Linux Win10 alatt mc hotkeys

Win10 alatti ubuntuban szeretném használni a mc megszokott gyorsbillentyűit.

Pl. nem megy a ctrl + 4 (könyvtár gyorslista).

Van valakinek ötlete?

Hozzászólások

Mit jelent az, hogy "win10 alatt ubuntu"?

Szerintem WSL alatt nem sok értelme van az mc-nek. Hiszen pont az az értelme a WSL-nek, hogy virtualizált környezet, a fájlokat, adattárolókat Windows oldaláról is eléred, tudod használni a jól megszokott windowsos fájlmenedzsereket. Egyet nem tudok, hogy a linuxos jogosultságokat hogy lehet olyankor kezelni.

Bár a WSL-t mindig is komolytalannak tartottam, még mielőtt írná valaki, hogy már nincs WSL, csak WSL2, arra írnám, hogy az is komolytalan. Aki linuxozni akar, ne Windows alól tolja, hanem használjon rendesen bare metal Linuxot. Mai nagy és gyors háttértárak meg USB korában nem nagy szám, ha más nem, egy külső meghajtóról dual bootolni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Van egy kerülőút az erdőn keresztül:

WSL-ben futtatod az sshd-t, és PuTTY-val kapcsolódsz hozzá. Haladó esetben kulcsos ssh-val.

Ne hülyéskedjünk már 2021-ben ISO-8859-2-vel. UTF-8 alatt értelmetlen ma már bármit használni, max. csak barlangrajzok feliratozásához tudom elképzelni az ISO-8859-2-őt, meg a CP852-őt és társait. Pont az ilyen WSL alatt gányoljunk össze történeti kódolásokat című Windows Matyiskodás miatt kell még sok embernek hülyeségekkel szívni, ne tetézzük a bajt. Ma már minden OS, minden shell, minden CLI/TUI tool, és terminálemulátor szokta tudni a UTF-et. Persze akkor kérdezhetitek, hogy akkor még a régi kódolások miért támogatottak: nos azért, ha valaki legacy, vagy retró rendszeren, retró programokhoz akar valamit gyártani, amik még nem támogatják a Unicode-nak semmilyen formáját, akkor legyen még eszköz, amivel ezt meg lehet valósítani.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

WSL vagy WSL2? Melyik Ubuntu? 18.04 vagy 20.04? Melyik terminal? Cmd vagy Windows Terminal?

WSL2, Ubuntu 20.04 és Windows Terminal esetén megy a Ctrl-4 hotkey.

Köszönöm. A WSL2 alatt jól működik.

Egyedül azzal lett gondom, hogy a víruskeresőt ki kell kapcsolni, hogy elérjem a hálózatot. WSL 1 alatt ezzel nem volt gondom. :-(

Meg mintha sokkal lassabb lenne a maven mint Linux alatt volt :-(

VirtualBox, rendes Ubuntu és a probléma megoldva. A többi, most még nem látható szintén.