What happens on your iPhone, ...

Screenshot from 2021-07-22 08-45-08

Az események margójára ...

Hozzászólások

Te eddig elhitted hogy van sebezhetőség nélküli rendszer? Ez csak Téged minősít. :D

jól látod. most akkor megyek is veszek helyette androidot, és akkor ugyanúgy szivároghat mindenhova az adatom a 0day sebezhetőségeknek hála. de inkább nem, hiszen mivel járnék jobban? a telefonok ugyanannyiba kerülnek a felső kategóriában, és azt a rendszert nem szeretem használni mert számomra kényelmetlen. a különbség kettőnk között, hogy te csuklóból zsigerből elítélsz és szarozol mindent ami apple, anélkül hogy egyáltalán esélyt adnál neki. csőlátásod van. én meg szeretem a termékeiket, úgy hogy látom a pro és kontrát is. ettől függetlenül számomra még mindig ez a legjobb. nem fogok azért számomra rosszat venni mert az applenek is vannak hibái.

miért, ezek szerint te is azt hitted hogy létezik a feltörhetetlen rendszer? szomorú.

Személy szerint tojok a marketingre, a legtöbb marketing lózungot is elsősorban itt olvasom, amikor valaki felhozza, ahogy ezt is. Ha a nagyotmondásokat levesszük, és megnézzük a használhatóságot és a technikai tartalmat, akkor szinte mindegy, hogy iOS vagy csúcs Android telefon, inkább ízlés kérdése, hogy ki mit preferál. Ha csak flame kell önmagában, az persze más dolog :)

Esetleg nem ismerte, hogy az utolso szemelyt aki akkori idoben feltorhetetlen titkositast valositott meg azt ugy elasta a tetszoleges 3 betus szervezet, hogy orom volt nezni. Torvenyileg nem teheted meg, mert hazafias terrorkuzdelem jeligevel biztositani kell a hozzaferest. Minden mas babszinhaz.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

A körbejárás még önmagában nem feltétlenül, csakhogy itt nem egy ártalmatlan körbejárásról beszélünk, hanem minden papírod, fényképed, audiokazettád, bakelitlemezed, floppy-d, CD-d, DVD-d, HDD-d, SSD-d, whatevered lemásolásáról, a lakás bekamerázásáról és bemikrofonozásáról és egy nyomkövetőnek a bokádhoz való láncolásáról. Ez pedig kémkedés, maximum a beleegyezéseddel. A kémkedés nem a megegyezés hiánya miatt kémkedés, az egy a megegyezéstől független tevékenység.

Mármint amit a usernek általában el kell fogadnia. Persze a jövedelem is opcionális, hiszen akár meg is lehet dögölni. Az olyan esetekbe pedig elméleti beleszólásod sincs, amikor illegálisan farmolnak adatokat, vagy valaki a saját eszközén a te adataidat felszinkronizálja a felhőbe, vagy egy gmailes emaillel kell levelezned, ami simán lehet custom domain mögé is rejtve. Ha pedig valami csoda folytán egyik sem valósul meg egy átlaguser életében, akkor még mindig ott vannak az árnyékprofilok.

Én ezekkel tisztában vagyok, csak ne nevezzük kémkedésnek azt, ami transzparensen, nyilvánosan, és feketén fehéren megirt szerződések szerint történik. A kémkedésnek a fő jellemzője az hogy fedésben történik, vagyis a kémkedés alanya és a nyilvánosság nem tud róla.

Én ugyan nem használok google -t, csak szőr mentén (keresőt de cookiejar -t tisztán tartva, androidon pedig kizárólag a play store-t), de teljesen legitim dolognak tartom a valamit valamiért elvet. Egy csomó tök jól működő szolgáltatást kapsz cserébe azért, hogy rólad kimeritő profilgyártásba tudjanak kezdeni a sikeres reklámcélzás miatt. Ingyen várod a gmail -t, mint valami jótékonyság?

De lehet egyébként fizetni is a google fiókodért, és akkor másik agreementek lépnek életbe...

 

Egyébként ha emailt küldesz valakinek, ő akkor is kinyomtathatja ezer példányban és szétszórhatja a Rákóczi téren, ha nem gmail -t használ.

A kémkedés az, hogy meg/kifigyelnek. Ha a táborparancsnok tudja, hogy a dombtető mögött kémek vannak, de hagyja őket kémkedni, azok nem kémek és nem kémkednek? De.

Benne van az agreementben, hogy 0-24-ben lehallgathatnak a mikrofonodon keresztül? Benne van az agreementben, hogy minden adatodat lemásolhatják a telefonodról?
Le van szarva a gmail, az ember egy telefont vett, lehet, hogy nem is akar google szolgáltatásokhoz nyúlni, csak internetezni, direkt nem google browserrel. Akkor mi van? A tök jól működő szolgáltatásokat meg hagyjuk. A google szolgáltatásainak egy jó része esik kel, nem működik, stb.

Az email szolgáltatásomért fizetek, kivéve a szemetelősért, arra tökéletes az ingyenes Zohomail. Azzal szemben pedig tudtommal a törvény véd, hogy valaki privát levelezést közszemlére tegyen, de ez fixme. Én ugyan nagyjából magam mögött hagytam a Big Tech szolgáltatásait, de már azzal is dolgoznom kellett, hogy ezt megtehessem, például ne a FB Messenger legyen a mindenes IM-em. Egyáltalán nem triviális, és nem csak egy egyéni döntés kérdése. Ezt a legtöbben pont emiatt nem tudják megtenni, miután a Facebook szándékosan monopolizálta ezt a piacot egy másik szegmensben elért sikerét kihasználva. Már az XMPP-s időkben is tiltva volt a többi szerverrel való kommunikáció.

De ha abban a korban lennék, hogy nekem azt mondják, hogy kell Classroom és Facebook a csoporthoz, akkor mit tehetnék? Persze, az évismétlés is egy szabad választás.

Ezek a nagyvállalatok nagyon is jól tudják, hogy a valóságban szinte megkerülhetetlenek, ezért tettek is rengeteget a monopolisztikus törekvéseikkel, és mivel a nyugati világban nincs jelentős vetélytársuk adott feladatokra, így bármilyen etikátlan feltételeket szabhatnak. Ugyanaz a helyzet, mintha egyetlen vállalat lenne egy adott területen, miután monopolizálta azt, és ezek után nem ad versenyképes bérezést, miután kényszert teremtett (most a példa kedvéért tekintsünk el attól, hogy egy gazdaság ennél összetettebb). Elviekben versenyben van, hiszen technikailag bárki létrehozhat egy új vállalatot, gyakorlatban viszont nem. A jelenséget egészében lenne érdemes vizsgálni, nem csak a végeredményt. A Google csak azért szabhat ilyen feltételeket, mert nem maradt versenyben más, aki jobb feltételeket adna, magyarán a Google a gyakorlatban tömegek számára kényszerré tette saját magát. Hasonlóan az előző példához, elvileg (legalábbis szerinted) nem kémkednek, a gyakorlatban igen. Leírták, mert tettek azért, hogy ne legyen következménye. Az állami szintű kémkedés is legalább ennyire transzparens, az állam kimondja, hogy megteheti, és meg is teszi.

A júzer a legtöbb esetben azt sem tudja, hogy merre van arccal. Akkor át lehet verni? Meg bele lehet írni törvényellenes dolgokat a szerződésbe, aztán mutogatni, hogy de ő ment bele?
BTW, a kémkedés fogalmához ez még mindig nem tudom, hogy kapcsolódik, mert ha beleegyezel, hogy kémkedjenek utánad, akkor is kémkednek.

Az, hogy valaki elfogadja, még nem jelenti azt, hogy nem zajlik illegális adatgyűjtés. Ráadásul sok esetben a felhasználói szabadság is kérdéses. Társadalomban élünk, nem saját izolált buborékban, ahol minden döntésünk külső befolyástól mentes. Azt pedig a "Big Tech" is tudja, hogy sok esetben a szolgáltatásuk mások számára a gyakorlatban kényszer, így bármilyen feltételt szabhatnak, amit elbír a papír.

What pacm4n said. + egy csomó esetben jó kis gumiparagrafusokkal operálnak, te azt hiszed, hogy valami ezt és ezt jelent, de ők teljesen máshogy értelmezik; pl. - légbőlkapott (vagy nem...?) példa - azt írják, hogy a telefon funkció elérhetőségéhez bele kell, hogy egyezz, hogy hozzáférhessenek a mikrofonhoz, amit te úgy értelmeztél, hogy az OS a telefonálás ideje alatt fizikailag hozzáfér a mikrofonhoz, mint eszközhöz, ők meg úgy, hogy ha telefonálni is akarsz azzal a túlokosított szarral, akkor 0-24-ben lehallgató üzemmódban megy a mikrofon. Mit nem? Hát ezt írták, ha el akarod érni a funkciót, akkor beleegyezel, hogy hozzáférnek a mikrofonhoz. Azt nem írták, hogy mikor, mennyi időre és milyen célból...

Logikailag igazat mondanak. Az adat ott marad az iPhone-on. Kerdes ki masnak lesz meg?

Logikailag kibontva ez az allitas csak annyit jelent, hogy az Apple nem torol tavolrol iPhone-rol fajlokat. (MacOS-en erre is lattunk ellenpeldat egy ransomware eseten, szoval ez se igaz ;) )

(Reszben idetartozik: mit csinalt az Amazon a Kindle-okkel, amikor lejart az Orwellt vedo szerzoi jogi szerzodes 60 evvel Orwell halala utan: https://www.theguardian.com/technology/2009/jul/17/amazon-kindle-1984 )

Szerkesztve: 2021. 07. 22., cs – 15:47

Ez a reklám egyébként arról szól hogy egyes adatfeldolgozások nem a felhőben történnek, hanem a telefonon, és ott is maradnak.

https://www.apple.com/privacy/features/

Itt kell rákeresni arra hogy "on-device".

Apple-salesman off :)