Type-C fülhallgató notebookkal?

Fórumok

Sziasztok,

Van valakinek tapasztalata, vagy infója arról, hogy a mobilokhoz kapható Type-C fülesek működnek-e notebookkal is?
Sajnos a jack csatlakozóm kitört, bluetooth fülest meg nem akarok állandóan töltögetni. USB csatlakozóból meg csak Type-C van a gépen.

Hozzászólások

Ha gyartanak ilyet vagy atalakitot, akkor biztos mukodik. Ha nem max hangeron tombolsz, akkor a bt fulesek is sok napig bírják. Plane ha van tokja (szinte mindnek) akkor abban 6 ora alatt feltolt. 

Nekem megy a type-c fules. Fel sem merult bennem, hogy ne mukodne. Ugyonolyan random szabvanyos usb hangeszkoz, mint barmilyen mas akar olcso 2 dollaros aliexpresses vacak.

USB-C-s fulesem nincs keznel, de type-c - jack atalakitom van, amit telefonhoz kaptam. Az nem jelenik meg nalam az lsusb kimeneten, es nem is hasznalja. De lehet, hogy ez az atalakito a mobilgyartonak valami trukkjevel megy csak, es rendes fulessel menne amugy.

Szoval nem egyertelmu.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Miutan az Apple leinnovalta az analog kimenetet, kovettek oket az Android gyartok is. Viszont mig az Apple eseteben csak a digitalis Lightning maradt es mindenkeppen kell egy DAC az analog hanghoz, addig sok Androidos gyarto nem csinalt mast, csak belepakolta az analog labakat az USB-C lyukba, igy bizonyos eszkozokon kerheto/hasznalhato analog atvitel is. Ez azutan be is kerult egy kesobbi USB-C specifikacios revizioba.

Esetedben az a problema, hogy az USB-C specifikacio kimondja, hogy minden olyan audio eszkoz, ami USB-C lyukba dugodik (ilyen a te fules adaptered is), annak tudnia kell kotelezoen az USB uzemmodot (tehat DAC) es az analog atviteli vonal hasznalata opcionalis. Tehat elvileg ilyen eszkoz, mint ami nalad van, az se hozzad se a boltokba nem kerulhetne. Milyen marka ez egyebkent? Csak, hogy tudjuk, hogy mi az, amit nagyon-nagyon messzire el kell kerulni.

Tehat elvileg, ha az OP vesz barmit, es az a barmi szabvanyos, akkor annak mennie kell.

Így van. A legtöbb telós USB-C füles meg átalakító valójában analóg, azok nem működnek PC USB portjában. Vannak digitálisak is, amibe DAC van beépítve, azok működnek. Én telóhoz vettem egy Fiio K3 DAC-ot, azzal a telónak is jobb hangja van, kisebb torzítás, tisztább, sokkal nagyobb hangerő, de PC-hez is használható USB-s hangkártyaként, meg Hi-Fi szettben is önálló DAC-ként.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Miutan az Apple leinnovalta az analog kimenetet, kovettek oket az Android gyartok is.

És már megint az Apple-nek kell utat mutatnia az egész iparágnak.

Komolyan, ha nem lenne az Apple, az Androidos gyártóknak halvány lila segédfogalmuk nem lenne, hogy mit is kezdjenek magukkal.

Lenne belőle iPhone hamisítvány helyett fogpiszkáló, ha azt is el nem basszák...

Lehet szidni az analóg kimenetet, de én olyan embert még nem láttam, akinek az agyában lenne a DA konverzió, hangra legalábbis :)

Nem ennyire dicsőséges az analóg (kompozit) videójel, de ~50 éven keresztül egy stabil formátum volt. Meg lehet nézni, hogy ma a HDMI meg a DisplayPort hányadik változatánál járunk. A hangnál meg továbbra sem indokolja semmi a digitális kimenetet.

De ha nagyon ezt akartak volna, akkor csináltak volna Toslink fülest, az legalább szabványos :D

Nem. Az Apple egy rák az IT-ben. Csupa hülyeséget, konzumer idiotizmust találnak ki, elég szomorú, hogy mindenki az ő gyökérségeiket másolja ész nélkül. Én mindent utálok, amit csinálnak, UI dizájn, lebutítás, portlehagyás, agyatlan vékonyítás, javíthatatlanság, kidobatás, mesterséges elavultatás, divatmajmolás, stb.. Az általam legjobban gyűlölt multi, pedig sokat utálok, MS, Google, Red Hat, Oracle, HP, de mind között az Apple a legnagyobb gonosz. Nélkülük a világ meg a technológia sokkal jobb lenne.

A Linuxban is, ami rossz, bloat, sytemd, Pulseaudio, mindenféle API az mind az Apple-től lett másolva, nem különben minden, ami az Androidban rossz, az meg az iOS-ből, iPhone-ból, iPad-ből.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 06. 23., sze – 09:32

Az USB-C to Jack átalakítónál a szabvány is megengedi a passzívat, ami - tipikusan a telefon - belső hangkártyát szimplán USB-C formájú csatlakozón vezeti ki. Ezeket a passzív adapterek telefonokhoz szoktál hozzácsomagolni, és nem fognak működni egy átlagos laptop USB-C portban.

 

Az USB-C fülesnek a szabvány szerint kötelező USB-s hangeszköznek lennie, szóval hacsak nem nagyon kínai akkor annak működnie kell a gépeddel. Egy-két olcsó telefonhoz adott füles trükközik aztal hogy egybeépített adapter+analógfülesnek látszik, de ez ritka mert az USB-C standard szerint szabálytalan.

 

Az USB-C to Jack átalakító egyébként lehet külső hangkártya is, olyankor ugye simán mennie kell, de ezek jellemzően drágábbak és hangkártyaként (nem pedig átalakítónként) kaphatóak.

 

TLDR:

Az USB-C végű fülhallgatónak működnie kell(ene), a USB-C átalakítóval bedugott Jack fülhallgatónak viszont nem.

Szerkesztve: 2021. 06. 23., sze – 14:27

Attól függ, hogy van -e dac, azaz usb hangkártyaként működő fülesről van-e szó. 

Ha sima analóg, akkor nem fog menni. Ha rendes usb eszköz, akkor attól függ, hogy az oprendszer felismeri -e és kezeli -e azt a chipsetet.

Sajnos elég keveset lehet tudni a fülesekhez készült usb dac-ekről, drivert külön nem lehet találni, kis szerencsével a beépített driverekkel kompatibilis és jól is működik. De van amelyik eléggé bizonytalan, például egyiknél linux alatt ha kihúztam-bedugtam, akkor altatni-ébreszteni vagy újraindítani kellett a gépet, hogy újra működjön. De más usb dac-cal meg jól megy.

Egy dolog, amit tapasztaltam, hogy mind win10, mind linux alatt alapból a mikrofon bemenet jelszintje elég alacsony volt usb eszközzel.
Ubuntun pavucontrol progival lehet feljebb húzni 100% főlé.
Win alatt meg equalizer apo-val tudtam erősíteni rajta
https://www.pcsteps.com/15528-windows-10-driver-causes-low-volume-usb-m…

Amíg a sima jack-es headsetemhez meg nem érkezett külön usb -jack átalakító, addig egy sima usb - type-c passzív átalakítóba dugott type-c-jack dac-es átalakítót használtam ideiglenesen. 
Szóval nem muszáj type-c füleshez ragaszkodni, de persze, kényelmesebb, ha eleve olyan csatis hangeszközt tudsz rádugni és jól működik.

De ha van bevált normá usb-s hangkártyád/fülesed, akkor sima filléres passzív usb2.0 type-c átalakítóval rá tudod azt is dugni.
https://www.pcx.hu/gembird-a-otg-cmaf2-01-0-2m-usb-type-c-usb-a-adapter…

Én ilyet használok most analóg jackes headsethez, ubuntu és win10 alatt is jól megy, nem zajos a mikrofon, csak a mic hangerőtt kellett megboostolni.
https://www.aliexpress.com/item/4001299124074.html

 

USB csatlakozóból meg csak Type-C van a gépen

Csak tán nem MacBook?

Érdekes, erről nem hallottam a hup-kommandót fikkantani, hogy miért vették le róla a kíváló USB-A csatlakozókat, hiszen a C-nek még nincs itt az ideje, hát mire fogja rádugni a 10+ éves 256MB-os pendrive-ját?!!!44 /s

Pedig elférne rajta. Sőt, az újabb ZenBook típusokra vissza is került. Mégis csak elfér az egy ilyen vékony gépen is.

Általában nem zavar egyébként az USB-A hiánya. Pendrive-ot már csak installáláskor használok, akkor meg rádugtam egy átalakítót.
A nagyobb kellemetlenség amikor hálózati eszközöket kell piszkálni. Bár most már USB-Serial kábelből is létezik Type-C változat. Előbb utóbb venni kellene egyet.
Illetve a SATA dokkolóhoz kellet még egy Type-C -- USB3-C kábelt venni.

Köszi mindenkinek. Felbátorodva az olvasottakon délután vettem egyet, és remekül működik.