koax kábel áthúzása UTP-re

Adott egy lakás minden szobájába kihúzva a koax kábel. Áthúznám a koaxokat UTP-re. Ehhez a legjobb lenne magát a koax kábelt használni behúzónak. Láttam behúzót célszerszámot, de annál csak olyan adaptereket láttam, amiket elektromos vezetékekhez tervezték. Két vezeték közötti adaptereket pedig leginkább átmérőbeli eltérések áthidalására szánták. Aki netán csinált már ilyet: hogy tudnám az UTP-t a koax-hoz megbízhatóan rögzíteni úgy, hogy ne akadjon el, de ne is váljon el egymástól a két kábelvég?

Thx: Dw.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 08. 05., cs – 22:42

kicsi az esélye, hogy ki tudod húzni, főleg ha már bele van gyógyulva x éve a csőbe. Ha sikerül (megmoccan), akkor ne hagyd abba, húzd ki amíg tudod, mert ha megállsz, meggyógyul megint. Én kirángattam itthon 4db koax-ot egy kb 9m-es gégecsőből (volt benne még hely legalább két szál koaxnak még), a szakaszban volt két kanyar és egy átmenő doboz. Órákig szenvedtem, a kilépési oldalon kirángattam a cső száját a falból, csak darabonként, egyesével sikerült. Ha ez nem koax, hanem mondjuk UTP, akkor biztosan beleszakad...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Forrasztópáka és szigetelőszalag a barátaid ehhez.

Szerkesztve: 2021. 08. 05., cs – 23:13

Hosszan meg kell blankolni a kábeleket és átlapoltan összekötni, majd egy zsugorcső - kívülről szilikonos valamivel bekenni, hogy csússzon.

Nekem hamarabb szakadt el a vezeték, mint hogy a toldás szétjött volna...

Párhete csináltam - a villanyszerelő elég rövidre hagyta és véletlen kihúztam, hogy az alzatot már nem tudtam szerelni és volt változás dupla alzat kellett, pedig csak egy utp volt befűzve.

Azt az egyet kiszedtem és egyszerre a kettőt behúztam - behúzóval a mosdóban találta folyékony szappant azzal síkosítottam..

 

Pontosítok:

a koax kábel belső szálából csinálsz egy hurkot, ami vagy leforrasztasz vagy 10-15x rátekered. Ezen a hurkon átvezeted az UTP kábeleit a külső köppeny nélkül -azt is meg kell blankolni !

For Whites Only meeting room!

nem azt mondtam, hogy literszámra öntsd bele - teszel egy szivacsra egy kicsit és 2méterenként  nedvesíted, ahogy húzod bele - sima víz is jó vagy WD40.

A villanyszerelő 2 nap múlva tudta volna behúzni.

For Whites Only meeting room!

Ne erts felre, ezzel nem bantani akartalak. A villanyszerelo is ugyanugy megkeni minden szarral, ami epp a kezebe akad. Az a baj, hogy mar kicsi is "eleg" belole, mert megszaradva ragacsossa valik, es sok meteren at kivaloan le tud tapadni, iranytoreseknel jelentosen noveli a surlodasi ellenallast.

Igazabol nincs jo megoldas, talan az, hogy csak vegszukseg eseten kensz. En egyebkent szilikonzsirt szoktam rakni. Vagy hagyomanyos szappant.

Hát... ha valamelyik transzformer az ultra szabadság vágyainak megélése közepette úgy dönt, hogy levegő helyett hintőport lélegzik, akkor biztosan. De ez legalább 'tökös' tett lesz.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Nem feltetlen kell kokainkent kezelni, eleg ha mondjuk minden nap dolgozik vele. Elobb utobb teletomi a horgoket ez a finom por es szevasz, onnan mar nincs visszaut. Olyen ez, mint a gyomirto, nem kell ahhoz vedelni, hogy rakos legyel tole.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Legyen. Tényleg van valami szabályzat erre? Lépten-nyomon látom, hogy küzdenek mindenféle 'jobb' dologgal. Persze van ahol nélkülözhetetlen a cucc, de az nincs szem előtt. Egyépként egy szájmaszk csodákra lenne képes. 

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Szerkesztve: 2021. 08. 06., p – 06:36

aén legutoljára védőcsőbe egy kicsit vastagabb kötegelő dróttal húztam be dolgokat, meglepően jól működött, szenvedés nélkül.

vastelepen kapsz ilyen drótot, kb. 700 ft/kg áron.

Ha mozog a koax, akkor van értelme gondolkodni az egészen. Leblankolod mindkettőt,4-5cm-es U horgot  hajtasz a végükre, amit egymásba akasztasz és szigszalaggal összetekersz szorosra, hogy ne nyíljanak szét. UTP-t csak úgy érdemes húzni, ha nem szorul be és nem nyújtod  meg a csavarásokat benne.

Ha valamiért nem megy, marad a behúzó:

Veszel el egy kábelbehúzót: pl:

https://b2c.haluxvill.hu/behuzoszalag-muanyag-perlon-10m-3mm-16036

Inkább ne kenjed  semmivel. Ha gégecsőben megy macerásabb, ha sima falú csőben megy, könnyű lesz behúzni. 

Az egyik vége rugós tapogatós, a másik végén a vájatba kell belehurkolni annyi szálat amennyi belefér. Előre ne nézzen egyetlen ér sem. 

En anno ugy csinaltam, hogy egy studioban dolgozo baratomtol kaptam egy darab vezetekre huzhato halot, amit ok toresgatlokent hasznaltak, azt osszenyomva nott az atmeroje, behuztam a ket kabelt, persze szembe egymassal, majd amennyire tudtam, meghuztam a halot. Igy valamennyire rogzitette egymashoz a kulonbozo atmeroju kabeleket. Ennek meg egy kis szigszalag (legalabb a halo ket vegere, hogy rogzitse a kabelekhez), aztan mehet a ki/behuzas. Nalam egyszer sem csuszott szet/melle.

Ha ez a kérdés felmerült benned, akkor Isten neked találta fel a wifit