Linus Torvalds: Linux 5.14-rc2

Címkék

Linus kiadta az 5.14-es kernel második prepatchét tesztelésre:

At least in pure number of commits, this is the biggest rc2 we've had during the 5.x cycle. [...] But it's not like anything looks super-scary, and it really is too early to start worrying about it, so let's just say that rc2's are usually smaller than this, and just leave it at that.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

A Rust interfész az 5.15-re fog tolódni, vagy csak én nem találtam benne?

Én se találom, pedig az 5.14-re volt ígérve. Szerintem nincs kész, ezért elhalasztották. A Paragon-féle NTFS3 kerneldriver már március óta halasztódik, rendszeresen ígérgették, hogy majd a következő alverzióra, de úgy néz ki, hogy abból se lesz sok.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

linux-nextben van, onnan pedig сейчас (" ahogy a művelt orosz mondja, lehet öt perc vagy húsz év, attól függ, hol vagyunk") alapon kerül bele a stabil fába.

Paragon drivernél már kábé a huszadik iterációnál tartanak, ekkora kódnál nem csoda - próbálják karbantarthatóvá tenni. Legutóbb azt hiszem a filerendszer teszteknél volt elakadás, kérték a Paragont, hogy mellékeljen azt is, hogy a Linux kernel test suitejába bekerüljön - lehessen látni, ha valami változtatás az fs alrendszerben törné.

A Rust támogatásnál azt nem látom még, hogy hogyan fogják az ezer és egy kernel frameworkot idiomatic Rustba átrakni és karbantartani - más esetben nem tudom, mennyire értelmes. Jók azok a karakteres eszközök, de mainline kernelben már közvetlenül alig használjuk. Thirdparty driverek még igen (bár IMO egyre kevésbé indokolt) de nagyon sok mindenre van már értelmes framework.