Android One / Android 12 milyen telefonra?

Fórumok

Helló, jelenleg egy Xiaomi Mi A3-at hajtok, amin Android One fut, és szeretem, de sajnos kezd köhögni.

Alternatívát keresek, de nehéz a választás. A Nokia X20-at nézegettem, de semmi nem indokolja a kétszeres árat, gyakorlatilag +2GB RAM-ért meg az NFC-ért, ráadásul a kijelzője is csak IPS-panel az OLED helyett.

Nekem nagyon jók a google stock appok, nem igénylem, hogy kis sárga emberek mindenáron jobban tudják, nem kell semmi custom gógyi, viszont működjön minden ami a stock Android 11-ben benne van (pl. hosszan nyomva a powert jöjjön fel az otthonautomatizálós képernyő pl.)

 

Ráadásul kínai-nokiáék ráraktak egy plusz gombot az Assistantnak, amit a boltban nézegetés közben 2x megnyomtam véletlenül, tehát ilyet biztos nem.

Igazából egy olyan gép kellene, ami hardware-ben hozza 2021-et (mint pl. a Xiaomi 11 8+GB RAM 64+MP kamerák, 90+Hz frissítés stb), de szoftveresen nincs szétbarmolva, azt az élményt adja mint az Android One / Stock Android / Android Pixel, nevezzük ahogy akarjuk.

Az igazi kérdésem az, hogy a hivatalos Android dev oldalon (https://developer.android.com/about/versions/12/devices) van egy gyártó/termék lista, ahova a béta portolva van.

Q1: Ez azt jelenti egyben, hogyha kijön a végleges verzió is, akkor kvázi ezek custom stock android phone-ná frissíthetők?

Q2: Ha hivatalos developer romot rakok a készülékre, akkor azon bármi titkosítás / banki funkció / NFC fog működni, vagy az unlocked bootloader miatt felejtsem el?

Q3: Milyen a fenti kritériumoknak megfelelő gyártó jöhet szóba még? OnePlust, Motorolát az elmúlt 4 évben nem láttam. Valaki használ ilyeneket? Köszi!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 08. 17., k – 17:40

Q1, Q2: igen. Annyit hozzátennék, hogy nem kötelező a DevPreview telepítése, csak van rá lehetőség.

Q3: Ami a linken van, más gyártó nem jön szóba.

Szerkesztve: 2021. 08. 17., k – 17:59

Ráadásul kínai-nokiáék ráraktak egy plusz gombot az Assistantnak, amit a boltban nézegetés közben 2x megnyomtam véletlenül, tehát ilyet biztos nem.

Ezt a beállításokban ki lehet kapcsolni, onnantól nem fog csinálni semmit.

Egyébként egy Nokia G20-at vettem nemsokkal a megjelenése után, a használója meg van vele elégedve. De gyanítom neked komolyabbak az igényeid.

Csak kíváncsiságból érdekelne, miért kell feltétlen stock androidos készülék? Csak mert nekem is Xiaomi van, és semmi problémám a Miui-val. Sőt, az opcióként kínált Nova Launcherrel használom, ami annyira jól testre szabható, hogy a másik, stock androidos telómat is azzal használom.

Én nekem egyik kitétel a stock android vagy minél közelebb hozzá *ui kizárva. És hogy miért ? 2010 óta androidozok, akkor még az volt az android amit a google kiadott (megálmodott), nagyon kis eltérések már akkor is voltak. Azóta is csak olyan telefonjaim voltak ami minnél stock android közelibb. A jelenlegi pixel4a val végre révbe értem :D 

Fedora 38, Thinkpad x280

Mivel a Xiaomi az A3-al befejezte az Android One készülékek sorát (3 db volt A1, A2, A3), így a jelenlegi Mi 9T pro után én is a pixelt néztem ki. Kb 1 év múlva lesz esedékes. Illetve ez tolódhat kb. fél évet ha úgy jön ki az akkor aktuális Pixel.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Őszintén? nem érdekel a pimpelés már, pont ez, hogy a Mi appokba 5 éve nem sikerült rendes dark modeot fejleszteni, tök szarul néznek ki, sokszor magukba is dőlnek (mi fit, mi home), próbálom ezektől távol tartani magam, de egyelőre még kellenek, de viszketőfrászt kapok mindig tőlük.

~ubuntu, raspbian, os x~

A MIUI-ban találtam egy "Videók" nevű appot, amit nem lehet

- letörölni

- letiltani

- bármilyen egyéb módon eltüntetni

Tudnék ömlengeni hosszú sorokon keresztül, hogy milyen jelek alapján nem bizom benne. De egyszerűen csak: miért csinálnak ilyeneket?

 

https://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2020/04/30/exclusive-warnin…

https://lucacesarano.medium.com/xiaomi-super-bloatware-list-2020-db38ac…

https://technastic.com/xiaomi-bloatware-list-miui/

 

A fentieket lényegében elő lehet venni bármelyik gyártóra, amelyik nem Android One -t tol vagy amin nem valami rendes custom rom fut (pl. LineageOS).

Szóval én mindenképpen maradnék a Pixel vagy Android One vonalon, az összes többi android vendort elkerülném, mert senki sem tudja hogyan módositották a ROM-ot.

Épp elég hogy a Google viszi az adataidat, nem kell ide még egy másik cég.

...2021-ben 16MP-es kamerát.... hát 

Mindenki dobja is ki a Nikon D4-ét. :) Nagyon sok egyéb paraméter van, ami sokkal fontosabb (pl.: szenzor mérete, típusa, magas ISO zajszint, stb.), nincs egyenes arányosság a MP és a képminőség között. És akkor még csak a szenzorról beszéltünk, pedig az előtte lévő optika és fények sokkal nagyobb részben befolyásolja a végeredményt.

Mobiltelefon szinten nézve rengeteg teszt van, ahol egyértelműen látszik, hogy egy kisebb felbontású gépnek lehetséges, hogy jobb a végeredménye.

Ráadásul egy csomó embert hidegen hagy a kamera. Nekem a kulturált szoftver sokkal fontosabb. Igazából három dolog érdekelt mindig is: fizikailag normális legyen (4,5-5,5 között kb), kulturált hosszan támogatott szoftver, jó akksi idő. Amiken a mobilpiac általában pörög, pont nem ezek. :(

Az megvan, hogy a gyártók digitális zoommal trükközve érik el a magas megapixel számokat? Pl. itt van 3 tesztkép a Xiaomi Mi 11 Lite 5G és az Apple iPhone 12 Pro összehasonlítására. A kép több pontján is észrevehető a digitális zoom, de talán ez a részlet a legárulkodóbb. A sűrűbb sávozású félkörben a kisebb felbontású fotókon kialakul a Moiré minta, mivel a sávok szélessége alig 1-2 pixel. Viszont a 64MP-es fotón nem szabadna ugyanannak a mintának kialakulnia, mivel a sávok kétszer szélesebbek.

Mondhatni off, de kegyetlen mennyire kókány, rossz teljesítményű major updateket raknak ki. Nekem mi a2 van, de a magát felerőszakoló 10es rendszer olyan dögletesen laggol, hogy néha nehéz bejövő hívásra is reagálni. Sajnos nem az első gyártó, akiknél azt tapasztaltam, hogy csak eladáskor van nagyjából rendben a teljesítmény, aztán a verzió lépős frissítést meg egy talicska aprómajommal csináltatják meg és bugos vagy lassú. 

Múltkor előkapartam az előző telefonomat és körket vert reszponzivitásban erre. Szégyen.

nekem is A2 volt, 1 nappal a garancia után lemerült 0%-ra és nem kapcsolt be többet, aztán vettem bele új akksit pár hónappal később, azzal életre kelt 3 órára, de jött rá egy OTA update amibe belefagyott, és soha többet nem bootolt fel azóta se recovery-be, se semmibe :D

~ubuntu, raspbian, os x~

valószínűleg jobban kijön, ha valaki használ rajta alkalmazásokat. De amúgy te az internet a panaszokkal, meg hogy valami bug van a flash írásával, mert laggol tőle.
https://issuetracker.google.com/issues/118036531

resetelgetés meg nem pálya, mert nem akarok mindent áköltöztetni másik készülékre, hogy reseteljem, aztán meg mindent visszaköltöztetni. Ez akkoriban még működött, amikor semmit sem számítottak a telefon lévő app hulladékok, de manapság a kétfaktoros authentikációs appok tucatjával nagy szopás lenne.

Ez így van, van is a tartalék telefonon róla "backup". De más authentikátor is van és szolgáltatások is vannak, amelyek a saját appjukat használják második faktornak. Ha minden egy appban lenne / két készüléken is lehetne, akkor sima ügy lenne. 

4/64-es, de nem fogjuk itt megfejteni, hiszen évek óta nem sikerült megfejteni senkinek. Nem egyedi hiba, hanem egy rakás szar, amit a xiaomi művel vele a 10 upgraddel. 3rd party mókolt romokkal lehetne talán jobb teljesítményt kapni, de nem azért vettem android one rendszerű készüléket.  Kinőttem már ebből, én használni akarom, nem hekkelgetni, aztán szopni azzal, hogy melyik program tagadja meg a működést. Mobilfejlesztős koromból van egy marék régi, mókolt romos készülékem. De most már más a munkám és nem a telefonom lelki életének pátyolgatásával akarok foglalkozni. Elővéve az előd vernee thor-t, amire nem hivatalos 8.1-et tettem akkor ahogy leköltöztem róla, hát durván gyorsabb és responzívabb atz a készülék úgy, mint a hivatalos rendszerrel a mi a2. És emlékszem, hogy 9es rendszerrel még ez sem volt ilyen kukaszökevény. 

De komolyan... leegalább egy tucat alkalmazás van, ami szolgáltatáshoz, előfizetéshez második faktor is. Ezeket mind át kéne költöztetni másik készülékre (van ami csak egy helyen lehet aktív), ha mókolgatni akarnám.

Csak azért írtam be ide, hogy plusz megerősítés legyen, el kell felejteni az ilyen készülékeket, amit valami külső cég ígér majd éveken át szinten tartani. Nem képessek rá, alkalmatlanok rá. 

Nem tudom, hogy az MTK vagy a MIUI áll-e a hátterében, de Redmi Note 9 és Poco M3 PRO 5G mellett is azt tapasztaltam, hogy a telefon az első hetekben rendkivül reszponziv, majd egyre gyakrabban és erőteljesebb lag-ok jönnek elő: lassú kontextusváltás, akadozó navigáció a menüben és weboldalak scrollozása közben.

Irgalmatlanul idegesitő, inkább távol tartom magam a Xiaomi-tól. :)

Volt egy MI A1-em, imádtam, de egy rossz pillanatomban a gyerekek közé esett a kádba... :'( Sebaj, Mi8-ra van lineage, legyen egy aktuális mi9, arra is lesz majd biztos. Hát azóta is várom. Hogy a miui egy mekkora kalap bloatware phoshalom... Lassan begolyózok tőle. De a mai telefonok egy lélektani határ felett vannak árban, pedig egy oneplusszal kiegyeznék... :S

Oké, de mi a magyarázat arra, hogy a kicsomagolt telefon hibátlanul pörög, majd pár hónapon belül a halálba lassul?

Talán pár security update volt a kettő között, Poco esetén most kezdett irgalmatlanul lassulni, az utolsó release (12.0.10) két hete jött rá, semmilyen új applikáció nem lett azóta telepítve.

Akku miatti trothling kizárt a telefon kora miatt, úgy tűnik az összes magot a névleges frekvencia környékén pörgeti folyamatosan.

Van hogy a biztonsági frissítés rontja a teljesítményt, mert a gyorsaságot adó rövidítést kellett kivennüik. Van, amelyik fajta készüléknél vagy akár készülék sorozatnál lassabb, gyengébb minőségű flash chipeket használnak, aminek romlik a teljesítménye, lelassul. Vagy a kernel vacak és attól áll fejre. 

Ahogy már írtam, nekem az a benyomásom - még android app fejlesztő koromból -, hogy ha főverziót lép a rendszer egy készüléken, azt már lehet valami külsős fejlesztőcsapattal tákoltatják össze. A lényeg, hogy olcsó legyen, mert az már csak kiadás, nem fizetnek érte külön az ügyfelek. A kernel pedig általában a chipset készítőitől jön a mellé tákolt alap androiddal együtt. Aztán azt skinnelik fel a gyártók. Találkoztam már olyannal is, hogy egy rendszerhiba bizonyos huawei készüléken és pár teljesen noname készüléken jött ki. Kiderült, hogy pontosan ugyanaz a renszer futott rajtuk, ugyanaz a chipsetes készülékek, csak a gyártóhoz volt skinnelve. És persze ez is eladás után később jövő főverzióváltással került be. A xiaomi kapcsán meg a mi box egy jó példa arra, hogy mennyire nem egyenletes a minőség. Voltak időszakok, amikor szinte tökéletesen működött, máskor meg fél-egy évig a használhatóság határán volt, mert főverezió váltás után újra mindent előröl kezdtek, a régi chipsetgyártótól kapott kaka kernellel nulláról elkezdték újra javítgatni az előző főverzión már kijavított hibákat. Lehet komoly problémák vannak a folyamataikkal, hozzáértésükkel is. Persze ez is lehet valami alvállalkozó csapat. A márka csak a díszlet, mindenféle terméket, termékcsoportot más alvállalkozók tákolgathatnak.

A nyáron egyébként akkut cseréltem a telefonomban, mert 2 éves kora körül már csak fele annyit időt bírt. Gondoltam, hátha a teljesítmény ettől is függ. Hát az nem változott. Hogy dögletes, hol elmegy. Régebben 4-5 ös android időszakában volt hogy egy folyamatokat figyelő appal meg lehetett találni, ha valami alkalmazás update ragad be hátra és az eszi, lassítja a készüléket. De az újabb androidokon már nem tudom mi folyik a háttérben. Amit nem kéne azt kilövik, amúgy meg laggol. A fele ram üres folyamatosan, lehet az idióta kretének túl aggresszívra állították a háttérfolyamatok irtását és a mai sok ramot foglaló appok folyton egymással küzdenek és mentegeti ki az állapotukat a flashre.

Szerkesztve: 2021. 08. 19., cs – 10:24

Szeretném jelezni a fősodratú uraknak, hogy a világ eddigi legjobb mobil oprendszerét a szeder nevű cég hozta össze.

Gyömbérkenyeret / nugátot vagy pitét is foshatnak az ábécénél -> akkor sem lesz jó (belassul fos, tervezetten avul... és olyan mint az Xp (tele van lyukakkal)...///444!!+

"Q2: Ha hivatalos developer romot rakok a készülékre, akkor azon bármi titkosítás / banki funkció / NFC fog működni, vagy az unlocked bootloader miatt felejtsem el?"

 

A linkelt dev oldalon a Mi 11-nél semmi utalás nincs arra, hogy unlockolni kellene a bootloadert. (Eléggé furcsa lenne egy Developer Preview Program esetében, de nem mélyedtem bele a témába.)

 

"Q1: Ez azt jelenti egyben, hogyha kijön a végleges verzió is, akkor kvázi ezek custom stock android phone-ná frissíthetők?"

 

Ezt a "custom stock android phone" kifejezést te találtad ki? :) 

Developer Preview-re akkor érdemes frissíteni, ha fejlesztő vagy és azelőtt akarod megnézni, hogy szanaszét dől-e a saját alkalmazásod, mielőtt kiadják az első publikus verziót abból az Android-ból... ebből adódóan, ha DP-re frissítesz, akkor bizony benne van a pakliban, hogy az alkalmazások nem fognak jól működni... de miért is kellene ezen csodálkozni?

"BEFORE YOU BEGIN:
1.Please don’t forget to backup your data before upgrading to Android 12.

..."

 

Én simán kísérleteznék vele. Mondjuk nem árt tisztában lenni vele, hogy egy beta developer preview nem éles rendszer frissítésére való. Tiszta install, felkészülés bármire.

Szerintem itt nézelődjél!

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Fater ugyanebben a cipőben jár, csak MI A2-vel, és a töltőcsatlakozója kezdi megadni magát (nem, nem koszos, rendszeresen takarítva van, leejtve nem volt) Nokiát nem szeretne, a Pixelt meg drágálja.

Az 5a 5G-t érdemes lenne megvárni  (nekem 4a 5G-m van) a fentebbi "révbe érés"-es kommentekkel együtt tudok érezni, az egyetlen negatívum hogy nekem a telefon hátlapján a tok alatt megkopott a gyári festés valamiért (igény esetén képet tudok róla küldeni), de más negatív dolgot nem tapasztaltam.