ház ráz?

Fórumok

Nem találtam kimondottan táp topikot. A PC ott figyel az asztal alatt olyan helyen, hogy néha rászoktam tenni rá a jobb lábam (vádlim). Most meleg van tehát nincs rajtam hosszú nadrág. S azt vettem észre hogy némely esetben szúró, kellemetlen érzést tapasztalok. Ha kézzel megfogom, akkor nem érzek semmit. Földelt aljzatba van bedugva. Bár igaz hogy "házi földelt". A radiátor csőhöz lett kötve a földelés, mert a panel lakásokban a szobákba sehol nincs földelt dugalj. Mi lehet ez? A földelési megoldás le lett ellenőrizve és jónak mondták.

Hozzászólások

Nézd meg, hogy ha kihúzod a monitor kábelét a gépből, akkor is ráz-e!

Nálam egy külön tápos Samsung monitor produkált hasonlót, hibás táppal. Ha be volt dugva a táp és össze volt kötve a gép és a monitor, érezhetően bizsergetett a ház.

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

Pedig a földelés szokott a ludas lenni. Mi az hogy le volt ellenőrizve? Ez így teljesen szabálytalan. A PE-t és az N-t nálunk a lakáselosztóban szokás szétszedni, addig közösen jön be (TN-C rendszer). Ha a radiátorra kötöd, a fene tudja milyen hurkokat kell bejárnia az áramnak, míg visszatalál a "helyére". És bár 50 Hz-en annyira sokat nem szokott számítani, de nem a DC ellenállásal kell számolni, hanem a váltakozó áramú impedanciával.

Elképzelhető, hogy egy másik táppal megszűnne, de ezt így előre nem lehet megmondani. A kérdés a tápban lévő Y kondik mennyisége.

Gondolom lemertek neki. A nagy fem csohalozatok altalaban valahol le vannak foldelve (igazabol kotelezo lenne EPH-zni, de ugye ez sem biztos, hogy mindenhol megvan), technikailag lehet, hogy jo minosegu foldelest csinaltak neki. Ettol meg teljesen szabalytalan, csak gondolom jo sporolos modon az egesz villamos halozat felujitasa helyett ezt ajanlottak tobb mint a semmi alapon.

"igazabol kotelezo lenne EPH-zni, de ugye ez sem biztos, hogy mindenhol megvan"

Szeritnem kevered a dolgokat. EPH -> Egyen Potencialra Hozas: ez lakossagi szempontbol, egy a lakason beluli halozat.

„Azokat a bejövő fémes részeket, amelyek veszélyes potenciálkülönbséget vezethetnek be és nem részei a villamos berendezésnek, minden egyes épületben a védő összekötő vezető felhasználásával be kell kötni a fő földelőkapocsba. Ilyen fémes részekre példák a következők:

az épületben lévő közüzemi csővezetékek, pl. gázvezetékek, vízvezetékek, távfűtési rendszerek;
a szerkezeti idegen vezetőképes részek;
a vasbeton épületszerkezetek hozzáférhető fémrészei.
Az ilyen, az épületbe kívülről bevezetett vezetőképes részeket az épületen belül, az épületbe való belépési pontjukhoz a lehető legközelebb kell bekötni az egyenpotenciálú összekötésbe. Az épületbe belépő, a belépésüknél szigetelő közdarabbal ellátott fémcsöveket nem kell a védő egyenpotenciálú összekötésbe bekötni.”

A konnektorok vedofoldje az masik teszta. Amire te gondolsz szertinem az a kulon foldelo vezeto, ami vagy ki van epitve vagy vagy nincs. Ugy illik kialakitani a vedofoldet, ahogy Caro kollega leirta.

jo sporolos modon az egesz villamos halozat felujitasa helyett ezt ajanlottak tobb mint a semmi alapon.

Csak ez akar lehet eletveszelyes is. Ha valaki mast is csip a radiator az epuletben es bejelenti akkor a szolgaltato koteles lekapcsolni az aramot, amig a hibat fel nem deritik. Igy kezdodnek a jo baratsagok a szomszedok kozott :)

Ez nem jatek. Ilyet nem szabad csinalni, ezt azonnal meg kell szuntetni es normalisan ki kell epiteni az elektromos halozatot!

Nem, szerintem nem keverem.

Ha van egy egesz epuletre - legyen az akar tarsashaz - kiterjedo fem csohalozatod, azt, ahogy te is irod, valahol ossze kellene kotni a foldelessel (meg az osszes tobbi nagy kiterjedesu fem targgyal, ettol lesz egyen a potencial). Mivel igy a csohalozat gyakorlatilag foldelt, ha valahol rakotod egy konnektor foldeleset, akkor az technikai szempontbol egy foldelt konnektor, mert a vedoerintkezoje a csohalozaton keresztul femes kapcsolatban van valahol egy foldeloszondaval, meg a szolgaltatoi PEN vezetovel. Szabvany szerint viszont nagyon nem, csak hat ha fillerbaszo a megrendelo, a szerelo meg felelotlen, akkor megcsinalja. Ugye a topicinditoban latjuk, hogy legalabb egy ilyen van valahol az orszagban.

Az eletveszely az viszont stimmel, ha van egy hibas keszuleked, es a csohalozat megsincs foldelve, akkor egyreszt a keszulek, masreszt a cso az egesz epuletben razni fog. Vagy a szerelot csapja agyon, aki valahol megszakitja a cso folytonossagat.

O, en egy szoval sem mondtam, hogy ez igy jo, csak megprobaltam megmagyarazni, hogyan szulethetett ez a megoldas.

Meg kellene kerdezni OP-t, hogy ki csinalta neki, bar ha ezt olvassa, valoszinuleg nem fogja elarulni. En villanyszerelore tippelnek, mert laikusnak nem hiszem, hogy ez eszebe jutna.

Hasznalsz e PowerLAN-t? Nallam az volt a ludas.

minden periféria egy hosszabbítóról/aljzatról megy ? pl. nyomtató nincs máshová bedugva ? mit mérsz multiméterrel: nulla-fázis, nulla-védő föld és nulla számítógép fém burkolata közt ?

For Whites Only meeting room!

Szerkesztve: 2021. 06. 25., p – 14:59

Eleve rosszul indultal neki! Ahol nincs foldeles ott ki kell alakitani, ahogy te megoldottad az nem jo! Ha valahol alattad elvagjak a csoveket stb... akkor mi a helyzet?

most olvasom, hogy radiátorcsőre van kötve a védőföld - ami TILOS !!!

Szomszédnak zárlatos lesz valami berendezése, akkor megrázz az áram.

Mérd meg a radiátor és a konnektor nulla közt - biztos nem nullát fogsz mérni, ha bizserget!!

For Whites Only meeting room!

"A földelési megoldás le lett ellenőrizve és jónak mondták."

Vajon ki mondhatta ra, hogy ez jo? :)

Amugy tudtommal vedofold van a panelben a furdoszobakban, nem?

OP-nak, ezeket olvasd el:

https://megaohm.hu/erintesvedelem/tn-rendszerek-nullazas

https://cyrex.hu/blog/a-villanyszereles-oromei-panelben

Nekem anno Gazdagréten a panelban is csípett az akkori használt 286-osom fém háza (pedig gyárilag földeléssel szerelt konnektorok voltak) és azóta is bárhol laktam minden gépem és minden fém házas laptopom rázott kicsit. (műanyag házas nem)
Szokni kell. ;)

Ennyi idő után beruházhattál volna egy műanyag házas gépbe. Nekem utoljára a P4-es gépem első gépháza volt fém 2004-ig, aztán a ház le lett cserélve valami normálisabb Thermaltake házra. Azóta minden műanyag. Laptopok is, bár némelyik reklámozva van magnézium meg vastablettás, B12 vitaminos kasznival, de fogásra nekem azok is keményített műanyagnak tűnnek. Egyik se ráz. Szerintem nektek nem is a fémházzal meg a földelt konnektorral van bajotok, hanem ti vagytok feltöltődve műszálas vagy műanyag padlón, de akkor nem csak a fém gépház ráz, hanem minden, ami fém, kilincs, küszöb, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A sztatikus töltés jellemzően nem folyamatosan ráz, csak kisüléskor. A pc-ház esetében, földelés hiányában a kapcsolóüzemű táp miatt a fél tapfesz kint van a házon, az viszont folyamatosan ráz, ha nem vagy egyenpotencialon vele. Nem a műanyag ház a megoldás (az ugyanis még nem véd, a csatlakozó bedugásakor is megrázhat az áram), hanem a megfelelő védőföld kialakítása a konnektorban.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Bár igaz hogy "házi földelt". A radiátor csőhöz lett kötve a földelés, mert a panel lakásokban a szobákba sehol nincs földelt dugalj.

vs

A földelési megoldás le lett ellenőrizve és jónak mondták.

Ki ellenőrizte és mondta jónak ezt a "házi földelt" földelést?! Ha szakember volt, akkor most jelentsétek fel, mert ez így életveszélyes.

Egyébként azért csíp és ráz, mert a kapcsolóüzemű tápokban van egy Y-filter, egy-egy kondenzátor az L-PE és PE-N között, ha nincs rendes védőföld, akkor a PE - vagyis a készülékház fele feszültségre fog beállni, vagyis 110-115 voltos feszültség mérhető rajta, 1-3 mA áramerősséggel. És ezt szépen belevezetted a fűtésrendszerbe. Ha pedig valamilyen oknál fogva az L-PE kondenzátor meghibásodik, akkor egyrészt kikerül a 230 VAC a készülékházra, másrészt a fűtéscsövekre és nem lesz 1-3 mA áramkorlát rajta, van rá esély, hogy valakit annyira megüt, hogy belehal.

Hála az égnek ennyire nem rossz a helyzet. Ugyanis az Y filteren nem folyhat annyi áram, ami veszélyes lehet, legfeljebb ilyen kellemetlen csípést okozhat. Radiátorra kötni viszont azért veszélyes, mert vizes közegben már kisebb áramok is veszélyesebbek, és a fűtés szerelőjét veszélyezteti ezzel.

Illetve az Y filter csak Y rated safety kondiból lehet megcsinálva, amiknek olyan a konstrukciója, hogy rövidzárba nem megy.

Az rendben, hogy Kínában néha alkotnak meredek dolgokat, de akkor nem kapnak CE-t. Az ilyen dolgokra azért még ott is szoktak figyelni, nem mondom hogy nincs egy-két kivétel, de azt be kell jelenteni, és ki fogják vonni őket a forgalomból.

Egy tipikus kapcsitápnál a PE CSAK az Y filterekkel van galvanikus kapcsolatban a primer oldalon. Minden máshol olyan szintű szigetelést kell alkalmazni, aminek a tönkremenetelével nem kell számolni. Ami nem azt jelenti, hogy lehetetlen, de azt, hogy igen valószínűtlen.

Ezért van kettős szigetelés a trafóban is, illetve ha valami optos visszacsatolást alkalmaz, akkor annak is tudnia kell ezt a feszültségszintet. De ha tudsz más ilyen hibát, akkor mondd, mert kíváncsivá tettél. Nem mondom hogy én vagyok ebben a legnagyobb szakértő, de már láttam pár tápegységet, illetve részt vettem tervezésében, vizsgálatában is.

Pont tegnap jartam ugy egy dugasztappal, hogy a meghajtott eszkozhoz csatlakoztatas pillanataban szolt egy nagyot a kezemben, es leverte a kismegszakitokat a szinti es a foelosztoban, plusz meg egy fi relet. Szerintem a szinten csatlakoztatott monitor kabel foldelesen keresztul zarodhatott a kor, de hogy hogyan kerult a fazis a kimeneti oldalon az elvileg 12V DC helyere, az egy erdekes kerdes. Majd ha ma raerek, szetfureszelem es megnezem.

Neked is azt tudom javasolni: nézd meg van-e rajta CE. És ha van rajta, akkor azért jelentsd be, ha nincs akkor azért*. Talán az ITM foglalkozik mostanában az ilyenekkel.

*Elméletileg létezhet olyan elektronikus eszköz, amire nem kell a CE, de ritka mint a fehér holló, és ha 230 V-ra csatlakozik, akkor egyértelműen kell.

De mennyivel jobb mar eloirni, hogy csak azzal taplalhatod az adott keszuleket, aztan ha megis agyoncsap valakit, akkor mutogatni a kezikonyvet, hogy de hat mi szoltunk. Legutobb egy butorba epitett vilagitotest bekoto vezeteken olvastam, gondoltam is, hogy b+.

Azt kulon szeretem, amikor meg az A tipust is eloirjak, azt' a varos harom villanyszerelesi boltjaban csak pislognak ram, hogy mit akarok. Aztan ha kikeresem a katalogusbol, akkor mondjak, hogy aaa, olyat mi nem tartunk, mert az draga... :)

Hat, lehet, hogy Magyarorszagon torvenyileg nem kotelezo, nemeteknel a nyolcvanas evek ota tilos ac-t rakni haztartasba, csak a vagy b johet szoba. Egy csomo olyan fogyaszto van, ami egyenarammal megy, az meg erzeketlenne teszi az ac fajtat.

Megneztem az arakat, traconbol ac-s 7500, a-s 12eter. Azert itt nem szazezrekrol van szo. Nem is beszelve, hogy ahol klima van, ott talan mar b-s kene, na az a draga.

Fun fact: a "rendes" európai CE minősítés sem garantálja azt, hogy nem fogsz kapni egy hibásan tervezett eszközt, nem garantál se minőséget, se szabványoknak megfelelést, alapvetően egy VSP (Védd a Segged Papírral), nagyjából dokumentációt igényel, hogy esetleg volt egy olyan prototípus, amit bevizsgált egy auditor cég, ha megvan kilóra a doksi, akkor mehet a CE pecsét, amit felelősség biztosítás kapcsán várnak el leginkább, szóval, ha gebasz van, akkor gebasz van ugyanúgy, de ott lesz egy biztosító, amelyik helytáll. Nyilván van valamennyi szűrőhatása, legalább a tervezésnél egyszer elolvassák, de ne gondoljuk azt, hogy ne kellene visszahívni a piacról CE minősítésen átmenő termékek tömegét évente, mert kiderült, hogy balesetveszélyesek.

Tudtommal a CE-t a gyarto rarakhatja sajat hataskoreben sok esetben, ha SZERINTE megfelel a szabalyozasnak. Csak specialis esetekben kell independent auditor pl: orvosi eszkozok, labor cuccok stb...

"Low voltage electrical equipment’ are defined as any equipment designed for use with a voltage rating between 50 and 1,000 V for alternating current and between 75 and 1,500 V for direct current."

...

"Directive 2014/35/EU does not require notified bodies to carry out the conformity assessment procedure."

Itt a lista:

https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/labels-marki…

https://ec.europa.eu/growth/single-market/ce-marking/manufacturers_en

Ugyhogy mindenki dontse el maganak, hogy mit is jelent szamara ez a CE jeloles :)

Kicsit tájékozódhatnál a közös piac működéséről, mert felületesek az ismereteid, még ha alapvetően nem is helytelen amit írsz.

A CE nem minősítés, hanem szimbólum. A CE szimbólumot akkor kell a terméken helyezni, ha bizonyos EC direktíva hatálya alá esik, amik itt találhatók:

https://ec.europa.eu/growth/single-market/ce-marking/manufacturers_en

Ezek a direktívák törvényi erejűek minden EU tagországban, és egészen konkrétan arra vonatkoznak, hogy a piacra dobott termékeknek minek kell megfelelni. Maguk a direktívák kevés technikai szöveget tartalmaznak, ha egyáltalán, hanem átirányítanak egy szabványgyűjteményhez, és azt mondja, hogy ha az abban a listában lévő vonatkozó szabványnak a termék megfelel, akkor a termék megfelelése vélelmezhető.

Valóban, a legtöbb esetben ez egy gyártói nyilatkozat csak, amiben kijelenti, hogy megfelel. Természetesen mindenféle jogi retorzióval nézhet szembe a gyártó vagy a forgalmazó, ha a megfelelőséget kijelenti, de aztán kiderül hogy az nem teljesül. Gondolom te sem szoktál átmenni azért a piroson, mert nem biztos hogy elkapnak.

Gondolom te sem szoktál átmenni azért a piroson, mert nem biztos hogy elkapnak.

Szerintem nem volt még olyan alkalom, amióta csak vezetek, hogy autóba ülve ne sértettem volna meg akarva vagy akaratlanul valamelyik KRESZ szabályt, és ez nem jelenti azt, hogy mindenképpen balesetet akarok okozni, sőt.

Szóval ugyanott járunk: elméletileg alig lenne baleset, mert mindenki vizsga után kap jogosítványt és az autóknak is van műszaki vizsgája. Aztán mégis tömegével vannak balesetek, mert a gyakorlat és az elmélet nem találkozik és ilyenkor biza baj van, ha van vizsga, ha nincs, ha van CE ha nincs.

Szerkesztve: 2021. 06. 25., p – 22:58

Panelban az ilyen. Védővezető általában csak a fürdőben a mosógépnél és a konyhában a hűtőnél van. Célszerű minden szobába legalább egyik aljzatba a védővezetőt behúzni. És nem csak a PC miatt. Ott van például a vasaló is, továbbá néhány laptop táp is igényli.

Jó hír, hogy csak EGYSZER kell megcsinálni és biztonságosabb lesz az életetek.

Nos a jövő héten megoldom hitelesen a dolgot. A kismegszakítótól majd elviszem a 10 m zöld sárga drótot. Ott azért meg kell lennie a védőföldnek. De ezeket az elavult alumínium vezetékeket miért nem cseréli ki a bérbeadó önkormányzat? Ugyanis : Ki fizeti a révészt? " szituáció esete forog fent. Ez egy honvédségi kiutalású önkormányzati kezelésű bérelt lakás. Nem hiszem hogy az én dolgom lenne. De mire lehet alapozni a kérelmet amit úgyis a kukába dobnak? Úgy gondolom amikor ezeket a paneleket tervezték még nem is igen volt számítógép, meg egy csomó villamossággal működő kütyü. Esetleg klíma. Izzhatnak ezek a drótok a terhelés miatt. Mivel nem erre lettek tervezve. Arról nem is beszélve hogy a szerelőszinten még az azbeszt is ott figyel a plafonon.

Egy dologra nagyon figyelj, ha viszed a zőld/sárgát! Alumíniumot nem szabad összekötni rézzel, mert megeszik egymást.

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

A bérbeadónak azt kell megoldania, ha az épület nem felel meg a szabványoknak. Ha megfelel, akkor utána a te dolgod, hogy ne köss be olyan készüléke(ke)t, amik nem csatlakoztathatók szabványosan (tehát ha nincs védőföld, meg kell nézni, hogy kötelező-e, hogy legyen; ha igen, a bérbeadónak meg kell csinálnia, vagy nem szabad kiadnia a lakást, ha nem, akkor neked nem szabad oda számítógépet bedugni).

A hozzászólás konstruktív része: ha csőben mennek a vezetékek, nem olyan nagy költség behúzni egy rendes földelést, manapság nagyon sok mindenhez kell. Ha falkábel van, az kellemetlenebb, akkor a lényegesebb helyekre odavihetsz egy földelést, mondjuk a parketta szegélyléce mögött. Mindkét esetben az fontos, hogy a másik fele hova van kötve, van-e egy tisztességes földelés a villanyóra után, a biztosítéktáblánál, és az tényleg jó-e (a háznak van-e rendes földelése).

Hülye kérdés, de nézted úgy, hogy leszedted a földelést a radiátorról? A csípés a szomszédtól is jöhet...

Anyósomnál hosszabbító volt a problémás, annak a cseréje megoldotta a gondot. (az egyik szál volt kicsit megtörve)

Villanyóra mellett ha a nulla közösítő kicsi, az is tud ilyet csinálni, nagyobbra kell cseréltetni.

A nulla közösítő az ahol a vezetéken bejövő PEN-t (nullát) és a levert földelőszondát összekötöd. 

Fontos hogy kicsi legyen az ellenállása, mondjuk 10-es sodrott réz jó.

Innen viszed el aztán a kéket és a zöldsárgát külön sínre.

Gábriel Ákos

Nos. Kiépítettem a rendes földelést. A kismegszakítótól 4-es sodort zöld-sárga vezetékkel. S a számítógépház továbbra is csíp. Kihúztam a tápkábelt, megfogtam a radiátort, hogy lemenjen rólam az esetleges statikusság, és így is csípett. S b@sszus most állt össze a fejemben. hogy ránéztem az USB-s tv tuneremre. A koax ráz tuti. Azt is széthúztam, és meg is szűnt az a csipkedés. S ez is azóta van, - most már beugrott - hogy kiépítették az optikát, és adtak egy ZTE routert. No akkor ezzel mit tudok kezdeni? Hiszen a földelés már rendben van. 

A dolog messze nem ennyire egyértelmű. Ha esetleg TV is van rákötve, pl. splitterrel, onnan is jöhet ilyen probléma, bár tény, hogy azokba rendesebb tápot szoktak rakni. Ugyanakkor ha baj van vele, akkor azt költségesebb is javítani.

Sajnos a rendes földelés valószínűleg azért nem segít, mert nem 50 Hz-en van a probléma, hanem a kapcsi táp sokkal magasabb frekvenciájú komponenseivel szórja tele a koaxot, és arra túl nagy hurkok lehetnek a rendszerben.

A galvanikus leválasztó valóban megoldás lehet.

A PC közben be volt dugva a konnektorba? Elvileg a házának össze kellene lennie kötve a földeléssel (kihúzva, a csatlakozó föld lába és a ház között ezt vezetésvizsgálóval meg is lehet mérni). Ha ez stimmel, a ház már nem csíphet, legfeljebb maga a koax (ha az a kártyán le van választva). A koax árnyékolását ez után még földelheted valamelyik végén.