Tiramisu lett az Android 13 belső kódneve

Címkék

Commit itt (eredmény itt).

Hozzászólások

Sokan meg még a 10-et se kapták meg (és már soha nem is fogják).

Nagy faszok forgatják a gugöl malomkerekét  Már android 5 óta átálltak arra a módira, hogy ha kell 1 új szarósoemódzsi készlet, ahhoz még csak nem is minor android update-t adnak ki, hanem egyből major-t. Indokolni persze nem indokolja semmi (a moslék pénzsóvárgásukon kívül persze), éppen csak a cimboráikat (az összes telefongyártó szarcéget, szamszunggal az élen) hozzák helyzetbe. Mert azok meg csak megjelenéstől szàmított 2 android főverzióig foglalkoznak update-tel. Kifejezetten gennyes változata ennek a megvalósításnak, mikor telefont megjelenéskor már "elavult" androiddal hozzák ki, és 2-3 hónap múlva kap android major updatet. Ami így a megjelenéskori beígért 2 db android major verziót máris csökkenti 1-re.

Engem elsősorban az szokott irritálni hogy a default telepitése ezeknek a telefonoknak úgy néz ki hogy figyel fent 60 alkalmazás (ki a f.szom kérte?) ami között biztos hogy van 5-6 valamilyen semmitmondó nevű szar, ami system app-ként fel van égetve. Néha még letiltani sem lehet, nem hogy eltávolitani. Na akkor gondolkodj el rajta, hogy ezek mit csinálnak. De egyébként is nyugodtan beleégethet az OS-be is bármit a gyártó, kutyát nem érdekli amig nem lesz belőle sztori a neten. Ja, és a ugye a google safetynet nevű csoda az ilyen telefont biztonságosnak tekinti, hiszen csukva a bútlóder Józsikám, és nincs root sem!

Eközben az iphone tulajok (SE és felette) már csak két kézen tudják megszámolni a major OS update-eket, amiket kapnak.

Én se vagyok egy nagy Android ismerő, egyszer megpróbáltam egy kb. 1,5 éve abbahagyott Androidos programot lefordítani az aktuális Studioval, szerintem nem mondok sokat, ha a program felét deprecatednek tekintette. Még jó, hogy van benne valami automata javító, ami legalább azt, ami már le se fordul, átírta. Szóval ezeknek annyi a lóvéjuk, hogy ötletszerűen átírogatnak mindent, aztán persze, hogy a két verzióval ezelőttit már bottal sem piszkálja senki. Ennél még a Linux kernel is stabilabb APIval rendelkezik.

hogy mikor kell elhelyezni a kukában a készüléket,

Ehhez képest, mind a OnePlus One-om, mind a OnePlus 3-am napi használatban van. Utóbbi itt van velem Görögországban, többek közt 4G mobil hotspot-ként üzemel, e kommentet is azon kereszül írom a laptopomon.

De, te tudod ... Várjá', csinálok neked róla képet!

trey @ gépház

Az irreleváns szót ismered? :)

Ha elavult szoftverrel 4g hotspotként tovább él, az már nem telefon, hanem 4g hotspot. Akkor gyere vele vissza ha elsődleges telefonként, gyári, biztonságilag támogatott szoftverrel használod.

A lineageos nem ér, mert a google safetynet pár éven belül úgyis leradirozza az egész custom romos témát. De legalábbis banki appod nem lesz rajta. Már most is van olyan app (magyar telekom) ami kiirja neked a nem rootos, sima LoS-on, hogy ez egy szétvert telefon.

Jaj, dehogy csak úgy él tovább! Úgy is!

Ha elavult szoftverrel

Ezt a kört már megfutottuk valamelyik haveroddal. Kiderült a végén, hogy a naprakész (nightly) LineageOS olyan naprakész, hogy még az általa említett diagnosztikai szoftver sem talált benne (biztonsági) hibát :D :D

A lineageos nem ér,

ROTFL. Egyéb hajánál fogva előrángatott peremfeltétel?

trey @ gépház

Én ismerem a LoS -t cyanogenmod kora óta. Fasza cucc. De most meséltem el, hogy nincs jövője. Nem figyelsz...

https://developer.android.com/training/safetynet/attestation

Jelene ugyan még van, én is pont azt használom, de bármelyik szép napon kiirjatha a smartbank app, hogy fákkjú. Akkor megy "adományba", mert vége a custom romozásnak.

Jelenleg jó a lineageos. Nálam is. Illetve már most is felbukkant olyan app, amit ugye irtam is, ami már sir, csak azért, mert nyitott a bootloader (telekom). Nem kell hozzá sok fantázia, szerintem még idén behúzzák ezt a banki appok is. Smartbank, simple és revolut nélkül meg nekem nem telefon a telefon.

Kellemes nyaralást!

Elméletben teljesen egyetértek, gyakorlatilag múltkor 19,7 kilós volt a bőröndöm (20 kilós lehet, ugye), ebbe nem fért volna el a DSLR. Amire az átlag user használja (+ amilyen képeket az átlag user tud csinálni akármilyen profi felszereléssel), arra bőven elég a telefon.

 múltkor 19,7 kilós volt a bőröndöm (20 kilós lehet, ugye), ebbe nem fért volna el a DSLR

Én mindig olyan jegyet veszek ahol van egy feladós 32kg (vagy légitársaságtól függő határ), + kézipoggyász + hátizsák. Nem mondanám, hogy minden alkalommal kihasználom, sőtt ha viszem is mind a hármat, sosincs fullra kihasználva mind. Hátizsába megy a notebook, fényképező, kézipoggyászba 2 napi váltóruha (bármi megtörténhet, jó ha ott van). De azt, hogy számolgassam a kilókat és egyebeket, azt kössz nem. Így ha valami kint megtetszik, tudom, hogy valamelyikbe belefog férni, vagy ha beakar tenni az ember mondjuk plusz egy obit, akkor azzal se lép át se méret, se súly korlátot.

Amire az átlag user használja (+ amilyen képeket az átlag user tud csinálni akármilyen profi felszereléssel), arra bőven elég a telefon.

Bőven elég egy a telefonoknak kevésbé kedvező fényviszony, és máris meghálálja magát, akár teljesen automata módban használt DSLR, és még csak profi váznak sem kel lennie.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy évente-kétévente csak a kamera miatt venni egy új telefont (ha más egyéb okokból (is), akkor az ugye megint más kérdés) kevésbé kifizetődő, mint venni egy vázat, akár csak a vele járó obival használni, akár 1-2-t megvenni még hozzá.

feladós 32kg

Cipelje, akinek három anyja van. :)

Volt olyan út, amikor én is azt kértem (mert kellett), de igyekszem kevés cuccal járni nyaralni.

évente-kétévente csak a kamera miatt venni egy új telefont (ha más egyéb okokból (is), akkor az ugye megint más kérdés) kevésbé kifizetődő, mint venni egy vázat

No arguments here, de én nem tudom elképzelni így sem látom a hadseregnyi turistát DSLR géppel járkálni a nyakukban. :)

Te most komolyan azzal érvelsz hogy két évente úgyis telefont kell cserélni? :) Az a kamerás magyarázat amit mondasz az 10 éve ment. Most már azért nem krumpliból van az átlag mobilos kamera sem.

Szóval az a gyászos 2-3 éves support amit esetleg megkapsz, nem kapott felmentést.

Azzal az emberrel beszélek, aki hónapok óta győzködi magát, hogy végre elmenjen venni egy iPhone-t és itt keres folyamatosan megerősítést arra, hogy a félve kiadott pénze abban jó helyen lesz?

Szerintem mindenki el tudja dönteni, hogy milyen elgondolás mentén vesz magának telefont.

Sok sikert a 4+ éves telefonok használatához. :D

trey @ gépház

Nem figyelsz csak irsz, irsz, és irsz... megmondtam már vagy ötször (neked sztem külön is) hogy rogyásig a háztartás ios/macos készülékekkel, nekem is volt (elsődleges telefonként), és lesz is. Az hogy most nem dobom ki a jelenleg jól működő és támogatott android telefont, nem mond ellent a véleményemnek. A következő nem az lesz. Remélem nem kell többször leirnom, bár ha mégis, azt jelenti hogy a személyeskedést vetted elő, mert elfogytak az "érveid".

"Szerintem mindenki el tudja dönteni, hogy milyen elgondolás mentén vesz magának telefont."

Pont azért van az (elvileg) épitő vita hogy tanuljunk egymástól és a következő döntésnél több tény alapján döntsünk, mint az előzőnél. Nem azért, mert veszekedni jó és és csakisnekemlehet igazam, meg a másikat megpróbálom hülyének beállitani. Bár valakinek ez egy sport, és jól érzi magát tőle. Ugye.

jó nyaralást! :)

Dehogy csak a kameratéma az, ami miatt valaki nem 4 évente vált telefont! Ilyen például a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó.

Lazán kapcsolódik:

Majd egyszer talán az iPhone-ban is lesz -> Under-display fingerprint scanner 'likely' in iPhone 13, says Barclays

trey @ gépház

Ez a 4 éves iPhone, amiről beszélünk, az elsődleges telefonod?

Én is örülök, hogy sokáig van support, mert így a családtagok, második tulajdonosok, stb. jobban értékelik (utóbbi többet is fizet érte nekem, ami mindenképpen előnyös), de nem hiszem, hogy egy 4 éves telefonnal minden szempontból elégedett lennék, support ide vagy oda.

Sony Ericsson T700 a legjobb

nyomógombok masszírozzák az ujjaimat
pici, vékony, könnyű, praktikusan elfér a zsebben
masszív, ha 100x leesik vagy ráülök vagy ráfekszek semmi baja
heti 1x töltéssel megvan, első jelzőcsipogás után még 1 napig megy
nem nyomogatom egész nap, eszembe se jut, ezt az energiát nyugira fordítom
nincs állandóan a fejemben hogy vajon ki írt rám, mik az új hírek, magamra tudok figyelni, környezetemre, villamoson a lányokra
nem kínlódok érintőképernyőn napi 1 órát messengeren
mindenki el tud érni, felhívnak vagy küldenek sms-t, sokkal jobb beszélgetni
teljesen jól élek mobilnet nélkül
nagyon élvezem ha véletlenül valahol eltévedek és megkérdezhetek egy járókelőt
megmaradt csillió százezer forintom, 6 éve 500 Ft-ért vettem, van még 2x tartalék

ui: van otthon tartalékban egy régi samsung S4 SIM kártya nélkül wifi nettel, fényképezésre vagy applikációk kipróbálására használom ha szükséges