[megoldva] 10 Gbps kapcsolat két épület között

Sziasztok!

Segítséget kérnék az alábbiban:

Adott két épület, az épületekben levő végpontok között kb 25 méteres távolság lenne, ráhagyással 30 méter.

"A" épület: netforrás (Tré csigabit, de a későbbiekben lehet, hogy 2/1-es kapcsolat), ezt kellene átjuttatni a "B" épületbe.

A terv az lenne, hogy vennék valamilyen kültéri előszerelt SM-es kültéri tyúkbelet, mindkét oldalra valamilyen SFP+-os router/modem/switch SFP+-os SM modulokkal.

Maga a probléma pedig ott kezdődik, hogy ezt jó lenne low budget megoldással megoldani és nem igazán vagyok most otthon ebben a részében. Természetesen azért a low budget != sz..r, semmire sem jó hardverek (=nagyjából SBS kategória lesz a nyerő, de a SOHO-tól sem zárkózok el).

Vagy maradjak rézen, habár ennél azért egy kicsit félek a levegőben 15m réz kábel természettel párosodó hatásaitól (=villámcsapás és/vagy eltérő földpotenciál, habár ez utóbbinak nem szabadna jelentkeznie, mert én alakítom ki majd a villamos hálózatot).

Esetleg ha konkrét linkekkel is megdobtok, akkor azt sem veszem rossz néven.

 

Szerk.:

Összefoglalva az eddigieket, hogy ne kelljen a komment halmazt végigböngészni:

Kaptam javaslatot MM kábelre az SM mellett, ami szintén játszik kültéri kivitelben.

Volt aki javasolta a rezet 10G-re. Utána néztem és annyival azért nem olcsóbb, de ez még számításba jöhet, tehát nincs teljes elzárkózás ilyen téren sem (a kábelen spórolnék valamennyit, illetve az SFP+-os modulokon).

Kaptam javaslatot 2x1G-re, A T által adott Sagemcom miatt nem tűnik olcsóbbnak a dolog, mivel nem tud trunk portot, így legaláb egy 2,5G-t tudó rezes eszköz kellene 2xSFP porttal az optika miatt. Ez sem elvetendő ötlet, ha nem optikán, hanem 2x1G rézen maradok.

Kaptam olyan javaslatot, hogy ne akarjak 1G fölé menni. Én viszont szeretnék, így köszönöm, de ezek nem viszik előbbre a dolgot. Az, hogy 2/1G otthonra minek és miért nem elég az 1/1: ezt azért szeretném én eldönteni, ha nem gond. Maradjunk az alap problémánál, hogy 2/1G-t kell átvinni úgy, hogy van egy 2,5G-s rezes port kiindulásként az ennél lassabb megoldások nem érdekelnek. Ha érdekelne, akkor vennék 10 ezerért 30 méter kültéri kábelt és már áthúztam volna, mint low budget megoldás.

 

Szerk.2:

Sok szorzás-osztás után megszületett a megoldás:

10G lesz MM kábellel a max 30 méteres táv miatt.

Mindkét végén Mikrotik CRS305 fog csücsülni a hozzá való modulokkal. Továbbá mindkét oldalon 10G-s rezes modult is kapnak a Mikrotikek. Ez így kb 120k HUF lesz.

Mindenkinek köszönöm a hozzászólást.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 07. 26., h – 13:26

kabelfutartol vegyel 50m szerelt kulteri tyukbelet aztan szoljon.... de 25 meterre inkabb MM raknek - kevesebbet kell baszakodnod a vonali csillapitassal.

1x10G biztosan elég lesz. Röviden a teljes történet: Itthoni Trés csigabites (1/1G) net behúzva a fő épületben egy szobába. Ezt szeretném egy másik épületbe átvezetni teljes sávszélességgel (tehát még a 10G is sok, mivel Trénél 2/1G a plafon, így 2,5G bőven elég lenne a jövőre nézve is (ha rézről beszélünk), de ha már úgyis SFP+ és optika akkor miért ne legyen 10G?).

Igazából ha nagyon lowbudget megoldást akarnék, akkor a mostani SC-s végű SM kábel kapna egy 25 méteres toldót, router át a másik épületbe és kész, de ez azért már tényleg cigány megoldás, ettől egy kicsit normálisabb megoldást szeretnék (+ így optikával is szereznék minimális tapasztalatot).

Szóval a WDM doboz már egy kicsit csillaghajó építés egy családi háznál a végpont áthelyezésre...

A lényeg lényege lényegében lényegtelen.

ahha, akkor maradj SM kabelnel 2km optikakkal, meguszod a csillapitast es 1:1 tudod odebbvinni a T cuccot is ha kellene.

https://www.kabelfutar.hu/468/185/c1-elore-vegzodtetett-optikai-kabelek…

aztan mehet a 10G SFP-be - akar simplex akar duplex.

https://www.fs.com/products/48812.html

Szerkesztve: 2021. 07. 26., h – 13:31

Nincs semmi probléma az üveggel. Egyszer kell megfejeltetni, nem egy nagy összeg és SFP+-os switchet rakni a végére és sok évre le van tudva a probléma.
Mikrotikben is találsz SFP+ switchet, kicsit is és nagyobbat is.

Sokat gondolkoztam a kérdésen, de szinte csak egy média konverter szintű valamire lenne szükségem.

2,5Gbps réz->optika->kábel->optika->réz/optika legalább 2,5Gbps sebességben.

A fentiek alapján tehát bőven nem probléma a butított OS rajta, mivel az egész úgyis majd egy pfsense-ben lesz végződtetve, ami bőven pótolja a routerOS hiányát.

A lényeg lényege lényegében lényegtelen.

én azért tennék a végére CRS305-t vagy bármilyen egyéb "okosabb" kütyüt ami tud kommunikálni direkt az SFP-vel, hogyha gond van, akkor könnyebb a hibapont behatárolása. Természetesen az is opció lehet, h a PFSense-t futtató gépbe teszed direkt a 10G SFP-t, ott csak van valami tool amivel tudod az SFP-t olvasni...

Vettem ilyet nem sokkal azután, hogy kiadták. Tisztára bugos volt a firmware. Gyárilag release candidate firmware-rel jött ki, és még hónapokig nem lehetett hozzá letölteni normálisat. Olyan bugok voltak benne mint hogy pl. nem tudott DHCP-vel IP címet kérni SPF+ modulon keresztül, vagy hogy pl. a vlan része egyáltalán nem működött. Vissza is küldtem mind a kettőt. Bár állítólag azóta javították - de ez annyira sokáig tartott nekik (legalább 6 hónap!) hogy ezt nem tudtam kivárni. A MikroTik nem szokott ilyet csinálni, de ezt nagyon elb@szták.

Egyébként a CSS switch-ekkel nem szokott probléma lenni, csak hát elég fapadosak. Ha csak nagyon basic dologra kell, akkor jól használható, és ehhez képest nagyon jó áron van.

Alapvetően ez is jó lenne, de 10Gbps-os konvertert nem találtam. 1Gbps-ra van minden csoda, de magasabb sebesség kategóriában kb semmit nem találtam. Szóval ha tudsz bármit, akkor ne fogd vissza magad.

A lényeg lényege lényegében lényegtelen.

valoban, melacupa. nem neztem meg az arakat :(

meg home kornyezetrol van szo, ott valoban praktikusabb a switch/router. de egy kkv szinten mar lehet raknek egy dragabb (ha jobb is) konvertert, mint meg +2 eszkozt amit tutujgatni kell :/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2021. 07. 26., h – 17:49

A 2km, 5km, 10km SM optikákat általában szembe lehet fordítani egymással, külön csillapítás nélkül.

Tény, hogy a távol-keletiek, még nincsenek annyira előrehaladva az SM 10G terén, de ha Low-budget kell, esetleg érdemes körülnézni.

Kábel akár lehet GPON-ból származó is, ha találsz hozzá SC BIDI modult:
https://www.aliexpress.com/item/32996600324.html
(de használhatsz több 1.25G-s modult is, bonding módban, amíg ki nem jön az olcsó SC-s BIDI 10G SFP)

Viszont, ha nem zavar, hogy duplex, akkor létezik belőle olcsó:
https://www.aliexpress.com/item/4000270924466.html

(én ennek az 1.25G moduljait használom már egy ideje, megelégedéssel)

Vagy ugye van LC BIDI, de ez még veszettül drága:
https://www.aliexpress.com/item/32966423150.html

Viszont, ha meg tudod oldani védőcsővel, vagy nem zavar, hogy nem UV álló, akkor kábelből is van LC-s:
https://www.aliexpress.com/item/4001198838830.html

De létezik 10G médiakonverter is, de ezek is veszettül drágák még:
https://www.aliexpress.com/item/4000928074505.html
https://www.aliexpress.com/item/4001282585837.html

ismerem az fs.com -ot.

Viszont attól függ, hogy mennyire "low" az a budget, mert a fent említett 30méteren 1.25G-s linket én kihoztam $25-ből, ami az fs-nél csak az sfp modulokat teszi ki, és így van ez a 10G-vel is.

A szintén olcsó FTTH-s, jellemzően, SC csatlakozójú SM kábeleket, még egyik 10G-s sem támogatja, csak adapterrel tudod használni, és a 10G DDM modulok ára is az egekben van, így van még hova fejlődni.

Ezt nem teljesen értem. Ha single mode akkor van OS1/OS2, illetve vannak különböző szabványok a csillapításra (G.652 A/B/C/D illetve G.657 jobban hajlítható). Az hogy FTTH bekötő kábel vagy valami más fajta, szerintem teljesen irreleváns. Az számít, hogy milyen üveg van benne. Konkrétan az a bekötő kábel amit most a T-Com legutóbb használt nálunk G.657 B2 volt, az egyik legjobb fajta. Azt persze értem, hogy a modulnak megfelelő csatlakozót kell rá hegeszteni, de akkor olyat akkor se mondanék hogy a modul "nem támogatja a kábelt".

Nagy különbségek nem lesznek az árában. 

Veszel kész 30 méteres  készre szerelt kültérit  ,  legyen  30 000 ft.  Veszel fast csatlakozóval szerelhető kábelt  ,  2  üvegszálasat, annak métere 1000 FT.  Veszel méterbe 300 ft-osat, akkor kellenek fast SC vagy LC csatlakozók, cutter kinából , 10 000 lesz  áfával. Vagy hegesztetsz méretre kábelt pigtaillall , akkor meg kell 2 treminál box és patch kábel . Ugyanott vagy kb. ha nem hegesztetsz akkor is kell mechanikus splicer, és  doboz.

Szerkesztve: 2021. 07. 26., h – 19:52
  • CRS3xx a két végére,
  • SFP+ modulok az fs.com-ról.

30 méter távolságra egyéni preferencia kérdése, hogy SMF vagy MMF kábelt húzol. Én reflexből mondanám, hogy MMF, de például a múltkor én is SMF kábelt húztam kb. 120 méter távolságra csupán azért, hogy az adott rendezőben egységesen minden SMF legyen.

SMF kábel esetén, LR optikával nem szokott kelleni külön csillapítás hozzá, általában simán szemberakhatod a két optikát, még akár 1-3 méter távolság esetén is. (Nézd meg az optika specifikációját, ezeknél jellemzően a max TX power nem szokott nagyobb lenni a max RX powernél.)

Félre ne érts, nem a fémköpennyel van bajom. Amitől tartok az az alábbi: Esetleges eltérő földpotenciál (nem szabadna ilyennek lenni, mert új villamos hálózatot is csinálni akarok, de az ördög nem alszik), antennaként funkcionáló kábel, aminek mindkét vége galvanikusan össze van kötve a hálózattal (S(F)TP) kábel esetén). Optika esetén a fémköpeny mechanikai védelmet nyújt csak, a végét nem kell bekötni sehova, illetve az acálszálak csak a mechanikai teherbírását erősítik a kábelnek, amit megint csak egyik végpontra sem bekötni. Így ha bele is csap a villám, akkor max elolvad a kábel és ennyi. Tehát simán lehet acélszálas fémköpenyes optikai tyúkbél is, a galvanikus leválasztás teljesül és ez a fő cél.

A fentieken túl: a réz és az optika között a teljes projektre nézve kb 10-15 ezer huf az eltérés, szóval ez már elenyésző összeg a teljes egészet nézve.

A lényeg lényege lényegében lényegtelen.

Egyébként miért nem a GPON üvegét huzatod át a másik épületbe?

Szia, mint írtam, ez is egy lehetséges megoldás, viszont itt jön a de része:

Jelenleg a lakóház részben van a netes végpont, ahol továbbra is kellene internet (tv-nek, telefonoknak, stb). Szóval az, hogy a netes végpont átkerül egy másik épületbe, ahol az iroda+home lab lesz, attól még valamit vissza kell vezetnem a fő épületbe, hogy itt is legyen net wifi formájában. Ezt pedig szintén optikával csinálnám, szóval ilyen téren 100%-osan mindegy, hogy a fő épületben marad a GPON, vagy átkerül az irodába.

 

A kérdés tehát jogos, csak mivel a fenti okok miatt úgyis kell valamilyen kapcsolat a két épület közé, így a GPON vége költség szempontjából mindegy, hogy hol van, mivel nem egyszerűsíti a projektet.

A lényeg lényege lényegében lényegtelen.

Szia!

Ezeket a "média konverteres" csodákat szerintem felejtsd el, csak szívni fogsz vele, legolcsóbb switch is fényévekkel jobb.

Mint a többi hozzászólásból is kiderül, 10G-n a média konverteres csodák drágábbak, mint egy jól megtermett mikrotik router/switch a hozzá tartozó SFP+-os modullal, szóval eszem ágában sincs a drágább és ráadásul rosszabb megoldást választani.

Mikrotik CSS610-es csoda 99USD+modul, Mikrotik CRS305 149USD+modul,  FS-es média konverter 169USD+modul. Szóval árban is a jobb megoldások vezetnek.

A lényeg lényege lényegében lényegtelen.

Néztem a Telekom-féle 2000 Mbps-t. Az alábbit írják róla:

Maximális 2000 Mbit/s

Rendes körülmények között elérhető letöltési sebesség: 1100 Mbit/s

Minimális letöltési sebesség: 300 Mbit/s

Garantált 300 Mbps (15%), de az a bizonyos "rendes körülmények között" megfogalmazás jobban elgondolkoztatott.

Mivel kis település és nem sokan lógnak rajta, így az 1/1Gbps meg szokott lenni. Lefelé 970-980Mbps körül szokott a vége lenni, felfelé is meg szokott lenni a 950-960Mbps. Ez alapján azért jogos feltételezés, hogy legalább 1,5/1Gbps-t tud a 2/1-es csomag. Szóval azért a "rendes körülmények között" előfordul, hogy fennáll, ráadásul nem is egyszer.

A lényeg lényege lényegében lényegtelen.

Ezzel a véleménnyel lehet hogy egyedül vagyok, de őszintén szólva nem érzem indokoltnak az optikát erre a távolságra. 30 m épületen belül is simán előfordul, és kb. semmivel sem zavarérzékenyebb épületen kívül, mint belül.

Jó, tudom, a villám. Nos, ha olyan közel csap be, akkor remélem az egész épületben nagyon jól kiépített, többlépcsős villámvédelmi rendszer van, mert az ellen csak az véd.

De azért ~100 évig jól megvoltunk a telefonnal is, villámokkal együtt. Ilyen távolságokon nem kezelhetetlen, én bedobnék egy túlfesz védőt az ethernetre, azt jónapot. Igaz, hogy ezek sem olcsók mondjuk.

Tehát, ha nagyon low budget megoldás kell: 2x kültéri és !ÁRNYÉKOLATLAN! CAT6 kábel, 2x dugó, 4x túlfesz védő, és link aggregation. Ez épp tudni fogja a 2Gbps-t, és a kábel később 10Gbps-re is alkalmas ezen a távolságon.

Az árnyékolatlan azért kell, mert azzal viszont összekötnéd a két épület földjét, azt el kellene kerülni.

Szerkesztve: 2021. 07. 28., sze – 09:12

Ha low budget-ben kéne megoldani, akkor elgondolkodnék, hogy kell-e tényleg a 10G-s link, ha csak a 2/1-es internet 'indokolja'..

Mennyire biztos az a 2G-s sávszél a gyakorlatban?

Mennyire lenne ez tényleg kihasználva? Kicsit elszállunk néha az otthoni internetek, papíron ígért(de akár valós) sávszél adatoktól, de a gyakorlatban akár több ezer fős cégek sem használnak ki ennyit..

Low budget-ben akár elgondolkodnék két optikai kábel kihúzására 2x1G-s port channel-ben, aminek az összköltsége töredéke a 10G-s eszközöknek.

Azt nem mondom, hogy biztosan tudja a 2G-t, mivel meg kellene rendelni, de a mostani 1/1-es csomag adatai alapján jogos a feltételezés, hogy legalább másfelet tud, ami már számomra megéri (és alapvetően ez a lényeg).

A két optikai kábel kihúzása pedig nem rossz elgondolás. A problémát itt inkább az okozza, hogy a Trés végpont egy 2,5G-s réz kimenetet ad, amit valahogyan 2x1-es rézre kell alakítani. Ehhez pedig keresni kell egy olyan valamit, amin van legalább egy 2,5G-s rézre alkalmas port, illetve legalább 2SFP port. Ezzel pedig szerintem már átléptünk az SFP+-os világba.

A lényeg lényege lényegében lényegtelen.

nalunk irodaban is ilyen 2G net van, a sajat modemrouteruk log rajta, annak viszont csak 1G ethernetjei vannak. irjak is hogy a 2-ot csak tobb gep tudja kihasznalni, ha egyszerre vesznek/adnak. bondingot nemtud a cucc :( (bar mikrotiken/linuxon egy trukkel megoldhato a fake bonding)

persze ha sajat routerbe be tudod kotni a T kabelt, es mukodik is akkor nincs gond.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

csak vmben teszteltem ki, elo kene pontosan turni hol van. annyi a lenyeg, hogy ket kabellel van osszekotve a MT es a szolgaltato cucc, mindket eth-re van egy-egy fix ip rakva. aztan firewall prerouting+manglevel ketfele van terelve a forgalom, mintha multiwan lenne. nyilvan megvan ennek is a limitacioja, de sokszor van olyan usecase amikor kihozhato a 2G.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!