Hova tűnt a 69 fok az Apple Weather alkalmazásból?

Címkék

Nem akar 69 fokot (nyilván Fahrenheit) mutatni az Apple Weather app. Egyesek a 69-es szám szexuális kultúrában betöltött szerepe miatti cenzúrát szimatoltak ...

De valószínűbb, hogy egy egyszerű °C -> °F konverzió mellékhatását látjuk:

Részletek itt.

Hozzászólások

minden politika :))

mellesleg épp 69 a megtekintések száma, most amikor megnyitottam hozzászólásra.
ebben is biztos van valami összeesküvés, v. soros :))

69 megtekintés

I see what you did there :)

I hate myself, because I'm not open-source.

Kösz a linket, ma is tanultam valamit :)

Épp akartam kommentelni, hogy miért nincs 69 F, de ott van a megoldás a linkelt hírben, kerekítés egész C fokról. Ez a Márkus Tamás Bátyja egy elég retardált divatember, kb. annyi köze van az informatikához meg a technológiához, mint a 85 éves öreganyámnak. Kb. addig lát, hogy van a Mac/iPhone, meg vannak rajta ikonok, de nagy techszakértőnek tartja magát.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Elmondod minek a kérdése az, hogy nem gagyi C->F konverzióval írj ki akárcsak egy RSS feed-ből egy sornyi kóddal HELYESEN kiszedhető karaktersort erre a rendkívül bonyolult problémára? Nem kell kipróbálnom, mert már írtam ilyet.

trey @ gépház

No, hát akkor ahogy az angol mondja, ha van egy jó ötleted, próbáld ki.

Kérlek, írj nekem egy egysoros oC->oF konverziót megvalósító kódot a következő feltételekkel:

- A oC értékek egészek.

- A oF skálán minden egésznek szerepelnie kell.

Lássuk! :-)

Tehát, akkor a terelésed helyett mondom, mit kellett volna. Az Apple a Yahoo Weather szolgáltatótól vette/veszi az időjárás infót. A Yahoo valószínűleg rendelkezik saját profi hőmérőkkel városonként, vagy kapcsolatban áll meteorológiai állomásokkal, ahol full profi cuccok vannak. Valószínűleg tudnak pontos Fahrenheit infót adni. Mindössze annyi feladata lenne az Apple-nek, hogy a Yahoo Weather RSS API által biztosított infót parse-olja és megjeleníti. Ez lett volna az elegáns megoldás. Mivel korábban nem volt ilyen probléma, valószínűleg ezt sikerült "továbbfejleszteni".

Nem kell "feltalálni" a mobiltelefonba épített meteorológiai állomást, nem azon kell mindenféle gagyi konverziókat végezni, mert annak ez* az erderménye.

(* e legutolsó 0.0-s "tech. influencer is beszakad a röhögéstől)

trey @ gépház

Én pedig biztos forrásokból tudom, hogy költséghatékonysági megfontolásokból az akvizíció nem terjedt ki egyes hőmérsékletekre, így a 69 oF-re sem. Ezek továbbra is a Dark Sky korábbi tulajdonosának (Dark Vader) szellemi termékét képezik, így azokat jogosulatlanul kijelezni tilos.

Persze, kiírtál magadnak egy tök felesleges feladatot. Aztán csodálkozol, hogy a hülyeségedre nem vagyok vevő.

Sokkal jobb világban élnénk, ha a fejlesztők a mobiltelefonon szerver oldalon kiszámolt adatokat JELENÍTENÉNEK meg, nem azon járna az eszük, hogy hogyan tudnák felesleges feladatokkal etetni a 4-8 processzormagot.

trey @ gépház

A feladatot neked írtam ki, pedagógiai célla. Nem volt határideje, bármikor, bármiddel gépelve megoldhattad volna.

Az eszközök hiányával kapcsolatos reklamációdat a tantestület elbírálta, de meglátásunk szerint két osztás és két összeadás elvégzéséhez se szerver, se 4-8 processzormag nem kell.

Sajnálom Gábor, ezt most nem tudjuk megadni, de augusztus végén lesz egy pótvizsga.

Annyit látok, hogy kiírtál egy feladatot egy sehol sem - kivéve bénaságból az Apple-nél újabban - létező problémára és szeretted volna, hogy belemenjek a terelésedbe. Azt látom, hogy tanárt szeretnél játszani, biztos valami fétis.

A királyi többes itt kiket takar pontosan? Kik azok, akik szerint helyesebb és elegánsabb C->F konverzióval kerekítetten fals értéket kiírni egy telefonon, mint egy RSS feed-et parse-olni?

trey @ gépház

Nos, mit is mondhatnék. Lebuktam. Valóban a tanítás a fétisem.

Neked meg ha jól veszem ki a Szerver.

Amit persze én maximálisan tiszteletben tartok, szivárványledes processzorhűtőt használok meg minden, de nem lehet, hogy neked igazából csak az a bajod, hogy túlságosan régen ... khm ... parsoltál egy jófajta 69-es feed-et?

Egyébként ne haragudj Gábor, de neked most tényleg ennyire nincs humorérzéked, elhagyott a pszichológusod, megdöglött a tengerimalacod, vagy tulajdonképpen mi az istent csinálsz itt napok óta ebben a komoly "szakmai tónusban"?

(Szerk.: Na, én meg a nagy melegben hozzószóltam a saját hozzászólásomhoz... De azért olvasod ugye Gábor. :-) )

Trey Kolléga emlegetett valami egysorost, amivel ő RSS feedből kiszedi a 69-et.

De véletlenül se szeretnék én szűkkeblűnek mutatkozni, mondd hát meg te, hány sor legyen és mijével gépelje.

(Egyébként orral 69?! Ez nekem új. Biztos vagy benne, hogy nem elírás?)

A legjobb az amerikai nyálverés a tweet alatt, ahol a sok zeró-IQ azt fejtegeti, hogy ebből is látszik, hogy a Fahrenheit skála jobb, mert precízebb mint a Celsius...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Ebben igazuk van. Mármint ez nem akkora előny, hogy felsőbbrendű legyen, de valóban finomabb fokozatokban fedi le a hőmérsékleti skálát. Értsd: a Celsius 100 fokot fed le 100 lépésben, a Fahrenheit viszont csak kb. 55,55... fokot fed át 100 lépésben, ezért kb. dupla akkora felbontású. Persze, ha a Celsuisnál használunk törtfokokat, akkor javul a felbontása, de akkor a F-é is még jobban javul. De ez nem csak a hőfokoknál van így, nekem régebben volt egy digitális konyhai mérlegem, ami grammra volt csak pontos, arra sem kellőképp, de ha átállítottam unciára, akkor pontosabban tudtam, tört grammértéket is lemérni rajta. Ennyi előnye tényleg kétségtelenül van.

Egyébként nekem az amcsi/imperialista mértékegységekkel nincs gondom, egyedül erre a Fahrenheitre áll rá nehezen az agyam. Pedig ez se nehéz, mert egy szubjektív skála, a 0 F egy hideg téli csontmetsző napjára utal (-17 fok), a 100F meg az emberi normál testhőre, ami megfelel egy nagyon meleg kánikulai napnak (37 fok). Ezt a két szélsőséges hőérzeti pont közötti szűkebb tartamot próbálja lefedni, és nem a víz fagyás-forrásponthoz próbál igazodni. De mivel eltolás is van a F skálában, azért elég nehéz fejben átszámolni C fokra. Csak a megszokás segít, fokozatokban belőni, 30 F alatt mínuszos hideg, 50 F hűvös (10 fok körül, ami még inkább hideg, de már a lehellet nem látszik), 70F fölött kellemesen meleg idő (kicsivel 20 °C felett), 85F fölött kánikula (30 °C felett).

Meg, ha már hőmérséklet, akkor az egyetlen tudományosan korrekt mértékegység a Kelvin, ami az abszolút 0-hoz igazodik, és teljesen lineáris. Csak hát azt furcsa lenne használni, hogy ilyen 300 körüli, 3 jegyű számokkal dobálóznánk. De én még a hosszban is preferálnám a fizikai állandókból számolt mértékegységeket, pl. mikrofénymásodperc, ami kb. 300 méter lenne, vagy piko-s párja, ami 0,3 mm. Az idő eleve már a csillagászati naphoz igazodik, de lehetne ezen is javítani, valami atom rezgésszámának időintervallumát figyelembe venni. Egyedül a tömeg számítása lenne trükkösebben meghatározható, de a gravitációs állandó segítségével megoldható lenne, és itt most nem a g-re, hanem a G-re gondolok. Ez lenne a legtisztább mértékegységrendszer, ami mindenféle kulturális elfogultságot kizár, és az univerzumhoz igazodik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

FYI: pont ezt csinalta az SI az utobbi idoben. Marhogy ujradefinialta a metert, masodpercet, kg-t, stb.. (nem volt szomra egyertelmu, h csak viccbol irod-e)

Az amerikaiak is ujradefinialtak a sajat hulye rendszeruket, az SI-t hasznalva.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Hasonlót csinált a SI 2019. Maguk a mértékegységek nem változtak, csak a definíciójuk változott úgy, hogy fizikai állandókkal vannak definiálva, és nem referenciákon. De maguk az értékek nem változtak, azok őrzik a francia örökséget (és az imperialista értékek sem változtak, csak másra lettek visszavezetve). Azzal, amit én írok, az értékek is változnának, ami miatt sok előnnyel nem járna, hogy nehéz megszokást igényelne, és csak néhány olyan számítást könnyítene meg, amit a legtöbb ember nem végez úgy se. Az egészet nem viccből hoztam fel, hanem a kultúrafüggetlenség okán.

Egyébként a Fahrenheit meg a mérföld, stb. akkor nagyon nehéz, ha hétköznapi életben elő nem forduló méretekben kell használni. Egy 80 F-ről azonnal levágom, hogy az kb. hány C fok, de mikor ilyen ismeretterjesztő anyagok példálóznak, hogy mi hány ezer F a Napban, akkor annál a nagy értéknél nem lehet kb.-re se belőni mennyi lehet (csak hogy sokezer, átváltva C-re vagy K-re megint sokezer), épp ez a nagy mérföldértékeknél (pl. 274 ezer), levágni a km-t. Amit még nem szeretek az angolszász mértékegységekben, hogy sokszor altípusaik is vannak, mérföldben tengeri és szárazföldi, meg a gallonnál számít, hogy US vagy UK, esetleg folyadékuncia vagy sima. Azért ez már elég körülményes így a 21. században, legyen egyféle mértékegység, de az jelentsen mindenhol, mindenféle anyagra ugyanannyit. De az amerikaiak sok mindenben konzervatívak, pl. a görcsös am/pm-ezésben is. Maguk az amerikaiak között is vannak páran, akik ma már elavultnak tartják az imperialista mértékegységrendszert. Nem tetszik az se, hogy bizonyos kontextusban az egész bolygó használja még pl. az inchet, műszaki, informatikai életben még mindig egy csomó minden ebben van, pl. meghajtók és kijelzők, mobil eszközök méretei.

Ami még nagyon zavaró, az az angolszász short scale, amit ma már nem csak az US, hanem minden angolszász ország használ és emiatt nekik a 1 billió az, a világ összes többi részén 1 milliárd, nekik az 1 trillió az mindenütt másutt 1 billió.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ennél sokkal zavaróbb az amerikai inkonzisztens dátum szabvány: a civil életben a mm/dd/yyyy forma a szabvány, de katonai dokumentumokban dd/mm/yyyy, kivéve, ha a katonai dokumentum civileknek szól. A napokban iszonyú nagyot szívtunk ezzel egy projektben, tisztelettel gratulálok ehhez a gyakorlathoz minden tengerentúlinak.

Csaba

Ja, ez szerintem is marha idegesítő. Én ezt úgy kerülöm el, hogy angolul kiírom betűkkel a hónapot és 4 jegyűsítem az évet, azaz semmi xx/yy/zz, ami félreértésre adhatna okot. Egyébként meg ezért jó a yyyy-mm-dd ISO formátum, mert egyértelmű csak számok alapján is, hogy a nagyobb időegységtől halad a kisebb felé. Nem csak azért logikusabb, mert magyarként ehhez a sorrendhez szoktam hozzá. A dd-mm-yyyy sem lenne logikátlan, de ott az elejéről pont emiatt a kavarás miatt nem derül ki, hogy milyen sorrendet képzeltek. Ha a 4 jegyű év van elől, akkor utána a másik kettő nem lehet kavarva, mert yyyy-dd-mm vagy yy/dd/mm formátumot egyik ország se használ.

De nem csak amerikaiak kavarnak, angolok is, náluk pl. a half six (vagy half akárhány óra) az nem 5:30, mint a világon mindenhol, Amerikában is, hanem a briteknél a half past six rövidítése, ez se kis kavart okoz, hogy ott vagy egy órával előbb a megbeszélthez képest. Különösen akkor zavaró, ha bevándorló használja, hogy akkor most a globális vagy brit értelemben gondolja-e, mert nem mindig egyértelmű. Ezt meg én úgy kerülöm el, hogy inkább mondom 24 órás „digitális” formában, hogy 17:30, és nincs félreértés a fél-ről, sem arról, hogy most akkor a.m. vagy p.m. gondolom-e. Jó, kicsit gyépés megoldás, de legalább megbízható. Plusz ha 17:41-ről van szó, akkor nem kell azzal a körülményes háromnegyed lesz 4 perc múlva mínusz gyökkettőtől pí-g határozott integrál szinusz hiperbolikusz iksz déiksz metodikával operálni, mert egyrészt hülyeség, az időt kérdezték, nem szöveges matekfeladatot akarnak, meg ma már a legtöbb óra 24 órás digitális, nem analóg mutató jár kétszer körbe (hacsak nem valami órarégiségről van szó, vagy ékszerként, kiegészítőként használt óráról), hogy negyedezni, meg akármizni kelljen. Még szótagszámra is rövidebb. Az is igaz, hogy mindenkinek más a logikus, pl. sose bírtam megszokni az RPN-es számológépeket, míg van, aki odavan értük.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

zt meg én úgy kerülöm el, hogy inkább mondom 24 órás „digitális” formában, hogy 17:30, és nincs félreértés a fél-ről, sem arról, hogy most akkor a.m. vagy p.m. gondolom-e.

 

Aki meg delelott keres.... az megtanulja, hogy delutan keressen:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Viszont a méréstechnikát sosem tanult laikust lehet vele hülyíteni, milyen pontos filléres kacatot vásárolt, mert ott vannak a századgrammok is az LCD-n!!44!! Ja, ha valami lcd-n mutatja a (maskülönben szarul/pontatlanul) mért értéket, az azonnal milliószor pontosabb, mint egy kalibrált analóg kijelzős műszer!

Igen, van, de az a poén, hogy nem tudod milyen felbontás, és annak a fokai hová esnek. De ha már volt rajta egy ilyen funkció, akkor használtam. Azért mégis csak jobb, mintha nem lenne rajta.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A legtobb dobozos tejen 1000ml van irva.

Mindig filozok rajta, hogy miert. Ha pontosak akarnak lenni, akkor irjak ki, hogy 1000ml +4ml -16ml.

Ha meg nem a pontossag vegett van, akkor miert nem lehet rairni, hogy 1liter?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Fűszereket, hozzávalókat. Nem volt finomabb a grammnál, de lehetett két kijelzett grammérték közé is fokozatokat betoldani így. Nyilván olyan pontos nem lett, mint egy patikamérleg.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"Egyébként nekem az amcsi/imperialista mértékegységekkel nincs gondom"

Ha nem találkozok velük sose, akkor nekem sincs velük gondom. Vagy ha már 20 éve kinn élnék, akkor sem lenne gondolom. De ha valaki kimegy két hétre, akkor nem hiszem, hogy van olyan ember, akinek ne okozna gondot a négyzetláb, mérföld/gallon vagy a Fahrenheit.  De igazából azt se hiszem, hogy nekik jó mérföldről lábra, stb váltani.

Nagy dolog, nekem volt olyan Samsung mikróm, aminek az órája 20:00-t nem mutatott. 19:58 után 19:59-et mutatta két percig, és egyből 20:01-re ugrott.

Mondjuk az oraval pont az AAPL is kuzdott mar parszor. Meg a naptarral is (1970-re visszaallitott szifon), meg persze az ebresztoorat rendszeresen benezte (foleg idozonavaltasok meg teli/nyari ido kornyeken).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nos, tök jó, hogy tele vagyunk hömérökkel, de igazából sok értelme nincs. Szépen lehet élni nélkülük is, ahogy évezredeken keresztül is tettük.

Erről eszembe jutott egy vicc:

- Apa. tudod mi az iskolában számítógépet, tabletet és okostelefont használunk. Ti mit használtatok az iskolában?

- Az eszünket, fiam.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Ejh, régi szép idők...

Mikor még a lázat kézrátétellel mértük, sőt, egyből gyógyítottunk is vele.

A sütő meg akkor volt meleg, amikor azt mondtuk. Vagy ha nagyon egzaktak akartunk lenni, akkor a platnira köptünk, aztán ha a széle olyan fodrosan sercegett, na akkor mehetett be a csirke.

Valószínűleg nem a 69-es szám cenzúrázása az oka, de már a feltételezés is nagyon jól mutatja azt, hogy mennyire el lehet téríteni hétköznapi dolgokat és fogalmakat rákényszerített képzettársítással. Mindenkinek "az" jut eszébe róla.

 

Éppen ezért ellenzem és nem vagyok hajlandó a meleg, homokos, más stb. szavaink újfajta modern értelmét használni.