Laptoppal hang folyam felvétel a laptopról

Fórumok

Üdv mindenkinek!

Egy régi T60 laptoppal szoktam felvenni az online rádiók érdekesebb műsorát Windows alatt. 

Tehát nem külső forrásból akarok felvenni, hanem hangfolyamot. Az AD Sound Recorder programot

használom erre jelenleg. A gond az, hogy a T60 halódik és újabb laptopot vennék használatba.

A windows nem volna feltétel, de azt megszoktam. Azt olvastam annó, hogy a RIAA nevű szervezet

letiltatta a későbbi hangchipekben ezt a felvételi funkciót, ezért a T60 után megjelent laptopokkal a driver

sem boldogul. Nekem jó megoldás lenne az is, ha egy olcsóbb USB hangkártya ezt a dolgot megoldaná.

mp3 formátumra volna szükségem, 64K monóban szoktam felvenni.

Nem tudom, hogy a linux driverekkel is jelentkezett-e ez a gond annó.

Se a T61, se a T440p, se a T400 típussal nem tudom elővarázsolni windows alatt a "sztereó keverő" nevű elemet,

csak a beépített mikrofon jelenik meg, az meg semmire nem jó.

A lényeg, hogy a laptopon hallható hangot venném fel magával a laptoppal. A fejhallgató kimenetre tudnék kötni

valami kütyüt végső esetben, de ott is kellene az mp3 felvétel fájlba. Kazettás magnóra meg mégsem térnék

vissza.  Windows driverrel való szenvedés helyett tudtok-e megoldást?

USB hangkártyám még sosem volt. Annyibó remek megoldás lenne, hogy elvileg "minden" laptophoz

használhatnám, már amennyiben van hozzá olyan sw, ami egyből tud paraméterezhető mp3 fájlt rögzíteni. 

Küldtem volna két képernyőképet, de nem tudtam megoldani, hogy a merevlemezről ide feltöltsek jpg fájlt.

Köszi előre is a segítséget.  Frank

Hozzászólások

En ilyet meg nem is halottam. Miert tiltatta volna le? Ki az a RIAA, hogy ilyesmibe bele tudjon szolni?

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Egyetértek. Az OBS multiplatformos, Windows és Linux alatt is működik, rendes GUI felülete van, ezért kezdők is elbolgodulnak vele, és biztosan tudja.

Én Linux alatt erre az fffmpeg-et használom felparaméterezve, de az nem valami kezdőbarát megoldás, meg nem tudom Windows alatt hogy működik. Valahogy biztosan, mert az OBS is csak egy ffmpeg-frontend. Sőt, ha valakinek Linux alá kell minimalista megoldás, akkor a netes rádió streamelési webcímét a böngészőből kinyerve azt be lehet adagolni terminálban a curl parancsnak, ami szépen elkezdi letölteni, folytonosan, míg a user meg nem szakítja. Emellett ugyanezt a streamet lehet másik progiból megnyitva hallgatni is, egyidőben a lemezre rögzítéssel. Tehát nem kell hozzá bonyolult megoldás, csak a Windows meg a Mac ilyen korlátolt platformok ilyen szempontból. Pont ezért nem is használnám már őket, nem akarom, hogy multik, RIAA, meg hasonlók döntsék már el helyettem, hogy mit csinálhatok a gépen, rendszeremen, aminek nem lehetek ura, meg ilyen alap dolgokhoz extra hangkártyát, DAC-ot kelljen venni, meg ősrégi T60-at tartani, mert kb. vicc kategória.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 08. 03., k – 20:22

Rögzítő eszköznek a wav device-ot kell kiválasztani, onnantól a megszólaló hang lesz rögzítve. Ha ilyen nincs, akkor az az integrált harceszköz ennyit tud. Ezt nem a RIAA tiltotta le, hanem a chip gyartoja nem tette elérhetővé a driveren keresztul. Kulso hangkartyaval megoldodik ez is.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem tiltotta le senki a hangchipekben ezt a funkciót (esetleg az MS, ha nagyon így akarod nézni). A Win XP-óta kiadásról kiadásra szűkítette az MS a hangillesztők számára elérhető dolgokat (ebből az első iteráció a DirectSound emulálttá tétele és így a Creative EAX ablakon kidobása volt). Ami számodra releváns, hogy a driver már egy ideje nem matathat más audió adatfolyamokban, így a szoftveres loopback nem megvalósítható már. Azon hangkártyák, amelyek ezt hardveresen csinálták, továbbra is működnek (csak hát ez már nem az integrált hangkártyák terepe, hanem a pro és semi-pro eszközöké).

Szerencsére mivel szoftveres korlátozás így megkerülhető. Leginkább egy virtuális hangkártya szoftver segítségével, amivel tudod routolni a hangot jobbra-balra. Linuxban alapból benne van ez a JACK hang-szerveren keresztül. Windows alatt 3rd party programok valósítják ezt meg. Pl.: https://vb-audio.com/Cable/index.htm (Sose próbáltam, mivel nekem hw megoldásom van erre, ha ilyesmire van szükségem).

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Köszi a tippet, úgy néz ki, ez a VB-CABLE Virtual Audio Device  megoldja a problémát. Kiváncsi leszek, linux alatt is kell-e mókolni. Amúgy érdekelne, hogy laptophoz milyen olcsóbb hardveres megoldás van, amit a laptoppal programból lehetne vezérelni. Régen is láttam ilyen usb capture kütyüket, amivel elsősorban videót rögzítettek. Tehát olyan kellene, amit rádugok az USB portra és képes a hangot rögzíteni és persze szoftveresen irányítható.

Ferenc

> Kiváncsi leszek, linux alatt is kell-e mókolni.

A user-t berakni az audio groupba majd valószínűleg kelleni fog! Ha Jack - képes programokat használsz, akkor pofon egyszerű lesz minden. pl. Ilyen felületen kattingathatod össze a dolgokat: https://kx.studio/Applications:Claudia 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Esetleg nezd meg, hogy a vezerlopultban a hangeszkozok kozott nincs-e valami Stereo mixer-re emlekezteto felvevoeszkoz letiltott allapotban. Ha engedelyezed, onnan altalaban lehet rogziteni az epp lejatszott hangot.

Vagy ha tenyleg archivumbol akarsz tolteni, akkor esetleg meg a Video download helper (vagy barmelyik hasonlo) bongeszo bovitmeny is segithet.

Miért nem a streamet rögzíted?

:)

-az Audacity el kell kapja a kimenetet is, de mentéskor majd tömörítened kell ízlésed szerint. Nem pont az amit keresel, de workaroundnak megfelel.

-miért nem kapod el az eleve tömörített streamet, és mented le? Hangeszköz hiányában sem lenne reménytelen.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

A stream rögzítésére mit érdemes bevetni?  Egyébként ezen agyaltam, hogy MIFÉLE program képes elfogni azt a hangot, ami kimegy a hangszóróra,  mert valahogy megjelenik ott alapból SPDIF SoundMAx driver bűvészkedés nélkül is.  A javasolt a VB-CABLE Virtual Audio Device egyébként most úgy néz ki használható, bár a hangerő csúszkára nem reagál, viszont a felvétel  normálisnak tűnik Az AD Sound Recorder progival, DE még nem az igazi. Az elején az volt, hogy VAGY a hangszóró/fülhallgatóra ment ki a jel, VAGY a recorderre, magyarul használatatlan volt, hiszen nem lehetett "monitorozni", fogalmam sem volt éppen mi szól. 

Ferenc

> VAGY a hangszóró/fülhallgatóra ment ki a jel, VAGY a recorderre,

Ha jól rémlik, bár régen ültem windows előtt, de úgy rémlik erre szokott lenni egy checkbox, h némítsa el a hangszórót, ha bedugod a fülhallgatót. Persze kártyához adott progija válogatja.

>  A stream rögzítésére mit érdemes bevetni? 

Sztem erre VLC is jó lehet: next>next>finish tutorial:

https://www.vlchelp.com/record-online-radio-streams-mp3/

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"