Az Edge böngésző lehagyta piaci részesedésben a Mozilla Firefoxot

Az egykor a piacot uraló Mozilla Firefox már árnyéka sem önmagának. A Statcounter legfrissebb adatai alapján a Microsoft Chromium-alapú böngészője, az Edge lehagyta piaci részesedésben:

Chrome 65,27%
Safari 18,4%
Edge 3,4%
Firefox 3,29%
Samsung Internet 3,18%
Opera 2,19%

Részletek itt.

Hozzászólások

Ha megfigyeljük, a három vezető böngésző mind preinstalled és default webböngésző az adott rendszereken.

 

Számomra az egyetlen fájó pont a Firefox esetében a régi XPI (vagy mi) kiegészítők bedarálása volt.

Azért az Edge vs Firefox harcot én nem kenném arra, hogy a Windows-ban az előbbi az alapértelmezett. A Firefox egész jól tartotta magát akkoriban is 8% körül, amikor a Microsoft minden frissítés után visszaállította a saját böngészőjét alapértelmezettnek.

Ránézve arra, hogy az Opera milyen stabilan tartja a maga kis 2%-os részesedését, nekem úgy tűnik, hogy a Mozilla szimplán elkezdte leépíteni a saját fix felhasználói közösségét.

Akkor a mozilla vezetoinek ujabb beremelese varhato

I hate myself, because I'm not open-source.

Nem rontotta el sehol az FF. Egyszerűen "igénytelen" az emberiség. Csak használni akarja a cuccát nem akar b*szkódni a telepítéssel. A cégek dettó. Elég egy böngészőt supportálni a gépeken. Kellene egy FF operációs rendszer ami elterjedt. Csak az meg nem kb mission impossible. Ennél jobban csak nem fognak bezuhanni. Sajnálatos ami a browser piacon történt.

Én használom Chrome mellett, alapvetően az a baj, hogy nem annyira jó, gyakran csak apró dolgokkal van baj, néha komolyabb problémák vannak. Nyilván az oka az, hogy van három kurva nagy cég, akik zsákszámra tudják önteni a pénzt a böngésző fejlesztéséhez és a Mozilla pedig kevés pénzből kell gazdálkodjon. Ha faszább lenne, mint a többi, akkor többen használnák. De nem faszább.

Én nagyjából az 1.0-1.1 verzió környéke óta használom elsődleges böngészőként. Tehát 10++ éve, a mai napig. Az utóbbi néhány évben szomorúan vettem tudomásul, hogy számomra rossz irányba halad a fejlesztés azzal, hogy a fancy/trendy irányokat próbálja követni (amire nekem nincs szükségem/igényem). A fentiek azt igazolják, hogy valóban rossz irányba halad a fejlesztés, mert nemcsak, hogy nekem nem tetszik, de azok sem, akiknek a fancy/trendy irány jön be. Ez sajnos dupla bukta. Pedig véleményem szerint sokáig a firefox volt a rendelkezésre állok közül a legfaszább. Számomra legalábbis.

+1 én is abban az időben kezdtem, de tavaly lecseréltem nagyon nehezen, ezt a gépem átlagban 6-8 fokkal kisebb hőmérséklettel köszönte meg ugyanolyan felhasználás mellett :D a fejlesztés legelején is volt ilyen hullámvölgy (azt hiszem az 1.5 kiadásnál amikor bejöttek a kiegészítők meg a persona-k hogy brutál lassú és memóriaigényes lett).

3? Két Blink közt egy WebKit, amiből a Blink forkolt. Valszeg a WebKitbe könnyebb backportolni a Chromium megoldásait, aztán kb választhatsz hogy MS vagy Google skinben kéred.

Mivel a HTML “rolling standard” a gyakorlatban azt jelenti, hogy ami a Chromium gitjében beta ágon van, az a standard, így tulképp a Firefox szegény próbálja, próbálja kopizni, de hát ha holnaptól 2+2 az a Chromium szerint 5, akkor át kell írni a Firefoxban a komplett aritmetikát, mert hiába gondolják vad fasságnak, az összes frontendfejlesztő így fogja kiszámolni holnaptól a két szám összegét. Ez a Chrome-ban meg az Edge-ben egy pull, a Safariban egy pull meg némi bugfix, Firefoxban meg vadul el kell kezdeni gépelni a forráskódot.

így aztán nyilván lemarad róla, ami miatt egyre kevesebben használják, és minél kevesebben használják annál kevesebben optimalizálnak rá a frontendesek, ami miatt egyre többet bugzik…

amit a firefox eload androidon az a szegyen es a gyalazat kozott van.

Tudom, mert elsodleges bongeszonek hasznalom a firefox 63.0.2-ot(2018) es az aktualis legujabb firefox betat.

 

Es a firefox beta egyre tavolabb kerul a 63.0.2, azaz a 2018-as valtozattol hasznalhatosagban.

Pedig a 3 ev kb. egy emberolto informatikaban....

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én két éve jöttem át Chrome-ról Firefoxra, és nem igazán látom, hogy lenne vele probléma, inkább előnynek érzem a saját szempontomból.

Annak meg nem látom értelmét, hogy párhuzamosan használjak kétféle böngészőt, ha nem kell webes fejlesztésekkel foglalkozni.

Plusz 1, mi a gond szerinted?

Evek ota FF felhasználó vagyok kb mindenfele rendszeren (kiveve IOS) munkaban es kivul is. Teny hogy sok minden valtozott es siratok 1-2 dolgot (peldaul 2-3 soros tab bar tabmix plus-al), de osszessegeben nagyon elegedett vagyok vele. Csilli villiztek most valamit a kinezeten megint? Senkit nem erdekel, legalabbis engem nem. Az viszont hogy privacy temaban valoban nyomulnak es probalnak mas lenni, mint a "nagyok" , az nekem nagyon bejon.

Fajt kidobni anno csomo kiegészítést? Igen. Noha manapsag minel kevesebb bővítményed van, az a legjobb neked, mar ha az adataid biztonsagara gondolsz.

Ezzel félig értek egyet. Elrontották szerntem, nagyon. Egyre kakább a FF, igaz még az összes szutyok böngésző között a legkevésbé rossz (meg a Webkit-esek mellett még a legkevesebb erőforrással éri be). Annyiból viszont igazad van, hogy nem ezen múlott, hanem az emberek igénytelenségén, azt használják, amit eléjük raknak, meg rájuk tolnak.

Szerintem az Edge azóta zárkózik fel, mióta Chrome-klón, és az embereknek nincs többé motivációja, hogy lecseréljék Chrome-ra, vagy más Chrome-alapú böngészőre. Egyszerű lustaság. A legtöbb felhasználót nem érdekli, csak eléje rakják, működjön, legyenek benne fülek, weboldalakat lerenderelje, és onnan nekik elég. Nem akarnak testre szabni, addonozni, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

hanem az emberek igénytelenségén, azt használják, amit eléjük raknak

 

El kéne engedni ezt a témát, hogy mindenki IT-s.

Apu anyu leül a gép elé.

Kurvára leszarja az OS-t, a böngészőt, meg mindent.

Netezni akar.

Nem igénytelen: használni akarja és nem szarakodni, hogy FF, Chrome, IE, Edge, Vivaldi, Brave meg lószar. Ott az ikon, bejön a FB, YT meg az akármi. Öröm.

Hatalmas +1, ráadásul nálam is vannak olyan termékek/alkalmazások/szolgáltatások amiket csak el akarok indítani és használni, leszarom az erőforrás igényeit, a finomhangolását etc. csak annyi kel, hogy bármikor amikor kedvem szottyan használom semmivel se foglalkozva, nem akarok még munkán kívül is dolgozni csak azért hogy szórakozzak, kikapcsolódjak stb. Ilyen pl a gaming is, nem érdekel h egyre több minden fut linuxon, vagy hogy mókolással elérhető, hogy “elfogadható” szinten fusson az amivel épp játszani akarok.

Ja, ezt mondom én is. Csak te nem igénytelenségnek nevezed, én meg annak. Ugyanis nem nagy munka másik böngészőt feltenni, szerintem egy nagyon egységsugarú felhasználónak is megérheti, ha pl. az a böngésző jobban tiszteli a privátszféráját, jobban szűri a reklámokat, stb.. Ja, a MS meg a többi multi pont azokból az emberekből él, akiket írsz, leülnek a gép elé netezni, és azt használják, ami fent van. Ezért nő újra az Edge részesedése, és ezért van 90+%-os Windows dominancia. Szarakodni nem kell vele, pikk-pakk felmegy egy másik, meg lassan annyiból mindegy, hogy minden Chrome-alapú ma már, a Safari úgyis csak Mac only (és ott mesterségesen van fenntartva a dominanciája), a Firefox meg egy ponton bele fog állni a földbe, ha így folytatja a Mozilla. A FF már jó ideje Linux platformon sem domináns, annak ellenére, hogy sok disztróba az van beépítve. A legtöbb linuxos felhasználó megfigyelésem szerint ma már Brave, Chromium, Vivaldi valamelyikét használja inkább, jelenleg a Brave tűnik a legfelkapottabbnak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

 Ja, a MS meg a többi multi pont azokból az emberekből él, akiket írsz, leülnek a gép elé netezni, és azt használják, ami fent van. 

Hmmm... Az egész IT ipar ebből él.

A bankár azt használja, amit az IT elé tesz (már ha kicsontozom a kérdést). Az IT nem (sem) a létért magáért van. Hogy te nem elégszel meg ennyivel az egy dolog. De attól még az egység sugarú user nem igénytelen/hülye feltétlenül, csak máshoz ért. A baj pont akkor van, amikor azt hiszi, hogy ehhez is (vagy mindenhez is) ért...

Attól még igénytelenség. Sőt szó szerint nézve pont az.

Mindennapi szükségleteiben kevéssel beérő, nagy követelményeket, igényeket nem támasztó, a legszerényebb lehetőségekkel is megelégedő <személy>

http://mek.oszk.hu/adatbazis/magyar-nyelv-ertelmezo-szotara/szotar.php?…

A definíció értelmezésével így csak az a baj, hogy akkor mindenki igénytelen egy csomó dologban, ami nem a szakmája és/vagy a hobbija... igényes-e az ember, ha a mindennapi szükségleteiben nagy követelményeket támaszt, de alapvetően leszarja, hogy milyen böngészőt használ? Igényes-e az ember, aki gondosan megválasztja a böngészőjét, de egy szemétdomb közepén él és hetente egyszer fürdik?

Marmint mi igenytelenseg? Chrome-ot hasznalni? Egy kurva jo bongeszo. Feltetelezem, hogy az Edge is azert tudott most a felszinre torni, mert kvazi Chrome lett.

Mint oly sok mas teruleten, jott a Google es megmutatta, hogyan kell ezt csinalni. Nem nagyon van itt latnivalo szerintem.

En amugy FF user vagyok az idok kezdete ota es lassan kezdek oregedni is, szoval nem hiszem hogy valtani fogok.

Annyit még hozzátennék hogy ráadásul manapság a felsorolt böngészők mindegyikében működik majd minden weboldal ugyanúgy tökéletesen. Ha csak eléültetnének egy fullscreenre kirakott böngésző elé minden egyéb gui elemet elrejtve lehet meg se tudnám mondani épp melyik fut. Régen azért ez nem feltétlenül volt így, főleg mikor még akkora hulladék volt az ie.

Az a helyzet, hogy a Firefox kilóg az említett Chrome-Safari-Edge hármas által mutatott képből. Ha megnézel weboldalakat, akkor vannak bennük szép számmal böngésző függő CSS hivatkozások:

-webkit-... - Chrome, Safari, új Edge, egyéb Webkit/Chromium alapú böngészők
-moz-... - Firefox
-ms-... - Régi Edge, IE

A régi Edge és IE meghalt, a széleskörűen használt böngészők közül a Firefox-on kívül gyakorlatilag mindegyik ugyanazt a motort használja, így a Firefox az, amelyik másképp működik adott esetben, mert vagy nem kapott plusz hint-et, vagy kapott, de attól még másképp működik. És ez látszik. Ahogy a sebesség is látszik, mert lassabb sajnos.

Ha ugyanazt a forrást használva kizárólag desktop rendszereket nézünk, akkor a Chrome előnye tovább nő, pedig a ChromeOS részesedése messze van attól, hogy így torzítsa a képet. A felhasználók többsége igen is hajlandó baszakodni a telepítéssel Windowson, Linuxon és Macen is, de már nem a Mozilla cuccát választják a procedúra során.

Én Firefoxot használok a mindennapi böngészéshez, de maximálisan megértem azokat, akik mást választanak. A UI tekintetében jópofa de tök haszontalan változtatásokat erőszakolnak rá az összes felhasználójukra, a Servo csapat leépítése pedig előre vetíti, hogy a motorháztető alatt sok fejlesztésre nem kell számítani az elkövetkezőkben. Ha nem zavarna a Chromium egyeduralmából eredő biztonsági kockázat, már valószínűleg én is teljesen átköltöztem volna Vivaldira. Ennek semmi köze a lustasághoz.

Én nem értem meg azokat, akik mást választanak. Van a FF is bőven hibája, de egy Chrome most miben jobb? Ott is lebutított, haszontalan UI változásokat nyomnak le a torkán az embernek, de legalább csak fele annyi beállítási lehetőséged van, kevesebb hozzá a jó addon, kétszer annyi memóriát eszik testvérek között, de lehet sok fülnél van az négyszeres is.

Én próbálnék minimalista irányba menni, de nem sikerül. Pedig próbálkoztam már Falkon, qutebrowserrel, vimb-vel, de egyik sem vált be. Pedig valami vi/vim kiosztású, minimalista megoldás kéne, ami akár terminálból is használható. De ezek a kicsi böngészők sok oldalt nem jól renderelnek le, bugosak, kevés addon van hozzájuk, eleve már a reklámblokkolás nem valami jó bennük. Így meg csak a mainstream böngészők maradnak, de azok meg mint bloat szutykok sajnos, kicsit olyan választás, minthogy az embernek melyik kezét vágják le.

A Chrome/Blink alapú böngészőknek szerintem egy valódi előnyük van: a renderelésük gyorsabb, de itt el is fogyott a pozitívum. Próbáltam én is egyébként Vivaldit, tetszettek benne az egyedi funkciók, pl. a tartalomhoz igazodó színek, meg stb., de pl. nagyon bugos volt, teljes képernyős móddal gondja volt a videós oldalaknak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

de legalább csak fele annyi beállítási lehetőséged van, kevesebb hozzá a jó addon
 

Az emberek zöme semmit nem állítgat, nem hogy addonokat telepítsen, maximum 1 reklám blokkoló felmegy meg amiket egyes szoftverek rántanak magukkal. Így számukra lényegtelenek mindezek. 

"Nem rontotta el sehol az FF. "

Borzasztóan lassú a rendering, főképpen mobil eszközökön. A Firefox Focus-nál csak az igényteleneknek nem tűnik fel a lag.

Kivéve iOS -on, mert ott tilos browser engine -t fejleszteni, úgyhogy az csak egy előtét, és jól is megy :)

Az a fájó igazság hogy a chromium bele a legmodernebb/leggyorsabb, és nem véletlen hogy a végtelen erőforrásokkal és pénzzel rendelkező MS is azt kezdte használni.

Én desktopon már tartom magam a Firefoxhoz, de mobilon képtelen vagyok elnézni a lassúságát, úgyhogy ott Bromite -ra fanyalodtam.

Szerkesztve: 2021. 07. 10., szo – 21:59

nem jó, de nem is tragikus (pl az összesített linux desktop share alacsonyabb ennél)

most a krema böngésző, a tiktok és amerikakapitány divatosak

Ezek a market share felmérések egyébként mindig is bullshitek voltak. Pl. azt nehogy higgye ám bárki is komolyan, hogy a Linux részesedése csak 1-2%. 1-2 a ’ggem. Annál azért jóval több, min. duplája, de optimistább becsléssel simán tripla. Nagyon sok embert látok már Linuxszal, egyre többet az évek folyamán, ismerősi körben, időseknél, kockáknál, mind többen váltanak, vagy mert az állandó vírustanyából és Win reinstallból lesz elegük, vagy csak nem akarnak hardvert upgrade-elni, és a Windows már túl lassan fut a gépükön. Persze, a Windows desktop dominanciájához képest tényleg elenyésző, még a 10% is az lenne, ez világos, csak arra akarok rámutatni, hogy ez az 1-2% sem valós. Nem tudom mit mérnek félre, de valamit nagyon nem jól mérnek. Valószínű a Firefox sem szerepel olyan rosszul, ha nem torzítana a statisztika.

Ezen a Linux desktop éve nem jön el benyögésen is jót szoktam röhögni, sok embernek már 5-10+ éve eljött, ennél „eljövöttebb” nem lesz, aki akart váltani, már rég tudott. Motiváció is megvan már régóta, mióta a két legnépszerűbb OS, az XP és Win7 támogatása megszűnt, és a Windowsok egyre szutyokabbak, egyre nagyobb hardverigényűek, egyre bétatesztelősebbek. Tényleg csak annak szoktam javasolni, hogy Windowson maradjon, akiknek a rendesen megfizetett munkája megköveteli, mert valami Win only szoftverrel kell dolgoznia, aminek nincs FOSS alternatívája, vagy annyira nagy gamer, hogy egész nap a legeslegújabb AAA játékcímek mennek, és nem akar konzolt venni. Az összes többi felhasználónak már évek óta okés a Linux, hiszen legtöbbször csak böngészés, stream és chat megy, meg némi szövegszerkesztés. Nyomtatás, optikai lemez írása sem olyan jellemző már.

Ma már sok embernek PC-je sincs, hanem elvannak egy androidos vagy iOS-ses telóval, táblagéppel, épp így ellennének Linuxszal is, ami semmivel nem alkalmatlanabb. Ez már nagyon régóta nem igaz, hogy csak PC meg csak Windows az, amivel lehet létezni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én nem becsülném túl azt a Linux share -t... én is ismerek mondjuk 50 informatikust, ebből 30 Linuxos, 15 mac-es, 5 meg Windows -os.

A "normál" embereknél meg 95% Windowsos, 4% Mac-es, és 1% Linuxos. De az 1% jellemzően az a réteg akik a legkevésbé sem érdeklődnek az informatika iránt, csak az kell nekik hogy a browsert megtalálják. Az meg majdnem mindegy, milyen OS-en fut.

Ne a kis baráti/családi körödből indulj ki, hanem mindenkiből.

Úgy nem nehéz, hogy folyton folyvást nyomul, és elsődleges böngésző akar lenni, még akkor is, amikor beállította az ember, hogy ne legyen az.

Jo de ezt mar kb win 8-as idoktol nyomatja nagyon az MS, kicsit lightosabban meg mar korabban is. Csak idaig volt IE meg nem chromiumos edge ami akkora kalap ize volt, hogy barki aki megprobalta hasznalni sikitva menekult. Most hogy van egy edge ami user szempontbol lenyegileg egy chrome egy masik skinnel, mar gondolom nem sikitva menekulnek annyira az emberek.

I hate myself, because I'm not open-source.

Sőt, az a default browser téma rohadtul bugos Windows 10-en. A Firefoxom mindig sir hogy szeretne default lenni, leokézom, erre bejön a Windowsos beállitó felület ahol át lehetne állitani Edge -ről, de onnan meg hiányzik az FF. Loop. Mondjuk lényegtelen, sokat nem használom a Windowst, csak ha egy kis game van :)

Szerkesztve: 2021. 07. 10., szo – 23:25

Elég szomorú, de nyilván megvan az oka. Rajtuk kívülálló és rajtuk múló okok is. Amúgy sohasem uralta a piacot, FIXME.

Eddig még a gagyi politikai propagandája sem tudott eltántorítani a használatától. Kíváncsi vagyok, hogy mit hoz a jövő. Innen már nagyon nincs lejjebb.

trey @ gépház

Dehogynem, szivárványos ikon és térdepelő háttérképű mozilla.org.
Vagy még az addons.mozilla letöltés előtt regisztrációt kérne, ahol ki kellene választanod 32157651 verzióból, hogy milyen neműnek képzeled magad.  Becsszóra nem tárolná el a választ, csak úgy megkérdezné mert kérdezni lehet.

Vagy valami ilyesmi. A kevésbé vicces, hogy megelhet bejönne az agyrém és lenne +10% :S

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szerkesztve: 2021. 07. 11., v – 09:37

Egy biztos, külön kell választani az FF használati statisztikákban a Win 10 használókat a unix-szerű rendszerek használóitól. Win esetén szerintem az MS szándékosan lassítja az Edge-en kívűl használt böngészők indulását. (mintha a Win biztonsági rendszere néha akár fél percre is megfogja a futtathatóik indulásást,) Így az Edge annyival gyorsabban indul, hogy ez már önmagában egy ok az áttérésre. (Kísérletképpen elhagytam néhány újabb gép esetén a Fox, Vivaldi böngészők telepítését, csak a Chrome alapú Edge maradt. A korábban azok felhasználói közül senki nem reklamált, és kereste rajtam a Mozillát.)

A felhasználók Linux Bsd, stb. része pedig az átlagnál jobban ért a rendszerekhez, ott a Fox alapból "kívánatosabb", mivel nincs túl sok jobb alternatíva, és az indulás sebességét tekintve nagyon nincs is mással összevetve kifogásolni. Ott a frissítés erőszakos volta sem tétel.

Nekem a Windows-on megvalósított erőszakos, "escape"-lhetetlen frissítő-értesítő-panel megvalósítása sem okoz feltétlen örömet...

Így az Edge annyival gyorsabban indul, hogy ez már önmagában egy ok az áttérésre.

Én nem érzem tragikusnak, hogy 5 másodperccel lassabban indul a Firefox - hiszen kb. sohasem zárom be.

Sokkal jobban zavar, hogy a Microsoft core szolgáltatásait sem mindenhol tesztelték Edge-el, illetve nagyon gyakran várnom kell szabad socket-re Edge alatt és fogalmam sincs, hogy mi az ok. Valamint egyre több bloatware funkciót tesz bele a Microsoft, GPO-val tökéletesen kontrollálható, amiben az addon-ok le vannak tiltva. 

Az Edge motorját a Windows számtalan szolgáltatása használja, nem meglepő hogy a UI gyorsabban indul.

Van egy canvas-os fejlesztésünk, amely Firefoxban lassabban működik, mint Internet Explorerban. Ami valljuk be elég gáz. De ezen túl vannak még "dolgai" a Mozilla böngészőjének :(

Ha meghal a róka, akkor valójában már csak a Chrome motoros böngészők maradnak (IE ugye már maximum cégeknél maradt meg kompatibilitási okokból, az öreg Edge pedig hála istennek időben bevégezte). Egyfelől a webfejlesztés egyszerűsödik, másfelől meg nem a W3C fogja diktálni a dolgokat, hanem a Google.

Dehát a Chrome nem is böngésző :D

Megérdemelte. Nem az Edge, a Firefox.

Én személy szerint egy dologra használom az Edge böngészőt: Windowson azzal töltöm le a Google Chrome-ot.
Ha használnék MS fiókot, akkor talán az Edget használnám.
De mert mindenütt (Linuxon, Androidon és Windowson is) Google fiókot használok ezért teljesen logikus, hogy a Google Chrome-ot használom.

Sokáig azért nem tértem át a Chrome-ra a Firefoxról, mert nem találtam meg rá azokat a kiterjesztéseket amiket már megszoktam. Aztán amikor mégis váltottam, rájöttem, hogy nem is szükségesek azok a kiterjesztések.
De már ez a váltás is sok éve volt.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Egyre bloatabb. X időnként kicserélik a GUI-ját egyre fosabbra? Megszüntették a XUL-t, helyette ez a webextension van erőltetve, ami kivesz egy csomó állítási lehetőséget az addon kezéből. Hivatalból erőltetett Orca felolvasómodul, ami töltögeti be magának az at-sp bloatokat? Kötelező Pulseaudio függőség? Linuxon a hardveres videólejátszás a mai napig nincs megoldva? Soroljam még? Az egész egyébként a Mozilla miatt van. Régen egy kicsi, nonprofit szervezet volt, tényleg éltek-haltak a technikai újításokért, a net szabadságáért, a felhasználó kiszolgálásáért. Ez mára a pénz hatására megváltozott, átmentek egyfajta öltönyös-nyakkendős multivá, erőltetik pont ugyanazokat a szutyok megoldásokat, meg politikai lépéseket, amit a MS, Google és a többi genyó multi.

Egyébként minden hibájával együtt a mai napig a leghasználhatóbb, a Chrome-alapúek kb. minden tekintetben rosszabbak. Egyedül a renderelési idejük gyorsabb.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)