munin alternatív web interface

Munin-t használ még valaki? Nem egy nagy szám, de olyan egyszerű, hogy én vagy 15 éve használom sok gépemen... de néha megszáll az érzés, hogy látszik is rajta a 15 év.  Az alapokkal nincs is baj, de a web interface nagyon megkopott már...

írtam hozzá egy alternatív web appot, ami a statikus png-k helyett szép interaktív(!) plotly ábrákat generál. A project teljesen PoC, szóval kipróbálni éppen ki lehet, hogy néznek ki az ábrák, de ezen kívül még sok vele a gond, jelenleg a legnagyobb, hogy nem frissülnek az ábrák egyáltalán...

Ha van kedved innen kipróbálhatod: https://github.com/atommaki/munin-dash

Minden visszajelzésnek örülök.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 07. 05., h – 23:25

Uhm... Grafana + Prometheus/InfluxDB feladattól függően?

Szerk: szóval igen, értem munin, egyszerű meg minden, de eléggé eljárt felette az idő, nem vagyok benne biztos, hogy megéri tákolni.

A Grafana 100-szor bonyolultabb. Mar a te mondatodban is benn van, hogy feladattol fuggoen legyen igy vagy ugy. Ha egy gepen kell altalanos monitorozas akkor a munin install egy apt parancs es minden egyeb konfiguralas nelkul out of the box mukodik is, raadasul eleg lightweigth az egesz... (Ezzel persze a Grafana letjogosultsagat nem vitatom, az egy sokkal rugalmasabb rendszer...)

Aztan meg mi a kulonbseg a takolas es a fejlesztes kozott? A Linux kernel felett is eljart volna az ido, ha ugy marad ahogy 94-ben volt...

De mindegy is, nekem ez hobbi, szivesen kodolok mostanaban pythonban es epp a plotly-t tanulgattam, ez jott ki belole.

Ha egy gepen kell altalanos monitorozas akkor a munin install egy apt parancs es minden egyeb konfiguralas nelkul out of the box mukodik is, raadasul eleg lightweigth az egesz...

Csak erre reagáltam a fentiekkel, arra utalva, hogy az, hogy munin-node vagy node_exporter kerül-e fel, majdhogynem mindegy, érdemi felhasználáshoz mindenképpen kell egy munin-master vagy egy Prometheus is - és alapesetben egyiket sem kell kliensoldalon konfigurálni, továbbá alapvető igények kielégítésére akár meg is felelhet már ennyi is. Véleményem szerint a fentiek, illetve a termékek képességei tükrében nem éri meg az "egyszerűbb" vagy "könnyebb" legacy megoldást használni.

A Grafana 100-szor bonyolultabb.

Igen, és? Többet is tud.

Ha egy gepen kell altalanos monitorozas

A kifejezést sem értem. Mi az, hogy általános monitorozás? CPU/Memória/Disk? A hálózat forgalma benne van? Interfacenként? Disk io? uptime? CPU hőmérséklete még általánosnak számít vagy sem? stb.

raadasul eleg lightweigth az egesz...

Ezt megint csak nem tudom értelmezni. Maga az adatgyűjtés kompexitásában nem különbözik sokat, az meg már, hogy milyen UI jelenik meg utána az adatok reprezentálására az egy teljesen másik téma.

Aztan meg mi a kulonbseg a takolas es a fejlesztes kozott? A Linux kernel felett is eljart volna az ido, ha ugy marad ahogy 94-ben volt...

Igen, csak a munin UI-ja meg eléggé úgy maradt, ahol az RRDTool megrekedt.

De mindegy is, nekem ez hobbi, szivesen kodolok mostanaban pythonban es epp a plotly-t tanulgattam, ez jott ki belole.

Ezt nem is vitatom, erre jó.

Bárhol hasznltam eddig Munin-t, sehol nem kellett beletákolni semmit, mindenhol default ment (és megy a mostani helyemen is), legfeljebb annyit akartunk valaha, hogy valami ne jelenjen meg. Ennek az egyszerűségével semmilyen Prometheus/Grafana nem képes versenyezni, tehát áll a sokkal magasabb komplexitásra vonatkozó megállípításom.

Nekem is nagyon sokáig Munin volt az "igásló", szerettem is és tényleg egyszerű. Most mi is mindenhol Prometheus/Grafana vonalon mozgunk - illetve néhány Dashboard közvetlenül SQL-ből dolgozik.

Ami a Muninban tényleg jó volt, hogy nagyon egyszerű volt saját scriptekkel bővíteni és a szerveren elég volt csak felvenni az új hostot.

A Prometheus konfigurálás nem sokkal bonyolultabb ha nincs semmi extrára szükség. Ha van, akkor kicsit fájdalmasabb bővíteni. A Prometheus filozófiája hogy írjál/használj minden komponenshez saját exportert. Ez egy minden VM/container csak egy dolgot csinál rendszerben még oké, de a szokásos kis/középvállalati itt a szerver ami mindent is csinál a levelezéstől, HTTP proxyzáson keresztül az SMB megosztásig már kicsit fájdalmas, ja és az a tűzfal és a VPN szerver is. Ha nincs benne a default halmazban amit monitorozni akarsz akkor saját exportert írni bonyolultabb mint egy scriptet. Mi ezt úgy hidaltuk át hogy írtunk egy "mini Munint" ami 1-2-5-60 percenként lefuttatja a megadott scripteket és a Prometheus a textfile collectorral gyűjti a kimenetet. További előny hogy magát a scrape-elést sem lassítja ha időigényes egy-egy mérés. Így csak egy-egy scriptet kell hozzácsapni a rendszerhez ha van valami egzotikus hardver vagy szoftver amit figyelni kéne. Van MuninExporter is de azzal volt valami gond, ha jól emlékeszem talán nem jó neveket adott a metrikáknak és emiatt nem tudtuk könnyen vizualizálni, meg akkor már nem akartunk párhuzamosan két rendszert üzemeltetni.

A Munin HTML felülete elég egyszerű, amit mér, azt rajzolja. Ez kezdetben jó, nincs az az érzés mint egy frissen telepített Grafana-nál, hogy izé, mit is akarok látni? Nem mentetted le véletlenül a Dashboardot a mi Grafanankból? Nem éred most el? Hmmm... Mi is volt rajta? Viszont utána testre tudod szabni. Nem kell kerülgetni a felesleges/szinte soha nem használt grafikonokat, összerakhatod úgy ahogy neked tetszik. Az ügyfelek egyöntetű véleménye az volt, hogy soha többet nem akarnak Munint nézegetni, a Grafana sokkal kényelmesebb nekik - igaz nem ők konfigurálják hanem mi. Az általános tapasztalat hogy egyszer kell megcsinálni és utána nem nagyon kell hozzányúlni.

Emellett Prometheusban tudsz az összegyűjtött adatokon műveleteket végezni - pl: az átvitt adatmennyiségből sebességet vagy a múlt heti mérésekhez képest eltérést számolni -, meg tudod jeleníteni ugyanazt a metrikát több forrásból - pl: az összes adatbázis szerver CPU terhelése egy grafikonon.

Összességében a Munin felett eljárt az idő. Nem zárom ki hogy esetleg drasztikus módosítások után esetleg ismét felragyogjon a csillaga, de az már nem az a Munin lesz amit most ismerünk.

Szóval ez egy kicsit bővebb lére eresztett +1.

Ja, és ha nem lett volna egyértelmű: egy pillanatig sem gondoltam kisebbíteni az érdemeid a fenti projekt kapcsán. :)

Ha elerte a betat akkor postolj megint rola, teszek vele egy probat en is.