Te hogy állsz a nyárral?

Címkék

A nem is tudom hanyadik hőhullám közepén kíváncsi volnék ki hogy áll a mostani nyarakhoz, napsütéshez, napozáshoz.

Imádom a nyarat, alig várom hogy mehessek tengerparti országba, egész nyáron standolás amikor csak lehet, kint fekszek a tűző napon, élvezem az égető napot.
11% (85 szavazat)
Szeretem a nyarat, a sötét tél után már nagyon várom, napozok is, de azért lassan már nekem is kezd sok lenni ez az erős napsugárzás.
16% (129 szavazat)
Végülis jobban elviselem a nyarat, mint a telet, de annyira már nem vágyom kimenni a napra dél és 15 óra között.
22% (174 szavazat)
Imádom a nyarat, amikor pl. a tengerparton nyaralok. Olyankor elviselem a hőséget is. Egyébként rühellem, a szúnyogokkal, hőséggel stb. együtt.
9% (73 szavazat)
Nem szeretem a nyarat, ezt a meleget ami az utóbbi 10-15 évben van már nehezen viselem, napozni (ha egyáltalán van tavasz 1 hétnél tovább) max. csak tavasszal bírok.
18% (140 szavazat)
A nyarat igazából utálom, áprilistól szeptemberig csak szenvedek, csak akkor mozdulok ki a lakásból ha nagyon muszáj, vagy már lement a nap.
10% (81 szavazat)
Gyűlölöm a nyarat, főleg ezt a meleget, majd' elpusztulok, világos bőröm van, 6 perc (de tényleg!) alatt leégek ha júliusban kilépek a házból, áprilistól szeptemberig a lesötétített lakásban pácolódok.
9% (70 szavazat)
Egyéb, leírom
4% (31 szavazat)
Összes szavazat: 783

Hozzászólások

"Imádom a nyarat, amikor pl. a tengerparton nyaralok. Olyankor elviselem a hőséget is. Egyébként rühellem, a szúnyogokkal, hőséggel stb. együtt." hozzáadva.

trey @ gépház

Egyéb: épp tengerpartról olvasom ezt, várva hogy kihozzák a vacsorámat :)

Van benne jó, van benne rossz - csak úgy mint a összes többiben.

Közöny. :)

Ami most van, egy kicsit tulzas, a hideget jobban szeretem ennel. De amugy nincs bajom a nyarral sem.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Látod én meg pont fordítva vagyok. Az októbertől májusig tartó időszakot szkippelném.
A téli időszámítást meg különösen rühellem. Hogy már délután sötét is van.

Egyébként a hőség ellen is lehet tenni: árnyékba mész, kevesebbet mozogsz, jobb kondiban tartod magad, eleget iszol és elég sót viszel be.
Klíma pedig lassan már mindenhol van.

> áprilistól szeptemberig a lesötétített lakásban pácolódok

Nem pácolódunk, van klíma. De ~igen. És jó így.

echo crash > /dev/kmem

"Egyéb, leírom"
Nem utalom, nem imadom. Miert nincs semleges pont ??
 

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Kulcsszó az alkalmazkodás!  -  (De azért valljuk be, köreinkben ez könnyebb, mert a gépek miatt úgy sem nagyon mehetünk ki és ha hideg van kint, bent fűthetünk, ha meg nagyon meleg, akkor klíma be és megint ok. - Elnézést és tisztelet azoknak a kommentelő kollégáknak, akik 8 óra aszfaltozással töltik a munkaidejüket, mert az tényleg kemény lehet mostanában...)

Nalunk eppen 16 fok van varom a nyarat :D

Én imádoma nyarat, akkor is, amikor itt vagyok a városban, és 40 fok van. Sokkal jobban viselem, mint télen a fagyokat. 

Nagy Péter

Jobban bírom a -40-et mint a +40-et.
Általában ilyenkorra igyekszem valami skandináv nyaralást szervezni magamnak, aztán röhögve küldeni haza a havas képeket :)

Szerkesztve: 2021. 07. 08., cs – 20:40

Szeretem mindig azt, ami van. Nagyon örülök az évszakok változásának, mindegyiket más miatt szeretem. 

A mostani 38°C már sok a jóból, pláne hogy itt kell legyek a városban, de az bejön, hogy rövid nadrágban lehet kint járni - az meg nem, hogy munka közben meg hosszú nadrágot várnak el. Olyan felesleges önszopatás. De szerencsére most otthonról tolom 🙂

Pontosan. "Nyáron nyaralok, télen telelek, a trotechnikus, az mindig Elek..."

Most majd mindennap úszunk a közeli tóban (mondom is a feleségnek, tiszta olyan, mintha a Balcsinál laknánk), télen meg sífutunk az utca végi erdőben. Tavasszal, ősszel bringa, mindig van valami jó kis fun, amit lehet élvezni.

Csaba

Jobban szeretem a nyarat mint bármely más évszakot. Nem zavar a meleg, jobb mintha hideg lenne és fűteni meg vastagon öltözni kellene. A gond az, hogy itt ahol jelenleg élek, kb 2 hét a nyár. Ez úgy néz ki, hogy június, július, augusztus hónapokban valamikor van két hét meleg, mikor 30 vagy fölé megy a hőmérséklet, a nyár többi része esős nyálkás, szeles idő 20-25 fok közötti nappali átlaggal. Az idei nyár június első heteiben már lejárt. Jelen pillalatban borús. esős időjárás van már bő két hete és jövő hétre sem fog változni.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Ugyanez Anglia is, nyugodj meg. Egész évben, hűvös, őszi idő. Nyáron csak augusztus végén van 2 hét kánikula, egyébként egész évben 10-15 fok, állandóan borult, nem sokat esik, de állandóan felhős, sötét, napot nem nagyon látni lényegében egész évben. Most is, július közepei napon, nyár derekán 16 fokos csúcs, felhős, nuku nap. Nyaralni ide nem érdemes jönni, az tuti.

Utálom az összes évszakot, az összes éghajlaton, de még a nyarat a legkevésbé, csak nagy kánikula ne legyen, meg sok szúnyog (az itt nincs). Meg a szavazási pont szerint nem megyek ki erős napra, érzékeny, fehér bőröm van, fénysebességgel égek le, nem barnulok, de ez a veszély megint nem fenyeget errefelé.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egyéb: Imádom, de inkább a kevés öltözködés, hosszú nappalok, több kirándulás miatt. A strandolás hidegen hagy, de úszni-fürödni szeretek.

Szerkesztve: 2021. 07. 08., cs – 21:56

Imádom a nyarat! Az a baj, hogy nekem 25 fok alatt már tél van, megfagyok.
30-35 fok körül az ideális. 40-et is bírom, de tartósan már megvisel, viszont inkább ez mint a 0 közeli fokok.

Egy baj van a nyárral: túl rövid :(
Ha legalább 6 hónapig lenne 25 fok felett a hőmérséklet, 4 hónapig 10 felett, és csak 2 hónapig 10 alatt, az lenne nekem az ideális.

Bár az sem bánnám ha nem lenne tél egyáltalán! Utálom: akárhogy öltözök, lefagynak az újaim, 20 réteg takaró is alig melegít fel. Bár gondolom az a gond, hogy nem termel a testem elég hőt, mert bármilyen bundakecetűt is húzok, abban is fagyosak az újaim. Vettem ilyen pattintásra melegedő zsebmelegítőt :D Az segít túlélni a teleket ha valahova menni kell. 
Ágyban meg meleg vizes lábmelegítőm van, az is nagyon jó a téli estéken. Bár azzal egyszer megszívtam. Nagyon forró vizet tettem bele, ami ugyan kellemes volt, mert nem éreztem hogy égetne, de reggelre aztán mégis leégett a fél lábfejemről a bőr. Ez kb 2 éve volt, de azóta is látszik, hogy ott valami csúnyaság történt :S

Ez attól is függ, hogy hol élsz, milyen a páratartalom, a szilárd tárgyak hőmérséklete, nem csak a levegőé és mihez szoktál hozzá. Én 20-21-től váltok pólóra, 22-23-tól rövidgatyára, 25 fokban meg már félmeztelen vagyok.

A téli 23 fok a szobában "hidegebb", mint a nyári 23 fok, télen a 23 az hosszúnadrág, zokni, póló. 

A téli 23 fok a szobában "hidegebb", mint a nyári 23 fok
 

Sose tapasztaltam ilyet, télen is ugyanúgy 20-20 fokba ülök rövidnadrágba pólóba a szobába. Ezt se értettem soha, hogy fűtés ellenére is vannak akik pulóverbe is fáznak még egy 25 fokos szobában is.

Érdekességképp: Észak-Brazíliában, amikor az esős évszakban lehűl az idő és csak 24 fok van, az emberek kabátban mennek ki.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

30 fölött kezdődik az igazi jóság.
Amikor már
. este is meleg van
. a hegyen is meleg van
. kerékpárral a downhill menetszél nem bánt egy komolyabb csúcsról lefele sem
. minden gyorsan szárad
. leizzadva vagy vizesen se fázol meg
. ha jön egy zivatar, utána órákon belül felszárad minden, és a móka megy tovább
. és még sorolhatnám

Nem is értem ezt a hisztit, amit egyesek levágnak. Tulajdonképpen mi is a baj?
Dőlj hátra és chill.

Akinek nincs légkondija és konstans 30 fok van a lakásban, annak azért nem olyan egyszerű. Én pl. tavaly vettem egy lakást, (még) nincs légkondim, és az éjszakai alvás minősége gyatra ezekben a meleg időszakokban. De dolgozni sem igazán lehet igy. Én legalábbis nem tudok koncentrálni 30 fokban. Szerencsére van iroda, ahol lehet hűsölni :)

De ha a lakást meg a melót nem nézzük, jó az a 30 fok.

Az összes külső felületet egyszerre égeti a nap reggeltől estig? Forog az a ház, vagy hogy?

Az éjféli 30 fok se itt volt szerintem, de ha volt is, az legfeljebb 1 nap.

Öreg 70-es években épült házunkban az előző hullám csúcsán 24,5 fok volt bent (hőszigetelés előtti időkből vannak még emlékeim durvább hőmérsékletekre).

Emlékszem gyerekkoromban a nagyszüleim vályogházában mindig kellemes hűvös volt nyáron. Az a ház 1936-ban épült.
A hosszan tartó kánikulában emlékszem kinyitottuk a pinceajtót, hogy a pince is kicsit ,,húzzon".
Jól ki volt találva és jó anyagokból volt. Pici nyílászárók voltak, azok előtt is lugas, így nyáron nem volt nagy a besugárzás.
Nem tudom manapság miért mellőzik az emberek ezeket az építőanyagokat.

Ház vs 4-10 emeletes panel. Érezzük hogy más a dinamika. A szüleim kétszintes házában is csodajó idő van a földszinten. De ez sajnos nem segit a felső emeleti panel/csúszózsalus lakásokon. Nyugodtah szigetelheted, csak a légkondi segit rajta érdemben.

Hőszigetelés nem segít azon, ha 40 fok van kint.

Azért egy kicsit igen. A nappaliban reggel 24 fok sem volt. Ha napközben sikerül a házat úgy "lezárnod", hogy nem jön be direkt napfény, kinti meleg levegő, bent sem fogsz neki pizzát sütni ebédre, akkor meg tudod úszni, hogy hirtelen és nagyon felmelegedjen. Ha hajnalban ki tudod szellőztetni - és elég hűvös van odakint - akkor elodázhatod a felmelegedését 30 fokra.

Amikor nem volt szigetelésünk, voltak hetek, amikor 28-30 fok volt a házban. Az ablakok sem voltak kicserélve, így sötétíteni sem tudtunk. (Tetőablakra fényvisszaverő fóliát raktunk fel nyárra.) Azért a vaskos szigetelés, ablakcsere, redőnyök, szúnyogháló elég sokat segített.

A fal elég világos színű, a tetőn a cserép sajnos adott (és sajnos sötét színű). A közelmúltban kérdezte feleségem, hogy majd ha bővítjük a napelemet, mennyit rakassunk fel. Mondtam neki, hogy annyit, amennyi lefedi az egész tetőt. Süsse a nap azt, ne a betoncserepet.

Szóval régen kb 3-4 nap alatt kegyetlen meleg lett a ház, most el tudom odázni 2-3 hétig is akár, hogy felmenjen 30-ig.

Hőszigetelt, panel programos, 4 emeletes házről beszélünk. Legfelső emelet. A hőszigetelés jól megy az első két szinten. De amint felsétálsz a harmadikra vagy a negyedikre, akkor érzed ahogy egyre melegebb van. Sajnos a meleg felfelé igyekszik.

Nálunk is meleg van éjszaka. A födém szigetelése még nincsen meg.
Nyitott ablaknál, kevés ruhában alszunk. Én pl. ilyenkor meztelenül.
Mi ezt nem éljük meg olyan tragikusan.

Ha meg kell légkondi, akkor kell légkondi. Szüleimnél is lett szépen apránként mind a két szinten. Nem nagy klímások, de sokat számít, ha egy-egy negyedórára bekapcsolja az ember.
Mi megvárjuk a jövő nyarat, milyen lesz födémszigeteléssel. Bár az az érzésem, előbb-utóbb nálunk is lesz egy. Just to be sure.

Jelenleg ha nagyon meleg van, kimegyek a laptoppal a teraszra dolgozni a fa alá. Nekem most ez az iroda.

utalom! nyar = meleg + allergia.

ja es mindenki random idopontokban nyaral, nem lehet semmit elintezni.

Ilyet én is ismerek - majdnem linkeltem a honlapját, de nem volna tisztességes IRL kiadni valakit -, de ez kevesek kiváltsága. A munkáltatónak olyan munkavállaló kell, aki elvégzi a munkát. Jó, nem kell fizetnie fizetés nélküli szabira, de a munka sem lesz elvégezve. Ez nálunk nem elképzelhető, tekintve, hogy néhányan dolgozunk egy 4000000 USD értékű fejlesztési projecten, amelynek nem kis részét pályázat fedezi, az meg határidős. Szóval az nem úgy van, hogy benyögöm a főnökömnek, hogy megyek két hónapra Nepálba.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezért nem is csinálom. Pedig a családban lett volna lehetőség beszállni, átvenni.
Jó pénzt meg lehet keresni, de ebből köszönöm szépen, nem kérek.
Számomra a szabadidő nagyobb érték.

Valójában azokat az embereket sem értem, akik mondjuk egy üzemvezetői székbe beleülnek. Nyomorúság.

Ezt értem, sőt, megértem, mert alkalmazott vagyok. 30 nap szabadságom van, de év elején, különösképp covidos év elején spórolok. Nem adnak ki kötelezően szabadságot, ebből a szempontból jó helyen dolgozom. Sokszor nyáron egyben csak 5-7 napot veszek ki, viszont szeretek egy-két napokat kivenni, hosszú hétvégét csinálni, s ilyenkor országon belül utazni. Rá kellett jöjjek, hogy ennek a 93000 km^2-nek nagyon sok olyan szeglete van, ahol még nem jártam.

Ez egybeesik azzal, amit én a szabadságról gondolok, s lojális vagyok a cég felé, mert a főnököm az egyhuzamban kivenni kívánt napokkal exponenciálisan keményedik fel. Szóval a többször kevés nap nekem is jó, s a főnököm sem prüszköl tőle.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Brit tudósok szerint 2 egybefüggő hét szabadság az, amikor a szervezet elkezd ténylegesen elszakadni a munkától. Ennél kevesebb (pl. 1 hét) még nem indítja el azokat a folyamatokat. Az ilyen 1-2 napok meg főleg szart sem érnek, főleg stresszes baszogatos utált munkahelyeken. Sajna nem mindenki dolgozik álmai munkahelyén álom beosztásban.

Igen, tudom, erről én is olvastam. Nekem a stressz elsősorban határidő miatt van, vagy ezzel összefüggésben lévő nyomásgyakorlásban, de ez sem mindig. Meg esetleg olyasmi, hogy rossz specifikációt kapok, ami miatt kétszer kellett dolgoznom, de ilyen csak egyszer történt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem kicsit akadtam ki, nagyon demoralizáló, amikor elkészülsz valamivel, örülsz neki, majd megtudod, hogy hulladék az egész, mert a kollégák rossz speckót adtak. Mentségükre legyen mondva, nyilván nem kiszúrásból, csak siessünk, legyen hamar, aztán a részletek kidolgozása kapcsán még náluk is változtak dolgok.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

25 évig voltam durván nyári pollen allergiás
napi 100 zsebkendő, feldagadt fej, pirosra puffadtra dörzsölt szemel, borzalmas közérzet

kb 5 éve rájöttem hogy ha nyáron nem eszek lisztet akkor teljesen tünetmentes vagyok, semmi bajom

ha eszek egy zsemlét jön a halál és eltart 2-3 napig amíg ki nem ürül a szervezetemből, aztán megint semmi bajom

mások is jeleztek hasonlót hogy ez működik

volt hogy ettem nyáron házi palancsitát és nem volt bajom, és akkor megfordult bennem hogy talán nem a liszt hanem vmi pékség adalékanyag, de nem kísérleteztem ki

illetve 3 éve volt volt hogy gyógynövényeket szedtem és elmúlt az allergia, úgy hogy közben zsemle is volt, de nem tudom melyik gyógynövény volt és már nem tudom 100%-ban reprodukálni

a cholagol, mentachol biztos hogy csökkenti az allergiát, a svéd keserű rapchachol is esélyes hogy segít

ha elkezdesz keresgélni nagyon sok infót találsz a légzéssel és a léguti problémákkal (és sok minden mással) kapcsolatban. én ezt a könyvet (edzőm ajánlotta, sok egészségügyi diplomával és edzői certekkel, nagy koponya) nagyon tudom javasolni bárkinek aki a száján lélegzik, allergiás, asztmás, bármi. sőt, minden modern felgyorsult életet élő ember számára, bármilyen viccesen hangzik a légzést el lehet rontani és el tudunk felejteni helyesen lélegezni. ezért is van annyi allergiás ember. 

én is allergiás vagyok már 15 éve. az utóbbi 1-2 évben jelentősen javult. légzés gyakorlatokkal meg kajára odafigyeléssel. ez a könyv nagyon szépen szárazon leírja az egész légzésed működését, totálisan érthetően logikusan felvezeti mi miért alakul ki. ahhoz képest amennyibe kerül sok és hasznos tudást ad. éveken át néha elviselhetetlenül horkoltam éjszaka, fél éve már ez sincs. 

köze lehet hozzá, amikor elkezdtem én is sportolni edzeni az is segített látványosan. nem csak egyetlen dologra van visszavezetve egyébként. ahogy írtam légzés, kajálás, alvás minőség. érdemes elolvasni a könyvet akkor is ha sportolsz, ugyanis sokkal jobban tudsz fejlődni ha helyesen légzel.

ezzel a gyakorlattal tudod tesztelni milyen állapotban van jelenleg a légzésed.

Figyeld mikor jelenik meg a légzési inger első jele

ez itt egy fontos rész, nem addig kell visszatartani a levegővételt ameddig bírod, hanem az első ingernél. az egészséges embernek, akinek jó a légzése 50 (és akár felette) másodpercet tudnia kell. 10-20 alatt elég szar a helyzet, 30-40 átlagos.

Magam is rendkívül allergiás voltam fiatal koromban. Nyáron és ősszel olyan durván rám jött, hogy néha ha lett volna pisztolyom, fejbe lövöm magam. Nem csak a folyamatos orrfújás, hanem az éktelen szemviszketés sem akart semmitől elmúlni.
Ősszel gyakran be is fulladtam. Csak hörgtágító injekcióval mehettem bárhova az otthonomtól messzebb. Hogy be lehessen adni ha kell, és meg ne dögöljek.

Ami nagyon sokat segített: a kardio sportok. Országúti kerékpár és futás. Durván tolva a hegyen.

Azt is osztom, amit írsz: nagyon függ attól, mit eszel.
Úgy írnám le, hogy a szervezetnek van egy kreditje az allergénekkel szemben. Külön-külön se a pollen nem bánt, se amit megeszek. De van, hogy együtt már sok és akkor berobban.
Illetve ha pl. megfázom, akkor az allergiám is egyből kijön.

Valamint már sokkal jobb allergia elleni gyógyszerek vannak, mint régen.

Az évek alatt annyit javult az állapotom, hogy soha nem fulladok már be, és nem kell rendszeresen gyógyszert szednem. Amikor érzem, hogy jön elő, betolok egyszerre 2...3x-os adag gyógyszert egyszeri vagy kétszeri alkalommal, és utána megint jó hetekig.

Valamint már sokkal jobb allergia elleni gyógyszerek vannak, mint régen.

+1, Lendin pl az egyik legjobb amit próbáltam. (csak vényre kapható) elég sokat kipróbáltam, a legtöbbnek volt rossz mellékhatása. a legrosszabbak azok amiktől egész nap álmos vagy, de volt olyan is ami homályos látást eredményezett nálam. 

Így van, a Lendin is pl. nagyon jó. De van itthon Lordestin, meg sok más generikus készítmény, amikhez innen-onnan épp hozzájutottam. Valamelyik jobban használ, valamelyik kevésbé.
A régebbi, álmosságot okozók is csak eleinte okoznak álmosságot, aztán ez nagyban mérséklődik, ha rendszeresen szeded.
Lefekvés előttre javasolják amúgy is a bevételüket.

A valamit érő allergiagyógyszerek egyébként mindig is vénykötelesek voltak. Húsz évvel ezelőtt is. Ez csak egy kör a háziorvosodnál.

Sokfélét szedtem már, de az álmosságon kívül szerencsére nálam soha nem jelentkezett más mellékhatás. És az is ki szokott kopni idővel.
Ha ilyet tapasztalsz, szerencsére bőven van már választék.

Nemsokára télen lesz nyár, azt szeretni fogom. A frászt! Kérem vissza az évszakokat!

"Egyéb, leírom"

Teljesen mindegy, hogy nyár vagy tél, mindkettő tele van jó dolgokkal.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A harmatpont ne legyen 15 fok felett, mert akkor mar valoban nyugos vagyok. Merthogy az szamit igazan :) Most hogy alulrol suroltuk az elmult napokban a 20-at, ez mar igy elegge vacak volt :/ 

Milyen hőhullám?
Végre nyár van.
Végre nincs hűvös este sem, ülhetek az udvaron vagy a tóparton a fák alatt este tízig, elmehetek sportolni túrázni meleg ruha cipelése nélkül.
Egy csomó energiát kapunk ingyen a Naptól, minden könnyen megszárad, stb.
A nyár sokkal inkább forgiving évszak, mint bármely másik.

Persze mindig vannak, akiknek semmi se jó.

Hát, amikor kilépsz az épületből (legyen az munkahely, vagy az otthon) és pofán basz a 38 fok, az igazán szédítő. Hajnalban felkelek a házat átszellőztetni, napfelkelte után nem sokkal már zárunk és sötétítünk mindent. (Klíma még direkt nincs.) Napközben bent kb 2-3 fokot melegszik így a ház. A ma reggeli 25 fok már pont ezért necces (tegnap még 22 volt). Ha hajnalban nem hűl le a levegő, akkor a természetes klimatizálásnak lőttek.

Este 8 után locsolok, addig max 5 percre megyek ki és csak ha nagyon muszáj. Régen tökös kunsági gyerek voltam, bírtam a napsütést, mint a fene, de ami most van ez már egy kicsit túlzás. Nem is a meleg a baj, hanem a direkt napsütés, ha a bőrömet éri az fizikai fájdalommal jár. Mintha egy bazi nagy tükör lenne a fejünk felett és visszaverné a sugarakat, olyan érzésem van.

Tegnap annyira égette a biciklin hazafele jövet a nadrág a lábamat, hogy megálltam és lelocsoltam vízzel. Kicsit kényelmetlen volt, de legalább nem őrültem meg tőle.

Ez ami most van, 29 fok ez tűrhető.

(Ja, a fa melléképületünkben pakolászni akartam a héten, de a kinti 36-ot a benti megfejelte egy tízessel. Brutális, amikor kint állsz a hőségben és kinyitva az ajtót érzed, hogy megcsap a kiáradó meleg.)

"Nem is a meleg a baj, hanem a direkt napsütés, ha a bőrömet éri az fizikai fájdalommal jár. Mintha egy bazi nagy tükör lenne a fejünk felett és visszaverné a sugarakat, olyan érzésem van."

Szószerint ez indította el a szavazás gondolatát. Lehet h. "nyár" helyett a napsugárzás erejével kapcsolatban kellett volna kiírnom a szavazást.

Sok minden változott az elmúlt pár évtizedben, én is öregebb lettem, "kövérebb" is, de régen a direkt napsütés nem fájt ennyire. Gyerekként nyáron el tudtam úgy viselni egy napsütéses napot, hogy kint voltam a szabadban. Tegnap gyalog tettem egy kört a városban, mindössze negyed óra volt az út, de nem az alapján terveztem útvonalat, merre rövidebb, hanem, hogy melyik utcában van árnyék. A napos szakaszokat inkább végigkocogtam, csak minél rövidebb ideig tartson.

Meggyőződésem, hogy a légkör a talajról visszaverődő napfény egy részét újra visszaküldi, ezért érezzük durvábbnak és nem a nap kapcsolt magasabb fokozatba.

Ha nem leszek lusta, utána nézek, nyilvánosan vannak-e visszamenőleges adatok pl UV sugárzásról.

Meggyőződésem, hogy a légkör a talajról visszaverődő napfény egy részét újra visszaküldi

Nos, ez az üvegházhatás, amiről a klímások (nem a kisiparos ;-) ) beszélnek. Amúgy nejkem is meggyőződésem, hogy itt érhető tetten igazán. 

Nyilván az adatokban is, de az a hétköznapi jómunkásembörnek eléggé absztrakt.... 

Ültesd be fával az udvart, legyen ami árnyékot ad és a levegő is tud járni alatta.
A ház besugárzását is csökkentik a lombos fák. Mi ezt csináltuk. Klímát még mi sem kapcsoltuk be idén.

Kerékpáron meg hűt a menetszél. Futni a tűző napon sokkal durvább.
A ház körüli munkákat meg időzítsd késő délutánra - kora estére. Lehet a természettel harmóniában élni.
Hol vagyunk mi még közép-afrikától?

Meleg van, persze, de nem élem meg ezt ekkora tragédiaként. Amikor pofán basz a hideg, az sokkal rosszabb.
Gondolkodunk is, hogy ha úgy alakul az életünk, Lisszabonba költözünk idősebb korunkra. Ott már tavasztól nem kell tartani a hűvös estéktől.

A szomszédom portája teli van fával, ami nekünk árnyékol. Ha most ültetnék fát, akkor 15-20 év, mire akkorára nő, hogy érdemi haszna van.

Kerékpáron nagyon durva menetszelet kapok, mintha hajszárítóval fújnának a pofámba. Árnyék meg csak a járdán van. De nem ez a legdurvább, hanem, hogy kurva hársfák vannak egy hosszú szakaszon végig. A termésük durrog a gumi alatt, úszik benne az egész utca, ha egy kis szél is van, teli megy szemem-szám vele. És nem tudom kikerülni, mert mindenfele hársfák vannak. Annyira utálom.

Gondolkodtam rajta, hogy ilyenkor módosítani kellene a napi ritmusomat, hajnalban korán kelni, akkor elintézni a ház körüliket, még dél előtt a házon belülieket, dél után meg alvás. Csak egyik része, hogy nehéz átállni, másik, hogy ezt mások nem tolerálják. Vannak, akik egyszerűen figyelmen kívül hagyják, hogy kint 38-40 fok van, nem érdekli őket, most kell menni, mert csak most ér rá. Apósom is, múlt hétvégén odaállított, hogy betonozzunk. Délelőtt tízkor. Mer' a beton csak a legnagyobb melegben szeret kötni.

Császárfának nem kell ennyi idő.
Nekünk a teraszunkat ilyen árnyékolja.
Csemetéről ültetve 5-6 év alatt egész tekintélyes fád van. Ha sokat öntözöd és trágyázod, úgy nő, mint a gomba.

Érdemes kialakítani egy olyan helyet, ahol picit jár a levegő és ki tudtok ülni ilyenkor. Akár napvitorlával is meg lehet oldani az árnyékolást.
Csak figyelni kell rá, hogy könnyen le tudd venni vihar esetén.
Munka befektetés nélkül nincs kényelmes környezet.

A hársfához nem tudok hozzászólni. A természetet úgy fogadom el, ahogy van. Vannak persze jobban és kevésbé kedvelt növényeim, de még mindig inkább bármilyen fa, mint a kő, a beton és az épített környezet.
A kertünket is úgy szeretem, ha minél természetesebb. Pl. elfér egy-egy kidőlt fa, szépen be lehet ezeket is illeszteni.
Ésszerű rendszerességgel kaszálva van, de nincs telepített, borotvált gyep. Tuti nem fogok háromnaponta füvet nyírni. Akkor kaszálok le, ha már szar benne menni. Illetve a frekventáltabb részeket valamivel gyakrabban kaszálom.

Én jól tolerálom a meleget, délidőben is elmegyek edzés gyanánt futni. Sapkal, naptej, és sok só meg folyadék.
Van, hogy kora délután simán lekaszálok egy területet.
De nem mindig van hozzá kedvem. Van, hogy este fél nyolckor kezdek el kaszálni.
Mindenesetre nehéz fizikai munkát (pl. betonozás) valóban nem célszerű a déli órákra időzíteni. Ennyi belátás lehetne felnőtt emberekben.
Nem lehetetlen, de ha van lehetőség, jobb késő délután vagy kora este.

Figyelj arra, hogy elég folyadékot igyál és elegendő sót vigyél be. Mert a só is nagyon fontos és abból is sokat veszítesz az izzadással.

Erről az jutott eszembe, mint amikor a valamilyen "építős" játékban próbálsz lerakni egy tereptárgyat - jelen esetben egy fát - és akárhogy helyezgeted, nem akar zöld lenni a körvonala. :)

Akárhogy helyezgetem gondolatban, nem fér el. Vagy az utcai gyümölcsfák szívják meg, vagy a rózsák. Szerencsére a szomszédnak már 6+ méteresek a tujái. :D Sokszor irigylem, mert beárnyékolja minden a házát, aztán meg annyira nem, mert viharban minden veri a tetőt.

Őrségi vagy? Ott nőttem fel a közelben. Rengeteget bicikliztem, motoroztam arra és még ma is gyakori kirándulóhelyünk.
Oké nem egy alpokalja, de nem is egy betondzsungel.

Lehet, hogy este is meleg van még (tegnap hazafelé 26-27 fokot mutatott az autó hőmérője), de nem tűz már a nap. És ha szerencséd van, egy kis légmozgás is van.

Kerti munka közben engem nem zavar, ha izzadok. Olyan ez is, mint a sport. Inni kell eleget meg sót pótolni. Esetleg lehet technikai mezt öltözetet felvenni, ami nem tartja magában az izzadságot. Van, hogy futásból megjőve kaszálok le, még ugyanabban a ruhában.

a nyári estéket nagyon szeretem, nagyon jó kellemes a klíma

városban ilyenkor pl nagyon szeretek meccset nézni a Szabadság téren, utána meg sétálni a parlamentnél, csodaszépek a fények, jó az idő

A szavazás apropója (nem meglepően) h. én kifejezetten gyűlölöm a nyarat, júniustól szeptemberig. Gyerekkoromban még csak-csak bírtam, de ami erős napsugárzas van már 20-30 éve, azt én fehérember nem bírom. Horváto.-ban sikerült vennem évekkel ezelőtt  nagy karimájú szalmakalapot, mert nyomorult idehaza sehol nem árulnak ilyet csak a kis szarokat, attól meg a nyakam simán rákvörösre ég 15 perc napon tartózkodás után. Lemértem, annyi elég ezen az égető napon 12 órakor. Na nyáron csak ilyenben tudok bármit is csinálni (pl. a kertben, szedd magad eper stb.), különben napszúrás vagy agyhalál. Ezek után érthető mennyire hiányzik nekem a napozás (semennyire). Lakás meg simán felmelegszik 28-30 fokra is (a héten több ponton levő hőmérő is 27-28 fojot mutatott éjszaka), abban aludjon az ember. Szerencsére van klíma, máskülönben már nem élnék.

Kíváncsi voltam mások hogy birják, mert a strandok azért tele vannak, a tengerpartok szintén (azaz emberek fizetnek érte, nem is keveset h. az égető napon piruljanak vörösre). Ha nincs árnyék, én nem tudok a napon lenni 15 percet sem nyáron, szabályosan olyan érzés mintha kilowattos infralámpával akarnának megölni, írtózatosan szenvedés nekem minden napon töltött másodperc.

Bevallom számomra ijesztő, hogy így is gondolkodnak emberek. Számomra a nyár az év legcsodálatosabb szakasza, a leggondtalanabb, amikor a legkevesebb dologra kell odafigyelni. Nem fázol meg, nem gond, ha megázol a hegyen, nincs semmi következménye. Very forgiving season.

Ugyanígy megrémít, amikor valaki arról beszél, hogy a téli időszámítást szeretné nyáron is.

Úgy érzem én sokmindent képes vagyok megérteni, de ezeket a dolgokat nem. Hogy valaki hogy jut el ide. Hogy különbözhetünk ennyire.
Ha valaki 130 kiló és lófasz kondija nincsen, akkor el tudom képzelni, hogy nem akkora buli a nyár. De amikor fiatal, egészséges emberek mondanak ilyeneket, azt nem tudom hova tenni.

Mi mondjuk igyekszünk a környezetünket úgy alakítani, hogy megfelelő legyen a felmerülő esetekre. Pl. sok fa van az udvarunkon, amik alá ki lehet ülni és a ház besugárzottságát is korlátozzák.

A napra menésnek az a kulcsa szerintem, hogy mindig hűtsd vissza a testedet. Ezt lehet vízzel (patakban, tóban, medencében vagy akár zuhany alatt), vagy simán csak hűvős helyen tartózkodással. Utána megint lesz egy ,,kredited", amit a napon tölthetsz. Illetve úgy érdemes beosztani a tennivalókat, hogy az esti órákban csináld a kerti munkákat.
A kulcsa a dolognak szerintem, hogy feleslegesen nem is kell a napon lenni.

Futni pedig a hegyre, erdőbe megyek ilyenkor, ott egész más a klíma. Illetve hosszabb gyalogtúrák során is az erdős-lombos részeket preferáljuk.

Februártól novemberig járunk túrázni és sportolni a természetbe, egy idő után megtanul az ember alkalmazkodni és harmóniában lenni az adottságokkal. De nyáron azért minden sokkal könnyebb.

Alapjába véve azt szeretem a nyárban, hogy sokáig van világos.

Ez a meleg ( > 27 fok ) számomra már elviselhetetlen. Kb. a 20 fok az ideális nekem. Ettől kb. 5 fok eltérést még simán elviselek. Ez felett már kínszenvedés.
Míg télen azért pólóban elvagyok a 15-16 fokban addig 26 fok felett már erősen klíma kapcsolós.
3x fok felett már alkalmatlan vagyok a munkavégzésre. Ott irány ki az árnyékba ahol jára a levegő vagy klíma be és maradok lakásba.
A probléma csak az, hogy az előbbit nem lehet egész nyáron csinálni.

Bár a pára tartalmat is mutató hőmérő óta tudom azt, hogy kibírom még a 32 fokot is ha a páratartalom <= ~ 45%-al. :)

A kedvenc évszakom már eltűnt, de az lenne a tavasz.

Egy ideje már elgondolkodtam, hogy hidegebb éghajlatra kellene költözni, mondjuk a Norvégokhoz. :)
De bejön még a Kaliforniai óceán parti időjárás is. Tűz a nap és kék az ég de mégse főz meg a levegő.

2 éve vettem fehér obi sagunto rólókat is hihetetlenül beváltak

nem engedi be a meleget, legalább 5 fokkal hűvösebb van emiatt a lakásban, légkondi se kell azóta, előtte kazán volt
átengedi a fényt, fényáradatban úszik a lakás
szembeszomszéd nem lát be semmit
nem fénylik a monitorom, nem hunyorgok a gép előtt, ezerszer jobb gépezni
nem kell felfúrni, felrakom azt kész
2.000-3.000 Ft/róló több méretben kapható
 

a túlzott nyári meleg kihat az emberekre, jellemző tünetek

ingerlékenység, fölbaszott agy, ilyenkor jönnek a kiabálások
türelmetlenség a másik iránt
nem akarunk embereket magunk körül
figyelmetlenség, szétszórtág, gyenge koncentráció, autó vezetésben is többet hibázunk
idétlen vihogások, ilyenkor adjuk ki a felesleges energiát a szív rendszerből
 

érdemes kísérletezni az öltözködéssel

ha valaki nagy nyári melegben sportcipőt húz és farmert és felülre egy pólót, mivel lent melegebben öltözik a test fel fogja nyomni az összes hőt az agyába és ingerült lesz, nem lehet hozzászólni, nem akar embereket látni, vaddisznó lesz

tanultuk is illetve már ezerszer láttam magamon is és másokon is

de ha fordítva öltözködik, szellős cipő, rövidnadrág vagy vékony szellős nadrág, felülre meg póló esetleg pulcsi ha este fázik, a hő felülről lefelé fog áramlani és sokkal nyugodtabb kiegyensúlyozottabb lesz, és emberek között is megmarad
 

+1

Ki vesz nyáron farmert? Max. a klímás irodába megyek be farmerben, klímás autóban. De tartok magamnál a kocsiban váltóruhát, hogy ha esetleg máshova is kell mennem, át tudjam venni valami könnyű rövidre.

Pont így csinálom, ahogy leírtad: alulra már tavasztól rövidgatyát veszek. Ha már a bőröm nem fázik, alulra simán jó a rövid (9-10 fok körültől).
Inkább fölülre öltözöm fel, a mellkasomat védem. Ha nincs már bőrfázós hideg, akkor mellénnyel, hogy a karomon megint csak le tudjam adni a hőt.

Egyébként azt is érdemes megfontolni az öltözék megválasztásakor, hogy mit fogsz kint csinálni. Ha csak állsz majd, mint a lóf*sz, akkor érdemesebb lehet melegebben öltözni. Ha viszont végig dzsalni fogsz, és folyamatosan termeled a hőt, akkor gondolni kell a hőleadásra is.

Szerkesztve: 2021. 07. 09., p – 10:36

a 4-6oson van az hogy felszállok és olyan hideg a klíma hogy 1-2 megálló alatt teljesen leszívja az életenergiámat, aminek a pótlása gyakorlatilag pénzben energiában és időben mérhető, nagyon utálom, nekem megváltás amikor leszállhatok róla

szoktam vinni pulcsit kapucnival, az segít, de még akkor is érzem hogy a túlzottan hideg levegő kicsinálja a tüdőmet, meg a folyamatos öltözködés meg hogy sokan hülyének néznek

Szerkesztve: 2021. 07. 09., p – 11:40

Imádom a nyarat, de marha lennék a napon lenni 11 és 3 között, ha nyaralok (szóval tengerpart vagy Magyarország). Angliában sosincs túl nagy hőség.

A telet utálom, itt is, ott is.

Imadom a nyarat, hogy lehet menni motorozni, akar delben 40 fokban is.
Utalom a szunyogokat es a hazban ejjel baromi nagy hoseget

:D

Imádom a nyarat, nem kell fűteni, fát hasítani, fát venni... jól esik a szabad levegő, ha tehetem, ilyenkor kinti munkát végzek, meg túrázok mindenfelé. ... sőt, néha számítógépestől kiköltözök az udvarra.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Szerkesztve: 2021. 07. 09., p – 13:24

A nyár nagyját hosszú ujjú ingekben töltöm, mert a kezem pillanatok alatt leég és fáj. Az autóban egy napon ha úgy vezetem le a napi adagot, hogy elfelejtem a hosszú inget, estére a kínlódás garantált. A kocsiban tartok napvédő lötyit ezekre az esetekre, de akkor meg minden ilyen ragacsos lesz...

A június-július-augusztus hónapok a pokol főpróbái. A többivel nincs bajom. A kocsit lassan klímásra kéne cserélni... kb 5 éven belül. A lakásba kellene egy split klíma a mobilklíma helyett. Sajnos amikor felújítottunk akkor úgy tünt nem lesz ez olyan rossz és kihagytuk a klímát. A kondenzvizet is el kellene valahova vezetni, kellene egy kis villanyszerelés aztán helyreállítás. Egyéb okokból kifolyólag most ezt a hátam közepére kívánom, de valamikor hőhullámszezonon kívül be kell iktatni, mert ilyenkor lehetetlen klímaszerelőt találni.... a gépek BTU értéke nőtt itthon, egyre nehezebb lépést tartani a klímának vele, majd a splitbe kell egy tartalékot hagyni.

Ilyenkor nyaranta eljátszom a gondolattal, hogy milyen klassz lenne jegesmedvére vadászni valahol...

Emlékszem még amikor az 1200-es Ladával úgy lehetett menni az M7-esen nyáron, hogy a főtést feltoltad maxra (hogy ne forrjon fel a hűtővíz) minden ablak kinyit, nedves törülközők vállra, hátra... ilyen is volt anno :) Most legalább nem kell nyáron nyomatni a fútést azért, hogy ne r*hadjon le a kocsi :)

Nekünk is Trabink volt. Soha semmi baja nem volt. Adriát megjártuk vele.
Az akkori vizes autóknál nem volt ritka magas terhelésnél ez, amit a kolléga leírt.
Akkor ez volt. Szép volt, jó volt, de szar volt. Csak az emlékek szépültek meg.

Egyébként klíma nélkül ma már nem szabad autót venni. Egészen más. Nem szakítja le a fejedet a huzat, nem zsongasz be a menetzajtól.
Ha csak rövid utaktra mész azt mondom oké, de fél óránál több ebből már önsanyargatás. Meg aggódhatsz mindig, hogy tudsz-e árnyékban parkolni, vagy felhevült autóba kell-e majd beszállnod.

Imádom a nyarat, alig várom hogy mehessek tengerparti országba, egész nyáron standolás amikor csak lehet, kint fekszek a tűző napon, élvezem az égető napot.

Szeretem a nyarat, a sötét tél után már nagyon várom, napozok is, de azért lassan már nekem is kezd sok lenni ez az erős napsugárzás.

Egyéb: Szeretem a nyarat, egész nyáron standolás amikor csak lehet, napozok is.

Szeretem a nyarat. Ugyanúgy, ahogy a telet is és a tavaszt is. Egyedül az ősz az, amit nem szeretek túlságosan. A száraz évszakot is szeretem, az esős évszakot meg nem.

Nyáron szeretek strandra menni, ha olyan országban éltem, akkor akár naponta is elmentem a tengerpartra. Napra is kifekszem időnként, de leginkább csak megszáradni. Konkrétan napozni nem szeretek kifeküdni, időpocsékolásnak érzem és túl melegnek is. De azért előfordul, hogy mondjuk hason fekve olvasok valamit és közben a nap süti a hátam. Strandon leginkább a napernyő alatt fekszem, ha van. A lebarnulás sosem volt cél, és csak emiatt nem fekszem ki a napra. Amúgy is lesz elég színem ahogy megkap a nap úszás, evezés vagy akár csak sétálás közben.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Engem annyira nem érdekel a nyár, csak az elektronikai eszközeim nem bírják a meleget. :(

Idén már a második telóm akkuja pukkant el a hőségtől.

Szeretem a nyarat, a csinos nők látványát, a madarak hangját, közeli tavakhoz kerékpárral szeretek kimenni, s nézem a tőkés récéket. Munkahelyemen van légkondi, így a mindennapokban, munkavégzésben nem gond a kánikula, otthon csak ventilátor van, de nekem az is elég, ráadásul alig van fogyasztása, járhat egész éjjel. Szeretem a burjánzó természet látványát. Egyébként leszoktam már arról, hogy valamelyik évszakot ne szeressem, mert azzal eldobnám magamtól az életem egy negyedét. A tavaszt és a nyarat preferálom, de az ősz is nagyon klassz manapság. Télen meg több idő van a lakásban töprengeni valamin, itt műszaki hobbira gondolok elsősorban. Szerencsére nem vagyok allergiás a szó klasszikus értelmében. Sima porra enyhén, de nem annyira, hogy gyakran takarítsak. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Milyen jól mondod!

Az a sok comb meg csöcs! Imádom.
És a burjánzó természet, a sok növény az erdőn-mezőn!
A fűkaszás csapatások a gyümölcsösben!
A tóparti függőágyazások, amikor hőszigetelés nélkül kint lehetsz késő estig, és simogat a tavi szellő!
A nyeregben töltött egész napok. A futás a perzselő napon.

Ahogy mondod, igyekszünk minden évszakból kihasználni, amit lehet. Februártól novemberig túrázunk.
Egyedül talán a telet nem szeretem annyira. Ma már csak két szép dolgot találok benne: a Karácsonyt és a hógolyózást, szánkózást a kislányommal.

Februártól novemberig túrázunk.
Egyedül talán a telet nem szeretem annyira. Ma már csak két szép dolgot találok benne: a Karácsonyt és a hógolyózást, szánkózást a kislányommal.

Pedig a behavazott erdőben túrázni is nagyon baró.

És akkor még a síelést, hódeszkázást, korizást, jéghokit nem is említettem.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Baró, igen.
Hosszú túrát hidegben, főleg szélben feleséggel és kisgyerekkel mégsem szeretek csinálni. Bármi gond adódik, az erdő ilyenkor kevésbé megbocsátó.
Tavaly a november végi ködben még végigtúráztuk a Mátrát egy hosszú hétvége alatt. De ahogy kúszik le a higanyszál a nulla közelébe, vagy alá, úgy egyre rövidülnek és ritkulnak a túrák.
 

Hosszú túrát hidegben, főleg szélben feleséggel és kisgyerekkel mégsem szeretek csinálni. Bármi gond adódik, az erdő ilyenkor kevésbé megbocsátó.
 

Nem kel olyat magaddal vinni aki nem bírja. Az olyanokkal túrázol nyáron. Bá a feleség nem értem miért kitétel, miért bírná kevésbé?

Az van, hogy en a tengerpart kozeleben (5-10 perc kocsival) elek de egy teljesen mas (huvosebb szubtropusi) klimaban. Ezert nem igazan tudok valaszolni a kerdesre mert itt telen sincs igazan hideg (kb +10 fok korul mozog) - egy teljesen felho mentes teli napon siman le lehet menni uszni a tengerbe, bar akkor wetsuit azert javasolt - viszont cserebe nyaron sincs nominalisan forrosag (olyan 26-27 fok van atlagban) de itt mar a 20-21 fok ha teljesen napod az ido akkor elkepesztoen melegnek tunik. 

Igazabol marciustol novemberig itt nagyon kellemes az ido (bar vannak olyan evek amikor sok az eso) - a teli idoszakban valoban sotet van. 

Aki nem kontinentalis vagy mediterran (egyenlitohoz kozelebb eso eghajlati ovekrol nem is beszelve) klimaju orszagban el az szerintem orul ha latja a napot. Az egesz eves europai oceani eghajlat utan en szivesen vagyok napon, nem szeretem a felhos (esos!) vagy kiszamithatatlan nyarat.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Egyéb: mediterrán tengerparton lakom, van otthon klíma, mondjuk kell is, a nyarat szeretem, meg a többi évszakot is.

* Imádom a nyarat, tengerparton, vagy nem, csak meleg legyen, és süssön a nap, a lakásban pedig legyen légkondi és/vagy párátlanító, a száraz meleggel az égvilágon semmi bajom.

Ezt a lehetőséget nem találtam.

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Ezt csak úgy, mindenkinek, aki úgy gondolja, hogy meleg lenne:

Tegnap láttam egy csajt, sícuccban. Bélelt csizma, overál, télikabát, "szőrös" sapka. Napszemüveg. Délután 3 óra után. Szegeden a Nagyállomásnál a körforgóban. Nem tudtam lefotózni, mert mire felfogtam mit látok, túlszaladtam azon, hogy meg bírjak állni, a 20-as busz meg jött a seggemben.

Szóval be lehet fejezni a nyafogást.

Hülyék mindenfele vannak (ld. múlt hónapban bp belvárosban 1 szál faszban flangáló embert), szóval ezzel nem igazoltál semmit.

Amúgy megértem h. a nyócker közepén pucérra vetkőzve lehet csak elviselni a kánikulát. Az a betondzsungel 2-3 nap alatt felveszi azt a hőmennyiséget, amit utána 1 hétig képes éjfélkor is sugározni magából. Aztán hajnali 5kor felkel a nap, és ami le sem hűlt teljesen, azt már megint forralja tovább. Én nekem is elgurulna 1-2 hét után a gyógyszer.

Én úgy látom, hogy ez ellen nem sok mindent tudunk tenni. Talán mindenkinek el kellene engedni a régi normák szerinti életet, ahol pl az a normális, hogy csinálok egy bazi nagy lakóparkot ami egy nagy betontömb és a zöldterület benn annyi, hogy itt-ott van benne fű. Bár mennyire modern, kurvára nem működik, mint jövő.

Tudatosan kellene ráállni, hogy km^2-enként kevesebb ember, több, nagy területű fás liget. Az erdős részeknek pl van egy olyan érdekes tulajdonsága, hogy hűti a levegőt.

De ez megvalósíthatatlan, mert az emberek nem igazán szeretnek változtatni dolgokon.

Olvastam valamelyik nap egy cikket a panelházakról, hogy nem lesz velük baj és még sokáig velünk lesznek. Én meg azt mondom, hogy kezdjünk el most azon gondolkodni, hogy hová költöztetjük az embereket belőle. Nem csináljunk úgy, mint az Erik a vikingben az atlantisziak.

Május vége felé elkezd rohamosan romlani az idő, szeptemberben kezd visszajavulni ami kitart következő májusig! Szóval egy évben van 8-9 jó hónap, 3-4 rossz nekem.