Elszalasztott lehetőség...

Fórumok

Végül ugyanoda jutottak Orbán Viktorék az államadóssággal, mint az MSZP-SZDSZ-kormány

[...]

Miután Orbán Viktor az egyetlen, aki elmondhatja, hogy a rendszerváltás elmúlt harminc évének közel felében ő volt a miniszterelnök, s ennek jó részét kétharmados kormányzás mellett töltötte, lényegében rajta múlt az adósság elleni harc sikere.

[...]

Tíz év alatt megfelezhették volna az adósságot. Ám inkább másra költötték.

[...]

Csak a 2014-2020-as költségvetési ciklusban több csatornán keresztül 39 milliárd eurónyi EU-támogatás érkezett az országba. – Ebben a ragyogó időszakban nyugodtan meg lehetett volna csinálni – bármilyen megszorítás nélkül – a nullás költségvetést, és akkor most jelentős tartalék mellett ért volna minket utol az újabb krízis, így nem kellene eladósodni, újabb devizahiteleket felvenni – vélekedett a közgazdász. Igaz, hogy a szocialisták látványosan elpazarolták a pénzt, de az Orbán-kormány is minden évben többet költött, például dübörgő beruházásokra, mint amennyi bevétele volt – ezért nem lett semmi sem az államadósság csökkentéséből.

 

https://hang.hu/gazdasag/2020/12/16/ha-maskepp-is-de-ugyanoda-jutottak-…

Hozzászólások

még szép, hogy van pénz :-)

 

 

Hárommilliárdot adott a kormány a hat éve átadott Groupama Aréna korszerűsítésére

https://foci.444.hu/2020/12/25/harommilliardot-adott-a-kormany-a-hat-ev…

 

350 millió forintot kapott a Vasas karácsonyra a kormánytól

https://444.hu/2020/12/25/350-millio-forintot-kapott-a-vasas-karacsonyr…

Nem lesz valódi változás, amíg a hozzád hasonlók nem növesztenek észt és tököt.

:)

Szerkesztve: 2021. 01. 19., k – 11:52

Kontextusba helyezve:

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/gyorsan-adosodnak-el-az-eu-taga…

tl;dr:

A koronavírus elleni védekezés kiadásai, gazdaságvédelem stb. miatt minden európai ország adósodik el. Kérdés, hogy milyen mértékben:

https://www.penzugyiszemle.hu/documents/torokl-2020-3-mpdf_202009301414…

Hint: Államadósságráta-növekedések az Európai Unió tagországaiban, a GDP százalékában (2019-2021) ábra

trey @ gépház

kicsit elavultnak tűnik ez az anyag, mert ha jól látom 71%-os adósságot gondoltak 20 végére Magyarországnak és 81% lett. Vagy most azt kell nézni, hogy rosszabb lett az érték, mint várták? Átálltál te is a hazaárulókhoz és kritizálni merészeled a fideszt? :-)

Tavaly a GDP 80,4 százalékára ugrott az államháztartás bruttó adóssága, ez egy év alatt 15,7 százalékpontos emelkedést jelent. Hasonlóra még 2008-2009-ben sem volt példa, amikor a pénzügyi válság miatt a Nemzetközi Valutaalap hiteléért folyamodott Magyarország. A járvány mellett jelentős előfinanszírozás is terhelte a 2020-as évet, illetve a forint gyengülése is rosszul jött az adósság szempontjából.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210404/az-imf-hitel-idejen-sem-szal…

 

szóval ha jól értem, még Gyurcsány is jobban menedzselte a válságot, mint Orbán.

Dehogy érted. Szándékosan - és az EU jóváhagyása mellett - engedték most EU-szerte elszaladni az államadósságot. A célok: járványügyi védekezés, gazdaságvédelem.

Sajnos a kontextust elfelejtetted (nyilván) idelinkelni. Mármint, hogy más országokban mi a helyzet. Nem ritka a 100% feletti.

Lazán kapcsolódik:

trey @ gépház

trey, nem kell magyarázni a bizonyítványt, látjuk, mi történik. Egyelőre ott tartunk, hogy az több az államadósság, mint amit Gyurcsány csinált, a pénz megy a haverokhoz, meg stadionokra és százak halnak meg naponta, mert rosszul kezelte a fidesz a járványt, a halálozási statisztikák élén vagyunk.

 

Ezek tények.

 

De te inkább tapsikolj tovább, neked az való, nem a tények. Azt mondd meg inkább, hogy pénzért teszed-e?

 

A két román vállalkozó által Bukarestben 2005-ben alapított szoftvercég, az UiPath, amely munkahelyi folyamatok automatizálásában utazik, tőzsdére fog lépni New Yorban, már bent is van a listázásra a kérelem, a várható árazás 35 milliárd (!) dollár, vagy több. Az egyik román alapítónak még mindig megvan az 50%+  szavazati joga, tehát a vastagon dollármilliárdosok közé katapultál, önerőből. Így termel ki a román kapitalizmus egy világcéget. Nem nyúlták le.
Adja magát a párhuzam, hogy itthon meg feltűnően államközeli cég megvenné a romániai Digi magyar leányát 200-300 millió dollárért  (az UiPathoz képest persze morzsa, értékének 1%-a se, lepkefing), nyilván állami hitelből, mibű másbó. Romániában keletkezik az érték, itt meg állami pénzen mindent felszipkáz a kisgömböc, amit aztán majd az adófizetőknek kell kifizetni, ha majd beborul minden. És ehhez sokan még tapsikolnak is.

Hogy tényekkel alátámasztva felhívom a figyelmed az tévedésedre? Annyira szánalmasan táncolsz ki a témából, hogy az nekem fáj.

Tedd már ide az EU országok államadósságát a GDP függvényében légy szíves. Mutasd meg, hogy az a magyar 8x% kirívó példa. :D

trey @ gépház

az a kirívó, hogy amikor ment a szekér, akkor nem lopni kellett volna meg stadiont építeni.

 

A költségvetési hiányunk meg az olyan tételek miatt magas, mint a 3-szoros áron vett lélegeztetőgépek meg a hülye stadionok meg a NER lopásai. Mert ezek értelmetlenül költik a pénzt. Annyi lélegeztető gépet vettünk fölöslegesen, hogy még  elajándékozni sem tudjuk őket...  Az a baj, hogy lopásra meg baromságokra költik a pénzünket. Mert bénák.

 

Most szarabb a helyzet, mint ami Gyurcsánynál volt. És még 2021-is rá fog tenni egy lapáttal. Ezek tények. Ezekhez képest Gyurcsány egy kisangyal volt.

 

Szóval anyagi előny miatt tolod ezt a tolvaj bandát?

hehe,

Te tényleg ennyire bolond vagy? Vagy naiv?

 

már megbeszéltük, hogy a hatalom megtartására optimalizálnak minden más mellékes. Ebben pedig tényleg jók, ez tény. De a teljesítményük egyelőre azt mutatja, hogy Gyurcsánynál és Bajnainál  rosszabbul menedzselnek egy válságot

 

De hagyjuk, tapsikolj inkább te is, azt szoktam már meg tőled is...

Biztos jeleztem már, hogy egyre unalmasabb a 150 körüli IQ-s fürdőskurva rinyálásod. A rendszerváltás óta ~semmi nem történt a "nagy" politikában, ami előrevitte volna Magyarországot a demokrácia rögös útján. Értelmes embereknek kellett volna eljutni a Parlamentbe, de mindig mocskosul ostobák kerültek oda. Te meg napról napra itt vernyogsz, noha lenne lehetőséged felelősségteljesen kiállni a gondolataidért, a hitedért. De nem, te csak szakadatlanul ugatod és ugatod a mindenek feletti igazságodat arról, hogyan kellene a világnak működni, és hogy mely entitások miben és mennyire bűnösök. Igen, a világnak nem úgy kellene működni, ahogy működik. Nem akarom megmondani, mit tegyél, de ha a HUP-on pofázás helyett rendőrségre/bíróságra/tüntetésre jártál volna és járnál, talán nem lennél ennyire fárasztóan unalmas szájkarate-ribanc. A belem kifordul attól, hogy megtanultál egy számot, és újra és újra azt adod elő. Mások naivan panaszkodnak néha, de te amolyan profi megmondóemberként pofázol folyamatosan. Kiváló ügynök vagy. Orbán röhög a markába, amíg te ezt ingyen/juttatásért hajlandó vagy fáradhatatlan kitartással csinálni. Hogy miért? Mert egy kis közösségben lejáratod a szabad gondolkodást, a szabad akaratot, a szabad cselekedetet. Ha tapsikolást hallasz, az neked szól, és egyenesen Orbán tenyerei közül jön. Persze azt elismerem, hogy Orbán összes kihívója számára hasznos a tevékenységed, mert mindnek érdeke a szar. Egyedül a hétköznapi állampolgárok vesztenek rajta.

:)

"rendőrségre/bíróságra/tüntetésre jártál volna "

voltam tüntetésen, tettem feljelentést többször is különböző ügyekben. Az ügyészségről valami miatt lepattantak ezek a dolgok. Mi lehetett az ok vajon, holott némelyiket elég jól dokumentáltan adtam be.

 

A hozzászólásod kb az, mintha Józsi bácsin a 60-as években számon kérted volna, hogy miért nem tiltakozott a komcsik ellen úgy, hogy leöntötte magát benzinnel a május elsejei felvonuláson.

milyen számokra gondolsz? hogy nagyobb, most az államadósság, mint Gyurcsán idején? Ott a link. (és még nincs 2021-nek vége, mert még emelkedni fog).

 

nyisd inkább a topikot, hogy a Petryt kirúgták. Vagy még nem kaptad meg a szöveget a központból, hogy mit kell mellé írnod? Egyébként szánalmas, hogy előtte még bocsánatot kért... Mert gondolom, csak érdekből tette... Akkor már legalább lett volna gerince... Vagy ezért nem toltad még a topikot, mert kellemetlen a bocsánatkérése amivel kiállt a buzik meg a migránsok mellett?

> Gyurcsány idején is beszopták a gazdasági válságot az államok,

igen, de szerencsésebb államok csak a válságot, nekünk sajnos már előtte évekkel elkezdte a pusztítást D209 meg kláraúr, ahogy az az államadósságos grafikonon is meglátszik

let's go Brandon!

Tehát, akkor az elejéről:

Szándékosan - és az EU jóváhagyása mellett - engedték most EU-szerte elszaladni az államadósságot. A célok: járványügyi védekezés, gazdaságvédelem.

Mondom mi a különbség az akkor és a most közt. Ugyan boldoztam neked, de kifejtem:

Most az EU jóváhagyása mellett nőhet a hiány. Nem lesz szankciója. Akkor nem így volt, Gyurcsány - állítása szerint - éjszakákon át forgolódott, majd levelet írt az IMF-nek kölcsönért.

Tehát, lényeges különbségek:

  • akkor Magyarország az államcsőd szélén állt, most stabil a gazdaság
  • akkor az EU szégyenpadján voltunk szinte egyedüliként az EU-s országok közül, amiért IMF hitel kellett a túléléshez, most erről szó nincs
  • akkor szar helyzetben találta a válság a magyar gazdaságot, most erős helyzetben
  • akkor hosszú ideig tartott a helyrejövés, most várhatóan már idén sokkal jobb lesz a helyzet
  • akkor el voltunk nyakig adósodva euróhitellel, most a magyar lakosság finanszírozza a hitel egy részét

Hát, ez az a helyzet, amiről lövésed sincs.

trey @ gépház

No offense, de szerintem 1-2 lényeges dolgot elegánsan kihagytál az egyenletből.

  • akkor Magyarország az államcsőd szélén állt, most stabil a gazdaság - tudtommal azért vettünk fel hitelt a kínaiaktól, hogy ne boruljon össze a gazdaság, amiből aztán sok-sok kórház épült, az eü dolgozókat és a nehéz helyzetbe került KKV-kat segítették belőle (utolsó mondatrész irónia, ne vedd komolyan)
  • akkor az EU szégyenpadján voltunk szinte egyedüliként az EU-s országok közül, amiért IMF hitel kellett a túléléshez, most erről szó nincs - most is az EU szégyenpadján ülünk, tekintve, hogy megvétóztuk az unios támogatást + Szájer ügy, most nem az IMF-től vettünk fel hitelt, hanem a kínaiaktól

Interrupt: Nem tudom, mi a stabil gazdaság definíciója, de tuti valahogy máshogy értik, mint én. Mellesleg szívesen vennék egy IMF - kínai hitel összehasonlítást. 

  • akkor szar helyzetben találta a válság a magyar gazdaságot, most erős helyzetben - a magyar gazdaság utoljára nagyjából Mátyás Király idejében volt erős talán. Ez viszont nem csak a mostani kormányt érinti, hanem a korábbiakat allecuzammen. Persze megint csak definíció kérdése
  • akkor hosszú ideig tartott a helyrejövés, most várhatóan már idén sokkal jobb lesz a helyzet - irigylem az optimizmusodat, a turizmus döglődik, a vendéglátó helyek a tönk szélén. Ilyen üzemanyag árak és valuta árfolyamok mellett szerintem szopni fogunk, mint a torkos borz. 
  • akkor el voltunk nyakig adósodva euróhitellel, most a magyar lakosság finanszírozza a hitel egy részét - ezt fejtsd ki, kérlek, mert nem értem. Most nem vagyunk nyakig eladósodva hitellel? Az utolsó tagmondatból arra következtetek, hogy tehát a járvánnyal terhelt, tartalékait felélő emberek fizetik a hiteleket, közben értelmetlenül szórjuk a pénzt? Mindjárt ugrálok örömömben. Nem azokra az emberekre gondolok most, akik az Ikea előtt tömörülnek kanapéra éhezve, hanem akik elvesztették a munkájukat és gyakorlatilag napról napra élnek. 

Nézd, nem az a lényeg, hogy te mit hiszel, hanem az, hogy a független elemzők stb. mit mondanak. Összemostál te itt sok mindent, iderángattál vad dolgokat.

Az EU előrejelzése (kiemelések tőlem):

2021. téli gazdasági előrejelzés: nehéz időket élünk, de már látszik a fény az alagút végén

Európa továbbra is a koronavírus-járvány szorításában él. Az esetszámok ismételt növekedése és a koronavírus új, fertőzőbb mutációinak megjelenése miatt számos tagállamnak újra be kellett vezetnie, illetve szigorítania kellett a járvány megfékezésére irányuló intézkedéseket.

11/02/2021

Ugyanakkor EU-szerte elkezdődött a védőoltások beadása, ami óvatos optimizmusra ad okot.
 
A 2021. téli gazdasági előrejelzés szerint az uniós gazdaság 2021-ben 3,7%-kal, 2022-ben pedig 3,9%-kal fog növekedni. Az oltási programok előrehaladásának és a járvány megfékezésére irányuló intézkedések fokozatos enyhítésének köszönhetően a gazdasági növekedés várhatóan újraindul a tavasz folyamán, nyáron pedig lendületbe jön. A helyreállást a világgazdasági kilátások javulása is elő fogja segíteni. A világjárvány azonban továbbra sem egyenlő mértékben befolyásolja az egyes tagállamok gazdaságát, így előreláthatólag a helyreállítás üteme is jelentősen eltérő lesz.
 
Magyarország esetében az előrejelzés az uniós átlagnál nagyobb GDP-növekedést vetít előre: 2021-re 4,0%-os, 2022-re pedig 5,0%-os GDP-növekedést prognosztizál. Ami a harmonizált fogyasztóiár-index alapján mért infláció (HICP-infláció) mértékét illeti, a Magyarországra vonatkozó előrejelzés 2021-re 3,5%-kal, 2022-re pedig 2,9%-kal számol.
 
Az előrejelzést továbbra is magas kockázatok övezik, elsősorban a világjárvány alakulásának és az oltási programok sikerének függvényében. Ugyanakkor a növekedés a vártnál kedvezőbben alakulhat azzal összefüggésben, hogy az előrejelzés lényegében még nem veszi figyelembe a NextGenerationEU programtól remélt eredményeket és a program központi elemét képező Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből a tagállamoknak nyújtandó finanszírozás hatásait.
 
A teljes sajtóközlemény itt olvasható (link is external).

Link: https://ec.europa.eu/hungary/news/20210211_winter_economy_forecast_hu

Légy szíves konkrétumokat hozz majd!

Jelenlegi konkrétum: a magyar gazdaság a várakozások szerint az uniós átlagnál jobban fog teljesíteni. Jelezném, ezek elég óvatos becslések, az optimistábbak szerint az EU élvonalába várják Magyarországot.

trey @ gépház

Most ez szerinted tényleg eredmény, hogy akár 5%-kal is nőhet a GDP? Tudod, hol vagyunk? A románok GDP-je 80 milliárd EUR-ral magasabb, mint a miénk, de még a görögöké is 44 milliárddal. 

Forrás: statistica.com

Összehasonlításként google középárfolyam:

1 EUR = 360,37 HUF

1 EUR = 4,92 RON

Most nem állok neki számolgatni, de már a tényadatok is elég ijesztőek. 

Az üzemanyagárak 40+ forintot nőttek az elmúlt 1 évben (forrás: holtankoljak.hu), viszont a jövedéki adó csökkent, ami meg tovább növeli az államháztartási hiányt, viszont ettől függetlenül minden szolgáltatás, élelmiszer ára növekedni fog. Nyilván ezen enyhíteni szándékozik a fent említett támogatás, HA azt a megfelelő helyre költjük.

Tehát, ha egy hajlétalannak van 100 forintja és én adok neki egy ezrest, akkor 110%-kal nőtt a vagyona, viszont jól lakni nem fog belőle egész hónapban. Persze a 110% az jól hangzik. 

Remélem, elég konkrét voltam, vita részemről lezárva, mert dolgoznom kell, hogy növeljem a GDP-t :)

Rendkívül okos példa volt :-)  Felminősítenek -- szavahihető és kiváló pénzügyi szakértők   //   Leminősítenek -- kontár kóklerek izraeli felmenőkkel

"Mivel a Moody's értékelésének semmilyen valós alapja nincs, a magyar kormány nem tudja azt másképp értelmezni, mint a Magyarország elleni pénzügyi támadások részeként - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium."

Ennyit tud ez a rezsim, a fennállásának évtizede alatt semmilyen felzárkózás nem történt a jövedelmekben, sőt, leszakadás ment végbe a közvetlen régióról, akik mind gazdagodtak és közeledtek az európai átlaghoz. A magyar lakosság 75%-a európai értelemben szegény. Kell is elterelésnek a sok idegenezés meg migránsozás meg buzizás meg pedofilozás meg brüsszelezés, mert a gazdasági eredmény trágya, siralmas, és nehogy már arról legyen szó, hogy miért húztak el ennyira a szlovákok, észtek, lengyelek, meg a csehek, és miért lett Mo.-ból sereghajtó, szegényház, 800 eurós nulla fizetésekkel meg 350 eurós nyugdíjakkal. Pedig ez a lényeg. És a bérszínvonal alacsonyan tartása inflálással még tudatos is, hiszen az istenített összerelőüzembe olcsó munkaerő kell. (Akiket meg majd úgyis kiváltanak a robotok, oszt jóccakát.)

https://www.facebook.com/avakmajom/posts/2596728637302725

 

Elegendő megnézni a képet a face posthoz, Magyarország tényleg lemaradt. De sebaj, összeszerelő üzemnek jók leszünk!

Ennyit tud ez a rezsim

Speciel amikor a rezsim elkezdődött, a grafikon szerint Magyarországon volt a legkisebb már akkor is az egy főre jutó jövedelem. Mármint értem, hogy az átpolarizált magyar aktuálpolitikában igény sincs a pártatlanságra, de valamivel színvonalasabb poszt lenne, ha nem ilyenekkel trükközne.

Ott tartunk, hogy a csótányék "munkássága" sajnos évtizedekig kihat. Ezt sajnos a szavazók baszták el, amikor a Ma-SZoPunk pártot sorozatosan megválasztották.

És az még oké is lenne. Van ilyen. De manapság már megint hatalomra segítenék al-qurót.

Betegek ezek.

Szerintem is borzalmasak az elkuroek bandaja, de 10 ev utan "elmutnyocev"-ezni kicsit eros. Kezd olyan gaz lenni, mint amikor Los Angeles-ben/San Franciscoban (CA) a sok csoves meg a tobbi nemreg megjelent problemat az utolso republikanus polgarmesterre fogjak, holott 80-as evek ota stabil demokrata korzet.

Az egyetlen dolog, ami tenyleg belugy, es amihez tenyleg nem volt eszkoze a Fidesznek hozzanyulni ennyi ev alatt sem, az a biroi kar. Igaz, a fagyallos gazda es a villanypasztor ugye ott sem utal arra, hogy ez igy is lenne jol. :)

De a tobbi nem kulpolitikatol fuggo (import-export arfolyamok, EU-s jog, stb.) szar dolgot mostmar vigan ra lehet irni a Fidesz szamlajara.

de 10 ev utan "elmutnyocev"-ezni kicsit eros.

Dehogy erős, hiszen pont ugyanaz akar visszatérni :D Lényeges különbség! :D Remélem a visszatéréséről csak úgy fogunk tavasszal megemlékezni, hogy "elszalasztott lehetőség" volt :D

trey @ gépház

"osszehasonlitasz egy vilagvalsag alatti kormanyzast  egy konjunktura ideju kormanyzassal mikozben partatlansagot kersz."

Természetesen össze lehet hasonlítani ezeket, csak nem abszolult értéken, hanem a környező hasonló országok gazdasági teljesítményéhez képest. A konjunktúra így ahogy minket segít úgy őket is, a világválság ahogy minket hátráltat úgy őket is.

Ebből a szempontból a legrosszabb teljesítményt egyértelműen a Gyurcsány kormány érte el, mind konjunktúrális időszakban mind válság alatt. A valóban csak válság idején kormányzó Bajnai kormány is jobb teljesítményt nyújtott, mint a világválság előtt regnáló Gyurcsány kormányok.

A sorrend az egyes kormányok teljesítményével: Orbán első kormánya, Medgyessy kormány, Orbán második és többi kormánya, Horn kormány, Bajnai kormány a sor végén pedig Gyurcsány első és második kormánya.

Az első Orbán és Medgyessy alatt javultunk, a következő Orbán kormányok alatt stagnálás volt. Horn és Bajnai alatt lemaradás, de az igazi negatív csúcsot a világválság előtti Gyurcsány kormány produkálta.

Szerkesztve: 2021. 08. 02., h – 22:44

Bárki nyer jövőre, megszorítás jön

https://www.valaszonline.hu/2021/08/01/gazdasag-gyorffy-dora-lentner-cs…

 

Remélem, ez senkinek nem meglepetés. Az államadósságunk iszonyatosan elszáll(t). És nem feltétlenül a koronavírus miatt, azért az illiberalizmus előbb-utóbb meglátszik (pl 5-szörös áron 5-sör annyi lélegeztető gép vétele, mint amennyi kell vagy 70 milliárdért vadászati kiállítás meg a többi ilyen lopást sajnos előbb utóbb mi fizetjük meg, nem a Lölö bácsi, nyugudjunk csak meg) .

Ha ez igaz, akkor egy ido utan hatalmon se akarnak majd maradni.

Az akar hatalmon maradni, aki tud ugy allamhaztartast uzemeltetni, hogy jusson is belole. Nem ragaszkodnanak a hatalomhoz 12 eve, ha "nem lenne penz". Ha egyaltalan "felmerulne, hogy tobbet kell mar belerakni, mint kilopni belole".

Az mas kerdes, hogy szinte minden valasztasra igaz, hogy kozvetlen utana megszoritasok szoktak jonni. Valasztas elott meg a kedvezmenyek, melynek neurologiai es statisztikai okai vannak (legtobb szavazo memoriaja).

Miért nem gyártasz gyereket azért mint más ember, aztán ha adnak mellé egyébként is valamit, "az csak jó"? Vagy ha egyáltalán nem akarsz gyereket, akkor miért állítod be azt úgy, mintha nem akarnál beállni a megélhetési gyerekgyártásba?

trey @ gépház

Nem érzel kettős mércét itt? Gondolok itt arra, hogy sikeresen megosztják a társadalmat gyerekesek és gyerek nélküliekké, mindezt persze az adóból, amit közösen fizetünk be. Nem volt elég a CSOK, jött a babaváró és még egy rakás "kedvezmény", ami csak azokra vonatkozik akik rendelkeznek gyerekkel.

Alsóbbrendű állampolgárokká nyilvánítják azokat akik "nem szülnek még egy magyart", ami legutóbb már odáig fajult, hogy azt is belengették, hogy a gyerek nélküliek dolgozzanak tovább nyugdíj előtt. Ez szerinted rendben van?

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Nem érzek semmit. Azt látom, hogy ti mindenhol megosztást láttok:

  • családtámogatás
  • migránskérdés
  • buzikérdés

Hogy csak a legutóbbiakat említsem.

Discalimer: nekem nem jár családtámogatás

Funfact: azokból a kölkökből lesz dolgozó, aki majd a nyugdíjadra valót megkeresi

trey @ gépház

Ne keverj bele a ballib gárdába pls...

  • családtámogatás - ezzel van bajom, lásd fentebb
  • migránskérdés - maradjanak a saját földjükön
  • buzikérdés - 4 fal közt mehet a seggtúrás, azon kívül rejtőzködjenek, elvégre meg tudták oldani az elmúlt ~2000 évben is (pre-kereszténység)

 

Funfact: látom nálad még megvan a berögzült "majd az állam ellát engem ha öreg leszek, mert az a dolga". A kulcsszó: öngondoskodás (és nem verem az asztalt, hogy "deháténbefizettemanyugdiiiiiiijatelőre!!!!")

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Funfact: látom nálad még megvan a berögzült "majd az állam ellát engem ha öreg leszek, mert az a dolga". A kulcsszó: öngondoskodás (és nem verem az asztalt, hogy "deháténbefizettemanyugdiiiiiiijatelőre!!!!")

Nem, nálam van öngondoskodás, de mellé elvárnék kurva erősen majd egy értelmezhető nyugdíjat is, a majd ledolgozott 40+ évért. Jól látod, nem kérnék, hanem levárnék. Éppen ezért, csináljátok a kölköket, legyen szépen nyugdíjam. Nekem már nincs olyan sok hozzá.

trey @ gépház

Funfact: látom nálad még megvan a berögzült "majd az állam ellát engem ha öreg leszek, mert az a dolga". 

Én nem hiszem, hogy az állam értelmezhető ellátásban részesítene nyugdíjasként, viszont akkor nem szeretnék olyan sort látni a bérjegyzékben a levonásoknál, amiben benne van, hogy "nyugdíj". Azt a pénzt pl. sokkal jobban fel tudnám használni öngondoskodásra, mint az állam.

Én meg nem hiszem, hogy lesz olyan kormány valaha, amelyik a nyugdíjak eltörlésén morfondírozna. Instant öntökönlövés. Nyilván, kell hangsúlyozni, hogy készüljön mindenki, meg öngondoskodés, mert a sok gyopárt valamivel fel kell készíteni. De ha nem lesz nyugdíj, akkor mire fognak levonni nyugdíjat 15-20 év múlva? BTW: 15-20 évvel ezelőtt már azzal riogattak, hogy 15-20 év múlva (azaz ma) nem lesz nyugdíj. Aztán mégis van.

trey @ gépház

A nyugdijat a FIDESZ konkrétan elvette...

:D A családban nyugdíjra jogosultak eddig még mindig megkapták. Jereváni rádió mondta be?

Konkrétan, van a közelemben friss nyugdíjas. Esetleg tippelhetsz, mennyivel ment nyugdíjba. Főleg, hogy mellette munkaviszonyban maradt.

Várjá', funfact:

Nincs nyugdíj mellett jövedelemkorlát (amúgy ezt is a Fidesz vezette be) és csak SZJA-t kell vonni a nyugdíjas munkajövedelem után.

trey @ gépház

Na most én általában gyűlölöm a fidesz munkásságát, de itt most tévedsz.

> sikeresen megosztják a társadalmat gyerekesek és gyerek nélküliekké

Ezt a társadalom teszi saját magával, nem? Mindenki mondja (nem csak a fidesz), hogy több gyerek kellene, mert társadalmi katasztrófa lesz, és sokan mégse csinálnak gyereket (leszámítva a biológiai hátrányban levő réteget).

> ami csak azokra vonatkozik akik rendelkeznek gyerekkel

Az állami költések nagy része olyan, hogy valaki jól jár vele, valaki nem. Persze rengeteg olyan pénz van, amivel a fideszesek szűk köre jár jól, és ez védhetetlen. De a gyerekvállalás támogatása az pont egy olyan dolog, amivel az egész társadalom jól jár (közvetetten még a gyerek nélküliek is).

> Alsóbbrendű állampolgárokká nyilvánítják

Ezt meg csak te képzeled magadnak, mert én pl. nem érezném így. Van az életben sok szitu, amikor valaki valamilyen teljesítményért kap egy jutalmat, a többiek meg nem, ez van.

Figyu, azt nézted, hogy mennyi az ország külső adóssága és mennyi volt "akkor"?

A belső adósság FYi annyit jelent, hogy annyi hitelt vesz fel az állam, amennyi a belső megtakarítás. Az egyenleg nulla, szemben az akkori állapottal, amikor talicskával hordták el innen a pénzt a csődhelyzet miatt megnövekedett külső adósság törlesztésére.

Szóval nem mindegy, hogy a pénz, amit törlesztünk és ami kamatot fizetünk, az hova megy. Neked sem mindegy, hogy a gyerek a szomszédtól veszi-e fel kölcsönt vagy a papától.

Szerkesztve: 2021. 08. 09., h – 18:29

Matolcsy György:

A 2010–2019 közötti siker két eleme – az egyensúlyok helyreállítása és az EU átlagához történő fokozatos felzárkózás – nem hozott olyan mértékű fordulatot, amely elérte volna a baltiak, a lengyelek és a románok lendületét. 

Ennek döntő okai az állami működés hiányosságai, kiemelten a kormányzati működés gyengeségei. Kivétel nélkül minden világgazdasági és európai felzárkózási siker az állami intézmények hatékony irányítószerepére épült Amerikától Szingapúrig, a bajoroktól Izraelig, Japántól Dél-Koreáig. Nálunk az eddigi – versenytársainkkal összehasonlítva – közepes gazdasági teljesítmény egy közepes kormányzati teljesítményből eredt ebben az évtizedben. Megfordítva, azért volt csak közepes a magyar felzárkózási teljesítmény, mert az állami működés hatékonysága közepes volt.

 

https://magyarnemzet.hu/pc19/2021/08/matolcsy-gyorgy-a-gazdasagpolitika…

Szerkesztve: 2021. 09. 14., k – 22:04

gigantikus adósságot vett ma fel a magyar állam

[...]

Fontos hangsúlyozni, hogy ebből a minden eddiginél nagyobb (5,3 milliárd dollár) rövid távú forrásbevonási tervből következően két további rekord is született. Egyrészt maga a 15,5 milliárd dollár elképesztően nagy összeg, nominálisan a legnagyobb egynapi befektetői felajánlás magyar államkötvényekre, és ebből is következően az ezekből elfogadott 4,25 milliárd dollárnyi ajánlat is a legnagyobb egynapi adósságkibocsátás a magyar államtól.

https://www.portfolio.hu/deviza/20210914/eldolt-gigantikus-adossagot-ve…

 

"Tíz év alatt megfelezhették volna az adósságot. Ám inkább másra költötték.", most meg veszik fel agyba-főbe a hiteleket. Be vannak rezelve, hogy elvesztik jövőre a választást ezért most már full osztogató üzemmód megy... Mondtam, hogy ehhez képest Gyurcsány meg Medgyessy  piskóta...

Ez jobban mutatja:

https://tradingeconomics.com/hungary/government-debt-to-gdp

 

Ezek szerint már 2020-ban ugyanannyi volt az államadósság mint amikor átvette Viktor az "eladósított országot".

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

A meglóduló GDP miatt meg 2021-ra mennyi lesz? 50%?

2020-ra a lezárások meg minden miatt minden országban az egeket verte a gdp arányos mérték az előző évhez képest:

Szerkesztve: 2021. 10. 20., sze – 22:25

hosszú cikk, sok diagrammal és 20 évről van szó de kapcsolódik. Csak a végét másolom ide:

 

Tanulság

Minden mesének, így a mi két évtizedes történetünknek is van tanulsága. A magyar gazdaság és társadalom bár izgalmas és lehetőségekkel teli két évtizedet tud maga mögött az európai integráció jegyében, de sajnos ezt a pályát nem jól használta ki, mondhatnánk kevés gól és még kevesebb megnyert meccs származott belőle eddig.

A state capture-re, járadékvadászatra, először nemzetközi eladósodásra, majd ingyenes uniós pénzekre és a laza monetáris és fiskális politika által biztosított olcsó finanszírozásra alapozott gazdaságpolitika nagyon gyenge, 2,5-2,8 százalékos növekedést produkált a vizsgált időszakban és a legkevésbé tudtuk kihasználni az uniós csatlakozásból fakadó előnyöket, noha pozíciónk ennél lényegesen többre predesztinált volna.

Az egészségügy és az oktatás alulfinanszírozottsága, modernizációjának hiánya és általában véve negligálása a gazdaságpolitikai prioritások szintjén egy beteges, kiábrándult, a nemzetközi versenyben képzettségével lemaradó, a változó világra egyre kevésbé felkészült és nyitott társadalmat eredményez(ett).

A makroökonómiai lemaradás tetten érhető mikroszinten is, ahol nem találunk nulláról induló (tehát nem az egykori állami vagyonon, vagy annak maradványain, részein alapuló), a globális versenyben helytálló, magát a valós tőkepiacról finanszírozni képes (tehát nem az elvtársi vagy urambátyám magyar viszonyok között épülő) és nemzetközi összehasonlításban is kimagasló értékű (milliárd dollárban mérhető) vállalatot, miközben egyre több ilyen cég jelenik meg a régió és a világ tőzsdéin Közép-Kelet Európából.

Ezen folyamatok megfordítása nélkül minden gazdaság- és társadalompolitikai kezdeményezés esetleges vagy csak vélt rövidtávú sikerei ellenére hosszútávon kudarcra van ítélve.

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211020/magyarorszag-tobb-sebbol-ver…

 

 

a pályakezdő pedagógusok bére az országos átlaghoz képest chart azért nagyon kemény... Ők nevelik a jövő felnőtteit, akik az országot fogják építeni...

 

De a világ 500 legjobb egyetemét tartalmazó listán rajta lévő egyetemeink száma is beszédes... Nincs ezen mit magyarázni... Óriási gáz...

a "legjobb 10 év" vége csúnya felsülés lett, most már egyételmű, hogy csúnyán elkúrták:

 

decemberi 10-i bejelentés előtt néhány nappal, december 3-án Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára arról nyilatkozott, hogy Magyarország gazdasága duzzad az erőtől, a válságos időszak ellenére gazdasági visszaeséssel nem kell számolni, szóba sem jön megszorítás, ezért semmi akadálya annak, hogy négy hónap leforgása alatt három jogcímen is extra összeget kapjanak a nyugdíjasok.

December 8-án viszont kijött az adat arról, hogy a kormány majdnem 4 ezer milliárd forint hiányt hozott össze a költségvetésben csak idén, ennek a negyedét pedig most novemberben.

[...]

Az MNB elnöke ugyanis már július végén arról írt, hogy az uniós országok között az állami beruházások aránya a legmagasabb Magyarországon. Ezek háromnegyed része építési beruházás, vagyis Matolcsy szerint az állam vasba és betonba fektetett be, nem pedig képességekbe és agyakba. Novemberi cikkében pedig megismételte, hogy túl nagy a költségvetési hiány és az államadósság, ezért el kell engedni, vagy át kell ütemezni a hiányt termelő, de versenyképességet nem erősítő állami beruházások egy részét.

A 350 milliárd forintos megszorító-csomag arról tanúskodik, hogy Orbán Viktor kormányfő - aki a konkrét kormányhatározatot is aláírta - végül megfogadta az MNB elnökének tanácsait

https://444.hu/2021/12/14/10-eve-nem-latott-megszoritas-lett-a-vege-az-…

 

+

Itt az MNB várt döntése! Leáll az állampapírvásárlással a jegybank, vége a Növekedési Kötvény Programnak is!

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211214/itt-az-mnb-vart-dontese-leal…

 

 

+

a nagyon elkésett és kicsi kamatemelés:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211214/itt-az-mnb-kamatdontese-de-a…

 

 

Erre én is csak azt tudom mondani, amit a portfolio.hu: Öveket becsatolni

A trendvonal alapján van remény, de azért ahogy mondtam, illiberális demokráciákban ritkán győz az ellenzék. Végső esetben meg el lehet halasztani a választásokat is, a 2/3 megvan hozzá (feltéve, ha addig nem fog túl sok fideszes börtönbe jutni :-) De azért ne legyenek hiú reményeink, pl Simonka kb 10+ éves ügyében még nincs elsőfokú ítélet sem, valamiért lassan mennek ezek a fogaskerekek...  )

 

Lásd:

Nagyon kellett a szavazat, a csalással vádolt Simonka Györgyöt inkább elkérték a bíróságtól

https://index.hu/belfold/2021/06/15/simonka-gyorgy-parlament-szavazas/

10 éve nem látott megszorítás

  • családi szja visszatérítés
  • 25 éven aluliak szja mentessége
  • mimimálbér jelentős emelése
  • 13. havi nyugdíj visszavezetése

Az a kurva, de megszorítottak!

10 éve nem is lehetett ilyen megszorítást látni, mert ott az embereken verték le a semmi se csináló, csak reggel, délben, este hazudozó, böszme kormány hibáit.

De persze nem meglepő, hogy már megint hazudsz :)

Még nincs kész a mű, az alkotó nem pihen, hiszen van még egy ország mögöttünk, #hajrá NER, #legjobbtízév :)

 

Minden uniós tagállamban visszaesett a háztartások (a lakosság) fogyasztása, de ez nem változtatott azon az évek óta fennálló tényen, hogy csak a bolgár háztartások fogyasztanak kevesebbet a magyaroknál. Románia először előzte meg Szlovákiát egy főre jutó GDP-ben, Magyarország és Lengyelország előzése következik.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20220119_haztartas_eletszinvonal_eurostat