Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2021. I. negyedév

Vajon idén a válság időszakát idéző 100ezer eladás per év alatt lesz az eladások száma?

forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/lakaspiacar/20211/index.html

Ha 2015.01.01 nyomunk egy resetet . akkor láthatjuk, hogy azóta 52,2e-t építettek és 42,6e-t adtak el. A különbség 9,6e ami már több mint az évente átlagosan megépült ingatlanok száma. Valamint a 2020-as eladásokat is megelőzi.

http://www.ksh.hu/stadat_files/lak/hu/lak0001.html

http://www.ksh.hu/stadat_files/lak/hu/lak0002.html

Hozzászólások

És még 2022-ig CsOK hegyek, kamat támogatás etc...

Debrecen és környékén bolondokháza van. A zemberek úgy vásárolnak, mint ha nem lenne holnap.. :)

Nem csak ott.

Egy barátom tavaly tavasszal vett egy Kádár-kockát Komárom-Esztergom megyében egy kistelepülésen. Természetesen hitelből (amiből még egy forintot sem fizetett vissza a moratórium miatt). Minden egyes alkalommal, amikor beszélünk azt szajkózza nekem, hogy "Most vegyél, mert csak drágább lesz". Ilyenkor én mindig elmondom neki, hogy nem vagyok megbolondulva, hogy csúcson vásároljak, azt meghagyom a csóróknak.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

A statisztika arról szól-e, hogy a 2015ben 15 millióért hirdetett szutykot, most 50 millióért simán megveszik?

Kevesebb adásvétel mellett lényegesen magasabb árakon kelnek el az ingatlanok. Keresleti piac van, se több, se kevesebb! Ez nem jó vagy rossz, hanem változás, nem is kicsi. A bank szektor "érdekeinek" tetsző piac ez. Túlértékelt ingatlanok, és kínlódó vásárlók.

Az ingatlanfejlesztőket kérdezd már meg, hogy hány darab adásvételi szerződés volt már az el nem adott ingatlanjaikon. Debrecenben az új építéseknél bevett eljárás a már megkötött szerződések felbontása, mert jönni fog egy hülye legalább aki akár 50%kal drágábban is megveszi.

A piac azt a támogatást építi be leggyorsabban ami nincs megcímkézve. Ilyen pl a csok. Az eladók tudják, hogy ott a zsebedben a zsozsó hát értelem szerű, hogy rárakja. Ezt nem értik az alapjövedelemnél. Nem kell túlszofisztikálni a juttatást elég  a jövedelemhez kötni, hogy kapsz e.  500 ezer alatt kapsz. Vagy húzogathatod a csúszkát kedvedre.

Ez teljesen ertheto, a faanyagra multkor 4 oras arajanlatot adtak. Masnap 1x% tobb volt ugyanaz.

Gyakorlatilag "percenkenti" ar van. Ertheto hiszen senki nem tud keszletet tartani mert nincs, vagy az is "mozgoaras"

Ertelmezhetetlen szoporoller van most, masrol nemtudok nyilatkozni, de a faval biztos igy van. First hand experience.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Az a kérdés (és ez tényleg kérdés, nem utalgatni akartam valamire), hogy a CSOK meg ezek átlagosan mennyit jelentenek egy adásvételnél. Nagyon leegyszerűsítve (látom benne a hibát én is, az ábra csak illusztráció), ha 10 millió a CSOK, és minden tizedik ház CSOK-os, akkor az ingatlanárakat inkább egymillával toltad meg, semmiképpen sem tízzel.

A még nagyobb baj, hogy a CSOK-os gyerekeket fel is kéne nevelni, bölcsibe, oviba, iskolába adni, aztán vagy egyetem, vagy szalagmunka (már ha lesz még, bár EU-s szemétválogatás még tuti összejöhet, még Unión kívülről is :D) vagy külföld.

Inkább azt a keveset kellett volna jobban megbecsülni, mint sokakat "csináltatni" és neveltetni alattvalónak. Nem baj, ha valaki nagycsaládos, de remélem, nem csak a CSOK miatt volt mindez.

A sok parazita (hupon is van pár), aki már most N+ lakás magas áron való kiadásával megszedi magát, majd picit alacsonyabb áron vesz még, és még jobban megszedi magát. Akit meg ez az egész hivatott volna támogatni, ugyanúgy nem fogja tudni megfizetni. Sarcasm: de még így is túl kevés a gazdag befektető Magyarországon, aki természetesen visszaforgatja a vagyonát.

A vicc az, hogy ezt már az elején mondták, de le lettek huhogva, hogy rosszat akarnak, sorosisták, satöbbi.

Azért érdekes a téma nekem, mert bizonyos szintig beleesek ebbe a kategóriába, annyi különbséggel, hogy hitelmentes és stabil keresetű vagyok, illetve van megtakarításom, és tudok megtakarítani.

De ha még így is elérhetetlen, akkor mi a helyzet azokkal, akiknek ez sincs meg? 

Szerkesztve: 2021. 08. 10., k – 10:11

Ma (vagyis utólag) úgy látom, hogy a CSOK-nak inkább egy folyamatos hitelátvállalásnak kellett volna lennie és nem engedni, hogy az árakat megtolja, mivel az egyén hitelképességéhez nem járult volna hozzá. Továbbá, ha a CSOK nem nm-et ír elő, hanem árat, akkor az keményen megfogja az árnövekedést.

Állits egy fixed font size-ot a táblázatra mert szét van csúszva.