Switch serial console nem megy

Van egy switch-em amit próbálok elérni serial console-lal. A specifikációnak megfelelően beállítottam. Amikor elindítom a switch-et akkor látom rajta a boot üzeneteket. Sikeres boot után így néz ki a vége:

 

https://imgur.com/a/PlY5MOh

Az a bajom, hogy hiába gépelek be bármit, az nem jelenik meg rajta. Nem tudok belépni, nem tudok parancsokat kiadni.

Egyébként a management porton kér címet, és ssh-val be tudok menni. De mivel nem vagyok gyakorlott ezzel a típussal, ezért esély van rá, hogy ki fogom zárni magamat. Nagyon megnyugtató lenne ha tudnám, hogy bármikor vissza tudok menni serial console-ból.

Van valakinek ötlete arra, hogy ez miért nem működik?

Hozzászólások

Be kellene kapcsolni a local echo-t?

Ha bekapcsolom a local echo-t akkor látom, amit írok. Nem ez a gond, hanem hogy egyáltalán nincs is login prompt. Nem lehet bejelentkezni. Ha küldök \n karaktert, akkor local echo nélkül is látom, hogy csinál egy soremelést. (Görgeti a képernyőt.) De bármi mást nyomok, nem ír ki semmit és nem csinál semmit.

A serial console-nak pont az lenne a lényege, hogy akkor is be tudjak jelentkezni, ha a hálózat félre van konfigurálva. De login prompt nélkül ez nehéz lesz...

be kene kapcsolni a serial logint?

Miért ezt lehet? :-) Kérem nem röhögni! Sosem használtam ilyen switch-et! Típusa: Brocade VDX 6710. Egy "Network OS 3.0" nevű rendszer fut rajta. Van hozzá dokumentáció, 866 oldalas. Nem találok benne semmi ilyesmit.

A doksit itt lehet megnézni: https://jp.fujitsu.com/platform/server/primergy/products/note/other/NOS…

Van hozzá egy "hardware manual" is. Abban jól leírták, hogy fizikailag hogyan kössem összes a soros porttal (baud rate, parity, stop bit, flow control stb.) Végülis látom hogy miket ír ki, és ha \n-t küldök neki akkor csinál egy soremelést (local echo nélkül is).

Kb. idáig jutottam.

Ha benyomok neki egy ilyen szekvenciát:

 

* set RTS
* set DTR
* clear DTR
* clear RTS

Akkor csinál egy ilyet:

https://imgur.com/a/DlIrVUe

Ezen felül az enter-eket is fogadja. Gondolom ez azt jelenti, hogy fizikailag jól van összekötve.

Esetleg az is lehet, hogy a switch-en rossz a serial port? De még így is érthetetlen, hogy akkor a \n -t miért veszi be? Az is csak egyesekből meg nullákból áll. Figyelembe véve hogy ez egy soros port, és bitenként megy át az adat, nem értem hogy mi a baj.

Szerkesztve: 2021. 07. 28., sze – 21:51

Ha jól emlékszem nekem az volt a gond, hogy a Brocade switcheknek más a console pinout-ja, mint a "hagyományos" Cisco kompatibilis kábelnek. Nekem is volt USB-RJ45 meg DB9-RJ45 USB adapterrel (laptopjaimon évek óta nincs soros port), de egyikkel sem ment, aztán valamelyik dobozból kukáztunk gyári Brocade kábelt, amivel ment. Nem hiszem, hogy mindkettő hibás volt...

Vegyél Brocade kompatibilis kábelt (talán Ruckus is jó), vagy csinálj Cisco-ból, itt a Brocade pinout.

Óóóóó... hát ez nem semmi! Köszönöm a válaszokat. Akkor lehet hogy mégis a kábellel van a baj. Megpróbálok venni valahonnan, nem szeretnék kézzel kötözgetni. Még a végén félrekötök valamit és tönkreteszem a portot.

Eléggé kizárt, hogy tönkre tudd tenni.

Kapni (egyszer) szabadon kötögethető db9-rj45 adaptert. Ha nagyobb városban vagy tuti van még valami elektronikai komponenseket áruló bolt ahol kapható...

DB9 to RJ45 Modular Adapter - F/F - DB9 Cables & DB25 Cables | France (en) (startech.com)

 

Boot közben sem ad semmi életjelet? Ahoz csak 2 drótot kell eltalálni.

Végülis nem rendelek semmit, mert van UTP toldóm, így az erek sorrendjét tetszőlegesen tudtam módosítani, és nem kellett rá napokat várni.

DB9 female pinout: https://www.codrey.com/wp-content/uploads/2017/09/DB9-Male-and-Female-P…

Brocade  pinout: https://d1uyvls174j03l.cloudfront.net/extremenetworks-us/attachment/Rac…

Rollover: https://www.computercablestore.com/straight-through-crossover-and-rollo…

Most ki kell bogoznom, hogy ami a DB9 female-en "tx" az a rollover diagramon is tx, vagy ott rx. Ez még eltart egy ideig. :-)

Kimértem multiméterrel, patch esetén:

 

* RS232 female PIN2 TX -> zöld fehér
* RS232 female PIN3 RX -> kék
* RS232 female PIN5 GND -> barna fehér

Mivel a brocade leírása szerint az összes többi ér "not supported", ezért elvileg azt lehet feltételezni hogy többit teljesen mindegy, hogy hová kötöm be. Ennek egy kicsit ellentmond az, hogy amikor az RTS/DTR vonalakat maceráltam, akkor a switch arra is reagált valamit.

A brocade leírása szerint: TX=pin3, RX=pin6, GND=pin4.

Ezek szerint olyat kell keresnem, ahol pin3=zöld fehér, pin6=kék, pin4=barna fehér.

Namost, ez se nem patch/straight, se nem crossover, se nem rollover. :-)

Oké szóval lehet, hogy a tx/rx -et cserélni kell. (Ami az egyiknek tx az a másiknak rx).

Akkor meg ilyen kellene: pin3=kék fehér, pin6=zöld fehér, pin4=barna fehér.

Ez se nyert. :-D

Oké szóval, elvileg a specifikáció alapján így is be tudom kötni, de nyugtassatok meg, hogy nem fogom tönkretenni a portot ha rosszul kötöm be.

első változat:

pin1=narancsfehér
pin2=narancs
pin3=zöldfehér
pin4=barnafehér
pin5=kékfehér
pin6=kék
pin7=zöld
pin8=barna

második változat:

pin1=narancsfehér
pin2=narancs
pin3=kékfehér
pin4=barnafehér
pin5=zöldfehér
pin6=kék
pin7=zöld
pin8=barna
 

Az első változattal kipróbáltam. Lett login prompt és be tudtam jelentkezni. Viszont hülyeségeket csinál és hülyeségeket ír ki.

Ilyen:

https://imgur.com/a/HnZ0dwt

Nem látom hogy mit gépelek.

Ha bekapcsolom a local echo-t akkor azt csinálja, hogy néhány karaktert vissza echo-zik, de nem mindet!

Pl. ha beírom hogy "configure terminal" akkor ezt látom a képernyőn:

sw# configure tterminnall

???

ssh elérésem eddig is volt! A management porton alapból DHCP kliens van. Feltétlenül serial console-t akartam, mert ha valamit félrekonfigurálok akkor úgy kizárhatom magamat, hogy soha többé nem tudok visszamenni. Ellenben serial-on mindig vissza lehet menni (ha tudod a jelszót).

Ez segített:

* fogtam a serial-RJ45 kábelt
* a végére rádugtam egy RJ45 toldót
* erre rádugtam egy olyan kábelt aminek az egyik végére tettem dugót, a másikra meg csak a csupasz kábeleket
* ezután egyesével multiméterrel kimértem hogy melyik színű ér pontosan micsoda (gnd, tx, rx)
* ezután megnéztem a brocade specifikációban hogy melyiknek hányadik pin-en kellene lennie
* utána ráraktam a másik végére is az RJ45 dugót úgy, hogy mindegyik azon a pin-en legyen ahol kell neki

Egyébként ez a sorrend egy teljesen össze-vissza sorrend lett, ami nem straight, nem crossover és nem is rollover. Szóval most van egy olyan kábelem, amivel át lehet fordítani az ereket a helyes sorrendbe. Felcímkéztem, hogy véletlenül se dugjam bele másba...

Ezek után már be tudok jelentkezni, és tudok beírni parancsokat. De csak félig jó, mert néha hülye karaktereket ír ki, és amit beírok annak csak egy kis részét echo-zza. De ez már nem a kábel hibája lesz, hanem valami más.

Ez lehet még mindig adapterhiba. Ugyanis néhány USB adapter vagy csak a TTL vagy csak a RS232 szabványt támogatja, pedig a kettő feszültségszintjei mások. Ez is okozhatja a problémát.

De lehet simán a terminálemulátor beállítási hibája, baudrate, data/stop bit, parity/flow.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez is okozhatja a problémát.

Ez biztosan nem, mert a szintillesztő egyben invertál is, emiatt a TTL jelszinntel dolgozó adapterrel nem tudsz kommunikálni az RS232 jelszintűvel.

TTL szint       RS232 szint

      L              +3V...+15V

     H               -3V...-15V

Az egy dolog, itt a lényeg az, hogy elvileg sem helyes, amit írt. Egyébként a mai notebookokban már 3,3V-ról jár a szintillesztő, az állítja elő kondik megfelelő töltögetésével a kb. +/-5-6V-ot, azt már nem annyira rossz a TTL bemenetekre, ráadásul vannak olyan olcsó, kínai USB/RS232 adaterek D-SUB 9-es csatlakozóval, ahol logikai 1 (H szint) esetén a negatív fesz helyett csak 0V jön ki a szintillesztőből, ami a szabványnak meg sem felel, mert így a tiltott zónába kerül a jel értéke, ettől függetlenül az RS232 bementek működnek vele, és ekkor még az USB/TTL adapterek sem mennének tönkre.