s'il vous plaît désolé quoi de neuf?

Ez ám igen történet, modern egyenlő Európából ma Magyarországon. 2021
 

Tegyük fel, hogy "cold link" rádcuppannak egy adott cég képviseletében.

Kapcsolatod velük eddig csak legfeljebb a közepes vagy gyönge termékeik multik által rád kényszerített realitásában volt.

Tételezzük fel, hogy személyed és szakmai múltad több mint alkalmassá tesz a felajánlott lehetőségre.

Nem utasítod el helyből, mint nagyjából 112 másikat.

Egyeztettek egy megbeszélést, majd annak nulladik sorában közlik balta arccal, hogy XYZ egyetemen végzetteket ők nem alkalmaznak. Ennyi, semmi kecmec.

Kiemelik, hogy sajnálják is, mert hát 110% fit vagy személyedben a pozícióhoz. Ez van, "company policy".

Du WHAT ?

Mivel még alig egy órája történt kicsit lefagyott a rendszer.

Rögzítenem kellett volna és menni a sérelemdíjamért, mert ez alapvető lelki törést okozott mivel teljesen ellentétes a kis világomban a nagy mindenkit szeretünk mindenki egyformán értékes EU "alapelv" és hozzáállásban a fő zászlóvivő országok között szereplő multitól főleg. Vajh ők kapnak "hetescikkely" fenyegetést vagy ezt így nekik lehet.

Komolyan kezd kipukkanni a lufi amit felépítettem, bár az nem honföldén alakult ki, végén még ezért is szegény "Viktátorunk" lesz a felelős, hogy engedi ezt előfordulni.

Ez csak nekem az "első" esetem ? Vagy ez ilyen érzékenyítési dolog, hogy tapasztald milyen amikor az érintettnek azt tolják be, hogy oké de hát "cigány" vagy...

Szerintem ez ekvivalens diszkrimináció, de durván.

Hozzászólások

"Sose szeretnék olyan klubhoz tartozni, amelyik elfogadna engem tagnak" - W.A.

szor menten:

Neked egyebkent magyar az anyanyelved? Mert vagy nagyon elvontan gondolkodsz vagy mas anyanyelvu vagy, mert alig erteni, amit irsz.

 

Nem b@szogatasnak szantam, meg semmi hatso szandek nincs, csak kikivankozott, mar reg meg akartam kerdezni, csak nehez ugy feltenni, hogy ne szivozasnak tunjon

 

Temahoz:

 

Az allasinterju kockazat a ceg reszerol is, meg az interjuzo reszerol is

 Szerintem jobb az elejen kozolni, ha nem tetszik a burad. Ha oszinten megmondjak az indokot sztem meg jobb is, mintha nem indokolnak vagy vissza se hivnanak.

 

A nagy egyenlosegben annyit kapnal, hogy indoklas nelkul elutasitananak. Nehogy fogas legyen rajtuk. De a dontest valoszinu ugyanazok a(z kimondatlan) okok miatt hoznak meg.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem szivozasnak a valasz. Mind a negyet hasonloan hasznalom. Ertelmezheted ugy, hogy ebben az esetben nincs anyanyelvem. Pont erdektelen.

Nevedhez tartozo aktivitastol es tortenet alapjan kiindulva megertem, hogy 99.999% ezt szivozasnak venne. Engem csak pont nem erdekel ha az is.

Erted azt, hogy ok kerestek meg ? Eszembe nem jutott meg rajuk nezni sem egyebkent.

Igen mas szinten gondolkodom mint az atlag es ezt nehezen erti is meg. Ezt nem en allitom, sajnos tul gyors vagyok igy a standard kozlesi modszerek elegtelenek a teljes atvitelhez esszeru idon belul.  aki akarja interpretalja maganak, ahogy tetszik.

Ez van.

Tehat szerinted ez ilyen es jol van igy. Aha. Oke. Igazabol nem nem oke, de legyen.

En ebben azt utalom legjobban, hogy szo szerint megloptak, az idomet loptak ugy, hogy minden ott volt elottuk mar amikor megkerestek. Ez mi nem ha sima bunkofaszparasztsag ?

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

"Egyeztettek egy megbeszélést, majd annak nulladik sorában közlik balta arccal, hogy XYZ egyetemen végzetteket ők nem alkalmaznak. Ennyi, semmi kecmec."

És mi volt a válasz arra, amikor rákérdeztél, hogy mi a francnak kerestek meg akkor?

Egyébként egyetértek veled, ha legálisan szerzett végzettséged van, nem szabadna különbséget tenni, hogy ezt hol szerezted meg.

A cég nevét meg szerintem nyugodtan leírhatod.

Pont annyira jogszeru, mint nem felvenni vagy kirugni azert mert zsido, cigany, buzi, vagy dohanyos az illeto, de meg ha budos is az nem lehet indok, mert mind diszkriminacio egy es ugyanaz.

Hatterben lehet, de balta arccal kozolni az teljesen jogszerutlen kb. evtizedek ota.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ha hazudnak neked az oké, ha őszinték az meg zavar? Mondjuk éppen ilyen világot élünk, a képmutatás csúcsra van járatva nyugaton...

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Hogy jól van-e, azt nem tudom, mert a neves egyetemeken is bőven van olyan, akinek semmi keresnivalója nem lenne a szakmában, mint ahogy diploma nélküli, de jó szakembereket is ismerek. IT-n belül ráadásul ez nem is olyan mainstream, nézz körül mondjuk consulting vagy jogi cégnél, ahol a legtöbb helyen nem is blacklist van, hanem whitelist, 1-2 iskolával.

Szerintem a történetben nem ez a gáz, hanem hogy szopatták azzal, hogy oda kellett menni csak azért, hogy ugyanazzal a lendülettel hazaküldjék. Mindezt úgy, hogy a cég kereste meg a jelöltet, nem fordítva.

Ilyen után én szépen kiírnám annak a tróger helynek a nevét. Hadd jusson csak vissza a rossz hír néhány ezer facse megosztás után az ottani HR főnök fülébe ("te figyumá Józsi, hogy nálatok mekkora kupleráj van, ilyeneket írnak rólatok facebook-on"). Hátha ránéz a dagadtseggű hr gyakornokok mit művelnek az alvégen.

Nem egy itthoni nagyarcú multicég vágta már el magát nálam. Pl. a Unisys-es recruiter-jük linkedin-en az interjú után gyorsan felkutatta az ismerőseimet és bepróbálkozott a való életben pont mellettem ülő kollégánál is, miután visszaigazoltam a tetű fajtáját és így megszerezte a kapcsolati hálómat. Ott baszott rá, h. nálunk van betyárbecsület, és a kollégám megosztotta velem a dolgot. Azóta hr-esnek, fejvadásznak nem igazolok vissza, mert olyan munkát egyik se tud adni, amiert megérné, a sok potya bepróbálkozó indián trógernek meg lófaszt a seggébe, rajtam nem nyerészkednek kontaktokat.

nem is blacklist van, hanem whitelist, 1-2 iskolával

A tobbi jogi iskola vegzettje meg tenyleg balfasz, ha nem kepesek ezeket a law firm-oket leszoktatni errol a gyakorlatrol diszkriminacioval kapcsolatos persorozattal. :) Majdnem azt mondtam, hogy ez igy nincs rendben, de jog tekinteteben, ha ezen jogilag a tobbi iskola vegzettje nem tudott fogast talalni, akkor igazabol rendben van. :)

Egyebkent ezt en sem ertem. Minek keresik meg, majd hivjak be interjuzni, ha a CV-bol kapasbol kiderul, hogy hol vegzett es ez valami miatt bla... akarommondani "denylist"-en szerepel az adott cegnel. Ennyire idomilliomosok?

Azt tudom elkepzelni, hogy ennel a cegnel total mess van, fejvadasz majd a HR sincs kepben es nincs rendes kommunikacio sem, a CV-ket nem kuldik at a szakmai interjuztatonak / csoportnak ahova az illetot keresik. Vagy csak lusta volt az interjuztato elore belenezni a CV-be es a helyszinen esett le neki.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Néha van hogy valami kínosabb dolog miatt nem akarnak felvenni valakit, akkor az helyett, hogy megmondanák, kitalálnak valami hülyeséget...

Pl. nem fogj a HR a szemedbe mondani, hogy nem veszünk fel, mert büdös vagy.... vagy valami hasonló.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ahol en eddig dolgoztam es kertek engem is, hogy interjuztassak jelentkezoket, valahogy meg szoktuk tudni oldani az ilyesmit kamu indokok kitalalasa nelkul. Ha az interjun egyszeruen "nem volt szimpatikus" az illeto, akkor kb azt jeleztuk vissza, hogy "a poziciora tobb jelentkezo is van, es sajnaljuk, de ezuttal nem rad esett a valasztasunk".

Ez lenyegeben igaz is volt, ritkan adodott 1-1 nyitott pozicionk es arra nagyon meg kellett nezni, hogy kit veszunk fel. Szerintem ebbe igy nem nagyon lehet belekotni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Néha van hogy valami kínosabb dolog miatt nem akarnak felvenni valakit, akkor az helyett, hogy megmondanák, kitalálnak valami hülyeséget...

Jó, de ehhez az kell, hogy a HR-es még a saját szakmájához sem értő balfasz legyen. Nem kell megindokolni, hogy valakit miért nem veszel fel. Onnantól viszont, hogy elhagyja valami a szádat, már felelősségre vonható a cég.

Ennyit kell elküldeni/mondani, és problem solved:

We want to let you know that we unfortunately will not be moving forward with your application for this particular role. While this position might not have been right for you, there could be another opportunity for you to join our team listed in our Careers Site. So, when you have some time, we encourage you to take a look and submit an application if you see something that takes your interest.

A Mészáros & Mészáros Kft. -hez akartál menni CEU -s diplomával.? :-)

Lehet itt könnyezni, meg toporzékolni, csak hát, tudod, senki nem 100 százalék, de mi negyven, ők (a nyugat) meg kilencvenkettő. 

Lapozzunk.

Üdv a való világban. Van egy eladó alusapkám érdekel? Most már úgy is hordanod kell, mert véletlenül ugyan de lenyelted a piros kapszulát, és lenéztél a nyúl üregébe.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Heh, isten hozott a 30 evvel ezelotti nyugati versenyszferaban, es a mai egyetemi K&F vilagban. 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Miért nem írod meg, hogy melyik iskolával volt a gondja?

Ennyire szerettél volna náluk dolgozni?

Öröm és boldogság, ez azt jelenti, hogy nincs is munkaerőhiány, ha ennyire tudnak válogatni. Vagy ha mégis van hiány, akkor a cég valószínűleg egy alacsony szakmai szinten áll és lefelé ívelő pályán száguld, és jobb is, ha nem mész oda.

Azert en szivesen meghallgatnam a masik oldalt is... Szabad szemmel lathato tapasztalatom van multikkal valo interjuzasban es interjuztatasban es fentiekben leirtak nagyon sok dologban erdekesek... Nem nagyon jellemzo a multik koreben hogy IT poziciokba nagyon erdekelne oket az egyetem - 25-30%-ban dolgoztam egyutt nem felsooktatasban vegzett kollegakkal... Biztosdan hogy egyik masik kulonleges poziciora kerik a diplomat de egyebkent nekem ugy tunt ez inkabb magyar fetis...

  H mar kulonleges poziciorol van szo akkor azert a HR is jobbna odateszi magat es meg ha kerik is a diplomat es meg ha van is ilyen policy akkor azert azt eleve nem hivjak be meg 0 percre sem...

Tenyleg jo lenne ha leirnad a ceg es az iskola nevet mert ez igy egy kisse furcsa...

Nagyon furcsa. Nem kicsit. Most 7 /-1/ technikailag /-2/ poziciora kerestek meg. Annyit tettem, hogy erdeklodesi alapon elokerestem a linkedinemet es kiirtam, hogy "looking for" "open to work"...

Minden pozicional kiirtak, hogy legalabb egy bsc elvart a szokasos or eq. experience nelkul. HR az elejen mondta is, hogy nagyon jo, mert diploma nelkul alapbol offos vagy. Esetemben nem a HR hanem a tech leader volt a "barrier" hozzatennem csak "meguzente".

Ceget kiirni meg ongyilkossag, leven bizonyitekot nem "taroltam" igy hitelrontas/hamis vad/karterites sima lehetne reszukrol.

Bizonyitani meg nekem kellene, hiszen en allitok.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.