Szerzői jogi pert indított az Oracle saját partnere ellen

Címkék

Az Oracle több mint 7 millió dollárra nyújtott be kártérítési igényt egyik régi szoftveres partnere, az NEC Corporation of America (NECAM) ellen. Az Oracle által megfogalmazott vád: szerzői jog megszegése és szerződésszegés. A héten az egyik kaliforniai bíróságra benyújtott iratok szerint az Oracle 2019 decemberében auditot hajtott végre a NECAM által végzett Oracle szoftverek terjesztésével és felhasználásával kapcsolatban. Noha a NECAM 2004 óta tagja az Oracle Partner Network (OPN) programnak, az Oracle úgy találta, hogy a japán NEC amerikai leányvállalata elfelejtett bejelenteni olyan szoftverterjesztéseket, amelyek után az Oracle-t jogdíjak illették volna meg.

Az Oracle 2020. októberében egy 30 napos határidejű felszólító levelet küldött a NECAM-nak, hogy rendezze hátralékát. Mivel erre nem került sor, az Oracle egy újabb felszólítást küldött 2021. januárjának végén.

Feltehetően a két cég ezután sem tudta rendezni a kérdést, mert az Oracle márciusban megszüntette a NECAM OPN tagságát és visszavonta Master Distribution Agreement-jét.

Oracle has repeatedly asked NECAM to resolve the audit compliance findings, but NECAM has not done so. To date, NECAM has not paid the full license and support fees NECAM owes for its distributions of Oracle software,

[....]

As a long-time member of the Oracle Partner Network and Oracle software licensee, NECAM has been, or should have been, aware of the existence of Oracle's copyrights in the Oracle Database and the Database Options and Packs.

On information and belief, NECAM also knew it did not have the appropriate license or authorization to distribute and use the Oracle Database or the Database Options beyond the uses for which it had a license.

When Oracle brought the unauthorized use to NECAM's attention, NECAM declined to procure the necessary licenses and continued to infringe Oracle's rights in its copyrighted software. NECAM is therefore a wilful infringer of Oracle's copyrights and exclusive rights and subject to treble damages.

Részletek itt.

Hozzászólások

Ahogy valaki írta, fura, hogy az Oracle ügyvédei rongyos 7 millió dollárért reggel kikeltek az ágyaikból. Ez egy pöcs összeg ilyen perekben. Valószínűleg példát akarnak statuálni.

trey @ gépház

Az ilyeneket fű alatt szokták elintézni azzal, hogy kifizeted amit elfelejtettél jól adminisztrálni (ami ha sok és sokfajta szolgáltatásod van kb lehetetlen a bonyolult és állandóan változó licenc és támogatási feltételek miatt), és veszel pár számodra nem szükséges, de az Oracle aktuálisan felfuttatandó termékéből. Lehet az NEC sokallta a védelmi pénzt

Szerintem meg nem a pénz része, mert 7 millió nem sok ezen a nagy multis szinten, hanem lehet elvi kérdést csináltak belőle, ahogy írod is, hogy elvből nem akarnak védelmi pénzt fizetni, 2 dollárt se. Főleg, hogy hivatalos partnerek, ezért cserébe elvárnák, hogy ne legyenek ilyennel csesztetve.

Csodálom is, hogy az Oracle meg tud élni. Mindig is komolytalan cégnek tartottam, aki csak felvásárolgatott, földbe állította a Sun termékeit is, közben meg genyók, ennyit tudnak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azért ha annyira szigorúan nézzük, az MS, Apple, Google, Intel sem sokkal különb. Talán nekik a múltjuk nagyobb, meg tettek le valamit az asztalra. Ezért nem kéne egy céget sem hagyni, hogy túl nagyra nőjön, meg akármiben is monopóliuma legyen. Az Oracle még nem olyan nagy, ők csak simán ‘cik, ahogy írod is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Oracle... partnerség...valaki elhitte :)

Szegény majmok. :)

az Oracle-el kapcsolatban ez a tapasztalat

A "baratod", azaz az a fiu az ostalyban, aki elveszi az uzsonnadat es esetleg meg jol meg is ver

A "partnered", aki csak ugy szorakozasbol is elagyabugyal, ha ugy tartja kedve, mert az "ove" vagy

Ha ember lenne, hat szociopata lenne: "A tettetés, színlelés, alakoskodás éppen úgy hozzátartozik ehhez a kórképhez, mint a nyílt zaklatás, zsarolás, támadás."

Szerkesztve: 2021. 07. 13., k – 06:49

$7M ?

az Oracle árazásában ez kb. 2-3 fizetős MySql licenc lehet, talán az a NEC "bűne", hogy valami alternatív ingyeneset telepítettek helyette ?

HUP te Zsiga !