Egyre közelebbi a Paragon NTFS driver beolvasztása a mainline Linux kernelbe

Címkék

Már egy éve annak, hogy a fájlrendszer eszközmeghajtó-programokra és storage menedzsment megoldásokra specializálódott Paragon Software Group úgy döntött, beküldi a Linux kernelbe való beolvasztásra linuxos NTFS driver-ét. Az egyik szoftvermérnökük által az LKML-re beküldött patch a drivert adta volna hozzá a kernel fs/ntfs3 könyvtárához. Azonban az elmúlt egy évben nem sikerült elérni a beolvasztást. Linus megelégelve a Paragon fejlesztőinek tanácstalanságát, úgy döntött segít egy kicsit meglökni a folyamatot. Iránymutatásokat adott arra vonatkozóan, hogy hogyan kellene a Paragon alkalmazottjainak elérniük a beolvasztást:

Well, I won't pull until the next merge window opens anyway (about a month away). But it would be good to have your tree in linux-next for at least a couple of weeks before that happens.

Added Stephen to the participants list as a heads-up for him - letting him know where to fetch the git tree from will allow that to happen if you haven't done so already.

The one other thing I do want when there's big new pieces like this being added is to ask you to make sure that everything is signed-off properly, and that there is no internal confusion about the GPLv2 inside Paragon, and that any legal people etc are all aware of this all and are on board. The last thing we want to see is some "oops, we didn't mean to do this" brouhaha six months later.

I doubt that's an issue, considering how public this all has been, but I just wanted to mention it just to be very obvious about it.

Linus
Várhatóan Linus közreműködése lök akkorát a folyamaton, hogy a következő beolvasztási időablakban beolvasztásra kerülhessen a driver a mainline kernelbe. Ha így lesz, akkor az év vége felé kiadásra kerülő 5.15-ös kernelben már benne lehet a Paragon NTFS drivere.

Hozzászólások

Nem biztos h. nyugodtan engedném a Linux-os NTFS drivernek írkálni azt a diszket, amit utána windows-on is szeretnék használni (read-only persze mehet minden gond nélkül!). Mivel még a msft-osok se mernek bottal se hozzányúlni az NTFS spagetti kódjához, 3rd party értelmezése csak hibás lehet előbb v. utóbb :)

Ebben elvi síkon igazad lehet, de gyakorlati síkon meg nincs semmi baj ezzel a Paragon-féle driverrel. Ne feledjük, hogy ez már 10+ éve létező megoldás, amit a Paragon particionáló, adatmentő, klónozó szoftverekben már régóta sikerrel használ, mindenféle adatvesztések és problémák nélkül. Az újdonság csak annyi, hogy most átportolják a kernelbe. Vagyis már egy éve át van portolva, de csak reszelgették a kódot, és nem lett commitolva bele hivatalosan.

Az nyilvánvaló, hogy a teljes NTFS-t nem is lehet átportolni semmire, mert vannak benne Windows kernelre, meg Windows GUI/API-ra olyan hivatkozásai, amiknek nem lesz megfelelője más rendszereken. De ettől még lehet a driver teljesen stabil, és használható, írás, olvasás, tömörítés, titkosítás, defrag, ACL, stb. mind normálisan működhet.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Értem én, hogy milyen hosszú ideje működik ez a dolog elvileg hibátlanul, de én továbbra is tartanék tőle windows boot-ra (is) használt OS diszket írni linux alól is, aztán meg vissza a windows alá.

Samsung tv-re simán rádugom az NTFS-es fénykép / film / zene tároló usb vinyót, de az csak olvassa, semmit nem ír rá! Plusz az nem OS boot/rendszer diszk, csak egy adathurcoló valami. Nincsenek rajta junction-ök, reparse point-ok, hardlinkek, kvóta, EFS, compressed file-ok, large size file record, és a többi nyalánkság.

Ezt neked kell eldöntened, hogy miben bízol. Nyilván nem kötelező használni. Egyébként Windows rendszerpartíciót nem is nagyon szokott kelleni írogatni. Arra inkább egy adatpartíciót szoktak létrehozni, aminek eleve az a célja, hogy azért NTFS, hogy a Windows és Linux is kezdjen vele valamit. De ha már használtál Paragon szoftvereket, akkor ettől a linuxos portolástól sem kell tartani.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Elvben értem az aggodalmat, de ez már egy elég kiforrott driver, és az NTFS legtöbb sajátosságát is támogatja. Ráadásul a Paragon nem visszafejtette a működést, hanem Microsoft partnerként megkapta a dokumentációt hozzá. Ismerek filmes céget, aki már több, mint 3 éve használja a Paragon féle NTFS drivert olyan lemezeken, amiket windows alatt is használnak rendszeresen, és bizonyos könyvtárakra még a compress is be van kapcsolva.
Soha semmi probléma nem volt veleük. 

Sőt, volt olyan lemez, amit még Linux alatt formáztak NTFS-re (a paragon féle driver enged NTFS-re formázni), másoltak rá adatot, majd az adatok mellé telepítettek egy Windows 7-et formázás nélkül, és azóta is erről fut a Windows. Szóval ha a FAT lemezre mersz írni linux alól, akkor ettől sem kell jobban tartani.

Nagy Péter

Az eddigi driver se volt valami hű de jó, hátha ezek a Paragonos fiúk tudnak valamit. Na meg, ha tényleg ennyire rossz a helyzet és lassan nem lesz emberük a Microsoftnál kernelt kalapálni, megérheti nekik viccen kívül is a váltás Linux kernelre, onnantól meg az lesz a szabvány, ami abban van :) 

A másik, hogy van ugye már Microsoft distro is, bár azzal lehet, hogy közvetlenül sose fognak NTFS-t piszkálni, de hátha jobban odafigyelnek majd az NTFS Linux "kompatibilitására".

ntfs-3g már 10 éve bizonyítottan stabil volt, mi történt vele?

A 3G-s változat egy userlandben futó FUSE modul, emiatt lassabb, meg nagyobb az overheadje. Ez az új 3-ra végződő driver a kernelben lesz, és emiatt natívan fut, kisebb overheaddel, meg többet fog tudni. Én ugyan nem használok Linux alatt NTFS-t, de legyen, ideje lesz már nagyon, hogy rendesen támogatva legyen.

Természetesen ha akarod, az ntfs-3g csomagot továbbra is felteheted, és használhatod azt is helyette.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧