Összfoglalva a nyaralás ...

"Nem tudok regisztrálni", "Nem tudom magam beoltatni", "Ez se megy", "Az se megy", "Ezt hol kell", "Szar az app", "Minden szar ami magyar" stb. ellenére pontosan úgy telt a nyaralás, ahogy azt elterveztem télen, amikor eldöntöttem, beoltatom magam, hogy idén is azt tehessem szabadon, amit szoktam. Ahogy a reklám mondja, "így is lett".

Csont nélkül előkészültem, csont nélkül kiutaztam, csont nélkül beléptem egy másik országba. Csont nélkül nyaraltam (itt jegyzem meg, hogy Görögországban még mindig KELL maszkot hordani a boltokban, tömegközlekedési eszközökön, szállodák éttermében stb., miközben nálunk már rég nem) és csont nélkül hazatértem.

Ennyit a károgásokról, a folyamatos ajvékolásokról.

Tehát, összefoglalva: külföldi nyaralás 2021-ben: #worksforme

Hozzászólások

Hát ez nálam is így ment, mikor eldöntöttem, hogy nem oltatom magam. Várható volt, hogy pártunk és kormányunk idehaza megnyitja a turizmust miután NER igencsak elkezdte azt is "felkarolni" .  Majd októberben már jön a 4. hullám, aztán megint bezár minden nyárig ;>

Szóval belföldi nyaralás nekem is #worksforme 

Fedora 38, Thinkpad x280

Szerkesztve: 2021. 08. 01., v – 10:59

Nem is értem miért baj az oltás vagy nem oltás, maszk vagy nem maszk. Miért kell annyira kardinális kérdést csinálni belőle. Aki meghal, az meghal. Nem ezen fog múlni. (Most halottam, harmincvalahány éves srác, bulin jól teleette magát valamilyen jó zsíros pörivel, - de ki tudja, mi volt még mellette, - másnap szűnni nem akaró gyomorfájdalom, mentő és kórház. Megállapítottak nála egy totális hasnyálmirigy-gyulladást. Oszlásnak indultak az ottani szövetek, pár nap alatt menthetetlenül halál.)

Ha autózol, sosem tudni melyik irányból érkezik a "vaddisznó". (Egy hónap után visszakaptam az autómat, a 8-ason visszafelé végig az árkot néztem, a kitáblázást. Azután 100 km-t megtéve, tudatosult bennem már, hiába nézem, óvatoskodok, ezzel még kivédhetetlenebb a baj. Nagy hülyeséget nem érdemes csinálni, és az oltás sem az. Ennyi. Az újabb és újabb tapasztalatok meg, rácáfolnak a régiekre.)

Lehet csak brutális mázli vagy az hogy alapvetően nem száguldozok, odafigyelek és nem telefonozok de nekem már sikerült egyszer vaddisznót, egyszer pedig egy őzikét kikerülnöm.

Nem mondom hogy nem izzadtam le és hogy betettem volna a kezem az autó meg az állat közé szívesen, de mindkét kör karcmentes megúszás volt. Mondjuk utána meg is álltam picit fújtatni amíg a vérnyomásom vissza nem esett a vállalható tartományba.

Sőt, volt már olyan eset is hogy előttem satuztak be autópálya felhajtón, én kikerültem és megúsztam, ellenben a mögöttem lévő szépen belerohant a satus kollégába. Csúnya lett volna ha szendvicsbe kapnak.

Vagy jók a reflexeim vagy iszonyat kigyúrt az őrangyalom...

Egészségedre, jól hangzik!

Mi idén sem nyaralunk, szóval minden tökéletesen működik nekünk is. :)

Jön a baba, és pl. nem élünk saját ingatlanban. Egyáltalán nem hiba, jelenleg, volt és lesz is, mikor nem kell ennyire spórolni, az elmúlt néhány év nem az az időszak. Jövőre úgyis drasztikusan visszaesik a megtakarítási rátánk, szóval addig kell, amíg lehet.

Másrészt jelenleg a light-os helyek is iszonyú drágák, 2-3 éve is így volt, mikor utoljára jártunk bárhol, most neg tudjuk milyen radikálisan megdrágult minden (és ennél rosszabb lesz, 1-2 hónapon belül pl. az élelmiszerek árának még durvább emelkedése) - egy hétvége Balaton, nem szállodában, de étterembe járva nem jön ki 100k-ból, 8-10 nap Csehország/Lengyelország (egymást követő évben voltunk egyik és másik országban) sosem szállodában, nem fancy étteremben, több különböző városban, átlagosan 600k(utazás, szállás, étkezés, minden benne van). Lehet, hogy valaki erre azt mondja, ezek nem vészes számok, én nagyon sokallom.

De nem akarok sokkal tovább offolni Trey post-ja alatt.

Jól gondolkozol és fegyelmezetten cselekszel. Emiatt szerintem nincs is miért aggódnod a jövőben.  Anno én is így tettem, meg is lett az eredménye. 

Megjegyzem rengeteg dolgot lehet csinálni "ingyen", pl kirándulás. 

 

btw: nyaralni mi sem járunk már, mert a saját második ingatlan fenntartása olcsóbb, mint elmenni egy hétre nyaralni. Ha pedig azt is beleveszem, mennyivel kevesebbet költünk ilyenkor, akkor lényegében nem kerül semmibe nekünk.

Bevallom, én is gondolkodtam görög vagy isztriai ingatlan vásárlásán. Oregon emlékeim szerint 3x M forintért vette, gondolom valamit költött is rá (felújítás, bútorok, illeték stb.). Nem értem, hogy hogyan jön ki a matek. Illetve, hogy mennyi év alatt jön ki 0-ra a matek.

trey @ gépház

Meg nala sokkal tobb, mint ket ingatlanrol van szo. :)

Tulajdonkeppen csak tetszett neki, hogy ibenny addig (se) nyujtozkodik, ameddig a takaroja er, ezt akarta endorse-olni. De sokszor furcsan jon ki, ha valaki az o helyzetebol elkezd szemelyi sporolasrol beszelni. :)

Van 20 milliod egy ingatlanra. Az ingatlan 80% esellyel 40 millio folotti osszeget fog erni 10 ev mulva. Azaz a varhato erteke 32 millio HUF folott van. Evente csak 800k HUF fenntartani, tehat 28 milliobol csinalsz varhatoan 32M+-t. Es odajarva olcsobban jossz ki, mintha szallodat fizetnel, tehat sporolsz.

Mindezt meg tudod tenni, ha ket eve volt 20 millio HUF-od elerheto, es megvetted ezt az ingatlant.

vs

Sporolsz azon, hogy nem mesz iden nyaralni, hogy biztosan legyen penz nemhasznalt babakocsira (de lehet kapsz amugy is ajandekba rokonoktol, csak nem annyira biztos), es ne 2 hanem 6 havi bebietel- es pelenkatartalek legyen otthon, netan tudj harom hazzal arrebb egy sok tejet ado kismamatol tejet venni, ha nem indul rendesen a fejes.

Nagyon mas a ket szitu.

Jo arc az Oregon, meg jot akart, de sokan nem fognak itt vele most egyutterezni. :)

Ahogy velem se fog senki egyutterezni, ha elmondom, hogy iden mar 2M HUF elment az eddigi utazasaimra, es meg nincs vege. (Kihasznaltam, hogy janurban atestem, es sok helyen nem volt karanten 180 napig)

Olcsobb, olcsobb, de ket varosra lelimitaltad a "nyaralast". A vilag mas pontjait biztosan nem akarod latni? (De azt is megertem, ha "abbol mar eleg volt".) :)

Egyebkent a Del-olaszoktol tenyleg meg lehet tanulni a "pihenve nyaralas" muveszetet. Engem egy delolasz megtanitott, hogy "rosszul nyaralok", mert ahogy en csinaltam regen, ahhoz kellett volna neki "egy masodik holiday, amin kipiheni az elsot". Igaza volt, ma mar ertem, miert pihenteto az, ha negy orat toltesz egy etteremben. :)

Tulajdonkeppen ertem.

Ma mar jobban tudok ezzel azonosulni, mint a klasszikusan magyaros "ha mar kifizettuk, hogy eljojjunk ilyen messzire, melyik az a napi 10 hely, amit illik megnezni, es suritsuk bele a napokba" hozzaallassal. :)

Ironikusan pont ezzel a hozzaallassal nem is jut el az ember Olaszorszag deli reszere, mert Pisa-ban, Romaban, Velenceben tobb a latnivalo.

2-3x megyek ki a partra per hét, de akkor sem egész napra. Más így mint 7 nap 6 éjszaka ahol napi 14h tengerpart van.

Tegnap egész nap itthon voltam. Ma szerintem kimegyünk, viszont mivel 37 fok lesz kb 15h után indulunk ki és max 20h-ig maradunk. Itt délen 20h már sötét van, de ma kb 31-33 fok lesz még ekkor is.

Nekem dél jobban bejön. Sokkal autentikusabb alig van külföldi turista. Északon Jesolo és környékén szerintem több németet hallasz, mint olaszt. Az a rész nekem olyan, mint Siófok. 

Ha nem lenne ilyen kurva meleg, többet tekernék. Így inkább korizom az erdőben vagy a pályán. Szerencsére az egyetlen görkoripálya tőlem 500 méterre van.

mirelit

:(((((

"Ma már Budapesten is tudnak olyan pizzát csinálni, mint itt."

Ez a pizza minden osszetevojere igaz, kiveve a paradicsomszoszt. Az ottani naperlelte paradicsomot nem eri meg lefagyasztva atkamionoztatni meg egy atlagosnal sokkal jobb etteremnek sem. Meg Londonban is nagyitoval kell keresni azt a pizzaszoszt, amelyiknek a gyartoja/ettermi beszerzoje ugy gondolta, hogy ez megeri.

Ott meg konkretan olyan ettermek vannak, hogy a paradicsom ugyanabban a faluban no es frissen leszedve fozodik meg pizza/teszta szoszakent.

A 400 fokos faval sutos kemencet mar meg se merem emliteni, ha mirelit pizza volt a kiindulasi pont. (De az is megoldott Magyarorszagon nehany helyen, egyedul a paradicsomszoszert "kell odamenni delolaszba").

"csont nélkül hazatértem" - Miért, totál kicsontoztak a görögök...?

"Minden szar ami magyar" stb. ellenére pontosan úgy telt a nyaralás

Ha te mindennel ennyire elégedett vagy, ami magyar, akkor miért mész görögbe nyaralni?
Itthon nem volt elég meleg?

pont, hogy túl sok volt a meleg :))
és mind az iskolákban agitált!

Épp' nyári szünetben agitálnak az iskolákban? Hát, meg is érdemlik.

Na de a szagos dakota keményen odacsapott ám!
Kell a gecizmus, kell ide a viktorszopás két pont nulla. 

Sikerült is felkavarnia az állóvizet! Az egymás utálása ismét új lendületet kapott, mert az nem lehet, hogy az ország népe végre békére leljen, mert az a dakota szagú, tolvaj cigánynak a vég, a bukás, a halál. 
 

miért mész görögbe nyaralni?

Tegyük fel, szereted a csokitortát. Ezt tudják rólad, mert többen láttak csokitortát enni a szülinapodon. Egyszer elmész a cukrászdába, és veszel egy szelet krémest a csokitorta mellé, mert azt kívántad meg, és van pénzed arra, hogy két szelet sütit vegyél. A kijáratnál találkozol egy távoli rokonnal, aki elkezd üvöltözni, hogy "mit képzelsz? mi bajod a csokitortával?! elárultad a csokitortát!". Szerinted, mit kellene erre mondani? :)

 

Ez rossz helyre ment. Belőlem ugyanis az irigység teljességgel hiányzik. Senkinek a javaira, képességeire, elért sikereire nem vagyok irigy. 
De ha már: Tudod, vannak nagyon szerencsés meg nagyon szerencsétlen emberek is.

Vannak, akik a szerencséjüket összetévesztik az elmebeli képességeikkel, vagy inkább úgy fogalmazok, hogy a képességeiket a szerencséjük okán hajlamosak erősen túlértékelni. Ilyen például mészáros lőrinc is. Lehet, hogy ilyen vagy te is. Nem vagyok benne teljesen biztos, ezért írtam, hogy lehet, de a megnyilvánulásaidból erre tudok következtetni.
 

Irigységről nem beszéltem. Inkább arról, hogy kellemetlen látni, hogy az állandó kárálásotok ellenére, aki kicsit is életrevalóbb, az azért boldogul.

A szerencséről: megvannak azok a történetek, amikor balfaszoknak szerencséjük van, nyernek a lottón mondjuk milliárdokat, aztán pár év múlva érzelmi roncsként (értelmit nem írok, mert eleve azok voltak) újra nincstelenek? Hidd el, önmagában a szerencse semmit sem ér. Azt is elhiheted, hogy nem mindenki olyan ostoba, amilyennek te és egyeses hasonszőrűek látni/láttatni szeretnék.

trey @ gépház

Az utazásnak pont az a lényege hogy olyan helyre menj ahol olyat tudsz csinálni/látni ami nálunk nincs

Hú bazz.
Azé' ne te mondd má' meg, hogy szerintem mi az utazás lényege, jó?

Kösziszépendetényleg.

Fasza, hogy te a sósvízben szeretsz pácolódni, de most az eccer engedd már meg nekem, hogy én inkább az édesvizet preferáljam.

Kösziszépendetényleg.

Külföld sajna a Sputnik miatt nekem relatíve kevéssé megy, de az is igaz, hogy babával hosszú utazást nem is vállalok. Viszont konferenciára, céges kiküldetésre menni nem annyira könnyű másodlagos állampolgárként (az oltatlan így a harmadlagos, még nehezebb. Hogy ez jó vagy rossz, arról ez a hsz nem szól)

Egyetért azzal, hogy a Sinopharmmal oltottak nem védettek?

Nem. A kezdetektől fogva úgy gondolom, hogy minden Magyarországon törzskönyvezett vakcina megvéd minket a súlyos betegségtől. Ha körbenézünk a világban, láthatjuk, hogy azokban az országokban sem emelkedett az esetszám az idősek körében, ahol csak kínai oltással oltottak.

Semmi alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a kínai vakcina nem hatékony. 

https://mandiner.hu/cikk/20210806_szlavik

Azok a 60 év felettiek akikek nincs immunválasza a Sinopharmra, nem vágnak egybe a "150 kilós, cukros, magas vérnyomásos, rokkantnyugdíjasok" -kal.

És képzeld el, a többi oltásnál (pl. Pfizer) volt immunválasz. (erről lehet adatokat beszerezni CSV-ben, ha kéred, linkelem is)

Nos, Domokos?

Ezeket az állításokat alá tudod támasztani valamivel? Javaslom egyébként a Pfizer-t, állítólag kurva jó a Delta ellen.

Immunológusok legújabb teóriája szerint egyetlen típusú helyett a mixelt ad legjobb eredményt. Maradi már ez a Pfizer-ezés.

trey @ gépház

Baromi unalmas hogy tényszerű, nyers adatokkal harcolsz. Most komolyan vagdossam össze neked azt amit erről már mind megirtak, publikáltak?

Ha igen, megcsinálom estefelé, de a munkaidőmet biztos nem b.om el egy trollra :)

"Immunológusok legújabb teóriája szerint egyetlen típusú helyett a mixelt ad legjobb eredményt. Maradi már ez a Pfizer-ezés."

Ebben igazad van, csak ugye az a helyzet hogy végül kiderült hogy az idősek 20-30%ának mást kellett volna adni (tavasszal). Ez már egy tény. De te még mindig harcolsz ellene.

Persze, csak nehogy kiderüljön, hogy a Komáromi adatai alapján dolgozol. Azokat se felejtsd majd ki, ahol arról írnak, hogy Izraelben, ahol kizárólag Pfizer-rel oltottak, hogy beszopódtak a deltával. Meg azokat se, ahol immunológusok beszélnek arról, hogy az antitest mennyiség mérés (ahogy egyesek itt végezték meg pláne) önmagában nem megbízható. Meg azokat se, ahol azt javasolják orvosok, hogy aki egyik technológiával készült vakcinát kapott, az kapjon másikkal készületet. Legyen benne a keverési táblázat is!

Meg azokat a véleményeket se, hogy ha egy szar immunrendszerű embert akarsz immunizálni, akkor az nehezen fog menni.

trey @ gépház

Nem-nem. Volt/van olyan adatgyűjtés ami a magánlaboros eredményeket szedte össze. Kora, neme, oltás fajtája, immunválasz pozitiv negativ.

Ezt belinkelem majd.

Ki kell gyűjteni a 60+-os sinosokat, kapsz rá X %-nyi negativot.

Ki kell gyüjteni a 60+-os nem sinosokat, kapsz rá Y %-nyi negativot.

Ezt pedig elvégzem.

Az utóbbi kisebb lesz az előbbinél. Ha mégsem, elnézést kérek majd. Ha mégis, akkor te kérsz elnézést.

Ez lényegében az idén tavaszi-nyári oltások eredményét állapitja meg, ebben még nem játszik harmadik oltás vagy másfajtával ráoltás.

Feltételezhetjük hogy átlagosan ugyanannyi elhizott, dohányos, nem mozgó, stb (ahogy te jellemzed) ember lesz mindkét csoportban.

Deal?

Elmész a Synlabba vagy a Medicoverbe és bejelentkezel immunválasz mérésre.

Az az ő dolguk, hogy miként mérik ki. Én nem értek hozzá. Én csak abból vonok le következtetést, hogy mondanak rá egy igent vagy egy nemet.

A messzemenő következtetés le van vonva, nem kellek én ehhez. Én csak próbálok hónapok óta ismert tényeket a fejedbe tuszkolni, de nem fér bele semmi attól, ami benne van.

Ja, ok, csak se Szlávik, se Merkely szerint "nem alkalmas semmire" a lakossági antitest vizsgálat:

Merkely: az antitest-mérés nem alkalmas semmire

Ezért kár is volt megrohamozni ezeket a lakossági laborokat, meg felesleges is volt ezzel hergelni az embereket. Továbbmenve, felesleges is ezekből statisztikát gyártanod.

trey @ gépház

Örülök, hogy a lakossági szót használtad.

https://semmelweis.hu/hirek/2021/07/14/lezarult-a-semmelweis-egyetem-ko… (vegyük észre a semmelweis -t a domain névben).

Kicsit letekerve ott találod a táblázatot, ami szerint a sinopharm sokkal gyengébb eredményt produkál a többivel szemben. Abban igazad van, hogy a Sinoparhmra rengeteg false negative-ot adtak a lakossági tesztek, de az újfajta, sotén is alkalmazott teszt szerint is rosszabb (bár nem annyira, mint eddig gondoltuk, az igaz).

De még mindig marad közel 16% védetlen (nem sinopharm esetén meg majdnem nulla). Most már többszörösen bizonyitva.

Ahhoz képest hogy Merkely szerint az antitestmérés semmire sem jó, egész alapos tesztelést végeztek el az egyetemen amit vezet.

Nézd, én nem vitatkozok orvosokkal. Te se tedd.

Ugyanezen emberek elmondták 100-szor:

  • minden Magyarországon alkalmazott vakcina jó
  • 70% felett minden vakcina hatásos
  • vannak, akinek nincs kimutatható antitestjük, de ettől még védettek
  • vannak, akiknél nem fog kialakulni védelem azzal a vakcinával, amivel őket oltották, bármelyik is az
  • az öregek immunrendszere egyébként szarabb mint a fiataloké, ezzel tisztában kell lenni

akkor az általa vezetett egyetemen miért mértek mégis?

Benne van linkeden olvasható anyagban:

"Bár számos egészségszakmai szervezet, a többi között az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA), vagy az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szakmai állásfoglalása egyértelműen nem javasolja a koronavírus ellenes oltások után ellenanyag szint méréssel vizsgálni a védettséget és erre vonatkozó következtetéseket levonni, mégis tény, hogy sokan elvégeztetik a vizsgálatot és a laboratóriumok – a legváltozatosabb teszteket alkalmazva – kiszolgálják az igényeket. Ez a folyamat felgyorsult az otthon elvégezhető tesztek piaci megjelenésével, megjegyezve, hogy a tesztek érzékenysége és pontossága különböző .

Az orvostudomány és így a Semmelweis Egyetem szerepe egy világjárvány idején nem merül ki a betegek ellátásában, feladata az is, hogy minden a betegség terjedésével, megelőzésével, védettséggel kapcsolatos kérdésre megpróbáljon választ találni. A közvéleményt az oltások hatására kialakult ellenanyagszint rendkívüli módon foglalkoztatja, az eltérő érzékenységű ellenanyag tesztek bizonytalanságérzést okozhatnak, ezért tartotta fontosnak az egyetem, hogy egy egységes eljárással és ennek köszönhetően egymással összehasonlítható eredményekkel is megvizsgálja a kérdést.

[...]

A Semmelweis Egyetem orvosszakmai véleménye ugyanakkor továbbra is az, hogy az egyes vakcinák hatásosságának mértéke csak az oltást követően fellépő fertőzések, megbetegedések, kórházi felvételek és halélesetek számának alakulása alapján határozható meg."

Érted a fentieket? Vagy magyarázzam?

trey @ gépház

https://hup.hu/comment/2660262#comment-2660262

Megtörtént az alátámasztás a lehető leghivatalosabb helyről. Az hogy a nyers adatokat ki milyen módon magyarázza politikától, státusztól, TV csatornától, széljárástól függően, már egy másik dolog.

Értem én hogy az antitest szint nem egy mindenható tényező, de tény, hogy a Sinopharm érezhetően kevesebbet termeltet átlagban, pont ugyanolyan sokaságot tekintve. Ugyanannyi nő, férfi, öreg, fiatal, vidéki, kidobó, couch potato, és olimpikon kapta meg mindet átlagban. És mivel nincs másik objektiv tényező amit nézni lehetne, ezt nézzük. A számokkal kár vitatkozni.

Ami örömteli, hogy aki aggódik, mehet Sino után másra oltani. Ezt azért mondom el, hogy lásd, nem vagyok DK-hivő, nyugat-ügynök.

Ez most nem tudom hogy jön ide, de oké. Én is ráoltok, értem a logikát mögötte. Csak az előző meg a következő oltás gyártója bólitson rá, hogy egy széleskörű vizsgálat/teszt/akármi alapján biztonságos. Ha ilyen nincs, nincs más megoldás mint late adoptálni. Én meg ezt gondolom erről.

Az első oltásnál szó nélkül elfogadtam a hatóság/kormány utasitásait, ajánlásait, regisztráltam az elején, és amikor csörrent a telefon, nem kérdezősködtem csak elfogadtam és megköszöntem. De már elmúlt az a fajta veszély, aminél ne gondolkodjak.

Egyébként lehet Sino-val oltani? Azt olvastam, hogy nem nagyon reklámozzák már. Pedig jókora készlettel rendelkezünk belőle.

Az NNK által mellékelt táblázatban az is látszik, hogy milyen kombinációban lehet beadni az oltásokat, ez a következő:

  • AstraZenecára adható Pfizer, Moderna és Sinopharm,
  • a Janssen vakcinára Pfizer, Moderna és Sinopharm,
  • a Modernára Janssen, Sinopharm és AstraZeneca,
  • a Pfizerre Janssen, Sinopharm és AstraZeneca,
  • a Sinopharmra Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen,
  • a Szputnyikra Pfizer, Moderna és Sinopharm.

A második oltás után 4-6 hónap után igényelhető a harmadik vakcina.

trey @ gépház

Én a Sputnikot jó oltásnak látom: nem haltam bele, nem nőtt harmadik fülem, nem lett lila a bőröm, az antitestes adatgyűjtés szerint meg 90+sok százalékban védettséget is ad.

A gond a papirjaival van, amik ugye nincsenek Európában, úgyhogy ha el akarnék menni valahova Európán belül, mehetek PCR tesztekre, meg karanténba. Ez a baj vele.

12 éve nem voltunk nyaralni. Oltás nincs. S igen, SZINTE minden szar ami magyar. :)

#worksforsomebody