Milyen digitalizáló tábla 8 éves lánynak?

Sziasztok!

Elsősorban tapasztalatok érdekelnek, ki milyet vett és mennyire vált be, mennyire tudta használni a gyermek.

Digitális kép rajzoláshoz lenne használva. A kiszemelt program a Krita.

Hozzászólások

Én egy régebbi Wacom Intuos-t (CTH-480) használok, amikor a szükség úgy hozza. OOB működik (Gimp, Krita), de úgy szabod testre a dolgokat, ahogy szeretnéd.

A gyereknél a legnagyobb problémát az jelentette, hogy amíg sima rajzlapon rajzol, addig a szemével a ceruzát (filctoll, stb.) követi.
A rajztáblánál meg a képernyőt kell nézni, miközben rajzol és ez nem az a módszer volt, amit megszokott.

Nem erőltetem, mert nem akarom elvenni a kedvét. Inkább rajzoljon papíron, aztán ha érdeklődik a digitális rajzolás felé, akkor jöhet bátran.
(Mondjuk, ha minden nap rajzolnék, akkor talán hamarabb ideülne ő is rajzolni :) )

...úgyis jönnek...

Nekem a fiam (bár ő idősebb, mint az OP 8 évese) rajzol Wacom táblával. Azt mondta, szokni kellett egy kicsit pont ezt, amit mondasz, de kb. 1-2 hét alatt beleszokott és onnantól nincs gond vele.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

"Nem erőltetem, mert nem akarom elvenni a kedvét. Inkább rajzoljon papíron, aztán ha érdeklődik a digitális rajzolás felé, akkor jöhet bátran."

Én sem erőltetem, a lányom akarta kipróbálni a számítógépen rajzolást (papíron is szépen rajzol), úgy hogy tőlem nem nagyon látott ilyet, megmutattam neki a GIMP-et, mi mire való úgy hozzávetőlegesen (nem nagyon értek hozzá), aztán rövid idő alatt a sima irkafirkától eljutott oda, hogy meg tudja rajzolni amit szeretne, meg elkezdett olyan funkciókat használni amit én egyáltalán nem ismertem. 

nálunk is a wacom tábla jött be, és nem kellett félteni a gyerekeket, hamarabb állt rá az agyuk mint nekem. Az elején a hátamon felállt a szőr, mert eleinte mindent rányomva satírozva színeztek, és azt hittem 3 nap alatt vége lesz a tollhegyeknek, de szerencsére nagyon strapabíró a cucc. Ami nem hátrány, hogy amikor megunták (a két kisebb csak az első pillanatban érdeklődött, a lányom jobban szereti a papírt, a nagyfiam meg átállt vektorgrafikára), rájöttem, hogy én is értelmesen fel tudom használni. 

Mindenképp Wacomot (nekünk Bamboo van, de ez már nem létező termék), rossz tábla nagyon el tudja venni a gyerek kedvét a rajzolástól, márpedig Wacomtól olcsóbban csak rosszabbat kapsz.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A Wacom tenyleg nev a piacon, kerdes, hogy meg akarod-e fizetni.

En egy ilyet vettem kb. egy honapja: Huion Inspiroy H610PRO v2 48USD-ert (Aliexpress). Ez kb. fele a Wacom Intuos tablanak (vagy meg kevesebb). Tudasban kb. hasonoloak, a Huion felulete nem nagyon sokkal, de mar erezhetoen nagyobb.

Wacomot nem hasznaltam, kezbe sem fogtam, tehat csak review-k alapjan probaltam kideriteni mit valasszak. A Huion kidolgozasa nekem teljesen megfelel, a toll erzekenysege is tok jo, dontest is tud elvileg (magam nem ertek hozza, nem tudom mi szamit dontesnek, de GIMP-ben, Kritaban ha valami "lapos" hegyu eszkoz van kivalasztva (mint a kihuzofilcek) akkor a toll allasatol fugg, hogy milyen iranyban vastag a vonal amit huz - jo, ezt nem biztos, hogy ertelmesen leirtam). Jo dolog, hogy a tollat nem kell tolteni, a tablabol jon a delej. Hatrany, hogy USB kabellel csatlakozik, igy a gep kozeleben kell lennie a tablanak. A reszponzivitasa erzesre jo - bar ez szubjektiv.

Windows alatt azonnal mukodott, bar allitolag a sajat driveret celszeru feltenni. Linux alatt a Digimend driver kell hozza, Debianban (egy 9-essel meg egy 10-essel neztem) en nem talaltam, innen toltottem le es telepitettem fel.

Nalunk is a gyermek szamara lett vasarolva, szereti, hamar megtanulta hasznalni. De azert legtobbszor hagyomanyos modon engedjuk, hogy rajzoljon, fessen, ez egyelore inkabb kiegeszito.

Szerintem mielott dontesz arrol, hogy mit valasztasz, nezz meg par review-t, vannak oldalak ahol pont a Huion H610-et hasonlitjak a Wacom Intuos-szal. En most ugy erzem, jo dontes volt - but your mileage may vary.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ipad pro + apple pencil ha a kritat el tudod engedni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nálunk is, a két lányom egy Wacom Intuos S-t nyúz szinte napi szinten. Csak Linux van, Krita és Gimp a szoftver. Működött minden állítgatás nélkül, megy a USB és Bluetooth kapcsolattal is.

Csaba

Most szereztem be egyet én is.

Gimp-inkscape-krita vegyeshasználatra szántam, egyelőre próbálgatom.

Egérként már működik.

A virtuális képernyőt teljesen meg kell szüntetnem, a képernyő valósi felbontásával tudom csak rendesen használni.

Viszont a fenti programokban még nem tudok vele semmit se rajzolni, sem radírozni, kijelölni... Ott külön beállítások vannak. Kézikönyvet egyelőre sehol sem találtam, alig 3 órás a ketyere. Van valakinek tippje, mi az első fontos lépés, hogy legalább egy hellovilágot tudjak vele írni? (Nem akarok hülyén érkezni a gyerek elé.)

Köszi :-)

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Lányaim Kritával használják a Wacom tabletjeiket, sokat. Azt mondja, hogy csak rámappelték a wacom tablet beállításainál a megfelelő key-eket a stylus/tablet gombjaira, és innen ment minden további állítgatás nélkül. Fedorán a settings-ben van külön Wacom tablet beállítások, ott kellett csinálni a mappelést.

Csaba

Mi az hogy mappelés?

xorgnál kell valamit tennem még esetleg? Azt olvastam, ezt meg kell lépnem:

A modell, amit vettem:

Cth-490   Wacom intuos touch and pen

 

#
# Wacom graphire tablet
#
Section "InputDevice"
    Identifier  "stylus"  
    Driver      "wacom"
    Option      "Type" "stylus"  
    Option      "Mode" "Absolute"
    Option      "USB"  "on"
    Option      "Threshold" "10"
    Option      "Device" "/dev/wacom"
EndSection
Section "InputDevice"
    Identifier  "eraser"
    Driver      "wacom"
    Option      "Type" "eraser"
    Option      "Mode" "Absolute"
    Option      "USB"  "on"
    Option      "Threshold" "10"
    Option      "Device" "/dev/wacom"
EndSection
Section "InputDevice"
    Identifier  "cursor"
    Driver      "wacom"
    Option      "Type" "cursor"
    Option      "Mode" "Relative"
    Option      "USB"  "on"
    Option      "Threshold" "10"
    Option      "Device" "/dev/wacom"
EndSection
# End Wacom section

Section "ServerLayout"
[ ... ]
        InputDevice    "stylus"   "SendCoreEvents"
        InputDevice    "cursor"   "SendCoreEvents"
        InputDevice    "eraser"   "SendCoreEvents"

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Köszi.

(Átállok egy másik distribre, mert a jelenlegin szétgyilkoltam a slapt-getet valamivel...)

Ezt találtam a wacommal kapcsolatosan:

https://gist.github.com/gnuton/f3e0c7dd5ce45d5757b14b56e20bd91b

https://github.com/dwilches/huion-kamvas-pro-13

xsetwacom --list devices

 

 

-----------

Más: fizikailag bírják e táblák a gyűrődést?

Mondjuk hátizsákban a nyomásnak ne legyen kitéve, mert törik benne minden, mint valami tabletben......

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Érdekes...

root[usr]# xsetwacom --get 'Wacom Intuos S 2 Pad pad' all
Cannot find device 'Wacom Intuos S 2 Pad pad'.
root[usr]# xsetwacom --list devices
root[usr]#

 

és:

# lsmod | grep wacom
wacom                  76984  0
hid                    87731  2 wacom,usbhid

 

Érintőpadként működik még csak.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

USB-n a gépemre dugva nálam ez van (ezen a gépemen nincs BT, a tablet azt is tudja, lányaim a laptopjaikkal azon használják általában): 

# lsusb
Bus 001 Device 008: ID 056a:0376 Wacom Co., Ltd CTL-4100WL [Intuos BT (S)]

# xsetwacom  --list devices
Wacom Intuos BT S Pad pad               id: 15  type: PAD        
Wacom Intuos BT S Pen stylus            id: 16  type: STYLUS
 

Csaba

Sajnos nálam a list devices-re semmi sem jön ki, és csak érintőpadként funkcionál a wacom, azzal meg a nyomásérzékenység nem kivitelezhető rajzoláskor.

Nem tudom, mi lehet az oka.

--------------

Kínomban felraktam egy linux mintet, miután a negyedik distribben sem működött rendesen. Nem akartam nekilátni oknyomozni, mert az tovább tartott volna. A minttel ment, azóta az fut, ha kell a rajztábla.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Szerintem jobban jár egy hivatalos gyártói toll (stylus/epen) támogatással ellátott Android tablettel, pl Samsung Galaxy Tab S széria vagy iPad. 

Meg kell ismertetni a gyerkőcöt a régi és az új módszerekkel, és ha valaki művészet felé indulna, lehet hogy ő lesz a szén Picasso-ja (bár az említett mester dolgozott szénnel is) 

De ha a tervezés felé indul el valaki, nem árt ha a rajztáblát veszi elő de még jobb, ha mennek kisujjból az AutoCAD-es rajzoló parancsok. Ilyen ez a világ most.

A műszaki rajz/tervezés/CAD valami olyan irányba viszi el az agyat, hogy művészi nem nagyon lesz benne. Legalábbis én ezt tapasztaltam. Bármit le tudok rajzolni több nézetben, metszetben. De ha most elémrakna valaki egy váza virágot meg egy gyümölcskosarat, ahogy az általános iskolában is, bajban lennék.

Hát, ha az axonometria mint közös rész az nem sok, akkor legyen úgy.

Egy festőművész simán megérti, milyen nézetekben ábrázol bármit egy műszakis, viszont egy műszakis lehet, hogy az ecsetet sem tudja megfogni rendesen, miközben azt se tudja, hova mártsa vagy kenje... Szóval a különbség inkább így mérhető. Mindkét ,,iparág'' végzi a saját dolgát

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Te miért használsz modernebb eszközt, mint ami a szüleidnek volt ennyi idős korukban? Az egy dolog hogy korán megálltál a modernizálásban, de kicsit képmutatónak érzem, hogy számítógépet és internetet használsz miközben a fejlődés ellen ágálsz.

De hogy a témához is kapcsolódjon: a gyerekeimnek mindenféle eszközt a kezébe nyomok a széndarabtól a zsírkrétán át a digitális tábláig, mert így megkapják a választás szabadságát plusz abban a korban tanulják meg használni, amikor nulla idő alatt alkalmazkodik az agyuk az absztrakt dolgokhoz mint például ahhoz hogy nem ott jelenik meg az ábra ahová rajzolsz. A késleltetés szintén ilyen. Megtanulja használni és kihasználni. 

De hajasblezer gyerekei meg a fogukkal tepik szet a sajat koszos kurmukkel elejtett mokusokat, mikozben apa a winxp mogul magolja a szinonimaszotarat (okes, egyetlen szot sem sikerult eddig elsajatitania), majd beleszarnak a kert sarkaba (minek a vizobliteses angolwc?). Majd lelulnek szepen apa kore, aki szanalmas kis korcsoknak neveli oket az onnon hasonlatssagara. :D

Amugy a zsirkreta bloat babzsakfotelkonzumidijota faszsag, az o gyerekei a sajat taknyukkal, fekaliajukkal is tudnak kovekre festeni bo nyallal. :D

Az antifejlődéses szemléletével nem szoktam egyetérteni, de most osztom a véleményét ebben a specifikus kérdésben. Itt nem az a baj, hogy valaki modern technológiát használ. Hanem hogy rajzoláshoz elég korai már 8 évesen digitalizálni. 8 éves gyerek még nagyon pici, még alsós, rajzoljon papíron, hogy kialakuljon a kézügyessége, meg megtapasztalja a kétkezű alkotás örömét, fizikai valóságát, amihez nem kell modern technológia, meg virtuális-digitális térbe temetkezni. Ennek a késleltetéssel rajzolós táblának az egész koncepciója ez ellen hat. Kicsit olyasmi, mintha alsóban a kicsiket mindjárt gépírni tanítanának, és nem is tanulnának meg kézzel, papírra írni, vagy a gyerekek tesi órán nem kimennének labdázni, hanem a gépteremben FIFÁ-znának, meg NBA-znének. Kicsit sarkított példa, de én teljesen megértem hajbi érveit. Ezzel nem azt mondom, hogy 90 évesen lehet csak digitáblázni, hanem hogy kb. 14 év alatt megkérdőjelezhető az egésznek az értelme.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Abból indulsz ki, hogy a szegény gyerekre rá lesz kényszerítve, hogy csak a rajztábkán rajtolhat. Ami nettó csúsztatás. A topicnyitó is leírta, hogy minél több lehetőséget szeretne adni a kislánynak. 

Szóval egyetértesz a szánalmas kis fasszal, hogy az apuka egy kretén babzsákfotelfejlesztőkonzumidióta, mert az idiótája meg sem értette, mit is akart mondani a "költő", csak rögtön habzani kezdett a szája.

Nice. :)

Nyilván nem lesz rákényszerítve. Valószínű élvezni is fogja, míg esetleg rá nem un. Mert ugye digitálisan nagyobb a szabadságod, tökéletesebb vonalat, színkitöltést, stb. tudsz csinálni, tökéletes másolatokat, törölhetsz nyom nélkül részeket. De pont ez a csapdája, hogy ehhez szokik hozzá a gyerek, mikor az igazi rajozásnak pont ott van a realitása, hogy nem nagyon lehet radírozni, hacsak nem grafit, meg kenődik a kréta, maszatolódik a festék, emberi lesz, nem gépi tökéletesség, stb., pont ezeknek az elsajátítása lenne a lényege, hogy fejlődjön a kézügyessége.

Ez ma a zenének is a legfőbb baja. Képzetlen zenészek. Modern korban, számítógéppel, MIDI-vel, sample-kkel, loopokkal, hangtrükkökkel tanultak meg zenélni. Nem rendes hangszerek, kétkezileg, rendesen megtanulva, emberi zenét, hanem ezt a gépesített, elektromosított, tökéletesített hulladékod tudják már csak produkálni helyette. Stúdióban sem tudják előadni, amit kell, úgy kell autotune-nal meg ritmuskvantálással kiigazítani a „produkciójukat”, meg agyonvágni, rommá mixelni, mert anélkül vállalhatatlan, koncerten meg aztán végképp végük, csak playback-kel tudnak előadni. Mert mit csináltak az elődök? Furulyán, zongorán, egy szál hangolatlan, hamis gitáron tanultak zenélni, keményen gyakoroltak, garázsbandáztak, szenvedtek érte, de pont ezért meg is tanulták rendesen, fejlődtek is, megtanultak élőben is eladni, mert nem a könnyebb úton mentek még. Nem is adott ki boldog-boldogtalan albumot, meg nem lett művész, csak ha tényleg jó volt benne, megvolt hozzá a tehetsége, kitartása.

Félre ne érts, én hajbinak ellentéte vagyok, technológia meg fejlődésmániás, de a technológiát nem jó mindenben túltolni, főleg nem korai életkorban.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

hajbazert egy címeres gyökérnek tartom, de azért néha vannak jó gondolatai is, főleg a környezetvédelmi elvei miatt még tisztelem is, és ebben a témában egyet értek vele.

A rajztáblát én maximum kiegészítő elemnek használnám. Kell a papírra rajzolás hogy oda nézzen a gyerek ahol rajzol, ez fejleszti a szem-kéz koordinációt.

Ha lenne gyerekem és rajztáblát akarnék adni a kezébe megkérdeznék egy szakembert. Valamilyen pszihológust, vagy készség fejlesztő pedagógust ők biztos tanulnak arról hogy az ember agya hogy fejlődik, hogy hány éves korban mit érdemes a kezébe adni.

// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Semmilyen. Papír, ceruza.

> Sol omnibus lucet.

A lányom nagyon szépen rajzol, nagyon jó érzéke van a színek kiválasztásához, az iskolában rajz szakköre jár ahol egy festőművész az oktató.

Biztatom, hogy próbáljon ki többféle technikát (ceruza, vízfesték, tempera, zsírkréta, olajkréta), nézünk videókat és kipróbálja az ott bemutatottakat.

Az az elvem, hogy mindenhez férjen hozzá, minét több mindent próbáljon ki, lássa a lehetőségeket, így tud majd választani, adott feladathoz adott eszközt.

A kortársaihoz képest nagyon kevés digitális eszközt használ, viszont hatalmas könyvtára van, rendszeresen megyünk a könyvesboltba, ahol választhat magának könyvet, vagy a könyvtárba (komplett sorozatokat szoktunk kihozni).

A digitalizáló tábla is csak egy eszköz.