Adat backup

Mit ajánlotok a rendszerhez nem szükséges adatok (doc, xls, pdf, jpg... ilyesmik) mentésére hosszútávon (akár 20-30év)? Alap a heti külső HDD-re mentés, évenként Blu-ray-re, de ezt egyre kevésbé érzem járhatónak. 5-10TB-ről van szó. Felhőt nem kedvelem.

Hozzászólások

Otthoni kozegrol van szo?

Szerintem ekkora meretnel mindenkepp erdemes NAS-t kozbeiktatni. Arra mehet a napi automatikus mentes. NAS oldalon snapshot, ha tud olyat, ransomware ellen. Onnan pedig tovabb rsyncelni idonkent vmi offsite/cold diskre (akar egy desktop gepben), ha semmikepp nem szeretnel cloudot.

Ha nem cloud, akkor veszel egy nas t.

Hogyan kepzelted el maskent ?

Szalag ?

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Kedveled vagy sem, valami hasonlóra szükséged lesz. Mert az backup, ami fizikailag egy helyen van az eredetivel, nem backup. Ékes példája ennek, amikor egy irodába betörtek, és elvitték a külső lemezeket is a „backupokkal”, nem csak a gépeket.

"Ékes példája ennek, amikor egy irodába betörtek, és elvitték a külső lemezeket is a „backupokkal”, nem csak a gépeket."

Ilyen velem is (pontosabban az ügyfelemnél) történt régen. A szerver rack szekrényt pakolták ki éjszaka, a DAT kazettákat is beleértve. Szerencsére a helyi rendszergazdának volt a lakásán viszonylag friss és használható példány.

mentésére hosszútávon (akár 20-30év)?

Először is mentés kell vagy archiválás? Ez archiválásnak tűnik. Ne keverjük a kettőt, mert abból csak baj lesz.
Archiválás valami jelentős adatkeletkezés után vagy hosszabb időszak eltelte után szalagos egységre és olvasókörnyezettel együtt, stb.
Hiszen hiába van ott a .doc fájlod, ha 30 év múlva az akkori szoftverekkel inkompatibilis.
Sajnos a hardvert nem tudod archiválni, így figyelni kell arra hogy az olvasókörnyezetet a fellelhető technikán el tudd indítani.

Olyan archiválás kell, amit bármikor elő lehet venni, ha kell sok év után is. Igen, az olvasókörnyezet miatt kétséges a Blu-ray.

Az aktuális file-ok heti mentése külső HDD-re kerül, de egy idő után csak az kell, hogy meglegyenek, akkor jön az archiválás.

(Egyébként kellett, sikerült megnyitni nemrég .doc-ot '95-ből.)

Halkan jegyzem meg, itt olvasókörnyezet alatt a binárist feldolgozó célszoftvert és az ahhoz szükséges futtatókörnyezetet értjük. :)
Az hogy a szalagos egység és úgy teljes ökoszisztémája a végsőket rúgja és cserélni kell, ebben a pillanatban a meglevő szalagok új rendszerrel való olvashatóságának ellenőrzése alapvető. Ez ha nem sikerül, akkor régivel való felolvasása, új rendszerre kiírása ... szóval oda kell figyelni kell a raktárban pihenő adatvagyonra, hogy 30 év múlva is használható maradjon.

Pár évente új vasra migrálni, hogy a hardware se avuljon. 10-15 körből megvan a 30 év.

 

Hiszen hiába van ott a .doc fájlod, ha 30 év múlva az akkori szoftverekkel inkompatibilis

 

Szinte biztos vagyok benne, hogy lesz kompatibilis szoftver. Legalább read-re.

De ha csak olvasni kell, akkor minden doc-ot exportálni pdf-be és képbe is (tiff?) és azt is archiválni. Kizárt, hogy azokat ne tudja majd valami olvasni.

 

Azért a TIFF elég morbid. A PDF pont megfelel a célnak, elég valószínűtlen, hogy – még ha az Adobet beszántják és a helyét sóval behintik (néha vágyom rá :) – ne legyen egyetlen PDF-olvasó sem 30 év múlva, miközben ISO-szabvány.

Vajon mikor szoknak le a népek a blogba posztolni a mezei fórumtémáikat?

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Szerkesztve: 2021. 08. 06., p – 07:16

Milyen OS? Jól értem, hogy egy gépről van szó és nem munkahelyről? Mekkora a tudásod? Akarsz külön telephelyet (többen jelezték jogosan, ha a mentés a gép mellett van, az kockázatos, lopás, villám, beázás, stb.)?

1. Egyszerű megoldás egy jobb NAS, pl. Synology aminek a szoftverválasztékában van minden mi szem szájnak ingere, többféle mentési megoldást adnak hozzá, és ha akarod még valamelyen külső tárhelyre is tud sync-elni. Könnyű használni, kényelmes, viszont kérnek érte pénzt.

2. Valamilyen kukázott dzsunka pc-n NextCloud, FreeNAS, OwnCloud, SeaFile, stb. használata, vagy ha van tudás, akkor simán valamilyen linux és oda mentesz valahogy. Előnye, hogy igen olcsó, hátránya a vas minősége, de mondjuk ZFS Raid-el azért nagyon nem kell aggódni. A NextCloud kliense pl. egész jó, szépen magától szinkronizál, a szerver meg verziózik, még kriptolockerek ellen is jó megoldás.

3. Én sem szeretem a cloud-ot, de erre a feladatra kifejezetten jó, csak olyan mentés használj ami kliens oldali titkosítást tud. A B2 kifejezetten olcsó szolgáltató, otthoni felhasználásra 6$/hó áron korlátlan(!) tárhelyet ad, ide mentesz mondjuk egy restic-el. 10TB esetén egy két lemezes NAS árával számolva kijön kb 10 év a B2-nél, annyit nem bír ki a NAS.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

6-8 fős iroda, mindenki saját gépre ment, majd kiviszik CentOS 7 Samba szerverre, mint hálózati meghajtóra. Felső-amatőr szinten vagyok, autodidaktaként. A külön telephely magánlakáson lehet, eddig is a heti külső HDD mentések lemezei csak a backup idejére vannak az irodában, az éves mentések pedig egy 3. helyen.

1. Synology NAS-ban gondolkodom főként, de még utánajárok, hogy működik ez pontosan.

2. Nem rossz, de kukázott PC már füstölt el (szó szerint). Szerencsére nem vitte a HDD-t. (Egy Raspberry-t fontolgatok még)

3. Ez is tetszik, meg kell még ismernem.

Köszönöm a válaszokat!

A Synology-t itt meg tudod nézni: https://demo.synology.com/en-us/dsm

Ez lehet érdekes neked: https://www.synology.com/en-us/dsm/feature/active_backup_business

Esetleg ez: https://www.synology.com/en-us/dsm/feature/drive

Mindkettő használható mentésre, de mielőtt eszközt választasz nézd meg, hogy jár-e a licenc hozzá (nem minden NAS-hoz van mindegyik szoftver).

 

Nekem a restic a kedvencem https://restic.readthedocs.io/en/stable/ Nagyon egyszerű használni, nagyon könnyű cloud tárhelyekre menteni vele, kliens oldali titkosítása van, és a lényege, hogy a visszaállítás hihetetlen könnyű vele. Felmonuntolod vele a mentést egy temp könyvárba és dátum szerint mappákban fájlszinten látod a mentés, a restore megy egy másolás és kész is. SZVSZ a legegyszerűbb a restic + B2 ( https://www.backblaze.com/ ) talán a legolcsóbb is, de ezt számolgatni kell.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A B2 kifejezetten olcsó szolgáltató, otthoni felhasználásra 6$/hó áron korlátlan(!) tárhelyet ad, ide mentesz mondjuk egy restic-el.

Nekem úgy tűnik, hogy kevered a B2 Online Backupot a B2 Cloud Storage-et. Az Online Backup valóban 6 USD/hó, elvileg korlátlanul, gyakorlatilag azonban ez egy sync megoldás, ami nem archiválásra való szerintük sem:

Backblaze Online Backup is not designed to be used as offsite data archival or offsite storage for data that will not be retained on the licensed computer. 

Az Online Backup csak a saját kliensével (Mac, Win) használható, ide restic-kel közvetlenül nem tudsz menteni. Közvetve igen, ha a saját klienset futtató PC-re rámásolod a restic backupjait, de ez ugye megint egy újabb hibalehetőség, amit kihagynék a képből. 

A B2 Cloud Storage pedig generikus cloud storage, ami nem 6 USD/hó, és nem korlátlan (0.005 USD/GB/hó a tárolási díj), ellenben használható archiválásra is.

Mindkettőt használom, de jogos amit írsz és talán félreérthető voltam. Írtam is, hogy otthoni felhasználásra van ez az ár, és kitrükközése lehet, hogy nem éppen fair use.

A jelen esetben valóban a B2 Cloud Storage a jobb és korrektebb megoldás.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerkesztve: 2021. 08. 07., szo – 15:11

Nem lehetne csoportosítani a fájlokat fontosság szerint, és valamilyen módon EoL dátumot jelölni nekik?

Ténylegesen szükség van arra, hogy minden egyes file annyi ideig legyen megőrizve?

Vagy ezen már túl vagytok, és ez a "maradék"?

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Épületek terveiről van szó, felújítás, átalakítás esetén elő kell venni 20-30 éves terveket is. Természetesen csoportosítva vannak a nagyon régiek és a futók, közel múltbeliek. Rendelkezésre kell, hogy álljon mind, még ha a régieket kicsit mélyebbről is kell előbányászni.