Újra van hivatalos IRC csatornánk!

Címkék
/server irc.libera.chat
/j #hup.hu

Jó chatelést!

Hozzászólások

Es ez mire jo? Olyan mint a slack csak parancssoros? 

Pl. azt, hogy a privát üzeneteid nem egy keresőadatbázis részét képezik, amin általad megismerhetetlen elemzőalgoritmusokat futtatgatnak a tech-multik annak érdekében, hogy minél hatékonyabban manipuláljanak reklámokkal, legyen szó akár marketinghadjáratokról, akár politikai propagandáról.

Teljesen másról beszélsz.

Igen, tudniillik egy másik példát mondtam, nem ugyanazt, amit trey is elmondott. A Facebook és az IRC is privát üzenetek továbbítására alkalmas platform, tehát a példám valós és illik ide, mivel privát üzeneteket tekintve is jó alternatívája az IRC a Facebooknak.

Így van, „csak” ennyi vele a probléma. Egy bloat, electoronos, centralizált szutyok. Persze nem ekézem, mert a többi versenytárs se jobb, Slack, Facebook Messenger, Whatsapp, meg a fene tudja még mit használnak mostanság.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A slack és a discord esetében a runtime-al van a probléma (szutykadék electron). Működni működik, csak közben elvisz x gb ramot és a cpu idő nem kevés részét. Sajnos sokat használok Electronos hulladékokat (Postman, Slack, Discord, Electronmail...), a motivációt értem (1 ember megirja 4 platformra), a minőséget már nem.

Nem volt szerencses a kerdes amit feltett, de azert nem kell eltulozni. :) Minden nap hasznalom a Slacket, meg privat celra is es semmi problema nincsen vele. Bar elinditani max hetente egyszer szoktam, mikor kikapcsolom a gepet, de minden sleep/suspend/hibernate utan pikk-pakk helyreall.

Működik, de érezhetően lassú. Ne legyen már elfogadott és standard 2021-ben, hogy egy csevegőprogram 2-5 másodpercig éledezik mondjuk hideg boot után. A szép békeidőkben egy nativ Qt-s app enter után fél másodperccel már a pofádba röhögött. Ez visszafejlődés.

Nem mondtál ellent annak, amit én állitottam. A Word nem Electronos app, hanem nativ. Már amennyire ezt én tudhatom.

Nem általánosságokat mondtam, hanem azt, hogy sajnos az electron runtime egyre nagyobb teret nyer, mert olcsó vele cross platform fejleszteni, de sajnos minden electron app egy javascriptes hulladéklószar, és mindegyik egy önálló, bár kiherélt chromium. Bizonyos szempontból mérnöki eredmény ez (4 platformra lehet egyszerre fejleszteni), más szempontból meg egy ótvaros katasztrófa (performancia).

Hat ha megnezed en egy Slackes commentre reagaltam egy szinten csak a Slacket emlito kommentel. Electronrol szo sem esett. Utana Te “burkoltan” emlitetted es erre irtam en hogy alapvetoen a Slack egy jo app, nem igazan van vele problemam, viszont az electronos megoldasokat en sem annyira tamogatom. Ennyi. Hangsulyozom, hogy en csak errol a threadrol beszelek most. 

Elég fiatalka lehetsz, ha nem ismered az IRC-t. Igen, olyan, mint a Slack, de nem egy cég kezében van, hanem egy nagyon ősi, nyílt chatprotokoll. Mai napig használják, mert egyszerű, plain text alapú, könnyű rá klienst írni, elmegy egy terminálban, konzolban. Vannak GUI-s kliensek is hozzá, de megy grafikus felület nélkül is, nem kell neki .NET meg egyéb baromságos függőség. Nem akadály neki, ha ergya az internetkapcsolatod vagy a géped, elvileg még 486-os meg annál régebbi gépeken (akár még egy C64-en) is elmegy egy betárcsázós kapcsolattal is, mivel csak plain textet küldözget, meg néhány /parancs formátumú egysoros parancsa van, és lehet vele chatelni. Puritán, de pont ez a jó benne, teljesen szöveg alapú, ilyen videó, grafika, stream, egyéb baromság nem tereli el a figyelmet a kommunikáció lényegéről, nincs bloat overhead, nem kell neki nagy sávszél. Régen népszerű volt, míg más chatprotokollok nem vették át az uralmat, de nem kevesen használják még ma is, annyira nem halt ki, mint mondjuk a BBS.

Mondjuk az egyszerűt idézőjelben kell érteni, mert ha nem tetszik neki valami a kapcsolatban, azért meg tud szopatni. Először irssi klienssel próbáltam, nem engedett be a 6697-es porton. A libera webchat beengedett. A weechat beengedett, nagy nehezen regisztráltam egy nicket jelszóval. Érdekes, utána már az irssi klienssel is beengedett a 6697-es porton, pedig semmi máshoz nem nyúltam. Már azt hittem, hogy a routeren kell portot nyitnom, de nem volt rá végül szükség. Szóval nem annyira felhasználóbarát, ha klienst akarsz hozzá beállítani. Megvallom, hogy már vagy 25 éve nem használtam, sok parancsot elfelejtettem, újra megszokást igényelne.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Sosem fogom megerteni, hogy akár vállalati környezetben, akár máshol hogy tudtak elterjedni a Slack/Discord/Hipchat és társaik amikor az irc a teljes funkcionalitast lefedi időtlen idők óta, a koltsegvonzata pedig nulla. Slacken vannak szálak mondjuk oké, de egy megfelelő irc klienssel azt is meg lehetne oldani.

Nagyon régen használtam IRC-t, akkor is főleg arra, hogy a Fedora Project csatornáin menjen a lurking, de akkor kérdezek:

  • Hogy tudsz visszakeresni régebbi beszélgetésben elhangzott infókat? 
    • Ugyanezt olyan beszélgetésekben mondjuk, ami a munkaviszonyod kezdete előttről származnak?
  • Hogy tudsz fájlt csatolni egy beszélgetéshez?
  • Mi történik, ha mondjuk két hétre elmész szabira, és kikapcsolod a géped?

Tudom, kliensoldalon meg botokkal meg lehet kerülni ezeket, de akkor akkor mivel vagy előrébb, mintha eleve Slackkel idnultál volna?

Ez teljesen valid.

Bar en egy kezemen meg tudnam szamolni, hogy 10+ evnyi Slack/Hipchat hasznalat utan hanyszor volt olyan, hogy tenylegesen meg is talaltam chat historyban amit kerestem.

Alapvetoen az ilyen feature-ok miatt overuse-olunk egy chat programot. Nem irunk e-mail, nem vessuk bele a Jira ticketbe, mert ott van Slacken, megtalalja aki akarja vagy visszaolvassa aki szabin van. Megtalalja? Nem. Visszaolvassa szabi utan? Nem.

Persze nyilvan audit miatt igyis-ugyis kell chat history. Fajl csatolasra pedig eleg egy akarmilyen cloud link. Slack chatolmanyok 99%-a amugyis Giphy.

Persze, egy ideális világban még egy strukturált knowledge base-t is lehetne, de rengetegszer volt olyan, hogy valamilyen error code jelentését, meg ilyen infókat csak a chatben találtam meg. Mondjuk az is igaz, hogy a mi cuccunk elég sok 3rd party helyre integrálódik, ami meglehetősen sok edge case-t tud produkálni.

az ilyen feature-ok miatt overuse-olunk egy chat programot. [...] ott van Slacken, megtalalja aki akarja vagy visszaolvassa aki szabin van

Ennyi. Gyűlölöm az olyan mondásokat, hogy "ott van Slacken a knowledgebase csatornában (de lehet, hogy egy másikban), keressétek meg...." Csak mondjuk rákeresel a kulcsszóra, és kapsz tizenhat oldalnyi találatot, mert beszélgetésben többször is felbukkan a kulcsszó, a keresendő _pontos_ kifejezést meg senki nem tudja megmondani. Mindezt jelenleg 9 céges Slack munkaterületen, több olyan csatornával, ami más munkaterületeken is megjelenik, és akkor keresd ki, melyik munkaterület melyik csatornájának melyik szálában olvastad azt a fontos infót reggel, négy órája, ami most gyorsan kéne. (Bár tény, hogy nem feltétlenül az eszköz hibája, ha rosszul használjuk, főleg, ha ticketing eszközből is van kettő, meg wikiből is legalább három...)

Slack chatolmanyok 99%-a amugyis Giphy.

Számomra kb. ennyi hozzáadott "értéke" van a Slacknek. Műszakpótlékos napokon örömmel teszek be egy pénzes irodapávián-gifet, ami kifejezetten szórakoztató tud lenni, de lássuk be, egyáltalán nem szükséges a munkához. (Plusz akár linket is megoszthatok; akit érdekel, bemásolja a böngészőbe, akit nem, annak nem viszi az erőforrásait a nem létező gif-előnézet.)

:)

Technikailag igazad van, de azért...

  1. Beírod a keresett szót, erre visszakapsz egy rendzett listát az előfordulásokról, amit kontextusban tudsz olvasni, és taggelve van témák, résztvevők szerint.
  2. Nyitsz egy terminált, és greppeled a txt fájlokat, majd ha valami még kimaradt a "gep -A -B"-ből, akkor megnyitod a konkrét fájlt, és kibogarászod, hogy miről volt szó

Nem tudom, te hogy vagy vele, de nálam ez nem a "teljes funkcionalitast lefedi" kategória. Ti használtok a cégnél IRC-t a napi munkavégzés során?

"Hogy tudsz visszakeresni régebbi beszélgetésben elhangzott infókat?"

Valamikor nagyon régen chatbotok logolták a szobákban elhangzott dolgokat (ami aztán valahol egy eldugott ftp-n elérheto volt azoknak, akik tudtak róla), illetve az IRC klienssel logoltad a saját beszélgetéseidet.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Cserébe, 20 év múlva is megvan olvasható formátumban:

[...]-rw-r--r--   1 hup_hu hup_hu  217313 Sep 14  2002 '#debian.hu.06.24.2002.log'
-rw-r--r--   1 hup_hu hup_hu  256848 Aug 15  2001 '#debian.hu.06.27.2001.log.tar.gz'
-rw-r--r--   1 hup_hu hup_hu  203512 Sep 14  2002 '#debian.hu.06.30.2002.log'
-rw-r--r--   1 hup_hu hup_hu  211880 Aug 15  2001 '#debian.hu.07.03.2001.log.tar.gz'
-rw-r--r--   1 hup_hu hup_hu  240770 Sep 14  2002 '#debian.hu.07.06.2002.log'
-rw-r--r--   1 hup_hu hup_hu  216412 Aug 15  2001 '#debian.hu.07.09.2001.log.tar.gz'
-rw-r--r--   1 hup_hu hup_hu  190617 Sep 14  2002 '#debian.hu.07.12.2002.log'
-rw-r--r--   1 hup_hu hup_hu  206982 Aug 15  2001 '#debian.hu.07.15.2001.log.tar.gz'
-rw-r--r--   1 hup_hu hup_hu  327143 Sep 14  2002 '#debian.hu.07.18.2002.log'
-rw-r--r--   1 hup_hu hup_hu  210455 Aug 15  2001 '#debian.hu.07.21.2001.log.tar.gz'
-rw-r--r--   1 hup_hu hup_hu  187597 Sep 14  2002 '#debian.hu.07.24.2002.log'
-rw-r--r--   1 hup_hu hup_hu  172373 Aug 15  2001 '#debian.hu.07.27.2001.log.tar.gz'
-rw-r--r--   1 hup_hu hup_hu  183427 Sep 14  2002 '#debian.hu.07.30.2002.log'
-rw-r--r--   1 hup_hu hup_hu  209530 Aug 15  2001 '#debian.hu.08.02.2001.log.tar.gz'
-rw-r--r--   1 hup_hu hup_hu  134327 Sep 14  2002 '#debian.hu.08.05.2002.log'
-rw-r--r--   1 hup_hu hup_hu  201912 Aug 15  2001 '#debian.hu.08.08.2001.log.tar.gz'
-rw-r--r--   1 hup_hu hup_hu  292216 Sep 14  2002 '#debian.hu.08.11.2002.log'
-rw-r--r--   1 hup_hu hup_hu  220385 Aug 15  2001 '#debian.hu.08.14.2001.log.tar.gz'
[...]

trey @ gépház

less \#debian.hu.04.05.2002.log 

[..]
[11:35] <opn> <krix> Friczy:
[11:35] <opn> <Friczy> re krix
[11:36] <opn> <krix> :)
[11:36] <opn> * krix L adsl routert hekkelni
[11:36] *** AsHleY has left IRC (Ping timeout)
[11:36] <opn> <Friczy> adsl router? az mi?
[11:36] <opn> <krix> mivel most 2.2 -es a kernel
[11:36] <opn> <krix> es 2.2 -nel nem megy par dolog.
[11:38] <opn> <krix> na :) mentem :)
[11:38] <opn> <krix> a problemat
[11:38] <opn> <krix> de 2.4 -el TCPMSS -el meglehet oldani
[11:38] <opn> <krix> pl par cimet nem erek el
[...]

 

trey @ gépház

Hát ez csak akarás kérdése. De nem szeretném, ha jönnének a levelek, hogy "hogy képzeled ezt, akkor fiatal voltam, azokat a kommenteket már nem vállalom, mert gyerekem van / cégvezető lettem / elvisz az ÁVÓ" stb. :D

Szóval, beleegyezés kéne minden érintettől. Azt meg én nem fogok felhajtani. Azért lehettek ott olyan témák, amik nem széles körbe valók. Vagy akkor még vállalható volt, most meg elvisz érte a pol. korr. kommandó.

Érted.

trey @ gépház

Értem. :(

Bár egyelőre bennünket még nem fenyeget a polkorrekt kommandó...legalábbis jövő tavaszig tuti, dehát gondolni kell a jövőre is. :P

Esetleg non-public módon? Azaz ír neked levelet, aki szívesen olvasgatná a 20 éves tech flame-eket, aztán emilben átdobod?

LOL. :D

Pedig biztos van bennük pár vicces dolog; ma is volt, pl. megtudtam, hogy az Amiga nem Commodore:

[15:24:35] <TCH> nem? amigabol se?
[15:24:41] <TCH> pedig tobb millio ment el beloluk
[15:24:43] <dORSY> az nem commodore
[15:24:50] <dORSY> lattal rajta c=-t? :D
Szerkesztve: 2021. 06. 20., v – 17:30
17:22 [Users #hup.hu]
17:22 [@gmicsk0  ] [ falume  ] [ ibenny ] [ MegaForce     ] [ sz332  ] 
17:22 [ [Ventura]] [ fsanyee ] [ kikadf ] [ mounteen      ] [ szonyij] 
17:22 [ Ar0n     ] [ gmicsko ] [ kronosz] [ mufy          ] [ zolti  ] 
17:22 [ atsferi  ] [ hnsz2002] [ kruska ] [ RadikalisLajos] 
17:22 -!- Irssi: #hup.hu: Total of 19 nicks [1 ops, 0 halfops, 0 voices, 18 normal]

Szépen gyülekezünk.

trey @ gépház

13:56 [@gmicsk0  ] [ Bobesz         ] [ cozi   ] [ gyuri23 ] [ kronosz       ] [ s7stM  ] 
13:56 [ [Ventura]] [ Bodobacs       ] [ ezekyel] [ halt    ] [ kry           ] [ st_iron] 
13:56 [ Ar0n     ] [ bozont         ] [ falume ] [ hnsz2002] [ mufy          ] [ szonyij] 
13:56 [ Artanis  ] [ buga           ] [ fsanyee] [ kikadf  ] [ RadikalisLajos] [ zs0lt  ] 
13:56 [ barika   ] [ circ-user-IDrPF] [ gmicsko] [ kistasi ] [ rnagy         ] 
13:56 -!- Irssi: #hup.hu: Total of 29 nicks [1 ops, 0 halfops, 0 voices, 28 normal]

trey @ gépház

08:13 [Users #hup.hu]
08:13 [@gmicsk0  ] [ Bodobacs       ] [ dORSY  ] [ halt     ] [ kry           ] [ Sharky  ] 
08:13 [ [Ventura]] [ bozont         ] [ ezekyel] [ hnsz2002 ] [ MetalRat      ] [ snq-    ] 
08:13 [ Al3xC    ] [ bra-ket        ] [ falume ] [ hunludvig] [ mufy          ] [ st_iron ] 
08:13 [ Ar0n     ] [ buga           ] [ fsanyee] [ Hydroceph] [ N0v3mb3r      ] [ sz332   ] 
08:13 [ arpi     ] [ circ-user-IDrPF] [ gmicsko] [ kikadf   ] [ RadikalisLajos] [ Ypszilon] 
08:13 [ benedek  ] [ cozi           ] [ gyuri23] [ kronosz  ] [ rnagy         ] [ zs0lt   ] 
08:13 -!- Irssi: #hup.hu: Total of 36 nicks [1 ops, 0 halfops, 0 voices, 35 normal]

Rekord!

trey @ gépház

Szerkesztve: 2021. 06. 20., v – 21:03

21:00 -!- Irssi: Connecting to irc.libera.chat [130.185.232.126] port 6697
21:00 -!- Irssi: Connection to irc.libera.chat established
21:00 -!- Irssi: warning Connection reset by peer
21:00 -!- Irssi: Connection lost to irc.libera.chat

:(

szerk: nem kell a port, anelkul megy

Javaslom a 6667-es standard IRC portot. Egyébként egy másik faék egyszerű szoftver:

$ tinyirc USERNEVED irc.libera.chat
és megy ...
 

Milyen régen használtam IRC-t ... kb. abban az időben, amikor rádión keresztül hasonló céllal a JNOS-t (jé, 2.0 ágként ez is újraéledt).

6697 porthoz TLS kell:

Connecting to irc.libera.chat (130.185.232.126) port 6697...
* * Certification info:
*   Subject:
*     CN=copper.libera.chat
*   Issuer:
*     C=US
*     O=Let's Encrypt
*     CN=R3
*   Public key algorithm: id-ecPublicKey (384 bits)
*   Sign algorithm sha256WithRSAEncryption
*   Valid since May 27 21:20:15 2021 GMT to Aug 25 21:20:15 2021 GMT
* * Cipher info:
*   Version: TLSv1.3, cipher TLS_AES_256_GCM_SHA384 (256 bits)
* Connected. Now logging in...
* *** Checking Ident
* *** Looking up your hostname...
[...]

Ha nem tudja a kliensed, akkor szokásos 6667:

trey@alderaan:~$ telnet irc.libera.chat 6667
Trying 162.251.69.69...
Connected to irc.libera.chat.
Escape character is '^]'.
:sodium.libera.chat NOTICE * :*** Checking Ident
:sodium.libera.chat NOTICE * :*** Looking up your hostname...
:sodium.libera.chat NOTICE * :*** Found your hostname: moon.szintezis.hu
:sodium.libera.chat NOTICE * :*** No Ident response
[...]

trey @ gépház

07:42 < gmicsko> A HUP IRC csatornakent kezdte. Es ahogy a vilag halad, lehet abban is vegzi be sorsat :D

trey @ gépház

A céges (18 fős) slackenküknet mostanság akartuk lecserélni IRC-re, mert annyi fos az összes slack kliens. De aztán páran megvétózták, mert a slack modernebb....

Hogy is mondjam? A kettőnek nem sok köze van egymáshoz. Ha a text chaten kivül semmi egyéb nem kell, akkor oké az IRC, de amúgy...

Igen, a slackben is van csatorna meg privát chat, de itt vége is a közös pontoknak. Nagyjából mint a kézi kiskocsi meg az IFA teherautó esete. Már eleve az egész állapotkezelés máshogy van (slacken van szerver oldali history pl), és a slack-nek az időzitett értesitéseken át a gif-ek kibontásáig, keresésig, végtelen sok plusz ficsőrje van, ami segiti a csoportmunkát.

Az x-edik projekten használom 5+ éve, és szerintem fantasztikus jó, leszámitva az electron miatti lassúságot.

Biztosan többet tud a Slack, ebben biztos vagyok, modernebb, több feature. De! Most gondold végig, ha valaki chatelni akar, és csak azt, ahogy írtad is, akkor mi több kell neki, mint az IRC? Raádásul nem annyira centralizált (jó szerverhez kell itt is kapcsolódni, de azt meg megválasztod hová kapcsolódsz), nyílt. Nem igényel zárt electoros appokat, meg hardvert, jelentős sávszélességet. El sem tudod képzelni, hogy a modern kommunikációs platformokon is mennyien csak text „csetelnek”, arra viszont jó az IRC az idők végezetéig. Nyilván másban nem tud, és nem is kíván versenyezni, VoIP, konferenciahívás, videóchat, stb.. Akinek az kell, használ modern alternatívát.

Én a mai napig becsülöm ezeket, IRC, BBS, RSS, Gopher, egyszerű HTML3-4-es oldalak, Gemini. Megvan a feelingjük, egyszerűek, absztraktak (mindent karakteresen oldanak általában meg, nincs grafika), nem tolnak bele az arcodba reklámot, beleegyezést kérő üziket, értesítéseket, scripteket, bloatot, kis erőforrásigény, csak a tartalomra tudsz figyelni. Plusz hatékony is, mivel csak szöveg, ezért gyorsan végigolvasod, kihámozod a lényegét. Nem kell képekre várni, videókat, podcastokat órákon át hallgatni, mire átjön az infó. Ennek ellenére vannak, amikre nem jók, nagy dinamikus oldalak, online árusítás, banki ügyek, grafikus tartalmak terjesztése (háttérképoldal, videómegosztós oldalak), nyilván ebben nem tudnak labdába rúgni, de nem is akarnak.

Igazából eredetileg az email sem volt egy rossz kommunikációs platform, egyszerű, plain text alapú, de aztán a sokféle szerver, fiók, stb. protokollal, sok bloat klienssel, beleágyazott webtartalommal, óriásmellékletekkel, spam-mel teljesen hazavágták mostanra.

És mielőtt mondod, hogy kit érdekel a bloat meg a hardverigény, a mai hardverek korában. Mindenkit. Még ha erős is a géped, lassan már megeszik a bloat web, mindenhez electoros szutyok kliens kell, játékokat is tönkretette, hogy mindenhez discord, 100 féle launcher, állandó online kapcsolat és szinkronizációs mentés, Electron ehhez, Electron amahoz, minden webes, web alapú, a sok kicsi a végén rohadt sokra tud menni, csak úgy zabálódnak felfelé a gigák, meg a sok futó JS miatt a prociidő is, hiába van Ryzen, i5-i7-9-es géped. Egyszerűen erre a sok szutyokra nincs szükség, csak az ember életét keseríti a sok szemét, amivel állandóan foglalkozni kell, frissítgetni, egyebek.

Pl. utálom, ami a játékokkal történt. Pár hónapja volt, hogy melóból fáradtan hazaestem, oké, GTA5-özzunk egy kicsit. Bekapcsoltam a játszós gépet, erre Steam benyögi, hogy frissíti a klienst. Szépen kivártam. Erre indítanám a GTA5-öt, de benyögi, hogy frssíteni kell 4 giga frissítés az új online módhoz, pedig az online részével nem is játszok. Már itt kezdett elegem lenni belőle. Nagy nehezen kivártam ezt is, erre indulna a játék, de benyögi, hogy nem, mert előtte Rockstar Launcher frissül, azt hittem, hogy megemelem a gépet, és kivágom a csukott ablakon, kifelé a Petőfi Csarnokba. Persze itt nem állt meg a történet, frissült a Launcher, utána még várakozni, míg a Social pszichapata Club-jukba is becsatlakozik, ahonnan visszaszinkronizálja a játékmentéseket, aztán perceken keresztül még intrókat tol a számba. Fél-egy óra lehet, mire az ember játszani tud, pedig a gép kellően erős, Ryzen5, 16 giga RAM, SSD is van alatta, magát a szóban forgó játékot kevesebb, mint 20 másodperc alatt be tudná tölteni, ha nem húznák hülyeséggel az ember idejét. Persze húzzák, mert ez se volt elég, mondtam is, hogy ne, mai játéknak lőttek, elment a kedven, kapcsolnám ki a gépet, Windows 10 pörgő pöttyök, Frissítések telepítése folyamatban, 10%, kérem ne kapcsolja ki a gépet. Csak hogy feltegyük az i-re a pontot. És mielőtt mondanátok, hogy jó, a Steam meg Rockstar az mindig is ilyen volt, tegnap a GOG-gal szívtam meg kb. ugyanezt. Ott ügye le lehet kézzel tölteni az offline telepítőt. Ja, le lehet, de a Mafia III-nál kitalálta, hogy ott 14 darab 4 gigás darabra van eltörve, ha nem akarom egyenként húzni, akkor szépen felültetnek a szopórollerre, GOG Galaxy kleins, az mire letelepítette a 280 megáját, mire csatlakozott az online fiókhoz, lehúzta az 51 gigás játékot, inkább hagytam a gépet éjszakára futni. Már a GOG se az, ami régen volt, ők is launchereznek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nyugodjál meg, az is frissít. Volt, hogy a Switch felbaszott idegileg, mert bedőltem a babzsákba, hogy játszom vele, aztán már amikor 10-edjére rakom bele a kártyát és még mindig nem látja a játékot, kezdtem ideges lenni. Kiderült, hogy csendben tolt egy system update-et, restart meg nem történt, de az után már rendben is volt. Viszont akkor meg a játék szólt, hogy ő is update-el egyet.

A gáz inkább az, hogy 3 bitnyi változásért le kell szedned minden file-t fullosan.

Egy switch update újraindítással együtt nagyon max fél perc, illetve szól is update után hogy újra szeretne indulni. Erősen pebkac jellegű sztori.

Kártyás játékot pedig tudsz update nélkül is játszani ha akarsz, fel is dobja hogy frissítsen vagy indítsa a jelenlegi verziót. Ugyanez digitál játékhoz, az is elindul simán frissítés nélkül.

 

Amúgy switch a világ legjobb cucca, nekem itt a ps4 pro, egy erősen öregedő de azért még játékra bőven alkalmas PC és torony magasan a switchbe megy a legtöbb óra. Főleg mostanában azért elég nagy perk hogy medencében hideg sörrel felfegyverkezve napernyő alatt lehet játszani és nem a szuszogó hőt okádó bármelyik másik gép elé beülni.

illetve szól is update után hogy újra szeretne indulni. Erősen pebkac jellegű sztori.

Igen, ez az én hibám. Süket vagyok mostanában és szerencsétlen eszköz túl halkan suttogott a dokkolójában, hogy frissített és nyomjak már neki restartot...
Szóval, ha nem írja oda a kijelző közepére nagy betűkkel, hogy "Hülye gyerek, nyomj restartot. Mert. Csak.", jogosan fogom azt gondolni, hogy a kártya szar, amikor beletolom és azt mondja, hogy nincs is bennem kártya. (és ezt tizedjére is.)

Kártyás játékot pedig tudsz update nélkül is játszani ha akarsz, fel is dobja hogy frissítsen vagy indítsa a jelenlegi verziót

Vagy totál kussban frissít, aztán nézitek egymás kereszt platformos játéknál, hogy mi a fasz van, a másikat miért dobálja ki azonnal (lásd Minecraft Dungeon). Jaj, PC-n is kellene frissítenem. (De azt is csak onnan tudtam meg, hogy Store-ban ránéztem.) Lehet ez csak beállítás kérdése.

Amúgy szerintem is a legjobb konzol az összes közül. Sosem gondoltam volna, hogy egy Just Dance, vagy Mario Kart békét tud teremteni az egymást nyíró gyerekek között. Mikor vendégek vannak és megy a vita, hogy bújócska, vagy legó, vagy egymást akarják verni botokkal, mindig bedobom.

12:54 [@gmicsk0  ] [ bra-ket        ] [ falume   ] [ kikadf  ] [ MetalRat      ] [ Sharky  ] 
12:54 [ [Ventura]] [ buga           ] [ fsanyee  ] [ kistasi ] [ mufy          ] [ snq-    ] 
12:54 [ AlexC    ] [ circ-user-IDrPF] [ gmicsko  ] [ kronosz ] [ N0v3mb3r      ] [ st_iron ] 
12:54 [ Ar0n     ] [ csardij        ] [ hnsz2002 ] [ kry     ] [ Puck`         ] [ system7 ] 
12:54 [ arpi     ] [ current        ] [ hunludvig] [ kubi_hup] [ RadikalisLajos] [ TCH     ] 
12:54 [ Bodobacs ] [ dORSYka        ] [ Hydroceph] [ Leslie  ] [ RaVeN`        ] [ Ypszilon] 
12:54 [ bozont   ] [ ezekyel        ] [ kaci     ] [ LGee    ] [ rnagy         ] [ zs0lt   ] 
12:54 -!- Irssi: #hup.hu: Total of 42 nicks [1 ops, 0 halfops, 0 voices, 41 normal]

Wow! Azt hittem leszünk 3-an. Erre annyian vagyunk, mint még soha. :D

trey @ gépház