Instabil szolgáltatói wifi router helyett mit

Fórumok

UPC (Svájc) egy ilyen wifi routerrel büntet: https://support-en.upc.ch/euf/assets/media/archive/connectBox-detailpag… . Talán belül valami Compal cucc, de igazából passz.

Az a baj vele, hogy nagyon instabil. Naponta többször csinálja azt a wifin lógó laptop és telefon egyaránt, hogy megáll a forgalom, minden karikázik 10-20 másodpercig, aztán megszakad a teljes kapcsolat is. Meeting közben kurvára szoktam neki örülni főleg. Mellesleg kicsit gyenge, 3 szobával arrébb (egyenesen, vízszintesen, vékony falakon át) lemegy -50dBm alá a térerő (telefonos app szerint), 4-ből 2-3 csíkot mutat a térerő, és még több a szakadás. A sávszél egyébként nem nagyon érdekel.

Ha már veszek új eszközt, olyat szeretnék, ami tud helyi DNS zónát kezelni (tehát kitalálom, hogy a házi hálózat az a foobar.local és tudjak akarmi vagy akarmi.foobar.local neveket feloldani), és tudjon VPN szerverként és kliensként is működni (szerverként örülnék az IKEv2-nek, kliensként ExpressVPN-hez tudjon kapcsolódni országváltás céljából, és főleg jó lenne, ha csak adott IP tartományt route-olna a VPN-en át, a többit nem).

Mennyivel lenne jobb nekem, ha vennék egy Mikrotik hAP ac3-at? Első Mikrotik eszközöm lenne, és régóta bele szeretnék tanulni, de nem ragaszkodom a márkához egyébként, csak ez az első jelölt. Előfordul-e vele ez a leszakadozós szívás? Mivel van rendes antennája, esélyes-e, hogy kicsit jobb térerőt tud a lakásban?

Ami biztos, hogy vezetékezés nem lesz, mert albérletben lakom. Már az is elég, ha az új cucc nem gyengébb/gyorsabb a jelenleginél, csak atomstabil legyen.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 08. 01., v – 16:57

A 2,4 GHz-es WiFi sávot felejtsd el. Nézd meg Android WiFi Analyzer szoftverrel. Látod, hogy vélhetőleg egymást zavarják már, akkora a 2,4GHz-es sávon a tülekedés.
Szóval valami 802.11ac vagy 802.11ax szabványt ismerő AP-t vegyél és okvetlen 5GHz-es sávra menj át amivel csak tudsz.

Nem kizárt, hogy 2 eszközzel fogod tudni lefedni a nagyobb ingatlant, viszont az 5GHz sokkal zavarmentesebb, a 2,4GHz-es sávon már egymást zavarják a szomszédok-szembeszomszédok WiFi forgalmai.

Itt nincs akkora tülekedés 2.4 GHz-en. Illetve az 5 GHz pont kevésbé megy át a falon.

2 eszköz: eszembe jutott a powerline is, meg az is, hogy félúton van egy doboz 2.4 GHz uplinkkel és 5 GHz downlinkkel, de ilyen irányban egyelőre nem keresgélek. Egyelőre a fő eszközt cserélem le, és ha még mindig gyenge, jön a második felvonás. De egyelőre a legfontosabb a stabilitás, és a többi feature, amit írtam.

Szerkesztve: 2021. 08. 01., v – 17:22

Kép alapján egy ismerősnek is ilyen UPC modem/router/AP -a volt  - teljesen jó cucc - a szomszéd lakásból, 3 szobával messzebbről 2-300Mbit/s -os kapcsolattal jött a net.

A UPC modemet eredeti helyenről el lehet-e rakni 1-2 méterrel feljebb egy polcra (néha megoldás lehet) ?

Vagy tényleg foglalt 100%-ban 2.4GHz-es sáv - ezt wifi RF monitorral tudnád megnézni, csatornát állítani ? Még nem látom, hogy az internetről vagy az AP-ről  van szakadás pl. én monitoroznám folyamatosan az AP-t (folyamatos ping GW-re).

kieg:

ha az internet stabil, akkor jó megoldás lehet, amit írtál powerline-al elvinni a szobádba és ott egy helyi AP-val szétosztani.

For Whites Only meeting room!

Wifin szakad, ez egész biztos. Már a 192.168.0.1-et sem lehet pingelni, és Linuxon 0% térerőt ír ilyenkor. Egy disconnect-reconnect meg szokta oldani. Ha az internet megy el, az 2 percig is eltart, mire visszajön. Ebből gondolom, hogy ez hardver gond, és muszáj másikat venni. A térerő javítása másodlagos cél csak.

5 GHz-est tedd néhány csatornával feljebb, hogy csendes helyen legyen + nevezd át Budapest5-re. Azaz ne egyezzen a neve a 2.4GHz-es SSID-vel. Volt hogy a kliens túl előzékeny volt, és váltogatott vagy próbált váltani. Azóta az AP-knek nem adok itthon azonos SSID-t.

Szerkesztve: 2021. 08. 01., v – 23:57

Biztos nem a szolgaltato oldala indul újra es ennek hala a lan-t is eldobja? Eszkoz uptime-on latszik vagy az uplink/downlink led-ek neznek ki ugy mintha epp ujraindul. Ebben az esetben egy masik eszkoz sem segit rajta.

Mas: ha nem cserled ki, csak moge raksz egy sajat routert alhalozatkent, vezetekesen osszekotve?

Upgrade es akkor cserelik a gigabites toronyra. Az stabil.

Én átraknám bridge módba a szolgáltatói cuccot (ha lehet), mögötte pedig egy olcsó tp-link-et vagy tendát (pl 740nd) vennék, így csak pár ezrest bukok, ha továbbra is szakadozik a net bridge módban is.

Nálam ugyanez a hulladék connectbox van bridge módban, meg minden szobában egy TP-Link Deco, az olcsóbbikból. (A 3 eredeti Deco került vagy 15 ezer forintba, igaz, akciósan.) A connectbox/tplink infra hibájából még sosem volt szakadásom. Olyan már volt, hogy zoomolás közben a macska kinyírta az egyik AP-t, de annak rendje és módja szerint átváltott a gép a másikra, a hívás sem szakadt meg. Meg olyan is, hogy egyáltalán nem volt net, de akkor ment vele a tévé is, szóval unrelated.

.local domaint nem célszerű használni. Régen én is csináltam ilyet, de aztán kiművelődtem.