Hamarosan érkezik a Windows 11 első Insider Preview buildje tesztelésre

Jövő héten, a Dev terjesztési csatornát követőkhöz.

Hozzászólások

és akkor a dev channelen mindenki megy w10-ről w11-re, akár akar, akár nem?

~ubuntu, raspbian, os x~

Igen, menni megy régebbi CPU-n is. Fut. Csak ha valami problémád van a rendszerrel, hiába nem függ össze a prociddal, akkor a MS support arra foghatja, hogy de komám, nem támogatott hardveren futtatod, így jártál. Ami persze bullshit, de mivel ki lett kötve, hogy Intel 8. gen, meg Ryzen 2. gen támogatott meg ezektől felfelé, így nem tudsz vele mit csinálni jogilag.

Épp ezt írtam a másik Win11-es topikban, hogy ez még nekem, fejlődésmániásnak, és dobjuk a visszafelé kompatibilitást, meg a legacy rendszereket beállítódottságú emberkének is erős, hogy egészen bika Intel 4-7. gen, meg ennek megfelelő AMD, sőt, Ryzen 1. gen procik sem támogatottak (4 évesek sincsenek még), pedig még legújabb AAA gaminget, 4K videóvágást, stb.-t  is simán visznek, nem hogy egy szutyok Windowst, támogatják a legújabb utasításkészleteket, stb.. Igazából még átlag felhasználásra egy Intel 1-3. gen se rossz, ha nem i3-ról van szó, hanem i5-i7, meg egy ennek megfelelő AMD proci se, akár A8-10, akár FX, akármi, azért ezek még bőven nem szűk keresztmetszet. Egy Phenomra, meg C2D/C2Q-ra még azt tudják nyühögni, hogy elavult (bár én még talán ezekkel is ellennék), azokat tényleg megette az idő vasfoga (bár nagyon átlag felhasználásra, meg irodába Windows alá azok is elmennek), de hogy egy Ryzen 1600-1700X, meg egy i7-4790, i7-6800K, i7-6950X, i7-7700K, i9-7960X ne legyen támogatott (bezzeg egy szutyok Celeron N4000 viszont támogatott), az az évszázad vicce! Főleg egy olyan mainstream OS-nél, ami a gépek 99%-ára van szánva, hogy minél többen használhassák és megvehessék. A viccnek az a része a legdurvább, hogy ezt a MS halál komolyan is gondolja! Még csak nem is érzik, hogy ez mennyire necces már. Gondolom valami öltönyös nyakkendős kapott valami hardverlistát, és valamelyik meetingen meghúztak egy vonalat valahol, ami nekik a lista közepének tűnt, anélkül, hogy értették volna miről van szó, mert ilyen technoblablával nem volt idejük foglalkozni, nem voltak hozzá kellően megfizetve.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

És ugye majd jönnek az sw gyártók is, hogy csak a legújabb winen megy. Mert nyilván a VPN például annyit de annyit változott, hogy csak azon lesz jó. És így még több ram és diszk kell egy nyamvadt virtuális gép alá, csak azért hogy beléphess az ügyfelek csilió féle vpnjére. És mondjuk egyik napról a másikra, előzetes értesítés nélkül egy VPN szerver patch-csel.

A probléma ott kezdődik mikor nem csak a kliens kel, de a gépnek meg kell felelnie bizonyos előírásoknak amiket az ügyfél ír elő különben nem tudsz becsattanni sehova. Addig meg oké ha csak annyit írnak elő h up2date rendszer meg vírusirtó legfrissebb adatbázissal, de vannak akik ennél jóval többet megkövetelnek.

Nem minden esetben, szembesültem már olyan ügyféllel aki csak adott win verziót vagy mac-et volt hajlandó átengedni vpn-en. Arról nem is beszélve, hogy sok ügyfél esetén linuxos kliensel elestel a supportol, széttárják a karjukat és közlik hogy használj mondjuk windowst, és amíg windowson nem tudod nekik reprodukálni az adott hibát, addig ők úgy veszik hogy nem is létezik. Mindezt úgy, hogy közben linux szerverre kértek az adott szoftvert es ra a supportot :D de te ne akarj azzal fellépni a hálózatra.

+1

i5-6600-os procim van, amire nekem kell (programozás, SSH-n bütykölni a szervereket/routereket, néha valami sorozat, chat, böngészés), ahhoz tökéletes. Csak azért nem fogok új procit venni, hogy W10 helyett tudjak W11-et használni, miközben a jelenlegi a PC-m tökéletes arra, amire használom.

Ja, azért mondom. És még itt meg se áll a történet, hogy 8. genes Intel, vagy 2. genes Ryzen, hanem még további követelményekkel is őrlik a nép idegeit, a TPM2-őn kívül is: min. 4 GB RAM, DX12-es GPU. Ez is elég sok gépen gond lesz, hiszen sokáig árultak úgy mobil gépeket, hogy odaforrasztott 2 giga RAM, ezeket eddig 32 bites Windowszal használták, de most Win11-ből ugye csak 64 bites lesz, és még az is menne rajta, de a 4 GB RAM hiányában bukó lesz. DX12 nem különben, hiszen megint csak sok mobil gépnél az integrált GPU csak DX10.1-DX11-et támogat, és GPU-t nem tudsz bővíteni ezekben. Nagyok sok ember morgolódik, állítólag a TPM 2.0 chipeknek is megy fel az ára. Még meg se jelent rendesen, de már megy rajta a cirkusz.

És mondom, ha nem a Windowsról lenne szó, hanem egy spéci, kocka rétegnek szóló enthusiast OS-ről, amit olyan réteg használ, aki vesz alá gépet is, azt mondanám, hogy jó, próbálják a jövő technológiáját tolni, és megkövetelik alá a bleeding edge vasat, mert nem akarnak legacy őskövületekkel szívni. Na de a Windows az az Átlag Jóska, átlag/gyengébb PC-jére volt eddig méretezve, meg a cégek ritkán cserélt szutykaira. Win8-10-nél is váltak procik nem támogatottá utasításkészletek hiányában, de túl sok gépet nem avultattak el vele. De ennél a Win11-nél nagyon elgurult nekik a gyógyszer.

Ráadásul az Átlag Jóska átlag gépe még ma sem éri el az i5-6600-as szintet se, nem hogy az Intel 8. gent. Ezek a Win11 követelmények még az USA-ban is túlzónak számítanak, nem hogy a világ szegényebbik felén, oroszok, Kína, India, Afrika, Dél-Amerika, ahol az EU/magyar szintnél is régebbi, elavultabb a géppark. Még a világ nyugatabbi felén is céges meg közigazgatási szinten a leggyakoribb az Intel 2-3. gen, hát ott is bajban lesznek, hogy komplett gépparkokat cserélni. Jó, amíg lehet, maradnak Win10-en, de ahogy ott vége a dalnak, azért még cégeknél is teher lesz ez, ahol pedig kitermelik az árát.

Persze lesz ennek jó oldala is, ennek hatására iszonyat sokat fog esni olyan gépek ára, amik kellően erősek még hardverügyileg, de a Win11-et nem támogatjék. Így aki nem Windowsban gondolkodik, az olcsóbban juthat erősebb használt hardverhez. Másik oldalról viszont a Win11 capable hardverek ára meg tovább emelkedik.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Nem támogatott egy csomó olyan hardver, amik nem hogy túl réginek, de gyengének sem számítanak. Gáz. Hidd el, engem nem érint, mert 1) lenne alá hardverem, egy pótgépem kivételével minden mostani gépem megfelel amúgy a Win11 követelményeinek, 2) ennek ellenére nem teszek fel Win11-et, csak Linux már 7+ éve. De azt kell érteni, hogy emberek milliárdjai foglyai a MS-os világnak, nem tudják elengedni, és nekik rohadt keserű szájíz lesz, hogy ha a Win10 támogatása lejár, és nem válthatnak Win11-re. Lehet te meg én ezen röhögünk, de sok embernek ez tényleg érzelmileg világvége. Nyilván nincs igazuk, de nekik akkor is így jön le. Meg az elvi oldala is, hogy most tényleg kidobatnak jó hardvereket is, eddig csak pellengéreztük hajbazert a profitmultik kidobatják szövegével, de most nagyon bejött neki, erre én se tudok mást írni.

És ezt félig úgy mondom, hogy a 64 bit onlyságnak én is híve vagyok, meg szerintem a TPM2 is hasznos (de nem a MS-féle secure boot és Bitlocker miatt, hanem a transzparens hardveres lemeztitkosítás miatt), meg a 4 GB RAM is abszolút alap ma már (akkor is, ha a többi OS-nél nem követelmény, böngészéshez az abszolút minimum, inkább 8 giga ajánlott). De a teljesen jó procik elavultatása, meg DX12 (AAA gamingnél ma már alap a Vulkannal együtt, de nem az átlag jóskáknak) előírása, az már sehogy se védhető. A TPM2 hasznos, ajánlott, de kötelezően elírni? Hát… Valahogy Redmondban azt hiszik, hogy mindenki hozzájuk hasonló ütemben sz*rja a pénzt, és a PC az élete, cserélgeti 1-2 évente. Közben meg a legtöbb embernek csak n+1. médiafogyasztós használati tárgy, és nem akarnak költeni rá, ha nagyon nem muszáj.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Milyen tényleges hátrányok fogják érni a "nem támogatott" hardverek használóit?

Hogyan képzeled, boot során ki fogja írni a W11, hogy a VGA nem DX12-kompatibilis, ezért a rendszer leáll (tegyük fel, hogy a telepítés DX12-es kártyával történt)?

A TPM-mel kapcsolatban született már hivatalos reakció? Ha igen, mit mondtak?

:)

A TPM-mel kapcsolatban félhivatalos reakció született. Eleinte a MS oldala azt írta a Win11 requirementsnél, hogy a hard limit az a TPM 1.2, a soft limit TPM 2.0 (recommended). De ezt szép sunyin átírták, és már csak requirementsként TPM2.0 szerepel, és ez tényleg kelleni fog az installhoz és a boothoz is, a secure boot miatt. Bootolni szerintem fog DX12 nélkül is, de csak szoftveres rendermódban, az ablakok mozgatás közben akadni fognak, meg lassan rajzolnak ki, a többi effekt, átlátszóság, meg hasonlók nem fognak működni. A régebbi procik fognak működni, ezt onnan tudjuk, hogy sok youtuber már kipróbálta régebbi gépen, igaz csak a kiszivárgott buildeket, azok menni mennek akkor is, ha nem támogatottak.

Továbbá nem, nem kell 1-2 évente gépet cserélni, nem is azért írtam. De ahogy a MS-os videót is néztem, gazdag redmondinak alap a legújabb Surface gép, meg legújabb Ryzen + RTX gaming gép, hát ez a világnak a nagy részén nincs így, 5-10 évig is használnak egy gépet, egész addig, míg ki nem rohad a vas, vagy annyira elviselhetetlenül lassú nem lesz a hardver, hogy mindent percekig töltögessen. És nem csak anyagiak miatt, hanem ha valaki nem kocka, akkor nem fontos neki, nem akar költeni rá, ha nem muszáj, inkább elkölti ugyanazt másra, ami tényleg fontos neki.

Ezt egyébként nem csak MS-nál látom, hanem sok hw/sw review/tech oldalon (pl. Phoronix), meg tech youtubereknél is (level1tech, linustechtips). Ott állnak nekik hegyekben a csúcs hardverek, amit főleg gyártók küldözgetnek ingyen, meg a tesztelés, publikáció ellenértékeként, és annyira el vannak halmozva, hogy a hardver már elértéktelenedett nekik, és eltorzítja a szemléletük, értékítéletük. Ha minden géped ilyen Ryzen 5970X, Epyc 7002, meg Xeon 8280, 64-256 giga RAM-mal, meg 4 darab RAID-be kötött NVMe SSD-vel, és ilyen RX6800, RTX3080, 3090-es kártyáid vannak, akkor hirtelen fellép egy megszokás-effekt, és úgy érzed, hogy ez az alap, mindenkinek van ilyen.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Annyit még megjegyeznék, hogy abban mindenképp egyetértek, hogy egyes követelmények még változhatnak. Lehet a TPM-es feltételen pl. enyhítenek majd, meg prociknál is 1-2 „kicsit” régebbi modellt mégis támogatottá tesznek. Nem tudom, majd meglátjuk. Elvileg még messze van a tényleges termékstart, majdnem karácsony, addig még sok minden alakulhat. Egyelőre csak a leplet rántották le, de még nem forgalmazzák, max. ha insider tesztelők jutnak hozzá, meg egy ideig azoknak a buildjei szivárognak ki.

Én elvileg a MS helyében a 4 gb RAM, és a DX12-ből is engednék. Annak ellenére, hogy ezeket én is ajánlom, mert elég alap feature-ök lesznek. Biztosan menne 2 GB RAM-mal is, de már a Win10 sem adott jó élményt azon. DX12 helyett szerintem a DX10-11 is elég lenne, vagy opcionálisan Vulkan 1.0. Amit még a MS nem reklámozott soha, hogy ha a Win10 alá nagyon kellett SSD, akkor a Win11 alá is kell majd gondolom. A „kell”-t úgy értem, hogy nem hivatalosan rohadt melegen ajánlott, mert HDD-ről már a Win10 is olyan botrányosan lassan fut, hogy használhatatlan, főleg, ha valami frissítés vagy online szinkronizáció vagy vírusirtó meg a háttérben, az egész rendszer csak akadozik, a HDD meg csak darál, rötyög, darál, kínlódik. SSD nélkül csak mazohistáknak ajánlott. Elvileg már a Win8 is ilyen volt. A Win7 és Linux megbocsátóbb ilyen tekintetben, azok elmennek azért nem használhatatlan sebességgel HDD-ről is, persze az SSD-t azok is meghálálják elég erősen, szárnyra kap tőle minden.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Ez egyre szebb, újabb videó a témában. Ebből kiderül, hogy Ryzen 1. és Intel 6. generációig le lehet menni, és arra is fényt derít, hogy miért: egyfajta virtualizációval oldanak meg egy biztonsági feature-t, ezért kell a VT-x, VT-d, SGX, MPX, AES, Trusted Execution, TPM. Tehát nem a secure boot miatt kell.

De ez nekem még mindig sántít, mert mi lesz az 1-5. gennel, meg az AMD Axx/FX szériával, amik szintén a mai napig használható tudású, sebességű hardverek, támogatnak azért fontos utasításkészleteket, 8+ giga RAM-ot, UEFI-t, stb-t, és most valami biztonsági virtualizációs fetisizmus miatt lesznek mesterségesen elavultatva. Mert azt még elfogadnám, hogy Athlon/Phenom és P4/PentiumD, C2D/C2Q nem támogatott, arra tényleg azt mondják, hogy 15+ éves, autóban is öreg, hagyjuk már. Bár még hardvererősségben ezek is annyira határon lehetnek a P4 kivételével, hogy akár ezek is képesek lennének futtatni a Win11-et, ha ezeket a biztonsági szarokat nem erőltetnék, mert 64 bitet támogatnak, meg többségében marginálisan elég RAM-ot.

A másik, ami zavar: oké, x. generáció alatt ne legyen támogatott a 11. De akkor meg a Win10 támogatását hosszabbítsák meg, ne csak 2025-ig, de legalább 2030-ig. Akkor azt mondom oké, régebbi gépeseknek is hagytak nyitva ajtót, hogy ne lehetetlenüljenek el, ha Windows kell nekik. De ez így nagyon átlátszó, hogy csak a kidobatás kedvéért dobatnak ki, nem valós okkal. Teljesítményre már nem tudják fogni, mert lelassult a fejlődés, 10-15 éves procik is használhatók még pár giga RAM-mal, így most azt találták ki, hogy biztonság kedvéért lesznek elavultatva. Ami a legszomorúbb, hogy ezek hiába vinnék a Win10-et, meg a Linuxot is futtatnák egész jól, a legtöbb ember ténylegesen ki fogja őket dobni, ami óriási pazarlás. Tényleg nevetséges, egy i7-3770/4790K vagy ennek megfelelő Xeon szint, SSD-vel, 16-32 giga RAM-mal elavult Redmond szerint, közben meg még egy full desktop Gentoo is badass sebességgel pörög ki rajta forráskódból, meg a legújabb AAA-játékok és Creative Suite szoftverek, bloat webes alkalmazások, modern web, 4K videók, stb. is repülnek rajta, virtualizációban sem gyengék, szervernek is jók még, azért ne szórakozzanak már. hajbazernek lehet azt mondani, hogy dobja ki a P3-P4, Athlon64-es gépét, meg az őskőkori XP-jét, na de hogy ezeket a gépeket, amikről most szó van?

Ráadásul pont egy szutyok, Win10-ből átbőrözött, kémszoftveres OS-nél indokolják security-vel, amit a megjelenése után 2 héttel már meg fognak törni, hekkelni, páros lábbal fogja tiporni a random weboldalakról setup.exe-kkel indított vírustanya. Mert ha valami ultramodern, 128 bites, hú de annyival biztonságosabb, stabilabb OS-ről lenne szó, akkor azt mondom, hogy oké, biztonságban tényleg előrelépünk, fizessük meg az árát. De így? Akárhogy ragozzuk, agyrém.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

A dev verziókban elvileg nincs is még aktiválva a korlátozás.

Mindenesetre az eddigi infók alapján nekem az jött le, hogy külsős fejlesztői szempontból nem hoz extrém új életet a 11, így nagy problémát nem okozhat a MS-nak, ha sokan maradnak a 10-nél. Ellenben a partnereknek fontos lehet, hogy érdemben felrázza a hardver piacot az új szám.

Úgy következik belőle, hogy ha támogatott a hardver, akkor automatán lefrissül. Tudom, nem elég összefüggés, de a MS beteg logikájának elég. Egyébként még ezzel nem is lenne bajom, hogy Insihedereknek automatán le lesz nyomva a torkán, hiszen az Insider build erre való, tesztelésre, teszteljék csak szépen mindig az aktuális legújabbat. Hanem a gond az, hogy ez a nem teszteres, azaz normál userre is rá lesz tolva elég agresszíven, tipikus MS-os stílusban.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Nekem nem ez jön le az általad linkelt cikkből. Hanem az, hogy a minimum rendszerkövetelmények továbbra sem változnak. Annyi az enyhítés, hogy később a MS kilátásba helyezi, hogy Intel 7. gen, meg Ryzen 1. gen is támogatott lesz, ha kiállja a tesztelést. Továbbra sincs szó, az 1-6. genről, és a pre-Ryzen Axx-FX procikról!!! Sem a TPM elengedéséről! Szóval nem, nem lehet majd használni rendesen. A régi procin gyaníthatóan fog futni, ha tesznek mellé az alaplapra TPM chipet, de elég sok gépet fognak szanálni emiatt. Teljesen jó hardvereket, nem „vackokat”.

Viszont jó, hogy linkeled, mert választ ad egy fontos dologra: a MS miért a 8. gen Intel, 2. gen Ryzen szintnél húzta meg a támogatási vonalat: ezekben a procikban van általánosan beépített fTPM megoldás. Ez azért baromság, mert lehet beépítve korábbi genbe is (csak nem általános jelleggel lehet rá számítani), meg az alaplap is támogathatja, ha van rajta TPM chip, vagy van neki header, amire rá lehet csatlakoztatni.

Továbbra is tartom, hogy felesleges ez a TPM-en rugózás. Az UEFI secure boot nem ad annyival nagyobb biztonságot, hogy megérje ennyi használható hardvert szanálni miatta. Sokan eleve konzervativizmusból MBR BIOS bootot használnak, vagy ha UEFI bootot is, kikapcsolják a secure bootot, mert a dual bootban lévő Linux nem tud megbirkózni vele. Az UEFI bootnak én is híve vagyok, de a secure bootnak nem, értelmetlenül erőltetik. Max. arra jó, hogy a windowos bootos rootkitek beszívásánál esélyét csökkenti, de attól még magát a Windowst tovább rághatják szanaszét a kártevők.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Az a baj, hogy hiába csökkentjük a követelményeket, a MS szóba hozta a 7. gent, egy szakvideó a 6. gen támogatásának lehetőségére is rámutatott, te most lemennél 4. genre, ez még mindig nagyon kevés. Nem lépegetni kéne aprókat lefelé, hanem azokat az 1. gen és annak megfelelő AM3/FMx generációkat támogatni, amik még használhatók, lényegében az utolsó 11 évből. iGPU sem érv, mert ha asztali gép, akkor a user betehet egy olcsó, DX12-őt támogató kártyát, ami játékra gyenge, de display adapternek használható. Az iGPU csak laptopon, táblagépen korlátoz.

Még azt is megértem, hogy a MS behozta ezeket a virtuálizációs biztonsági, meg DX12 felületi feature-öket, de ezeknek nem hard, hanem soft követelményeknek kéne lenniük, értsd max. figyelmeztetne a telepítő, hogy nincsen meg a követelmény, és bizonyos ajánlott feature-ök nem működnek, a user meg tudna kattintani a tudomásul vettem, next-next-finish részekre, de alapvetően azért tudná használni a rendszert, legfeljebb csak opcionális-kényelmi dolgokról maradna le.

Biztonsági hibák a CPU-ban sem mérvadók, mert azokat úgyis sorra fedezik fel, meg a procigyártók általában 10 évvel ezelőtti generációkig javították őket mikrokóddal, az OS-ek meg szoftveres trükkökkel. Olyan úgyse lesz, hogy teljesen biztonságos, támadhatatlan hardver, rendszer, OS, egyéb szoftver. Főleg nem a mai komplexitási fok mellett.

Azt is értem, hogy ez mindig is valahol önkényes lesz, hogy ki hol húzza meg a támogatási vonalat, de szerintem a Core i procik és az ezzel egy idős, azonos featuresettel rendelkező AMD procik egy jó levágási pont, ma is kellően erősek, nem futnak rajtuk túl lassan modern rendszerek, és kellően elterjedtek, olcsók, hogy ne nevezzük túlzónak itt meghúzni a vonalat. Itt azt kell érteni, hogy egy generáció +/- szintlépéssel kb. százmilliókat zárhatsz ki a támogatásból, azért kell ezzel az egy generáció lépegetéssel vigyázni.

Nyilván az a levágási pont is önkényes, amit én írok, arra is sok ember felszisszen, akinek C2D, C2Q, Phenom. stb. rendszere van. De erre tényleg azt lehet mondani, hogy 12-15 éves hardver, ősi, az általam vázolt generációs hardvert jelképes pénzért (100 dollár alatt) is meg lehet venni már, mindenkinek elérhető, a Win11 árának töredékébe kerül. Akinek meg ennél régebbi van, annak meg amúgy is érdemes lecserélni, mert már Win10 sem futtatható, max. csak rossz felhasználói élménnyel. Mert a Win10-nek is hiába voltak reálisabbak a minimális rendszerkövetelményei, bullshit volt az egész, 1 GHz-es proci, meg 2 GB RAM, 32 giga lemezhely egy HDD-n, stb., egy ilyen rendszeren max. csak szánalmasan vánszorgott a legelső kiadású Win10 is, kellett alá min. egy 2 magos 2 GHz-es, 64 bites proci, min. 4 GB RAM, 64 giga lemezhely, és egy SSD, modern GPU, ahhoz, hogy ne csak vánszorogjon, hanem értelmes sebességgel tudja futtatni a dolgokat, ne legyen szívás használni.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Szerintem biztos, hogy soft követelmény a többség, csak össze vissza kavarnak a cikkezésekkel. 
Eleve csomó dolog üzleti szériához köthető, pl milyen hülyeség lenne már, hogy ha csak intel vpro vagy  amd pro gépekre menne fel, hiszem ezek a virtualizációs dolgok pont azoknál vannak. És nem hinném, hogy majd ezentúl csak üzleti szériás procikat gyártanának a procigyártók.
Más képességeknél meg max az oem gépgyártóknak követelik meg, hogy már az újabb dolgokkal kompatibilis legyen egy vadi új gép. Például, hogy ráragaszthassák a win11 plecsnit a gépre. De a meglévő gépek esetén sokminden nem követelmény. 

Nyomják fel a hájpot azzal, hogy jaj kevés lesz a gép hozzá. Meg jaj, csak jövőre lesz ingyenes upgrade... és rögtön ráugranak sokan, mint tyúk a takonyra, mert ha nem elérhető, akkor mindenképp késztetést éreznek a birtoklására.

Engem ez majd akkor fog megmozgatni, ha natívan tudja írni meg olvasni az EXT(2/3/4) és btrfs filerendszereket. Addig nekem ez csak egy valamennyire ránctalanított win10.

Vigyázat, ez csak insider verzió gondolom, abban még sok korlátot nem élesítettek, ami a végleges verzióban viszont élesedik. Azért van, hogy ezek a korai tesztverziók még feltrükközhetők régebbi hardverre. Egyébként ja, ezt pont azt bizonyítja, amit írtam fentebb, hogy igazából egy C2D is tudná futtatni a Win11-et, ahogy a Win10-et is tudja. 64 bitet, VT-x-et, SSE3, Execute Disable Bitet támogatja, ha van hozzá 4 giga RAM, olcsó SSD, akkor egészen tűrhető sebességgel. Jó, nem villám, itt-ott lomha lehet (nagyobb progik betöltése, nagyobb update-ek letolása, durvább JS-hegyes oldalak alatt hosszabban meditál), de használható szinten. Akár még 2 giga RAM-mal és HDD-vel is, bár akkor elég lassú, meg sokat swapelget, hosszan töltöget, de még úgy is kivitelezhető. Azért nem értem, hogy mit izmozik a MS most ezen a TPM virtualizációján meg DX12 gyökérségein, ami tényleg csak arra jó, hogy sok emberrel még valójában használható hardvereket dobassanak ki. Persze amúgy nem ajánlott már C2D-n Win10-et sem használni, nem is az, hogy nem tudná futtatni, de tényleg megette már az s775-ös platfromot az idő vasfoga, 15 éves, arról tényleg ideje váltani, meg ilyen régi gépeken jobban fut a Linux, jobb felhasználói élményt ad (meg a Win7 is, de az már nem sokáig lesz támogatott). C2D-on Win10-hez is bajosan voltak driverek, sok esetben Win7-Win8-as driverrel kell trükközni már 1-2. genes Core i-ken is.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Vigyázat, ez csak insider verzió gondolom, abban még sok korlátot nem élesítettek, ami a végleges verzióban viszont élesedik.

Azért nem "élesítettek" sok korlátot, mert ez a Windows 11 egy Windows 10 + UI facelift, semmivel se több, mint az egy hónappal ezelőtti utolsó Windows 10 Insider Preview.

Azért van, hogy ezek a korai tesztverziók még feltrükközhetők régebbi hardverre.

Azért van, mert lófasz sincs még kész a Windows 11-ből, a lista, amit ígértek, az nincs kész. Ami facelift van, az meg bugos és feature hiányos, nem is kicsit.

Ebben igazad lehet. Én csak azt írtam, amit én is olvastam. A lényeg lényege, azon nem szabad megkönnyebbülni, hogy most még megy. Majd nem fog. És nem, a procigen, meg a TPM hard limit lett, anélkül nem is fog bootolni. Sokan reménykednek, hogy majd valahogy kijátszható lesz. Aminek én örülnék legjobban, nem azért, mert WIn11-et akarnék valaha is használni, hanem hogy nem dobnak ki akkor annyi gépet.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

M1-en Parallels alatt működik a win11 insider.

Szerkesztve: 2021. 07. 03., szo – 02:08

Nekem sima telepítésnél kiírta hogy az én gépemre (X4 860K, Asus A88X, 8GB, RX550) nem megy fel.

Találtam ezt a youtube videót az ebben látott lépéseket követve simán felkúszott virtualbox alá(bekapcsoltam az efi-t a virtuális gép alatt mert a videóban efi-s telepítésről ír, és 3GB ramot adtam neki). A Dev.build.21996.1.Consumer.Edition.x64 -et sikerült a videóban részletezett trükkel felraknom, a későbbi és a végleges verzióknál lehet hogy nem fog működni. Akinek a hivatalos követelmények alatt van a gépe vagy csak azt mondja a telepítő hogy erre a gépre nem megyek fel, akkor nyugodtan próbálja ki a videóban bemutatott módszert(veszíteni nem veszít vele, legfeljebb nem bootol be :)), nekem virtuális gépre így viszonylag gyorsan felkúszott.

The plot thickens. Ebben most meg azt magyarázzák, hogy izé, menne a Win11 security virtualizácója Ryzen 1. genen és Intel 6-7 genen is, de belassulna tőle. Valami 30%-ot emleget. LOL. Ekkora egy bullshitet. Ha egy i7-7700 meg egy Ryzen 1700 ha be is lassul 30%-ot, még akkor is köröket fut egy Win11 által támogatott Celeron N4000 meg egy ARM tablet köré. Szóval előre eldöntötték, hogy egy Ryzen 1700-on csak lassan fog futni. Ezt nem szeretem a MS-ban, hogy mindenkit hülyének néznek, és a hülyeségeiket faarccal tudják előadni. Már a bejelentési marketingvideóban is akkora bullshitek mentek, hogy csipesz kellett az ember orrát befogni.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧