Irány

Hozzászólások

Nem erted, hogy egyre tobben menekulnek a szemet kormany elol??,???,,

Sztem jelentosen nagyobb reszuk nem a kormany elol menekult, hanem fiatalon, tanulas nelkul venni akart egy hazat/lakast angliai mosogatasbol/stb.

2016 amugy a brexit referendum + CSOK. Raadasul a szakkepesites nelkuli emberek hamarabb nyomnak ki magukbol meg 3 kolykot :) Ha tippelnem kellene, akkor nem a jol kereso reteg hagyta ott jol kereso kulfoldi munkajat. Aztan ki tudja? Lehet orvosok mentek haza.

Jol kereso es jol kereso kozt is van kulonbseg. Informatikusoknal termeszetesen joval gyakoribb a hazakoltozes, mint orvosoknal.

Az orvosok, a magyar bertablas orvosbaros rendszeruk es a hirtelen megjelent lehetoseguk a regota orvoshianyos Nyugaton dolgozni 2005 ota viszont egy igen komplex problemakor es ennek az egesz tortenetnek csak egy kis szelete.

A brexit viszont valoban olyan, hogy sokan ugy ereztek, amiatt kell menniuk (lofaszt). Es az valoban van olyan merteku, hogy meglatszik ezen a staton. 

Van benne logika. Ha meglesz a kormányváltás, akkor megint lesz ok elmenni.

"Tíz éve emelkedik a hazatérők száma" címmel kitenni egy képet, amelyből kiderül, hogy az utolsó két évben csökkent a hazatérők száma.

Wow.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Oh, teljesen igazad van :)

sajnos a tablazatbol csak az jott le, hogy 2010 ota mi tortent.

tehát onnan számítva:
 kiment - visszajott:
2010 - 5743 ember
2020 - 89376 ember

Egyébként a két szám összehasonlítása sem teljesen oké így, hiszen a kimenő emberek száma a magyarok számától függően érdekes, míg a visszatérő emberek száma a kimenő emberek számától. Tehát az, hogy hányan jönnek vissza, nem azzal áll kapcsolatban, hogy mennyien mentek ki abban az évben, hanem azzal, hogy hányan vannak kint eddig összesen (tj. ha többen vannak kint, ugyanolyan "visszajövési vágy" mellett többen jönnek vissza, függetlenül attól, hogy abban az évben pl. kevesebben mentek ki (mert pl. aki ki akart menni, az már kiment előtte)).

Hát ezt nagyon szarul sikerült megfogalmaznom :D
 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerintem a számok a motivációkról nem mondanak semmit. Ha többen mennek el egy évben, mint ahányan hazajönnek, akkor a migráció csökkenti a kalandvágyból itthon maradtak számát, míg ha többen jönnek haza, akkor ez a fajta migráció növeli az itthon adózók darabszámát. Nagyjából ennyi az egész.

"Szerintem a számok a motivációkról nem mondanak semmit."

Ennek én sem állítottam az ellenkezőjét. Szóval ha komoly változások a külső paraméterekben nincsenek, akkor:

- egyre kevesebb ember fog elmenni, mert aki nagyon el akart menni az országból, az nagy eséllyel már elment, most már azok mennek el csak akiknek erre csak most jöttek rá, illetve most nőttek fel.

- egyre több ember fog visszajönni, mert egyre több a külföldön élő magyar, tehát ugyanolyan visszatérési aránynál több ember jön vissza.

Ez ilyen ilyen standard alap, amin aztán a külső paraméterek változása változtathat. Tehát ha pl. hirtelen sokkal szarabb lesz, akkor megugrik az elvándorlás, ha hirtelen sokkal jobb, akkor a hazajövetel.

Egyébként csak a fenti táblázatból kiindulva, az utóbbi 10 évben:
- a hazajövők aránya a kint előkhöz viszonyítva elég random: 4x csökkent, 6x nött
- az utóbbi 3 évben változott a legkevesebbet, kb. 25% 
- de úgy összességében sem nagyon változott 10 százalékponton belül vannak az eltérések

De mint ahogy írtam, sajnos csak ebből az 1 táblázatból számova, szóval mintha 2010 előtt semmi nem lett volna  ¯\_(ツ)_/¯

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerintem:

1. Elképzelhető, hogy az elmúlt 10 év nagyobb részében az ún. kivándorlók száma jól korrelál a 18-28 év közötti városi értelmiségiek számával és semmi köze a kivándorlók mai számának ahhoz, hogy korábban hányan vándoroltak ki. Egyszerűen kevesebben vagyunk, azért megy ki kevesebb ember. Demográfia.

2. A magam részéről biztos vagyok abban, hogy az elmúlt 10 évben kivándorlók többségének amikor elindult, eszébe nem jutott végleg kinn maradni, sőt, akinek ez induláskor eszébe jutott, az többnyire hamarabb menekült haza. Tehát a visszamenők számának növekedése valamilyen korrelációt mutat az elmenők számával. A változást az elmenők számának erős csökkenése okozza, a visszajövők száma mostanában már nagyjából változatlan, de már többen vannak, mint az elmenők.

3. A 2010 előtti adatok nem okoznak abban releváns változást, hogy egyértelmű a mostani tendencia: gyarapszik az otthoni létszám, mert már többen térnek haza, mint ahányan elmennek. Ez fontos változás, még akkor is, ha ez a többlet a népességfogyást nem változtatja meg. Ahhoz nem elég a hazatérők számának növekedése, ahhoz otthon több családban többet kellene kefélni és a lányoknak sokkal több gyereket kellene szülni.

Igen, igazad van. Ha eltekintünk a bizonyítási vágytól, amely elnyom minden racionalitást és addig keres, ameddig nem talál egy olyan értelmezési lehetőséget, amely a prekoncepciójának megfelel. Most győztél. Más aszerint értelmezi a számokat hogy egy adott évben, mégpedig a mért utolsóban mit mutat az elmenők és hazaérkezők egyenlege.

Megint mellesleg a visszavándorlás szempontjából pozitív mérleg is értelmezhető sokféleképp, bizonyosan.

Sőt az is lehet, hogy hazudnak, nyilván.

Ennek a grafikonnak megvan a 2010 előtti része is? Vagy az nem érdekes?

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.