Ahogy egy elektromos autónak ki kellene néznie ..

Ehelyett, ma 20 elektromos autóból 20 úgy néz ki, mint egy rakás szar. Elbaszott formák, tömegcsökkentés miatti olcsó-szar műanyagok, kispórolt alkatrészek, undormány "felnik" a hatékonyság miatt. Szóljatok majd, ha az elektromos autó nem megalkuvások halmaza lesz, hanem valóban egy evolúciós lépés. Előre.

Hozzászólások

de hisz ebben is "undormany" felnik vannak

Azért ne ragadj le a Hondánál, mert nem ez az egyetlen ilyen. És ne csak a felninél ragadj le. Több más szempontot is írtam. Pl. hogy hátsó ablakokban nincs ablakemelő motor, csak kézi kurbli, mert az is tömeg? Ez a jobbik eset. De, hogy van, hogy nem is lehet hátul lehúzni az ablakot, csak megbillenteni? :D

Mindezt azért, hogy papíron ki lehessen hozni egy amúgy sem combos hatótávot? Ezek megalkuvások.

trey @ gépház

Szerintem téves a logikád. A hátsó ablakemelő súlya miatti hatótáv csökkenés annyira csekély, hogy elegendő az usernek fél fokot állítani a klímán, és a sokszorosát bukja el. Illetve ha ezt ilyen szinten akarnák reszelgetni, akkor inkább foglalkoznának olyan dolgokkal is mint a légellenállás, ami a hátsó ablakemelők súlyához képest leírhatatlanul többet nyom a latba, de a legtöbb gyártó még ezt is leszarja, és gyártja a szekrény elejű elektromos suv-okat amik tolják a levegőt. Tisztelet a kivételnek persze, pl. Tesla, meg az a kategória ahol nem is illendő már az ilyesfajta merénylet, mert muszáj jól megcsinálni az autót, ha már 30-60 milliót elkérnek érte (lásd fent említett E-Tron, Taycan, EQC, stb..).

Itt sokkal inkább arról van szó, hogy egy szaros használható középkategóriás EV lassan 20 millió, és muszáj foggal körömmel lenyomni az árakat, főleg a belépő szegmensben, ahol minden cent számít. Így hát pl. az 5 milliós Dacia EV-n ne keressen senki szép felnit, Bose hifit, meg elektromos ablakemelőt hátul. Ez nem a súlycsökkentésről szól, hanem arról, hogy az akkupakk mellé kb. ajándékba adják az autót. 12-13 milliótól kezdődnek azok a modellek, amik amúgy hétköznapi 5-8 milliós autók EV változatai, és pontosan ugyanolyan felni meg belső tér van bennük mint azokban. Mégsem kisebb a hatótávjuk, pedig van bennük automata ablak elől-hátul, meg minden szar,  szóval semmi nyoma a súlycsökkentésnek (lásd KIA E-Niro pl, Kona, stb..), és az akkupakk sem nagyobb mint egy kikönnyített olcsó EV-ben. Semmi másról nem szól ez, csak a spórolásról meg a fillérbaszásról, hogy át tudják csalogatni a vevőt a 6 milliós benzines Suzukirol az ugyanannyiba kerülő EV-be. Azon meglepődni, hogy egy 6m-es benzines S-Cross helyett egy kicsontozott kényelmetlen szart kap, pedig nem érdemes, az élet kemény, hülyék meg mindig lesznek, de ennek köze nincs ahhoz, hogy elektromos motor van e az autóban.

Gondolj bele, hogy ha az általad felsorolt dolgok számítanának, akkor dőlne mindenhonnét, hogy ne extrázd túl az XY autót, mert kevesebb lesz a hatótáv. Én kb. 1 éve EV-zek (annyiból talán objektív vagyok, hogy nem saját döntés volt, hanem ezt kaptam a cégnél), és meg tudom erősíteni, hogy 3-4 felnőtt embernek kell benne ülnie ahhoz, hogy észrevegyek bármit a hatótávon, de az is minimális eltérés, a megszokott 15-16kWh/100km helyett fogyaszt pl. 17-18-at ugyanazon az úton.

Szóval normális, kényelmes, szép könnyűfém felnis felextrázott EV létezik már rengeteg, csak hát 12-14 milliót alatt nincs. De mivel van igény a jóval olcsóbbra, a piac kiszolgálja, ez pedig a fentiekkel jár. Ezt úgy lefordítani hogy EV=fapad, műanyag, ronda felnis autó, teljesen téves megállapítás.

Frank Kicsoda? Na jó, ok. Van az a pénz, amiért Frank is mond faszságokat. Minden nap látok egy ilyet itt az utcán. Bazmeg, a kispolszki komolyabban nézett ki.

A másik dolog, amin elgondolkodtam, hogy mi maradna ebből és a benne ülőkből, ha egy ilyen találkozna mondjuk egy 1,5-2 tonnás autóval frontálisan.

trey @ gépház

Egy bizonyos pénztárcaszint felett a márkahűség, és az újdonság varázsa, "de yx-nak is az van", dominál. - Egy high tech. ipari termék "jóságáról", kivételes használhatóságáról - egy bizonyos szint felett, - ma már nem szól a vevők választása.

Az "elektronyosoknál" érdemes megnéznetek Magyarósi vlogjait. Most volt lent É.Olaszban, egy e-Skodával és az út alatt a szükséges töltések viszontagságairól is beszámol. (Egyébként "utazás videóként" is nagyszerűek.)

https://www.youtube.com/user/magyarosi/videos

Megnéztem, átérzem. Az én EV-met alapvetően munkához illetve munkába járáshoz biztosítja a cég, erre kiváló. Tudom otthon tölteni, illetve bent is, de eleve nem para a dolog, hiszen ahhoz a heti kb. 400 km-hez amennyit megyek vele kb. 1.3db töltés szükséges, szóval ha hétfő reggel fullon van, akkor legközelebb csütörtökön kell tölteni, akkor is elegendő 1-2 órát, otthoni 16A-s AC-ről.

A problémák akkor kezdődnek, amikor elkezdeném másra is használni. Kalandvágyból és fun-ból ki szoktam próbálni néha, egyelőre csak országon belül. Van hogy zökkenőmentes a dolog, van hogy baromi idegesítő. Vannak azok a szituk, amikor a célponton alszunk a családdal (szülőknél, vagy hosszú hétvégén valami szálláson/hotelben), ezekről nem tudok mit mondani, ugyanaz a feeling mint a mindennapos használat, az ország bármely pontja elérhető vele egy teli töltéssel, éjszaka meg bármilyen töltési módszerrel újra fullon lesz. Ezekben az esetekben imádom a gondtalan, tiszta és halk suhanást, fel se merül hogy ne ezzel induljunk el. Számtalan kirándulás volt már, amikre csak azért indultunk el, mert kívánatosabb volt egy ilyen autóval (és nem azért mert nem én fizetem a kopást, előtte is volt céges autóm, csak nem EV).

Ami ezeken kívül esik, arról itt írtam részletesen. Azóta lett némi rutinom, szóval ma már azért korrigálnám kicsit azt a "pánikhangulatot" ami átjön abból a commentből, de semmiképpen sem mondanám jónak a helyzetet továbbra sem. Amit a legnagyobb problémának tartok én is, az a töltéshez szükséges regisztráció, app, alsógatyád színének elkérése. És én is jártam már úgy, hogy ott folyt a tökörmről is a víz a töltő mellett toporogva 40 fokban, regisztrációs formokkal baszakodva, majd a végén kiiírta hogy "hiba, próbálja később" (ez egy hete volt egy balatonparti Mol Plugee oszlopnál). És ennek ugye semmi köze nem volt a töltéshez, ez csak egy "webshop" regisztráció lett volna.

Láttam valahol korábban az interneten erről az autóról videót. Ami megdöbbentett, hogy nem tükrök vannak rajta hanem kamerák a tükrök helyett, ami azért valjuk be kicsit több energiát zabál az akkuból mint a tükör.
Én nem is értem ezt.

A holttér figyelés, plusz a tolatásnál ilyen felülnézeti renderelés érdekében úgyis kell valami érzékelő abban az irányba és akkor már a tükör a redundáns. Tippre a tükör egyébként több gyártási költség mint két kamera és képernyő.

Én vezettem Honda-e-t, baromi jó élmény. Mész vele mint egy gokarttal, nagyon reszponzív, gyors, kényelmes. Ha a hatótáv és a csomagtartó méret jobb lenne, akkor elgondolkoznék rajta második autónak. Nekem ennyire flancos e-autó nem kell mint a videóban, a Leaf 2.zero teljesen vállalható kinézetű átlagautó. 

Na végre valaki aki tapasztalatból le tudja írni milyen is tükör helyett a kamera. Bevallom vitaindítonak szóltam hozzá legelőször: Nézegettem videókat az autóról, hát azokon nem derült ki számomra hogy valamennyivel több lenne ez egy szimpla visszafelé néző kameránál.

hogy nem tükrök vannak rajta hanem kamerák a tükrök helyett, ami azért valjuk be kicsit több energiát zabál az akkuból mint a tükör.
Én nem is értem ezt.

Ez a baj, hogy nem érted. A külső tükör egy sportautónál növeli az autó CW értékét, tehát igenis, fogyaszt (elektromos) energiát. Feltételezhetően sokkal többet, mint a kamera, amely az alapfunkcióján túl, még elektronikus adatszolgáltatásra, közvetett helyzetértékelésre is alkalmas. 

mi az egyébként amit a jelenlegi autód tud és egy elektromos autó nem? vagy most át tértünk a dodgemekre? azokkal nincs tapasztalatom, de elektromos autókat vezettem már és nagyon jók voltak. persze nagyon hiányzott a hang (nem, kurvára nem hiányzott, kurva jó volt a csend.), de szerencsére a világon mindenkinek v8-v12-es csodálatosan szép hangú ferrarija van otthon, csak van egy pár nyomorult barom aki lecseréli elektromos autóra, mennyire ciki!

A jelenlegi autóm tud olyat, hogy 10 perc alatt van benne 650-700km-re elég energia(hordozó), nyáron a klíma, télen a fűtés kapcsán nem kell számolgatnom, hogy kell-e út közben töltikézni vagy sem. A V8-V12 nem érdekel, ezres kisturbós motor van az autóban, és tökéletesen elég ahhoz, hogy ahova menni akarunk, oda elvigyen.

értem. :D akkor te is az a fajta ember vagy aki egy huzamban levezet 700km-t, 10 perc tank után pedig megint egyhuzamban egyszerre letol 700km-t. mindezt az autobahnon 250el, mert máshogy nem is jó!!4!44 a jelenlegi autód esetleg tud olyat hogy szervizre szart se kell költeni? vagy ez is olyan fajta még amit olajcserére kell hordani meg szarakodni vele? esetleg a jelenlegi autód tud olyat, hogy a városban nem szennyez? ja nem. ezek egyikét se tudja. amivel nincs is semmi baj, de attól, hogy te a igényeidnek nem felel meg jelenleg, attól még nem szar. ennyi eszed lehetne azért. rengeteg ember van szerencsére aki megteheti és a városban nem szennyez. sem hangal, sem füstel. szerintem köszönettel tartozunk nekik. tök jó lesz mikor a városokban tiszta levegőt tudunk majd venni és ha a főút mellett sétál néha az ember akkor se süketül meg. persze ha szerinted mindez baromság akkor fulladj meg felőlem.

az ezres kisturbós autód meg nagy valószínűséggel nem utazó autó, tehát egy másik ember szemszögéből, aki mondjuk tényleg az autópályán tölti az ideje nagy részét le se köpné a hangos és kényelmetlen kávédarálódat, de neked mégis megfelel, hogy van ez? ki érti? 

btw, még annyi, hogy az ezres kisturbós fostalicskád városi autónak lett tervezve. kíváncsi lennék, napi szinten meg is teszed ezt a 700km-t? tehát belemegy mondjuk havi 15-20 ezer km? mert akkor nem a célnak megfelelő autót vettél sajnos. sajnálom, hogy most kell ezt megtudnod. :D

szerintem elég fontos. mert ha napi 100kmnél nem megy többet, de havonta 1x szükség van a 700km-re akkor máris jobb egy elektromos autó, amivel jó esetben minden egyes nap 100%ról indulsz mert otthon tudod tölteni. én barátnő miatt amúgyis megállok 1-2-3 óránként egy fél órára pályán is. pisi, kv, ilyenkor lehetne tölteni, de nekem sincs sajnos még elektromos autóm. én nagyrészt városban kocsikázok, és keveset pályázok, erre a célra számomra jobban megfelelne egy elektromos autó, ha pedig havonta 1x-1x el akarok menni 5-600kmre akkor bele fog férni 20-30 perc megállás, (valószínű, hogy mire lesz ilyen autóm, ennél kevesebb lesz a töltési idő) akinek ennyi nem fér bele, annak nem tudom hogy van ideje szarozni az elektromos autókat. :D

Qrvára nem mindegy, hogy 6-700km-enként van 10 perc tankolás, vagy párszázonként 30-60 perc vagy több, ráadásul úgy, hogy keresgélni kell a töltikéző helyeket. Ez az egyik. A másik, ami itt is felmerült, hogy kegyetlenül rondák, mellé irdatlan drágák a villanyautók.
"jó esetben minden egyes nap 100%ról indulsz mert otthon tudod tölteni" - nem, nem tudom otthon tölteni - és még sokszázezer autós nem tudja otthon tölteni, és jellemzően ahova autóval megyek/megyünk, ott sem biztos, hogy minden parkolóhelyen ott a töltőoszlop. Sőt...

Nem vagyok petrolhead, csak szeretem optimálisan költeni a pénzemet. És egy villanydodzsem messze van attól, hogy ár/érték arányban elfogadható legyen. Még. Azt számoltam, hogy a jelenleg ismert távlati tervek szerint nagyjából akkor gördül le az utolsó belsőégésű motorral szerelt autó a gyártósorokról, amikor a következő autóm vásárlásán el kell gondolkodnom - hogy akkor mit fogok választani és miért, azt az akkori körülmények és lehetőségek fogják meghatározni, nem az, hogy most nekem gyakorlatilag nem felelnek meg a villanyautók.

Azt hiszed, hogy vicc, de nem vicc. Nem fogok bedőlni a trendeknek, és pontosan akkor fogok elektromos kocsit venni, amikor a saját preferenciáim szerint az éri meg. Simán elképzelhető, hogy még a belső-égésű motorok gyártásból kivezetésekor is a belső égésűek lesznek a nyerők.

Na meg én sosem voltam új autó fetisiszta, használt autó párti vagyok, úgyhogy a "vegyél használt szart" shaming sem fog rajtam.

az elektromos autó jobb. neked jelenleg nem felel meg, ettől még nem lesz szar, se használhatatlan. az hogy te a lakótelepen nem tudod tölteni az a kutyát se érdekli. az, hogy te szívesen szívod a füstöt szerencsére szintúgy nem érdekli a világot. én jobban örülnék a városokban a csendnek és a tiszta levegőnek. sajnálom hogy te nem kedveled a tiszta levegőt. mindezt azért hogy fikazhass. :D

"az elektromos autó jobb" - Vagy nem. Nagyjából a helyzet/használat/igények/pénztárca/meg egy rakat egyéb dolog dönti el. Ex cathedra nem jelenthető ki, hogy egyik vagy másik technológia a jobb.

A tiszta levegő kedvelése/nem kedvelése nem függ attól, hogy valakinek a helyzete/használati szokása/igénye/pénztárcája/satöbbije alapján nem a dodzsem a megfelelő autó.

A villanyautó nagyjából a dodzsem kategória a többi autóhoz képest. " legtöbb elektromos autó rommá veri erősségben az 1.0 3cilinder motorod" - És? Attól még dodzsem kényelmet és minőséget hoznak - ha netán vannak adott árkategóriában. Ha meg netán vontatni plusz autópályázni (ott 80-nal ugye) kell (nyáron légkondi, télen fűtés hozzájön), kellene, akkor is ilyen faszányosak?

Ez azért így erős kijelentés. Még ha azt írtad volna, hogy felfigyeltél egy trendre, ami abból áll hogy szarrá belezett EV-ket adnak olcsón (a normálisakhoz képest), és azok dodzsemek, akkor egyet is értenék.

Fent írtam, hogy nekem van egy KIA E-Nirom. Ebből a modellből van sima benzines és dízel is (Niro), pontosan ugyanilyenek, mindegyik egy kényelmes, jól felszerelt, tesztekben is jól szereplő autó, ahogy az EV változat is. Kb. onnét tudnád megmondani hogy EV, hogy megnézed a rendszámot, vagy kinyitom a motorháztetőt, vagy ha mész vele egy kört. És egyébként igen, nyáron is faszányos, és 130-al járok vele pályán. A titok nyitja annyi, hogy nem arra van, hogy naponta megtegyek vele 500-1000km-eket, mert arra alkalmatlan.

Hogy jóval drágább mint a fent említett herélt szarok, vagy mint a benzines/dízel? Hát igen, jóval, de ebben mi a meglepő? Próbálj meg venni pl. UPS-nek otthonra  40-60kWh-nyi lithium akkut, inverterrel, BMS-el, minimum ugyanolyan töltőelektronikával mint ami egy ilyen autóban van. Jelenleg ez van, majd talán egyszer nem ez lesz.

"KIA E-Niro" - Listaáron 10M fölött indul - tessék mondani, 5-6M-ért mit lehet kapni? Lesz@rom, hogy kell bele x mázsa lítium meg mellé másik y mázsa elektronika, nekem egy jármű kell, ami az igényeimnek megfelelő módon elvisz a-ból b-be, ha kell, akár egy se&&el át lehet vele szelni az országot, és a célnál sem konnektorért kell eslő körben kuncsorogni, nem ijed meg attól, ha este hirtelen neki kell ugrani utánfutóval 200km-nek (akár fűtéssel)...
Az elektromos hajtás jelenleg sokkal-sokkal drágább(ra van árazva), mint a belsőégésű motorra épülő hajtáslánc - hogy ebből mennyi a "be kell hoznia a fejlesztési költséget" illetve az egyéb nem valós felár, és mennyi a tényleges gyártási költség oldalán megjelenő különbség, az jó kérdés, de egyelőre elsődleges autóként is drága, másodiknak meg pláne.

Értem hogy leszarod hogy kell bele drága lithium akku, de ezzel mit lehet kezdeni? Ez kb. olyan mintha azt mondanám a boltban, hogy értem én hogy drága a liszt, de leszarom, add ide féláron a kenyeret. Mint mondtam, menj el tetszőleges helyre, és próbálj vásárolni 40-60kWh-nyi lithium akkut, ne az autódhoz, hanem a házadhoz, meg hozzá a körítést hogy tölteni/hűteni/használni is lehessen, ja és persze legyen a degradációra mondjuk 8-10 év gari, szóval az alibabás dzsunka szarokat hagyjuk (pedig az csak 2-3 misi lenne amúgy).

A másik amit nem értek, hogy innét ráléptünk egy gondolatmenetre, ami abból állt, hogy találtál 5-6m -ért elektromos autót mégis, persze kiderült róla hogy full fapad, majd levezetted belőle hogy így hát minden EV dodzsem, és csak 80-al tud menni a pályán. Ha mondanak egy ellenpéldát, akkor jön a "dezazdrága" és kezdődik a loop újra.

"próbálj vásárolni 40-60kWh-nyi lithium akkut..." - Azaz drága és kényelmetlen a technológia. Még. Én sem mondok mást: Ugyanazt az utazási/használati kényelmet jóval (2-2.5-ös szorzó - minimum) drágábban adja a villanyautó, mint a belsőégésű motorral felszerelt.

"levezetted belőle hogy így hát minden EV dodzsem, és csak 80-al tud menni a pályán." - Ad1. hol vezettem le, hogy minden fapad? Van egy elfogadható árkategória, abban viszont csak fostaliga ronda fapad szarok vannak, ez tény.
Ad2. a 80-as tempó nem "annyit tud", hanem _utánfutóval_ annyival mehet - ha esetleg nem tudnád...
 

Egy mondjuk 2.5 órás utat 20%-hal megdobni azért, mert a szekér enni kér, és fél órát nyammog - erősen szuboptimális, ez az egyik. A másik, hogy otthoni töltés az emberek döntő többségénél nem oldható meg - egyszerűen azért, mert többszintes társasházakban laknak, ahol elég érdekes lenne a hosszabbítót lelógatni az ablakon éjszakára. Nem, az nem megoldás, hogy "hazafelé ugorjon be x y vagy z boltba, és ott a parkolóban töltse, vagy épp vigye el az autót a legközelebbi szabad töltőhöz, és hagyja ott éjszakára, és gyalogoljon haza... Aztán vagy van a közelben szabad töltő, vagy nincs (ha nincs, lehet menni a következőhöz...), bónuszként ha a töltőn lévő autót birizgálják, a riasztó ugyan visíthat, nem hallja meg...

Szóval de, adott ársávban a belsőégésű motorral szerelt modellekhez képest szar dodzsem. :-P

Az vegyen elektromos autót, aki tudja otthon tölteni (na persze nem mindenki, de ez a top3 szempontok egyike kell hogy legyen a vásárlásnál). Ez egy olyan tény amin felesleges vitáznotok. Még akkor sem ajánlott ha valakinél a társasház előtt van töltő, ahol mindig van hely, ugyanis mocsok drága már. Gazdaságilag sehogy nem fog kijönni a matek, ha nem lakossági tarifás áramról töltjük, vagy napelemről.

De ettől miért is szar dodzsem? Az egyetlen ami kijön ebből (megint), az az, hogy neked nem jó, és nincs ezzel semmi gond, a legtöbb embernek nem jó. Mint ahogy a legtöbb ember kertkaput vagy tetőcserepet se tud mire használni a belvárosi lakásában, furcsa módon mégis lehet kapni ilyeneket a boltban.

"A villanyautó nagyjából a dodzsem kategória a többi autóhoz képest."

Nekem ez egy általános verdiktnek tűnik, még úgy is, hogy másik subthreadben emlegetsz olcsóbb autókat, de ott is csak akkor mikor kapsz egy másik általános állításra egy példát, hogy mégis van belőle kényelmes, nem ronda, nem dodzsem.

De oké, akkor maradjunk annyiban hogy te is érted, és semmi vita nincs, egyetértek vele, hogy nagyon drága a legtöbb embernek a normális (nem "dodzsem") EV. Sokan vannak egyébként akiknek kiadja a matek, mert olyanok a közlekedési szokásaik, és meg tudják oldani a töltést. Szóval ebben is kár általánosítani. Nálad nem jön ki, ennyi, nincs ebben semmi meglepő, ha mindenkinél kijönne, akkor összeborulna az egész, mert jelen pillanatban képtelenség lenne annyit gyártani belőle (még a mostani keresletre is 0.5-1 éves várólisták tudnak lenni), a töltéshez szükséges energiáról meg ne is beszéljünk.

Adott árkategóriában mindegyik erős kompromisszum a belsőégésű modellekhez képest - erre szerettem volna utalni, bocs, ha félreérthető volt.
A legtöbb ember normális autót akar, normális áron, ami az esetek jelentős részében -még állami szubvencióval olcsósítva- sem jön ki. 

Hol lehet ezeket megvenni újonnan, készletről 5-6M Ft-os áron? Ahogy írtam, a pénzem optimális elköltése is fontos - ergo a 8-10M Ft-tól induló áron adott villanyautók erősen kilógnak a büdzséből, pláne úgy, hogy kényelemben/felszereltségben azokból nem az alapmodell az, ami "pariban van" azzal, amit most hajtok.

https://hup.hu/comment/2663831#comment-2663831 "A másik, ami itt is felmerült, hogy kegyetlenül rondák, mellé irdatlan drágák a villanyautók." Nem az összesről beszéltem, hanem azokról, amik az átlagember számára megfizethető kategóriába esnek, te meg jöttél a listaáron is 10M fölött induló darabokkal.

evone, vegyél be valamit, ez már nem egészséges

ha valaki azon gondolkodik, hogy 80 millából egy belvárosi lakást vegyen, vagy egy zöldövezeti házat, akkor csak egy hülye megy oda azzal, hogy félmilliárdért sokkal jobb villák vannak

szerk: a taycanhoz hasonló kocsik amúgy meglehetősen kényelmetlenek hosszú távon, esetleg ülj bele egyszer, mielőtt véleményt alkotsz róla

jelenleg csak egy hülye kezdi el szarozni és leírni az elektromos autózást azért mert panelben nem tud otthon tölteni. egy hülye szerint szar az egész és nem ér semmit azért mert nem megy el egyhuzamban 1000km-t. 

a taycan üléseit mindenki dicséri hosszú távon, valószínű nem véletlen. a taycan eleve egy GT, nem egy pályautó. be is baszna ha kényelmetlen lenne.

Hát ez van, te jöttél az előbb azzal, hogy melyik az erősebb. Erre szerintem valid érv, hogy az emberek többsége közlekedésre használja az autót, nem gyorsulási versenyekre jár vele. Ha nem tudsz elmenni Pestről Keszthelyre 140-es tempomattal, akkor (nekem) szart sem ér az egész. Ez egy két órás út. Nehogy már azt ne lehessen egy menetben végigülni.

ti itt azért drukkoltok hogy fulladjunk meg a városokban, vagy mi a geci? :D

Nem drukkolok semminek, majd amikor a cost-benefit arány az elektromos autóknál lesz jobb nekem, akkor lesz elektromos. Amíg a benzinesnek jobb, addig benzines marad. Sőt, amíg a dízelnek volt jobb, addig dízelem volt. Rendszeresen (heti többször) járkáltam vele Pécsre és Szegedre. Faszom se vett volna elektromos verdát, de még benzinest se. 

Miért olyan borzasztó nehéz megérteni, hogy vannak, akik nem elvek alapján vásárolnak, hanem azt nézik, mire van szükségük?

miért olyan nehéz elfogadni, hogy rengeteg ember van akinek már ma is tökéletesen megfelel az elektromos autózás? miért olyan nehéz elfogadni, hogy vannak akiknek nem abból áll minden egyes napjuk, hogy felkelnek és elmennek németországba pályán 150-200al, aztán vissza? 

nem értem miért mennek oda az emberek minden egyes elektromos autó alá posztolni hogy SZAR, mert NEKIK nem felel meg. én tökéletesen megértem, hogy vannak olyan felhasználási szokások ahol ma még kényelmetlen (jajúristen, meg kell állni 20 percre, most milesz...)

fejlődik majd és jobb lesz, majd el lehet vele menni 2000km-t egyhuzamban 200al is, addig is kurva unalmas már a milliomodjára benyögött elektromos fűnyírózás, meg a AKURVANAJYJÁTANNAKAKIEZTKITALÁLTAMERAPANELBENNEMTOMTÖLTENI.

nem azzal van a bajom most sem, hogy valakinek nem felel meg. tudja mindenki hogy vannak akiknek nem felel meg egyelőre. csak unalmas már. vagy szerinted még mindig hihetetlen vicces friss üdítő poénok/fikázások ezek? 

úgy gondolod ha egy fotelhuszár jöhet elmondhatja a véleményét, leszarozhat mindent ami neki nem felel meg akkor én róla nem alkothatok véleményt? :D

miért olyan nehéz elfogadni, hogy rengeteg ember van akinek már ma is tökéletesen megfelel az elektromos autózás?

Szerintem összekeversz valakivel, csak az előző kommentemben kétszer is kiemeltem, hogy a saját preferenciáimról tudok csak beszélni.

nem értem miért mennek oda az emberek minden egyes elektromos autó alá posztolni hogy SZAR, mert NEKIK nem felel meg. 

Be tudod linkelni, hogy hol írtam, hogy szar az elektromos autózás, úgy általában?

fejlődik majd és jobb lesz

Igen, nem mondtál újat.

akkor én róla nem alkothatok véleményt? :D

Ki mondta, hogy nem alkothatsz véleményt?

miért olyan nehéz elfogadni, hogy rengeteg ember van akinek már ma is tökéletesen megfelel az elektromos autózás?

semmi gond ezzel: csak ne nyírják ki az alternatívákat meg magyarázzák azt, hogy már most minden igényt -is- kielégít, univerzálisan mindenre is jó :).

Ki magyarázza ezt? Elég sok cikket/fórumot/videót követek a témában, de még a legelvadultabb EV fanatikus is azzal kezdi az összes ilyen jellegű tanácsát, hogy csak akkor vedd meg ha....és itt van egy több elemű lista (otthon tudod tölteni, nem mész napon belül xxx km-et, stb...). Az alternatívákat se látom hogy kinyírnák nagyon, ha ma EV vásárlásra adod a fejed, akkor vakarhatod majd erősen, mert töredéke a kínálat az ICE modellekhez képest, ráadásul ha sikerülne is egy mellett dönteni, arra biztosan ötször annyit kell várnod mint egy benzinesre/dízelre.

Szerintem te azzal kevered a dolgokat, hogy az új technológia miatt elég nagy a hírértéke minden EV megjelenésnek, sőt emberek karriert tudnak építeni arra, hogy 1db modellt tartóstesztelnek egy YT csatornán. Ezért aztán laikus szemlélő számára úgy tűnhet, hogy a csapból is ez folyik, és más autót nem is lehet majd kapni. De a helyén kell kezelni ezt, kb. úgy, mint amikor a komcsi rendszerben futótűzként terjedt a hír hogy ÉRKEZETT BANÁN a boltba. Nos, ez sem jelentette azt, hogy csak banánt lehet kapni, sőt.... :)

The European Union on Wednesday proposed an effective ban on the sale of new petrol and diesel cars from 2035, aiming to speed up the switch to zero-emission electric vehicles (EVs) as part of a broad package of measures to combat global warming.

https://www.reuters.com/business/retail-consumer/eu-proposes-effective-…

Először fejlesszék ki, próbáljuk ki nézzük meg az alternatívát, majd utána ha konszenzus van róla, kezdjenek el kitiltani, korlátozni, felszámolni, megszüntetni stb. Ez így deklarálja azt, hogy az egyetlen "helyes" irány van. Céges világból idézve: "sikerre van ítélve".

vs

és más autót nem is lehet majd kapni.

2035, addig lehet még pár belső égésű motorral szerelt autód, de ha nem túl gyakran cserégeted, akkor sem kell még ezzel foglalkoznod nagyon, és ugye ha 2035-ben veszel egy újat, azt még jódarabig használhatod. Felesleges ezen _most_ aggódni és azt állítani, hogy nincs ice mert pont a fordítottja igaz.

Az meg, hogy meg kell nézni több alternatívát, problémás, mert nem igazán vannak ilyenek. A városok szennyezettsége miatt viszont nem lehet még további 20-30-50 évet várni valamilyen csodára. Ez van, ezt kell kifaszázni. Itt a B verzió ugyanis nem az, hogy mindenki marad a füstölő autóban, hanem az, hogy nem közlekedik autóval.

Mindig jó hatással van a fejlesztőmérnökökre és a kutatásra amikor be van szorítva egy fix határidőbe :).

Kényszerpálya, "sikerre ítélt": visszaértünk oda amit korábban említettem. A jelenleg fennálló megoldatlan probléma mennyiség & költség kapcsán nincs ám olyan nagyon messzire az a 2035. Én úgy látom, hogy pontos a megfogalmazás az idézetben:

an effective ban on the sale of new petrol and diesel cars from 2035, aiming to speed up the switch

tehát kényszerítünk mindenkit az adaptációra, ha akarja ha nem. Ha megéri neki ha nem: úgyse lesz más. De ha annyira zseniális lenne az addigre kifejlesztett eredmény akkor miért ne váltana idővel mindenki? Az emberek ritkán mennek a saját pénztárcájuk és érdekeik ellenében. Miért ez az agresszív erőszakosság? Győzködés nélkül szívesen váltok majd én is ha úgy látom jónak. Cserébe az ilyen terelgetésre,nyomulás helyből taszít. Nem a technológia, hanem a módszer amivel megpróbálják rámerőszakolni.

Ez jogos, viszont én arra gondoltam, hogy azért eléggé elveszik ám az éle ennek, ha figyelembe veszed hogy ez nem _most_ történik, hanem majd 15 év múlva. És utána még ki tudja hány évig ott lesznek ezek az autók a piacon használtan. Ha én nem akarnék soha EV-t venni az életemben, akkor sem érezném ezt akkora problémának (mondjuk sajnos nem vagyok már 25, se 35 :)). Sőt, igazából mire az utolsó jó állapotú használtra még meg tudnám kötni a dealt, lehet hogy már jogsim nem lesz hozzá :) Szerintem ezt a törvényalkotók is figyelembe vették, illetve ez egy tipikus kirakathatáridő, PR, mernék rá fogadni, hogy ki lesz tolva jócskán.

látom te is szívesen szivsz füstöt. a gyerekeid is? vagy az már úgysem a te gondod, lényeg a vényóc?

egyébként már csak azért is egy kurva nagy baromság, hogy rá van kényszerítve bárkire is, mert senkinek nem kötelező autót birtokolnia. van tömegközlekedés, bringa, roller, lábad stb

ha majd nem járhatunk belső egesuvel, és egy két szerencsétlen meg mindig cikinek érzi majd hogy ilyen gagyi fostalicskakkal járjon akkor majd gyalog. problem solved.

2035, addig lehet még pár belső égésű motorral szerelt autód

https://www.napi.hu/nemzetkozi-vallalatok/autoipar-fosszilis-olajipar-b…

Látod-látod mindig kell egy még idiótább gyökér hozzáállás, normálisan végiggondolt álláspont helyett.. Ide vezet a deklarált, megdönthetetlen (és egyben amúgy téves) elképzelés.. Egybe esik a politikus érdeke (1szavas program, tiszta ellenségkép stb) és a klímahisztis aktivista álomvalósága.

Képesek azon pörögni, hogy akkor a 2035 kőbevésett dátuma legyen már 2030.Így lehet hatalmas energiákat elpazarolni a semmire, miközben a hathatós intézkedések váratnak magukra. Nem attól fog megváltozni a környezetünk, hogy európában elektromos autókkal járnak majd az emberek. Ez egy kényelmes tévképzet, ha ilyen egyszerű lenne ez.. :)

Ahogy azt a hozzád hasonló sötétzöld majmok elképzelik... Egyelőre a villanydodzsem vagy qrva drága, vagy qrva kényelmetlen a használata. Vagy a kettő együtt. És amíg sem a töltés időigénye, sem a töltési lehetőségek számossága ilyen, addig a tömeges elterjedést kierőszakolók várhatják a rugdalást...

Sajnos totálkárék az erőszakos reklámblokkoló-ellenes hozzáállásukkal számomra az olvashatatlan kategóriát képviselik, és ugye abban is azért sírnak, hogy pénzt akatnak keresni, úgyhogy vélhetően a cikkeik jelentős része is úgy néz ki, hogy van az a pénz...  A tesla egyébként szerintem extrém buzis, sőt egy felfújt lufi, de majd kiderül...

 

Ja, hogy a BMW3 vs. teslatragacs... Mi van akkor, ha a BMW vásárlóiból a többi modell vitte el a 3-as potenciális vásárlóit? (A régi 3-as sorozat kettévált, a coupe mag a cabrio már 4-es, ha jól tévedek...) Meg ugye a támogatással máris nem azonos árkategória a kettő...

értem, tehát nem tetszik a valóság, ezért nem érdekel, el sem olvasod. :D fasza!

btw: a teslatragacsot nem tudom mi, hiába keresek rá a linkelt cikkben vagy az interneten, nem látok ilyen márkát. vagy akármit.. 

mondjuk én eleve azt hittem hogy személyautókról beszélünk, erre kiderült hogy neked max vidámparki dodzsemet van jogosultságod vezetni. :D

Az erőszakos tarhálókat utálom - sajnos per pillanat olyan, nem általam üzemeltetett proxy-n keresztül látnám a totálkáros cikket, ami a számukra létfontosságú szemetet szűri. Így jártak... Mondjuk links-ben ránézve derült ki, hogy miről írtak: alma a körtével. A Tesla listaárához mérten választották a BMW 3-as sorozatot, csak ugye ezzel van két igen méretes probléma: A Tesla árához igen komoly állami támogatás jár - azaz a valós ár, amit az azt választóknak ki kell fizetni, jóval alacsonyabb, mint a listaár. A másik, hogy a MBW 3-as sorozatról a coupe és a kbrio le lett választva, és 4-es sorozatként él tovább - azaz egy agyontámogatott villanyautót hasonlítottak annak a listaárával pariban lévő, de jelentősen megkurtított modellválasztékkal a piacon lévő tipushoz. Almát a körtével.

"neked max vidámparki dodzsemet van jogosultságod vezetni." - A "D" kivételével minden megvan, de ne izgasson, ahogy a személyeskedésed is jellemzően lepereg rólam...

szerintem neked fogalmad sincs miről beszélsz. :D kit érdekel a 4-es sorozat? audi a4 és mercedes c osztály is van a cikkben nem csak - helyesen így írjuk - BMW. sedant hasonlítanak sedannal. (méretben is ugyanakkorák) ez hol almát körtével? egyedül a standard range plus 14,6 milliós árából jöhet le a 1,5 millió forintos állami támogatás. performance model 3 is olcsóbb mint egy M340i mondjuk, ha már bmw. ez nem az alma-körte esete, ez egy kategória. 

Ott az alma meg körte, hogy a listaárakat nézték,miközben a Tesla a pénztárnál a vásárlónak jóval kevesebbe kerül, a jelentős állami támogatás miatt. És nem a magyarországi, hanem a német árakat és támogatásokat kell figyelembe venni, merthogy a német piacról szól a cikk.

Ja. Addig meg még 3x cserélek új autót :D :D :D

Szóval a stratégiámat 3x is felül tudom ennyi idő alatt vizsgálni. Jelenleg nincs még itt az idő beleugrani ebbe a tisztán villany témába.

Én már egyébként a mild hibriddel afelé léptem. Van az autóban villanymotor :D

trey @ gépház

Ja. Addig meg még 3x cserélek új autót :D :D :D

Hát ha félévente cserélsz.. :)

A dolog úgy fest, hogy már most vannak európai városok, amelyek 2030-ra kititják a belsőégésű motorokkal hajtott járműveket. Ez a folyamat is olyan lesz, mint eddig a többi. A mobiltelefon, vagy a smart mobile. Először köpködték, fujolták az emberek, de mára beleállt mindenki.
Az EV ma még drága, de holnap már a beslőégésű szaharok lesznek drágák. Az EV egyébként annyira nem drága, legalábbis mostanában, mert ami kedvezményt kap valaki az EV mellé és amit spórol az üzemanyagon, az nem húsz forint.

Lehet számolgatni. Ha valaki intenzíven használja a szekerét, akkor három év alatt visszatermelhet akár két és fél millát is. 

"vannak európai városok, amelyek 2030-ra kititják a belsőégésű motorokkal hajtott járműveket" - pontosítsunk: azt tervezik, hogy. És ha megteszik, akkor oda nem fogok menni, ilyen egyszerű. Vagy ha igen, nem autóval (Mondjuk érdekes lesz a full villanyos tömegközlekedés és áruszállítást megvalósítani, de lelkük rajta - nem nekem fog sokba kerülni...)

"Az EV egyébként annyira nem drága, legalábbis mostanában, mert ami kedvezményt kap valaki az EV mellé és amit spórol az üzemanyagon, az nem húsz forint" - adott áron még bőven olcsóbban jön ki az ember belsőégésűvel, ha számolgatsz, ha nem. Ja, és ahogy az ingyenvillanyról elmozdult a fizetős felé a dolog, úgy lesz egyre drágább, plusz ahogy az üzemanyag jövedéki termék, úgy csak idő kérdése, hogy a töltésre használt villamosenergiát is bevonják a jövedéki körbe.

"Ha valaki intenzíven használja a szekerét, akkor három év alatt visszatermelhet akár két és fél millát is. " - vond le belőle az időigényt és a kényelmetlenségeket, amit a keressünk töltőt, várjunk a töltésre és hasonlók okoznak.

A "korlátozhatják" az nem a kitiltják, ez az egyik. A másik, hogy időszakos korlátozásra most is van lehetőség, ha a levegőminőség jelentősen romlik. Igaz, ekkor sem a maximum 2-3 éves korszerű motorral szerelt járművek közlekedését tiltják, hanem a szennyokádó bontószökevényekét. Nagyon nem mindegy...

Hát ha félévente cserélsz.. :)

Mint említettem, öt évente cserélek. Idén ez csak azért lett 5,5 év, mert a koronavírus alatt a fasznak se volt kedve ezzel foglalkozni. 2030-ra, ha eljön az általad vizionált világ (én kétlem), akkor majd ráérek ráreagálni. 

Nekem még mindig nem világos, hogy ha mindenki elektromos autóval fog járni, akkor a töltésük hogyan lesz megoldva. 2030-ra olyan töltési infrastruktúrát kiépíteni, hogy minden egyes utcán álló autó szükség szerint tölteni tudjon ... Mi erre a terv?

trey @ gépház

Öt év lesz az, vagy esetleg nyolc.

 

"Még idén dönt a fővárosi közgyűlés arról a dátumról, hogy mikor vezetik ki a korszerűtlen besorolású autókat Budapesten. A fővárosi önkormányzat ugyanis csatlakozott egy korábban már elindult európai kezdeményezéshez, amely ezt tűzte ki célul – számolt be a 444.hu

A Greenpeace Karácsony Gergely főpolgármesternek pénteken adott át 45 ezer aláírást, amelyet a régi dízelautók kitiltásának érdekében gyűjtöttek. Az átadáson az is elhangzott, hogy a főváros csatlakozott ahhoz az európai kezdeményezéshez, hogy a korszerűtlen besorolású autók kivezetésének legyen egy céldátuma Budapesten.

A lap az esetleges céldátumról kérdezte a főpolgármestert, aki szerint Európában a 2030-as dátum egyre gyakoribb. "

Javaslom megnezni az olaszorszagba latogattunk EV-vel videot.

Ha kimesz az orszagbol vagyis elhagyod az ismert terepet ahol tudod merre es mikor fogsz tolteni mar keszitheted is a szopoalarcot:

Nem mukodo toltok hada

Lassu toltok

Minden egyes tolto networkre regelni kell (wtf? :O)
Neheziteskent csak local simrol sms es egyeb nyalanksagokkal megfuszerezve

Hacsak nem Tesla-d van aminel ugye a halozat adott es kurvajol mukodik akkor vicc kategoria.

Tesla is csak akkor, ha semmi rendkívüli nem jön közbe. Pl. egy 4-5 órás határátlépés, amikor klímázni kell stb.

Nézzük a worst case scenario-t egy elektromos meg mondjuk egy mild hibrid autónál külföldön:

  • elektromos
    • lemerül, jöhet a trailer, aztán mehet a keresgélés, hogy hova vigye töltésre
  • mild-hibrid
    • kifogy a nafta
      • telefon az assistance-nak, hoz 5-20 liter benzint kannában és megyek a következő kútra ami az utamba esik a cél felé

trey @ gépház

Pontosan. Nem vagyok hülye, és nem vagyok a pénzem meg az időm ellensége: ha az általam igényelt használatnak költséghatékonyabban, vagy legalább közel hasonló költséggel és kényelemmel meg fog felelni, akkor ülök át elektromos hajtású autóba, addig köszi, de nem. Vagy ha rám szakad a nemzeti bank, és lesz anyagi lehetőségem dupla garázsos házba költözni és azt fenntartani, akkor -hogy a garázs másik fele ne maradjon üresen- lehet, hogy egy villanytaligát veszek bele :-)

nem, nem tudom otthon tölteni - és még sokszázezer autós nem tudja otthon tölteni,

Igen, minden így kezdődik és így is maradna, ha mindenki úgy fogná fel, ahogy te.
Az ősembernek még jó volt, mert nem kellett a kötelezőt fizetnie és nem létezett zöldkártya sem.

Oké, számoljunk egy picit. Kinézve az ablakon ~200 parkoló autót látok, és bizony az egyidejűséget figyelembe véve gyakorlatilag meg kéne duplázni a környéket ellátó trafók teljesítményét, ha mindenhova töltőt szeretnénk rakni. Vagy úgy gondolod, hogy éjszakára majd a 10. emeletről is tescogazdaságos hosszabbítót fognak lógatni az autókig?
Amíg érdemben nem változik az akkutöltés ideje és sűrűsége, addig nem lesz érdemi változás.

Rosszul számolsz.

De, ezek a dolgok egyébként sem így mennek. Hanem úgy, hogy az elektromos járművek az elektricitás terjedésével együtt terjedhettek volna el, ha nem tehénkedtetek volna rá a fosszilis hordozók által meghajtott, zajos, káros, pöfögő, bűzlő sz@rokra

De ha már nem így történt, akkor is lehet, csak másképp. Az sem úgy lesz, hogy józsi majd hazagurul és nyomatja a konnektorból. Hanem valószinűleg úgy, hogy az autókat dedikált töltőkről lehet majd táplálni, ezek pdig menedzselve lesznek, központilag, a mutatkozó igény és a rendelkezésre álló kapacitás függvényében. 

Amúgy, amit te képzelsz, az sem életszerű.
Régebben kiszámoltam, remélem jól idézem magamat, hogy a teljes hálózati terhelés kb. úgy 2 %-ot nőne 100 000 darab EV utcára kerülésével. Ennyit meg simán elbír a jelenlegi rendszer, mindenféle trafócsere nélkül is. 
Az emberek nem minden nap töltenék a járműveiket, ráadásul, az átlag napi futásmennyiség per vehicle, az valami 43 km. 
Ja, hogy az EV nem büdös? Hát istenem. Majd piacra fognak dobni dögszagot, meg kipufogógáz illatot árasztó wunderbaumokat is, ha elég erős lesz rá a kereslet.
 

Nem számolok rosszul, ez az egyik. A másik, hogy már most is kevés a parkoló - és nem, a villanydodzsemekkel nem fog csökkenni az autók száma, mert belátható időn belül, hacsak nem lesz valami érdemi növekedés a hatótávban és/vagy csökkenés a töltési időben (plusz töltők nagyjából olyan sűrűn, mint a mostani benzinkutak) nem lesz a villanytaliga a "hagyományos" autóval egyenértékű.
A dolgokat az tudná alaposan megdobni, ha az autómegosztók jobban terjednének, mert azzal pont a nagyon szennyező városi forgalomból lehetne kiszedni a belsőégésű motoros járműveket.
Az, hogy a teljes hálózati terhelés mennyivel nőne, az nem releváns lokálisan ott, ahol a meglévő kapacitásokba is csak cipőkanállal lehet beletuszkolni az igényeket.

"az EV nem büdös" - csak ha porrá ég... De azt legalább gyakran, bónuszkánt az oltásuk is erősen trükkös.

De, sajnos rosszul számolsz, vagy saccolsz. Egyre megy.

 

Íme, ha már számolni akarsz: 

16 kWh /100 km egy EV fogyasztása és 43 km a napi futáskilométer,  átlagban.

16 x 0.43 x 100 000

Ennek eredményét kell összevetned a teljes napi átlag-terheléssel, országos viszonylatban. 

 

"az EV nem büdös" - csak ha porrá ég... De azt legalább gyakran,

Nem gyakran, semmiképp sem gyakrabban, mint a belsőégésű shithalmazok. Azok viszont akkor is büdösek, ha nem égnek porrá, a tetejébe még az egészségre is károsak és röpke 100 év alatt sikerült tönkreb@szniuk a bolygó klímáját.

> röpke 100 év alatt sikerült tönkreb@szniuk a bolygó klímáját.

Ha a CO2 általi felmelegedésre utalsz ezzel - amit vagy elhiszünk, vagy nem, mert a tudomány itt is kicsit sántikál -, akkor tudni kell, hogy egyelőre az elektromosokhoz is jelentős CO2 kibocsátás kapcsolódik. Ráadásul nem is a személyi közlekedés AFAIK a legnagyobb kibocsátó, a többit pedig nem oldja meg ha elektromosan autózgatsz.

A sötétzöldek lelkének jó kifogás ez, de valójában sokat nem nyom a latban a CO2 amit megspórol valaki az elektromozással.

akkor tudni kell, hogy egyelőre az elektromosokhoz is jelentős CO2 kibocsátás kapcsolódik.

Na, ez megint nem egyéb, mint veretes butaság, már megbocsáss, az őszinteségemért.
Az EV egy tárgy. Az EV-hez semmiféle CO2 kibocsátás nem társítható, ugyanis az EV simán gurul nap- vagy szélenergiával termelt árammal is. Arról nem tehet, hogy a belepumpált elektronok bizonyos részét fosszilis hordozók elégetéséből nyerik. 

Ezzel szemben a belsőégésű járművek mindegyike CO2 kibocsátó.  

De ha már. Akkor is, az EV hatékonysága annyival jobb a belsőégésűnél, hogy ha történetesen kizárólag fosszilisek, mondjuk szén elégetéséből nyert energiával hajtanák az EV-ket, akkor is azt találnánk, hogy jobb lenne a világ CO2 mérlege, a városokban nem lenne olyan rettentően büdös, sokkal, nagyságrendekkel kevesebben halnának meg idő előtt a szennyezés következtében.
 

Az EV-hez semmiféle CO2 kibocsátás nem társítható, ugyanis az EV simán gurul nap- vagy szélenergiával termelt árammal is.

Hallottál már az elmélet és a gyakorlat közötti különbségről? Szerinted, az áram a konnektorból jön az autók meg a fán teremnek? Már megbocsáss, az őszinteségemért.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Logikából ülj le egyes. Mégis mi köze van a belsőégésű gyártásának ahhoz, hogy az EV gyártásnál is van CO2 kibocsátás? Vagy lemarad az "is"? Ökológiai lábnyom megvan esetleg?

a hülyeséget nehezen tolerálom.

Mi a titkod, hogy magadat elviseled?

:)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Az, hogy a gyártás során keletkezik CO2 kibocsátás, nem az EV kizárólagos sajátja. A pöfögő, bűzlő belsőégésű motorok által hajtott járművek gyártásánál éppen úgy kerül CO2 a környezetbe, ezért nincs értelme azzal érvelni, hogy "de az EV-k gyártása során is" .

"sokkal, nagyságrendekkel kevesebben halnának meg idő előtt a szennyezés következtében" - tehát legalább 1/100-adára csökkenne az ilyen okból elhalálozók száma?

A szélenergiát jó hogy említetted: a 12-15 évente cserélendő, üvegszál-műgyanta kompozit rotorlapátok újrahasznosítására/feldolgozására van már ipari méretekben használható "zöld" megoldás, vagy még mindig a "biztató laboratóriumi kísérletek" állapotban van a dolog, és egyelőre az ilyen hulladék elhantolása a "megoldás"?

tehát legalább 1/100-adára csökkenne az ilyen okból elhalálozók száma?

Igen.

 

A szélenergiát jó hogy említetted: a 12-15 évente cserélendő, üvegszál-műgyanta kompozit rotorlapátok újrahasznosítására/

Egy vitát akkor érdemes folytatni, ha van világos, logikus, tényszerű vitaalap, amivel meggyőzhető a partner, vagy ha van esély arra, hogy a partner olyan információkat birtokol, hogy annak megismerése folytán a mi véleményünk, álláspontunk megváltozik. 

Te egyetlen egy ilyet sem prezentáltál. Annak pedig, hogy az eleve meddő csúsztatásaidra, valóság görbítési kisérleteidre (pl. 12-15 évente csere) reflektáljak, semmi értelmét nem látom.

Nekem a kenyelem azt jelentene, hogy minden fuggosegtol megszabadulok. Kozos koltseg, vizdij, aram, stb. Ezen kivul szomszedoktol, stb. Aztan privat eletet elek, ahol nem kell elviselni semmilyen idegent. Videken eltem gyerekkent es mindent magunknak termeltunk, mar akkor is es joval kellemesebb volt az elet. Nagyszulok szinten hazban laktak oreg korukra is. Akik nem dolgoztak idosen, azoknak az agya megbuggyant.

Mert neked nincs telekszomszédod? Az erdő közepén élsz? Igazán kemény szomszéd-konfliktusokról valójában családi házas környezetben hallottam igazán, nem társasházban. Aki társasházban lakik, eleve alkalmazkodóbb, mint az, aki azt hiszi, hogy vesz egy telket, aztán mindjárt földesúrrá vált.

A közös költség, vízdíj stb. dolgot nem tudom értelmezni. Ezeket nekem robotok (banki folyamatok) rendezik. Mi köze ennek a lakáshoz? Háznál is van rezsi.

trey @ gépház

Egyaltalan nem. En fiatal vagyok meg. De azert aram csak van kornyeken. A hazban, a garazsban, a haz korul. Milyen elbaszott hely az ahol meg aram sincs? :D

Meg mindig videken el az egyik szulom. Nagyon minimalis rezsi van. Mar talan csak szemetdij+net. Minden mastol fuggetlen mar. De annyira keves szemet van, hogy az sem kellene igazabol.

A vizet, aramot, stbt venni az allamtol/cegtol szamomra nem elfogadhato fugges hosszutavon.

Nekem is van áram az egyik garázsomban, ami pont az egyik lakásom alatt van. Ott pl. tudok tölteni. A másik garázsom egy teremgarázs, ahol szintén van villany, de világításra, nem falban töltésre. A házzal és lakókkal kellene veszekedni, meg egyezkedni, hogy milyen módszerrel mérjük az én fogyasztásomat (nem lakom ott), hogyan számoljuk el. Nem egyértelmű. A másik lakásomnál nincs garázs, villany se. A harmadik lakásnál, ahol éppen jelenleg lakom, szintén nincs. Tehát: három lakás, két garázs. Egyben van villany. Miért gondolod azt, hogy én minden egyes nap megfordulok pont _abban_ a garázsban?

Nem mindenki olyan "csöves", hogy egy helyen lakik :D Neked csak egy lakhatásra van pénzed? Így is fel lehetne tenni a kérdést.

trey @ gépház

Lehet durva, de en egyszerre egy helyen lakom.  De eddig barhol laktam volt aram. Elektromo auto nelkul is volt. Nem arra kell gondolni hogy 250kW gyorstolto a garazsban. Boven eleg egy sima 220-as konnektor is a napi ingazashoz.

Ha en is vennek Gyorkukutyinban 2 valyogputrit biztos oda is bevezettek volna mar az aramot. Putri alatt mar csak panel van. De itt a hanyatlo nyugaton az utcan is van kb mindenhol toltesi lehetoseg. Tehat ha lenne panel, akkor tudnanak tolteni az emberek. De tenyleg nem tudom felfogni, hgoy letezik meg ilyen varos, ahol nem elerheto az aram :D Tenyleg ennyire lemaradt volna Magyarorszag? :D:D

Én azt nem értem, hogy ilyen felfogással és szövegértéssel hogyan alkalmaznak és mire téged nyugaton. Nagy lehet a munkaerőhiány :)

Azt nem érted, hogy autót nem úgy vesz az ember, hogy egy élethelyzetre éppen jó kompromisszumokkal, hanem úgy, hogy a lehető legjobban lefedje az igényeit. A villanyautó - bármennyire is menőnek érzed amikor feszítesz benne - jelenleg kompromisszumok tömege. Biztos elhiszed, hogy mekkora életcsászára vagy, amikor bedugod a 220-ba, engem a röhögés fog el, amikor meglátok egy ilyet. Értem, hogy előbb-utóbb majd nekem is ilyesmivel kell mennem, mert más nem lesz, de már most szégyellem magam miatta.

trey @ gépház

Ebben amúgy mi a röhejes vagy szégyellni való? Ezt nem egészen értem. Vagy arra gondolsz, amikor a panelból lelógatja a hosszabbítót valaki? Na azt értem :) De nem hinném hogy neked ilyet kell tenned valaha, mire te EV-be kényszerülsz már lesznek jobb megoldások a töltésre.

Ha belegondolok töltők tömkelegét kell minden egyes parkolásra alkalmas helyen összezsúfolni, máskülönben nem fog működni. A lakótelep ahol én élek 2000 lakásos, és mondjuk 1600 autó parkol itt éjszaka. Van 2-300 garázs, de a nagyrésze fedél nélkül parkol.

Igazából földkábelt kéne fektetni és végigzúzni az egész területet töltőkkel. Nem elég az, ami most van, annál nagyságrendekkel több kell.

De gondolom a kereslet meg a kinálat majd húzza egymást előre idővel.

Marmint akkora para, hogy 220bol toltod? Mennyivel vagy elorebb, ha 11kW vagy 50kW al toltod otthon? Reggelre minden esetben kesz lesz.  Pont, hogy ez nem kompromisszum. Benzinkutra kb 2-hetente mennem kellett. Elektromost meg 8 naponta eleg felrakni tolteni otthon, cserebe nem mesz soha tobbet benzinkutra. Nincs sor soha :), szal eleg jo. Sztem ez osszesegeben joval kevesebb melo, annak aki olyan orszagban lakik, ahol van aram.

Nem osszemerheto vezetesi kenyelem a software miatt egy Tesla eseten Audi/Mercedes/etcvel. Hosszu utra foleg. Lehet neked fontos a 50+ gombot lass az autodban, de nekem az a fontos, hogy kenyelmesen es biztonsagosan odaerjek a celomhoz.

Konkretan az lenne kompromisszum ha barmilyen mas autot kellene hasznalnom jelen eseten, annyival jobb most meg a Tesla. De ettol fuggetlen, ha lesz jobb, akkor meg azt fogom megvenni es hasznalni. Nincs semmi ellenerzesem egyik automarkaval kapcsolatban sem. Ha a Audi/Dacia/Opel jonne ki vmi fasza autoval, nem derogalna azokkal jarni.

De ettol belatom, hogy elmaradott helyeken ICE meg jobb valasztas lehet. Ahogy sokaig jobb valasztas lesz aruszallitasra is, stb.

Alapvetően, nem tudom miről beszélsz. A vezetéshez egy gomb van, amivel elindítom az autót, meg egy két pedál. Milyen 50+ gombról mesélsz?

Nem osszemerheto vezetesi kenyelem a software miatt egy Tesla

Hogyne, amikor egy hosszabb külföldi úton azzal kell sakkozni, hogy vagy klímát nem kapcsolok, vagy nem megyek 90-nél többet és isten adja, hogy legyen közben egy elbaszott töltő, ahol 30-50 percet rohadhatok, feltételezve, hogy nem sorok állnak a töltő előtt :D :D

Na. Ne. Vicceskedj.

trey @ gépház

Full vakon vagy :D

Ez regen regi nissan leafeknel volt igaz max. Le vagy elegge maradva.

Klima nem jelent kb semmit Teslaban. Tesla toltok autopalyak utvonalan vannak + van Ionity. Palyan meg mesz amennyivel lehet. En mindig legnagyobb megengedettel tolom. Soha nem szorultam meg arra, hogy lassitsak akkutoltottseg miatt. Tehat nincs toltesi kompromisszum hosszu utakon soha :) Nem kell ezzel sakkozni.

Tenyleg eg es fold egy tesla software vs barmi mas vezetessegito. Hosszu utakon nagyon sokat szamit. Nem azt mondom, hogy Gyor es Gyorkukutyin kozott szamit. Oda en is Dacia Dustert/Lada NIVAt vennek vagy akar Audit, mert sok kul nincs technikaban :D

Ahogy nekem és a magyar autóvásárlók 99%ának, a tesla árkategóriája csak egy álom, szóval megtartjuk tudományos fantasztikumnak. Olyat kéne mutatni amit az átlagember meg tud venni. Az a használtan 1 millió, újonnan 3,5 milliós kategória. Na, ott elég szar a kinálat. Olyan semmilyen :))

Igen, az utakon 90 km/h-val vánszorgó Tesla-k, benne rettegő fejű emberek kitalációk. 😂 Hallod, nekem nem kell fejben sakkoznom egy Győr-Adria viszonylatban, hogy odaérek-e, vagy mi lesz, ha tankolnom kell.

Verethetek akár 200-zal és még klímát is kapcsolhatok. Ha meg villanybohockodásra vágyok, el veszem a gázt, lekapcsol a motor és vitorlázok a villannyal.

Bocs, báttya, de itt neked kell megalkuvást tenned, nem nekem.

trey @ gépház

"Igen, az utakon 90 km/h-val vánszorgó Tesla-k, benne rettegő fejű emberek kitalációk. "

Ez csak a te fejedben letezik, vagy hallod a kocsmaban a tobbi okostol :D Nem lehetetlen az ilyen de nagyon valoszinutlen. Foleg ott ahol te laksz egy supercharger mellett :)

 

De aztan lehet a balkanon mashogy megy ez az egesz. Mert hazukban sincs aram az embereknek. Meg az egesz utcaban. :)

 

Amugy nem ismerem a Gyor-Adria vonalat, de beirva utvonaltervezobe egy random varost 42 perc toltest javasolt 882 km-re :) Cserebe nekem nem kell vezetnem a 882kmbol 860-on.

Biztos van utvonal, amire keptelen lennek EV-vel. De oda meg berlek egy jobb benzinest. :)

Van neha 2000km is, amit letolok egy nagyobb uton. Ezt elotte egy friss Mercivel toltam. Most kenyelmesebb az ut toltesekkel egyutt is a Teslaban. Kipihenten szallok ki az autobol. Mercivel megerkezve lefekveskor meg autokat lattam azutan is miutan becsuktam a szemem :D

Nekem a biztonsag + vezetesi kenyelem tobbet er, mint a toltesre forditott ido.

"Nem osszemerheto vezetesi kenyelem a software miatt egy Tesla eseten Audi/Mercedes/etcvel. Hosszu utra foleg. Lehet neked fontos a 50+ gombot lass az autodban, de nekem az a fontos, hogy kenyelmesen es biztonsagosan odaerjek a celomhoz."

A legnagyobb ergonómiai baki, amit a tesla kitalált és sajnos más gyártók is átvesznek, hogy minden is egy kibaszott nagy tablet menüjében állítgatható. Még a klíma is. Ez menet közben addig jó, amíg az automata mód kielégít (de olyan nincs, hogy mindig jó). Vannak funkciók, amikre a dedikált gomb sokkal jobb -pl tekerős klíma gomb-, mert vaktában odanyúlva is megtalálod és érzed hogy mit csinálsz. Engem -egyébként aktív kütyü mániásként, tablet és okostelefon userként- a hideg kiráz, hogy az autóban minden funkció tapicskolós képernyőn legyen. Már az is szar, amikor bár -például- külön klíma panel van, de sima felületű és kapacitív érintő gombokat raknak alá (és hiába a haptic feedbeck -már ahol van- attól még az nem rendes gomb). 

A klima pont ki van rakva dedikaltan a touchscreenre. Tehat az nem para.

De amugy meg alap "onvezeto" mellett touchscreenre pont lenne ido ha a menu legbelso bugyraban lenne is. Ezert is mondtam, hogy vezetesi kenyelem. Atadni nehez commentben, en azt mondom probald ki hosszabb utra, akkor is ha nem veszel. De lehetoleg vmi friss peldanyt nezz meg, ne az elso szerias cuccokat :)

"A klima pont ki van rakva dedikaltan a touchscreenre. Tehat az nem para."

De para, mert touch. Mellé lehet nyúlni. Nem lehet kitapogatni "vakon" (az utat nézed) hogy hol van. Oda kell nézni. Ha mellé böksz a kis +/- gomboknak vagy elcsúszik az ujjad mert épp egy bukkanón mentél át, akkor már nem jó vagy mást nyomsz meg. Tudom, hogy milyen, mert pont ilyen egy tetszőleges 8-10"-os navigáción is bármit megnyomni / állítani út közben -> le kell venni a szemed az útról, hogy lásd mit nyomkodsz. A tekerős klíma gombot meg megtalálod "rutinból", érzed, megfogod, tekered, van rendes érzete, hangja, tudod ,hogy egy reccenés fél fok.. (a haptic feedback nem ugyanaz)

Önvezetéssel párosítva már lehet más az élmény, de szerintem az arany középút az, ha a fontos dolgoknak van dedikált gomb. 

Errefelé van egy ilyen, a másodikról lógatja le a hosszabbítót. Minden nap arra megyünk ebédelni, esős időben azt nézzük, mikor fog szikrázni neki a nem kültéri hosszabbítója. Elektromos motort tölt vele így az istenbarma.

Nem hinném, hogy ez lesz az ultimate megoldás az elektromos járművek töltésének problematikájára.

Legközelebb lefényképezem.

trey @ gépház

Kertes ház az én olvasatomban:

-ha nincs mit csinálni a kéménnyel, akkor
-van a kerítéssel. Ha nincs, akkor
-van a kerttel. Ha nincs, akkor
-a pincével. Ha nincs, akkor
-a tetővel. Ha nincs, akkor
-a garázzsal. És ha ezekkel sincs, akkor
-random valamivel.

Én biztos, hogy nem baszkódnék ilyesmivel. Már most sem, nemhogy öregen.

Ui a fenti demagógia személyes tapasztalatból ered: egy évben kb 40 hétvégét vidéken töltök, kertes házban. Legutóbb a tetőn pózoltam, pedig tériszonyom van. Szóval ha lehet, én kihagynám ezeket - a keményebb meneteket nem is mondtam még :)
 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mint minden más, ez is pénz kérdése, nyilván jó állapotban levő házon a felsoroltak egyikéhez sem kell nyúlni. Abban viszont egyetértünk, hogy egy szar állapotban levő ház jóval nagyobb pénz és időnyelő, mint egy szar állapotban levő lakás.

Fűnyíráshoz robotfűnyírót kell venni, öntözéshez öntözőrendszert. Minden más egy átlagos családi ház kertjében pedig idény jellegű dolog, amire találsz helyi erőt a közös költségnél kisebb összegért. Persze mindenki úgy szivatja magát ahogy akarja, lehet olyan kertet is építeni, aminek a szinten tartáshoz még a napi 8 óra is kevés, meg lehet olyat is, amihez hozzá sem kell nyúlnod, ha nem akarsz. Ha meg akarsz, akkor a kettő között bármi megvalósítható.

Igen, meg 200 méteres sugarú körbe oda kell telepíteni bevásároló központot, tömegközlekedési csomópontokat, postát, orvosi rendelőt ... Nem. Én azt vettem észre, hogy az emberek egy része, aki valóban kényelmes, eladja a házat, bemegy a városba, megkeresi a megfelelő helyen (lásd: felsorolás) a kényelmes lakást és kényelmesen megöregszik. Ha pedig kertbe akar menni, aki felül a kerékpárjára és kimegy a hobbikertjébe. Ha van rá igénye.

trey @ gépház

Én meg azt vettem észre, hogy öreg korukra sokan kiköltöznek nyugodtabb körülmények közé, jó levegőre, ahol talán a felsoroltakon kívül csak bevásárlóközpont nincs, de lehet hogy ez eleve előny nekik. Nem vagyunk egyformák, ha így lenne, mindenki városban élne idős korára, de ez láthatóan nem így van. Nekem pl. nem tudnál annyit fizetni, hogy egy olyan helyen éljek, ahol a felsoroltak 200m-es körön belül vannak, ez még a városoknak is a legszarabb része.

Kérdés, hogy melyik a jellemzőbb. Én épp' nemrég beszélgettem az egyik szomszédommal, aki a mellettem levő házba költözött. Elmondta, hogy meghalt a papa, a gyerekek már rég kirepültek. Eladta a házat, bejött a városba, mert itt minden sétatávolságra van, van társasága. Kert itt is van a házhoz (polgári lakásos ház, 150 éves, elöl-hátul kerttel stb.) ha kapirgálni van kedve, csinálja, ha nincs, nincs stb.

Nem magam találom ezeket ki. Nekem sosem volt házam, pedig megtehettem volna, megtehetném és akár írásba is adnám, hogy sosem lesz.

Engem a falusi nyugalom nem lenyugtatna, hanem felbaszna (éltem falun, házban, nem volt hosszú életű kaland).

trey @ gépház

"falusi nyugalom"

Mikor vasárnap reggel 7kor elkezd a szomszéd tüzifát aprítani láncfűrésszel, a másik szomszéd meg flexel. A kutyák meg egész éjjel ugattak, úgyhogy frankón kiphented magad :D Aztán megpróbálod egy kis délután a alvással kompenzálni az alváshiányt, de akkor jön a fűnyírás :)

Btw nekem örök dilemma marad a ház. Egyik felem nagyon szeretné (terasz, grill, medence), de a másik felem nagyon nem akarja, hogy akkor is keljen valamit csinálni, amikor egyébként nincs kedvem. Nekem nem hobbim a kertészkedés, fűnyírás, kuka kicibálás,  zöldhulladék gyűjtés, stb. A mozgást máshogy oldom meg. A többiről ne mis beszélve, kertesházas rokonok, ismerősök _mindig_ csinálnak valamit. Most a kazán, most a tető, kerítésfestés, sövény nyírás, ez-az-amaz. Dől bele az idő és a pénz. 

Tök jó, ha fel tudod mérni, hogy nem kell neked kertes ház és a vele való sok plusz munka.

A többiről ne mis beszélve, kertesházas rokonok, ismerősök _mindig_ csinálnak valamit. Most a kazán, most a tető, kerítésfestés, sövény nyírás, ez-az-amaz. Dől bele az idő és a pénz.

Van rosszabb verzió: Amikor valaki a kertes házból csinál betondzsungelt: kivág minden fát, körbetérkövezi az udvart, aztán mivel olyan szürke minden kib*sz a ház elé egy művirágot. frankón műanyag :D. Tudod az olyan igényes.

Ez egyértelmű, ha ház, akkor kis kert (de ez is csak a lehetséges problémák egy részét csökkenti).

További kedvenceim:

Az előkert nevű intézmény, amikor a külső kerítés és a ház között van egy 5-10 méteres haszontalan 50-100nm terület, ahol semmit nem tudsz csinálni, de legalább gondozni kell, hogy ne lepje el a gaz a műanyag kertitörpét, meg a 150 éves, derékig felkopaszodott fenyőfa ágai ne akadjanak bele a villanyvezetékekbe :D

Amikor a kocsibeálló/garázs hátul van és csak azért kell a drága plusz telek terület 100m hosszú térkövezett úttal vagy betoncsíkkal (mellette persze végig sövény meg egyebek, amiket gondozni/takarítani kell), hogy _hátra_ lehessen állni a kocsival. Télen meg lelapátolni róla a havat a kapuig.

Meg amikor amúgy jó lenne minden, de hátul van 8000 hektár telek szőlővel, gyümölcsfákkal és olyan a telkek kialakítása, hogy sehogy nem tudod mondjuk leválasztani, megosztani és eladni, de még egy szolgalmi utat sem lehet kialakítani. Szóval örökre a tiéd. Más a lekvárt, bort meg a pálinkát látja benne, én csak a felesleges nyűgöt. Látom magam előtt, ahogy nyáron 40 fokban vegyvédelmiben órákon keresztül permetezek...

Oké, hav 12E Ft-ért szerinted karbantartanak kertet, házat, kapu előtti területet és úgy mindent _is_(anyaggal együtt, mert a közös költség mindent is tartalmaz, ami az ingatlan működéséhez, fenntartásához köthető)? Mert én ezt azért kötve hiszem... (Kértem árajánlatot a kertem rendben tartására, és -csak a kert- ennél jóval többre jött ki per hó...)

Nálam simán. De a dolog tetemes részét a fűnyírás teszi ki, időben és munkamennyiségben is, mert szezonban heti kétszer kell csinálni. Ez nem olcsó mulatság, ha mással csináltatom. Ha magam csinálom, akkor meg utcafronttal együtt + hátul heti 8 óra, ha nem beledöglős tempóban nyomom (~1300m2, abból 600-700m2 a fű). Ezért vettem egy robotfűnyírót, amivel annyi az egyetlen teendőm, hogy egy sör mellett nézem hogy dolgozik. Minden más alkalmi/idény jellegű dolog, amihez ha van kedvem, megcsinálom magam, ha nincs, akkor hívok rá valami helyei erőt. Összeségében közel sem költök 144.000HUF-ot erre évente, és mindezt úgy, hogy nem rólam fogják mintázni a kertészkedés szobrát az biztos, kb. 1-2 sövénynyírás van benne saját kezűleg, meg az utcafront fűnyírása, mert oda nem tud kimenni a robot, illetve a szegélyt kell itt-ott megigazítani, mert bár szegélynyírós a robot, de azért nem tart még ott a technika hogy tökéletesen megcsinálja (ez amúgy 2 hetente kb. 20 perc nekem egy kis egyszerű damilos géppel).

karbantartanak kertet, házat, kapu előtti területet és úgy mindent _is_ (anyaggal együtt)

Itt azért azzal is baj van, hogy nem olvastad el figyelmesen a commentet, amiben a kerti munkáról volt szó, nem komplett ház karbantartással, anyaggal együtt. Eleve ki állítana ekkora marhaságot?

Jó, de ki írt olyat, hogy egy közös költségnyi pénzből egy komplett kertes ház karbantartását, értékmegóvását el lehet végezni? Senki. Ebben a subthreadben arról volt szó, hogy egy idős ember nem tud/akar kertészkedni. Na ha nem akar, és csak ez tartja vissza a kerttől (mert amúgy tetszik neki), akkor nem is kell, erről írtam, semmi többről.

Amúgy nem releváns, csak kiigazítás: a közös költségben bőven nincs benne minden is, ez általában akkor szokott kiderülni, mikor valamilyen komolyabb munkát kellene végezni a házon, mint pl. tetőcsere, szigetelés, stb.. De volt már lakásom újépítésű lakóparkban, ahol 5 év után sem álltak meg a repedések, és sikerült a pert is bebuknia a közös képviseletnek a kivitelezővel. Ekkor jön a hitel, célbefizetés, pályázat (ha van), imák mormolása, meg a véget nem érő lakógyűlések.

Te írtad: "Minden más egy átlagos családi ház kertjében pedig idény jellegű dolog, amire találsz helyi erőt a közös költségnél kisebb összegért."

"a közös költségben bőven nincs benne minden is, ez általában akkor szokott kiderülni, mikor valamilyen komolyabb munkát kellene végezni a házon, mint pl. tetőcsere, szigetelés" - Képzeld, itt benne van a felújítási alap is, meg az is, ami a pályázatok útján elnyert visszatérítendő, kamatmentes támogatások visszafizetéséhez szükséges.
Azaz a rendszeres karbantartást magában foglalja mindenestől, sőt még a társasházi biztosítás adott tulajdoni hányadra eső részét is. (10+ éve lakok itt, és se előtte, se azóta nem volt anyagi gondja a társasháznak.)

"De volt már lakásom újépítésű lakóparkban" - Ami beépítettség, illetve általában minőség szempontjából sz@rabb, mint egy átlagos panelkockákból összelapátolt lakótelep. Anno én is néztem Alagligetet meg mást is - aztán nem oda költöztünk. Utólag mondva szerencsére. Ezek kevés kivétellel az építőipar szégyenei.

Továbbra sem értem mit akarsz bizonyítani: az állítás annyi, hogy vásároltam egy robotfűnyírót, illetve van öntözőrendszerem, ezen kívül ami munka van a KERTBEN, az az általad említett közös költség árából finanszírozható bőven, még marad is, és ebbe sem fizikailag sem anyagilag nem kell belerokkannia egy idős embernek (eleve az anyagi részt te citáltad ide, Trey azon felvetésére válaszoltam, hogy nem akar már valaki füvet nyírni ha öreg, mert fáj a dereka). Ha ezt cáfolni akarod, akkor innét induljunk, hogy tudjalak követni :)

Ha arra akarod kikerekíteni, hogy egy lakás fenntartása olcsóbb mint egy házé (mert szerintem igen, de már magát a motivációt sem értem), hát basszus... miért fecsérled te ilyen hülyeségekre az időd? Ha gondolod belekezdhetünk egy olyan szálba, hogy a nap nappal süt, éjszaka meg nem süt, ebben is van bőven kifutási lehetőség, hiszen süt az éjszaka is, csak olyankor nem látjuk!

"Minden más egy átlagos családi ház kertjében pedig idény jellegű dolog, amire találsz helyi erőt a közös költségnél kisebb összegért." - Átlagos. Az nem a sima füves placcot jelenti - persze ha neked a kert=sivár, sík füves területtel, akkor talán finanszírozható. De nem csak ilyen van, illetve a kert nem csak fűből áll - legalábbis jobb helyeken. És innentől már nem csak fűnyírás van. Sőt. Az a kisebbik része a dolognak. (Nekem a kertben van három almafa, két cseresznyefa, két diófa, málna, szeder, ribizli, egres, kerítésnél sövények, tuják, virágok, egyebek. Ezt nevezem kertnek, a füves placcot nem. És ezeket a robotfűnyíró meg az öntözőrendszer nem fogja rendben tartani...

Átlagos. Az nem a sima füves placcot jelenti

Ebben egyetértünk. De az évi ~150kHUF-ból szerinted csak ilyet sivár szart lehet fenntartani? Úgy, hogy csak fű van, amit ugye nyír a robot, teljesen logikus... A 150 ezret meg elégetem a közepén, mert nincs kinek adni.

A felsoroltakból csak alma és egres nincs, viszont van körte. Ebből a pénzből pedig simán kijön az éves metszésük, nyírásuk, karbantartásuk, permetezésük (ez kifejezetten vissza van fogva, de amit muszáj azt muszáj). Annyi a titka, hogy én nem a hiperszuper csodalataoskertneked.hu -ról szerzem a BMW-vel érkező kertészmérnököket, hanem jelzem a helyi FB csoportba, hogy pl. lenne nálam egy kis nyírásra váró sövény, ha valaki vállalná, keressen meg magánban.

Hozzáteszem, járt itt az említett kasztból kertész jampec beszélgetni/ajánlatot adni, az se lett volna több havi 40-nél (amit télen nem kell fizetni), és akárhogy állítod, a nagy részét a fűnyírás tette volna ki, hiszen a rengeteg fa és növény miatt nagyon zegzugos a kert, és nekem is heti 8 órámba került szezonban géppel lenyírni, úgy, hogy én ismerem elég jól a terepet, tudom hogy lehet gyorsan megoldani. Meg tudtunk volna úgy állapodni, hogy levonjuk a fűnyírást, és kb. akkor is kijött volna az említett 150kHUF/év, de lett helyette inkább robot, meg a helyiek támogatása.

Heti nyolc óra? 6-700négzetméterre? Mivel csinálod, körömollóval? Hasonló telekből kettő egymás mellett, és fél nap alatt kényelmesen, sörözgetve megvan "egy kör". Persze normális géppel, nem viccnek is durva kávédarálóval :-P

Neked a fentiek szerint nyűg/büdös a kétkezi munka - nekem meg a kertben tevékenykedni kikapcsolódást jelent.

Ha van füved, akkor gondolom tisztában vagy vele, hogy abból is van többféle, illetve a talajminőség és a nedvességtartalom is változó, így könnyen megeshet, hogy csúcsszezonban (pázsit szempontjából ez ugye tavasz) heti 2 nyírás kell, ha nem akarsz egy igénytelen gyepet nézegetni. Ebből nálam egy kör mindennel együtt (szegélynyírás, utcafront, pár kisebb pihenő stb..) bizony közel 4 óra volt, eddig senki nem tudta ez alatt megcsinálni. Sok a fa, bokor, zegzug, és utálom nézni azt is, ha a fák tövében hosszabb fűszálak vannak, ha már csinálom, akkor legyen tökéletes.

Neked a fentiek szerint nyűg/büdös a kétkezi munka - nekem meg a kertben tevékenykedni kikapcsolódást jelent.

Ja, értem, szóval akkor a magad módján elismerted, hogy ennyi pénzből kihozható a dolog, persze azért kikerekedett belőle, hogy te más/jobb vagy. Kezdhettük volna rögtön ezzel :)

Tisztában vagyok vele, nem is kicsit - számomra a mm-re nyírt "gyep" az nem igénytelen, sokkal inkább vállalhatatlan, természetellenes állapot. Nem tudom, mit használsz - én normális damilos kaszát, amivel igen-igen gyorsan lehet haladni, ha gyakorlattal rendelkezik az ember. Legutóbb reggeli után mentem ki kaszálni, és több, itt nem részletezett okból tárcsát raktam fel damilfej helyett. A dupla telekkel így is simán, kényelmesen végeztem délre. Igaz, nem lett mindenütt pont 34mm magas a pázsit, de legalább természetes hatást kelt, nem úgy, mint az általam csak "műgyep"-nek nevezett valami, amiről te is beszélsz. És ahogy írtam, nem csak fűnyírásból áll a kertgondozás - visszatekinte az elmúlt évekre nagyjából a kerti munkák időigényének a harmadát(!) vitte csak el.

És nem, nem fogod tudni kihozni 144E Ft-ból azt, ami egy önálló ház körül tennivaló, még ha az épülettel kapcsolatos dolgokat le is választjuk róla.

Még a most tervezhető nyugdíjkorhatár is odébb van - a "fiatalos" mondjuk nem annyira jellemző, de így a "buliznak hajnalig és nem lehet aludni" sem :) A járda/közös területek takarítása, kukák kitolása ilyesmi nem az én feladatom (van rá fizetett ember), fűnyírás helyett maximum az előkert gondozása lehetne feladat, de azt meg a földszinten lakó hölgy csinálja.

Elméletben tök jól hangzik, ha éppen optimális helyzetben vagy és otthon tudsz tölteni.

Pl én sem a lakásnál nem tudom tölteni, sem a munkahelyen nincs töltő. Munkába menet meg hazafele jövet meg pont óriási kedvem lenne megállni 20-30 percre (ami a való életben inkább 40-50 optimális esetben).

Napi 140 km-t ingázom (ha épp nincs covid), 2 naponta tölteni kéne. A benzinest meg megtankolom heti 1x 5 perc alatt.

És akkor még arról nem volt szó hogy télen csökken a hatótáv a hideg miatt, ahogy öregszik egyre kisebb a hatótáv, ha bármi probléma van vele alig van ember aki hozzá mer nyúlni, egy utánfutót felakasztasz negyedelődik a hatótáv. Jó alternatíva, de csak egy aránylag szűk halmaznak.

"Everything fails, all the time."

Ez direkt ilyen. Az autónak van egy retro-cuki stilusa ami nem neked való. De talán van akinek igen.

Az én centem a témához:

Elektromos autó akkor érdekel majd amikor 3-4 millióért megkapom és tudni fog 500km hatótávot gyárilag. (ilyet simán tud a dacia sandero ennyiért).

Addig csak drága játékszer vagy második autó. Sajnos a csóró ligában focizok. :)

Ezzel, hogy viszel ki 10 mázsa tápot, vagy 2-3 szénabálát a tanyádra? Ez az igazi elektromos gép:

https://www.ford.com/trucks/f150/f150-lightning/2022/

:)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Na ne már, akkor te még nem ültél F-150-ben. Ezt csinálja utána egy fostaliga SUV

https://youtu.be/06pFvKTlrfo?t=65

Egy baja van a nagyon hosszú tengelytáv, így könnyen felül a hasa. Nekem D-Max van, az mondjuk simán lenyomja az F-150-et terepen, vicces az utasok sivalkodása, amikor durva földúton 90-nél lekoppan a hasa kocsinak, de hát páncélozva van alulról :)

Viszont a Suzuki Samurai-t nem veri semmi off road-ban :D

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ne is mondd, a seregben vezettem és imádtam :)
Úgy akasztottam le vele a telephely kapuját, hogy nem is vettem észre :D
Meg is kaptam a jutalmam érte :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Nem e?

https://fordauthority.com/2019/04/ford-discounts-f-150-3500-april-2019/

:)

Nekünk hihetetlen, de kint ez proliautó. Ha az asszony valami gagyi limonádét néz a TV-ben, a vízszerelő, aki végül megdugja a háziasszonyt 100% hogy valami szakadt F-150-el jön.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Amikor vettem a D-Max-ot azt mondta a kereskedő, hogy ez nem autó, hanem mezőgazdasági munkagép, ami csörög, csattog, zörög viszont nem tudom tönkertenni és sosem fog megállni, ha akarom szánthatok is vele, ha ez így nem tetszik, a felszereltségnél x-eljem be a nem kérem az autót mezőt  :) Ezek szerint nem hazudott :D
A vicc az, hogy volt zajosabb személyautóm, egyáltalán nem hangos belül.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Hogy mi szép és mi nem az, izlés kérdése. Ráadásul, a pillanatnyi izlésé. Ami tegnap menő cucc volt, azt ma komoly összegért sem rángatnád magadra. Így van ez az iparban, pláne az autóiparban is.

Az egy másik dolog, hogy ami európai szemmel szépnek találtatik, az egy ázsiai számára bőven lehet szokatlan, vagy csúnya. Ugyanez fordítva.

Egyébként meg, szinte minden ipari termék megalkuvások halmaza. Miért lenne ez alól kivétel éppen egy sokezer alkatrészből álló jármű?

1. Rajzolgatni én is tudok

2. Azok a felnik a videóban micsodak??

3. Ez a kurvasok LED szar nekem már ciganyos.

Ez az autó olyan mint egy iwatch, buzis játék szar. Igen, marhára szubjektív. 

Nekem tetszik ez a verda, sőt még a felnik is rajta! 

A Land Rover Defender óta nincs szép autó :(

(110-130 persze, a rövid ott is fura)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Emlékszem arra, amikor te még Smart-ot promóztál itt mindenkinek, hogy azzal jársz, az az isten.

Ha már Mercedes és elektromos: sokszor emlegettem egy állatorvosi ló elektromos Mercedest itt. Miután 3-szor cserélt benne a hivatalos forgalmazó motort, ami "sose romlik el" (ehehehehe), a per indítás fenyegetés hatására visszavették 3 évesen, adtak helyette egy új, nem elektromost a tulajnak.

Azt meg eladták másnak, ahogy kell. :D

trey @ gépház

Amikor Smartom volt, akkor is volt a garázsban egy 5++ méteres. Most is van kisszerelmem (de még nem vettem) i3. 

Ilyen a piac. Szar motor kicserélve újra, gari folytatódik. Én nem fosnám le a bokám, mert a villanymotor beszart. Meglepődnék az biztos. Mondjuk nem is vagyok első fecske, csak korai elfogadó. Saját pénzen nem bétatesztelek.

Nem azzal volt a baj, hogy nem cserélték ki, hanem az, hogy volt egy autó, ami 3 év alatt többet volt szervizben, mint amennyit rendeltetésszerűen használni lehetett. Nem is nagyon tudták az igényt elhárítani.

Mondjuk az kérdés, hogy a Tesla által beszállított motorokat, amik nem produkálnak ilyen meghibásodási rátát, hogyan tudta a Mercedes olyan fos módon beletervezni a kaszniba, hogy folyamatosan vízkáros lett. Mivel a szerviz sem tudta garantálni, hogy a 4. nem fog pont úgy beszarni, inkább kihátráltak a vitából.

trey @ gépház

Megkérdezhetem hogy milyen Mercedes EV volt az, ami már elmúlt 3 éves ki tudja mikor (mert gondolom nem ma)? Csak azért kérdezem, mert a Mecedes első EV-je az EQC, és 2 éve hogy egyáltalán rendelhető, és sanszos hogy az első kézbe kapott példányok is inkább 2020 elején landoltak, mintsem 2019-ben. Vagy ez valami hibrid volt? De abba meg nincs tesla motor, meg hát na, hibrid hajtásba pár gyártónak beletőrt már a bicskája, erről nem az elektromos hajtás tehet, hanem a teljes hajtáslánc bonyolultsága. Szerencsére bőven van lehetőség rá, hogy az ember kiguglizza hogy melyik szart nem szabad megvenni.

Szerintem egy B250 E, de meg fogom kérdezni az érintettől. Megnéztem a HAHU-n, az első találtat a 27-ből:

https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/mercedes-benz/b_250_e/mercedes-…

Tesla általi hajtással és akkumulátorral felszerelt autó. Villanymotor garanciálisan cserélve ...

Szerintem ez lesz az :D

trey @ gépház

Skoda Enyaq,
Polestar 1, 2,
Kia Ioniq 5

szerintem ezek mind jól néznek ki.

sok ilyen autó van már. pl audi e-tron gt, taycan... én szóltam. ebből a konceptből meg nem lesz soha semmi, főleg nem ezekkel a használhatatlan ajtókkal. (igen a rollson se tetszik, hogy így nyílik az ajtó.) na de mind1 is MERT JAJ NEM SZÓLOK HOZZÁD!!4444444 :D:D:D:DD:D::D:D:D:D:D

Mert a nagytokest a befektetot erdekelte valaha is barmi a profiton kivul. Hogyne. Ja nem!

Ez annyit fog eredmenyezni, hogy lesz egy kis visszalepes "kenyelem" szinten amit megmagyaraznak, hatekonysaggal meg mas vakitassal, pedig a faszt nagyobb a profit.

Majd amikor megvan az extra profit, akkor ugyanazt mint elotte lehet kihozni "fejleszteskent" mondjuk 4x aron.

Hulyek ugyis megveszik, akkor miert ne, nekik mindegy. Nem hitelre csak szegeny orszagok szegeny lakoi vesznek autot.

Megfelelo credited van a hitelkartyaddal, ma is kihozhatsz $5k onerovel egy $100k teslat havi 1-2k torlesztovel 20 ev 2% kamatra kb, meg ugy barmi mast is.

Errol ennyit.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Azt gondolom vagod, hogy nem elmaradott orszagokban nem elmaradottak a fizetesek. Raadasul USAban kozepes fejleszto is siman 250k/ev. Abba szerintem belefer 100k auto:)

Akinek szarabb a meloja annak meg 35k usd model 3 peldaul vagy Kia, stb.

Raadasul nem azt kell nezni, hogy mennyibe kerul. Hanem, hogy miutan eladod 3-4 ev mulva, akkor mennyiert autoztal 3-4 evet es megerte-e a kenyelem es a biztonsag, amit kaptal erte.

 

https://www.youtube.com/watch?v=FojSj61xRp0 ahogy nezem tobbi gyartonak(EUnak) meg nincs toltohalozata normalis :D

Ablakot le es szolhat hangosan a mulatos! :D

Már 2022-ben el kell kezdeni az elavult dízelautók kitiltását Budapestről – ezt javasolja a Levegő Munkacsoport, amely szerint jövő év júliusától kezdve több éven át fokozatosan lehetne bevezetni ezt a korlátozást. Először a védett övezetekben, majd a Nagykörút és a budai körút által határolt területen, végül pedig a fővárosban 2024-ben már csak Euro 4-esnél, 2026-ban pedig csak Euró 5-ösnél jobb besorolású dízelautókkal lehessen közlekedni. A javaslat szerint a helyi lakosok 2022 júliusáig regisztrált autói átmenetileg mentesülnének a korlátozás alól.

 

A főpolgármester pár nappal ezelőtt jelezte, hogy a Fővárosi Közgyűlés még idén dönthet arról, hogy mikor vezetik ki a korszerűtlen besorolású autókat Budapesten.

Szörényi András, a vezess.hu újságírója szerint környezetvédelmi szempontból ez indokolt lépés, de szmogriadó esetén egyébként is megvan erre a jogi háttér. "Ha azt nézzük, hogy melyik autó növeli jobban a felmelegedést, melyiknek nagyobb a szén-dioxid-kibocsátása, akkor a dízelautók kifejezetten jók, hiszen keveset fogyasztanak, kevesebb üzemanyag elégetéséből arányaiban százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mintegy velük összevethető benzines. Ha nem a szén-dioxid-kibocsátást vizsgáljuk, hanem a tényleges károsanyag-kibocsátást, akkor a régebbi, 2018 előtt dízelek sokkal környezetszennyezőbbek" – mondta a szakíró.

A Greenpeace Magyarország eközben levegőtisztasági intézkedéseket sürgetett, mert Magyarország az Európai Unió szennyezettebb levegőjű országai közé tartozik, még mindig több mint 13 ezer magyar hal meg idő előtt a rossz levegő miatt.

a "mit nem" rendben van, de helyette "mit igen?", akkor az szerintük más valaki problémája...

Ha az ablakod alá sz.rik valaki, akkor az is a te problémád, hogy tudd, a másik hova sz.rjon, igaz?

Hogy neked mennyi eszed van?

 

A ló túloldala, azaz hebegő munkacsoport meg grínpísz... Mindkét társulat ért persze mindenhez is,

Igen, ők a szemétládák,  nem te, aki szennyez mint az állat, igaz? Ők a mocskok, akik azokat képviselik, akiknek elegük van az általatok generált bűzből és koromból. 
 

Ha annyira értenek ahhoz, hogy hogy nem, akkor legyenek már annyira konstruktívak, hogy megmondják, szerintük hogy igen. Amennyi esze van a hebegő munkacsoportnak, azt egy marék szárított molylepke is lekörözi.

A grínpísz meg a szélsőségesen idealista vonallal, az extrém módon túltolt "zöld" gondolkodásal veri ki az értelmes embereknél a biztosítékot. Persze a civilizáció előnyeit, vívmányait használják, használnak energiát, belsőégésű motoros járművet ha kell, erőművekben termelt villamosenergiát, műanyagot, miegyebet - miközben mindezek ellen ordibálnak habzó szájjal...

Csináltam egy gyors kalkulációt. Fogtam egy benzines (Kia Niro hybrid) és egy elektromos autót (Kia e-Niro a nagyobb akkuval). 430 Ft-os benzin árral és 37 Ft-os otthoni töltéssel számoltam. 7 Literes illetve 15 KW-os fogyasztással számoltam 100 Km-en. Mindkét kocsi ugyanazzal a felszereltséggel rendelkezett (gold).

149'000 Km után billen át a mérleg az elektromos javára. A számításom nem veszi figyelembe az időszakos karbantartásokat, akkor sokkal hamarabb átbillenne a mérleg az elektromos javára.

Ennek a posztnak semmi köze az autó kinézetéhez, viszont könnyebb összehasonlítani két olyan kocsit, amik csak a hajtásban különböznek.

Nálam még kb 10 évig nem lesz napirenden az autó csere, így ezt most tét nélkül írom. A tipikus vezetési szokásaimhoz egy Plugin Hybrid lenne az ideális, ami maradva a Kia Nironál, majdnem ugyanannyiba kerül, mint a full elektromos, viszont nagy távolságoknál nem kellene hosszú időre megállni a töltés miatt.

Nekem ebből a 39kWh-s van, azzal még tovább csökkenthető a dolog, mert jóval olcsóbb (ha jól rémlik kb. 2.5MFt-vel) _HA_ elég az a hatótáv. A karbantartások kimerülnek a pollenszűrő cserében, illetve talán 60 ezrenként kell cserélni azt a speciális(abb) hűtőfolyadékot ami az akkupakk körül is kering, ez egy kicsit drágább, 60-70eFt-ket olvasok a neten itthon a cserére. Az E-Niros topicokban jellemzően ez szokott lenni a legnagyobb "baj"/kiadás, és ez igaz a taxisokra is, akik már 3-4-szer körbejráták vele földet a futás alapján :) Ja, és ez persze mind igaz a 64kWh-s modellre is. A karbantartásokon amúgy sokat lehet fogni, főleg ha ragaszkodik valaki a garancia megtartásához, a márkaszervizes olajcserék, fékcserék, váltó, vezérlés karbantartása, stb.. az ICE-nél azért meg tudják tolni a mérleg másik oldalát.

Ja, és ez extra feature ugyan, de napelemmel megtámogatva még tovább lehet csökkenteni a költségeket. Persze figyelembe kell venni a beruházás azon részét ami az EV miatt keletkezik (nagyobb teljesítményű rendszer kell). Viszont itt két pozitívum jön képbe: a nagyobb rendszer nem lineárisan drágább, mert a nagyobb teljesítményű inverter alig drágább, a munkadíj pedig ugyanannyi. Nagyságrendi példa: 10kW-s napelemes rendszer 3.5-4 MFt, 5kW-s 2.5-2.8 MFt. Valamint a napelemnek akkor jó a megtérülése, ha minél inkább ki van használva, de ugye egy EV esetén ez is adott. Illetve itt is szerteágazóak a felhasználási szokások, amik szintén billentik a mérleget valamilyen irányba. Pl. ha valaki mindig csak sötétben hazaesve tudja az autót tölteni az éjszaka folyamán, annak nem biztos hogy megéri ilyesmiben gondolkodnia a szaldó megszűnése miatt (bár van még annyi idő benne, hogy talán így is megéri, ki lehet számolni könnyen).

Ebből is látszik, hogy mennyi változó van, és ezek állapotának elegye adja ki, hogy valakinek megéri e a dolog vagy sem, szóval e miatt kb. lehetetlen általánosítani.

149'000 Km után billen át a mérleg az elektromos javára.

Ami tök jó, mert az egyik autómat ~ 75 ezerrel, a másikat meg 39 ezerrel adtam el. Vagyis, vehetek elektromos bevásárlóautót egy új Audi áráért, olyan szintű felszereltséggel, mint egy Dacia Dusteré. Járhatok a keleti szintű kényelemmel (+ az elektromos mivoltából adódó kényelmetlenségekkel -> töltési mizéria), ami nekem (futott kilométerek alapján) sosem térül meg. 

Erre mondják: "cool strory, bro"

trey @ gépház

Tehat egy porschenal gyorsabb, megfizetheto aru autoban mi a lenyeg? Annyi, hogy fun. Es nem egy fos ciganyos concept EV car animalva, hanem tenylegesen mukodo, vasarolhato dolog. Az unalmas autozast vegre feldobja atlagember szamara is. Az ember ideje nagyreszet varosban vezeti sztem. Igy 0-50km gyorsulast pont ki tudja hasznalni. Raadasul ezt nem kell 5000kmenkent szervizbe vinni :)

De amugy miert vesznek az emberek porchet? Jarhatna mindenki suzuki swiftel, mert az is megy 130al. :)

Tehat semmi lenyeg nincs benne. Te linkeltel egy nem letezo EV conceptet, mert ciganyosan nez ki (falusira emberre leforditva: jol nez ki). En meg csak linkeltem egy aranylag uj autot es egy uj videot EV temakorben, hogy hol tart most a valosag.

Az ember ideje nagyreszet varosban vezeti sztem. Igy 0-50km gyorsulast pont ki tudja hasznalni

Ki tudná, ha

  • körülötte mindenki ugyanilyen autóval járna
  • minden sofőr superman lenne hihetetlenül gyors reflexekkel
  • nem lennének nem-autós résztvevői a közlekedésnek
  • nem lenne tele kátyúval az összes út

:)

Nem, ez arról szól, hogy emberek tényleg elhiszik, hogy a használtan 10 millióért vett, 180 ezret futott Teslája, ha leveri negyed mérföldön gyorsulásban az 1M dolláros szuperautót, akkor tulajdonképpen, ha a kőműves vesz egy ilyet és beleül a szaros gumicsizmában, akkor ő is az élet császára lesz.

El kell őket keserítenem: nem :D

Cigányosan ... Végignéztem egy Tesla szétszerelést, típushibával kezdve, hogy a kibillenő kilincseknél nyakban eltörik a kábel, a ki-be járástól, mert egy rossz buzi tervezte meg, egy bohóc meg forrasztotta. Hogy az összeszerelés minősége olyan, hogy nincs két hézag, ami futna, vagy egységes lenne. Persze, ha az igénytelenség addig terjed csak, hogy mert jól gyorsul, akkor ok.

Össze akarsz hasonlítani egy Apple Watch-t egy Patekkel. Kb. ez a szint. :D

trey @ gépház

Sandy Munro nevu ember szetszerelte a Teslakat is. Mindegyiket. Model3at evente. Elejen lehuzta, mint a szart es el is mondta, hogy ilyen fost meg eleteben nem latott (alapbol innen terjedt el, hogy micsoda fos az egesz). Aztan ugyan ez az ember azt mondta, hogy mostanra nem rosszabb az osszeszereles minosege, mint mas autoknal. Tehat mar most nem rosszabb es a castingal fogjak lehagyni az osszes tobbit. Ez az egyetlen gyarto ami fejlodik. Tobbi csak visszafele es probalja hatraltatni a Teslat. (Pl Mercedes lobbijai torvenyhozoknal, hogy amig ok nem jonnek elo onvezetovel, addig ne engedjek Teslanak sem)

Szoval nem koveted az esemenyeket vagy csak magyar infok alapjan tajekozodsz, ahol csak a 10 evvel ezelotti 500k t futott autora van penz. Probalj elszakadni a balkani alternativ valosagodtol szerintem.

Meg akarod magyarázni, a szalagon sorozatban okádott Tesla pont olyan szigorú feltételek mellett kerül legyártásra, mint egy kézzel készült 1M áru sportautó. Nice.

Nézz már meg egy dokumentumfilmet arról, hogy egy szupercar fényezését hány fős team nézi nagyítóval hány hétig és küldi vissza adott esetben javításra, ha az nem üti meg a szintet. Vagy hogy egy kézzel összerakott autónál egy adott motorhoz egy mérnök a nevét adja, mert a teljes összeszerelést ő végzi. Most tényleg ezekkel a műanyag szarokkal akarod összehasonlítani?

trey @ gépház

Ilyet sehol nem szeretnek megmagyarazni. Hiszen amig mind2hoz kell ember, addig 100x oraberu ember alaposabb munkat fog vegezni. Az csak akkor lehet jobb valaha, ha emberre nem lesz mar szukseg egyaltalan.

Az osszes tobbi szeriaauto osszeszerelesi minoseget tervezik lehagyni elso korben (merci, audi, ford, kia, stb), mert azt a szintet az olcsobbak kozul a model Y-al utottek csak meg ugy tudom (2020 marciusban). Model3 is kvazi normalis volt akkora mar, de teljesen 2021 januarjatol hoztak szintre (nem lett jobb).

Ezt a Sandy Munro nevu embert pont azert kovetem, hogy lassam mikortol erdemes es milyen autot venni. Meg, hogy latni lehessen, hogy allnak. Kb objektiven ertekeli dolgokat mert ez a munkaja es tobb mindent latott, mint te vagy en, tehat nem az Audigyar kocsmajaba beulo tahoktol szerzi az infokat :)

Az egyik legjobban sikerült darab kinézetben és belső térben, csak sajnos ott vérzik el, hogy nagyon kicsi az akku, és ezzel együtt a hatótáv :( 30.5kWh használható a 35kWh-ból, WLTP 200km. Jó ha télen 130km-et elmegy pályán és országúton, de az is inkább 90-110, mert 130-nál megáll, és ugye ilyen kimenetelre nem tervezünk utat. Azért ilyet manapság már vagy nem, vagy csak úgy kellene csinálni, hogy 2-3 modellből a legalsó legyen, kifejezetten második autónak, és/vagy ingázáshoz ajánlva.

Számomra pl. ott kezd használható lenni egy EV, hogy desztinációs töltéssel (ott maradsz a célponton, és éjszaka töltesz) nagyjából az ország bármely pontját el tudjam vele érni, és akkor már lenyelem az előnyökért cserébe azt a békát, hogy évente két alkalommal valahova nem lesz jó, vagy hogy ezen esetekben DC töltés kell, és bukok fél órát. Oké, Szombathelyen vagy Gyulán élve ez már long-range Tesla kategória, de hát mindenki magából indul ki (mint ahogy ebből a topicból is igen jó látszik...:P), nekem a ~250km hatótáv elég lenne, de attól ez a Mazda igen messze van, pedig nagyon szerettem volna ezt választani az E-Niro helyett.

alapvetoen 1et ertek a hatotavproblemaval. de itt elsosorban kinezetrol volt szo ;)

nekem addig semmilyen EV nem opcio amig az akkupak sulya egy nagysagrendben van a hasznos terhelhetoseggel. egy tele tank benzin/gazolaj sem keves, foleg nagyobb autonal, de az ugye menetkozben szepen lecsokken.

meg ennek a mazdanak is 300 kg az akku sulya ezzel a kicsi a hatotavval is...

Szerkesztve: 2021. 08. 30., h – 15:45

Összehasonlító: Tesla Model Y vs. Mustang Mach-E vs. VW ID.4

Árak (jellemző extrákkal): 29M, 27M, 21M

Kívülről úgy néznek ki, mint egy rakás szar, belülről meg még úgy se.

A Tesla egy generációval érettebb terméknek érződik a többinél. A digitális szolgáltatásai felfoghatatlan távolságban vannak bármelyik másiktól, hiába szerelnek azokba is nagy kijelzőt, hogy négyzetméterre hasonlónak tűnjön a helyzet. Az átgondoltsága, az óriási csomagtartói, a zseniális kilátása, a műszaki és gépészeti színvonala, az eleven viselkedése és a pokoli ereje az old school autós értékekre rezonáló embert is megszólítja. A vezetéstámogató rendszere eleve a legjobb, és kéthetente-havonta frissül magától. A hifije pazar, a töltés közbeni szórakozási lehetőségei végtelenek. A karosszéria összeszerelési minősége ennél az autónál is elég elkeserítő volt, de ez korai és amerikai piacos. Aki most rendel itthon hivatalosan, az kínai gyártásút kap, ami az eddigi beszámolók szerint ég és föld minőségi szempontból. 2022-ben remélhetőleg tényleg lesz hazai márkaszerviz, és ugyanekkortól már minden valószínűség szerint a vadi új berlini gyárból jönnek majd ide a Model 3-ak és Y-ok, reméljük, hogy a Tesla trehányság-démonát kiirtja a német minőségszeretet.

Mindezt 30 millióért. Beprüszköltem a röhögéstől. 

trey @ gépház

Jo gecidraga a balkanon :) Itt fullextraval 20 milla a model y long range (kedvezmenyek utan kb 16 milla forintban). Kivulrol tenyleg nem szep. De nekem a belseje pont tetszik. Birom, hogy keves a gomb/pocok/csuszka/ledsor/egyeb ciganydisz.

Nemetbol hasonlo beugro SUV a Mercedes GLA. Arban extrakkal ott van. Teljesitmenyben es tudasban nincs. Sajnos elszalltak az autoarak. Ez mar csak ilyen.

Amugy nemet minosegszeretnek nemhiszem lesz barmi koze hozza, ha jobb lesz.  Siman mas technologiaval gyartjak majd Berlinben az autokat. Ami elvileg garancia lehetne arra, hogy jobb legyen.

Gyere, egyszer ülj már bele a 12 milliiós Audimba. Nézd már meg, hogy milyen egy minőség :D Ezek itt 8-18 millióval drágább autók, amik valóban egy Dacia Duster szinten vannak összeépítés, dizájn stb. szinten. Értem, hogy elektromos, de bazmeg ... nem vagyok palimadár. Ne húzzanak már le a pénzemért. Dupla, tripla áron fele olyan minőség? Számold már ki, hogy hányszoros lehúzás! Ez nem a pénzről szól elsősorban. Ezek elvek.

trey @ gépház

Folosleges beleulni az audidba. Mercit valtottam le Teslara (Model X) es nem volt szarabb az osszeszereles minosege. Vagy ha az is lenne, akkor ezen kivulrol/belulrol nem latszik.

A model3 ara itt 15 millio Ft full extrasan. Nem 8 es 18 millioval dragabb, hanem kb 3 millioval. Az uj model3ak mar nem szarabbak osszeszerelesben elvileg mint az Audid.

De az elso szerias sem volt annyira bunszar, hogy kivulrol latszott. Ha kinyitottad az ajtot es lehajtoltal aljara, akkor afemek ahogy el voltak hajtva az volt botrany. Vezetes kozben es elotte sem latszik, csak ha direkt keresed. Ezert nincs parasztlazadas az USAban. Ezen kivul elso szeriasoknal szar volt hangszigeteles, amit 10-30 usdbol lehetett fixalni. Elvileg ez is megoldodott mar. Belterrel pedig nem volt gond.

De ha belemegyek a jatekba es elso szerias tesla model3-at vagy az audid kellene vennem, meg mindig model3-at vennek. Egyik sem tetszik. Se a te audid se, sem a model3 kivulrol, tehat tokmind1. Beltere model3-nak jobban tetszik. Azt meg kibirom, hogy ne nezzek be az ajto ala nyitott allapotban kozelrol. Viszont itt a valo eletben meg mar 2021 van. Normalis model3at kapnek, tehat meg csak kompromisszum sincs.

Viszont eroben, featureokben, technologiaban, vezetesbiztonsag es vezeteskenyelemben a model3 nem egy ligaban jatszik mar az autoddal. Tehat kb csattogoslepke vs valos auto kategoria. Vagy iPhone vs 3210. Nem azt mondom at lettel verve a 12 millioval, hanem, hogy nem kaptal sokkal jobb autot, mintha egy uj top suzuki swiftet vettel volna 7 millioert. Tehat szted ert 5 millio HUF-ot az, hogy tudsz 40 loerovel tobbet?  Vagy mi az ami miatt megerte az 5 millio plusz?

:D

Hát eleve ott kezdődik, hogy a Suzuki Swift Sportot kellett volna hasonlítanod az A3 Sportback-hez. Gyengébb, nincs automata váltóval, nem parkol be automatikusan, nem connected és olcsó szar a beltere. Emellett fél méterrel rövidebb, 20 centivel kisebb a tengelytávja. Hova soroljam még? Ülj bele egy Suzuki sportülésbe, aztán gyere, próbáld ki azt, ami az enyémben van. Komoly arccal hasonlítod? :D Almát a körtével.

Értem, hogy szerinted akkora durranás a ceruzaelemmel hajtott autó, de nem mindenki osztja a lelkesedésed. BTW: a minőségről megint elugrottál a villanymotorra. Itt egy prémium összeszerelt autóról (Audi) volt szó egy összehányt szarral szemben (Tesla).

trey @ gépház

"Gyengébb, nincs automata váltóval, nem parkol be automatikusan, nem connected és olcsó szar a beltere"

Akkor az audit komoly arccal hasonlitod teslahoz? Akkor meg is vannak szempontjaid.

Tehat a tesla model 3 erosebb joval. Automata valto, automata parkolas es connected (over the air update es _upgrade_ ingyen). +Rengeteg biztonsagi feature. Havas/csuszos uton biztonsagosabb.  Hosszabb es szelesebb. Es nem annyira ciganyos a beltere es minosegevel ott nem is volt gond es meg a legszarabb model3-nak is kenyelmes az ulese.

Jah es ugye biztonsag  (NCAP):

TESLA M3:  * Adult Occupant 96%, Child Occupant 86%, Vulnerable Road Users: 74%, Safety Assist 94% (ez meg a regi "trehany" osszeszereles)

AUDI A3: * Adult Occupant 89%, Child Occupant 81%, Vulnerable Road Users: 68%, Safety Assist 73%

Gondolj bele mi lenne ha jol szereltek volna ossze. Akkor mennyit ver ra a fosodra? :D

Te 1 dolgot tudsz felhozni, megpedig a regebbi model3-ak osszeszerelesi minoseget, ami tenyleg trehany fix helyeken, de nem latszik, hacsak nem keresed direkt es mostanra mar megoldottak. Tehat osszeszerelesi minosegben most ugyan az. Igy akkor ha tenyleg ezek voltak a szempontjaid, akkor el kell, hogy keseritselek, de teged lehuztak azzal az audival.

A mostanra mar kamu erveken kivul nem hoztal fel semmit, pedig pont az akku tenyleg hatrany. Attol, hogy nekem nem problema, meg rengeteg masik embernek keves az 500-800km range. Ez tenyleg hatrany egy olyan embernek, aki naponta is sokat utazik a balkanon es munkahelyen sincs tolto stb. Annak is akinek nincs bevezetve az aram az utcaba. Na az egy valos dolog.

Tehat ha te pont 2021 es autot fogtal volna ki, ami pont jol van osszeszerelve es 15millioert megkapod, akkor sem kellene a range limitacio miatt? Vagy mert mondjuk nem tetszik? Tehat akkor kinezet miatt valasztanal egy mindenben szarabb autot?

 

(edit: Amugy en sem vennek model3-at amugy mert nem tetszik. Nekem csak Model X es S tetszik, de X praktikusabb cserebe kisebb range joval. Viszont audi a3 helyett barmikor model3at vennek. Meg akar a regit is)

Ó, nem egyet. Csak már elfelejtetted. Töltögessed csak szorgalmasan, majd úgy 5-10 év múlva visszanézek, hogy mire vitte ez az elektromos lófasz biznisz.

Mestere vagy a terelésnek, eljutottál egy Supercar vs. Tesla műanyag szar összehasonlító szálban oda, hogy végül bevallottad azt, hogy a Tesla és egyéb elektromos töltési mizéria vicc.

Thx, bro. Jó kis beszélgetés volt. :D

trey @ gépház

valószínűnek tartom, hogy mindenképpen maradnak az elektromos motorok. az akkumulátor technológia reméljük elér minél hamarabb a szilárdtestig. de sajnos akkor is a cikinek nevezett "fűnyíró" motor fogja hajtani a kocsikat. ez mindenképpen bukós így petrolheaddel.

Szerinted érti? :D

BTW: nem feltétlen lesz a következő autóm sem tisztán villany. Hol van még 2035? Ha megveszem a legutolsó benzineseket, az már lehet ki is szolgál addig, amíg az én autós pályafutásom befejeződik _végleg_. Mérget senki se vegyen arra, hogy elemes autóval fogok valaha járni. ;)

trey @ gépház

Szerintem nem igazán... Egyénként én is azt számolom, hogy a mostani autóm a számítások szerint nagyjából akkor lesz csereérett, amikor az utolsó belsőégésű széria még elérhető lesz. Akkor majd megnézem, mit kínálnak az egyes technológiák, de ahogy magamat ismerem, esélyes, hogy belsőégésű motor lesz a következő, és emberi számítások szerint jó eséllyel utolsó autómban.

Jah te elmondtad, hogy szempontjaid alapjan inkabb model3-at vennel, de kozben audi a3at vettel :) En meg oszinte voltam legalabb es nem sajat autom mellett kampanyoltam :) Raadasul en Mercit valtottam es mind Teslamban es Mercimbe raktam annyi km-t, hogy tudjak velemenyt mondani az elektromos autozas azon reszerol, ami rahuzhato a model3-ra is.

A legtobb tesla potom penzert supercar tulajdonsagokkal bir es cserebe csaladi auto es kozben legbiztonsagosabb a sajat kategoriajaban. Az osszes tomeggyartott autoba ahova lehet mar muanyagot tesznek. Sandy Munronak pont ez a feladata, hogy szetszedje oket es megmondja hol lehet meg sporolni. Melyik csavart nem kell becsavarni, melyik lyukat nem kell kifurni, melyik elem cserelheto muanyagra vagy mas anyagra ami konnyebb, olcsobb. Ezert kapja a fizeteset.

Gondolom Audi A3 sem kivetel. Ott talan meg ules is ujrahasznositott muanyagbol van. :)

Amugy szoktam nezni ilyen benzines supercar fan commenteket dragrace alatt. Teslat one-trick ponynal hivjak es mutogatnak ki full kiherelt belterbol, amibe 2 160 centis ember fer be kenyelmesen es semmire nem lehet hasznalni, csak versenyre. Cserebe ott van a masik savban az 5-7 uleses csaladi auto :D Elejen az volt kifogas, hogy csak negyed merfoldon jobb, aztan mar fel merfoldon. Aztan most ott tartanak, hogy bezzeg a szuperauto 300 es 500 kozott mennyire jo :D

Amikor mar mindenben jobb meg a model3 (a te szempontjaid alapjan) es mutogatsz ki a muanyaguleses korulotted is muanyag, labbal hajtott flintstone autodbol, hogy bezzeg ebben van anyag, ha masban nem is ebben te jobb vagy. Megerte megvenned. Legyel boldog vele :D A VW polo/luponal vagyminel amid volt biztos jobb. :)

Viszont velemenyem marad az, hogy kidobott penz Audit A3-at venni.

Remélem majd akkor is nagy szád lesz, amikor a Tesla a szervizben pihen éppen akkupack / motor / whatever csere miatt hetekig :D Kérlek, majd tájékoztass a részletekről. :D

legbiztonsagosabb a sajat kategoriajaban.

Csak isten ne adja, hogy tüzet fogjon, mert ha igen, viszi a házat is :D

trey @ gépház

Ha 3 eve mondod ezt, akkor meg ertheto lenne :) Mert tenyleg le volt maradva USAhoz kepest szervizben. Most mar ez sem annyira veszes. Magyarorszagon volt ez is csak szar, mert nem volt szerviz a balkanon. :)

Viszont az a baj elmeleteddel, hogy a statisztikak szerint kevesebbett kell vinni szervizbe ezeket az autokat :) Raadasul nem kell service A-ra 300+ eurot es service B-re 500+ eurot fizetni :) Amugy 3-5 evig tervezem megtartani ezt az autot, ennyi ido alatt akkor sem lenne baja szerintem, ha a vilag legszarabb autoja lenne. (Evente most 20k km megy bele.)

Az itteni szerviz pedig adna csereautot, ha tul hosszu lenne a javitas. Cascom szinten.  Jo szar lenne ha ezek utan megis sokaig allna szervizben, azt se tudom mihez kezdenek :D

 

"Csak isten ne adja, hogy tüzet fogjon, mert ha igen, viszi a házat is :D"

Statisztikak szerint a te autod elobb fog kigyulladni. De ha en lennek a legbalszerencsesebb ember, akkor a cascom fedezi a tuzkart, akkor is ha az autom okozza onmaganak es a haznak is :)

Te most komolyan erre a belsőre vagy büszke?

https://galeria.totalcar.hu/tesztek/2021/08/30/tesla_model_y_2021/25

Mi a "fabetét" benne :D :D Filléres nyomógomb? Az a vezetőülés? Kiülte egy teve? Úgy néz ki mint egy 70-es évekbeli szocialista lakás.

trey @ gépház

a lóvét az mutatja hogy van a kocsiban minimum 40-50 gomb és kapcsoló, 3 kijelző, hangulat világítás stb? ok boomer. tetszik nekem az audi belseje is, de látható hogy ennyiből is megoldható a dolog. ennyi erővel vehettél volna ssangyong márkájú autót is. abban is nagyon sok gomb van!

felfedezted a spanyol viaszt, többször le lett írva hogy az amerikai teslak gányok. senki nem vitatta. szóval mit próbálsz bizonyítani? megmutatod még egyszer ugyanazt amit már elmondtak azok is akik nem hányják le a teslát? a kínaiakkal nincs ilyen jellegű probléma. 

https://galeria.totalcar.hu/tesztek/2021/08/30/tesla_model_y_2021/52

Akárhányszor megnézem ezt a képet, elfog a röhögés. Mintha birodalmi rohamosztagosok újrahasznosított sisakjából préselték volna. :D

Hézag az elején? A Tesla jel mondjuk középen van. :D De az az elcsúszás a hézagnál?!? :D

Hahaharmincc milllióóóóért?!? :D

trey @ gépház

20M forintos VW alja:

https://galeria.totalcar.hu/tesztek/2021/06/02/volkswagen_id4_2021/18

vs:

30M forintos Tesla alja:

https://galeria.totalcar.hu/tesztek/2021/08/30/tesla_model_y_2021/14

Nem tudom ki tervezte ezt az autót, de visszazavarnám a formatervezés kurzus első órájára. 

trey @ gépház

Stabilabb, merevebb? Miért kellene merevnek meg stabilnak lennie egy motortérvédő burkolatnak (mármint ebben a kontextusban)? Legyen jól felfogatva, ne szakadjon le az első faágtól. Ez egy sár/kőfelverődés védő kb, eleve puha, hajlékony műanyagból szokás csinálni, hogy pár év múlva ne kapjuk magunkat azon hogy elveszett, vagy a fele le van szakadva. Minél merevebb/ridegebb, és "mintázottabb" annál gázabb. Fiatalabb koromban az első pár autóm alatt feküdtem ilyen szarok miatt néhányszor, és próbáltam menteni a menthetőt kötegelővel, ezen tapasztalatok alapján ez VW-s motorvédő nem tűnik jó konstrukciónak.

Az első tengely után már fém mindegyik (az már az akkupakk alja). A VW annyiból "jobb" is, hogy faszán megül benne a dzsuva, meg bele tud akadni minden. Az persze tény, hogy jobban néz ki, így akik az autójuk alá szoktak feküdni gyönyörködni az esztétikában, azoknak biztosan bejövősebb (miután kitakarítják belőle a dzsuvát). Megnéztem a Volvomét, azon is sima van, szart se tudnak ezek a Svédek (ez még az). De a többiek se, a legtöbb autón ugyanis vagy ugyanilyen sima a burkolat, vagy minimálisan bordázott itt ott, de annak is inkább technikai okai vannak, a hajlításoknál van csak, vagy nem szimmetrikus kitüremkedések itt-ott, hogy elférjenek az alkatrészek amiket véd.

Pont ebben van tapasztalata a Teslanak, hiszen a legelso 2013-as model S-ek meg tudtak serulni kotol, egyeb uton levo kiallo cucctol. Megerositett vedelem kellett lentre. Szoval, ha barmi masban szar is lenne, ebben tuti jo.

VWnek is van jo otlete, de az nem pont a hullamos lemez lentre :)

A lapos lemez olcsóbban gyártható, ellenben fel/le szereléskor nyeklik-nyaklik, a bordázott lemez gyártása drágább (présszerszám), viszont a felülete, amin hőt tud leadni, jóval nagyobb, amellett, hogy a sík lemeztől eltérően nem fog mindenfelé lifegni szerelés közben.

Igy van. Olcsobban gyarthato es praktikusabb. Lehet meg konnyebb is, ami EV-nel szamit. Ennyi az egesz. Ha van penzed, akkor meg koltheted kutatasra es fejlesztesre :)

A holeadast jo, hogy mondod, mert ID3(https://www.youtube.com/watch?v=qdkcqIZ5c9U) 100kW toltes. Valami id3 pro s max 125 talan. Akkor most ha megis jobb a holeadasa, akkor hogy szarabb a toltesi sebesseg? :)

Persze lehet akar jobb is ID3 alja es ha igy van, akkor orulok neki, mert akkor a tobbi gyarto is ilyet fog az auto ala tenni. Aztan koszonhetjuk a VWnek a jobb designt, mikor uj autot veszunk majd. Amugy pl motorjuk halkabb vmennyivel, mint a tobbinek elvileg es lehet onnan is masolni fog tobbi gyarto. Remelem minden fuggetlen gyarto jobb lesz vmiben a masiknal es akkor vegen ossze tudnak majd rakni jobb autokat a vegere mindannyian. A CO2 kvota fejlesztes elvette idejuket es erejuket az autogyartoknak. Kb ugyan olyan autokat toltak mar evek ota es 0 tenyleges fejlesztes volt, ami hasznos atlagembernek is.

FYI: azért ne gondold, hogy a tesla találta fel a spanyolviaszt. A VW már akkor rendesen burkolta alulról a benzines/dízel autóit (védelem, zajszigetelés és légellenállás miatt), amikor tesla még nem is létezett. A 2006-os jettám is tök jól volt alulról burkolva, gyakorlatilag csak középen volt egy alagút a kipufogó rendszernek. Gondolom az ID hullámos lemezének sem az az oka, hogy nem tudnak szebbet/jobbat.

Lapozd már végig. Ez nem letisztultság, hanem olcsójánosság ötvözve dizájnhoz nem értéssel. Hasinlítsd össze az elektromos VW-vel, ami 10 millióval olcsóbb. Ég és föld. Kívül és belül is:

https://totalcar.hu/galeria/totalcar/tesztek/2021/06/02/volkswagen_id4_…

Mondjuk, ez sem szép. De mégis.

trey @ gépház

gyóóóó, ebbe már 2 kijelző is van!!!!!4 fudemenő! meg 5el több goNb! ja nem, gomb az nincs benne csak érintő felületek. biztosan spórolni akartak a kis gecik! de legalább még a szoftvere is gengyébb mint a tesláé, kisebb is és a hatótáv is kevesebb. itt már aztán látszik hogy van pízz!

A tesla szemből egy el...ott mopedautóra hajaz, aminek a kaszniját a helyi Tsz. műanyagfeldolgozó melléküzemágában gyártották le, ráadásul olyan tervek alapján, amit kommunista szombaton félrészegen skiccelt fel valaki egy sajtfecnire. Borzalmas. Ehhez képest a Fiat Multipla a design csúcsa - bár az is ronda, csak másképp :-)
A beltér meg... Valak ült egy dodzsemben, aztán lerajzolta, hogy olyan legyen (mert majd valamikor a messzi messzi jövőben talán önvezető lest a tragacs). Aztán szóltak neki, hogy de azért kéne ezt-azt kijelezni, meg beállításokhoz valami beviteli mód is jó lenne - erre ebéd utáni sziesztán két szolíd büfi között az aliexpress-en kapható legnagyobb táblagépet odarajzolta középre "ha ez kell, hát nesztek '...szátok meg!" felkiáltással.

Lehet a németeket szidni sok mindenért (én is szoktam), de egy valami biztos: ha precizitás és pontosság a kérdés, akkor nem ők fognak először hibázni.

az aliexpress-en kapható legnagyobb táblagépet odarajzolta középre "ha ez kell, hát nesztek '...szátok meg!" felkiáltással.

Eleve, 5 éve se volt már divat, hogy egy tablet kilóg a műszerfalból. Már rég beépítik abba. Kb. egy generációval ezelőtti Mercedeseken, Audikon stb. volt az, hogy volt egy tablet-szerűség. Ez ma már csak a középkategória alatt jellemző. 

trey @ gépház

Van személyes tapasztalatom ID4-gyel és Teslával egyaránt. Az ID4 konzervatívabb kinézetű, de határozottan nem hozza a VW-től megszokott minőségérzetet. Az ID3 és az ID4 nálam konkrétan az utóbbi évek egyik legnagyobb csalódása. (A Skoda emblémás testvére, az Enyaq ebből a szempontból sokkal igényesebb belülről.)

A Tesla ezerszer jobb autó, műszakilag és élvezetileg is.

Az tény, hogy a jelenleg utcán futó példányok összeszerelési minősége nem jó, de ebben a Tesla egyfolytában fejlődik, az utóbbi évben konkrétan igen nagyot lépett előre. (Tessék megnézni a friss, kínai összeszerelésű, vagy a ~2021-04 utáni Fremonti összeszerelésű példányokat. Naaaagy javulás van... és hamarosan jön majd a berlini gyár is.)

A dizájn egy másik kérdés. Az teljesen szubjektív. A Model 3 / Model Y külseje nekem sem jön be, az ID4 viszont kifejezetten tetszik. A dizájnt félretéve viszont, fasorban sincs jelenleg a VW a Teslához képest.

Szépen összefoglaltad, hogy mi a baj az elektromos autókkal.  20-30 millióért megalkuvás velük a lét. Ez volt a nyitóban is. Illetve az, hogy majd visszanézek 5-10 év múlva, hogy wtf.

Addig teszteljenek a bétateszterek.

Eleve, ezzel kezdtem a nyitóban.

trey @ gépház

Nem érted. Most el kell dönteni, hogy a hátralevő néhány évtizedben, amiben még vezetni fogsz, vagy csak benzines, vagy csak elektromos autót fogsz használni. Ha azt mondod, hogy most még nem, de majd X év múlva meglátjuk, akkor egy vérciki, kognitív disszonanciában szenvedő petrolhead vagy, aki személyesen teszi bele a rákot ártatlan kisgyerekek tüdejébe. 

én most el tudom dönteni hogy amint lehetőség lesz rá szívesen fogok elektromos autóra váltani. szerintem nem szar és nem tudom egyenlővé tenni egy vidámparki dodzsemmel sem. sajnos ez van. mások azt mondják semmiképpen nem ez a jövő, pedig a gyártok szerint is ez a jövő. szemelyszerint ruhellem a hangos füstöt okado járműveket. jelenleg ez van, de nagyon örülök hogy látható időn belül már nem ezekkel kell majd szopni.

Trey is el tudja dönteni (ahogy én is). jelenleg nem felel meg n+1 szempontból a villanyautó azoknak az igényeknek, amit támasztunk az "autó"-val szemben. Ha majd a dizájn és műszaki tartalom meg használhatóság szempontjából kellően közel kerülnek a villanyautók ahhoz, amit elvárok én (is), akkor majd elgondolkodom azon, hogy ár/érték szempontból érdemes-e váltani. A jelenlegi trendeket tekintve... Ahogy írtam is, a dizájnerek egy jelentős részét rozsdamentes talicskával kéne fejenverni, és a büdös életben nem engedni őket beltér/külső tervezésének még a közelébe sem.

"Most el kell dönteni, hogy a hátralevő néhány évtizedben, amiben még vezetni fogsz, vagy csak benzines, vagy csak elektromos autót fogsz használni." - MLf-t (MegaLóf...), hogy finom legyek. Mert ha a mostani villanyautó felhozatalt nézem, akkor soha az életben be nem teszem a hátsómat villanyautó bal egyes ülésébe.
Ezt a döntést akkor kell meghozni, amikor időszerű lesz autót cserélni - akinek max 1-2 éves autója van, annak baromira nem most van itt az ideje ezen gondolkodni.

Nekem is jobban tetszik ez kivulrol. Belulrol viszont nagyon olcso hatasa van szerintem. De mindenben jobb a Tesla. Raadasul a VW vezer is ezt mondja :D De igeri, hogy majd idovel jobb lesz. Amikor meg irod hogy 10 millaval olcsobb nem vagom mire gondolsz? A 30 millios arrol beszelsz amit kitalaltal? A 27 milliosrol, amit totalcaron irtak vagy fullextra vs fullextra vagy az auto tenyleges ararol, amin nincs Magyarorszagi felar?

A fabetét élőben kifejezetten jól jön oda, és kb. 2021-04 utáni gyártás óta folytatódik az ajtókon is, úgy sokkal jobb.
(A fehér belsőben viszont nekem kifejezetten konyhakredenc hatású, az nem jön be. Mintahogy a fehér ülések sem, pedig imádom a világos autóbelsőket.)

A facelift óta egyáltalán nincs zongoralakk sehol, és nem is zörög a középkonzol, mint előtte.