VHDX-ből virtuális gép Linuxon?

Fórumok

Sziasztok !

Érdeklődnék a témában jártas kollégáktól, hogy van-e erre megoldás? Kaptam egy vhdx-et, ami egy Windows 10-es gépről készült.

Szeretném ezt a Win10-et egy linuxos gépen futtatni virtuális gépként. Van-e olyan Linuxon futó alkalmazás, ami "eszi" ezt a formátumot? Ha nincs, van-e olyan Linuxon futó konvertáló, amelyik VirtualBox vagy VmWare Player formátumra képes konvertálni a vhdx-et?

Köszi!

Hozzászólások

qemu-img convert --help

...

Supported formats: blkdebug blklogwrites blkverify bochs cloop compress copy-on-read dmg file ftp ftps gluster host_cdrom host_device http https iscsi iser luks nbd nfs null-aio null-co nvme parallels qcow qcow2 qed quorum raw rbd replication ssh throttle vdi vhdx vmdk vpc vvfat
...

Szóval arra konvertálod át amire akarod.

Fedora 38, Thinkpad x280

A QEMU/KVM is egy virtualizáció technológia, hasononlóan a Virtualboxhoz.

 

A VHDX-et egyik se futtat, mivel az nem program, az csak egy disk image. Az SSD-t se futtatja semmi, hanem a rajta lévő fájlokkal dolgoznak. 

Szóval azt nem tudom, hogy natívan kezeli-e, de ha nem konvertálod olyanra amit kezel. Aztán a rajta lévő OS vagy bebootol QEMU-alatt vagy nem.

Fedora 38, Thinkpad x280

A VirtualBox tudja konvertálni:

VBoxManage.exe clonemedium disk _source_.vhdx _target_.vdi --format vdi
Szerkesztve: 2021. 08. 15., v – 22:45

Csináltam egy vhdx-vdi konverziót, de mint kiderült, feleslegesen. A Virtualbox és a VmWare Player is tudja kezelni a vhdx-et. Egyelőre azonban nem épp sima az ügy, mert mindkét szoftver erőltet olyan kernel modulokat, amelyek betöltése után melegszik a gép, ezerrel pörög a ventilátor még üresjáratban is. Úgyhogy leirtottam mindkettőt, és egyelőre az Aqemu-val próbálom összehozni. Bootolni már tud, de a hálózattal még barkácsolni kell.

azert kell a kvm hozza a linux host-on (ami kernel modul)

KVM - virtualizacio/hypervisor (type1.5) (same cpu architecture as host)

Qemu - CPU virtualizacio (pl. arm vagy ppc on x86; meg tool-ok; https://wiki.qemu.org/Documentation/Platforms)

Libvirt - framework az egyes virtualizaciokhoz (csomot tamogat: https://libvirt.org/drivers.html)

virtmanager - libvirt ui

De a fentinel kicsit meg bonyolultabb a dolog :D

Először RTFM! :D

Itt és itt pl elég sokmindenre választ találsz ha elakadnál valamelyikkel.

A libvirtet és a hozzá tartozó frontendet azért ajánlottam, mert sokmindent megcsinál "előre" helyetted.

A virtualizált kártyához guest oldalon kellhet driver, illetve host oldalon meg hmm, na ott lehet variálni (lásd a linkelt doksikban). Az aqemu nem tudom mennyire ad mankót ehhez. A  libvirt alapból ad lehetőséget az user mode network, a bridge és a macvtap használatára (jogosultság hiánya ez utóbbi kettőt korlátozhatja user sessionokben esetenként, ez disztribúciónként eltérhet.) - mindenféle nagyobb reszelés nélkül.

erőltet olyan kernel modulokat, amelyek betöltése után melegszik a gép

Hogy mit? Szerintem valamit rosszul csinálsz. Miféle kernel modulok?

Több, mint 10 éve használom rendszeresen, és nem igazán szokott vele gondom lenni. Milyen linuxot használsz?

apt get install virtualbox

Ennyi a telepítés, mindent elintéz. Opensource a cucc, benne van a csomagkezelőben. Ha így rakod fel, nem szabad, hogy baja legyen. Tar.gz csomagokat felejtsd el, manuális mókolást felejtsd el, kernel paramétereket ne piszkáld, és használj supportált kernelt.

Munkára használom a VirtualBox-ot, már vagy 15 éve (még 1.0 előtt kezdtem...), és soha nem láttam semmit sem, ami hasonlítana arra, amit írtál.

meg valljuk be nem is irta a topicnyito, hogy kiprobalta a modulok ki es betolteset

amugy meg ha virtualizal az ember, akkor nana hogy megeszi a cpu-t, hiszen az a dolga, hogy puff odadobsz neki egy ket virtualis core-t es ha valami fut a VMben akkor az megeszi. Ennek nincs sok koze a kernel modulokhoz. A kerdes hogy a topicnyito csak sima modprobe utan eszelte a load-ot, vagy mar elinditott VM eseten? Mert ha mondjuk egy win-t futtatott, akkor az minden nelkul megesz mindent amit alarakott es nana hogy magas volt a load :D