kocka a műhelyben: motorgenerál

Sziasztok,

kb 3 hete, amikor épp töltöttem fel a medencét vízzel, úgy fél óra elteltével leverte a szivattyúm a saját 10 Amperes kismegszakítóját. Visszakapcsoltam, pár perc múlva lenyomta az egy szinttel feljebb lévő 16 Amperes kismegszakítót is. Visszakapcsoltam, pár perc múlva lenyomta az AVK-t. Visszakapcsoltam, és még több alkalommal lenyomta felváltva az AVK-t és a kismegszakítót. Majd az utolsó visszakapcsolás után egyszer csak azt hallom, hogy hirtelen elkezd csökkenni a motor fordulatszáma, majd egy fémes hang kiadása után végleg megállt.

Ekkor a medence kb 20 %-osan volt feltöltve. Gyorsan bevittem a slagot a házba, és rákötöttem a mosógép helyére, hogy feltöltsem vízzel.

Közben lekötöttem a házi vízművet a ki/bemenő csövekről, és kiemeltem az aknából. Ezt a vízművet 3 éve vettem, az elődje ugyanígy döglött meg, így sok jóra nem számítottam. Kerestem egy közeli szervizt, telefonon egyeztettem velük, úgy vállalták, hogy minimum 1,5 hónapot kell várni rá.

Ennyit nem várhattam, a hirtelen megérkezett nyári kánikula napról napra égeti ki a füvet, nem a legolcsóbb az ivóvíz hálózatról locsolni.

Szerencsére két napon belül szereztem egy kölcsön motort, amivel kicseréltem a sajátomat, így a vízmű újra üzemel.

Nosza, szedjük szét a hibás motort. Mivel életemben nem csináltam hasonlót sem, rákerestem a youtube-on :-) Egy nagyon hasonló motor szétszerelését megtaláltam, megnéztem, és belevágtam a sajátoméba. Minimális volt a különbség, az enyémben nem volt zéger gyűrű. Viszonylag egyszerű szerkezet, pár óra alatt szét is szedtem, a sok rozsda miatt néha gumikalapácsot is bevetettem. Végül a sejtésem beigazolódott, az első csapágyat szó szerint megette a rozsda, és szétszakadt benne a csapágykosár. Rendeltem pótalkatrészeket (csapágyak, O gyűrű, tömítés) és egy csapágy lehúzó szettet. Amíg úton voltak a cuccok, addig sikeresen leszedtem a rozsdás csapágyat a tengelyről, majd a rozsdát eltüntettem egy polírozóval.

Megjöttek a cuccok, egy saját készítésű üreges fadarabbal és a gumikalapáccsal a helyére ütöttem a csapágyat, majd szép lassan összeraktam az egészet. Gyors próba az asztalon, csendesen tette a dolgát, szóval a műtét sikerült. Végül visszaraktam a saját motoromat a kölcsön motor helyére, azóta is remekül üzemel. Az egész néhány órámat vette el, valamint kb 10e Ft-nyi alkatrészt és szerszámot emésztett fel. Nekem megért ennyit.

Elhatároztam, hogy minden ősz végén, amikor téliesítem a vízművet, ki fogom emelni az aknából, majd szét fogom szedni, hogy kicsit beolajozhassam, és ne egye meg a rozsda az egészet, így talán hosszú évekig nem kell rá költenem.

Így nézett ki a csapágy: még a tengelyen, majd lehúzás után.

Hozzászólások

Pont az utolsó mondatodat akartam javasolni, de látom rájöttél. :)

A kép alapján lehet némi tömítetlenségi probléma, amin az olajozgatás nem igazán fog segíteni.

:)

Feltételezem, hogy a tengelyt teljesen megtisztítottad a rozsdától, és a szimeringben futó felületet felpolíroztad. A tengely szabadon lévő részét a "gumi"alkatrészekkel kompatibilis zsírral vékonyan be lehet kenni (az átlagos lítiumos zsír valószínűleg megfelelő). Ezután elég pár évente ránézni.

:)

> Visszakapcsoltam, pár perc múlva lenyomta az AVK-t. Visszakapcsoltam, és még több alkalommal lenyomta felváltva az AVK-t és a kismegszakítót. Majd az utolsó visszakapcsolás

 

sosem értettem ilyesmire mi visz rá embereket, vagy egyáltalán mit gondolnak eközben

sosem értettem ilyesmire mi visz rá embereket, vagy egyáltalán mit gondolnak eközben

gondoltam én sok mindenre, és emlegettem több embernek is az anyját :-)

viccet félretéve, az AVK lekapcsolásáig arra tippeltem, hogy túlmelegedett a motor, akkor még nem volt sejthető a csapágy probléma a hangja alapján

Akkor csak kicsit küzdött jobban mint kellett volna. Hírtelen rá is néztem motorvédőre, meg ilyesmire, hogy mi segíthetett volna neked. De ez nem csak erre igaz, hanem másra is, hogyha valami ami eddig elment azon az áramkörön, és most pedig löki a kismegszakítót, akkor nem az a megoldás, hogy cseréljük nagyobbra a védelmet. Igaz ez sütőre, főzőlapra, tengeridarálóra, szivattyúra, szerver tápra, bojlerre, stb... Ha pedig valami miatt az AVK is lekapcsol, akkor ott az már akár életet mentett éppen.

A végeredmény ügyes lett, hogy megjavítottad és nem pedig cserélted egy másikra.

Kapcsolodo sztorim:

Volt egy munkank vagy 10(??) eve a SOTE-n, az udvaron volt egy kis fahazban egy bufe. Nem volt annyira pici, mert volt vendegter is benne szerintem olyan 6 asztal lehetett benne, mondjuk egy 20m2 volt a vendegter.

 

Ott reggel munka elott (6?) megittuk a kavet, mentunk volna valamit meg harapni 11kor, es a bufenek hult helye volt.

Teljesen leegett, valami kevesebb mint 15 perc alatt.

A problema? A kismegszakito allandoan lement (talan a sutotol?), es ezert kitamasztotta a nyelvet egy sepruvel az egyik alkalmazott:)

((A regi fajta Bakony kismegszakitonak a nyelvet ki lehet tamasztani, a mostaniak belul akkor is lemennek ha a nyelvet valahogy rogzited))

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"motorgenerál"

a cím olvasásakor minimum hengerfúrásra, hónolásra és hengerfej-síkolásra gondoltam :)

Miért is nyomta le az ÁVK-t? Én nem tettem volna vissza, amíg ki nem derítem. Mert a hibaáram kicsit más, mint a túláram.

Tisztelek mindenkit, aki veszi a fáradságot, hogy saját maga megoldja a ház körüli problémákat. Aki meg előre megy a karbantartással, azokat duplán.
Ez az a fajta tevékenység, amit az igazi kapitalizmus próbál kiölni a világból.

Ez nem mindig opcio mert az idom altalaban tobbe kerul. Es ha meg szeretnek is barkacsolni mivel pragmatikus emberke vagyok nem akarnek magamnak veszteseget okozni. 
 

Szoval en mindig merlegelek er-e annyit mint a szabadidom illetve keletkezik-e kar ha varakoznom kell mert mondjuk amig megerkezik az uj pumpa addig kirohad a vetemenyes etc.

Hasonló elemzésen én is kattogtam, mivel hamar szereztem kölcsön motort, így a fű és a paradicsom ültetvény nem égett ki (két napig kézzel locsoltam az ivóvízről).

Ha nem tudtam volna kölcsön kérni, akkor is napokig tart, mire kihozza a futár az újat, akkor is szerelni kell, mert a régit ki kell cserélni az újra, szóval sok munkaórát nem spóroltam volna, cserébe kidobok 40e Ft-ot, ami jó esetben három év múlva ugyanígy fog járni.

Én azt az utat választottam, hogy ha sikerül megjavítanom, akkor nyertem egy csomó pénzt és tapasztalatot, ha meg nem, akkor buktam kb 3-4e Ft alkatrészt, mivel a csapágylehúzó szerszám másra is jó, illetve el is lehet adni.

Utólag azt bánom, hogy nem vágtam bele három éve az előző lerobbanásakor, meg azt, hogy ki is dobtam a régit, most jól fel tudnám azt is újítani, lenne egy tartalék motorom, vagy el is adhatnám, és akkor ingyen lett volna ez a javítás.

A szabadidőm nekem bőven megért ennyit, nem lehet minden órát fizetős munkára fordítani.

A szaki, aki a kutat fúrta nálunk és a vízművet is adta, a lelkemre kötötte, hogy a cuccot a víztől rettentően óvjam, takarjam le. Mivel a szabadban van, kapott egy "esőkabátot". Amikor beköszönt az esős időszak, berakom a garázsba, le is téliesítem a kutat.

Így elnézve a képeidet, szerintem sejtem mire gondolt az ürge, amikor azt mondta, hogy nem szereti a motor a vizet. :)

Az enyém egy aknában van, állandó a párás levegő, az is csoda, hogy eddig bírta. Évek óta agyalok, hogy hogyan tudnám a szellőztetést megoldani úgy, hogy ne ázzon be, ha esik az eső. A következő meghibásodást a tartályra tippelem, mert a rozsda azt sem kíméli, ha kilyukad, akkor kuka, azt nem tudom befoltozni. Egyszer már kellett benne ballont cserélni, mert elengedte a nyomást, aztán összerakás után kiderült, hogy a tartályhoz menő cső egyszer használatos, eresztette a vizet, azt is cserélni kellett.

Amit konkrétan láttam a sok közül, hogyan van elhelyezve a földfelszín alatt, az ki van betonozva emlékeim szerint (ki is van festve a helye). Nem túl mélyen, egy akkora üregben, mint maga. És az ajtaja fent ilyen gumis szélű, hogy ne folyjon be az esővíz. Másoknak nem tudom, hogy van megoldva, annyira nem érdeklődtem a dolog után, mert még nálam nem esedékes. Én is valószínű még sok négyzetméter takarófóliát el fogok használni, mire eső védett helye lesz, mert hát nem ez van most az első helyen.

Kelleni épp nem kell, de ez már adott, így vettem a házat. Ennek az az előnye, hogy az udvaron nem látszik semmi, csak az akna teteje, kb 10 cm beton, és egy zöldre festett vastag vas tető. A zajt is teljesen elnyeli, semmi sem jön fel belőle, tettem egy vastag hangszigetelő gyapotot a tetejére alulról.

Van egy ilyen régi népi szokás, hogy a szivattyús cuccokat a föld alá kell rejteni. Az okát nem tudom, de ezt majd a néprajzkutatók kiderítik. Viszont én most úgy döntöttem, hogy szakítok a hagyománnyal. Nekem közvetlen a kút mellett van egy faház, annak a falába vágok lukakat, bevezetem a csöveket, a szivattyút meg oda berakom. (Magam sem értem, mi a faszér' akartam én gödröt ásni, meg betonozni... ez sokkal egyszerűbb.)