használtam a Kingston 120Gb-os SSD meghajtóját, mint háttértár. Néha azt láttam, hogy a működést jelző zöld led, egyfolytában világít, ekkor be is lassult a linuxom működése, majd helyreállt minden, aztán egyszer csak nem volt adat az SSD-n, viszont bios és oprendszer is látta, hogy az eszköz csatlakoztatva van. Próbáltam rátelepíteni több oprendszert is, ám akár ebben a keretben, akár a rendes meghajtó keretbe tettem ezt az SSD-t, mindig azt kapom a törlésre klikkelve, hogy nem írható a partíciós tábla és a telepítés nem folytatható. UEFI be van kapcsolva a BIOS-ban, kipróbáltam direkt EFI-s Mageia8 linuxal is, ugyanezt kaptam. Helyre lehet tenni fsck-al, vagy nincs ilyen helyzetre opció?

Megoldás: KUKA :-)

Hozzászólások

fsck filesystemre van, particiós táblán az nem fog segíteni. az ssd-d meghalhatott.

Vegyél egy új SSD-t. Úgy tűnik, ez elpusztult. Bár itt valamiért egyesek védik az SSD-ket, nekem is az a tapasztalatom, hogy sokkal megbízhatatlanabbak, rövidebb az élettartamuk, mint a HDD-knek. Van egy 500 GB-os Western Digital HDD-m 33781 üzemórával a háta mögött, semmi baja. SSD-k belátható idő alatt hullanak el.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"SSD-k belátható idő alatt hullanak el". Annyira ezzel azért nem találkoztam. De igen, a technológia miatt adott.

Nem tudom ki védi, de tény, hogy e nélkül manapság (ok, legalább 6 éve már) használhatatlan egy Windows.

Ott történt nagy hiba a gépezetben, hogy mivel ez igen kiszámítható technológia kéne legyen, meg ugye az "M.I." korát éljük, mégis igen furcsa problémákat generálnak az SSD-k. A normális az lenne ha egyszerűen csak olvasható üzemmódba kapcsol ha érzi, hogy nagyon vége és kész. Egy Secure Erase-t így még el kéne fogadjon, de ennyi.

Mondjuk úgy SSD-t venni tudni kell :D

Nekem kb 10 éves SSD-m van a notiban

Power_On_Hours_and_Msec 0x0032   062   062   000    Old_age   Always       -       33792h+30m+40.690s

Mai napig hasít :> jah OCZ vertex3 a gyártó sincsen már régóta.

Fedora 38, Thinkpad x280

Szerkesztve: 2021. 08. 28., szo – 19:46

"smartctl -a /dev/sdX" mit ír ki arra az SSD-re? Első sorban "177 Wear_Leveling_Count" érdekelne, a Value oszlopban levő érték. Debian/ubuntu és azt hiszem kb minden más rendszernél a smartmontools csomagot kell ehhez a parancshoz telepíteni.

Igen, látja:

NAME        MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda           8:0    0 111,8G  0 disk  
├─sda1        8:1    0   300M  0 part /boot/efi
├─sda2        8:2    0 103,3G  0 part /
└─sda3        8:3    0   8,2G  0 part [SWAP]
sdb           8:16   0 111,8G  0 disk
 

Akkor hozzá tudsz férni, de ez vélhetően ebben a pillanatban igaz, s öt perc múlva, már lehet, hogy nem így lesz. Próbáld meg felcsatolni a filerendszereket read-only, aztán menteni, ami menthető és fontos.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Aztán majd jön két nap múlva sírva, hogy kukába ment fél napi munkája. Inkább üljön kerékpárra, vigyen magával egy távcsövet, és nézegesse a madarakat, mint egy döglött SSD-re tegyen oprendszert vagy file-okat mindhiába. :) Apropó, kereket kellene szerelnem a kerékpáromon. ;)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen. Te mennyire bízol meg olyan háttértárban, amelyről egyik pillanatról a másikra minden eltűnik? Még ha átmenetileg megint használhatónak tűnne, akkor majd két nap múlva lesz ugyanez. Dobd már ki! De előbb egy dd paranccsal írd végig nullákkal, vagy törd össze, ne maradjon rajta személyes adat, titkosító kulcs, jelszó.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, SSD-kre vagy a blkdiscard való, vagy a secure erase, persze a motorháztető alatt mindkettő igazából TRIM-et hajjt végre, alapállatotba hozva a cellákat, kinullázva azokat. Ezért is van, hogy a blkdiscard részeként elérhető mindkettő, csak az egyik kapcsoló formájában. A dd-s teleírás az HDD-kre való.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

csak az adatokat torli, de pl. a logokat nem. bar azt en sem ertem hogy egy teljes ssd-nyi felulirasnal mi maradhatna meg a logokban.

https://wiki.archlinux.org/title/Solid_state_drive/Memory_cell_clearing

ha hasznalsz folotte titkositast pl LUKS-ot akkor nem paraznam tul

neked aztan fura humorod van...

Az olcsó Kinsgstonok ilyenek, V300, UV400, UV500, A400, nem megbízhatóak, hamar kidöglenek. Semmit nem tudsz csinálni, ha van rá még jótállás, akkor cseréltesd, ha nincs, akkor kuka. Nem lehet okosba javítani.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"Megoldás: KUKA :-)"

 

https://hup.hu/node/146506

 

Az SSD azóta is (5,5 éve) működött hibátlanul, bár egy ideje nem néztem rá, mert kihalt a notebook, amiben volt.

Köszönöm szépen. Ez egy Kingston ssd, ahogy elnéztem, sajnos ez csak windowsos programmal képes firmware-t telepíteni, nekem meg már 18 éve nincs ilyen a gépeimen, attól tartok, hogy vboxban nem fog rendesen hozzáférni a program az ssd-hez, hogy feltegye egyáltalán ha lehet a firmware-t. Most első körben azt fogom megnézni, hogy vboxban hogyan oldható meg.