T. Transparency!

T. Transparency International Magyarország!

Micskó Gábor vagyok, a HUP.hu nevű IT portál és fórum alapító-főszerkesztője.

A weboldalukon 2019. 08. 07-én megjelent "Az USA Igazságügy-minisztériumához és az ügyészi hivatalához fordultunk a Microsoft-ügyben" hírrel kapcsolatban szeretném Önöknek az alábbi kérdéseket feltenni:

  • kaptak-e választ az USA Igazságügy-minisztériumától?
  • kaptak-e választ az USA ügyészi hivatalától?
  • ha kaptak választ, azt hol olvasható?
  • ha kaptak válaszokat, azokat kielégítőnek ítélték-e?
  • összességében hogy áll ez az ügy?

Linkek:

Köszönettel:

Amint jön válasz ....  Gondolom a transzparencia jegyében fog ...

Hozzászólások

Az, hogy _te_ mit gondolsz róla, az egy dolog, a másik, hogy ők mit válaszolnak erre a kérdésedre. (Nem akarok arra gondolni, hogy ezzel a nyíltan politikia indíttatású bejegyzéssel a portál eredeti céljától teljesen eltérő célod lenne... Bár nem csodálkoznék rajta... )

"nyíltan politikia indíttatású bejegyzéssel a portál eredeti céljától teljesen eltérő célod"

A HUP utóbbi ~5 évének a 30-40%-a szerintem teljesen irreleváns tartalom.. :) Mondjuk én nem bánom teljesen, mert itt azért valamennyire szűrt a közönség, értelmesebb emberek vannak mint a random fb csoportokban.

Ami itt nekem nem világos, hogy zeller úrnak mi itt "a portál céljától lejesen eltérő". Eleve, a portál egy Microsoft ellenpontként jött létre anno, így a hazai Microsoft kényes ügyei nagyon is ontopikok itt.

Mi a probléma?

Hogy megérdeklődtem, hogy a Transparency mire jutott az ügyben nagy dirrel-dirral kiküldött levelével 2 év alatt?

trey @ gépház

Unix/IT szakmai (érted ennek a szónak a jelentését?) portál. Nem polidili, nem a te vagy mások politikai nézeteinek a világgá kürtölésére való hely. Legalábbis ilyennek tűnt korábban,d e amióta ilyen mély narancsköd lepte el a fejed belsejét, hát... Az Index fórum kocsma/polidili része néha elbújhat... De ott legalább az offtopic dolgok mentek/mennek a levesbe... Itt meg úgy tűnik, hogy a narancsködös alapító atya okán nem...

Vadászok, vadászok ....

Megy a vadász az erdőben, egyszer csak meglát egy barlangot. Belelő kettőt, kis idő múlva sértetlenül kijön a medve.
- Ejnye vadász, te megpróbáltál megölni. Egy módon nem öllek meg, ha leszopsz.
A vadász nem tud mit tenni, megteszi amit a medve kért. Másnap megint megy a barlanghoz, ezúttal egy géppisztollyal. Beleereszt egy sorozatot, kis idő múlva sértetlenül kijön a medve.
- Ejnye vadász, te megint megpróbáltál engem megölni. Egy módon nem öllek meg, ha leszopsz.
Hát a vadász megint megteszi, hogy mentse az életét. Harmadnap teljesen felfegyverkezve megy a barlanghoz. Ráereszt három aknát, bedob két gránátot. A barlang teljesen összeomlik, nagy por száll fel. Kis idő múlva sértetlenül előjön a medve a vállát porolva.
- Vadász, vadász te szopni jársz ide!

trey @ gépház

Már harminc ezüstpénz egy BTC.?

Azt azért tudni illik, hogy egészen más ennek az ügynek a megitélése a tengeren túlon és más itthon.
Attól függetlenül, hogy következménye valószinűleg nem lesz, sem ott, sem itt.

Ez csak a dolgok elkenése.

Valójában:

"A cég peren kívüli egyezséget kötött az amerikai igazságügyi minisztériummal, aminek keretében 8,8 millió dollár (2,6 milliárd forint) bírság megfizetését vállalta. Az igazságügyi minisztériumnak egészen biztosan vannak releváns információi, sőt egy részüket már nyilvánosságra is hozták: ugyanis a Microsoft Magyarországgal kötött peren kívüli megállapodás teljes szövege elérhető a honlapjukon. Ebben nemcsak általánosságban, hanem két konkrét példán mutatják be, hogyan működött a Microsoft Magyarország és a viszonteladók alkalmazottai, illetve állami tisztviselők összejátszásával a korrupciós rendszer. Az amerikai hatóságok az ügyet részletesen felgöngyölítették, ahogy a magyar hatóságoknak (is) illett volna, tárgyi bizonyítékokkal, például inkrimináló e-mailekkel egyetemben."

Június 4-én, két héttel a beszerzés kiírása előtt a MS Magyarország egyik alkalmazottja e-mailben tájékoztatta „Manager 1”-et a helyzetről, ebben már megnevezte, melyik viszonteladó lesz a beszerzés nyertese.

Arról beszélek, hogy ha nekünk volna egy MS kaliberű cégünk, aki mondjuk valahol ázsiában vesztegetne állami potentátokat, akkor olyan nagyon nem fakadnál sírva te se, meg én sem, hiszen  az a cég az ottani vesztegetésekkel, hazánkban realizálódó bevételt generálna.

Itt a képlet az, hogy nem csoda amit az USA lépett. Az viszont csoda, amit a polt nevű szarzsák nem lépett, mi szerint konkrét nevek, események birtokában is elszabotálta az eljárást és az USA-tól "várja" a "szükséges" adatokat valamint a feljelentést. Rájuk mutogat.

Valójában kötelessége lenne eljárni, mint minden hatróságnak, ha bcs-re utaló dolog jut a tudomására. Csak hát, a haverkutyák lopkodását éppen ő fedezi.

Persze, persze. Ezeket már megfutottuk. A magyar hatóságoknak semmilyen jogkörük nincs arra, hogy egy ilyen ügyet, ami egy amerikai céghez vezet, felgöngyölítsenek. Nem is vennék jó néven az amerikaiak, ha elkezdenék. Éppen ezért, ez volt a megfelelő út. Amiről kiderül szerintem, hogy zsákutca. Miért? Mert nem akarják az amerikaiak még véletlenül se, hogy a tökéletes image-ükre korrupció árnyéka vetüljön.

trey @ gépház

Nézd, ennek a korrupciós ügynek két szereplője volt.  Egy, aki korrumpált és egy másik, aki hagyta magát megvesztegetni. 

A magyar ügyészség, ha a megvesztegető ellen nem is, de a megvesztegetett ellen nyugodtan eljárást indíthatott volna.  Csak hát, ha nem akar a szarka ...

Ezek a szálak valóban az államaparátushoz vezetnek, de az USA-éhoz ... Ugyanis ott akadályozzák a felderítést (minden infójuk megvan, csak át kéne adni). De, ha nem válaszoltak a TI-nek, akkor nem csak a hatóságokét, hanem a civilekét is.

Pontosan erre vagyok kíváncsi, ezért küldtem el a levelet. Tűkön ülve várom a választ.

trey @ gépház

Hogy némileg  képben legyél:

Az MS úgy érkezik minden országba, mint normál piaci szereplő. Az tény, hogy abszolút piacvezető a maga területén. 
Ebből adódik, hogy olyan nagyon vesztegetnie sem kéll senkit.

Hogy erre mégis sor került, az annak tudható be, hogy a posztkommancs országok, köztük Magyarország is, a szocializmusnak köszönhetően kurruptá vált és ebből a betegségéből máig nem gyógyult ki. A nyugatról érkezőket informálisan tájékoztatják, hogy itt ez a szokás.  Ők meg, mivel értékesíteni szeretnének, ebbe bele is mennek.
Szóval, nem az USA-val van a baj, hanem a tolvaj cigánnyal,  meg a mohó sleppjével.

És nem az USA-n múlik, hogy itt elitélnek-e valakit hivatali vesztegetés, vagy befolyással üzérkedés miatt, hanem a szagos dakota bűntársán, polt péteren.

adatkérés történt. Arra várunk. 2 éve.

 

Arra csak TE vársz két éve.
Egyrészt, nem tudom, honnan veszed, hogy USA illetőségű cég részessége esetén a magyar ügyészség nem járhat el egy magyar közpénzekkel, magyar közbeszerzéssel kapcsolatos bűnügyben? De eljárhat és el is kell(ene) járnia. Az meg csak ócska duma, hogy ehhez az USA adatszolgáltatása is szükséges.

Egyrészt, miért is lenne szükség ilyesmire? 

Másrészt, ha valóban hivatalosan megkeresték volna az USA-t ezügyben, akkor arra választ is kaptak volna.

A TI nem én vagyok.

A TI statusza és a céljai is mások, mint pl. polt péternek.

A TI egy szervezet, amely a tisztább közélet és a korrupció ellen küzd.

Elárulok neked mást is: A TI NEM képes büntetőeljárás megindítására. A magyar főügyészség viszont képes lenne rá. Már ha akarna. 

Te fordítva ülsz a lovon. Elfogult vagy és nagyon alulinformált. 

Nem történt adatkérés, nem olvastad el figyelmesen a dolgot.
A TI azt mondta a DoJ-nak, hogy vannak gyanús ügyek, és felhívják erre a figyelmet, javasolják a DoJ-t, hogy értesíték a magyar hatóságokat és osszák meg velük a feltárt bizonyítékokat. Majd kérik a DoJ-t, hogy ha történik bármi az ügyben, akkor legyenek oly szívesek, szóljanak a TI-nek.
Arra is szívélyesen kérik a DoJ-t, hogy jelezzék nekik, ha megkapták a fenti levelet.

Semmifléle adatkérés nem történt, amire kötelezően kéne a DoJ-nak válaszolnia.
Főleg azután nem, hogy előtte közzétették egy héttel, hogy 8.7 millió USD-t fizet a Microsoft Magyrország és kész. 

https://www.justice.gov/opa/pr/hungary-subsidiary-microsoft-corporation…

A DoJ részéről lezárva az ügy, vádalkut kötöttek 8.7 millió dollárért cserébe.

"Microsoft Hungary entered into a nonprosecution agreement and agreed to pay a criminal penalty of $8,751,795 to resolve the matter.  The Department reached this resolution based on several factors. "

Nem arról van szó, hogy le se szarják a TI-t, hanem arról, hoyg az egész ügy befejezettnek van nyilvánítva, semmi dolguk vele, minden ezzel kapcsolatos megkeresés megy a spam folderbe, függetlenül attól, hogy a TI, vagy a HUP vagy éppen az Origo kérdez.

Időt adtam nekik. Hátha mégis kapnak választ! Most hogy új elnökük van. Demokrácia barátja. A transzparencia védelmezője stb.

Nekem ebben az ügyben egyébként semmilyen időkényszerem vagy bármilyen kötelességem sincs. Érdeklődni meg csak lehet, nem?

trey @ gépház

ha nekünk volna egy MS kaliberű cégünk, aki mondjuk valahol ázsiában vesztegetne állami potentátokat, akkor olyan nagyon nem fakadnál sírva te se, meg én sem, hiszen  az a cég az ottani vesztegetésekkel, hazánkban realizálódó bevételt generálna.

A Mol–INA vesztegetési ügy hasonló volt. Sírunk? :D

A hazai ügyészi hivatalnak is írtál? Ha már te is egy civil egyesülethez fordulsz hiteles információért akkor nagy a baj. KicsiLOL

Szerkesztve: 2021. 07. 21., sze – 16:17

.

Ez kb. addig volt érdekes, amig valaki cimlapra pakolja. Lasd B/CLM, szivarvanyosdi, klimaveszhelyzet, valasztasi igeretek betartasa, vagy epp a masik oldalrol feltoek elszamoltatasa.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Szerkesztve: 2021. 07. 22., cs – 07:47

Kitör hétvégén a lovas botrány, kedden megy levél trancparencinek, hogy mi van a cúúúnya májkrémszaft vesztegetéssel.

Hümmm, érdekes időzítés, még ha egy héttel előbb ment volna, akkor őszintébbnek tűnne az érdeklődés... 

Ma reggel elkezdtem észrevenni, mintha kattogna a telefonvonalam.

trey @ gépház

Nekem eddig 3x volt ilyen - angol mobilomrol beszelve edesanyam romaniai iphone-jara eddig 3 alkalommal "seamless" jatszotta vissza a telefon a beszelgetest az elejetol... Tobb percet... Edesanyam ugyanakkor csak nema vonalat hallott... Massal nem fordult elo... Rettentoen meglepodtem - nem is tudtam hogy ilyemi lehetseges egy hogyan / mi alapjan tortenhetne meg - fogalmam sem volt hogy VOIP-ot bufferezik es hogy ennyi ideig - tobb mint 3-5 perc... Nagyon "freaky" erzes volt... Egyszer annyira seamlessre sikerult hogy a legelso par mondtra valszoltam is es csodalkoztam hogy errol miert beszelunk ujra hisz ezen mar reg tul vagyuunk...

Ilyen volt már a Balázséknál is élőben, hogy felhívtak egy pilótát és többször újrajátszotta a hangot a telefonos rendszer, először azt hitték, szórakozik, aztán, hogy bajban van.

Kattogás ellen meg már nagyon jó fültisztító spray-k vannak.