Elon Musk állást foglalt az Apple ellenében az Epic vs. Apple ügyben

Címkék

Előzmények itt.

Röviden: Az Epic Games azt állítja, hogy mivel dacolt az Apple App Store monopóliummal, az Apple megtorlásként blokkolta a Fortnite elérését eszközök milliárdjaira. Az Epic Games (a Fortnite gyártója) ezt a lépést a legsötétebb időkhöz hasonlította az 1984-témájú videójában.

Elon Musk most beszállt a vitába és az Epic mellett tette le voksát azzal, hogy az Apple App Store díjait "de facto globális adó"-nak nevezte. Részletek itt.

Hozzászólások

nem monopólium és itt sajnos az applenek van igaza. Az ios-on kívül is vannak más rendszerek, tessék azokat használni.

GPLv3-as hozzászólás.

kb ennyi, ha nekiállna akkor rá kéne jönnie, hogy egy store az nem csak pár sor kòd amit megír egyszer oszt csòkolom. Egy golbális infrát fenttartani, nagysebességü tárhelyekkel és nagysebességü internet kapcsolattal biztos tök olcsò lehet (nem mondom, hogy az apple 30% share teljesen oke, valòszínüleg kevesebbõl is meg tudnák oldani)

A bevételeikhez képest szerintem eltörpül az a kb. pár petabájtnyi főleg statikus tárhely és a hozzá tartozó sávszél, a már egyszer megírt infra pofozgatása, mondjuk évi 50-100 mérnökkel meg pár tucat egyéb személyzettel, pár száz szerverrel. A review személyzet is biztos jó nagy, de őket valszeg fillérekért kiszervezték. Ha nagyon minimál szinten számolom, akkor évi pár 100 millió USD megy rá, miközben a bevételük több 10 milliárd USD.

ennyi erővel a te kijelentéseid is hasonló képpen kell kezelni. a tudomány a marihuánát a kevésbé veszélyes és addiktiv szerként könyveli el mint az alkoholt amiről posztoltál valamelyik nap is. azt a heroinnal teszik sok helyen egyenlővé. :D ezek szerint egy alkoholista drogos vagy te is, akinek pontosan ugyanúgy semmit nem lehet adni a szavára mint Elon Musknak. :D

nem, ez nem olyan. ez olyan hogy rá tudsz keresni, találsz erről rengeteg cikket. csak elsőnek ki kell húzni orbán viktor seggéből a fejed. meg kéne érteni, hogy egy spangliba szippantás nem rosszabb mint egy este meginni a haverokkal 3-5 liter sört egy helyben ülve. ettől még nem lesz hiteltelen valaki, de elhiszem, hogy könnyű ebbe kapaszkodni, csak hát tudományosan nagyon nem állja meg a helyét, maximum a fidesz drogmentes magyarország politikájában ahol is a nemzeti dohányboltban (amit ugyebár a magyar állam felügyel és szabályoz) minden kiegészítőt megkapsz hogy meg tudj tekerni egy jointot, vagy bongban tudd azt elszívni, esetleg krekk pipában. :)

én egyébként leszarom ki mit csinál. csak uncsi már (leginkább azért mert a tudomány szerint - aminek trey a covid kapcsán maximálisan hisz - semmi alapja nincs) hogy állandóan ezzel szeretné valaki bebizonyítani hogy musk szava és munkássága szart sem ér. :D szerintem aki alkoholt fogyaszt annak szava se lehet senkire aki elszív néha egy spanglit. (nyilván lehet, amennyiben azt akarja bebizonyítani hogy ostoba és rálátás nélkül próbál okoskodni olyan dolgokkal amiket a kormány ad a szájába hogy ismételgesse) trey pedig hónapok/évek óta nem tud semmilyen más érvet felhozni musk ellen, csak azt hogy beleszívott egy yt streamben egy spanglinak látszó valamibe. ez az összes. unalmas és ráadaásul egy baromságon alapul.

szerintem aki alkoholt fogyaszt annak szava se lehet senkire aki elszív néha egy spanglit

Na, eddig kellett olvasnom, hogy rájöjjek, mi a probléma. Őszintén, nem érdekel, ki mit szív/iszik, csak nem értettem az eszmefuttatást a drogozásról, Orbánról, 3-5 liter sörről, stb.

nyugodtan írd le újra a hülyeséged, minden információ amit leírtam fellelhető az interneten. a tudás birtokában pedig idegesítő, hogy emiatt próbál valaki hitelteleníteni egy másik embert, úgy hogy ő is ugyanazt csinálja. csak gyakrabban. :)

keress rá, lets do it. legalább tudni fogod miről hadoválsz. de úgy látom, inkább nem akarod tudni se, hiszen ha tudsz róla az már ugye függőség. :DDDD

btw, szomorú, hogy a leírtak alapján csak ennyi jött le neked. őszintén sajnállak, nem tudom mi lesz egyszer ezzel az országgal, ha olyan kormánya lesz ami nem a gyűlölettel igyekszik hatalmon tartani magát. egy pár ember élete üres lesz. persze nem vagyok naiv, tudom hogy ilyen nem lesz. hiszen a  magyar emberek igénylik ezt.

Jailbreak biztosan nem. User oldalról tképp nem kell semmi a store certjének telepítésén kívül (linkre rányom Safariban -> install), abban nem vagyok biztos csak, hogy a store üzemeltetéséhez és a cert kiállításához mi kell. (Btw a béta appokat ugyanígy lehet tesztelni, usernek semmi nem kellett, publishernek meg egy dev account, ami 25 dollár, vagy mennyi)

Akkor gondolom van 10-15 alternativ store is, ugye?

Korabbi munkahelyemen volt olyan chat, amiben panaszkodtak a szifonos kollegak, hogy a ceges dev accountnal limitalt, hogy ki telepitheti fel a sajat telefonjara a ceges programot. Az osszehasonlitas kedveert: ugyanennel a cegnel volt sajat "store"-om (sima webserver), ahova az egyszerubb teszteleshez a telefonomon levo tesztappokat meg egyeb .apk-kat tettem, es nem volt sok ido osszehozni.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Akkor gondolom van 10-15 alternativ store is, ugye?

Nem tudom, gondolom nincs. Nekem 1 db alternatív store van beállítva, de azt csak pár (<10) ezer fő használja. Lehet, hog az egész világon nincs még egy alternatív store, mert kakast kell áldozni hozzá Tim Cook irodájában. Ahogy mondtam, fogalmam sincs, milyen feltételekkel lehet saját store-od.

panaszkodtak a szifonos kollegak, hogy a ceges dev accountnal limitalt, hogy ki telepitheti fel a sajat telefonjara a ceges programot

Pont írtam is, hogy a dev store nem összekeverendő, ott vannak elég erős limitációk, cserébe egy dev account elég hozzá.

Playstationre vagy Nintendora sem tudsz a gyártó megkerülésével szoftvert felrakni. Pedig ha az iPhone-ra megengednék, akkor a PlayStation-re is meg kellene engedniük, hiszen ott most is csak a Sony-n keresztül tudsz alkalmazást terjeszteni. Amíg maga a termék nincs monopolhelyzetben a piacon (most kb. 16% a részesedése), addig erre nem nagyon lehet ráhúzni erre semmiféle erőfölénnyel visszaélés dolgot. 

Nagy Péter

ha jol tudom igazabol nemcsak a 30% "ado" a problema (mashol is annyi), hanem hogy ez az ado nincs meg a sajat hasonlo cuccaikon (fixme). a masik gond hogy a store szabalyzat tiltja barminemu alternativ fizetesi mod hirdeteset: hiaba lehet a sajat weboldalon is kartyaval fizetni, a ios appban errol nem irhat/linkelhet egy budos szot sem.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Dehogynem monopólium. Pont ez az érvelés megy félre, hogy vannak más rendszerek, igen, azokon is zárt a store, ami épp úgy versenyellenes. Legyen csak szépen minden OS-en és platformon nyitott, hadd legyen verseny. Aki ezt meg nem tartja meg, büntessék meg. Nem mintha relevanciája lenne, hogy Ilonka miket mond, de most ebben kivételesen nem téved.

Az Apple-nek meg annyiból van igaza, hogy nem csak ők csinálják ezt, szóval igen, mást is meg kell büntetni, aki hasonló trükköket vet be a Store-jában.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Elon nekiállt Apple részvényt shortolni?

+1 nekem is ez jutott eszembe, butthurt.

Ugyan meg nem erősített a pletyka, de azt vajon hogy gondolta, hogy majd beül az Apple vezérigazgatói székébe? :)

Oké, "You miss 100% of the shots you don’t take", de azért ez még így is kemény...

Már nem tud, mert a bizonyíték ismét elégett:

Felgyújtotta házukat a Teslájuk, máig nem tudják, miért

2020. december 30-án két, 2013-as Tesla Model S gyulladt ki egy kaliforniai család garázsában. Az autók alvázig, a család háza félig leégett, egymillió dolláros kárt okozva.

Erre mondják: kurva jó vétel volt :D

trey @ gépház

Nem erint, ugyhogy siman lehet, hogy rosszul emlekszem (varoson belulre nekem boven jo a seta/bringa, esetleg BKV).

Egyszerubb sorozatgyartani egyforma autokat. Szoval akkor is beszerelik az extrakat, ha amugy az adott vasarlo esetleg nem keri, csak software-bol letiltjak. Ez a gyakorlat egyebkent mashol is letezik, pl. Intel procinal ha 1-2 mag nem megy, eladjak a kisebbik CPU-kent, vagy a kevesbe jol sikerult oszcilloszkopot eladjak a butabbik/lassabbik tipuskent (es ha arra nagyobb a kereslet, akkor eladjak a dragabbikat lebutitva). Ezzel trukkozott (vagy lehet, hogy csak belengette) a Tesla is (meg talan a BMW is), ok annyival mentek tovabb, hogy nem (csak) aktivalni/megvenni tudod, hanem berelni is (pl. nyaron kell a klima, telen nem, ulesfutes forditva). Nem tudom, hogy vegul bevezettek-e, valamelyik hirmusorban volt.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

mekkora otlet volt ezt a videot igy megcsinalni, jo fricska az Applenek

Szerkesztve: 2021. 08. 04., sze – 10:08

Ezek a beteg zárt rendszerek megágyaznak a mindenféle összeesküvés elméleteknek. Eljutunk oda, hogy emberek milliárdjai széles mosollyal az arcukon használnak majd olyan eszközöket ahol se root jog se rendelkezés az adatok felett ráadásnak még telepíteni is csak azt tudom amit engednek a SAJÁT eszközömre! (jó k***a anyátokat). És még Kínát ostorozzák az emberi jogok miatt. A hivatkozásaik egyesen arcpirítóak. Felhasználói élmény? Biztonság? Na ezeket ismételgetik papagájként vagy a megvezetett idióták vagy a termék managerek. Mi lesz ennek a vége? Egyre undorítóbb az informatika ha nyernék a lottón bíz isten még a netet is lemondanám a világtól elzárt kis farmomon.