Három hét múlva törvényes fizetőeszköz lesz El Salvadorban a Bitcoin

Előzmények itt.

Hozzászólások

Ettől szörnyen rosszul vagyok. Az összes nagytudású kriptomegmondó, meg híroldal harsogja hogy így a bitcoin meg úgy a bitcoin dollárban. És mennek az ethereum/dollár meg akármi/dollár chartok elemzései.

Mintha egy éjszakai metróban áramszünet idején napszemüvegben rohannának előre.

A hagyományos pénz világában a dollár a mérték. a kriptovilágban a bitcoin. Egyetlen egy átjárás van, a bitcoin-dollár( vagy euró esetleg)

Onnantól, hogy te ethereumot vagy bármi más altcoint vettél, onnantól annak a bitcoinban mért árát kell figyelni, az, hogy dollárban nézik az porhintés, de kell a mosdatlan tömegnek mert úgy tudja perspektívába helyezni.

Magát a hírt viszont üdvözlöm! Jöhet még több ország!

Én nem szkeptikus vagyok hanem pesszimista ... kiváló, zseniális technika és matek, és hozzá az emberek akiket semmi sem érdekel csak a gyors profit.

Minden crypto meg akarja váltani a világot a privacy-ségével, gyorsaságával, mindenével, de közben mindenkit csak az izgat hogy hány dollárt tud nyerni ha adja-veszi.

Forintot nem ér az egész abból a szempontból amire kitalálták.

Mondjuk ha már egy ország fizetőeszközként fogadja el, az a (fentiek miatti) extrém volatilitást elsimithatja, vagyis akár a jövőben alkalmas is lehet mint hétköznapi fizetőeszköz. Forintban Magyarországon általában 10 évekig ugyanannyiba kerül egy darab zsemle. Ezt nevezzük fizetőeszköznek.

ha egy orszagban minden ar egyfele "penznemben" (jelen esetben btc) van megadva, akkor az import/exporton kivul lenyegtelen a $-ban mert arfolyam: ha 1kg alma 1btc, 1 kg korte meg 0.5 btc, akkor ugyanugy 2 kilo kortet tudok venni 1kg alma eladasaval, es mind1 hogy 1000$ vagy 100k$ az btc ara. 

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Pont ezt a lokális valuta trükköt igyekezett már eljátszani sok autokratikus rezsim. Elég csak a Szovjetunióra gondolni (de a mai Oroszországgal se nagyon fognék mellé).

A coin-ok esetében azonban szerintem pont fordított a helyzet: a coin eleve országhatáron átívelő dolog. Pont hogy nehezebb diktatórikus módon rögzíteni az árfolyamát.

Öröm volt olvasni, annyira szépen fogalmaztál.

A Bitcoin - szerintem - mint forgalmi pénz nem fog hosszú távon beválni. De az altcoinok közös nevezője lehet a jövőben, ahogy Te is írod.

Szintén üdvözlöm a hírt. Végre egy lépés, hogy a hagyományos pénzeket - azok minden bajával - egyszer magunk mögött hagyhassuk.

Ha jól veszem ki, már csak hetek kérdése, hogy El Salvador új tulajdonosa Elon Musk legyen.

Nem tudja valaki, Bitcoinban hogyé' fáj egy ekkora ország?

Arra rá fognak cseszni a salvadoriak, mert Maszkovics Ilonka meg be fogja tiltatni, mert nem nagy barátja a shitcoinnak. Amúgy nem fáj, hogy egy ilyen kicsi és szegény ország elfogadja, inkább csak rossz példával szolgálnak, és saját magukat károsítják meg. Nem véletlen, hogy a nagyhatalmak az ellenkező irányba mennek, Kína, meg az USA meg majd üldözni kezdi, mert rájöttek, hogy milyen blama az egész.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Innentől kezdve meg ne halljam még egyszer, hogy a Bitcoin nem pénz! Esetleg azt, hogy HOL NEM pénz ... :D

trey @ gépház

1; A dollár és az euró azonos technológiát képviselnek. A Bitcoin valami egészen más.

2; A jelenlegi pénzrendszerben a dollár mindenki szerint a "végső viszonyítási alap", a dolog, amivel kapcsolatban nincs több kérdés. A dollár az dollár.

A Bitcoin akkor válhat elfogadottá, ha ugyanezt a szerepet be tudja tölteni. Vagyis ha azt mondják neked, hogy valaminek az ára 1 Bitcoin, akkor meg se fordul a fejedben feltenni azt a kérdést, hogy jó, de az hány dollár.

Mert a Bitcoin az Bitcoin.

Szerintem ez pont nem hiányosság.
Sajnos a mindenkori hatalom pont a saját problémáit kezeli vele ami nem feltétlenül esik egybe a közember problémáival.
Mint minden intézmény, a mindenkori kormány egyik legerősebb érdeke a self-preservation interest, ami sokkal fontosabb lesz számára, mint azok az érdekek, amiket - elvileg - képvisel.

Várom azt a pillanatot, amikor a hatalmon lévőknek eggyel kevesebb szabadságfoka lesz trükközni és hazudni. Ide értve a teljes bankrendszert és pénzügyi szektort is.
Várom azt a pillanatot, amikor a pénzügyi rendszer átlátható és kiszámítható lesz.
Várom, hogy közvetítő (és dézsma) nélkül történhessen hitelezés.

(Félreértések elkerülése végett: ezeket nem kimondottan a Bitcointól, hanem a blockchain-től mint technológiától várom.)

Persze azt is értem, hogy a jelenlegi rendszer kisebb és nagyobb haszonélvezői késleltetni szeretnék ezt.

Kivéve, amikor azt kérdezik, hogy a dollár hány uncia arany.

Igen, de amikor tömegesen ilyen kérdést tesznek fel az emberek, azt a helyzetet úgy hívják: gazdasági válság.

Normálisan fordítva merül fel még ez a kérdés is.

Várjuk meg hogyan lesznek kiírva az árak. Dollárban vagy Bitcoinban?
Ha Bitcoinban írják, akkor hogyan kezelik le a volatilitás?
Mizu a fizetésekkel?
Egy 30-60-90 napos kereskedelmi hitel esetén milyen devizában lesz kiállítva a számla?

Szerintem ez popcorn. Lézerszemű vezeti az országukat. Azt gondolja, hogy ettől a húzástól irány a Hold. Növekedésben pedig a szlogen: a végtelenbe és tovább. Ebből látszik, hogy elemi matematika kimaradt.

Van felső korlát per db. Nem lehet belőle nyomtatni. Nem lehet belőle elvonni, mert decentralizált.
Hogyan is nézne ki az elvonás? Az ottani jegybank rendelkezik dollárral, amit elvonásra költhetne, de ekkora vagyona sohasem lesz. Ugyanis a Bitcoin kapitalizációjához képest nincs annyi Bitcoinon kivüli pénze, hogy érdemben hatást gyakorolhasson a Bitcoinra.

 

El Salvador hivatalos pénze 2001 óta az USA dollár.

"A kevesebb mint 7 millió lakosú Salvador gyakorlatilag ki van szolgáltatva a becslések szerint 2,5 millió USA-ban élő emigráns salvadorinak. A salvadori GDP 17%-át a remesas, azaz a külföldön – főleg az Egyesült Államokban – élő salvadoriak pénzküldeményei teszik ki. Az éves pénzforgalom közel 2,5 milliárd dollár, sokan nem dolgoznak, csak a rokonoktól érkező csekkeket várják, így tengetik életüket."

forrás: wiki

 

Vagyis folyamatosan Bitcoin-t kell vásárolniuk és dollárt is a kereskedelemhez. :)

Azt mondom faszok. Azt csinálnak amit akarnak. Lézerszeműek tapsolnak. Fogalmam sincs milyen képzelt előnnyel jár ez a  dollárhoz képest számukra.

Tegyük fel, hogy az árfolyam nő: ekkor egyre kevesebb Bitcoin érkezik az usánkából az országba
Tegyük fel, hogy az árfolyam csökken: ekkor egyre kevesebbet ér a megtakarításuk
Tegyük fel, hogy a mozgások kiegyenlítik egymást: ekkor az összes spekuláns megjelenik majd náluk és kifosztja őket
Tegyük fel, hogy az árfolyam fix: ekkor a bankrendszerükön kívül kerül a pénzmozgás, így az adózás kb ellehetetlenül

ps.: ezek egyszerűsített szkenáriók

Mintha Mátyás királynak magyaráztad volna Marsra szállást :D

Biztosan megertette volna, meghoditasra varo terulet, el lehet foglalni, az hogy a Fekete Sereg foldon vagy urben megy oda reszletkerdes :D

Szerintem azt magyarazd el az embereknek (pl. nekem) ha akarod, hogy miert tegye valaki penzet egy olyan "eszkozbe" aminek az erteke naprol napra valtozik es nem tudni miert es merre fog menni. Sokan (pl. en sem) nem tozsdeznek, nincs kedvuk figyelni a hireket/arfolyamokat/stb. anelkul pedig bukas, bar ha a majmok is jol tozsdeznek hosszu tavon akkor lehet mindegy (van rola cikk a neten valahol). Az ido lehet, hogy neked dolgozik, de nem mindegy, hogy az elkovetkezendo 10-30 vagy 2-300 evben lesz belole valami ertelmes dolog ami nem spekulansok jatekszere (es nem lesz ekkora energia igenye). Amerre "fejlodik" a crypto legkozelebb mar szamitogepeket kell kalapaccsal szetverni a kovetkezo "coin" banyaszatahoz, celzok ezzel az SSD-ket kinyiro cpypto-izere.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Lazán kapcsolódik:

Betiltották a bitcoint, azonnal a világ második legnagyobb piacává váltak

Hol van a kapcsolodasi pont?

Betiltottak -> az emberek tovabbra is hasznaljak -> ha porul jarnak akkor magukra vessenek. Ne haragudj, de ezzel az analogiaval valami kabitoszert is be lehetne helyettesiteni a bitcoin helyere. Nem latom hol az osszefugges, annyit latok, hogy a gazdasag valoszinuleg nem all tul jo labakon sem Nigeriaban sem El Salvadorban. Az emberek hasznaljak a bitcoint mert nincs bizalmuk az allamban, de hasznalhatnanak helyette aranyat vagy kauri kagylot is

(https://en.wikipedia.org/wiki/Cowrie#Monetary_use)

Erdeklodve kerdezem, nem ertem jelenleg miert eri meg bitcoinnal foglalkozni. Szamomra tovabbra is spekulacio szintu, vagy bejon vagy nem. Ha 1 vagy 10 HUF lenne 1 BTC biztos vennek, de nem jelenlegi arfolyamon, miert van ekkora erteke?

 

[szerk.] Ez a kapcsolodo cikk engem jobban aggaszt: https://index.hu/gazdasag/2021/08/03/a-kriptovalutak-a-klimavaltozas-ok…

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"Ha 1 vagy 10 HUF lenne 1 BTC biztos vennek, de nem jelenlegi arfolyamon""

Azt mondod reális lenne, ha az összes bitcoin ami valaha is létezni fog érne 20 millió vagy 200 millió forintot? Ezen osztozna a föld összes embere?

"miert van ekkora erteke?"

Mert jelenleg ennyire taksálja a piac. Ha valóban ez lesz mindenki fizetőeszköze/megtakaritása, akkor nyilván ennek 100x-osását is érheti, ha semmire nem lesz jó, akkor pedig 0 ft-ot ér. A valóság pedig valahol a kettő között lesz, de semmi különös nincs benne, hogy most éppen 14 milliót ér darabja.

Azt mondod reális lenne, ha az összes bitcoin ami valaha is létezni fog érne 20 millió vagy 200 millió forintot? Ezen osztozna a föld összes embere?

Erre azzal valaszolnek, hogy "jelenleg ennyire taksálja a piac", az en egyszemelyes piacom :) Lehet, hogy nem realis, de nem adnek erte tobbet.

A valóság pedig valahol a kettő között lesz, de semmi különös nincs benne, hogy most éppen 14 milliót ér darabja.

Mivel nem hivatalos fizetoeszkoz egyik nagyhatalomnal sem (El Salvador nem az), ezert nincs akadalya, hogy holnaptol valaki(k) bevezesse(k) a pl. bitcoin2-t mint egy nagyhatalom (vagy az egesz bolygo) digitalis penznemet, onnantol kezdve donthetnek ugy, hogy mas hasonlot nem fogadnak el. A lufi kipukkant...

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"Lehet, hogy nem realis, de nem adnek erte tobbet."

Erről szól az értékpiac. Neked 1-10 ft-ot ér, ezért nem veszel, emberek millióinak pedig 14 milliót ér és veszik.

"Mivel nem hivatalos fizetoeszkoz egyik nagyhatalomnal sem (El Salvador nem az), ezert nincs akadalya, hogy holnaptol valaki(k) bevezesse(k) a pl. bitcoin2-t"

Ennek semmi köze ahhoz, hogy "hivatalos"-e egy fizetőeszköz. Többszáz hivatalos fizetőeszköz létezik a világon ("bitcoin2"-ből pedig mégegyszer ennyi), mégis bárki bevezethet bármikor egy töbszáz+1. új "hivatalos" fizetőeszközt és mondhatja azt, hogy ő márpedig nem fogadja el a 117. fizetőeszközt. És? Attól még az emberek vigan kereskedhetnek olyan fizetőeszközzel amilyennel csak szeretnének és annyit adnak érte amennyit szeretnének. Úgy gondolják, hogy nem baj, sőt előnyös, hogy nem áll mögötte egy állam aki nyomtathatja az új, nagy cimletű papirlapokat, ha fogytán van a pénze.

"A lufi kipukkant"

Ettől nem pukkan ki a lufi. Ez a lufi 12 éve nem akar kipukkadni, pedig megmondák az okosok, hogy most aztán kipukkad 1 centnél, aztán 1 dolllárnál, aztán 100 dollárnál, aztán 1 000-nél aztán 10 000-nél, most pedig a 100 000 az új pukkanás. Aztán amikor jött egy (sokadik) lejtmenet, akkor bőszen mondogatták, hogy ugye megmondtam, hogy aztán tátott szájjal nézzék ahogy az előző csúcs 10x-esére felmegy az értéke.

Miért kéne beletenni a pénzedet? Tarthatod a megtakarításodat bármiben. Ahogy most sem kötelező egyáltalán devizában sem tartanod. Lehet ingatlanban vagy akár aranyban is.
Ettől még lehet cashflow eszköz. Legfeljebb egy-két havi fizetésnyit felhalmozva.
Ha kiállja az idő próbáját, a volatilitása helyre fog állni.

Arról nem a coin tehet, hogy az SSD technológia egy rakás szar. Kb. akkor lesz már csak jó a következő generáció, ha semmire nem használod. Eldobhatóra sikerült ez is.

Ettől még lehet cashflow eszköz. Legfeljebb egy-két havi fizetésnyit felhalmozva.

Ez lehetseges, nekem egyelore kenyelmes az ha a digitalisan tarolt penzemre a bank garanciat vallal (vagy az OBA, akarmi) es ha lemasoljak a kartyamat aztan levesznek rola X osszeget Kinaban utana azt idealis esetben visszakapom. Ilyesmit egyelore nem tud a bitcoin, tranzakcional nekem kellene megbizonyosodnom rola, hogy nem-e valami gyanus helyen valtom at, jo tarcaba utalom, stb. Nem vagyok kepben teljesen, de a hirekbol nekem ez jon le, lehet nem pontos amit irok, de egyelore tobb a veszelye mint az elonye. Ha mondjuk egy auto vagy haz arat bukod rajta az ciki, mert mondjuk elgepeltel egy karaktert vagy rosszul adtak meg neked a cimet.

Arról nem a coin tehet, hogy az SSD technológia egy rakás szar.

Ezzel reszben ertek egyet, az SSD nem tokeletes, de rendeltetesszeru hasznalat mellett tobb irast toleral mint banyaszattal. Ha a banyaszat miatt semmisul meg valakinek fontos adata a fenti allitassal nem fogod megnyugatni.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

az csak illuzio hogy visszakaptad a penzed: a penzed mar reg a csalonal van, ami kaptal az a bank _sajat_ penze. azt elobb-utobb szeretne viszontlatni a sajat zsebeben, igy majd az ugyfelektol (vagyis toled) ujra beszedi. persze ha lenyultak 10M-ed, akkor megmaradt a vagyonod, de ha meg nemvolt visszateritesed, akkor eddig csak mas visszateriteset "dobtad" ossze :)

Ha mondjuk egy auto vagy haz arat bukod rajta az ciki, mert mondjuk elgepeltel egy karaktert vagy rosszul adtak meg neked a cimet.

Ebbol azt veszem ki hogy kb semmit nem olvastal utana ennek a temanak: az addressben egy eleg nagy checksum van, eleg sok betut kell elgepelni (azt is megfelelore) ahhoz hogy abbol ujra valid address legyen.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

persze ha lenyultak 10M-ed, akkor megmaradt a vagyonod

Itt a lenyeg, bitcoin eseten erre semmi esely, keszpenz eseten is konvergal a nullahoz.

eleg sok betut kell elgepelni

Akkor tegyuk fel, hogy a cim jo, de egy csalo all mogotte. Tudom, hogy kp-vel is ez a helyzet, de joval kisebb a kar (hacsak nem cipelsz magaddal egy taskanyi kp-t).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Kísérletnek nyilván jó lesz, megmutatja, hogy képes-e a Bitcoin valódi pénzként működni. Az, hogy esetleg beledöglik a gazdaság, és vissza kell csinálni az egészet, benne van a pakliban.

Nem követtem a részleteket, ezért kérdezem: az egyetlen törvényes fizetőeszköz lesz, vagy megmarad mellette a dollár is? Ha az utóbbi, akkor az a tippem, hogy a fizetési forgalomban nem vesz igazán részt, inkább megtakarításra használják majd.

Na ez erősen az 'attól függ' kategória. Valaki, aki csak az adott országban él, dolgozik, az ottani fizetőeszközben kapja a fizetését, azt költi, és abból adózik, annak nem probléma, hogy ugyanabban a pénznemben fizeti az adót, akkor sem, ha közben a pénznem árfolyama ide-oda ugrál. Ha a jövedelem már több pénznemből származik, de csak a hazai pénzben kell fizetni az adót, az már problémás lehet ilyen esetben.

Na ez erősen az 'attól függ' kategória. Valaki, aki csak az adott országban él, dolgozik, az ottani fizetőeszközben kapja a fizetését, azt költi, és abból adózik, annak nem probléma, hogy ugyanabban a pénznemben fizeti az adót, akkor sem, ha közben a pénznem árfolyama ide-oda ugrál. Ha a jövedelem már több pénznemből származik, de csak a hazai pénzben kell fizetni az adót, az már problémás lehet ilyen esetben.

"Pénz minden olyan meghatározott értékkel bíró tárgy, amely a kereskedelmi forgalomban hosszabb-rövidebb ideig, mint állandó fizetési eszköz használatos, amelynek átadásával dolgokat lehet megvásárolni, illetve adósságokat törleszteni. A pénz szükségszerűen csereeszköz, vagyis a dolog árának megfelelő mennyiségű pénzt egy adott piacon a dologra el lehet cserélni. A pénz attól fizetési eszköz, mert a csereeszköz használata jogilag érvényes tranzakciót hoz létre. Ezen kívül a stabil értékű pénz elszámolási egység és értékőrző funkciót is képes betölteni."

Nem mondom hogy hivatalos, de ez van a wikipedia szócikk elején :) Ezek közül többmindent nem teljesitenek a cryptok.

engem erdekelne melyiket nem teljesiti? fizettek fele pizzat, volt kolcsonom cryptoban, es nemreg fizettem vele egy vpst. persze a dolog ara mas volt amikor pizzat vettek, meg mas amikor vpst fizettem. ettol meg mindenki megkapta amit akart: Hanyecz a pizzajat, en a vpsemet :)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szűkös, szubkulturális réteg csak ami elfogadja, a széles társadalom, gazdasági szereplők, kormányzat nem. Nem tudom megkapni benne a fizetésemet, nem tudok random boltokban fizetni, nem tudok vele ingatlant vásárolni, és még sorolhatnám. Van a belvárosban 1-2 BTC ATM is, de ettől még nem nevezném pénznek, mert ha csak BTC-m lenne, lehet hogy éhenhalnék.

Illetve ezt szerintem nem teljesiti:

"A pénz attól fizetési eszköz, mert a csereeszköz használata jogilag érvényes tranzakciót hoz létre."

japan jen-el is ehen halnal itthon, pedig az penz (allitolag :D). egy 10 eves dologrol beszelunk, eleg fiatal. technologialag a skalazassal meg vannak bajok, es a jogszabalyok is kezdenek felzarkozni: jovore 15% szja az ado rajta nalunk, sokan kicash-elnek majd ;) mar csomo cryptos kartya van, es egyre tobb helyet hallok ahol elfogadjak.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ahogy a változás is, könnyen előfordulhat, hogy a pénzről, vagy a nem pénzről szóló állítások megszűnnek igaznak lenni, a szakirodalmat ki lehet dobni, és a kommunikáció is nehézkessé válik.

De valóban, elég jelentéstelen az, hogy pénz, mert átdefiniálom a pénzt, hogy pénz legyen.

milyen iszonyú energia, politikai diplomácia, egyeztetések, erőfeszítés kell hogy egy ilyet véghez vigyenek
mindezt a pénzért hatalomért, nem a kisembereknek lesz jobb
 

nem a kisembereknek lesz jobb

Egyszer már kifejtettem. A kisembernek sosem lesz jobb. Pont. 

Mivel a Föld erőforrásai végesek, az elosztás miatt, ahhoz, hogy legyenek nagy emberek, nagyon sok kisember kell. Ahhoz, hogy ne legyenek kisemberek, nem lenne szabad nagy embereknek sem lenniük. Voltak elképzelések a kommunizmusra, de nem igazán jöttek be. Főleg, mert igazságtalan, hogy mindenki egyenlő legyen, hiszen nem mindenki egyenlően járul hozzá egy társadalom működéséhez.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2021. 08. 19., cs – 10:58

csinálnak egy kis happy kirakat országot hogy lám milyen jó nekik, lehet mutogatni hogy ez a jövő, és közben megtévesztett  milliókat fejnek majd meg a nagy nyugati társadalmakból?
 

Szerkesztve: 2021. 08. 19., cs – 11:49

Kivancsi vagyok ennek a mukodesere a gyakorlatban.

1. Az el salvadori melos megkapja a (napi/heti/havi) fizeteset bitcoinban

2. Hetfon vesz egy hamburgert, 1 bitcoin

3. Kedden vesz egy hamburgert, 3 bitcoin

4. Szerdan vesz egy hamburgert 0.0004 bitcoin

stb......

Ez egy normalis, tervezheto elet resze?

 

[szerk.] Amikor majd mas bolygokon is elnek majd emberek akkor el tudom kepzelni, hogy a bitcoin vagy hasonlo digitalis technologia veszi at a mostani fizetoeszkozok (euro, dollar, arany, so, stb.) helyet.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ha btc a fo penz, es nem csak egy elfogadott, helyben atvaltott valuta, akkor ilyen nem fordul elo. A hambi tegnap is 1 btc volt es holnap is annyiba fog kerulni. A mobiltelefon, amit Kinabol rendelsz, na az mar nem ennyire szerencses.

Egyebkent valahol olvastam, hogy azok kedveert, akik nem akarnak a btc-vel kockazatot vallalni lesz lehetoseg realtime dollarra valtani a tranzakciokat.

A hambi tegnap is 1 btc volt es holnap is annyiba fog kerulni. A mobiltelefon, amit Kinabol rendelsz, na az mar nem ennyire szerencses.

Ertem, igazad van. A mozgas meglesz, de a lakossag nem fogja latni, hanem az importban csakpodik majd le, viszont ha a hentes az elso szallitmany hust 10 BTC-ert veszi, de a kovetkezo 25 BTC-be kerul, akkor ket lehetosege lesz: 1. lenyeli a veszteseget 2. dragabban adja a hust -> a hamburger is dragul. A hinta megmarad, csak nem napi hanem (tobb) havi szinten lesz kilenges, amit lehet probalnak kompenzalni, de nem tudom mennyire lehet sikeres ilyen konnyen mozgo arfolyam mellett.

Mindenki emlekszik arra amikor a svajci frank alapu hitelek torlesztoi hirtelen megugrottak, en valahogy igy kepzelem el ezt, csak joval kiszamithatatlanabb formaban.

lesz lehetoseg realtime dollarra valtani a tranzakciokat

Ezt nem ertem mit jelent.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"Bitcoin should be seen like a high risk asset, and you should never store money that you cannot afford to lose with Bitcoin."

Idezet a bitcoin.org-rol, nem kommentalom.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nem értem miért jó olyan fizetőeszközt választani, amiből nekik alig van? Ez nekem olyan, mintha üveggolyókért kiárulnák az országot.

csak tippelni lehet: early adopterek. es a portfolioval ellentetben ok biznak benne hogy meg feljebb megy az ar: a kulfoldon dolgozo polgarok btcben kuldik haza a jovedelmuket, amit ha az itthon maradt rokonok holdolnak, egyre tobbet fog erni, amikor a kulfoldi arut megveszik

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

a kulfoldon dolgozo polgarok btcben kuldik haza a jovedelmuket, amit ha az itthon maradt rokonok holdolnak, egyre tobbet fog erni, amikor a kulfoldi arut megveszik

Ez nem olyan mintha egy adott ceg reszvenyeit kuldenek haza, arra spekulalva, hogy a ceg reszvenyeinek ara mindig emelkedni fog es sosem megy csodbe?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

vagy semmi koze nincs ennek

Úgy hívják, hogy longosok szivatása.

Nyilván mindenki beárazta, hogy akkor most innen indul a to the moon.

Már ott tartottunk, hogy megint ilyen 20% felett volt a Stablecoin kamat, annyira magas volt a mezítlábas long állomány.

És valaki úgy döntött, hogy akkor meg megsz**atja a népeket és volt egy néhány száz bitcoinot market sell-t, majd amikor beindult a likvidnációs hullám, akkor visszavette szépen az alján.

 

emberunk meg orul is ennek: https://twitter.com/nayibbukele/status/1435260422110732300

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

az tenyleges igazsagot kivulallo nem tudja... ha igaz az elmelet, akkor most a shortosok erositik magukat, aztan majd bezsakoljak a sok stoplosst :)

szvsz, ha annyira ossze akarna borulni akkor most 20k-10k-0 lenne az erteke 

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!