28 éves a Windows NT! Használtad-e valaha?

Igen!
78% (666 szavazat)
Nem.
22% (187 szavazat)
Összes szavazat: 853

Hozzászólások

Amikor a Plug&Play még csak egy ábránd volt, és egy hálókártya hozzáadása akár egy délutánt is eltartott!

trey @ gépház

Nekem a W95/W98 mindig gyorsabbnak tűnt, legalábbis ami a bootidőt illeti. De mindegy is.

Win95-öt a Cyrix 486DX2/80-as gépemre tettem előszőr, a CPU elég lett volna neki, de a 4MB RAM-ot nem annyira komálta. Végülis elindult, de sok öröm nem volt benne az állandó swap miatt. Gyorsan bővítettem 12MB-ra, azzal már használható volt (WinAMP, Netscape Messenger, ilyesmiket használtam akkoriban).

Én  elõször 8 MB-ra bõvítettem (rohadt drága volt akkor a RAM), azzal a win95 már elszenvedett, a linux pedig már egész jól ment (4MB mellett azért picit szenvedett az X). Aztán 16MB mellett már az NT4 is elment, és programot fejleszteni 100x komfortosabb volt, ráadásul az NTFS "picit" megbízhatóbb dolog volt mint a VFAT. De az is igaz, hogy akkortájt inkább linuxoztam ha tehettem. Csak nem mindig tehettem.

Most linux alatt, siman kiszedtem az nvidia GPU -t bettetem az amd -t es jatekok mentek.
Lehet hogy 2 hete voltam olyan elorelato hogy egy amd csomagot feltettem, de akkor is ;-)

Hangkartya config utility-t meg mar jo par eve nem lattam, bedug -> megy .

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

De, plug and play volt legtöbbször, ami annyit jelent, hogy az alaplap belövi hozzá a megfelelő erőforrásokat, és a Windowsnak sem kell driver külön. Amire te gondolsz, és abban igazad van, hogy nem volt hot plug/swap!!! Tehát DIN, meg PS/2-es eszközt TILOS menet közben rádugdosni vagy lúzogatni a gépről, eleve az alaplapon, meg a rádugott eszközt is tönkreteheti. Jobb esetben csak lefagyásokhoz vezethet, vagy akár működhet is a rácsatlakozás. Sajnos az USB-re meg a SATA-ra, stb. kellett várni, amik elhozták a hot swap feature-t. Igazából már a serial  és bus mouse-t se volt ajánlott menet közben rádugdosni, de az még jellemzően bírta. Sok 8 bit mikró is úgy lett kinyírva, hogy az emberek rádugták a cartridge-t menet közben, vagy valami olyan eszközt, amit nem kellett volna.

Szóval ez a fagyás egyáltalán nem az NT4 hiába, és DOS, Win9x, XP alatt is tapasztaltam, hogy nem szabad ilyet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tehát DIN, meg PS/2-es eszközt TILOS menet közben rádugdosni vagy lúzogatni a gépről, eleve az alaplapon, meg a rádugott eszközt is tönkreteheti.

Ez városi legenda lehet. Nincs értelme menet közben rádugni, mert nem fog működni, de tönkre nem megy semmi. Először a fémgyűrű találkozik a géppel, a többi érintkező csak később, így statikus feltöltődésből eredő meghibásodás se nagyon fordulhat elő, ráadásul védelem is van ehhez az alaplapon (nézz meg egy ősrégi rajzot, XP alaplapokról találhatsz a neten áramköri rajzokat szép számmal).

 

Sok 8 bit mikró is úgy lett kinyírva, hogy az emberek rádugták a cartridge-t menet közben, vagy valami olyan eszközt, amit nem kellett volna.

Az egy teljesen másik történet, azok legtöbbször a CPU buszára csatlakoztak, ott meg nem lehet csak úgy garázdálkodni, mert hamar összeugranak a kimenetek, és ez-az elhullik.

Nem városi legenda, de így utánaolvasva értelmezés kérdése. A modern oldalak azt írják, hogy a hardver nem hal bele, de az alaplapi biztosíték, ami ez ellen véd, kimehet, és onnantól sok embernek nem javítható (ha csak nem forrasztgatós szaki valaki). Szóval nem teljesen urban, a lényeg lényege, hogy nem ajánlott menet közben se lehúzni, se csatlakoztatni ezeket a nem hot pluggable eszközöket. Az értem, hogy modern usernek ez pain in the ass, mert már hozzászoktunk ahhoz, hogy mindent lehet elvileg (* lásd lentebb) dugdosni oda-vissza, de azt ne felejtsük el, hogy ez egy régi technológia, mikor még nem voltak ilyen igények, és be kellett tartani bizonyos eljárásokat. Az esetleges negatív hatásokat meg végképp nem szabad az NT4 vagy bármi más számlájára írni, mert akkor is jelentkezhet ez a fagyás, biztosítékkimenetel, ha az ember DOS-ban vagy BIOS-ba belépve kezd el menet közben dugdosni. Tehát mindenképp user errorról van szó.

Igazából még ma is vannak vonatkozások, amik a felelőtlen menet közben dugdosás ellen hatnak. Pl. USB-s háttértárakat jobb előbb unmountolni, különben adatvesztés lehet belőle, sok PCIe eszköz (beleértve M.2, meg Express Card, stb.) sem hot plug/swap, ahogy pl. a DP port se (bár ott hibát nem okoz, de ha későn dugod rá, akkor nem lesz addig kép, amíg újra nem indítod). A SATA is hiába hot swappable a szabvány szerint, azért vannak olyan alaplapi vezérlő + driver kombók, amik nem örülnek nagyon, ha elkezded menet közben huzigálni lefelé a dolgokat. SSD-nek megint csak nem kedvenc scenáriója a hirtelen lekapom esetén fellépő hirtelen áramvesztés. Persze értem én, hogy sokan türelmetlenek, meg lusták kikapcsolni, meg újraindítani, ha elfelejtettek valamit rádugni, és inkább dugdosnak, húzogatnak, kérdés mennyire ajánlható ez általános jelleggel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Alaplapfüggő (és eszköz? és OS?), hogy érzékeli-e a menet közben bedugott PS/2-es eszközt. A "menet közben" alatt azt értem, hogy a rendszerindításkor nem volt csatlakoztatva semmilyen PS/2 eszköz, és nem olyasmit csatlakoztatunk, ami már korábban volt csatlakoztatva.

:)

Inkább a BIOS-tól függhet, hardveresen nyilván nem lenne akadálya a későbbi felismerésnek. Melyik OS tudja ezt? Én még nem láttam ilyet, de nyilván nem ennek a tesztelésével tölti az ember az idejét, csak általában feltűnik, hogy nem  megy a billentyűzet, ha a gép bekapcsolása után történik a csatlakoztatás, ami persze nem sűrűn fordul elő manapság (régebben sok gépet szereltem, javítottam, akkor volt nem kevés "elfelejtés", de mindig csak az újraindítás segített a problémán).

Szerintem kevered valamivel. NT4-ben csak a telepítéskor volt Plug and Play, telepítés után manuálisan kellett a driverekkel küzdve felismertetni az eszközt. Még USB támogatás sem volt benne, illetve az utolsó támogatott évben jött rá valami 3rd party szoftver, amit nem mindegyik chipset tolerált.

Megnéztem debuggerben, hátha kell neki valami CDN, azért reklamál, de nem, minden betöltődött. Csak utána syntax errorral/hiányzó objektummal elhal:

PaleMoon
IceWeasel-UXP
Chromium

Hát ez van. :(
Azért köszi, biztos ez is üt.

"Windows NT Airlines

Minden épp olyan mint a Windows 95/98 Airlinesnél, épp csak azzal a különbséggel hogy amikor a gép lezuhan, vele együtt lezuhan minden más repülőgép is 1000 km-es körzetben."

https://hup.hu/comment/1093482#comment-1093482

Valoban szerettek csoportosan zuhanni..

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ültem előtte gyerekkoromban, iskolai gépen NT Workstation volt.

Főiskolán (1997) az egyik gépteremben windows/netware alapú PC-s szutykok mentek, a másikban SUN Solaris terminálok.

Én már akkor a "másik oldalt" választottam ;)

 

Persze azóta már mindkét rendszer csak a történelem része...

Szerkesztve: 2021. 07. 29., cs – 11:21

Emlékszem, hogy használtam NT-t, legkorábban 96 októberben, de nem emlékszem rá, hogy melyik verzió volt, gondolom vagy 4.0 vagy 3.51.

A szülinapos 28 éves verziót biztos nem használtam. Windows-t egyáltalán nem használtam 95 közepe előtt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

én meg is vettem !! és akkor bővítettem a gépemet 16MB-ra (4db 4MB-os modul) 

For Whites Only meeting room!

A Windows CEMeNT megvan? Windows CE + Windows Me + Windows NT

Nekem az ugrik be ebből az időszakból, amikor még 2,1 GB-os Quantum HDD-m volt, és apám hazahozott a szervizből egy kidobott „rossz” 5,4 GB-os Quantum HDD-t, aminek - mint utóbb kiderült - csak annyi volt a baja, hogy NTFS-re volt formázva FAT32 helyett, és emiatt nem látta a Windows 98. Talán az alaplapi BIOS-ból lehetett mélyformázni, és az én alaplapom tudott olyat.

Szerkesztve: 2021. 07. 29., cs – 12:59

Warez időkben CD íráshoz a legstabilabb oprendszer volt :P

Használni nem használtam, de néhány helyen alkalmazkodni kellett a jelenlétéhez. Mondjuk így: itt-ott belebotlottam.

> Sol omnibus lucet.

Otthon nem használtam, de rendszeresen jártam karbantartani őket a helyi teleházba, valamikor 2000 környékén. 
Noh nem pénzért vagy bármi, csak az ott dolgozó csaj miatt :D
Ezúton is köszi MS! :)

És ki emlékszik még arra a borzalmas viccre, hogy minek a rövidítése a Windows NT? (NoTready)

Milyen igaz. Sőt, lassan már egérre se, mivel a legtöbb ember notit használ touchpaddel vagy ritkábban trackpointtal, vagy esetleg touchscreennel, akár laptop, akár táblagép. Én meg aztán extrém véglet vagyok, hogy keyboard only terminálos + tiling WM-es workflow-m van, még touchpadot se nagyon használok, még böngészőben is vimlike pluginnel tolom.

Egeret már csak akkor csatlakoztatok, ha játszok, de ahhoz is szükség nagyon sok éve semmilyen egérpadra, 1-5 ezer forintos, olcsó, 1000 DPI-s, 3 gombos, USB-s, generic (noname, Hama, Genius, Logitech, MS), vezetékes vagy anélküli optikai egerek elmennek akármilyen felületen, lakkozott, lakkozatlan fa asztal, fém  lap, lepedő, egyéb szövet, stb.. Nem igényelnek külön egérpadot, eleve a szenzor olyan bennük, hogy letapogat bármit, aminek minimális fokban van valami mintázata, és nem töri meg teljesen optikailag a fény útját. Plusz pár grammosak, meg kitartanak örök élet +1 napig.

Az egérpad már csak spéci gaming egerekhez fontos, meg régen a golyósakhoz volt, mert azok alá tényleg kellett pad, hogy ne csússzon a golyó, meg ne szedjen fel, és vigyen fel a görgőkre annyi szutykot.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Minthogy egy mekkbukk van hozzánőve, amihez eddig 2-3 alkalommal volt "szerencsém", és nagyon-nagyon nem jött be az almás-makkos életérzés, úgyhogy kicsi az esélye, hogy újfent próbálkozzak ilyesmivel. De ha már ajánlgatod, olyan darab, amiben van 4G modem, nfc+smartcard+ujjlenyomatolvasó, SD-kártya slot, a kijelző 15", 256G SSD (m2), 16G RAM, az  3 év garival mit kóstálna? Csak összehasonlításképp a mostani gépemmel...

Nem mondtam hogy vegyél mekkbukkot, azt írtam hogy próbáld ki a tapipadját mert egészen más dimenzió a többihez képest.

Szerintem amúgy ilyen mekkbukkot nem is gyártanak, talán majd az új MBP áll hozzá a legközelebb mert tervezik visszatenni rá pletykák szerint az SD kártyaolvasót. A többi elvárásodhoz valószínűleg dongle hell kellene, azt meg gondolom nem akarod.

A konfigot kattintgasd össze magadnak ha kíváncsi vagy rá, de szerintem egyáltalán nem te vagy a célközönsége ;)

Mekkbukkot vegyen az aki szereti a tapipadját, bejön neki az oprendszer mert összejátszik a többi kütyüjével, illetve tizenplusz órát is tudja használni úgy hogy komolyabban terheli és nem csak a wördöt pörgeti rajta hanem mondjuk a final cutot.

"Nem mondtam hogy vegyél mekkbukkot, azt írtam hogy próbáld ki a tapipadját" - azzal együtt volt szerencsém az almás "csodákhoz" - nem nyűgözött le, vagy mondjuk úgy: nekem nem volt kényelmes.

"A többi elvárásodhoz valószínűleg dongle hell kellene, azt meg gondolom nem akarod" - tehát nincs olyan mekkbukk, még csillióért sem, mint ami egy átlagos üzleti kategóriájú notebook-nak megfelelne: tessék megvenni qrvadrágán a gépen, meg hasonlóan kedvező áron a kábel/átalakító/dongle-hegyeket, és ha dolgozni akarsz vele, akkor úgy fog kinézni, mint egy békebeli elektronika méréshez összerakott motyó... Baromi kényelmes lehet mindenféle kilógó,kábelen lógó kiegészítővel dolgozni...

 

Annak ellenére hogy leírtam hogy kinek való, de legalább kiemeltem hogy nem neked nem igazán sikerült felfogni a dolgot.

Amíg megvolt a MBP gépem addig egy kezemen meg tudtam számolni hányszor dugtam rá bármit a töltőn és az egeren kívül amiből az egér ki is kopott idővel.

Megfelelő eszközt kell választani a megfelelő munkához: A te üzleti notid mennyit megy egy töltésről ha 4k videót vágsz rajta több sávban, esetleg ki is rendereled? Mindeközben mennyi hangja van és mennyire melegszik? Hidd el nem csak smartcardos multilife van, lehet ám sok pénzt keresni full más irányból is ahol semmi szükség az üzleti notid által biztosított fícsörökre.

Neked ez a fontos, másnak meg az. De kissé eloffolódtunk a kezdeti felvetéstől: kipróbáltad a tapipadot, nem jött be, ez van. End of story.

Hidd el nem csak smartcardos multilife van

Igazából sok helyen már a smartcardos multi sem feltétlenül smartcardos: user/pwd-t beír, telefont elővesz, PIN-t beír, connected.

Ettől függetlenül nyilván sok helyre nem opció a MBP, de más gyártónak sincs olyan gépe, ami minednre egyformán akalmas.

Nézd, egy átlagos üzleti kategóriájú Dell notebook-ot nyúzok, annak a tulajdonságait írtam le. Te leragadtál a listából azon, hogy smartcard+nfc+biometria - ami egyébként a "jó ha van" kategória, de pl. egy beépített 4G modem az ennél sokkal fontosabb. Tudom, mobilról osztott net... Máris két eszköz merül/van használatban...

"4k videót vágsz rajta több sávban" - videóvágáshoz a notebook kifejezetten szuboptimális eszköz szerintem - gondolom ehhez megfelelő méretű(!) külső megjelenítőt használsz, mert 15"-on a 4k... Mondjuk úgy, nem mutatja meg sem az erényeit, sem az esetleges hibákat.

"kipróbáltad a tapipadot, nem jött be, ez van. End of story." - Igen, end of story, mert egy átlagos üzleti nótos tudását csak kábel- és rádugott kütyüdzsungellel tudja a naccerű mekbuk, hiába van rajta elvileg qrvajó tacspad, ha olyan dolgok hiányoznak, amiket használni szeretne az ember (egyébként amikor sok-sok éve videóvágáshoz volt szerencsém, akkor nem tapipad volt, hanem trackball meg tekerők... Oké, az célhardver volt...)
 

Ha mar nagyon vallalati irany, akkor (csak FYI) ezt egy USB-C hubbal szokas megoldani, es nem ugy nez ki, mint “egy bekebeli elektronikus mereshez osszerakott motyo”. Bar biztos mas a nagyvallalati minta vetelezesunk ;)

BTW, van Magic Trackpad, ha csak a tapipad erdekel barkit is.

Miután lőttél egy ilyen hubot ebay-en vagy alin 5-25 dolcsiért igényeknek megfelelően - már nem különösebben érdekes/fontos dolog ez. Addig a világ legnagyobb agyf@sza. Az lehet akár előny is, hogy egy húzással meg tudsz tőlük szabadulni ill. egy dugással újra kapcsolatba kerülni. :)

Tapilávot nem értem - szerintem semmi különös, inkább a gesztusok a jók, de ahhoz hasonlót lehet találni Winre is gondolom. Csak meló persze a gyári oob megoldással szemben. Mondjuk az egér kell ha kell a pontos(abb) drag&drop és pozícionálás. Ez utóbbi nálam a webezés közben is jól jön. Sokszor kezdem tapizással, aztán azt veszem észre, hogy már egerészek. Gyorsabbnak érzem.

Aksi jól bírja, venti viszont tud süvíteni, a bill. alapvetően kényelmetlen, de amúgy faca az élmény.

Sőt, lassan már egérre se, mivel a legtöbb ember notit használ touchpaddel vagy ritkábban trackpointtal, vagy esetleg touchscreennel, akár laptop, akár táblagép.

Sajnos amíg időről-időre rákényszerít valaki, hogy nem-Apple trackpaddel szerelt gépet használjak, addig ez nem opció. Bámulatos egyébként, hogy ezt az egy (objektíven) szuper dolgot nem akarja senki lekoppintani.

Nem tudom, nekem egy egérnek a talpa sem kopott el, mióta a legolcsóbbak is teflon talppal jönnek. Puhább felület se mindenkinek kényelmes, nekem csak útban volt mindig. Az is igaz, hogy nem egyformán használjuk az egereket sem, én pl. kicsi, könnyű egereket használok, mert karom tartásban az ujjbegyeimmel tologatom. Míg más a nagy, batár, nehéz egereket szereti, és teljesen rámarkol, rátenyerel. Természetesen nincs ennek legjobb technikája, ki mit szokott meg.

Abból gondoltam, hogy a DPI-vel is összefügg, hogy a drága gaming lézeregerek a sokezer DPI-t csak speciális egérpadon garantálják. Ezek szerint a letapogatáshoz is fontos lehet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én szeretem az egérpadot, különben feltörik a tenyerem ott, ahol az asztallal érintkezik. Viszont a kis egérpadokat nem szeretem, mer folyton letolom róluk az egeret. Így most nemrég vettem egy 40x90 cm-es egérpadot. Ezen szépen elfér a billentyűzet/egér, mindenhol kényelmes a kéznek, lehet tologatni az egeret szabadon.

A 3.51 nem volt meg, de gépem sem lett volna hozzá akkoriban. NT4-et viszont használtam, akkoriban amikor az alternatíva a win95 volt nem volt rossz.

Mit NT 4? NT 3.1!

Egyébként az NT 3.51 stabilabb volt, mint a 4.0. Csak lassabb 'picit'. Hiszen majd minden driver userspace-ben lakott.

Az NT 4.0-át mondjuk. Utána meg a 2000-et is, azt nagyon kedveltem.

A 2000 nekem nagyon sokáig ment, egyetemen végig az volt a gépemen az akkor már bőven népszerű xp helyett. A gépemet 2002 szeptemberében vettem mikor elkezdtem az iskolát. Akkor raktam rá 2000 prof-ot, és 2007/8-ig ment rajta ugyanaz az OS reinstall nélkül. Ez akkor nagy szám volt, mert előtte évente telepítgettem újra a windowst vmi hülye sportnak felfogva.

Az NT 3.1-et, 3.51-et nem használtam, csak virtuális gépben játszottam velük, retrózásképpen. De NT4-et használtam ténylegesen több gépen, szerintem a legjobb Windows volt, nagy kár érte, hogy USB, DirectX, driver fronton szándékosan megnyomorították, hogy ne zavarja meg a home/multimédiás Win9x-es, meg később a Win2k/XP-s eladásokat. Az NT4 stabil volt, és egy 486-os, P1-es gépen is használhatóan ment, ha volt alatta elég RAM, nem egy esetben a Win98-nál is jobban futott.

Amúgy nekem a mai napig a Win3.0, 3.1, NT3.1, NT3.5x felület a legtetszetősebb a retró felületek közül, annak ellenére, hogy a CDE/IRIX/motif, BeOS/Haiku, klasszik MacOS téma is tetszik. De tetszetősen hangulatos retró hatása van a RiscOS-nek és a WindowMakernek is. Valahol már a Win9x/NT4 téma is klasszikussá érett, azt még Win7-en is használtam.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"28 éves a Windows NT!"

Lenne. De 18 évesen meghalt. Azért szép kort megért.

Ez a 18 év hogy jön ki? Mert szerintem a mai napig élő örökség, ne feledjük, hogy a 2k (NT 5.0), WinXP (NT 5.1), 2k3 (NT 5.2), és az összes újabb, Vista és 2k8 (NT6.0), 7 és 2k8 R2 (NT 6.1), 8 és 2k12 (NT 6.2), 8.1 és 2k12 R2 (NT 6.3), 10 és 2k16 + 2k19 (NT 10.0), 11 is NT alapú. Bár mára néhány API-n kívül nem sok minden maradt a régi kódból, az is biztos. Ha meg az EOL-t nézed, akkor meg nem mindegy, hogy melyik NT verziónál nézed.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egy idő után kiszedték a nevéből az NT-t, mert nem volt értelme a megkülönböztetésnek. Utoljára akkor volt funkciója, mikor a DOS alapú Windows ágak mellett adták ki. De a Win2000-re, meg ME-re átnevezték a két vonalat millenáris stílusban, XP-re meg egyesítve lett és nem volt értelme bármi más megkülönböztetést használni, mert úgyis csak NT létezett onnan. Meg azért se volt értelme, mert eredetileg a New Technology rövidítése volt, de x év után már nem számított újnak.

A támogatási idő meg mindig is 10 év volt, plusz mínusz néhány év, attól függően, hogy egy termékvonal mennyire gyorsan avult, meg mennyire volt népszerű. Legtovább az XP húzta, kb. 17,5 évig, aztán a Win7 13,5 Win 3.1 10,5, a Win10 10 évig, Win 8.1 9,5 évig lesz támogatott, ha az EOL-tól mérjük. Szerintem akármilyen OS-t támogatni és használni 10 éven felül értelmetlen, de ez attól is függ, hogy milyen alternatívákat kínálnak utána. Már 5 év alatt is sokat tud avulni. 10 fölött muzeális. Bár az is igaz, hogy régebben lassabb volt a szoftveres elavulás, nem volt rohanás a verziókkal, és gyorsabb a hardveres, mára megfordult.

Meg az is igaz, hogy sokszor ezek a számok csak elnevezés kérdése, mert az XP sem volt egységes, minden SP-re kb. annyit újult (hardverigény is változott), hogy lehet új OS-nek tekinteni. Win7, Win8 nemkülönben. Leglassabban a Win10 avulna, az még húzható lenne 10 éven felül, mert nem volt a megjelenése óta annyira jelentős hardveres meg szoftverarchitekturális fejlődés, inkább csak üzleti érdekből hozzák ki a 11-et, hogy csörögjön a kassza.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem kell olvasnia, már írtam neki közvetlenül többször. Annyit még pontosítanék, hogy desktopon nincs értelme. Serveren meg embedded eszközön lehet, amin csak 1-2 specifikus dolog fut, de nem használják emberek semmi extrára, tehát semmi desktopos feladat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

NT4-re írtam device drivert. A debug soros kábelen keresztül nagy móka volt (irónia emoji).

A Windows96 a Nashville verzió volt, asszem. sosem adták ki.

Használtam. Mármint ritkán, fater munkahelyi gépén volt és ha néha bemehettem akkor töltöttem le weboldalakról cikkeket, zippeltem és floppy-n hazahoztam olvasgatni őket.

Egy szombati "apa elintéz ezt-azt" alatt olyan 10-15 lemezt tömtem meg aminek a fele természetesen crc-s volt mire hazaértünk, de a maradékból az utolsó betűket is kiolvastam. Legalább ötször.

Anno az iskolák NT-t kaptak szervernek és a bejövő ISDN vonalon levő internet megosztásához.

Annyi átjáróház központilag kiosztva talán azóta se volt.

Sok "külsős" használta azokat és volt ahonnan komoly betöréseket indítottak.

Nálunk pár napig volt csak fent ment helyére linux.

Erről írhatnál pár sort. Mikor nálunk középiskolába bejött az NT, az akkor még főállásban echte msft-os rendszergazdánk nagyon nem hagyott semelyikünket (diákok) a közelebe férkőzni, h. tanuljunk róla. Szóval maradt a rosszalkodás helyette. Mai fejjel mennyivel máshogyabban csinálná az ember :)

Rég volt :)
Mi érdekel?
 

Anno a suliban Novell Netware 2.x volt a szerver amit a 286 -os gépen futott.

Majd tárcsázós internet megosztásra telepítettek egy debiános vagy slakware (?) gépet.

Jött az ISDN és NT.

Nekem nem jött be az NT.

A Netware kiváltására és az ISDN internet megosztására telepítettem egy redhat linuxot marsnwe -vel.

(Tanár és rendszergazda voltam).

A részletek engem is érdekelnének, mert amit leírtál, az alapján ez nem az NT hibája volt, hanem a sysadminok konfigurációs inkompetenciája. Természetesen ha valaki kókler, akkor akármilyen szerver OS-t be tud lőni teljesen támadhatóra. Az user/admin error az, ami ellen sehogy sem lehet védekezni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Régen volt :(
3.5 -os NT talán.

A sysadmin hiba jogos, de akkoriban (bár most se igazán) többnyire az iskolákban nem volt hozzáértő ember.

Amúgy meg nagyon nem mindegy, hogy egy alapértelmezett telepítés az mennyire biztonságos.

No a 3.5 -ös az tuti nem volt az :(.

Emlékeim szerint valamelyik iskolát ugródeszkának használva egy amerikai szervert (NASA ??) törtek anno.

Jó vicc! (Használtam-e valaha...? Még napjainkban is megy egy gépen. :) )

Nincsenek az NT4-ről rossz emlékeim. Azokban az időkben az volt az egyetlen értelmesnek mondható Microsoft operációs rendszer, pláne service pack 3 után. Stabilnak is volt mondható a Win95-el összehasonlítva. Nem véletlenül ezt a vonalat fejlesztette aztán tovább a Microsoft, valahol a Windows 10 is ebből táplálkozik még a mai napig. Még nem volt egy driver 500 MB, mint manapság.

Nekem egyik korai NT-ről sincsenek. Ami miatt sokáig ezek népszerűtlenek voltak a köztudatban, hogy sok embernek nem volt elég RAM-ja meg elég erős procija az NT-khez, meg a sok konzumer progi, játék sem volt ideális ezekre a rendszerekre, ezért a legtöbb ember maradt a kisebb hardverigényű, DOS-nál, meg DOS alapú és multimédiában, játékokhoz jobb Windowsoknál, hiszen azon több minden futott és kevésbé lassan. De szerintem az NT-k futásával sem volt gond, kicsit komótosan bootoltak és jelentkeztek be, meg elswapolgattak egy ideig, ha nem volt elég RAM, de ahogy ez megvolt, onnantól szerintem egész tűrhető sebességgel futottak. Ne feledjük, hogy akkoriban, a 90-es évek elején, közepén még drágább volt a reálbérekhoz képest a számítógép meg a hardver, ezért az emberek ritkábban cserélték le, ritkábban upgrade-elték, ami miatt a harverigény gond volt. Nem úgy, mint ma, hogy nem köti hardverkorlát a fejlesztőt, mert egy régi, filléres Core i refurb gép bárkinek elérhető és futtat mindent.

Bár ez a hátránya az NT-knek inkább csak akkor volt, ha a DOS-szal meg Win3.x-ekkel hasonlította valaki össze. Ahogy kijött a Win95, annak is elkélt már egy erősebb 486-os, esetleg egy P1, meg minél több mega RAM, szóval nagyot csökkent a szakadék. Tapasztalatom szerint azon a gépen, ahol a Win95 jól fut (értsd: nem vánszorog), azon a NT4 meg a korábbi verziók is egész tűrhetően fognak futni. Nálam a leggyengébb gép, amin ténylegesen futott NT4, az AMD 486 DX4 100 MHz, meg Pentium P54C 120 MHz, 16-32 MB RAM, azon már elég jól futott.

A másik, ami miatt akkoriban az NT-k nem voltak népszerűk, hogy drágák voltak, és nem forogtak warezben közkézen. Míg egy DOS-hoz, meg konzumer, DOS alapú Windowshoz bárki tudott okosban szerezni telepítőt, NT-khez sokkal nehezebb volt, és akkor még nem volt sok ember számára elérhető olyan net, meg olyan szerverpark, forrás, ahonnan ezeket simán letölthette volna. Ha csak nem volt valakinek egy cégnél, intézménynél rendszergazda ismerőse, aki ki tudta írni, vagy kölcsön tudta adni a telepítőt, akkor nem jutott hozzá ilyenhez az átlag ember fia. Épp ugyanilyen okból kifolyólag nem volt népszerű a Linux, hiszen akkor még sok embernek CD meghajtója se volt, vagy csak kezdett lenni, meg nem volt elég RAM, meg szabad HDD hely, így elég kevesek tudták használni, hogy beszerezték CD-ken az akkori disztrók telepítőit, meg csomaggyűjteményeket, és volt hozzá hardverük, hogy tényleg futtatni is tudták.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Használtam, mert az akkori melohelyemen volt, nem voltam vele boldog.

HUP te Zsiga !

Szerkesztve: 2021. 07. 30., p – 18:59

Ez pont az OS/2-es időszakra esett. Az NT 3.51 annyira lassú volt a beépített NTFS driver-rel, hogy meg kellett  hekkelni az OS/2 HPFS(386?) driver-ével. Onnantól egész jó lett, csak nem tudta a könyvtárak jogosultságkezelését.

Mintha FAT-re kellett volna telepíteni a 4.0-t is, ami max 2GiB, telepítés után kellett menet közben konvertálni NTFS-re....

Mostanában találkoztam működő NT-vel egy üveg méretre vágó gépben. Kellett szerezni olyan P4-es alaplapot, amin volt 3 16 bites ISA ;)

http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

[x] Jelenleg is használom

(Támogatott kliensünk, tesztelni kell rajta)

W2K is számít? Még az XP megjelenése után is hasznűétam.

még mindig használom

let's go Brandon!

NT 4.0-t használtam, meg volt még hozzá egy service pack CD. Jól használható volt, szerettem, évekig használtam. Utána az XP egy rémálom volt, azt kb. 1 hétig használtam, és utána váltottam Linuxra.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

3.51-et használtam, volt az MS-től valami promóció és lehetett ingyen használni egy darabig. Meglehetősen stabil rendszer volt, kissé lomha programindulással, de utána rendesen üörgött. Abszolút stabilnak éreztem. Később aztán a cégnél volt NT 4.0, na, arra már nem mondtam volna, hogy stabil, volt vele probléma rendesen.