git truth --all

Címkék

Wax Bence (Lufthansa Systems) előadása a HWSW free! meetup-sorozat 2021. március 31-i Infrastruktúra mint kód állomásán hangzott el.

Aki nem lusta, az többet dolgozik! Minek végezzünk favágó munkát, ha a számítógép úgy is gyorsabban, jobban és mindig ugyanúgy (jobb esetben) megoldja? Az infrastruktúránkat determinisztikus eredményű kóddal leírva elkerülhetjük a 'special snowflake' problémát és a GitOps ehhez nyújthat egy keretrendszert.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 06. 23., sze – 12:39

11:53 ... és az benne a high level gondolat ...

Allergének listája: nyomokban magyar szavakat tartalmaz. :-)))

minap lattam egy interjut Nádasdy Ádám nyelvesszel, aki azert nem egy mai srac, 75 eves. azt mondta, hogy ez egy eletkori sajatossag, h az ember a nyelv elkorcsosulasat veli felfedezni, pedig ez csak egy termeszetes valtozasa. a magyar nyelv szavainak jelentos resze behurcolt. muszáj, fukar, huncut, végtelen a sor. az pedig magyar sajátosság, hogy az idegen nyelvű szavakat erosebbnek erezzuk. ott van a muszáj és a kell. a muszáj sokkal erősebb. pedig németül ugyanaz: muß sein. nádasdy azt mondta nincs semmi gond a kimaxolta a cukiságfaktort terminussal sem, jópofa, kifejező. ilyen értelemben a high level gondolattal sincs gond, mindenki érti. eleve az előadó srác a 20-as éveiben tolja, ez egy másik korosztály.

Én is olvastam ezt a beszélgetést Nádasdyval és pont ezért attól tartok, hogy a jelen kontextusban mellélőttél vele. Engedelmeddel idéznék is belőle:

"Azt, hogy nem tudjuk értelmezni ezt a kategóriát. Nincs kritériumunk arra, hogy megmondjuk, melyik alak jobb vagy melyik rosszabb, ha egyszer a kommunikációt elvégzi."

Abban igazad van, hogy a high level gondolat "elvégezte" a kommunikációt (bár mi tagadás, ez a fordulat se tűnik valami nagyon magyarosnak), hiszen majdnem végig megértettem, mit akart a srác mondani, csak ezen a ponton a szemöldökráncolásom átcsapott röhögésbe.

Sőt, abban is egyetértünk, hogy itt életkori sajátságról van szó, csak nem az enyémről.

Az előadó, aki elmondásod szerint "kávézós-cigizős képet küldött magáról" bemutatkozásként, egyszerűen nagyzol. Istent játszik, és ennek a szerepnek része ez az agyatlanság is, amit nyelvileg művel.

A jelen környezetben tehát a leghatározottabban van olyan kritériumunk, ami alapján eldönthető, hogy egy adott nyelvi forma használata indokolt vagy sem. Amit ez a 20-as éveiben járó srác művel, az nem "jópofa és kifejező", hanem egy röhejes, túljátszott szerep.

Egyébként ha már itt tartunk, az egyik ellenérv, amit a beszélgetés egy pontján Nádasdy felhoz, szintén elég nyilvánvalóan téves, csak ezt ő bölcsészként nem tudhatja. Azzal próbálja bizonyítani, hogy a magyar nyelvnek (vagy bármely másiknak) nem lehet hatása a gondolkodásmódra, hogy például az is mekkora szamárság lenne, ha valaki azt mondaná, hogy Itália időjárása kimondottan kedvez a művészeteknek.

A helyzet az, hogy ez élettani szempontból nem is tűnik akkora ostobaságnak. Kulcsszavak: Corpus Pineale, Melatonin. Mivel Nádasdy élettársa pont egy orvos, gondolom majd segít neki kibogozni.

Jopofa fiatalos lenduletes ez a Wax Bence, tenyleg ez a neve. Hogy ezzel a lendulettel mit keresett a Lufthansa-nal... 

Mar 5 eve is seggberugtak ha nem volt minden Gitben. packer, puppet, terraform, serverspec 

Miert kell most egy uj "GitOps"  cimket adni?