Budapest elesett – káoszba fulladt a fővárosi közlekedés

Fórumok

https://mandiner.hu/cikk/20210616_budapest_elesett

Persze értjük az üzenetet, akinek nem tetszenek a forgalmi dugók menjenek gyalog. Sétáló Budapest program, ami egy másik politikus programja volt. Csak nem mindenki lakik olyan közel a munkahelyéhez mint Karácsony úr. 

Közlekedésmérnöki szakon a mai budapesti állapotokból tananyag lesz. Mint egy állatorvosi ló, minden hibát elkövetett a főváros vezetése amit csak lehetett. Ez ebben a koncentrációban már teljesítmény. 

Hozzászólások

Nocsak, már ide is beszivárgott a propaganda.

Ahogy én látom az non-liberal (ahogy a gyakorlói szeretik használni) vagy máshogy illiberal (ahogy azt mindenki más nevezi) a demokrácia populáris bolsevik korcsosulása, amikor a (látszólagos) többség akarata létezik kizárólag. A narratíva az, hogy nincs a hatalomnak alternatívája, úgy látom ezek a megnyilvánulások ezt hivatottak erősíteni. 

nincs a hatalomnak alternatívája

én gyakorlati oldalról inkább így fogalmaznám meg: a produktív közös munka kapcsán két állapotú közreműködőt lehetne megkülönböztetni: azt aki "az asztalnál" ül és {tervez, részben kivitelez és üzemeltet is} illetve a QA csapat :).

Miért nem működik mégsem a koncepció? Mert a tervező-kivitelező csapat nem akar visszajelzésekről hallani, a QA csapat pedig érdemi bugreportok helyett maximum annyit tesz hozzá a közöshöz, hogy "kaki". :)

"Ezeket az Mohamed követőket mindenki szopatja."

Nem, őket konkrétan a kínai kommunisták szopatják.

"A demokratikus vízbe fojtásos vallatáshoz, és Guantánamoi riviérához képest még így is arany életük van Kínában."

Ezt az összehasonlítást nem gondoltad nagyon át.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

"Ezt az összehasonlítást nem gondoltad nagyon át."

Pontosan tudja, hogy az emberek nagy része nem szokott gondolkodni, nem érzi a mértékbeli különbségeket (vagy csak szimplán segg hülye), és elég nekik egy ellenpélda (pl a korábbi bukott kormánytól, nyugati országbók,...), és azzal legalizálva van feléjük az akár ezerszer akkora lopás, hazugság, gyilkosság,...

Szerkesztve: 2021. 06. 22., k – 22:40

"Csak nem mindenki lakik olyan közel a munkahelyéhez mint Karácsony úr. "

 

szerencsetlen putyini propogandistam meg nem hallottal az ingazokrol akik auto helyett tomegkozlekedessel jutnak el a munkahelyukre sokszor 30-50 km-rol? neked a seggedhez nott a traktorod!

Szerkesztve: 2021. 06. 22., k – 22:43

Ahogy nézem, ez egy flame topic lesz... Mondjuk érdekelne a teljes szöveg, amiből hatásvadász módon kivágtak félmondatokat. Meg érdekelne annak a magyarázata, hogy eddig miért nem indultak meg ezek a fejlesztések, miért "torlódtak fel". Az is nagyon érdekelne, hogy miképpen lehet komoly felújításokat kivitelezni anélkül, hogy lezárnák, amit fel kell újítani? Ha mindenki olyan okos, akkor miért nem lehet valódi, jó megoldási javaslatokról olvasni, amit nem fogadtak el, és helyettük van ami van?

Vidékiként annyit tudok elmondani, hogy én már 20 éve is úgy gondoltam, hogy BP élhetetlen autósként. Pedig 20 éve nem ilyen volt a helyzet, mint most. Ezt pedig annak köszönheti - szerintem - a főváros, hogy mindenki úgy intézte, hogy minden IS a fővárosban legyen. Emiatt irtózatosan sok embernek kell oda mennie vagy keresztül mennie rajta, akinek egyébként tök jó lenne az az uticél máshol is.

Az összes értelmes Duna híd a fővárosban van, én salgótarjániként ha a dunántúlra szeretnék menni, nyilván nem a Dunaújvárosi hídon fogok átkelni, hanem valamelyik BP-i hídon. Ráadásul az M0 köztudottan folyamatosan, minden nap bedugul, így aki biztosra akar menni, az a városon keresztül megy, nem a 60 km-nyi M0-n (ami azért nem kevéssel több km-ben, mint a városon keresztül menni), ahol még ott is ragadhat 1-2 órára bármikor.

Ezen felül bármit venni szeretnék (és nem webshop-ban), el kell mennem BP-re, mert minden márkabolt, márka képviselet, nagyobb áruház, nagykereskedés, stb. ott van. Nem mellette, nem másik településen, hanem bent. De akár ha csak valami ruhát vennék is oda kell mennem, mert nálunk választék sincs, ráadásul ami van, az jóval drágább (még utiköltséggel számolva is, ha nem egy darab valamit veszek). És még sorolhatnám, mi mindenért kell BP-re menni, ami pl. nekem tök jó lenne máshol is.

Ha valahová messzebbre utaznék nem kocsival, akkor is BP-re kell menni (vagy átmenni rajta minimum), mert az összes távolsági/nemzetközi busz, nemzetközi vonat és a repülőtér is ott van. Nem máshol, nem kint, bent.

Ezek után, miután ennyire központosítva van az ország (vidékről nézve), és sohasem csodálkoztaml, hogy járhatatlan.

Ehhez azért az ott élők is vastagon hozzájárultak szerintem (én így látom), mert amíg javítottam egy aráénylag ritka autótípust, addig a márkafanatikusok az ország minden végéből hajlandóak voltak elhozni az autót Salgótarjánba (többszáz km-ről), egyedül a BP-i érdeklődők mondtak olyant, hogy pl. "én a 16 kerben lakok, itt kerületen belül érdekel csak, itt ajánljatok típushoz értő szerelőt". Érdre sem vitte ki többek javaslatára, mert az már messze van, annyit nekik nem ér.

központosítva van az ország

a vasútvonalak körbe kb meg is voltak, csak hát 100 év alatt nem sikerült újra megépíteni. Hídból is kéne csak bp-re még legalább 2, de most épp azok a szerencsétlenek nyavalyognak akik nem nézték meg az érvényes szabályozást & terveket mielőtt befekettek az új építésű lakásba.. hja most meg vezessék a híd (pesti) lehajtóját a holdban, csak ne az ő "ablakuk alatt" :D....

Az nagyon örvendetes, hogy a Lánchíd felújítás végre valahára elkezdődhetett, műszaki tartalmat és az eddig tartó blfszkodást tovább nem ragozva :). Ez a történés pedig a város közlekedését elég érzékenyen érinti önnmagában is..

Hát, az emberek autóhasználati és közlekedési kultúrája itt sem jobb sajnos. Ha szombat akkor a piacra KELL menni, ha addig élnek is.

Az ott lévő lámpát pedig semennyire nem érdekli (pontosabban azt, aki programozta), hogy szombat reggel teljesen más annak a kereszteződésnek a terhelése, mint a hét összes többi napján.

Vagy 40 éve hallottam egy pletykát, miszerint két frissen végzett szakemberre bízták az Andrássy út felújítását. Sajnos nem ismerték a módit, de tanultak hálótervezést. Így aztán a sok-sok évre tervezendő projekt néhány hónap alatt elkészült. Azt már csak a rossz nyelvek mondták, hogy többet nem is kaptak munkát. :-D

Szintén a 60-70-80-as évek szokása volt, amikor a család felkerekedett és vidékről felruccant bevásárolni. Tudod, akkor még áru- és információ hiány volt. ;) No, meg az internet sem létezett.

Vidékiként annyit tudok elmondani, hogy én már 20 éve is úgy gondoltam, hogy BP élhetetlen autósként.

Bizony, ezért tartják egyes országokban a nagy kiszáradt sós tavak helyén a gyorsulási versenyeket. Nálunk meg a Váci úton. A vidékiek... :-D

Kenyérért gyalog megyek. Egyes esetekben 5-10 perces úton megelőzöm az élhetetlen autósokat.

Sajnálatos ez a központosítás, de mint a Belváros lakója 99%-ig gyalog megyek mindenhova, hiszen itt minden van. Bár az egyik márkabolthoz 4 jegyet is fel kellene használni és cipelni az árut, mert autóm az nincs. :( Van helyette internetem, ezért megrendelem Pécsről feleannyiért, ingyenes szállítással. Gógyszert Szegedről, villanyszerelési anyagot Hajdúböszörményből, étrendkiegészítőt Veszprémből, tévét Zalaegerszegről, stb. Seggemhez nőtt autóval lehetetlen lenne.

Szóval vidéken is van sok dolog, csak még nem találtad meg. A központosítás hátránya pedig az, hogy itt minden drága, mert magasak az ingatlanárak és a bérleti díjak. Aztán még ide is utazol, hogy kifizethesd.

Az autószervizes példád is igen ütős. Bizony, van aki az autót nem alsógatya helyett hordja, hanem a szeviz távolságát is beleszámítja az üzemeltetés költségébe. Egy budapesti kerület megfelel egy közepes vidéki városnak. Nem életszerű, ha valamit úgy tervezel, hogy a harmadik városba kell utaznod egy hétköznapi művelet elvégzéséhez. Manapság sok az ingázó, de Budapesten belül is ide sorolom azokat, akik 30 percnél hosszabb idő alatt érik al a munkahelyüket. Az mindegy, hogy fél órát tömegközlekedik, vagy 20 percet ül az autójában a dugóban. Régen, amikor a családfő tartotta el (főként) a családot, akkor a családfő munkahelyéhez közel vettek házat. Ez ma már nem így van. Manapság a tehetős autósok jó része valamelyik környező kertvárosban lakik, a jó levegőben. Onnan pedig legalább napi 2x1 óra lalatt beautózik a büdös Budapestre. :-D

Orulok hogy vegre valaki a 20 percet is soknak tartja. Sajnos elfogadott lett a 60 percnel kisebb dugozas, az 50 perc ajandek. Ha 80-90 percre nő, akkor megy csak a siras.

En meg eddig kisebbsegben voltam, mert aglo-bol 25 perc a szintidom (ejjel, nulla forgalom mellett 140nel is 16 perc, azaz van tavolsag) es ha ez 40re emelkedik waze szerint akkor eltolom fel oraval az indulast.

Szoval a 30 perc a normalis max. szeeintem, ehhez merjuk a sirast. 

Régen egy héten öt napot is fent voltam Pesten, már több mint egy éve már nincs is kedvem menni. Meghagyom a főváros lakóinak a dugókat és szorgalmasan használom a felfejlődött futárszolgálati rendszert. Ha külföldről, belföldről mindenki így tenne, jelentősen javulna a helyzet... :)  -  Annál is inkább mert "echte" főváros-lakók vidékre költözését, a város kiürülését is gyorsítaná, persze a kialakuló megélhetési gondok okán.

"a márkafanatikusok az ország minden végéből hajlandóak voltak elhozni az autót Salgótarjánba (többszáz km-ről), egyedül a BP-i érdeklődők mondtak olyant, hogy pl. "én a 16 kerben lakok, itt kerületen belül érdekel csak, itt ajánljatok típushoz értő szerelőt". " - Én ezt márkasznoboknak tartom inkább... Nem ritka tipussal simán bevállaltam évente egy kiránduást Bercelre - mindent összevetve sokkal jobban jártam velük. Persze én lehet, hogy "kilógok a sorból", mert én a Hungária krt-on belülre is csak nagyon extra esetekben megyek autóval...

Hát, ami ritka és/vagy bonyolult, azt vagy nem vállalja egy "normál" szerelő (mert nem éri meg neki, annyival több időt vinne el, mire kiismeri majd megjavítja), vagy olyan vállalja el, aki nem ért hozzá, és többet árt, mint használ. A harmadik lehetőség, hogy messzebbre viszi az ember, hozzáértőhöz. Jó pár típust és márkát tudnék sorolni, aminek van specifikus bevált szerelője (vagy több is), és oda jár minden érintett, függetlenül a lakhelyétől.

Persze maga az ilyen autó tartása lehet sznobság, de az, hogy hozzáértőhöz viszik javítatni, az csak egy sima, megfontolt döntés.

A sors fintora lehet egyébként, hogy ami most van autóm, annak a márka és típus specifikus szerelője pont BP 16. kerületben dolgozik, így én Salgótarjánból oda megyek, ha javítani vagy karban tartani való van rajta...

Rövid az emberek memóriája. Visszagondolva eddig szinte minden nyáron elesett. Volt hogy a kőrúti villamos felújítás miatt, volt hogy hídfelújítás miatt. Bár idén a metró középső szakaszának felszíni pótlása eleve nagyot üt, ez pedig elkerülhetetlen.

Nem volt EGYSZERRE ennyi lezárás. Még aki hajlandó is lenne átülni az autóból, hogy retkes járatokon, büdös emberek között, sokkal lassabban érjen be a munkahelyére tömegközlekedéssel, azt is megszivatják, mert a metró is halott.

És nem voltak kihasználatlan bringasávok felfestve esztelenül mindenhol. Sőt igazából kurva jól lehetett közlekedni, mielőtt ez a marha hozzányúlt volna.

Voltak ennek a városnak már vadbarom vezetői, de karigerihez képest egész okosnak tűnnek igy utólag.

Körút konkrétan tele van biciklissel. 

Ezt jó lenne alátámasztani. Az egy dolog, hogy mit látunk a közmédiában, etc.; de pl az ATV és az RTL sem büszkélkedik ezzel, holott ok mar arrol is tudositananak, ha leszall egy meh a mehlegelore. Tehát ilyen csúcsidőben a körúton tülekedő bicajosokat azért fasza lenne mutatni legalább valahol -az említett körúton- az elmaradott vidékieknek.

De mivel a közlekedésszervezés tudomány, nézni kellene elötte-utána állapotokat az autókkal és bicajosokkal. Forgalomszámlálás, eljutási idő, whatever. Azt még inkább elhinném.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

"Ha két sáv helyett csak egyben tudnak álldogálni az autók, az kevesebb környezetszennyezéssel jár." - vagy nem, mert adott mennyiségű járművet több, mint 2x annyi idő alatt tud átbocsátani a felére szűkített út (több jármű áll a sorban - az indulás tovább tart, az átlagsebesség is kisebb lesz), azaz több, mint kétszer annyi ideig pöfögnek az ott élők (és az ott pilinckázó hipsterbringások) orra alá.

Az tuti, hogy minden evben elesett eddig. Raadasul most covid miatt raszoktak az autora az emberek + evente no valemennyit mindig a forgalom. Felujitas idotartamara vmi durva dugodijat kene szedni az autosoktol. Problema megoldva :) Meg lehet csokkenteni forgalmat euro6 alatti autok tiltasaval, stb.

Én mondjuk örülök, hogy az országban és a városokban is épülnek az összefüggő kerékpárút hálózatok. Ma már nem merek száguldó autósokkal közös sávban tekerni, a járda pedig a kóválygó gyalogosoké. A legtöbb autóvezető normális, de sajnos elég egyetlen barom is hogy hetekre a balesetire vagy a temetőbe küldjön. Az autós száguldás, tülekedés általánosabb lett az utakon és közben a "kerítés" is sajnos mára alacsonyabb lett.

A jobb kérdés az, hogy miért megy olyan sok ember kocsival a városban? Hogyan lehetne valós alternatívákat adni arra, hogy ne a sok helyet foglaló autóval menjen a közelében is mindenhova? Értelemszerűen a heti nagybevásárlásra kell az autó. Azonban egy hátizsákban elférő motyó esetén tuti lenne alternatíva.

Ezekkel a kerékpárközlekedésre kijelölt útvonalakkal egy rohadt nagy baj van: autós logikával, autós gerincutakon jelölik ki a döntő többségüket - miközben párhuzamos lakóterületi utakon, megfelelő forgalomcsillapítással, egyirányúsításokkal, lámpás, járdaszintig kiemelt kereszteződésekkel simán megoldható lenne a mostaninál sokkal jobb és biztonságosabb "osztozkodás" a rendelkezésre álló aszfalton.

Továbbá a jólét és most a COVID kapcsán is sokkal több lett az autó az utakon. Vidéki kisvárosokban is reggelente dugó van már, ami évekkel ezelőtt nyomokban sem látszott. Mostanra meg már ott is probléma.

Autók száma: https://www.ksh.hu/stadat_files/sza/hu/sza0040.html

Az a baj, hogy nincs jó párhuzamos út ezekre. A Népliget -> Corvin negyed, vagy a szenz Gellért tér -> Keleti tökéletes példa, ahol a párhuzamos út nem létezik.

Igen, ott van a tűzoltó utca az Üllői mellett, de egyrészt az a Nagyváradon egy balra töketlenkedés, s a Corvinnál keresztezheted vissza az Üllőit, ami kurva sok idő, mindkettő - ezek után még ha oda is akarnál zavarni, akkor se mennék oda, mert én is oda akarok érni időben, ahova mennem kell, nem pedig keringeni akarok a városban fel-alá.

A keleti ugyanez, az Astorian lehet menni a zsinagóga felé, de azért az is elég nagy kerülő, ha a Blahán túlmegy az ember, bár a Rákóczi úti buszforgalom miatt ezt be szoktam vállalni néha.

De északra kifelé is van egy jelentős célpont, ha a Lehel tér után a Váci út, és a vasút közé akarok menni, akkor a XIII-ban a Hollán Ernő (? Ott nem tudom fejből, melyik utcán megy a bicikliút kifelé) is szopás...

Szóval ez jól hangzik, de kerékpárral én pont ugyanannyira effektíven akarok közlekedni, mint bárki más. 

A Keleti az Astoriától nem gond, a Dohány utcán jól lehet haladni, az tényleg jó párhuzamos út. Arra szoktam menni, ha ott van dolgom. A probléma ott inkább az, ha Budáról indulnék el, az Astoriáig nem lehet értelmesen mellékutakon eljutni. A sugárirányú közlekedésnél nagyobb probléma a keresztirányú.

A Blaháig az egy jó kerülő, igen, de a Keletinél már azért szoktam szitkozódni, hogy mennyire távol van. De akkor mondom visszafelé, a Keleti -> Kálvin ugyanez, egy baszott nagy kerülő a Dembinszky.

És szerintem pont ez a titok: jó mondás, hogy minden nagyobb sugárútnak ott a mellékutcája (Üllői -> Tűzoltó, Rákóczi -> Dohány/Deminszky; Váci -> Hegedűs Gyula), de ezek csak egy oldalon vannak. Szóval nagyon megkonstruált esetekben lehet jó alternatíva, de amikor valós célokat nézel (mondjuk a Nokia irodához mennél a Corvin negyednél, vagy az OEP ügyfélszolgálatra az Árpád hídnál, esetleg az Aréna Pláza), akkor kiderül, hogy jah, ezeket a sugárutakat keresztezni szopó, és sokkal egyszerűbb lenne végigtekerni rajta.

De mondom, a Rákóczit én is ki szoktam általában kerülni a Dohányon kifelé (befelé már ezt is kisebb lelkesedéssel), a másik kettőt sokkal ritkábban.

Nem olyan vészes, egyszer kell keresztezni és kész. Azt nem várom, hogy mindkét oldalon legyen alternatív útvonal. Nyilván nem ellenkeznék, ha lenne :) Kelet-Kálvin, ezt már nem mondanám sugáriránynak. De az tényleg nem egyszerű. Nekem némileg más a nézőpontom, mert kijjebb lakom, úgyhogy nekem inkább hiányzik rendesebb bejutás pl. az Örs vezér tértől a Keleti felé, de pl a Kálvin felé már nekem egyszerűbb Kőbánya felé menni.

Igen, ezt főleg a körúti bringasávval kapcsolatban szokták emlegetni. A baj, hogy nincs normális topológiájú alternatíva. De te is nekállhatsz: Petőfi hídtól a Blaháig vagy Blahától a Margit-hídig írj le olyan útvonalat, ami nem kacsázik össze-vissza. Természetesen nem kell figyelembevenni a mostani egyirányúsításokat, elvégre a javaslatod alapján pont azokat kéne változtatni.

És nem voltak kihasználatlan bringasávok felfestve esztelenül mindenhol.

Mérve van amúgy például a Bubi: https://www.kozlekedotomeg.hu/holabubi/adatok/

Sőt igazából kurva jól lehetett közlekedni, mielőtt ez a marha hozzányúlt volna.

Nem tudom, én arra emlékszem, hogy öt évvel korábban, amikor még budapesti lakásban laktam, hogy nem lehetett jobban közlekedni autóval és ami jobban érintett: biciklivel viszont kurva körülményes volt.

Szóval most már nem laksz Budapesten. Akkor honnan tudod, hogy mennyire nem lehet közlekedni Budapesten mostanában? 

Mert hetente-kéthetente egyszer-egyszer arra járok. Leginkább vonattal, metróval, villamossal, biciklivel és néha autóval. Legutóbb például múlt pénteken dél körül jártam autóval a körúton.

Ehhez képest minden évben nyáron ment a rinyálás, hogy miért zárnak le egyszerre mindent. Csak némely emberek itt most politikai indííttatásból elfelejtettek mindent.

Tegnap olvastam egy cikket, hogy nagyjából annyival nőtt a dugók mérete, amennyivel több volt az új autók eladása. Ennyi a történet, azt pedig, aki Budapesten belül naponta közlekedésre használja az autóját (és nem árut szállít, meg nehéz munkaeszközt), nem tudom sajnálni. Valóban kéne az a sokat emlegetett és sose be nem vezetett dugódíj, természetesen használatarányosan.

Szerkesztve: 2021. 06. 22., k – 23:27

A jelenlegi budapesti káosz egyik legfőbb oka az M0 déli hídjának (Deák Ferenc híd) félpályás lezárása. Az M0 déli szakaszának környékén akkora dugó van, hogy aki rendelkezik egy minimális helyismerettel, az magától a belváros felé kerül, illetve a mai világban még nagyon helyismeret sem kell hozzá, mert a Waze és társai arra küldik a népet.

A városban lévő többi lezárás nagyrészt a van rajta sapka - nincs rajta sapka témaköre. Ha feltúrnak valamit, akkor az a baj, hogy a feltúrás idejére dugó van, ha pedig nem túrják fel, akkor az a baj, hogy miért rohasztják tovább és miért ilyen szarok az utak. A Lánchíd konkrétan annyira szar állapotban van, hogy már sok évvel ezelőtt fel kellett volna újítani. Azt is meg kellene érteni, hogy ha nem ennyi felújítás folyna párhuzamosan, akkor további évtizedekig csúszna minden - valójában már most is ennél sokkal több egyidejű felújítás kellene ahhoz, hogy utolérjük magunkat. Az is tény, hogy az iskolaidőszakon kívül lényegesen kisebb az össz-forgalom, így ennél optimálisabb időszak nincs a munkavégzésre. (A forgalmi mélypont valahol augusztus 20. előtt lehet.)

A belvárosi forgalomcsökkentő intézkedéseknek (kerékpársávok, stb.) nincs akkora forgalmi hatása, mint amekkorának a laikusok gondolják. Pl. a Nagykörút forgalma helyben látványosan nagynak tűnik, valójában csak a szűk belvárosi keresztmetszethez képest túl nagy, össz-hálózati viszonylatban (egységjárműben mérve) alacsony. Emellett, hiába varázsolnánk még akár további három sávot a nagykörútra, a kapcsolódó úthálózat és a csomópontok limitált kapacitása miatt nagy csodák akkor sem lennének.

A probléma tehát két, egymással összefüggő dologra vezethető vissza:

- az átmenő / regionális forgalom az értelmes alternatívák és külső elkerülő útvonalak helyett a belvárosi úthálózatot használja, aminek normális esetben önmagától nem volna szabad ott megjelennie,

- a belvárosi úthálózat megfelelő szabályozás hiányában ezt a forgalmat befogadja, sőt, vonzó alternatívát kínál a külvárosi / elkerülő úti dugók elkerülésére. Érted: az emberek szándékosan elkerülik az elkerülő utat! Ebben a Waze és társainak különösen nagy a felelőssége - azért, hogy az egyén nyerjen valahány percet a teljes útvonalon, beviszi a forgalmat a belső, védendő-forgalom csillapítandó zónákba. A belvárosra már régesrég ki kellett volna tenni a "behajtani tilos, kivéve célforgalom" táblát.

M0 déli szakaszát már vagy 5 éve újítják fel, folyamatos volt a lezárás. A déli hidat is több szakaszban lezárták már. 

Rengetegen költöztek az agglomerációs településekre, ahonnan nem hajlandóak tömegközlekedéssel Budapestre utazni - ez a bevezető utakat és a belső kerületeket is terheli, mert P+R parkolók híján és kényelemből nem teszik le az autókat a külső kerületekben. 

El kell kezdeni dugódijat szedni, mert a városi száz évvel ezelőtti alapokon nyugvó közúti infrastruktúrája nem bír el ennyi autót. 

Rengetegen költöztek az agglomerációs településekre, ahonnan nem hajlandóak tömegközlekedéssel Budapestre utazni - ez a bevezető utakat és a belső kerületeket is terheli, mert P+R parkolók híján és kényelemből nem teszik le az autókat a külső kerületekben. 

Jelenleg nagyjából 400-450 ezer autó ingázik napi szinten. Egy Facebook poszt alatt volt erről egy jellemző hozzászólás, amivel az ember igen indulatosan mondta, hogy amikor ő 12 évvel korábban kiköltözött, akkor még be tudott járni autóval de most már tömött kocsisor megy át a falun és csináljon-már-valaki-valamit. Egyszerűen vakfoltjuk van arra, hogy ők is a probléma része.

És tavaly óta sokan kiköltöztek vidékre, 2019 végén még több eladó ház volt itt a környéken, tavaly óta minden eladó ház szinte azonnal elkel, majdhogynem mindegy, hogy mennyibe kerül. És aztán megy a helyi Facebook csoportban a pörgés, hogy bővítsék a P+R parkolót, mert 15 percet nem hajlandó sétálni a vasútállomásig, illetve megy a pörgés, hogy milyen eszetlen dugók vannak Budapesten, de ugyanúgy oda járnak dolgozni, persz külön-külön egy-egy autóval.

Nekem mondod? https://mav-stat.info/

Amúgy én vasúttal járok és tömegközlekedéssel, hacsak nincs valami olyan dolog, ami miatt autóval kell mennem, és még így is megbízhatóbb, mint autóval menni, ahol bármi is előfordulhat, az M1-M7 bevezetőn egy baleset +20-30 perc és még be se értél Budapestre.

Mondjuk mielőtt kiköltözik a jobbágy vidékre érdemes tájékozódni a helyi infrastruktúráról. Ha már ugye kell az olcsó lakhatás, de a jól fizető Budapesti irodista melóról nem akar lemondani. Konkrétan Tatabányáról, Székesfehérvárról előbb felérni vonattal, mint Szigetszentmiklósról kocsival.

eszembenemjutna kocsival menni, talan azert, mert en nem kikoltoztem, hanem ideszulettem; a Hev eleg pontos, ilyenkor nyaron picit dogmeleg az igaz, de reggel azert meg boven kibirhato.

Ha Tatabanyarol vagy fehervarrol vonatozol, akkor innen is lehet, atvette a MAV :D

HUP te Zsiga !

El kell kezdeni dugódijat szedni

2022 előtt esélytelen, utána 2 évig még lehet szopatni az embereket, majd -a max fél éves politikai memória miatt- azt kell modani, hogy fedeszvót.

Helyette:

- Keresleti tömegközlekedést kell nyújtani.
- Közlekedésszervezést végezni szakemberek bevonásával
- Tiltani a 10 évnél idősebb autók behozatalát
- Dugódíj helyett tiltani a < Euro 4(5) autók közlekledését (tömegközlekedés is)
 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

- Közlekedésszervezést végezni szakemberek bevonásával

Egyébként Budapesten pont ez történik, csak ennek eredményeképpen nem abba az irányba mennek a dolgok, amelyeket jónak tartasz... :D

A Budapestiek jelentős része örül annak, amikor forgalomcsillapítás történik, kérdezd meg mondjuk a Dob utca és környéke lakóit - mármint akik tartósan ott laknak. Akik ezeknek a változásoknak nem örülnek, azok a kocsival ingázók és azok a Budapestiek, akik mindent autóval csinálnak... amikor megkérdezem, hogy és bicikli vagy tömegközlekedés, akkor úgy néznek rám, mintha valami szentségtörést mondtam volna, el se tudják képzelni magukról, hogy valaha busszal vagy villamossal menjenek, underclass... ők azok, akiket pusztán azzal meg lehet fogni egy álláshirdetésben, hogy céges autó és/vagy céges parkoló, minden más ezek után jön.

Az nem kozlekedesszervezes, hogy valahol forgalmat csokkentunk es azt egy szinten kritikus pontra terheljuk at, anelkul, hogy a rovid es kozeptavu kovetkezmenyeket elemeznenk. Hianyoznak a P+R parkolok, a rahordo utvonalak tehermentesitese, a tomegkozlekedes infrastrukturalis es szervezeti atalakitasa, emiatt pedig valaki szopikazik. Barki is vegzi ezt, semmikepp nem torekszik esszeru kompromisszumra, es plane nem igyekszik a fovaros altal kihirdetett klimaveszhelyzet csokkenteset foganatositani.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Az nem kozlekedesszervezes, hogy valahol forgalmat csokkentunk es azt egy szinten kritikus pontra terheljuk at, anelkul, hogy a rovid es kozeptavu kovetkezmenyeket elemeznenk.

Elemzik, csak nem az a célfüggvény, hogy autóval könnyen átjárható legyen a város.

Hianyoznak a P+R parkolok, a rahordo utvonalak tehermentesitese, a tomegkozlekedes infrastrukturalis es szervezeti atalakitasa, emiatt pedig valaki szopikazik.

Ismét elköveted azt a hibát, hogy csak az autóval való közlekedést nézed, pedig vannak egyéb közlekedési módok is és ott van a város jelentős része, akik élhetőbb várost akarnak és nem még több autót a közterületen.

Barki is vegzi ezt, semmikepp nem torekszik esszeru kompromisszumra, es plane nem igyekszik a fovaros altal kihirdetett klimaveszhelyzet csokkenteset foganatositani.

Úgy látom nálad az "ésszerű kompromisszum" azt jelentené, hogy legyen sokkal jobb autóval közlekedve, a többiek pedig oldják meg, ahogy akarják. Mi ebben a kompromisszum a részedről?

Van cca. 2 millio auto egy varosban; lathatoan itt egy -eddig senki altal nem megcafolt- cel van: utkozopontot hozzunk letre a lakosok es a kozlekedesben resztvevok kozott. Ugy dontok, hogy megszopatok ebbol ahanyat csak tudok, utana meg felvisitok, hogy dugodij!
Ezt hivjuk kozlekedestervezesnek?

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

( ^_^)/ - én lakos vagyok, és részt veszek a közlekedésben is, semmilyen ütközőpontot nem érzek magam, és magam között. Mellegles kurvára örülök, hogy végre nem egy autópályának kezelik az életteremet olyanok, akik az olcsó lakhatás, sokat fizető munkahely, és a luxus egyéni közlekedésből mindet _maguknak_ akarják.

Költözz közelebb a munkahelyedhez, vagy izzadj a HÉVen, esetleg be lehet tekerni Gyálról is a Nagykörútig.

Úgy érted, több az autó, mint a lakosok száma? Ha ez így van, akkor az szimplán túl sok.

Ezen kívül azt kéne megérteni, hogy a közlekedésszervezésnek nem az a célfüggvénye, hogy lehetővé tegye minél több jármű eljutását a céljához, hanem az, hogy lehetővé tegye minél több ember eljutását a céljához. Egy ilyen rendszerben pedig természetes, hogy a legrosszabb méret/fő mutatójú járművek hátrányba kerülnek.

És a legrosszabb mutatójú lakosok is hátrányba kerülnek, ugyanis a légszennyezés nem fog csökkenni, ha egy km -t 30 sec helyett 300 alatt teszel meg.

Persze klímavészhelyzetben  ennyi belefér.

És még egyszer: EZ nem közlekedésszervezés.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ezzel a koncepcióval az autók teljes kitiltása a várostáblánál meg is oldja a problémát :)

De nézzük, mit tennék én, kb 10-15 év távlatában (időrendben; az első 1 éven belül megvalósítható):

- (Országos) < Euro4 értékesítés betiltása; a roncstelepre leadással egy időben családi all-line országos tömegközlekedési bérlet kiosztása, 1 év érvényességgel; később is éretelmezhető árazással
- P+R parkolók mindenhol városon kívül, intermopdalis csomopontok kialakitasa, befejezese
- Ütemes, kiszámítható tömegközlekedés
- (Országos) < Euro4 kitiltás -tömegközlekedés IS-
- Felszabaduló forgalmi területekből bicikliút, park, whatever
- (Országos) Belsőégésű motorok kitiltása városközpontokból, támogatás a tömegközlekedéshez/villanyautóhoz
 

És mi van most?
- Fel NEM szabaduló forgalmi területekből bicikliút, park, whatever
^^^
Logikailag nagyobb bukfenc 30 + "szakember" által, mint amit én itt összehánytam 10 perc alatt, egyedül. So, az ilyenek menjenek kapalni...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ezzel a koncepcióval az autók teljes kitiltása a várostáblánál meg is oldja a problémát :)

Lásd dugódíj, amit sok-sok nagyvárosban már bevezettek és sok-sok közterületet adtak át a lakosságnak ahelyett, hogy ott autók állnának vagy autók közlekednének.

Logikailag nagyobb bukfenc 30 + "szakember" által, mint amit én itt összehánytam 10 perc alatt, egyedül. So, az ilyenek menjenek kapalni...

Lehet, hogy jobban értenek hozzá, mint te és/vagy nem arra optimalizálnak, hogy még többen ingázzanak be és ki a városba és még több autót használjanak, hanem arra, hogy lehetőleg azok dolgozzanak helyben, akik ott laknak...

dugódíj

Önnmagában a behajtási díj még kevés. A parkolást csak a folyamatosan a városmagban tárolt járművek minimalizálásával lehetne megoldani. 

Mivel népszerűtlen intézkedés így politikus nem fogja felvállalni, maximum csomagban ha lesz ami ellensúlyozza :).

hanem arra, hogy lehetőleg azok dolgozzanak helyben, akik ott laknak.

Ez igy kapitalis baromsag - ne vedd sertesnek.
Az aglomeracio nem az ordogtol valo dolog, sok pozitiv, eletminosegbeli hozadeka van. A kozlekedesfejlesztesi koncepcio ugyszint aldasos. Mar ha van, mert Bp -en soha nem is volt. Tarlos idejeben sem. Az egyetlen valamire valo figura ebben Vitezy, de o keves ehhez.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ez igy kapitalis baromsag - ne vedd sertesnek.

Hát pedig ez a realitás, hiába gondolod baromságnak. Nem fenntartható, hogy egy hárommilliós 50 kilométer sugarú körben több mint egymillióan ingáznak napi szinten 50-100 kilométert. 

Az aglomeracio nem az ordogtol valo dolog, sok pozitiv, eletminosegbeli hozadeka van.

Tele van az agglomeráció halott településekkel, ahova csak a gondot és baj hozták a kiköltözők, mert nem ott dolgoznak és élnek, hanem Budapesten, haza csak aludni járnak és hétvégég többségében sincsenek otthon, hanem akkor is mennek máshova. Ez nem életminőség, ez egy illúzió, pláne úgy, hogy a Budapest közeli agglomerációs településeket teljesen tönkretette az átmenő forgalom, amivel a még messzebbről ingázók terhelik; illetve Budapest belvárosát teljesen tönkretette az, hogy autóközpontúan van kialakítva, lépni nem lehet a parkoló autóktól és a közlekedni kívánó autóktól, minden le van betonozva és aszfaltozva, a fák sínylődnek, zöldterület elvétve akad... ezt akarod szó szerint bebetonozni.

"Budapest belvárosát teljesen tönkretette az, hogy autóközpontúan van kialakítva, lépni nem lehet a parkoló autóktól és a közlekedni kívánó autóktól, minden le van betonozva és aszfaltozva, a fák sínylődnek, zöldterület elvétve akad... " - De városképileg minden épület fontos, megtartandó, foghíjtelkek pedig beépítendők... Jó kérdés, hogy meddig fogják a városmagok cipelni az építészeti emléknek csak erős jóindulattal nevezhető épületeket... Nem azt mondom, hogy dózert a belvárosnak, hanem azt, hogy nem biztos, hogy jó irány mindent _is_ megőrizni, és mindent _is_ beépíteni.

Nem azt mondom, hogy dózert a belvárosnak, hanem azt, hogy nem biztos, hogy jó irány mindent _is_ megőrizni, és mindent _is_ beépíteni.

Ezt elég sok belváros meg tudta oldani, hogy gyakorlatilag autómentes sétálóutca lett. A Váci utca egy részén kívül melyik olyan utca létezik még a budapesti belvárosban, ahol üzemszerűen alapvetően nincs autós forgalom? Az olaszoknál és spanyoloknál egész nagy egybefüggő régiók vannak városokban, amelyek a gyalogosoknak vannak odaadva... nem kell mindenhova beengedni az autókat válogatás nélkül.

Jó kérdés, hogy meddig fogják a városmagok cipelni az építészeti emléknek csak erős jóindulattal nevezhető épületeket...

A jelek szerint sokáig, viszont úgy néz ki, hogy az autómentesség nagyon jön fel a nagyvárosokban.

Sok helyen bevett szokás az ingazas. Pl:Stuttgart - Landkreis Ludwigsburg.

Csakhogy ott van közlekedési koncepció, lasd: s-bahn. Ez Magyarországon és főként Budapesten nem létező dolog. És erre nincs is igény láthatólag. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Csakhogy ott van közlekedési koncepció, lasd: s-bahn. Ez Magyarországon és főként Budapesten nem létező dolog. És erre nincs is igény láthatólag. 

Nem egységes koncepció, de ott a HÉV, a metró és elővárosi vonatok. Nincs kihasználva egyik sem teljesen reggel csúcsidőben sem, szóval igény nincs rá láthatólag, mert tömegek nem tudják letenni a kocsit, náluk az státuszszimbólum, az identitásuk egyik alapja, hogy autóval mennek és nem a prolikkal.

A németeknél más a mentalitás, a hollandoknál pláne, ott nem derogál az ország vezetőinek sem tömegközlekedéssel vagy biciklivel menni valahova. Itt mikor láttál buszon vagy biciklin egy parlamenti képviselőt? Hát igen, valamikor az előző évezredben, amikor még kilógott a seggük a lyukas gatyából.

ott a HÉV, a metró és elővárosi vonatok. Nincs kihasználva egyik sem teljesen reggel csúcsidőben sem

Amikor még BKV-ztam, a szentendrei HÉV minden reggel dugig volt már Pomázon. Azóta csak többen költöztek Pomázra (én el ;) ), nem hinném, hogy hirtelen kiürültek a HÉVek. A vírushelyzettől most tekintsünk el, a rendes életmenetről beszélek.

(És akkor még nem kezdtem el sorolni a most már kb. 50 éves szerelvények nyújtotta "élményeket", és hogy hazafelé is mindig tömeg volt, vagy várhattam 40percet Batthyányin, mert "vidékre" csak minden 3. szerelvény indult este 7-8-9 után...)

Amikor még BKV-ztam, a szentendrei HÉV minden reggel dugig volt már Pomázon.

Szerintem más fogalmaink lehetnek arról, hogy mi a dugig (nincs ülőhely? vagy mi a dugig?), mert én Békáson szálltam fel közel 6 éven át minden munkanap, volt mindig hely bőven...

vagy várhattam 40percet Batthyányin, mert "vidékre" csak minden 3. szerelvény indult este 7-8-9 után...

10 percenként jár és minden második tovább ment, emlékem szerint és most is így van. Az a 40 perc 20 perc. És éjfél után volt fél óránként éjszakai busz. Ahol most lakom, ott este kilenctől óránként egy vonat van, mégse nyígok, hogy sűríteni kellene.

Ott a ferdítés, hogy ha te Békáson szállsz fel, akkor neked vannak a Békásról induló HÉVek, amik ott üresen állnak be a megállóba, és nem a már tömött, Szentendréről érkező szerelvényre szállsz föl.

Dugig = Filatorigátra annyira megtelt rendszeresen, hogy sokszor a felszálló iskolás csávó táskája kilógott az ajtón és ezért nem tudta becsukni. Állva is konzerv effektus.

A 40perces várakozásokra tisztán emlékszem. Az, hogy most mi van, azt már nem tudom.

Ott a ferdítés, hogy ha te Békáson szállsz fel, akkor neked vannak a Békásról induló HÉVek, amik ott üresen állnak be a megállóba, és nem a már tömött, Szentendréről érkező szerelvényre szállsz föl.

Nincs ferdítés, felszálltam én mindegyikre.

Dugig = Filatorigátra annyira megtelt rendszeresen, hogy sokszor a felszálló iskolás csávó táskája kilógott az ajtón és ezért nem tudta becsukni. Állva is konzerv effektus.

Aham, akkor Pomázon még nem volt tele?

A 40perces várakozásokra tisztán emlékszem. Az, hogy most mi van, azt már nem tudom.

Szentendrére maximum 20 percenként járt mindig is, még ünnepnapon, nyári menetrenddel is, hétköznap este tízig 10 percenként járt, és felváltva ment egy-egy Szentendrére és Békásra. Este tíz után meg 20 percenként ment, de akkor meg mindegyik ment Szentendrére, nem volt már csak békási. Soha nem néztem a menetrendet hazafelé este tíz előtt, mert maximum 10 percet tudtam várni. De biztos úgy volt, hogy 40 percet kellett várnod.

A HÉV-ek egy kivétellel érdemben nem mennek be a városba, a metróvonalak meg véget érnek jóval a városhatár előtt - két független szerkezetű infrastruktúra, ami így nem igazán jó. Akkor lenne jó, ha mondjuk Pomázról Csepelre átszállás nélkül végigcsattogna ugyanaz a járat, a külső területeken felszínen, a városi részen meg metróként a föld alatt. Ugyanígy Gödöllő - Budaörs is adná magát, vagy épp a négyes metró ÉK felé a nullásig...

A HÉV-ek fele metróvonalhoz csatlakozik, és szintén fele érdemben bemegy a városba. Négy HÉV-et számolva (Örs vezér tér, Batthyány tér, Boráros tér, Közvágóhíd) Ebből a Batthyány és a Boráros tér az én értelmezésem szerint érdemben a város, és a Batthyány és az Örs pedig metró csomópont is egyben, ráadásul sok egyéb irányba is át lehet szállni.

Vitézyéknek teljesen igaza van abban, hogy a Dél-pesti HÉV vonalakat be akarják vinni a Kálvin térre, akkor azok metrócsatlakozása is meg lenne oldva.

A "bemegy a városba" azért nem ez... A belváros a batyitól eltekintve mindegyik HÉV végállomástól egy átszállásra és néhány megállónyira van. A Dél-pesti HÉV-et nem be/beljebb vinni kell, hanem összekötni a Szentendreivel, hogy átlós kapcsolat jöjjön létre, kvázi "ötös metróként". Ugyancsak fontos lenne a fejpályaudvari rendszert khm. újragondolni, mert kifejezetten rosszak a vágányokon a fordulóidők, illetve a városon átutazás több átszállást igényel az esetek elenyésző hányadától eltekintve.

Az egyetlen valamire valo figura ebben Vitezy, de o keves ehhez.

Neki sem a saját fejéből esik ki minden, de van egy elég jó szakmai háttér csapata és persze abszolút fanatikusa a szakmájának :).

Ha hagyják dolgozni akkor azért várhatóan fog még további értelmes dolgokat csinálni..

fokozd ezt még azzal, hogy felszabaduló területek helyett, az utolsó bolhafingnyi sarokra is nyomortelepeket húztak/nak fel. Ezekhez nem csak közlekedési, de a komplett ellátó infrastrukúra hiányzik... az így feltorlasztott néptömeg aztán a gazosan hagyott telekbe kapaszkodik mint "zöld felület", kultúrtált parkról már álmodni se mer.

De a 60-70s években a panelek között kihagyott hely sincs meg, az ilyen közökre pont befért még újabb épület. És ezek azért kifejzetten durva bűnők, mert amellett, hogy a jelenben elrontják a helyzetet, cserébe a jövőt is szó szerint bebetonozzák és ellehetetlenítik.

Attól, hogy egyes járműkategóriákat kitiltasz, nem lesz felszabaduló terület, előbb-utóbb megveszik az emberek azt, ami nincs kitiltva. Tehát a felszabaduló területből bicikliút, park, stb. nem fog működni. És az a helyzet, hogy a forgalmat csökkenteni jelenleg elsősorban a forgalomra használt terület csökkentésével lehet. Nincs más út.

A P+R jól hangzó sallang. Egyszer számold ki, hogy hány autóval járnak be ingázni, és hogy ennyi autónak mekkora terület kéne P+R parkolónak.

"A P+R jól hangzó sallang. Egyszer számold ki, hogy hány autóval járnak be ingázni, és hogy ennyi autónak mekkora terület kéne P+R parkolónak." - Induljunk onnan, hogy adott létszámban be akarnak jutni kényelmesen a fővárosba - nem a város szélére, hanem a belvárosba, vagy épp a város túlsó csücskébe is akár. Vagy háztól-házig elfogadható gyaloglással és átszállással kell lefedni ezt az igényt (agglomerációban elfogadható szintű, kötöttpályára ráhordó tömegközlekedéssel), vagy elfogadni azt, hogy saját járművel indul az utas, és azt egy arra alkalmas csomópontnál lerakja, és tömegközlekedéssel megy tovább - ez utóbbihoz kellenek a P+R parkolók, _és_ az onnan megfelelően rövid követési időkkel működtetett tömegközlekedési járatok úgy, hogy azokról a város jelentős részét el lehessen érni nulla vagy egy további átszállással.

Na mégegyszer, mert nem érted... Azt mondtad, hogy Káposztásmegyer-Budafok menjen körbe M0. Ha számodra ez a helyes, akkor neked a budai oldal Szlovákia érintésével a helyes - ugyanis ez arányaiban ugyanakkora kerülő, mint a nulláson megkerülni a pesti oldalt. (És nem a "hobbija", hanem napi munkavégzés okán)

Ne még egyszer, mert nem érted... akinek napi szintű hobbija, hogy Káposztásmegyerről jár Budafokra autóval, az igenis kerüljön az M0-án. Akinek napi szintű hobbija, hogy Budaörsről jár Békásmegyerre autóval, az szintén kerüljön az M0 nem létező félkörén. Ha fáj és sok idő, akkor majd átgondolja a hülyéje, hogy kell-e ez neki. Nem alanyi jog napi szinten Káposztásmegyerről Budafokra vagy Budaörsről Békásmegyerre ingázni autóval, hogy erre kelljen felkészíteni a belváros infrastruktúráját ingyen, közpénzből. És ha kizártuk a belvárosból azt a sok százezer hülyét, akik napi szinten ingáznak 50-100 kilométert, akkor könnyedén tudnak majd azok közlekedni, akik eseti jelleggel mennek Káposztásmegyerről Budafokra, mert egyszer-egyszer ott van dolguk, akár kifizetve egyszer-egyszer egy dugódíjat.

Vedd már észre, hogy nem várostervezési szempont az, hogy egymillió ingázót és átmenő forgalmat kiszolgáljon a belvárosi infrastruktúra, és észre kellene venni, hogy a körutak nem kibaszott nagy körforgalmak.

Nem napi szintű hobbija, hanem az egyik helyen lakik, a másikon meg dolgozik, és a munkájához is kell az autó. Ha a "nem létező félkör"-t számoltam volna, akkor neked a nagymarosi hidat említetten volna a budai célodhoz - de ami nincs (és belátható időn belül nem is lesz), azzal ne tervezzünk már...

A budapesti úthálózatnak az az egyik nagy (és megbocsáthatatlan) hibája, hogy a Hungária déli végén 2x2 sávos híd van, _és_ nincs a Hungária meg a nullás között egy másik gyűrű. Az csak hab a tortán, hogy a nullás déli szektorában lévő Duna-hidakat folyamatosan tákolgatják, emiatt az elméleti kapacitásának csak a töredékét képes elvinni - húzódik beljebb a forgalom - a következő lehetőség a Lágymányosi híd a maga 2x2 sávjával, vagy a K-NY iránynak a belváros meg az Erzsébet-híd.
 

Nem napi szintű hobbija, hanem az egyik helyen lakik, a másikon meg dolgozik, és a munkájához is kell az autó.

Vagyis ez napi szintű hobbija, saját magának választotta, senki nem kényszerítette arra, hogy Káposztásmegyeren lakjon és Budaörsön dolgozzon, úgy gondolta, hogy megéri neki, csak épp ehhez élhetetlenné akarja tenni a belvárost és a rakpartokat, amikre egy gyorsforgalmi autópályaként akar tekinteni, ja és természetesen ingyen legyen mindez.

Neked a munka lehet, hogy napi szintű hobbi, de van, akinek a megélhetést jelenti... És nem, nem biztos, hogy ő választotta, hogy a cége a belvárosból "Kenya után kettővel" helyre költözött. És nem, nem akarja élhetetlenné tenni a várost, ellenben ő maga élni akar. A probléma egyébként ott van, hogy a budapesti tömegközlekedésben nincs kötött pályás, közúti forgalom zavaraitól mentesített, gyors, átszállások nélküli, átlós irányú eljutási lehetőség, nincs összefüggő, a környező településekről ingázókat is kiszolgálni képes, városi gyorsvasúti hálózat. A metrók bőven a város széle előtt érnek véget, a villamosvonalakat a közúti forgalomban bekövetkező zavarok érintik,. a HÉV-ek sem mennek be a belvárosba...

Azok egyedi esetek, hogy egy cég átköltözik a város másik végébe. Ráadásul egy ilyennek nem csak vesztesei vannak.

Szerintem itt messze nem egy probléma van. Amit írsz megoldásnak, egyébként jó irány lehet, de ezeket utólag marha nehéz kivitelezni. Nagyon be van építve a város,...

Nekem az alul/felül járók is jó megoldásnak tűnnek, hogy a kereszteződések ne lassítsák annyira az áthaladó forgalmat. De már ilyenre is kevés helyen lenne lehetőség.

Neked a munka lehet, hogy napi szintű hobbi, de van, akinek a megélhetést jelenti... És nem, nem biztos, hogy ő választotta, hogy a cége a belvárosból "Kenya után kettővel" helyre költözött.

Attól ez még egy önként vállalt hobbi, ami azért olcsó jelenleg, mert más fizeti meg a hátrányait. Az meg egyértelmű, hogy amint kezdik ráterhelni a hátrányokat az ilyen hülyékre, rögtön nekiállnak hangoskodni.

És nem, nem akarja élhetetlenné tenni a várost, ellenben ő maga élni akar.

Hát pedig de, kiköltözik a világ egyik végére, mert ott jobb élni, munkát vállal a világ másik végén, mert az jól fizet és patakokat sír minden fórumon, hogy a kettő közötti belvárost és folyópartot betonozzák és aszfaltozzák le és legyen ott 2x4 sávos gyorsforgalmi úthálózat, ami mindent összeköt mindennel, ingyen. A világ ökörsége, hogy a Duna két partján gyakorlatilag egy-egy gyorsforgalmi út van, végig parkolókkal, ahelyett, hogy az ott lakók kapcsolatba kerülnének a folyóval. Nézd meg egyszer a bécsi Dunapartot, végig fás-bokros park jellegű közterület a folyópart.

A probléma egyébként ott van, hogy a budapesti tömegközlekedésben nincs kötött pályás, közúti forgalom zavaraitól mentesített, gyors, átszállások nélküli, átlós irányú eljutási lehetőség, nincs összefüggő, a környező településekről ingázókat is kiszolgálni képes, városi gyorsvasúti hálózat.

A probléma ott van, hogy több mint egymillió ember ingázik 50-100 kilométereket egy alig hárommillió lakosú területen. Minden más már ennek a következménye, amíg ez nincs megoldva, addig minden csak tüneti kezelés.

"kiköltözik a világ egyik végére, mert ott jobb élni" - Hova is költöztél? Egyébként Káp-ra nem azért költözött ki valaki, mert "ott jobb élni", hanem mert ott tudott lakáshoz jutni. Nagyon nem mindegy.

"Nézd meg egyszer a bécsi Dunapartot" - És nézd meg mellé a bécsi gyorsforgalmú úthálózatot, illetve picit nagyobb területet tekintve Ausztria közlekedési hálózatát... Nagyon más, mint a magyar sugaras rendszer, ahol minden út Rómá... izé, Budapestre vezet.

"több mint egymillió ember ingázik 50-100 kilométereket egy alig hárommillió lakosú területen" -Ez simán kezelhető lenne, normálisan működő, gyors, kevés átszállást igénylő tömegközlekedéssel _és_ a ráhordó kapacitások optimalizálásával, azaz ahol olyan a környék, ott helyi tömegközlekedéssel, ahol meg nem, ott P+R parkolókkal és kacsolódó ösztönzőkkel(!) hogy az autós a tömegközlekedést válassza.

Káp - Budaörs sem lenne autóval egyszerűbb, ha lenne összeköttetés a Nyugati meg a déli pu. között, és Káp-on lenne egy állomás, meg Budaörsön a vasúttól megfelelő helyi tömegközlekedés - de nincs, így marad vagy az autó (átlagosan 45-60 perc), vagy 3-4 átszállás és átlagosan másfél óra, amiből max. 20 perc az, amit kötött pályán, közúti forgalomtól védetten tesz meg az ember.

Hova is költöztél?

Fejér megyébe. De nem is ingázok naponta. És amíg Budapesten laktam, az egyik fő szempont az volt a munkahely kapcsán, hogy ne legyen messze és biciklivel is megközelíthető legyen.

Egyébként Káp-ra nem azért költözött ki valaki, mert "ott jobb élni", hanem mert ott tudott lakáshoz jutni. Nagyon nem mindegy.

És? Ettől joga lesz napi szinten ingyen keresztülmenni a belvároson autóval?

És nézd meg mellé a bécsi gyorsforgalmú úthálózatot, illetve picit nagyobb területet tekintve Ausztria közlekedési hálózatát...

Mégsem ingáznak annyian és nem arra optimalizálják a belvárosukat és a Dunapartjukat, hogy minél több autó mehessen rajta keresztül. Többek között ezért is élhetőbb Bécs.

Ez simán kezelhető lenne, normálisan működő, gyors, kevés átszállást igénylő tömegközlekedéssel _és_ a ráhordó kapacitások optimalizálásával, azaz ahol olyan a környék, ott helyi tömegközlekedéssel, ahol meg nem, ott P+R parkolókkal és kacsolódó ösztönzőkkel(!) hogy az autós a tömegközlekedést válassza.

Nem, nem kezelhető simán. Ha kezelni akarják az ingázók, akkor fizessék ki a _teljes_ költségét és rögtön rájönnek, hogy nem is akarnak annyira ingázni. Te az autó-központú és ingázókat támogató megoldásaiddal valahol 20-30 évvel élsz a múltban. Volt egy paradigmaváltás, amiről totálisan lemaradtál.

Káp - Budaörs sem lenne autóval egyszerűbb

Egyszerűen irreális elképzelés az, hogy támogatni kell egy ilyen közlekedési folyosót és az is, hogy mindenhonnan mindenhova legyen egy ilyen közlekedési folyosó.

"Mégsem ingáznak annyian és nem arra optimalizálják a belvárosukat és a Dunapartjukat, hogy minél több autó mehessen rajta keresztül. Többek között ezért is élhetőbb Bécs." - Merthogy Bécs közlekedésileg nagyon nem olyan, mint Budapest, sem a gyorsforgalmú úthálózatát, sem az ország közlekedésében elfoglalt szerepét, sem pedig a helyi illetve helyközi és távolsági tömegközlekedését illetve kapcsolatait tekintve.

Neked az autó+tömegközlekedés _sem_ alternatíva - tudom, járjon mindenki gyalog a buszig-vonatig, aztán a város szélén / sz@r helyen végződő autóbusz/vasúti vonalról szálljon át csilliószor, mire átér a városon vagy odaér a városban a céljához... Én meg azt mondom, hogy a vasúti fővonalakra nem mindenhonnan kell tömegközlekedési ráhordást biztosítani - ahonnan nem éri meg, azokat a területeket kell lefedni az ingázók illetve az adott településeken lakók igényei alapján P+R parkolókkal.

"és rögtön rájönnek, hogy nem is akarnak annyira ingázni" - Tudod a legtöbb vidéki településről akar a csúnya nyavalya ingázni, csak épp élni, megélni viszont akar - és annak az a következménye, hogy a munkahelyére el kell jutnia. Ami nagyon ritkán van helyben. Nem, a munkahelye közelébe nem tud költözni - egyszerűen azért, mert az ingatlan, amiben él, nem ér annyit, hogy közelebb meg tudja oldani a lakhatását. És nem azokról van elsősorban szó, akik a városból kiköltöztek a környező településekre, hanem akik eleve ott éltek, élnek.

Merthogy Bécs közlekedésileg nagyon nem olyan, mint Budapest, sem a gyorsforgalmú úthálózatát, sem az ország közlekedésében elfoglalt szerepét, sem pedig a helyi illetve helyközi és távolsági tömegközlekedését illetve kapcsolatait tekintve.

Ettől még semmi nem indokolja, hogy a belváros és a Dunapart egy autós átjáróház legyen.

Tudod a legtöbb vidéki településről akar a csúnya nyavalya ingázni, csak épp élni, megélni viszont akar - és annak az a következménye, hogy a munkahelyére el kell jutnia.

Ne költözzön ki. A többség nem azért költözött ki, mert kénytelen volt, hanem azért, mert jó ötletnek tűnt, csak épp vele együtt több százezren tették meg ugyanezt és hirtelen már nem annyira jó ötlet.

És nem azokról van elsősorban szó, akik a városból kiköltöztek a környező településekre, hanem akik eleve ott éltek, élnek.

Azok többsége nem Budapesten dolgozik, hanem - dobpergés - a lakóhelye környékén. Budapesten nagyrészt azok dolgoznak, akik valamennyit ott laktak, akár bérlakásban, akár saját lakásban. Az utóbbi 10 évben megduplázódott az ingázók száma, nem azért, mert ennyivel több munkahely lett Budapesten, hanem azért, mert ennyien költöztek ki és akkor nem számoltuk azokat, akik valamelyik külvárosi részből ingáznak.

Nyilván kurvára idegesek, amikor megnehezítik a megszokott kényelmes életüket, de szokjanak hozzá, hogy ez a trend, oldják meg, váltsanak vagy költözzenek. Ha az a napi hobbijuk, hogy 50-100 kilométert ingáznak, akár Budapesten belül, akkor szopjanak csak.

"Ettől még semmi nem indokolja, hogy a belváros és a Dunapart egy autós átjáróház legyen." - Nézd meg, hol és mekkora áteresztőképességű hidak vannak a Dunán. Az M2/2-es úttól a 4-es útig terjedő É-ÉK-i szektorból hol és hogyan lehet átjutni az M6-M7 irányába? Elvileg ott az M0, de annak a folyamatos javítgatása okán annak a használhatósága/kapacitása igencsak alacsony. (A két legszélesebb Duna-híd Bp. területén van...) Ráadásul igen nagy kerülő mondjuk annak, aki az M3-tól északra lévő irányokból érkezik.

"Ne költözzön ki. A többség nem azért költözött ki, mert kénytelen volt" - És aki eleve ott lakott, az meg mi a fenét csináljon?! Te speciel mi a pékért költöztél oda, ahol épp a levegőt fogyasztod? Kénytelen voltál? Ja, nem, de neked mindegy, te bárhonnan tudsz dolgozni...

Neked beakadt az, hogy az ingázás egy hobbi? Bammeg nem az, hanem az életük, a megélhetésük része, és nem csak Bp-en, hanem máshol is, ugyanis az emberek jelentős része nem a munkahelyével azonos településen él...

 

Nézd meg, hol és mekkora áteresztőképességű hidak vannak a Dunán. Az M2/2-es úttól a 4-es útig terjedő É-ÉK-i szektorból hol és hogyan lehet átjutni az M6-M7 irányába?

Az autópályák forgalma simán elfér az M0-n és megfelelő szélességű hidak vannak.

Elvileg ott az M0, de annak a folyamatos javítgatása okán annak a használhatósága/kapacitása igencsak alacsony.

De ott van, megfelelő kapacitással, attól függetlenül, hogy el van baszva és szögelik... ez rendszerszinten kurvára nem érv.

Ráadásul igen nagy kerülő mondjuk annak, aki az M3-tól északra lévő irányokból érkezik.

És? Kerüljön. Róma nagyobb, mégis megkerülik a körgyűrűn, Madrid is kurva nagy, azt is megkerülik. Ezekhez képest az M0 kifejezetten közel megy a városhoz, mégis nyígnak miatta.

Neked beakadt az, hogy az ingázás egy hobbi? Bammeg nem az, hanem az életük, a megélhetésük része, és nem csak Bp-en, hanem máshol is, ugyanis az emberek jelentős része nem a munkahelyével azonos településen él...

Nyilván nem dolgozik mindenki ott, ahol lakik, tehát kell valamennyit közlekedni, de nem is ingázik mindenki Káposztásmegyerről Budaörsre naponta autóval, amit eredendően sajátos hobbinak neveztem, a többség ennél jóval kisebb távolságból jár dolgozni és elég jelentős számú jómunkásember lakik közel ahhoz, ahol dolgozik. Sok embernek ugyanis szempont az, hogy időben és/vagy térben közel legyen a munkahelye.

szerinted optimális lenne

attól függ milyen szempontot veszünk figyelembe: ha felmerül szempontként az élhető város, akkor ez értelemszerűen áldozattal jár. pl azzal, hogy használja az elkerülőt. De a közlekedés -is- egy ilyen tér: ha mindenki csak saját magára gondol abból dugó lesz :D. Ezért van/lenne/ forgalomirányítás (lámpák, szabályok stb.).

Persze mivel az ilyesmi sem megy magától, így hatni kell: ha pénzügyileg nem éri meg, csak időben nyernél pár percet akkor máris meggondolandó, hogy merre induljon az illető :).

Természetesen minden ilyen próbálkozásnál alapvető kívánalom, hogy cserébe a befolyt pénzekből a rendszer fenntartásán túl csak és kizárólag jól definiált célokra legyen fordítható, pl az utak fenntartására, felújítására. A parkolómutyival is ez a probléma..

Induljunk onnan, hogy adott létszámban be akarnak jutni kényelmesen a fővárosba - nem a város szélére, hanem a belvárosba, vagy épp a város túlsó csücskébe is akár.

Induljunk onnan, hogy ez faszság és teljesen értelmetlen arra fel- és átépíteni egy belvárost és egy belvárosra ráhordó infrastruktúrát, hogy több mint egymillióan ingázzanak... ezt szerencsére egyre több nagyvárosban felismerik és időben- illetve pénzben megnövelik ennek a faszságnak a költségeit. Bővebben: https://en.wikipedia.org/wiki/Carfree_city

Jelenleg az van, hogy baromi sokan dolgoznak, végzik a napi tevékenységüket Budapest közigazgatási határán belül úgy, hogy nem ott laknak. Attól, hogy szerinted ez fasság, még tény - ha erről (mármint hogy Bp.-en dolgoznak, vásárolnak, intézik az ügyeiket) le tudod beszélni az embereket, akkor lehet azt mondani hogy nem kell bemenni a városba.
Ha alaposan elolvastad, amit írtam, nem azt mondtam, hogy autóval tegyék, hanem azt, hogy legyen P+R a városhatárt átlépő nagy kapacitású tömegközlekedési vonalak mellett, ahova az autósok odamehetnek, lerakhatják az autót, és tovább utazhatnak a budapesti tömegközlekedést használva. Röviden azt írtam, hogy Friczy-vel ellentétben én nagyon jó ötletnek tartom a megfelelő helyre (megfelelő sűrűségű és kapacitású tömegközlekedési vonalak megállóihoz) megépített P+R parkolókat. A tortán már csak hab lenne, ha a P+R parkolóban kapott jegy feljogosítaná a birtokosát ( a jármű forgalmi engedélyével együtt használva) adott napon este x óráig a tömegközlekedés használatára.

Jelenleg az van, hogy baromi sokan dolgoznak, végzik a napi tevékenységüket Budapest közigazgatási határán belül úgy, hogy nem ott laknak.

De ez rossz modell.

Attól, hogy szerinted ez fasság, még tény - ha erről (mármint hogy Bp.-en dolgoznak, vásárolnak, intézik az ügyeiket) le tudod beszélni az embereket, akkor lehet azt mondani hogy nem kell bemenni a városba.

Ha megkönnyítjük a bejutást, akkor szerinted csökken vagy csak tovább növekszik az, hogy Budapesten dolgoznak, vásárolnak és intézik az ügyeiket, de nem ott élnek? Lebeszélni úgy lehet őket, hogy időben és pénzben drágább lesz a bejutás. És a probléma szépen megoldja magát, mert a munkahelyek és a szolgáltatások kiköltöznek a belvárosból a külvárosban és az agglomerációba.

Ha alaposan elolvastad, amit írtam, nem azt mondtam, hogy autóval tegyék, hanem azt, hogy legyen P+R a városhatárt átlépő nagy kapacitású tömegközlekedési vonalak mellett, ahova az autósok odamehetnek, lerakhatják az autót, és tovább utazhatnak a budapesti tömegközlekedést használva.

Teljesen mindegy, hogy mivel ingázik több mint egymillió ember, a probléma az, hogy több mint egymillió ember ingázik. Ha tovább könnyíted az ingázók dolgát, akkor még többen fognak ingázni és ugyanúgy megtelik a nagyobb és a még nagyobb infrastruktúra. Nem lehet akkora P+R parkolót építeni, amennyi nem telik meg és ugyanakkor kurva drága. Ha az autós szeretne 15 négyzetméter közterületet ingyen, akkor én is szeretnék ennyit, adjanak mindenkinek alanyi jogon 15 négyzetméter közterületet.

Röviden azt írtam, hogy Friczy-vel ellentétben én nagyon jó ötletnek tartom a megfelelő helyre (megfelelő sűrűségű és kapacitású tömegközlekedési vonalak megállóihoz) megépített P+R parkolókat. A tortán már csak hab lenne, ha a P+R parkolóban kapott jegy feljogosítaná a birtokosát ( a jármű forgalmi engedélyével együtt használva) adott napon este x óráig a tömegközlekedés használatára.

Azt kellene megértened, hogy a nagyvárosokban az a jelenlegi irányvonal az, hogy _NE_ ingázzanak az emberek, pláne ne az agglomerációból. Pont. Amíg ezt nem érted meg, addig teljes érthetetlenül fogsz hápogni minden változáson és múlt századi megoldásokat próbálsz előrántani.

"az a jelenlegi irányvonal az, hogy _NE_ ingázzanak az emberek" - Csaxólok, hogy ne a jelenlegi, hanem pár évtizeddel korábbi irányvonalakat nézd - mert minimum annyival le vagyunk maradva... És igen, nekem is jó lenne, ha a cégek nem a belvárosban épülő irodaházakat használnák, hanem a város külső részeibe költöznének - felvállalva persze azt, hogy a dolgozók egy részének sz@rabb lesz a bejárás, mert mondjuk a Kápsztásmegyer - Deák tér helyett Káposztásról Csepelre kell ingázni... Városon belül(!). Egyébként a mostani covid-os időszak mutatott jó lehetőséget is: amit lehet, azt tessék home office-ból csinálni. Igen. tudom, a pék meg a duguláselhárító vagy épp a szalag melletti melósnak ez nem adatik meg - de akinek igen, azt legalább részben nem kéne visszacitálni heti 5 napon a cég ingatlanába munkát végezni. és el...atni vele naponta minimum 2 órát azzal, hogy utazik...

Tudom, mire kellenek a P+R parkolók. A legjobb tömegközlekedés mellett sem lenne elég százezer autónak. Tudom, hogy nem egy helyen, hanem sok helyen kéne, de akkor se. Gyakorlatilag P+R parkoló (vagy akár B+R parkoló) az agglomeráció településeinek (tömeg)közlekedési csomópontjaiba kéne, hogy a helyi közlekedést oldja meg a polgár autóval vagy kerékpárral, és szálljon fel a megfelelően gyorsan és sűrűn közlekedő vonatra, HÉV-re.

Jaj, ez több mint két mondat, nem értem!!!!44négy

De ugye KariGeri egy szar alak, azt teccik mondani? /s 

A belvárosra nem a behajtani tilos kivéve táblát kellene kitenni, hanem a Hungárián belül dugódíjat szedni. Esetleg a Nagykörúton belül mégegyszer, hogy oda aztán tényleg ne menjen be senki...

(kedvenc példám az az Oszkáros sofőr, aki a Népliget -> Pécs útvonalnál úgy gondolta, jó irány lesz a Stadionok, Keleti, Erzsébet híd, és csak másfél óra volt, mire eljutott az első autópálya kivezetőig ~5 éve...) 

A behajtani tilos tábla és a dugódíj egyaránt egy forgalom-szabályozó eszköz. A hangsúly a szabályozáson van. A dugódíjjal az a baj, hogy azokat is sújtja, akiknek hivatásforgalomból muszáj a belvárosba menniük. Én azt mondom, hogy ha csak az lenne a forgalomcsillapított övezetben, akinek ott tényleg dolga van, akkor azok ott elférnének dugó nélkül is. Erre mondom én azt, hogy "behajtani tilos, kivéve célforgalom". A sarcolást viszont nem támogatom - főként úgy, hogy köztudottan a beszedett díjak szeretnek nem a megfelelő helyre kerülni.

Nem az orvos feladata, hogy beszedje a pénzt. Nem az orvos feladata eldönteni, hogy sürgős eset volt, vagy nem. Ez a biztosító feladata.

Ha meg vizitdíj, akkor legyen rendes biztosítás önrésszel, meg minden.

Pl 300.000 havonta a bizti, no meg 100.000 önrész. Havonta. No? Részemről rendben.

 

Vagy katazok, meg fizetek 25.000et havonta és sírok, hogy sok. 

Ezt tulajdonképpen már semmi nem támasztja alá, amióta radikálisan csökkentették a munkát terhelő adókat és nyereségadót, de ezeket az ország minden területén meg kell fizetni a vállalkozóknak.

Ha a körúton belül adóztatsz, azzal segíted a szegényebb régiókban működő vállalkozásokat. 

Egy random magyar szolgáltató cég legnagyobb költsége jellemzően a bérköltség. A cég megtermel valamennyi árbevételt, és azt tudja visszaosztani a munkavállalóinak bérként. Jelenleg az az egyik tipikus probléma, hogy az árbevételből nagyon nehéz korrekt, "európai" béreket kifizetni. Ahhoz, hogy a munkavállaló zsebébe több kerülhessen, ahhoz több árbevételre lenne szükség.

Ezek mellett azonban a cég gyakorlatilag nem fizet nyereségadót, mert érdemi nyeresége nem marad. Az átlag cégnek teljesen mindegy, hogy a társasági adó 5% vagy 50%, mert ha van valamennyi pénze, akkor abból kifizeti a munkavállalóit / alvállakozóit, a fennmaradó pedig elmegy egyéb költségekre, esetleg fejlesztésekre.

Oké persze, van jópár jelentősen nyereséges cég is a piacon, de az az össz-vállalkozások szűk szeglete.

Nem ignorálom, csak szerintem nem alapvető emberi jog, hogy a légkondis autójával, a légkondis mélygarázstól, az irodaház mélygarázsig tudjon közlekedni.

Furcsamód én ~18 évesen, autó nélkül is bejutottam ~40 km-ről, mikor napi szinten ingáztam melóba. De 'pesten belüli közlekedés nagyrészéhez (~irodaházba ingázás, meg haza) is tökfölösleges autóba ülni.

Ne haragudj, de ez hülyeség, főleg hogy direkt kivágod a P+R részt. Példát hozva

60km-ről ez autópályán elérni BP-t 25 perc (átlag) 

átlagos belső pontot elérni forgalom mentes időben: 35p  közepes forgalommal: 50p  erős forgalomnál: 1:20p 

 

60km-ről autóbusszal/vonattal: 1:30 perc (jobb esetben)

Megállótól tömegközlekedéssel ugyanaz a hely átlag: 40-50p

 

Tömegközlekedéssel  2:10-2:20 perc ha megy, 2x 1 nap

Autóval: 60p - 1:55p 2x 1 nap

Ha jól választja meg mikor megy az időnyereség 2-3 óra naponta!  Ha nem tudja megválasztani jól szarul is járhat. Aki autóval jár fel az is havi 80-100e, tudja mit csinál, nem véletlenül csinálja.

Ha lenne értelmes P+R akkor ez max 1:25p lenne és az ingázók nagy része ezt választaná mert olcsóbb lenne és gyorsabb valamint sokkal flexibilisebb. Ne úgy állítsd be hogy ez mindenki számára kényelmi szempont. Ez ordító torzítás

60km-ről ez autópályán elérni BP-t 25 perc (átlag) 

Bocsánat, de mi a lófasznak kell 60 kilométerről ingázni napi szinten?

Ha lenne értelmes P+R akkor ez max 1:25p lenne és az ingázók nagy része ezt választaná mert olcsóbb lenne és gyorsabb valamint sokkal flexibilisebb.

A P+R egy hamar telítődő tüneti kezelés egy olyan problémára, ami sokkal komplexebb ennél. A P+R esetén annyi történik, hogy rövid távon csökken az ingázás ideje, hosszú távon viszont még távolabbról fognak ingázni, mert már belefér abba az időbe a nagyobb távolság.

 

Bocsánat, de mi a lófasznak kell 60 kilométerről ingázni napi szinten?

 

Na ez a baj, BP-ről nézve ez a probléma nem létezik (a távolság az épp példa volt). Azért kell neki ingázni mert ott vannak a munkahelyek és igen a 60km nem "olyan" sok. Meg kellene érteni, ezek az emberek nem hobbisták nem véletlenül költenek 80eFt felett havonta ingázásra, nem beszélve arról az időről ami elvész (1:25p-es rohadt jó P+R-el számolva csak plusz 2 órát) naponta. Legtöbb eddig is telekocsizott/carpool-ozott a költségek miatt.  

A P+R egy hamar telítődő tüneti kezelés egy olyan problémára, ami sokkal komplexebb ennél. A P+R esetén annyi történik, hogy rövid távon csökken az ingázás ideje, hosszú távon viszont még távolabbról fognak ingázni, mert már belefér abba az időbe a nagyobb távolság.

Igen, érdekes logika. Igaz, ha feltételezzük hogy végtelen munkaerő igény van BP-n. 

 

Értem, hogy úgy érzed te tudod  a megoldást, de ennél picit nagyobb városokban sem megoldott ez a dolog. Csak szólok . 

Na ez a baj, BP-ről nézve ez a probléma nem létezik (a távolság az épp példa volt). Azért kell neki ingázni mert ott vannak a munkahelyek és igen a 60km nem "olyan" sok.

Nem, azért kell ingázni, mert nem akar budapesti lakást, hanem házat akar és ezzel egy időben nem akar kisebb vidéki cégnél dolgozni, hanem meg akarja tartani a budapesti munkát. Sokan meg se próbálnak nem budapesti munkát keresni, amikor megkérdezem, hogy néztél székesfehérvári munkahelyet, akkor úgy néz rám, mint egy hülyére.

Az van kérlek, hogy kiköltözik a világ végére, mert ott tud venni házat, aztán az előnyöket meg akarja tartani, a hátrányokat meg fizesse meg más.

Meg kellene érteni, ezek az emberek nem hobbisták nem véletlenül költenek 80eFt felett havonta ingázásra, nem beszélve arról az időről ami elvész (1:25p-es rohadt jó P+R-el számolva csak plusz 2 órát) naponta. Legtöbb eddig is telekocsizott/carpool-ozott a költségek miatt.

De, hobbisták, mert maguk választják ezt a helyzetet, senki nem kényszeríti bele őket.

Igen, érdekes logika. Igaz, ha feltételezzük hogy végtelen munkaerő igény van BP-n. 

Nem, nem végtelen, viszont ha messzebbről lehet bejutni, akkor a munkaerő messzebb költözik, olcsóbb és/vagy jobb helyekre.

Az egész dolog onnan indult, hogy az utóbbi 20 évben megduplázódott az agglomeráció ingázó lakossága. Nem azért lettek többen, mert több munkahely lett, hanem azért, mert a belvárosból és a külvárosból költöztek ki és ugyanott dolgoznak, csak bejárnak dolgozni egy relatíve jobb környékről, aztán amikor még messzebbről is ingáznak már, akkor megy dühöngés, hogy már dugó van itt is, pedig 10-20 éve nem volt. Ha növeled a P+R kapacitást, akkor még többen költöznek ki és újra telítődik a P+R meg az oda vezető infrastruktúra.

Nem tudom neked elmagyarázni úgy látom, hogy értve van az amit felhozol érvként, de az nincs megértve, hogy a munkaerőpiac látszólagos ismerete nélkül sorolod az indokokat. 

Azt is látni kellene, hogy a Budapesten élni ha ott dolgozol nem olyan egyszerű kérdés, ez tényszerűen nem kivitelezhető a legtöbb esetben. Minden ekkora városnak van természetes munkaerő felszívó ereje amit képtelen helyi lakosokkal ellátni a közeli agglomeráció pedig tipikusan azokkal van feltöltve akik elmenekülnek BP-ről, ami be is van árazva.

Én inkább erre nem pazarolnék több időt, mert látszólag nem is szeretnéd elfogadni, hogy _esetleg_ rosszul látod az okokat emögött és arra messze nem érett meg az idő amit te vársz el. 

Azt is látni kellene, hogy a Budapesten élni ha ott dolgozol nem olyan egyszerű kérdés, ez tényszerűen nem kivitelezhető a legtöbb esetben.

Dehogynem, az utóbbi 10 évben több százezer család költözött ki, többek között mi is öt éve, de én nem járok be naponta, mert ez is szempont volt, hogy nem azért költözök ki, hogy aztán aludni járjak egy családi házba. A többség viszont bejár napi szinten és csodálkozik, hogy nem bírja az infrastruktúra, de plusz pénzt nem hajlandó beletenni, hanem patakokban folyik a könnye minden fórumon, hogy közpénzből oldják meg.

Minden ekkora városnak van természetes munkaerő felszívó ereje amit képtelen helyi lakosokkal ellátni a közeli agglomeráció pedig tipikusan azokkal van feltöltve akik elmenekülnek BP-ről, ami be is van árazva.

Ezek a százezrek helyben laktak amúgy éveken át. Nem több munkahely lett, ahova aztán az agglomerációból kezdtek bejárni, hanem nagyrészt ugyanannyi munkahely van és százezrek költöztek ki az agglomerációba.

Én inkább erre nem pazarolnék több időt, mert látszólag nem is szeretnéd elfogadni, hogy _esetleg_ rosszul látod az okokat emögött és arra messze nem érett meg az idő amit te vársz el. 

Te biztos jól látod? Mi a te történeted?

Azért, mert akkor az agglomeráció és a külváros egy sivár alvó-város lesz, a budapesti belváros pedig egy nagy munkahely, ezeknek minden előnyével és sok hátrányával együtt. Semmi haszna, értelme és célja nincs annak, hogy az emberek messze laknak a munkahelyüktől és építsünk fel közpénzből egy kurva nagy infrastruktúrát, hogy egymillió ember ingázhasson napi 20-100 kilométert.

a budapestieknek végre jó legyen

Igen, így van, mégiscsak ők élnek ott és amióta el van térítve az iparűzési adó, azóta még azt se lehet mondani, hogy legalább adót fizetnek a budapesti cégek. Az élhető nagyvárosok mind arrafelé mennek, hogy minimum a belvárosból kitiltanak annyi autót, amennyit csak lehet.

Ne az ártatlanok vigyék el a balhét a budapestiek régóta halmozott hibás döntései miatt. Ugyanis arról csakis a budapestiek tehetnek, hogy évtizedek teltek úgy, hogy a "tősgyökeres" nem budapestiek Budapesten találtak jó munkahelyet, de a várostól kifordult a gyomruk, ezért ott lakni már nem voltak hajlandók. A budapestieknek kellett a nem budapestiek munkája által termelt lóvé, de a pénzt nem arra fordították, hogy Budapest egy kellemes hely legyen, hanem arra, hogy még több olyan helyet létesítsenek, amiből munkaerő bevonzásával pénzt csinálhatnak. Ezzel úgy szétcseszték maguk alatt a városukat, hogy sokan inkább elköltöztek. Szóval a budapestiek basszák meg egymást, mielőtt a "tősgyökeres" nem budapestieket akarják megbaszni. Ha ez az őszinte aktus elmarad, az érintettek elmulasztják a feloldozás lehetőségét. A rendszerváltásnál elmaradt az őszinte szembenézés, tanulni kellene belőle. Most meg lehet mutatni, hogy Budapest lakói nem egy nagy rakás szar, hanem egy nagyszerű közösség.

:)

Ártatlanok? Kiköltöztek egy élhetetlen városból és az ingázással még élhetetlenebbé tették, sőt, ezzel a Budapesthez leközelebbi agglomerációs településeket is élhetlenné tették az átjárás miatt... itt nincsenek ártatlanok.

A budapestieknek kellett a nem budapestiek munkája által termelt lóvé, de a pénzt nem arra fordították, hogy Budapest egy kellemes hely legyen, hanem arra, hogy még több olyan helyet létesítsenek, amiből munkaerő bevonzásával pénzt csinálhatnak.

Ezt most úgy mondod, mintha a budapesti lakosság alapított volna cégeket és lenne nyereségük.

Most meg lehet mutatni, hogy Budapest lakói nem egy nagy rakás szar, hanem egy nagyszerű közösség.

Neked amúgy mi a történeted?

Nem tudom, a "tősgyökeres" nem budapestiek hogyan nem volt egyértelmű...

Lehet, hogy ők is kiköltöztek. Vagy kihaltak.

Nem. Úgy mondom, hogy a budapestieknek megfelelt, hogy millió vállalkozás legyen Budapest területén.

A jelenlegi budapestiek nagy része nem tősgyökeres budapesti. Egyáltalán, kik azok, akik tősgyökeres budapestiek?

Szóval, mi a történeted? Mi a sértettséged alapja?

Hétvégén felpattantam Székesfehérváron a vonatra, 47 perc alatt a belváros szélén szálltam le. Onnan ~10 perc volt tekerve az iroda. Ez pont 60 km, a GMaps szerint.

Engem nem zavar, ha te szarrágsz megfizetni a pesti lakhatást, vagy csóró vagy lemondani az itteni munkahelyekről, de ne velem fizettesd ezt meg. Én se akarok fehérváron keresztül autóval eljutni a Balatonra minden nap, ugyanígy, ha neked valamiért hepped a pestre járás, akkor ezt old meg a saját kontódra.

Ha lenne értelmes P+R akkor ez max 1:25p lenne és az ingázók nagy része ezt választaná mert olcsóbb lenne és gyorsabb valamint sokkal flexibilisebb.

A faszt, már bocs. Nézd meg, az agglomeráció elég nagy részéből kurva kényelmes bejutni a város közepébe, mégis dunakesziről valamiért mindenkinek autóval kell járnia érdre dolgozni. Pedig mind Dunakesziről légkondis gecikényelmes vonatok járnak, gyakran, gyorsan, mind Érd felé ugyanez. De az pfuj, mert jaj. Még az se zavarna, ha megkerülné a retkes autójával a várost, arra van az M0, de valamiért a városon keresztül akar mindenki eljutni dolgozni, mert... gondolom a rakparton olyan szép a kilátás, és csak autóval lehet megnézni.

mégis dunakesziről valamiért mindenkinek autóval kell járnia érdre dolgozni. Pedig mind Dunakesziről légkondis gecikényelmes vonatok járnak, gyakran, gyorsan

A zónázó vonatokról én is sok szépet és jót hallottam, meg azt is, hogy dugig vannak. Talán már a kapacitásuk határán járnak. Jó lenne, ha valaki, aki rendszeresen használja, nyilatkozna ezügyben...

A zónázó vonatokról én is sok szépet és jót hallottam, meg azt is, hogy dugig vannak.

Voltak tavaly márciusig.

Talán már a kapacitásuk határán járnak. Jó lenne, ha valaki, aki rendszeresen használja, nyilatkozna ezügyben...

Ha visszatérne a tavaly márciusi helyzet, akkor is lenne kapacitás, ha vennének még Flirt vagy KISS motorvonatokat. Ehelyett azt játszotta a MÁV, hogy csúcsidőben beraktak régi vagonokat, amelyből ugye van bőven és akkor felférnek a népek, csak nem annyira kényelmes.

Node nem vettek. Perpill a motorvonat piacon 2-4 éves vállalási idő az _első_ szerelvény leszállítása. Itt a "még vesznek" azt jelenti, hogy legalább 30-50 5-6 részes Flirt és 15-20 5-7 részes KISS kellene hirtelen és akkor megint csak Budapest kapott a jóból. Ha a másutt írt elővárosi vasútfejlesztéseket sikerült meglépni, akkor nem ennyit, hanem a dupláját lesz szükséges beszerezni. Ezen az javíthat, hogy végre elkészül a központi átmenő pályaudvaros megoldás, hogy a vonatok ne a fejpályaudvarokon várjanak fordulóra. Tessék megnézni Bécs vagy München, illetve a Berlin (ott gyűrűs) közlekedését, erre írtam, hogy óriási a lemaradás, mert ott ténylegesen jól be lehet jönni egy P+R-ból akár a belvárosba autó nélkül.

Továbbra is tartom, hogy elsőre kell szolgáltatás, utána kell erőteljesen visszaszorítani az autós bejutást, sőt...

Továbbra is tartom, hogy elsőre kell szolgáltatás, utána kell erőteljesen visszaszorítani az autós bejutást, sőt...

Én meg továbbra is tartom, hogy erőteljesen vissza kell szorítani a napi szinten 50-100 kilométert ingázók számát, nem pedig kiszolgálni az igényeiket, amivel azt érjük el, hogy még többen és még messzebbről fognak ingázni napi szinten.

És a napi szinten ingázó dolgozók miből, hogyan és hol éljenek? A munkáltatók oda mennek, ahol az infrastruktúra és a munkaerő számukra optimálisan van jelen.

Nem ingáztak ennyien a világ kezdete óta, szóval ez a dolog minden jel szerint képes a változásra, bármennyire is nehezen tudod megemészteni. Szóval ugyanúgy, ahogy kialakult, hogy 10 év alatt duplájára nőtt az ingázók száma, ugyanúgy van lehetőség ezt felezni is évek alatt. Egyszerűen meg kell változtatni a gazdasági ösztönzőket, és az ingázást könnyítése helyett nehezíteni kell és be fog állni egy új egyensúly évek alatt, amikor jóval kevesebben ingáznak napi szinten 50-100 kilométereket.

A munkavégzés illetve napi ügyintézés, vásárlás kapcsán az ingázást hogyan szorítanád vissza?

Úgy, hogy a munkahely, az ügyintézés, a bevásárlás helye, illetve horrible dictu a lakóhely változik. Szerinted hogyan duplázódott meg 10 év alatt az 50-100 kilométert ingázók száma? Kitágult a világegyetem és messzebb kerültek egymástól ezek a dolgok?

Továbbra is fenntartom, hogy akit zavar a forgalom költözzön falura.

Namost pont ezek a hülyék pampognak itt és is más fórumokon, akik kiköltöztek a halál faszára, hogy ők és a gyerek ne csak hétvégén lásson zöldet, de ugyanakkor belvárosi munkahelyeket akarnak továbbra is és belvárosi elit iskolába járatni a kölköt mindenáron, ezek közé pedig gyorsforgalmi utat követelnek, azonnal és ingyen, mert a dugó miatt ők és a gyerek csak hétvégén látják a zöldet a halál faszán, mert napkelte előtt kell indulni autóval és napnyugta után lehet hazaérni.

Nem. Ezt amit leírtál te állítod, és egész szépen elvagy az elmélettel.

10 év alatt megduplázódott az agglomerációból ingázók száma, miközben a budapesti munkahelyek száma nem változott érdemben, nem elmélet ez...

(one hint, aki kiköltözik nem megy 50+ km-re)

Az, hogy 50-100 kilométert ingázik, az azt jelenti, hogy a munkahelye 25-50 kilométerre van a lakóhelyétől azon az útvonalon, amerre járni szokott vagy járni tud. Egy Érd-belváros oda vissza minimum 50 kilométer és Érd a legelső agglomerációs település például délnyugati irányban...

Nézd, elég régóta járom Budapestet, ingázóként, vállalkozóként, ellentétben a gondolataiddal én nem ki- hanem beköltöztem (ha nevezhetjük ezt így). 15 éve is gond volt a forgalom, most is az. Az, hogy neked mi a személyes véleményed az egy dolog, hogy az egyezik e az igazsággal egy másik. Nekem az a gondom, hogy még kétely sem merül fel benned, hogy lehet igazság abban amit a másik ír. Ezt már próbáltam leírni egyszer, nem ment át.

Személyes véleményem az, hogy a jelenlegi helyzetet sok minden generálja, aminek *egy része* az amit leírsz, de *biztosan nem úgy* ahogy leírod, mert ne haragudj amit itt összehordtál a második bekezdésben egy baromság. Az ember ha kiköltözik _előtte_ átgondolja, hogy lesz utána és választ egy helyszínt 30km belül. 

Nézd, elég régóta járom Budapestet, ingázóként, vállalkozóként, ellentétben a gondolataiddal én nem ki- hanem beköltöztem (ha nevezhetjük ezt így).

És mert te beköltöztél, ezért lehetetlen az, hogy közben tömegek költöztek ki, értem...

Idéznék: "A kirajzolódó trend szerint egyre nő az ingázók a fővároson kívülről érkezők aránya: 1990-ben még csak 24,7%, 2001- ben 30,1%, 2011-ben 36,4%, míg 2016-ban már 43% volt."

További tények: "Először is ki kell emelnünk, hogy az elmúlt 10 évben Budapestről az agglomerációba kiköltözők, valamint a Pest megyén kívülről költözők jóval nagyobb eséllyel ingázók, mint akik már korábban is az agglomerációban laktak. A mintánkba került, fővárosból kiköltözők 71%-a továbbra is Budapesten dolgozik."

Az ember ha kiköltözik _előtte_ átgondolja, hogy lesz utána és választ egy helyszínt 30km belül. 

Hát hogyne, átgondolja, hogy azon belül maradjon. Az átlagos ingázási távolság is 31 kilométer, idéznék: "A főváros abból a szempontból is kiemelkedő, hogy nagyobb távolságból, átlagosan 31 km-ről érkeznek az ingázók, de a fővárostól több mint 80 km-re fekvő települések is tartoznak a vonzáskörzetéhez." illetve "A legnagyobb vonzáskörzettel – mind a települések számát, mind pedig azok lakónépességét figyelembe véve – Budapest rendelkezett. Körzetét 182 település alkotja, közülük 149 Pest megyébe, 33 pedig a szomszédos megyék valamelyikébe tartozott."

Nekem az a gondom, hogy még kétely sem merül fel benned, hogy lehet igazság abban amit a másik ír.

Oké, a te igazságodnak mi a számszerű alapja?

Egyszerűen nem érdemes veled eszmét cserélni. Nem az a baj, hogy nem vitatkozol, hanem az hogy nem is akarsz vele foglalkozni.

1, nem állítottam hogy az én példám általános lenne, nekem ez ésszerű volt, nem mindenki teheti meg. pláne mert CSOK meg AIRBNB meg az egész utolsó 10 éves semmit nem kezdünk ezzel bénázás.

2, az általad vázolt ingázók száma és az autóval ingázók száma valamint a kiköltözöttek számának összehasonlítása 3 különböző mértékegység, nincs egyértelmű kapcsolatuk.

3, egyszerűen néz körül az elérhető pontokra, pl. a baromság amit állítottál (Érd 50km) és rájössz hogy miről beszélsz, és összeveted azzal, hogy hogy a barom Bugyiba költözik de Budán van munkahelye, és ezt úgy csinálja hogy bemegy a belvárosba mert szeret várni a dugóba 2 órát. Mindennap. Ilyen hülyék az emberek szerinted? (általánosságban elmondható, de az hogy szopassa magát az nem jellemző)

Erről beszélek. Volt benne konkrétum, eléggé bántóan. Direkt figyelmen kívül hagyod, pedig a szokásom ellenére provokálóan beleírtam 2. alkalommal. De te figyelmen kívül hagyod, hol van az az állítás már, épp találtál valamit ami igazolni látszik az állításod, és örülve neki azt várod tőlem, hogy csináljak egy felmérést, hogy cáfoljam azokat az idehányt adatokat amikkel magyarázod az igazad. Nem fogom. Engem nem érdekel mit gondolsz erről és nem is akarlak meggyőzni. 

Mellesleg az is problémás. hogy ez a "BP vezetése de főleg Karácsony Gergely alkalmatlan" témára szánalmas módon politikai töltettel létrehozott topicot arra téríted el acsarkodásba a többiekkel. De ha úgy érzed volt értelme, hát legyen.

A gond a tömeggel _és_ a pontossággal van. Az emeletesek az előbbi segítettek valamennyit, az utóbbin csak jelentős felújításokkal (döntően biztosítóberendezések) lehetne érdemben javítani.
Az, hogy a Nyugatiban most felsővezetéket meg pályát is mókolnak, az erre édeskevés...

A P+R nélkül is be kell járnia az ingázónak, ha az napi 5000 akkor is be kell.

Nem, nem kell bejárnia. Hozott egy döntést, aminek a hátrányait másokkal és főleg közpénzből akarja megfizettetni.

Persze ignorálhatod nyugodtan ezeket a problémákat, minek is érdekelne más problémája.

Miért, az ingázókat mennyire érdekli más problémája? Te színtiszta példáját hoztad annak, hogy nem érdekel más problémája.

Azt hiszem itt a hegy épült később ami árnyékot vet. Telepítsd ki a munkahelyeket BP-ről, és akkor lehet szónokolni. Ameddig az irodaházak a város szívében vannak addig ez üres szócséplés

Na, a belvárosi dugódíj és erőteljes forgalomcsökkentés pont ezt eredményezi majd, hogy a munkahelyek kimennek a belvárosból... :D

Nem fognak, nem tudod úgy csavarni a díjakat hogy a helyieket ne sújtsa annyira és ne legyenek kiskapuk vagy okoskodás. Ezt mindenhol normális külvárosi P+R -el oldják meg, de persze mindenhol hülyék és alkalmatlanok vezetnek városokat. A probléma itt az, hogy valójában ez eddig nem volt fontos a BP-i vezetésnek, reméljük ez változik. Mert egyetértek, hogy BP-nek nem kell nagyobb forgalom. 

Nem fognak, nem tudod úgy csavarni a díjakat hogy a helyieket ne sújtsa annyira és ne legyenek kiskapuk vagy okoskodás.

Meg fogsz lepődni: a helyiek nagy része nem autóval jár, a dugódíj alapvetően azokat sújtja, akik ingáznak, akár az agglomerációból, akár más kerületekből.

Ezt mindenhol normális külvárosi P+R -el oldják meg, de persze mindenhol hülyék és alkalmatlanok vezetnek városokat. A probléma itt az, hogy valójában ez eddig nem volt fontos a BP-i vezetésnek, reméljük ez változik. Mert egyetértek, hogy BP-nek nem kell nagyobb forgalom. 

Nem, n+1 példa van rá, hogy a P+R nem jó megoldás, főleg akkor, ha az agglomeráció használja: "Park and Ride (P&R) facilities have become increasingly popular in many European metropolitan areas. Despite its popularity, however, the real impact of P&R has been criticized by many who suggest that P&R can have little or even negative effects on car use reduction. [...] Additionally, large differences have been found between the net impact of P&Rs according to their function: remote P&Rs perform better than peripheral P&Rs."

Én nem úgy vettem észre:) Látom a BP-i parkoló autók változását  este 6-tól reggel 7 vs.  napközben csak ki kell lépnem a házból és el kell gyalogolnom a munkahelyemre :). Szerintem nem viccből ürünek ki a lakóövezetekben a parkolók.

Mit is írtam? Megvan: "a dugódíj alapvetően azokat sújtja, akik ingáznak, akár az agglomerációból, akár más kerületekből".

Még néhány dolog:

- az M0 lehetne akárhány sávos, akár 2x8 sávos is, ha egyszer egy kurva nagy SPOF (single point of failure) az egész. Ha az M0-áson történik valami - márpedig egy forgalmas út az már csak olyan, hogy történik - akkor ott bizony megáll minden, és percek alatt többtíz km-es sorok tudnak kialakulni, ami azzal is jár, hogy aki él és mozog, az a belváros felé kezd menekülni.

Az M0-ásnak sürgősen kellene egy "failover" alternatívát biztosítani. Ha megépülne a vonzáskörzetében egy, akár sima 2x1 sávos út és hozzá kapcsolódó Duna-híd, akkor az még azzal a szűk keresztmetszetével - és az időszakosan ott kialakuló nagy dugóval együtt is - vonzóbb alternatíva lenne, mint bemászni a Lágymányosi (Rákóczi) hídig, vagy az Erzsébet hídig. Ezt a szerepet egyébként - némiképp szuboptimális módon - még a Galvani híd is remekül be fogja majd egyszer tölteni.

- mindenképpen meg kell oldani, hogy a belvárosi úthálózat ne teremtsen vonzó alternatívát az elkerülő utak helyett. Az elkerülő út - ahogy az a nevében benne is van - törvényszerűen hosszabb, mint egy sugárszerűen a várost átszelő út. Ha az M0 valami csoda folytán éppen jól járható - vagy éppen éjjel 2 óra van - akkor is az átutazók jelentékeny része fogja a belvárost a város átszelésére használni, mert kilométerben mérve annyival rövidebb az az út. Ez a probléma kizárólag "erőszakkal" (azaz: szándékos forgalomszabályozással) oldható meg.

Nem az M0-ra kell failover, hanem azt kell megoldani, hogy az autópályák ne Budapesten találkozzanak, tehát az Ukrajna és Szerbia felől Ausztriába és Szlovéniába menő forgalom ne Budapestig menjen. 

Ez lenne a Kelet - Nyugat autópálya (M8). 

Az egy régi elbaszás, hogy a tranzitot is felhozták Budapest "nyakára", holott az remekül haladhatna pl. a Győr - Székesfehérvár - Dunaújváros - Kecskemét - ... útvonalon. Igen, az M8 ehhez hasonló, bár sajnos az aktuális tervek szerint nem fog igazán vonzó alternatívát kínálni az M0 helyett.

De!

Sajnos, az M0 forgalmának igen nagy része agglomerációs és regionális forgalom, amin az M8 semmit sem fog segíteni. Ha az egész tranzit valami csoda folytán áttérne az M8 útirányra, az M0-áson egy baleset továbbra is őrült dugót eredményezne, és megint menekülne mindenki a belváros felé.

Az M0-áson a sok kamion ugyan nagyon látványos, de azok a már most meglévő szabályozások miatt jelenleg sem menekülhetnek a belváros irányába. Azok tehát valahány kilométerrel növelik ugyan a sort, de a belvárosi káoszra közvetlenül csak mérsékelt hatással vannak. A belvárosi káoszt a személyautók okozzák, amik jelenleg akadálytalanul használhatják / menekülhetnek az M0-ról a belváros felé.

Én mondjuk pont teherközlekedési csomópontban lakom (Dunaharaszti), itt borzasztó nagy a kamionforgalom az M0-n, gyakori hogy a teljes külső sávot képesek lezárni úgy, hogy a belső sávban megy a forgalom.

Legtöbb agglomerációs városban van kötöttpályás közlekedés, ezt kellene fejleszteni, illetve a pesti agglomerációból a külső budai kerületekbe tömegközlekedéssel eljutni agyhalál, itt megértem az M0 használatát. 

Arról is Karácsony tehet, hogy egy autóban egy ember ül..

Nem tudom, miről beszélnek itt az emberek. Én teljesen jól tudok közlekedni BP-en. Reggel-este van egy rövid utam a munkahelyemre meg vissza, Nektek is ezt javaslom. A ház előtt felszállok a drótszamárra, a 15 km-rel arrébb levő munkahelynél meg leszállok róla. Nap végén meg vissza. Ha közben be kell menni a központba, akkor szintén.

Hát igen, ez a dugóban ácsorgás (ellentétben a nemierőszakkal) valóban "minek ment oda" kérdés. Aki nem megy oda nem áll ott. Aki meg ott áll, annak bizonyára megéri, vagy nem volt elég rugalmas, hogy más megoldást, más idősávot találjon a közlekedésre (szóval tulajdonképpen mégiscsak megfelelő neki a dugóban állás).

Az a probléma, hogy a helyzet roppant vegyes. Itt nem 5, 8, meg 10 év, hanem 50-60 évnyi probléma tornyosult fel. Már 2005-2006 között kevés volt a közutak kapacitása, de az addigra forráshiány miatt összevissza megnyírbált tömegközlekedés nyilván nem tudta már felvenni az embereket, illetve nem is akartak valszin lemondani az autóról. Bazihosszan lehetne sorolni, hogy hol mi hiányzik, mi az ami ehhez képest csak most lép tervezési fázisba és majd talán 2-3-5 év múlva már használható lesz. Ezek nem ahhoz hiányoznak, hogy mégsokkal több autó autóval lehessen lerohanni a várost, hanem hogy mondjuk a 2015-ös autó darabszám nagyjából elevickéljen és erőteljesen nőhessen a tömegközlekedési vonalak száma.

Az semmiképp se működik, hogy a körúton piffpuff eltakarítanak 1 autós forgalmi sávot és cserében a dugóban állók romma pöffentik az ottlakókat, hát nagyon zöld. Volt "szerencsém" gyanútlanul" arra menni, igazából sajnos kellett, és hát a kitáblázás meg minden, hát szerintük úgy születik az autós, hogy már rögtön tudja merre kell besorolni, köszi. (Nem egyedül voltam az autóban, és pláne onnantól volt aki vonattal folytatta útját...) A bringásokkal nincs semmi bajom, sőt, tök jó, hogy többen bringáznak, meg keressük a lehetőséget, hogy lehessen több helyen bicózni. Ugyanakkor ez a körúti megoldás több kihivással kűzd, ezen nincs mit takargatni, meg akármelyik oldalról befeszülni.

Lezárások eddig is voltak minden nyáron szépszámmal, különös tekintettel a körúti villamos szakaszos és állandó karbantartó felújítására. Volt Kisföldalatti, 2-es metró, szabadság híd felújítás, fonodó villamos és egyéb más nagyobb lélegzetvételű történet, amik szinte biztosan belelógtak másba. Mostanában külön kedvencem a Dózsa György út Váci út felé eső szakasza, amit valahogy mindíg feltúrnak valamiért, bár talán már lecsillapodtak.

Záró gondolatként azt tenném hozzá, hogy az M0-áshoz országos jelentőséggel az M4 - M5 - M8/M9 > ausztria-olasz-szlovénia átkötés is hiányzik, tutira erős forgalmat venne le onnan.

Az semmiképp se működik, hogy a körúton piffpuff eltakarítanak 1 autós forgalmi sávot és cserében a dugóban állók romma pöffentik az ottlakókat, hát nagyon zöld.

Ez amúgy annyiban segített, hogy csak egy sorban állók pöffentik rommá az ott lakókat, míg korábban két sávban álló pöffentették rommá az ott lakókat.

Ugyanakkor ez a körúti megoldás több kihivással kűzd, ezen nincs mit takargatni, meg akármelyik oldalról befeszülni.

A körutat már réges-rég le kellett volna zárni az átmenő forgalom elől, sokkal élhetőbb lenne az egész belváros, ha csak azok mennének oda, akiknek ott dolga van. A többiek menjenek külső utaton és jöjjenek be sugárúton. Vanna erre példák európai városokból.

M4 - M5 - M8/M9 > ausztria-olasz-szlovénia átkötés is hiányzik, tutira erős forgalmat venne le onnan

Ezekkel a dolgokkal túlmisztifikáljátok az átmenő forgalmat, de a budapesti problémát nem az átmenő hanem az ingázó forgalom okozza.

A körúton amikor ott jártam véletlenül, akkor jóval lassabb volt a haladás, illetve konkrétan araszoltunk, mint korábban két sávval. Ráadásul mivel sorra néztük el, hogy hol mennyire fogy el a sáv (tehát nem csak én, hanem sokan velem együtt, mert tábla az lastminute van), ezért mégjobban problémás volt. A lámpák áteresztését sem állították rendesen utána valszin.

A "le kell zárni az átmenőforgalom elől" csak úgy működik, hogy ha bazijó a tömegközlekedés, amit én speciel támogatok. Egyébként esetemben nyugat mo-ról jöttünk és a Keletihez vittem rokont, mert magamtól csak végszükségben kószálok be autóval a belvárosba.

Az M0 alternatíva nincs túlmisztifikálva. Az egyik része, valszin persze a kisebb, a képletnek, hogy minden kamionos, meg átmenős autópályás forgalom itt az M0-on fókuszálódik, mert gyakorlatilag nincs érdemi alternatív útvonal (a 81+67+M8 létezik valóban, néhány kamionost látni ott, de nem nevezném átütőnek). Az elővárásokból ingázáshoz éppen fejlesztik gőzerővel a déli körvasutat, már tervezik a veresegyházi és, a lajosmizsei vonalak fejlesztését (lásd lentebb), a kapcsolódó villamosokat, és tényleg érdemi beszerzések voltak a MÁV-nál. Ez nagyon szépen hangzik, de vajon hányan fognak tényleg kiszállni az autóból és azt mondani, hogy végülis tömegközlekedve nagyjából ugyanott vagyok, esetleg még olcsóbb is... Ez a bazinagy kérdés. A szomorú, hogy sajnos a válasz is borítékolható, mégpedig, hogy kevesen fognak átülni, kiköltözni meg mégtöbben és igazán sokkal nem leszünk előbbre. Ebben van szerintem óriási szerepe annak az 50-60 évnek amit írtam, hogy se P+R-ek nem voltak a vasútnál, se a minősége nem volt érdemi és akkor már autóztak. Mondjuk az elmúlt 20 évben érezhető a javulás, de nagyon nehezen hozható be ez a fajta deficit szerintem.

https://lajosmizseivasut.hu/

https://delikorvasut.hu/

https://bfk.hu/

A körúton amikor ott jártam véletlenül, akkor jóval lassabb volt a haladás, illetve konkrétan araszoltunk, mint korábban két sávval.

Nézd, én öt évvel ezelőtt az Üllői út mellett laktam, akkor is piros volt a körút, most is az.

Ráadásul mivel sorra néztük el, hogy hol mennyire fogy el a sáv (tehát nem csak én, hanem sokan velem együtt, mert tábla az lastminute van), ezért mégjobban problémás volt.

A táblákkal lehetne hamarabb jelezni, az teljesen igaz.

A lámpák áteresztését sem állították rendesen utána valszin.

A lámpák a villamosra vannak hangolva. Teljesen jogosan, mert többszörösét szállítják utaskilométerben, mint amennyien autóval mennek arra.

csak úgy működik, hogy ha bazijó a tömegközlekedés, amit én speciel támogatok

Soha nem lesz "bazijó" a tömegközlekedés, mert mindig lesz egy csomó nyavajgó, akiknek mindennek bajuk van. 2007 és 2016 között laktam Budapesten, minden nap tömegközlekedtem, 2016 óta hetente-kéthetente egyszer járok Budapesten és akkor is tömegközlekedek. Nincs rá panaszom, kivéve, amikor a busz a dugóban áll.

Ez nagyon szépen hangzik, de vajon hányan fognak tényleg kiszállni az autóból és azt mondani, hogy végülis tömegközlekedve nagyjából ugyanott vagyok, esetleg még olcsóbb is... Ez a bazinagy kérdés.

Ha kinyaljuk a seggüket, akkor senki nem fog átszállni. Ha megnehezítjük az autóval való bejutást és közlekedést, akkor sokan. Nem olyan bazinagy kérdés, vannak rá bőven példák a nagyvilágból. Az autó kurvára kényelmes dolog, csak a többi autós ne lenne, akik szintén így gondolják... és persze legyen minden ingyen, mert sokba kerül amúgy is az autó. Az autó egy belvárosban luxus, ebből kell kiindulni.

A mostani tömegközlekedési kapacitásoknál jelentősen többre lenne szükség, hogy ne legyen állandó zsúfoltság, illetve, hogy adott esetben ne menjen 15-20 perc átszállással. Ha épp úgy jön ki a lépés, akkor télleg vannak teljesen élhető és jól működő útvonalak, de amint ettől picit eltérsz, akkor rá lehet futni komoly problémákra. Itt nekünk a 3. kerületben, pláne babakocsival, a moszkvára vagy a délihez eljutni, egy vesszőfutás volt, de itt szerencsére elkészült a fonodó villamos és a 4-6-osnál (frankel leo utcában aluljáró volt, ki emlékszik már arra...), tehát fejlődés van szerencsére. Ennek ellenére a az elmúlt 12+ év BKV/BKK/MÁV/Volán produkciója engem abszolút mértékben eltolt az autó felé, pedig nagyon tömegközlekedős vagyok.

Sajnos a 90-es években nyakrafőre szüntették meg a "párhuzamos" járatokat, mert egyszerűen nem volt elég zseton, hogy annyi buszt kiállítsanak. Ezzel együtt járt, hogy nem 1, hanem 2-3 extra átszállásra szorítottak rá embereket, akik valszin szintén az autó felé indultak el gyors ütemben, illetve lett zsúfoltabb pl. a metró és a 4-6-os.

A mostani tömegközlekedési kapacitásoknál jelentősen többre lenne szükség, hogy ne legyen állandó zsúfoltság, illetve, hogy adott esetben ne menjen 15-20 perc átszállással.

Jelenleg nincs zsúfoltság, még mindig többen mennek autóval, mint korábban, dacára, hogy már nem ingyenes a parkolás, mert akkor pláne sokan mentek autóval... aztán meg nem lehet jobban sűríteni már járatokat, a nagy forgalmú villamosvonalak telítődtek, a busz meg ugyanaz: ha nem kap külön sávot, akkor áll a dugóban, ha kap, akkor meg azért nyünnyögnek az autósok, hogy nincs elég sáv és üres a buszsáv. Sok paradox helyzet van, amit nem igazán lehet jól kommunikálni, például a tömegközlekedés kapacitását úgy lehet növelni, hogy előbb le kell csökkenteni az autós forgalmat, hogy legyen hely a buszoknak. Meg az se ártana, ha lenne pénz buszokra.

És legfőképpen az segítene, ha nem ingázna annyi ember 40-100 kilométereket naponta, a budapesti és főképp belvárosi cégeket meg úgy lehet kiszorítani, hogy megnöveljük a bejutás idő- és pénzköltségét. Önerőből nem fognak külvárosba költözni, irreális lenne elvárni, ahogy az agglomerációba kiköltözött és onnan ingázók se fognak beljebb költözni önerőből, csak akkor, ha megnöveljük a bejutás idő- és pénzköltségét. Az a probléma gyökere, hogy több mint egymillió ember ingázik, ebből 400-450 ezer autóval, ami semmilyen szempontból nem jó, nem fenntartható és ha tovább segítjük ezt, akkor még többen fogják ezt csinálni.

egyébként nagyon jó lett a tömegközlekedés bp-n. 5 éve én speciel eladtam a kocsimat (igaz még így is van 2 a családban). Sajnos vannak olyan élethelyzetek amikor kell az autó.

A kötöttpályás közlekedés minden 10 évben szintet lép Bp-n. Minden fertályán dolgoztam már budapestnek. A sok vidéki bejöhetne busszal a villamosig, hévig, metróig, nem lenne bajuk. A biciklisekre pedig büszkén tekintek a villamos ablakából, hogy kaptak egy külön sávot a körúton.

Nekem az a tapasztalatom, hogy nem nőtt a közlekedésre fordított időm mióta nincs kocsim, 20-30 évvel ezelőtt azért nem ez volt a helyzet. Azt azonban meg kell állapítani, hogy aki infós és pesten lakik, az egyértelműen a sors kegyeltje.

GPLv3-as hozzászólás.

a demszky által felhalmozott szarkupac eltakarítása megkezdődött, de azért bőven van még hova fejlődni. Szerintem jelenleg a legnagyobb probléma, hogy ahol az elődök előrelátóan, vagy épp valami drasztikus város szövetbe történő beavatkozás kapcsán fel lett szabadítva hely valami fejlesztésnek, ott ezeket a területeket elkezdték eladogatni-beépíteni,  az pedig kriminális, hogy a város - Duna kapcsolatot kevés üdítő kivételtől eltekintve a közlekedő autók vágják el.

A beépítések kapcsán kiemelkedően undorítónak tartom a kopaszi gát beépítés (és többek között mol székház) projektet ebből a szempontból

  • a gazdasági bűncselekmény sorozatot aminek során a 100% önkormányzati tulajdonú terület úgy került a befektetőkhöz, hogy abból az értékéhez képest semmi sem került az önkormányzathoz, ebben MGY & társai(MASZOP és utódai) után a narancsosok is közreműködtek pl max épületmagasság emelésével
  • a kifejezetten szép budai panorámába beláthatatlan időre iszonyatosan belerondít. próbálj csak ki északról délre végigtekerni a budai rakparton és a Gellért-hegy lábánál feltűnik a beton pénisz... 

A nagy méretű belváros a luxus. Az a luxus, hogy a (bel)városlakók minden négyzetcentimétert beépítenek, leszarva a saját igényüket a nyílt terekre és a zöldre. Az is luxus, hogy a (bel)város lakói nem tüntettek/tüntetnek hangosan az ellen, hogy máshonnan nagy forgalmat vonzó épületekkel/intézményekkel legyen tele a (bel)város. De a legnagyobb luxus ezek együtt, és az, hogy a budapestiek döntései miatt a nem budapestieket akarnák szívatni. Tekintsük budapestinek az elmúlt húsz évben az agglomerációba költözött embereket is. Az vigye el a balhét, aki a döntéseket hozta, ne a ~tősgyökeres nem budapestieket szopassák azok, akik budapestiként évtizedeken át rossz döntéseket hoztak Budapesttel kapcsolatban. Legyen dugódíj, rendben. "Tősgyökeres" nem budapestinek legyen X Ft. Belvárosinak: 10*X Ft. Külvárosinak: 20*X Ft. 20 éven belül az agglomerációba költözött ingázónak: 100*X Ft. Bizonyos mérték felett a megtett távval valamilyen pozitív arányban növekedjen a díj, vagyis a "tősgyökeres" nem budapesti ne kocsikázzon naphosszat szabadon a belvárosban, de a helyi lakos se higgye, hogy neki szabad. Oldják meg ezt a fajta díjszedést, és mindenki boldog lesz. Persze nyilván nem fogják. Budapest kiizzadta magából a gyermekeit az agglomerációba, hogy ne csak a budapestiek érezzék az izzadság bűzét. Tulajdonképpen ez Budapest lételeme: ő akar a középpont lenni, de ha valami fáj neki, sírjon mindenki.

:)

Kezelhetetlen amit javasolsz. legyen egységesen x fabatka ha behajt valaki az adott zónába és legyen 100x fabatka ha 1 órát ott tartózkodik. máris megéri majd az első elérhető árú parkolóházban tárolni a járművet (ami minimum a 2ik ha nem a 3ik vagy még külsőbb zónában van). A városmagban lakni meg legyen kompromisszum: úgyis "közel vagy mindenhez", kocsit az utcán tárolni igenis legyen drága dolog.. ha szükséged van rá belekalkulálod azt a plusz x percet amíg elmész érte. ha azonnal kell akkor ott a bérautó / taxi.

Budapest minden evben elesik, mar aki emlexik meg ra, amig a 4-es metrot epitettek, merre meddig mi volt korlatozva. Tavaly a harmas metro felujitas, mondjuk az most is van, csak masik szakaszon. A 4-6 vonal valamelyik szakaszanak felujitasa is rendszeres performansz az utobbi 10 evben, ezt se KariGeri talalta fel. A Lanchidat meg mar nagyon el kellett kezdeni, valahol van az indexen egy pareves Aug 20-i video, ahol megkerdeznek egy jarokelot, hogy megis mire koltene a tuzijatekra "kidobott penzt", amire az ramutat egy likra, hogy hat pl. ezt be lehetne foltozni.

HUP te Zsiga !

A 4-6-os villamos pályáját nem az elmúlt 10 évben, hanem folyamatosan újítják-újították fel, hogy használható maradjon. Azzal a jármű és utasmennyiséggel, azaz sűrűséggel, eszetlen terhelést kapott a pálya fizikailag. Az elmúlt pár évben áttértek erre a beton körülöntéses technikára, az első teszt szakasz az Erzsébet hídtól volt a Gellért térig, a 4-6-ostól függetlenül. Ettől azt várják, hogy már magát a pálya alépítményt nem kell tokkal-vonóval cserélni, hanem a síneket és a speciális ágyazatot elég.

#worksfortrey

lakast es munkahelyet is tudni kell valasztani :D

A karigerit megszavazó Budapest ezt érdemli.

Mondjuk az ténylg egy érdekes kérdés, hogy vajon miért is kerül többe,  mint Tarlós idején. Ha nem lenne benne sumákság...
Nade nézzük másként -szigorúan pénzügyileg-: a budapestiek nem azért szavazták meg a csávót, mert minden olcsóbb és átláthatóbb lett miatta? Külső szemlélőként ez nagyon nem így látszik.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Mondjuk az ténylg egy érdekes kérdés, hogy vajon miért is kerül többe,  mint Tarlós idején. Ha nem lenne benne sumákság...

Néztél építőanyag árakat mostanában? Esetleg dolgozott nálad bármilyen építőipari munkás mostanában? Szerintem nem, mert akkor nem mondanál ilyen hülyeséget. :D

Igen, néztem. Akkor -ha már hülyeség-: miért is kellett visszadobni az előző -már elfogadott- közbeszerzést, ami még az alacsonyabb árakkal ment? Azért, hogy ujra lehessen "árazni", nemde? Az van, kedves Kollega, hogy mas lett a penz "folyasiranya", ez ugye ilyen "szakszó".

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Igen, néztem. Akkor -ha már hülyeség-: miért is kellett visszadobni az előző -már elfogadott- közbeszerzést, ami még az alacsonyabb árakkal ment?

Mert a kormány lebegtette, hogy ad-e rá pénzt, illetve elvitte az iparűzési adó jelentős részét, a parkolási bevételt, a tömegközlekedés arányos támogatását (járatsűrítést törvényben előírta, pénzt nem adott), de adott pluszban szolidaritási adót meg ilyesmi. Utána tudsz olvasni, ha tényleg akarsz.

Azért, hogy ujra lehessen "árazni", nemde? Az van, kedves Kollega, hogy mas lett a penz "folyasiranya", ez ugye ilyen "szakszó".

Ugyanaz a kivitelező adott ugyanúgy legolcsóbb ajánlatot, 21,8 milliárd helyett 26,75 milliárd, ez valóban 22 százalékkal több, de tényleg nézd meg, hogy mennyit emelkedtek azóta az építőipari bérek és építőipari anyagok árai. Ha van "folyás", akkor az már benne volt az előző ajánlatban is, nem?

Mert a kormány

Ez olyannyira fasza, mint az emútnyócév, meg a soros, meg a gyurcsany. Te se magyarazkodhatsz a melohelyen. :)

Megváltozott a folyásirány, volt elotte is. Mindig van, mindenhol van.

Summazva:

A haverjaid pont ugyanolyanok, mint akiket valtottak, csak 10 + even at "eheztek", ideje jollakni.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Tehát szakértő véleményed szerint két év alatt nem növekedtek az építőanyag árak? A beton csak idén 20 százalékkal lett drágább. A betonvas és minden vasanyag a duplája a tavalyinak. A mesteremberek laza 30 százalékot emeltek a vállalási árakon tavaly ősz óta. A faanyag háromszor annyiba kerül, mint tavaly. Hogy csak olyan dolgokat mondjak, amelyek szóba jöhetnek egy hídon. És ehhez képest 22 százalékkal lett drágább. Igen, nyilván attól van, hogy ezt a 22 százalékot ellopják.

Jaja, sot a jelenlegi varosvezetes meg a gyerekei zsebpenzet is elveszi, hogy a gonosz kormany + beton(vas)lobbi  elleneben megvedje dicso fovarosunkat! Dehogy lopnak ezek barmit is, soha egy percre el nem tudnam kepzelni, ugyanmar! Nem is politikusok ezek, hanem Terez anya reinkarnacioi!

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

de tényleg nézd meg, hogy mennyit emelkedtek azóta az építőipari bérek és építőipari anyagok árai.

Segítek neki: ez a gyakorlatban 3 év alatt egy átlag 50-75%-os emelkedést jelent. Egy 200m^2-es családi ház például, ami 2018-ban 70-80 misiről indult, most 120 misinél jár. És csak azért, mert az anyag fele előre meg lett véve.

Úgyhogy az a 21 -> 26 milliárd nem is olyan vészes, feltéve, hogy a végén tényleg kijön annyiból.

Idéznék korabeli sajtóból: "[...] a rendelkezésre álló anyagi fedezet összege nem elegendő arra, hogy akár a legkedvezőbb ajánlatot tevő céggel szerződést köthessenek [...]"

Ahogy már írtam, a kormány hónapokig lebegtette, hogy akkor beszáll vagy nem száll be a projektbe. Te nekiállnál egy építkezésnek, ha nem tudnád, hogy lesz rá pénzed?

Ráadásul ugye Tarlós 2015-re ígérte a felújítást, mármint azt, hogy befejeződik...

Forráshiány nem volt; átcsoportosításra volt lehetőség, a támogatási igény benyujtásával az állam felé. 

Ha azt mondta volna a Főpolgármester Úr, hogy jó, elindítjuk, mert Tarlós aláírta, Tarlós megegyezett az állammal, majd az állam nem adott volna zsét, akkor simán jól jöttek volna ki belőle. Még én is elhittem volna!

Azért választották meg ezeket a hibbantakat, mert azt mondták, jobbak lesznek. Nyilván ezt el is várják.

Most ott tartunk, hogy már csak egy dolog működik az ellenzéki megmondóembereknél: a mártírmarketing; kb innéttől kezdve. (Most gyere kérlek azzal, hogy ennek mi köze az utakhoz, asszem, ez a rész jön...)

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Forráshiány nem volt; átcsoportosításra volt lehetőség, a támogatási igény benyujtásával az állam felé. 

Aha, forráselvonás nem volt véletlenül sem? A támogatási igényt nem lebegtették hónapokig? Próbálj egy-két lépést hátra lépni.

Erre lehetett volna hivatkozni, hogy a kormany nem tartotta az igeretet az elozo ciklusban indult fejlesztesek finanszirozasara.
Igy is hivatkoznak ra, csak most epp alaptalanul, ugyanis ok kidobtak valamit, amivel lehetett volna utni a Fideszt es csinaltak helyette egy -kulso szemlelonek- elonytelenebbet. Ez fail, innettol tamadhatoak. Mivel martirmarketing in effect, ezert erre is mennek ra, nekik jo, hogy a patasorban tamad.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Nem szoktam ugyan árajánlatot adni, de láttam már annyit, hogy feltételezzem, ennek is volt egy érvényességi ideje.

Nem szoktam megrendelő lenni nagyobb építőipari beruházásoknál, de ismerek párat, ahol a projekt lezárta előtt jóval korábban elfogyott a rá szánt összeg. (Aztán a generálkivitelező csődöt jelent, az alvállallakozók kifizetettlenűl maradnak, etc. Megvan ennek is a forgatókönyve.)

A túl olcsó árajánlat is mindig gyanús. Láttam olyat is, ahol a teljes beruházás informatikai költségéből a kábelezés anyagköltsége nem jött volna ki. (el is fogyott a pénz az építkezés felénél.)

Mostanában meg elég sok beruházásról hallani, ami x milliárdról indult, aztán 2x milliárd lett a végén. (mert ugye senkit sem hagyunk az út szélén.)

Minden vezetőnek egyéni felelőssége eldönteni, elfogadja-e az adott árajánlatot, vagy sem. Ez speciel nem az a beruházás, aminél, ha félúton elfogy a pénz, akkor semmi baj, majd úgy hagyjuk. Ez speciel egy olyan szitu, ahol nem várható utólagos anyagi segítség, a nemzetérdeket sanszos, hogy felülírja a pártérdek, hogy aztán lehessen bőszen lobogtatni, kudarcot vallott az ellenség.

Mondjuk ezeket a dugókat javarészt nem a KariGerit megszavazó budapesti okozza, hanem a vidéki aki nem képes letenni a kocsit a város szélén, mi több a vidéki P+R-ben. 1 dolgot lehet jóváírni, hogy valóban kevés Budapest szélén a P+R parkoló. Én magam BP-n lakom (Déli pu. környéke) és nem állok a dugóban. Robogó, bringa, tömegközlekedés, gyaloglás stb. (Lehet bérelni villanyrobogót, rollert, biciklit _mindent is_, ha valakinek nincs saját.)

Akik bent állnak órákat és szidják a dugót, azok részei ennek a dugónak. Nyilván vannak futárok, meg áruszállítók, meg szakemberek, de a dugó egy szemmel látható részét nem ők teszik ki.

A másik, hogy a lusta irodista is ha megindulna reggel hatkor nem kellene a dugóban állnia. Aki pedig mondjuk Budaörs-Fót viszonylatban (láttam ilyen FB kommentet) kíván naponta ingázni, azért megérdemli (és tehet is róla) a sorsát.

Vidéken dolgozom (az elmúlt két hónapban 1x mentem autóval melózni) és bizton állíthatom, hogy reggel hatkor és du. 3-kor teljesen jól lehet közlekedni.

Szerkesztve: 2021. 06. 23., sze – 08:25

A cégek mehetnek Kelet-Magyarországra van ott hely, Fudan Mátészalkára, az atlétikai stadion meg Nyíregyházára pl, a libsi Budapesten akar mindenki fejleszteni :))

Kezd már kurva unalmas lenni a mélytorkos orbánfuvolázó jevgenyij, járna neki egy négy sarkán szivárványszínekkel dekorált, középen kínai komcsivörössel futtatott, trey által szignózott, 600 milliárdot fizetünk, csak legyünk mán kínai gyarmat feliratos fityisz molinó.

Még szép, hogy korlátozná! Igaz hívő gyurcsány-szektás cruisernél a szabad beszéd = gyurcsány atyájuk és dobrev anyájuk magvas bölcsességeinek szabad idézgetésével. Természetesen a hazugság igazság nála, a szolgaság szabadság, de legfőképp a tudatlanság áldás. És a sajtkészítők mellett boldogok az áldottak mint a mi cruiserünk. :-)

“Az ellenség keze betette a lábát”

Azért az nem lenne probléma, ha a saját maguknak válaszolók néha meg lennének legyintve. Ha faszságból válaszol a saját hozzászólására, majd arra is faszságból válaszol, figyelmeztetés nélkül mehetne két hét pihenőre. (Természetesen pl. azzal nincs gondom, ha valaki egy probléma feltárása közben az érthetőséget/előrehaladást szem előtt tartva szerkesztés helyett új hozzászólásokat ír. A jól strukturálás érték, akár akkor is, ha az ember a faszságot strukturálja. A faszság is lehet érték. A faszságra halmozott faszság viszont csak faszság, és ez nem faszság.:)

:)

csepeli hév fél éve nem jár mert stadion építés, nincs még egy város amiben ennyi stadion van :))

Ne hogy azt higgyétek h bringával lehet közlekedni! Az is szívás! Túrnak mindenfele.

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Eléggé nagy tetű vagy hogy ide is behozod ezt a reakciós féreg stílust. Alapvetően nem csak a Fidesz rajongók stílusa de leginkább, főleg ha politikai propaganda lapokat olvasnak. 

Budapesti vagyok és voltam egész életemben. Budapest közlekedése autóval csak giga szar volt, már a rendszerváltás előtt is, semmi más, amin csak új utak építésze segíthet amit senki se épített, polgármestertől függetlenül. Ezért gusztustalan erre a szerencsétlenre kenni mindent, főleg, hogy már második éve, pont mióta Tarlós ugyanúgy gondokat nem megoldó polgármester helyett lett ő, elvonnak évente egy orbitális összeget az adobefizetesekbol. 

Ezért is vagy egy hulladék féreg és az is aki objektivitás nélkül nyomja az igazság egyik felét óvodás szinten amire az analfabéta magyar 6 millió nagyon is vevő. 

Budapest nagyrészt és közlekedése egy szár volt és lesz is. Ezt az általános mindenkori országos politikai döntések okoztak és okozzák. Eredetileg akkor kezdett nagyon szár lenni amikor a 90es években bezártak az állami és akkor már posztmszmp vállalatok megyeszekhelyi telephelyeit és mindent Budapestre koltoztettek majd folytatták tovább. Az egész kiinduló gondja az hogy az egész ország fejéhez lett, van egy szar fővárosa és van 18 elnéptelenedő megyeszekhelye ahol mind jobb lenne élni és dolgozni is. A gond innen jön, nincs országos politika 20 éve arra, hogy is kéne egy országnak kineznie vagy működnie, de így biztosan nem.

És hogy mitt tett Orbán Viktor azért, hogy még rosszabb legyen? Sokat. Én az infoparkban dolgozok. Velem szemben van a garancsi park, 27000 embernek benne a MOL alapítványi olajtarsasag toronnyával. A túloldalon fudan és diakvaros. Az összes belső telken lakótelep vagy irodahaz építkezése zajlik teljes belsőbb deli területén. Ha megallsz a hídon 30 fölé tudod számolni a toronydaruk számát amit egy pontból látni lehet.

Budapest 20 éve megtelt. Nofudan, nodiakbaros, nogarancsi park, nomol, nő minden az egyetlen megoldás. Az egyetlen megoldás, hogy az országot végre országnak tekintse akármelyik volt KISZ titkár, mindegy, hogy Gyurbán vagy Orcsány. Budapesten bontani, a megyeszekhelyeken építeni kell. Stadion és soros 80mrd plakatkapany helyett vasút és autópálya, Budapestre komoly ingatlanadó, vidékre komoly támogatás és kedvezmény kell. 

" Velem szemben van a garancsi park, 27000 embernek benne a MOL alapítványi olajtarsasag toronnyával. A túloldalon fudan és diakvaros. "

Te milyen drogot tolsz? Esetleg spice melange, hogy a jövőt vizionálod a segítségével? 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ez szinte minden nagyvarosban problema.

- Kivancsi lennek, hogy kotelezoen heti 1 homeofficet veletlenszeru napon mennyit csokkentene a forgalmon

- Meg euro6nal szarabb szemelyautok tiltasa reggel 6-9-ig meg 15:00-19:00- ig.

- Vagy bicajos/rolleres/gyalogos jelentos adokedvezmeny (nem tudom lehetne e merni)

Adószáma jellemzően nincs az embereknek... Amire te gondolsz, az az adóazonsító jel, amiből egy n tagú családban pontosan n darab van. A másik, hogy az üzemanyag (~tankolás) már így is bőven meg van terhelve adókkal, annak a további adó jellegű terhelése/korlátozása kifejezetten kontraproduktív lenne (kivéve a szomszédos országok határmenti üzemanyagtöltő állomásaira nézve...)

Azaz napi 5000Ft. Szerinted mennyire dobná meg ez az így korlátozott övezetben elérhető boltok, szolgáltatók árait? Egy 20-30E Ft-os szerelő/iparos munka árát? Nem, az hogy "de amúgy is ott lakik" nem számít - a plusz költséggel számoló zónán kívüli versenytársak áraitól a "bentiek" sem fognak "lemaradni"...

Ez is egy jó példa arra, hogy bármilyen módosítás történik, az mindig negatívan érint embereket.

Kinek a hangját lehet hallani? Akiknek rossz. Ezek mennyien vannak százalékosan? Kb senkit nem érdekel.

Amíg a politika gyűlöletkampányt épít ezekre, addig sok jóra nem lehet számítani. És ahogy látom az igény is kicsi rá.

Azaz napi 5000Ft. Szerinted mennyire dobná meg ez az így korlátozott övezetben elérhető boltok, szolgáltatók árait?

Londonban a Congestion Charge jelenleg 15 GBP, 18 évvel ezelőtt vezették be és növelték mind a díjat, mind a területet, ahol érvényes, senki nem halt éhen ez miatt.

Több helyen emisszióhoz van kötve, az miért nem jó?

Egyébként több nagyvárosban _teljesen_ ki vannak tiltva az autók, pénzért se lehet bemenni, csak többek között eseti helyszíni munkavégzés és áruszállítás miatt lehet behajtani. És ettől paradox módon felmentek az ingatlanárak, mert kiderült, hogy sokkal jobb ott élni így.

Annyi a célfüggvényed, hogy ne ugyanannyi legyen?

lol, élmény veled beszélgetni :)

Nem, nem ez a célfüggvény, csak most nincs időm egy közlekedésmérnöki, vagy várostervezői szakot elvégezni, hogy erre a kérdésre objektív, szakmailag kikezdhetetlen megoldást tudjak adni. Ötleteim vannak, amik vagy jók, vagy nem.

Most mit mondjak erre? Jöttél azzal, hogy kössük az autó értékéhez = fizessenek többet, akiknek drágább autójuk van. Mondtam, hogy vannak helyek, ahol emisszióhoz kötött a díj. Erre mondtad, hogy nyitott kapukat döngetek, holott ebben az esetben = fizessenek kevesebbet, akiknek drágább autójuk van. Aztán meg kikéred magadnak, ha megkérdezem, hogy annyi-e a célfüggvényed, hogy ne egy díj legyen. WTF?

Jöttél azzal, hogy kössük az autó értékéhez = fizessenek többet, akiknek drágább autójuk van

Ez egy ötlet volt, aminek látok előnyeit, és hátrányait. Sőt, biztosan sok olyan előnye és hátránya van, amit nem látok, mert nem ez a szakmám. Az emisszió ugyanilyen ötlet, tudnék pro és kontra érveket mondani, de nem tudom, hogy melyik jobb, vagy hogy van-e még jobb opció.

Aztán meg kikéred magadnak, ha megkérdezem, hogy annyi-e a célfüggvényed, hogy ne egy díj legyen. WTF?

Olyan értelemben mindenképpen az én hibám, hogy leálltam vitatkozni veled egy olyan témában, ami egyikünknek sem a szakmája, pedig ezerszer megfogadtam már, hogy ilyet többet nem fogok tenni. Nem akarok nem létező dolgok részleteiről ilyen körülményes vitákat folytatni. 

Jah van meg opcio:

- a CSOK eltorlese budapesti ingatlanokra

- airbnb teljes kitiltasa

Ezek leviszik az arakat 1-2 ev alatt, igy kozepreteg tud venni lakast munkahoz kozel.

- Paros/paratlan rendszam alapu tiltas (Ez fair mindenkire vonatkozik)

- Euro6 alattiak tiltasa

- Befizetett SZJA alapjan tiltas. Igy azok mennek autoval, akik tobbet adoznak.

-CSOK eltörlése - nem fog menni, kifejezetten politikai indíttatású a szabályozás.
-airbnb - nagyon facányosan alávágna a budapesti indegenforgalomnak, bónuszként aki ezt használja, az jellemzően nem autóval közlekedik (max. taxival).
-rendszám alapú tiltás - amelyik családban két autó van, azzal mi legyen? Azoknak egy része pont előnyhöz jutna ezzel - akinek meg "must have" az autó, az vesz egy olyan rendszámút, amilyen épp nincs a családban. -> A több autót tartókat támogatod, miközben a cél az, hogy kevesebb jármű legyen a belvárosban. (Úgy a belvárosba behajtó, mint ott "honos" jármű)
-euro6 alattiak tiltása - amíg forgalomban lehetnek a járművek, a közlekedésüket explicit teljes mértékben nem tilthatod meg adott területen.
-SZJA - adózást és a forgalomcsillapítást összemosni nagyon nem jó dolog - aki 0 adót fizet, mert van egy rakás gyereke, azzal mi legyen? Vagy aki épp munka nélkül van, vagy minimál béren tengődik (pl. autós futár...), azzal mi legyen? Mi legyen a céges autókkal?

 

-CSOK eltörlése - nem fog menni, kifejezetten politikai indíttatású a szabályozás.

Egyetértek, bár érdekes gondolatkísérlet lenne, ha figyelembe veszed, hogy Pesten amúgy sem valami fényesek az eredmények. Kérdés, hogy melyik lenne a több: felháborodott pesti fidesz-szavazó, aki lemaradt a csokról, vagy a tenyerét dörzsölő nem-pesti, aki emiatt a a fideszre szavazna.

-airbnb - nagyon facányosan alávágna a budapesti indegenforgalomnak, bónuszként aki ezt használja, az jellemzően nem autóval közlekedik (max. taxival).

Az airbnb pedig egy valós probléma az ingatlanpiacon, de szerintem sem lehet izomból megoldani.

-euro6 alattiak tiltása - amíg forgalomban lehetnek a járművek, a közlekedésüket explicit teljes mértékben nem tilthatod meg adott területen.

Jelen szabályozás szerint semmiképpen, de a KRESZ update előtt bemehet egy patch a megfelelő törvénybe, ami ezt lehetővé tenné. Valszeg ez is meglátszana a választási eredményeket, szóval nem lesz ilyen.

Pl ha a rendszám alapú tiltással jelentősen lehet javítani a helyzeten, ami tegyük fel nagyon sok embernek jó, akkor el kell tekinteni attól a pár embertől, akinek ez előny, hátrány. Egyébként soha nem fog javulni semmi.

Azért mert van ahol több autó van, az nem jelenti feltétlen azt, hogy tudják cserélgetni a családtagok.

Ha Gipsz Jakabnak kell az autó, akkor vesz egy másik paritású rendszámmal rendelkező tragacsot, és máris az autók számának a növelését indítottad el. Ha elkezded a kivételkezelést, akkor annak soha nem lesz vége. Plusz jó kérdés, hogy a külföldi autókkal mit csinálsz? Vagy a teherforgalommal?

Igen, eléggé összetett a probléma, ezért sincs megoldva. De a ne tegyünk semmit, mert van egy ember, akinek nem jó...

Ezért kéne szakemberekre bízni, hogy hozzák ki belőle a legjobbat, ismerjék el a hibákat és finomítsák, ... és közbe ne írja felül a felét a politikai haszon, a másik felét a gazdasági lobbi, és az egészet az itthon igen magas korrupció.

- airbnbt azert kell eltorolni, hogy lakasarak lentebb menjenek, ahogy a CSOKot is.

- ahol 2 auto van es pont jo egyik rendszam masik meg nem, akkor az igy jart. Oruljon neki. Vagy felolem kivalthato lenne szelvedore rakhato cucc es csaladonkent kapnak 1-et.

- euro6 alatti tiltas mukodik. miert ne tilthatnak meg? Vegyen rendes autot. Ha nincs penze, ne jarjon autoval. (Termszetesen szallitasra nem vonatkozna, csak szemelyauto es nem fuvarozas eseten. Tehat bejelentett pizzafutar, stb mentesuljon ezek alol.)

- de felolem brutto fizetes alapjan is lehet es akkor megnezik mennyi autot bir el a varos. Aztan sorbarendezik fizetes alapjan es felso X engedve.

Euro6... Ugye megvan, hogy a hazai autók átlagéletkora 14-15 év és most pláne emelkedett. Ezzel ugyanúgy a pénzeseknek kedvezel, mint azok, amiket el akarsz törölni. Sokkal célszerűbb például a parkolásra indulási alapdíjat tenni, ami kísértetiesen hasonlít mondjuk egy behajtási díjra, csak ehhez meg kell állni. Simán azt lehetne mondani, hogy mindenhol az adott övezet óradíját mindenképp fizeted, és plusz minimum 30 percet számláznak, illetve kiemelt övezetben lehetne dupla az alapdíj. Rögtön másképp nézne ki a buszjegy/bérlet értéke. :)

Euro6 vonalon még azt érdemes megnézni, hogy a a karbantartott euro 2-3-4 jóval kevésbé prüszköl, mint a bazira fenntartásigényes, és ezért sokszor elhanyagolt euro5+, amit jól meghekkelnek, hogy ne kelljen benne eztazt cserélni, illetve "jobban húzzon". Aztán még a BKK buszflottát érdemes megkukkantani, mert lesz ott EURO3-4 is bőven, amiknél sok esetben láthatóan jobban füstöl, mint azt a gyárban valaha gondolták.

Az euro6-ot azert mondtam, mert annak kedvez, akinek van vasarloereje. Akinek nincs ne tartsa fel a tobbieket. Nekem aztan mindegy mennyit fogyaszt. Mert akkor csak EV-ket engednek, ha kornyezet miatt lenne a korlatozas. A kornyezetvedelmi korlatozas inkabb zoldteruletekre/belvarosba valo.

Vagyis kedvezményezzük a bontószökevényeket? Inkább ne. Az autó mérete, fogyasztása mondjuk lehetne szempont, de tartok tőle, hogy túl bonyolulttá tenné a számolást. Viszont a havidíjat semmi esetre sem tartanám jónak, mindenképpen valami használatarányost kéne kitalálni.

Vagyis kedvezményezzük a bontószökevényeket?

erre egyszerű a megoldás: alapdíj + kocsi értékének x százaléka. Ha a kocsi értéke gyakorlatilag 0 akkor az alapdíj számít, ha meg a kocsi olyan értékes akkor az alapdíj kb nem tétel :) ha az elektromosságnak bármi okból kedvezni akarnak akkor az lehet kedvezmény faktor :).

És tessék mondani, aki a szolgáltatást igénybe venné, azzal mi lesz? Menjen gyalog hozzá mondjuk a burkoló? Vagy a szobafestő? vagy a duguláselhárító gyorsszolgálat? Vagy az ottlakók vegyék tudomásul, hogy a korábbi 10-15E Ft-os "alap" munkadíjak 2-3E Ft-tal megnőnek? És a boltok, üzletek? Az oda árut szállító cégek sem fogják lenyelni...

Igazad van, addig semmit se csináljon senki, amíg az nem lesz jó mindenkinek 100%-ba.

Amikor órarendet csináltam egy iskolában, ahol 100+ tanár volt és valami miatt valaki mindig nyavajgott, akkor az egyik kolléga megjegyezte, hogy "száz embert nem lehet úgy leszopni, hogy mindenkinek jó legyen"... és ezt a mondását azóta is használom... :)

Nem lesz lakhatóbb attól, hogy a behajtás drágább lesz - lakhatóbb attól lenne, ha több zöldterület lenne, a szigorúan vett belvárosból ki lennének rakva az irodaházak(!), illetve azok  a funkciók, amik kifejezetten nagy forgalmat generálnak - illetve olyan lenne a tömegközlekedés, hogy a városon tömegközlekedve átjutni nem lenne extrém kihívás.

WTF? 1 db csavart kell kicsavarni, es utana vissza. Raadasul az uj zarakhoz szoktak meg csavart is adni (ami olyan 5-10k kozt van, tipustol, kulcsok szamatol es hasonloktol fuggoen). Persze az ablakban levo muskatli meglocsolasahoz is lehet kerteszt hivni..

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

AFAIR a londoninal kamerakkal szamoljak a belvarosban tartozkodokat, es napszaktol/hetvegetol/forgalomtol fuggoen van dugodij. Ehhez hasonlot itt is lehetne, hogy akinek nem muszaj, ne menjen oda autoval. (mondjuk ez most is onszopatas, de ugy tunik, nem elegge) Ha nem megy be oda az, akinek nem feltetlenul szukseges, a maradek mar tud haladni.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ha nem megy be oda az, akinek nem feltetlenul szukseges, a maradek mar tud haladni.

Vélhetően ezt az egy mondatot nem tudják feldolgozni azok, akik az autóval vett alapvető jognak tartják, hogy a belvároson keresztül lehessen autózni minél gyorsabban és ingyen.

#define "belváros" - mert egy szűkebben vett belvárost már most is ki lehetne jelölni - viszont amíg a dunai átkelők átbocsátóképességének jelentős hányadát a Nagykörúti és az azon belüli hidak adják, addig az átmenő forgalmat ezen kívülre szorítani kifejezetten durva lépés lenne.
nagyon-nagyon kéne a Lágymányosi hídnak még 2x2 sáv (vagy megépíteni a Galvani hidat, ami elindíthatna a Hungária és az M0 között egy új körgyűrű kialakítását), hogy legyen _értelmes_ alternatívája a belvárosi hidaknak, illetve hogy a rakpartokhoz képest érdemes legyen a Hungáriát választani É-D irányban.

A nagykörúton belüli hidak közül egyedül az Erzsébet-hídnak van számottevő átbocsátóképessége, a Szabadság- és Lánchid ebből a szempontból bakfitty. A Lágymányosi szélesítése vagy a Galváni híd (illetve az Árpád-hídtól északra építendő híd, mert erről is vannak elképzelések) pedig csak akkor tehermentesítené a belvárost (ez alatt most a Nagykörúton belüli részt értem - including Nagykörút) - ha a belvárosban jelentős forgalomkorlátozásokat vezetnek be.

Másik, hogy akárhány gyűrűt csinálsz, Budapesten a terepviszonyok miatt mindig csak félgyűrű lesz, így az észak-dél irány vagy rohadt nagy kerülő - lásd a Káposztásmegyer-Budaörs példádat -, vagy pedig kéne csinálni egy rohadt nagy autópályát a Duna helyett, ez utóbbit nem szeretném, remélem, mások se.

viszont amíg a dunai átkelők átbocsátóképességének jelentős hányadát a Nagykörúti és az azon belüli hidak adják, addig az átmenő forgalmat ezen kívülre szorítani kifejezetten durva lépés lenne

Egyáltalán nem lenne durva lépés, sőt, ezzel együtt a rakpartokat is vissza kellene parkosítani.

Még mindig az a kiinduló állapotod, hogy ki akarod szolgálni infrastruktúrával azt, hogy egy három millió lakosú területen már több mint egymillióan ingáznak 50-100 kilométert naponta, pedig a cél az, hogy ne ingázzanak ennyien ekkora távolságon, mert nem fenntartható, ezek az emberek egy olyan álmot kergettek, aminek csak az előnyeit nézték. Egyszerűen az a hosszútávú realitás, hogy ezeknek az ingázóknak nem lesz jó és szopni fognak, mert irracionális dolgot művelnek napi szinten.

Hát, én kizártnak tartom, főleg, hogy ugyanez az oldal más kontextusban ugyanarra ötszörös árat mond: https://www.numbeo.com/property-investment/in/London, egy másik kontextusában meg hétszeres árat: https://www.numbeo.com/cost-of-living/city_price_rankings?itemId=100

Ez pedig azért lényegesen befolyásolja a vásárlóértéket, főleg, hogy a 90 százalék az without rent.

Hát nemt'om, Central London az 1560K ember, kb. akkora, mint Budapest. Így éppenséggel reális lehet, hogy a négyzetméterár kb. ugyanannyi, mint Pest belvárosában.

De ja, nyilván ezek nem pontos számok, abban viszont biztos vagyok, hogy a 15 GBP kisebb tétel a londoniaknak, mint a pestieknek az 5000 HUF.

Így éppenséggel reális lehet, hogy a négyzetméterár kb. ugyanannyi, mint Pest belvárosában.

Hát, adtam két forrást, ami szerint ez nem így van. Adhatok további forrásokat is, hogy nem így van. Meg aztán legyen már realitásérzékünk.

De ja, nyilván ezek nem pontos számok, abban viszont biztos vagyok, hogy a 15 GBP kisebb tétel a londoniaknak, mint a pestieknek az 5000 HUF.

Nem is vitattam, hogy kisebb tétel, az adott link egyik pontját vitattam és azt, hogy szokás szerint nincs beleszámolva a lakhatás a vásárlóerőbe, csak önmagában az átlagfizetés és a hasonló termékek átlagárai.

Itt lakok a belvárosban, itt lakok ~13 éve, és örömmel kifizetném, ha 100 Ft-tal drágább lenne a sör a Gödörben, meg ha 20 Ft-tal drágább lenne a kenyér/tej, cserébe, ha 5k lenne a behajtási díj/nap.

Sőt, az Aldis kamion fizethet 15k-t, termékre lebontva akkor sem lesz sokkal több az extra díj, mint pár forint kilónként...

Az áruszállítást és a hozzá kapcsolódó parkolást én külön kezelném a személy forgalomtól. pl adott útszakaszokon kellene kijelölni néhány csak és kizárólag áruszállítóknak fenntartott helyet amire aztán az adott szakaszon levő boltok bérelhetnek saját időablakot. aki pedig ez után szabálytalanul akadályozza a forgalmat a "csak 15 perc amíg pakolunk" (napjában 4-5 alkalommal, de reggeli csúcsban 20-30m-enként) azt meg büntessék meg úgy, hogy többet ne legyen hozzá kedvük.. Az meg egyenesen kiborító, hogy az általános hozzáállás az áruszállítók ill. boltok részéről, hogy tök rendben van feltartani a forgalmat, mert pl 15-20m -el arrébb levő szabad hely, majd járdán történő árumozgatás aztán elképzelhetetlen..

"járdán történő árumozgatás aztán elképzelhetetlen" - Oké, tegyük fel, hogy 20 méterrel odébb áll le az árut szállító jármű. Raktér legyen ponyvás. Ponyva "kibont", hátlap lenyit, első adag áru molnárkocsira/gurulós szállítóeszközre lepakol, hátlap visszazár, ponyva visszafűz, lezár, első kört odatolja a bolthoz, átadja/bolt átveszi - jöhet a következő kör... Erősen "szuboptimális", és kifejezetten időrabló folyamat.
Anno az átkosban volt olyan, hogy adott terület(!) teherforgalom elől le volt zárva mondjuk 7:00 és 22:00 között - az üzletek az árufogadást ezen az időintervallumon kívül kellett, hogy megoldják. Megoldották. Vidéken olyan is volt, hogy a tej, a pékáru ott figyelt nyitás előtt a bolt ajtajában lerakott ládákban, aztán ahogy jött a boltos hajnalban nyitni, úgy vitte be a cuccot...

az üzletek az árufogadást ezen az időintervallumon kívül kellett, hogy megoldják. Megoldották.

ez is egy opció én próbáltam kompromisszumkészebb ötletet adni, de persze ez is működhet, feltéve, hogy reggel 7 előtt még belefér ugyanaz ami most 8 előtt okoz komoly fennakadásokat..

hátlap visszazár, ponyva visszafűz, lezár, első kört odatolja a bolthoz.

nem különösebben érdekel, oldják meg. most a saját kényelmük érdekében b.sznak ki mindenki mással és okoznak tarthatatlan állapotokat..

Egy fő viszi a kocsit és rakodik. A fenti köröket ismételgetve egy üzlet kiszolgálásának az ideje többszörösére nő, azaz a szállításra rendelkezésre álló időszakban kevesebb üzletet tud kiszolgálni egy jármű, ergo több autóra és sofőrre lesz szükség... (ja, és sofőr sem biztos, hogy lakik elegendő számban Budapesten, ergo több ingázó lesz...)
 

A fenti köröket ismételgetve egy üzlet kiszolgálásának az ideje többszörösére nő

nő(het). Persze még akár az is elképzelhető, hogy az üzletben van 2-3 ember és folyamatos a rakodás. neadj isten lerakodnak a járdára, az üzletbe meg mindneki maga hordja be a motyóját.

lényeg: mindent meg lehet oldani. jelenleg az az optimális megoldás(?), hogy minden közlekedő szopik azért, mert ha tisztességesen csinálnák (pl nem szabálytalanul állnának meg az út közepén), akkor "egy üzlet kiszolgálásának az ideje többszörösére nő".

sw: Sokkal több pénzt lehetne keresni, ha félkész szart szállítanánk le, mivel a tesztelés ill. hibajavítások(kiadás előtt) sok időt visznek el. Oh wait. Be van árazva, szart meg nem csinálunk..

"még akár az is elképzelhető, hogy az üzletben van 2-3 ember és folyamatos a rakodás. neadj isten lerakodnak a járdára, az üzletbe meg mindneki maga hordja be a motyóját" - Azaz a bolt tartson plusz embert arra, hogyha jön az áru, akkor valaki az autótól a boltig hurcolja be vagy épp ott álljon a nyitott raktérrel ácsorgó autó mellett, hogy nehogy felpakoljanak rá valamit :-) Ja, és van raklapos áru is, amit nem biztos hogy a járdán végig lehet cűgölni - hála a príma minőségű járdáknak... Ja, és az, hogy lerakodnak a járdára, és onnan hordják be az árut ugyancsak plusz embert igényel, aki vigyáz a lerakodott árura - illetve akkor meg gyalogosként ajvékolnál, hogy "elfoglaljákajárdát"...

figyelj, ha nem akarod érteni a helyzetet akkor ne tedd.

  • A) eset: felvesz a kiszállító cég +1 embert aki kíséri a kocsit, aztán leosztják a feladatokat, segít neki a parkolással stb, probléma megoldva.
  • B) eset: ha a boltban > 1 ember van akkor az ellátja neki ezt a feladatot.
  • C)
  • [..]

Bárhogy lehet kezelni a problémát. Ennek első lépése, hogy tudomásul vesszük, hogy létezik és meg kell oldani :)

Pakolás és tér használat: Nem kötelező a járdára pakolni, rakodhatnak a gépjármű mögé is közvetlenül, ha a parkoló hely úgy van kialakítva, majd innen továbbtalicskázzák ahova akarják. Na bumm tessék mondtam neked működőképes példát.

A jelen helyzet (és amit vízionálsz) az továbbra is annyi, hogy ez így "optimális", mert csak a külvilág szállítókon kívül eső részét kell szivatni így az teljesen normális és elfogadható. Szerintem meg nem :).

Plusz létszám - a behajtási díj mellett a plusz dolgozó költsége is emeli a szállítási költségeket - plusz újabb potenciális ingázó...

"rakodhatnak a gépjármű mögé is közvetlenül, ha a parkoló hely úgy van kialakítva" - onnan indultunk, hogy kevés a parkolóhely, és csak az üzlettől távolabb tud normálisan félreállni a szállítójármű - ezzel azt mondtad, hogy a szükséges parkolóhely legyen nagyobb - a emelőhátfalas kocsinál meg pláne nagyobb terület kell...

"majd innen továbbtalicskázzák ahova akarják" - Raklapos szállítmányt talicskázz az útról fel a járdára...

A megoldás az lenne, hogy a rakodási területeket az autósok tiszteletben tartanák, illetve az áruszállítási időszakot bevezetni, ott, ahol az lehetséges.

Ezzel az újabb potenciális ingázó szöveggel tetted totál hiteltelenné az egyébként is harmatos érvelésedet.

Az áruszállítással nem igazán világos, mit szerettél volna. Jelenleg a behajtási tilalomtól függeltenül is problémás a belvárosban az áruszállítás, mert szimpán nincs hely megállni. Most sok helyen egyszerűen tojnak a megállási szabályokra, és elkezdenek rakodni sárga villogóval, aztán kész. Ha ezt a gyakorlatot véded, akkor szó nélkül sunnyogj el. Ha viszont nem, akkor miről szól ez az egész subthread?

Plusz létszám - a behajtási díj mellett a plusz dolgozó költsége is emeli a szállítási költségeket - plusz újabb potenciális ingázó...

Miért szerinted a szállítócég telephelye & a(z eddigi) sofőr lakhelye szükségszerűen belvárosi? Meglepődnék rajta :). A forrás raktárak általában minimum a város szélén vannak, onnan megy úgyis befele a jármű innentől mind1, hogy agglomerációból jön-e a lakó vagy kimászik reggel a belvárosból...

"rakodhatnak a gépjármű mögé is közvetlenül, ha a parkoló hely úgy van kialakítva" - onnan indultunk, hogy kevés a parkolóhely, és csak az üzlettől távolabb tud normálisan félreállni a szállítójármű - ezzel azt mondtad, hogy a szükséges parkolóhely legyen nagyobb - a emelőhátfalas kocsinál meg pláne nagyobb terület kell...

Onnantól hogy véges kevés, de dedikált hely van rakodásra fenntartva már boxolják le az üzletek, hogy ki mikor használja. és igen ebbe beleférhet hogy a rakodótér annyival nagyobb. nem az áru foglalja el a sok helyet, hanem pl a rámpa / emelő. Hol itt az újdonság?

Raklapos szállítmányt talicskázz az útról fel a járdára...

Tekintettel arra, hogy most az út közepéről viszik fel, ha lesz nekik dedikált hely (jelöléssel) akkor nem az a legnagyobb tényező, hogy legyen egy perem amin felviszik. De meglepő módon ezt a feladatot eddig is megugrották mivel az út közepén állnak meg, a járda padkáján így is feljuttatták amit kell..

A megoldás az lenne, hogy a rakodási területeket az autósok tiszteletben tartanák, illetve az áruszállítási időszakot bevezetni, ott, ahol az lehetséges.

Tudod mi most a "rakodási terület"?

szélső sáv :). Esetenként az egyetlen.

"az autósok tiszteletben tartanák" - LOL. per pill. 99% önkényesen lefoglalt területekről beszélsz. (Legalábbis amiket bp szerte láttam.) Ezért kellene bérelhetővé tenni. Fizessenek érte, és cserébe csak ők használják.. Tudod mint normális napokon a vendéglátóhelyek a teraszt: közterülethasználati díj.

illetve az áruszállítási időszakot bevezetni

ebben egyet értünk, de megint az a fránya kényelem :)..

És lemondanál arról is, hogy a háztartásodban üzembentartóként/tulaldonosként lehessen több gépjármű? Mert a probléma kettős: az egyik a be- illetve áthajtó forgalom, a másik, ami szintén kezelhetetlen szinteket kezt elérni, a belvárosban "honos" járművek száma.

+1, jelenleg egy olyan srác van a tág ismerettségi körömben, akivel leülnék beszélgetni gyereknevelés előtt, mert kurva szimpatikus, ahogy csinálják (és egy nagyon intelligens, jófej kissrác látszik belőle kiesni). Ettől független (bár ki tudja), de ők pont autó nélkül oldják ezt meg. 

Az egyéni szempont az lenne, ha a tizedik kerületi légkondis mélygarázsból bevezetnék minden reggel a kilencedik kerületi légkondis mélygarázsba, este meg haza.

Ehelyett beljebb lakom, s minden reggel izzadok a biciklin, tusolok a melóban, mert szerintem nem bír el ennyi autót a város, és nagyon remélem, hogy nem is lesz ennyi autó hosszútávon. 

Három gyerekem van.

Anyámékhoz kocsival minimum másfél óra az út, metró+vonat kombóval másfél óra.

Apósomhoz kocsival minimum másfél óra, busz+vonat kombóval másfél óra.

Anyósomhoz kocsival olyan 2 nap, busz+repülő+busz kombóval kb. 8 óra.

A lakóhelyemet úgy választottam meg, hogy minden számomra lényeges helyet elérjek kötöttpályás közlekedéssel. A városban, ha nagyon nyűg valahova tömegközlekedéssel eljutni, hívok egy taxit.

Összességében sokkal olcsóbb, mint fenntartani egy autót.

Na, ezért nem tartok kocsit 15 éve.

Ha anyádék olyan hülyék lettek volna, hogy olyan helyre születnek és ott találják meg a boldogulásukat, ahova a máshova költözött csepp gyermekük csak több átszállással tud eljutni... Vagy inkább ha a csepp gyermekük olyan hülye lett volna, hogy olyan helyre költözik, ahonnan a szülőket csak több átszállással lehet elérni...

Mint írtam, több ilyet ismerek, az egyiknél például tudom, hogy tokaji nagyszülők vannak, tömegközlekedéssel és vonattal mennek oda, minimum 2-3 átszállással, igen. Te most úgy teszel, mintha autó nélkül nem is lehetne élni, pedig elég sokan művelik ezt az életformát.

A másik ilyen pár kicsit extrémebb, ők franciák és biciklivel mennek épp Ausztráliába (nyilván a tengereket és óceánokat hajózzák) egy most épp 5 éves gyerekkel, napi 50-60 kilométert tekernek, nálunk a kertben sátrazva szálltak meg többek között, amikor magyarországi szakaszon jártak. Egyébként otthon sincs autójuk.

Hát, te dobtál fel egy magas labdát, most meg előrántod a csúszós lejtőt és a szalmabábot?

Azért tényleg ne tegyünk úgy, mintha autó nélkül már szinte lehetetlen lenne az élet, szerencsére egyre többen élnek úgy, hogy nem érzik alapvető szükségletnek az autót és ha van is autójuk, akkor sem érzik úgy, hogy ezzel plusz előjogokat vásároltak volna és mindenki alkalmazkodjon a hobbijukhoz.

Akkor ez a probléma meg is oldotta magát, nem? :D

Így van, egy csomó probléma meg tud szűnni attól, hogy nem tünetet kezelünk, hanem a probléma alapjáig ásunk vissza és ott hatunk. Az, hogy több mint egymillióan ingáznak és majdnem a felük ezt autóval teszi, az egy urbanisztikai betegség, amit kezelni kell. Ha csak a tünetet kezeljük, azzal nem oldjuk meg a problémát, sőt, általában súlyosbodik az probléma.

Ahogy említettem elszántan tömegközlekedtünk. Aztán jöttek a gyerekek... Amikor odafagysz a csereként küldött buszon az ülésbe, mert képtelen a Volán nemhogy fűtött, de még szigetelt buszt küldeni, akkor nagyon elgondolkodsz. Ugyanezt az ország másik részéről előadta a MÁV, aki a bónusz körben az összeszart (semmi túlzás, szó szerintileg), románia felől jövő kocsival örvendeztette meg a népet. Erre jönnek még olyan mókák, hogy X vonatra szól a jegyed, amin Y helyjegyes kocsi van, majd közlik, hogy dehát a KOCSI!!! elment. Hogyne, a vasúti kocsik így piffpuff magukban jönnek mennek és egyetlen rendszerben sem látszik, hogy hány utasnak van adott _vonaton_ az IC szintre helyjegye. Ahogy az sem látszott, hogy amikor totál beállt a fehérvári vonal, akkor a fehérvárról csatlakozó vonatból mondjuk küldjenek mégegyet nagykegyesen, mert délután kettőkor elment az utolsó! aznapi vonat. Roppantmódon utáltak, amikor közöltem, hogy semmi probléma, akkor most elvi kérdésképpen visszakérem a jegyünk fehérvártól tovább eső részét. Konkrétan 150 forintot, mert adott kedvezménnyel mentünk, és mondtam szerencsétlen vasutasnak, hogy ne vegye magára, küldje feljebb, hogy gondolják már át a dolgokat.

Aztán ami kezdetben vonaton egész jól megközelíthető volt, az egy csodalátos menetrend váltás miatt távolibb lett, illetve lett helyen csodálatos Volánbusz, ahol igen érdekes elképzelések vannak. Például a közvetlen járat az igazából mindenképp átszállásos, de nem mindíg, hanem amikor olyan, ez különösen örömteli két gyerekkel. A vonatos opció mindenképp átszállós volt, de valahogy jobban volt kezelhető, valszin főleg mert nem kihámozni kell magatokat az ülésből és áthámozni a népen. Egy másik csoda most jutott eszembe. Valamilyen alkalomból, és csoda folytán, kettő busz indult és mondták, hogy aki végigmegy, az szálljon a másodikba, mert Tatabányáig!!! megy az első. Nos az első busz konkrétan Törökbálint magasságában adta fel a harcot és a miénk vette fel őket az autópálya leállósávban, ki tudja hány személyi korlátos szabályt áthágva. Egyébként az embereket sem értem, hogy Bp-ről Tatabányára, hogy a túróban jut eszükben a busz...

Szóval a fanszia bicófanatique juzereknek sok sikert, mert az egy buli út lesz, de nem a mindennapi közlekedéshez van. Arra iváncsi lennék, hogy például ezt a röpke fél évet hogyan tudják meló nélkül átvészelni. :) Nem irigykedem, csak rávilágít a lehetőségekben rejlő különbségekre.

Ahogy említettem elszántan tömegközlekedtünk. Aztán jöttek a gyerekek...

A sirámaidat olvasva egyszerűen nem értem, hogy élte túl a magyar lakosság azt az viszontagságos időszakot például 1960 környékén, amikor még csak 30 ezer autó volt magánkézben...

Szóval a fanszia bicófanatique juzereknek sok sikert, mert az egy buli út lesz, de nem a mindennapi közlekedéshez van. Arra iváncsi lennék, hogy például ezt a röpke fél évet hogyan tudják meló nélkül átvészelni. :) Nem irigykedem, csak rávilágít a lehetőségekben rejlő különbségekre.

Nem röpke fél év, hanem több év, 2018-ban indultak otthonról még tart az út, nem sietnek, néha megállnak pár hétre, akár pár hónapra is. Nem kell amúgy sok pénz ahhoz, hogy egy ilyen utat járj, gyakorlatilag volt körülöttük egy közösség minden országban, akik szó szerint egyengették az utat előttük, ahol épp jártak, a szállást és az ételt általában ingyen kapták (lásd például itt nálam a kertben sátraztak és volt persze egy kis bográcsozás meg reggeli), minden cuccuk elfért egy bicikli-utánfutón, beleértve a gyereket is. Nyilván extrém, csak kontrasztba tehető azzal, hogy egy gyerek elképzelhetetlen autó nélkül.

A 60-as években nagyságrenddel jobb volt a tömegközlekedés és sűrűsége, pláne a vasúton. Tényleg sok vonalat számoltak fel, akarom mondani szünetel a személyforgalom, illetve Bp-n remek buszjáratok tűntek el, és igen pont ezért "élték túl" eleink a tömegközlekedést, mert volt. A csövezés sem volt divat és adott esetben az idiótákra rászoltak, most nem lehet szólni sem senkinek, mert rossz esetben instant hasba is szúr.

Érdekes sirámnak beállítani azokat a mindenkit érintő problémákat (pl. elképszető állapotú és szagú emberek melegednek a villamosokon), amik finoman szólva sem teszik vonzová a tömegközlekedést. Nem arról van szó, hogy 1-1 alkalommal néha összefutsz velük és mondjuk csak adott helyeken, hanem felszállsz és ott vannak, körülöttük 3 méteres védőkör, mint egy veszélyes üzemben.

A 60-as években nagyságrenddel jobb volt a tömegközlekedés és sűrűsége, pláne a vasúton.

Lófaszt volt nagyságrendekkel jobb. Itt errefelé vasúton most 20 perc Kelenföld, alig 8 éve még 40 perc volt és korábban még több. A budapesti tömegközlekedés egy dolog miatt volt nagyságrendekkel jobb: nem volt dugó a sok autó miatt, mert nem volt sok autó. Most van sok autó, amivel egymást és mindenki mást is szopatnak és minél több autó van, annál inkább szopatják egymást és mindenki mást és eljutottunk oda, hogy szinte csak autóval lehet közlekedni, a buszos közlekedést teljesen megölte a dugó. Na, ezt a kört kell megtörni azzal, hogy ki kell tiltani a picsába az autók minimum a belvárosból. Minden más ezek után jön és elég sok minden ezzel a lépéssel automatikus megoldódik és rendeződik, van rá jó pár nemzetiközi példa.

De még itt is van kompromisszum, mert oké, hogy pont kijön, hogy a gyereket is el tudod vinni az iskolába munkába menet, de hogy miért nem lehet őket 2m-nél távolabb az iskola kapujától kirakni, horribile dictu két mellékutcával odébb, ahol sokkal nyugodtabb minden...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ez mondjuk érdekes kérdés. Anno Pécsett egy olyan lakásban laktam, ami egy U alakú egyirányú utcában volt és az U kanyarjában volt egy iskola. Minden reggel az volt a műsor, hogy zárt kocsisor állt, a kanyarban kiszállt a gyerek és egy autónyit ment előre a sor. Tízből 1-2 szülő még várt is kicsit, hogy tényleg az iskolába megy-e a gyerek. Egyszerűen nem értettem, hogy ha már áll ott ~25 autó nagyjából 120 méteren, akkor miért nem száll ki 25 gyerek, pláne miért kell még szemmel verni a gyereket, amíg az iskola felé megy.

A tömegközlekedés Budapesten nem volt jobb a 60-as években. Valóban tűntek el járatok (nem csak busz, rengeteg villamos is, helyette lett pl. metró, de a rengeteg eltűnt buszjárat érzékeltetésére közlöm, hogy annak idején külön számozták a buszokat és a villamos+troli járatokat, és amikor bevezették néhány buszvonalon a gyorsjáratot, azt úgy oldották meg, hogy egyszerűen eléírtak egy 1-est, tehát a 100-nál nagyobb számú járatok a gyorsjáratok voltak. Ez implicit annyit is jelent, hogy 100-nál kevesebb buszjárat volt. Most mennyi van?

A villamosjáratok száma is legfeljebb 69 lehetett, a 70-es már troli, és foghíjas volt a számozás. Pl. 1-es nem volt.

A sirámaidat olvasva egyszerűen nem értem, hogy élte túl a magyar lakosság azt az viszontagságos időszakot például 1960 környékén, amikor még csak 30 ezer autó volt magánkézben...

Kicsivel korábban meg angol vécé sem volt, én azért mégis örültem reggel ennek a luxusnak. :)

Elindultunk onnan, hogy hajlandó lennék-e feladni az autómat. Mondtam, hogy igen, sőt, tök örömmel fizetem ugyanazokat a díjakat (területhasználat és környezetterhelés arányosan), amit az autósokra akarnék ráverni.

Akkor jött, hogy a gyerekkel majd. Több olyan példát látok én is, meg jelentkeznek itt, hogy gyerekkel milyen boldogan lehet autó nélkül élni. 

Most ha azt mondom, hogy igen, a nagyszülőkhöz is tömegközlekedni (vagy majd tekerni!) akarok a gyerekemmel, mi jön?

Nem azt mondom, bérletem autót az elmúlt években, tavaly óta kb kétszer, meg taxiban is ültem kétszer. Sőt, a következő hétvégén is bérlünk egyet, mert a váltófutóversenyre kell a logisztikához.

De ez jelentősen más, mint amikor valaki napi szinten autóval jár pesten, magánhasználatra (és itt akkor a kiflihu futárt, meg a burkolót, aki felszerelést hord, hagyjuk ki). Ha napi célra, pesten autózol, akkor vagy horribilisen rövid távokra használsz autót, vagy horribilisen hosszúkat utazol, mert távol élsz a napi rutinodtól. Engem még csak nem is érdekel melyik, de mindkettő luxus, erős luxus (nyilván néhány kivételtől eltekintve, ha nincs lábad, vagy a gyerekednek nincs lába, akkor megértem, hogy a 3 kmre lévő iskolába is kocsival viszik). És nem azért, mert sokba kerül, hanem mert nincs annyi hely, hogy az egész pesti agglomeráció autóval járjon.

Innentől meg szerintem sokkal igazságosabb, ha ezt pénzzel szabályozzuk, mint ha az emberek bőrére bízzuk, kinek van pofája kihasználni a többit, s kinek nincs. 

LOL. Budapest a közlekedési és egyéb adottságait kihasználva munkahelyeket teremtő cégeket vonzott és vonz be (más településnek nem volt és nincs reális esélye megszerezni azokat a cégeket), aztán a budapesti arrogánsan azt mondja, a "tősgyökeres" nem budapesti luxusban él, mert ~minden cég Budapesten akar működni, nem egy kisebb városban/településen vagy mellett. De: a budapesti nem biztosít minden "tősgyökeres" nem budapestinek az autó alternatívájaként használható tömegközlekedést (és/vagy kerékpáros infrastruktúrát), ÉS a várost sem teszi lakhatás, élet szempontjából vonzóvá és megfizethetővé.

Hehe, a "tősgyökeres" nem budapesti luxusban él, mert fele pénzért nem megy el dupla olyan szar munkát végezni oda, ahová tömegközlekedéssel fele annyi idő alatt jut el, mint autóval a budapesti munkahelyére. Luxusban él, mert nem adja fel a kellemes lakását egy rothadó levegőjű budapesti lyukért. Nem, a budapesti élt és él dekadens luxusban, mert mindent Budapestre harácsolt és harácsol, de fejleszteni derogált és derogál neki, mert úgy volt és van vele, hogy élvezi a hasznot, a hátrányokkal meg majd foglalkozzon más, ő leszarja. Javaslom a budapestieknek, hogy vegyenek vissza a pofából, ragadják meg a seprűt, és budapesti nagyképű bunkóság helyett tisztességgel sepregessék el a szemetet, amit az elődeik és ők hánytak maguk köré.

:)

Elindultunk onnan, hogy [...] Akkor jött, hogy [...] Most ha azt mondom, hogy

Szerintem az lesz a megoldás, hogy az átlag autós nem 1 db útvonal miatt vesz autót, hanem amikor a napi rutin szubjektíven kényelmetlenebb lesz, mint amennyire fáj kiadni a pénzt az autóért, akkor megveszi. Senki nem azért vesz kocsit, mert párhavonta elutazik az anyósához, de ha ezeket a szempontokat összeadod, akkor már egyértelműbb (lehet) a helyzet.

Ha napi célra, pesten autózol, akkor vagy horribilisen rövid távokra használsz autót, vagy horribilisen hosszúkat utazol, mert távol élsz a napi rutinodtól.

Én nem gondolom, hogy ennyire fekete-fehér lenne. Volt, hogy 10 km-re laktam a munkahelyemtől. BKK-val 50 perc volt, kocsival 18-20. Oda-vissza az napi egy óra különbség. Akkor ez horribilisen rövid vagy hosszú táv?

hanem amikor a napi rutin szubjektíven kényelmetlenebb lesz, mint amennyire fáj kiadni a pénzt az autóért, akkor megveszi.

Én ezt értem, csak ezt kellene belátni, hogy egy ~1.5+ milliós városban (+mégegyszer ~ekkora aglomeráció) nem csak annyi a költsége az autótartásnak, hogy ki tudod-e fizetni, meg fent tudod-e tartani.

Volt, hogy 10 km-re laktam a munkahelyemtől. BKK-val 50 perc volt, kocsival 18-20. 

Tekerd le biciklivel. Vagy szar helyen laktál, esetleg szar helyen dolgoztál. Lásd fent, _Franko_ is erre akar kilyukadni: olyan budapest+aglomeráció méretű településszerkezetet nem tudsz építeni, ahol ~3 millió ember minden reggel, mindannyian, egyesével kocsiba ülnek, és elmennek a munkahelyükre.

A szűkös erőforrások (~terület) beosztására pedig még mindig nem találtunk ki jobb megoldást, minthogy pénzt kérünk érte: én örömmel fizetem a kocsma teraszán a Tompa utcában a drágább sörárat, meg a biciklimnek a parkolást ugyanott, esetleg futópálya-belépőt 1-1 parkba, amit mondjuk a lakóhelyemtől nem olyan messze alakítanak ki, aztán amelyikre nagyobb kereset van, az nyert - örömmel elfogadom a vereséget, ha kiderül, hogy az autóhasználatnak ezt a díját hajlandó mindenki megfizetni. (Vitézy kedvenc példáját lopom ide, de:) abból kiindulva, hogy a Blaha-n pl. egy mélygarázs olyan üres, hogy inkább gokart pályát nyitnak benne, azt hiszem nem kell félnem, hogy kitúrnak az autóhasználók a pénzükkel.

Csak legyen piaci verseny itt, és mondhassa azt bármelyik szereplő, hogy ő inkább kibérli azt a járdaszakaszt útszakaszt/parkolóhelyet ugyanazon az áron, amiért autók parkolhatnak ott.

szerk.: egyébként még az úthasználatra is úgy gondolom, ez full jogos. Számoljuk ki, hogy mennyibe kerül a ~12 kg-os biciklimnek fenttartani egy ~1-1.5 m széles aszfaltcsíkot, meg mennyibe a néhánytonnás autónak [1], legyen ~500 méterenként kamera, mindenkin kötelező rendszám, és akkor a nap végén számlázzák ki nekem, hogy ennyit koptattam az infrastruktúrát. Lehet, sokkal hamarabb kideülne, hogy a nagykörúti kocsmák nagyságrendekkel többet hajlandóak fizetni ~2 méternyi teraszért, mint amit az autósok ugyanazért, és egyből el lesz véve ott egy sáv.

[1]: itt lehetne olyat, hogy a Suzuki Swift, meg a Kia Picanto ugye könnyebb, mint egy IFA, vagy egy Hyundai Kona, szóval előbbiek fizetheznének kevesebbet. Ha még a környezetterhelést is beárazzuk, akkor hátha még ennek a SUV őrületnek is véget lehetne vetni, s nem is ~20 éves Swiftekkel szeretne mindenki keresztülcsapatni a városon.

szerk2.: és ha 500 méterenként kamera lenne, meg mindenkin rendszám, akkor repülhetne automatán a csekk az összes piroslámpáért, meg meg nem adott elsőbbségért, be nem tartott oldaltávért, buszsávon ~5 kereszteződést menésért, stb, ahogy a másik topicban feszegettük.

Tekerd le biciklivel.

Még olyan is volt, hogy legyalogoltam hazafelé, de biciklivel (legalábbis a KRESZ-t betartva, ha ez szempont valakinek) elég körülményes lett volna az út. Próbáltam, nem vált be.

Vagy szar helyen laktál, esetleg szar helyen dolgoztál.

Meg az is lehet, hogy egyik sem volt szar helyen, csak egymáshoz viszonyítva több átszállással, vagy túl nagy kerülővel lehetett csak eljutni A-ból B-be. De nyilván egyszerűbb azzal elintézni a dolgot, a 10 km-ről ingázók úgyis csak hobbiból járnak dolgozni. :)

Senki nem azért vesz kocsit, mert párhavonta elutazik az anyósához, de ha ezeket a szempontokat összeadod, akkor már egyértelműbb (lehet) a helyzet.

Jelentkezhetek? Én Budapesten 95 százalékban tömegközlekedéssel mentem mindenhova, autóval csak akkor, ha olyan dolgot kellett venni, ami tömegközlekedve nem volt megoldható. Jelenleg is van autóm, napi szinten nem használom, ha valahova mennem kell, akkor is vonattal megyek (kedden voltam oltásért Székesfehérváron, oda is vonattal mentem), volt olyan, hogy három hétig nem nyúltam hozzá, le is merült az akkumulátor az állásban, azóta hetente egyszer elmegyek autóval a helyi boltba oda-vissza 3 kilométer, hogy azért mozogjon kicsit az autó. Ha lenne helyi autóbérlési lehetőség és nem kellene elmennem 10-15-20 kilométerre, ha autót kellene bérelnem, akkor simán bérelnék és nem szopnék saját autóval.

Tehát ha jól értem, az autóbérlés nehézségei és az időszakos autózás szükségessége együtt jobban fájtak, mint megvenni egy autót. :)

Aha, vagy úgy mondanám, hogy jobban fájt, mint eladni a jelenlegi 16 éves autót, amíg megy és nem kell rá sokat költeni.

Viszont a téma kapcsán nem teszem be a "lábam" autóval a budapesti belvárosba és ha mégis, akkor nem sírom tele az összes fórumot azzal, hogy miért nem aszfaltozzák le a Dunát is.

Igen, ez valóban gyakori és életszerű, hogy fél napos tömegközlekedés kelljen a nagyszülők meglátogatásához, ráadásul ezt ez esetben gyakran tegyék meg az emberek. Igazad van.

Extrém példákat lehet előhúzni, mint nyuszit a kalapból, és valóban, én is találkoztam olyan helyettel, hogy a párom elutazott az édesanyja falujába, és az fél napig tartott (Budapest-Kisnamény) tömegközlekedéssel, de valahogy sosem arról volt szó, hogy ezt rendszeresen meg kellett volna tenni. Szóval hagyjuk a hülyeséget. Ha ilyen helyzet van, akkor kellhet az autó, azonban többnyire nem ez a helyzet.

Szerkesztve: 2021. 06. 23., sze – 13:10

hatekonyabban kellene dolgozni az epitocegeknek es akkor rovidebb ideig tartana minden ilyen lezaras/kenyelmetlenseg. es persze akkor talan ritkabban kellene hozzanyulni az infrakhoz. persze ehhez kepzett , normalis emberek, jo minosegu gepek kellenenek...persze ha kilopjak a penzek jelentos reszet yachtra es egyebekre a projectekbol akkor a mostani l0f@sz helyzet fog maradni mindig is...uff

> hatekonyabban kellene dolgozni az epitocegeknek es akkor rovidebb ideig tartana minden ilyen lezaras/kenyelmetlenseg

Hja, Idő szempontból nem mindegy h 20 ember dolgozik 10 napot, vagy 10 dolgozik 20 napot.  Ember*nappal ugyan ott vagyunk, csak a lezárások feleannyi ideig tartanának. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Értem én, hogy a budapestieket zavarja a nagy autóforgalom.

Minket meg az zavar az agglomerációs kisvárosunkban, hogy hétvégén a budapestről kiáramlóktól szó szerint nem lehet közlekedni városon belül, így vagy reggel elintézem, amit akarok, vagy nézek, mint hal a szatyorban és várom a dugó végét, h pl. el tudjak menni bevásárolni.

(Amit tudok, biciklivel intézek. Nekem ez sport is egyben, az egyik hobbim. Dolgozni is sokszor azzal járok, és ez nekem nem 6km "könnyű" tekerés, hanem 55-60km oda-vissza (attól függ, mennyire van kedvem kerülni), hajtós, nem korzózós-bámészkodós-szarakodós. Nem tudok mindig biciklivel menni, mivel néha ezt-azt vinnem is kell, ami nem fér el a hátizsákban, illetve a téli időjárásban már elnézést, de nem mindig esik jól annyira a tekerés, főleg az említett távon. A munkahelyemre eljutni tudom milyen BKV-val, autóval és biciklivel, van tapasztalatom. Mind közül a BKV a legszarabb (leglassabb). A HÉV egy rossz vicc, az utóbbi 20-25 év alatt szinte csak lassabb lett. Egyes helyeken pár száz méterenként van megállója, fel se tud gyorsulni, világos, hogy sok a menetidő. Én személy szerint a biciklit kedvelem leginkább a szabadságfoka/sport miatt. És a másik, hogy könnyű pofázni, h keress közelebb munkahelyet. Nekem a helyem nagyon bevált, és 16x meggondolom, mikor váltok valami másik tucatszarra. És azt is meg kell érteni, hogy nincs mindenféle munkahelyből minden településen sok, így bizony egyes esetekben utazni kell. Amúgy meg Budapest miért engedi, h ennyi nyomorult irodaházat építsenek? Kinek? Ennyire dübörög a gazdaság? Ha nem a belvárosba és annak közelébe épül minden iroda, hanem kijjebb is, akkor az ingázók oda fognak tartani, nem?)

Minket meg az zavar az agglomerációs kisvárosunkban, hogy hétvégén a budapestről kiáramlóktól szó szerint nem lehet közlekedni városon belül, így vagy reggel elintézem, amit akarok, vagy nézek, mint hal a szatyorban és várom a dugó végét, h pl. el tudjak menni bevásárolni.

Azért, mert Budapest egy élhetetlen hely, ahol sehova nem lehet menni pár szétbaszott és egyre több betonnal-térkővel burkolt közparkon és az éppen szétbaszás alatt álló Normafán kívül, ha valami zöldet akarnak látni. Ha meg több zöldet, közterületet és kevesebb forgalmat akarnak a városlakók a belvárosban, akkor meg hogy képzelik, a kurvaanyjukat. De neked alanyi jogod 60 kilométerre ingázni, mert jó a munkahely.

Ilyen ez a budapesti kapzsiság. Budapestnek nem volt elég a helyi munkaerő, kellett a 30 km-re lévő is. És kellett a 60 km-re lévő, és a még távolabbi. Jöjjön mindenhonnan a paraszt, és termelje szépen a pénzt! Jöjjenek Ukrajnából is, kapnak tolmácsot, elszállásoljuk őket, csak hajtsák a lóvét! Budapest vagyunk, zsigereljünk ki mindent!

:)

Ilyen ez a budapesti kapzsiság. Budapestnek nem volt elég a helyi munkaerő, kellett a 30 km-re lévő is. És kellett a 60 km-re lévő, és a még távolabbi.

Tudod, ez jóval komplexebb probléma annál, hogy ilyen egyszerű legyen. Például nehezen magyarázható az elméleteddel, hogy az utóbbi 10-15 évben nem lett lényegesen több munkahely, viszont kétszer annyian ingáznak már, szóval ezt a jelenséget például mivel magyarázod a hipotézisedben?

A kapzsiság jelen esetben az, hogy szétbassza a környezetét a pénzért, aztán amikor az teljesen élhetetlenre le van züllesztve, elhúzza a picsáját, de dolgozni visszajár.

Á, tehát először a budapestiek szétbaszták a várost azzal, hogy voltak munkahelyek, ahova a budapestiek jártak dolgozni, aztán amikor elkezdtek ezek a budapestiek kiköltözni az agglomerációba és onnan bejárni, amivel azzal még jobban szétbaszták a várost, ami miatt még többen kezdtek kiköltözni az agglomerációba és onnan bejárni, amivel még jobban szétbaszták a várost és a közeli agglomerációs településeket is, akkor ezek miatt azoknak a kurvaanyját, akik nem költöztek el és nem ingáznak?

Ha ennyire nem érted a kifejezéseket, beszélgess TCH-val.

Hozod azért a szintjét és vitakultúráját, valóban.

Ki kéne pakolni a cégeket a város peremére...?

Ha jelentősen megnöveljük a belvárosban közúti közlekedés költségét idő- és pénz tekintetében, akkor ez a változás automatikusan megtörténik... ha megkönnyítjük a belvárosban a közúti közlekedést, akkor semmilyen nyomás nem éri a munkahelyeket, hogy a külvárosba költözzenek.

Inkább az újakat kéne arra ösztönözni. Nehezen tudom elképzelni, hogy lebontanának egy x milliárdot érő irodaházat a város központjában, hogy ültethessenek a helyére 10-20 fát pár paddal.

És ugye nem csak Budapest létezik. Sokan azért költöznek BR-re vidékről, mert minden ott összpontosul, csak ott kapnak a tudásuknak megfelelő munkát.

Te tényleg ennyire hülye vagy? A budapestiek azzal baszták szét Budapestet, hogy zöldterületek vagy tágas, szellős, praktikus, szép környezet kialakítása helyett minden talpalatnyi helyre építettek valamit. Gyakran olyasmit, ami munkahelyet teremtett, méghozzá olyat, ahová Budapesten kívülről kellett munkaerő (az agglomerációban lakó ember nem hülye, hogy Budapestre költözzön, inkább ingázik). Épületbontások után nem egy-egy kis zöld foltot alakítottak ki, hanem odabasztak a régi épület helyére egy nagyobbat (vagy több embert befogadót ill. nagyobb forgalmat generálót). Zöldterület(-jellegű hely)eket számoltak fel, építettek be. Gondolom, a multik kegyeiért is versenyeztek más városokkal. Építkeztek, építkeztek (mert pénzt hoz), de a közlekedést és a közterületeket nem fejlesztették kellő mértékben. A budapestiek érdemben soha nem szólaltak fel, hogy élhető várost akarnak, nem egy rakás lebetonozott szart. Volt pár felhördülés egy-egy hellyel kapcsolatban, de összességében Budapestért és a budapestiekért soha senki nem emelt szót, nem tüntetett komolyan. Legalább az elmúlt húsz évben a csapból is annak kellene folynia, hogy a budapestiek összefogtak, és minden változtatás ellen tüntetnek, ami a városukat fojtogatóbbá teszi. Miért nem történt meg? Kinek kellett volna felemelni a szavát, ha nem nekik? Vagy ha azért nem emelték fel a szavukat, mert jó volt így nekik, akkor kussoljanak és tűrjenek tovább. A budapestiek tették a várost ingázási központtá, ők vonzották be az ingázó embereket (plusz ugye részben ők maguk is ingázókká váltak, mert nem bírták elviselni, amit a városukkal tettek). A jelenlegi budapestiek ne a "tősgyökeres" nem budapesti ingázókon verjék le, amit a budapestiek (és ex-budapestiek) rontottak el. Joguk van egy élhető Budapesthez, de azért egy minimális tisztességet mutassanak már, és ne másokkal akarják megfizettetni a budapestiek (és ex-budapestiek) által elkövetett hibákat.

:)

Amúgy meg Budapest miért engedi, h ennyi nyomorult irodaházat építsenek? Kinek? Ennyire dübörög a gazdaság?

  • irodaházat megépíteni illetve konkrétan: telket vásárolni, funkciót váltani, építkezni kiemelkedően nyereséges vállalkozás lehet
  • a cégnek a meglevő ingatlanaitól szabadulni (meglevőt eladni), helyette valami középszar (de új építésű) bérleménybe költözni ~ egyszeri nagy érték szivattyú lehet az eladásból származó bevételek kilapátolása. 
    • speciális eset: "székház projekt" ~ ezek általában valamilyen jellegű csőd/válság előjeleit szokták hordozni mikor szóba kerülnek :)

Ezért van az, hogy irodaházat építeni mindig menő, akkor is ha rohadtul van már belőle rengeteg és nagy mennyiség tátong belőle tök üresen. Ez lesz majd pár évtized múlva az ami most a "rozsa övezet"-el ~ ingatlanos aranybánya: lelakott, gyakorlatilag szerkezetre visszabontandó / lebontandó irodaházak funkcióváltása :).

"Budapest elesett"

Amúgy marha vicces mikor hétkoznapi dolgokra próbálnak ilyen háborús narratívát ráhúzni, mint amikor az ovisok arra játszanak, hogy ők felnőttek :D

“Any book worth banning is a book worth reading.”

https://www.wien.gv.at/umweltschutz/raum/pdf/uhi-strategieplan-englisch…

Na, az osztrák köcsögök is azon gondolkodnak, hogy tudják még élhetőbbé tenni a várost, pedig mennyivel jobb lenne, ha csak az autós közlekedésre fókuszálnának, hát ki a lófaszt érdekel az, hogy melegebb van a városban, lakjanak légkondicionált lakásban, közlekedjenek légkondicionált autóban a légkondicionált munkahelyre, a francnak ennyi oldalon részletezni a faszságokat, nem?

Bécs és Ausztria közlekedés, úthálózata nagyon más, mint Bp. illetve Magyarországé.

Igazából a mentalitás az, ami nagyon más és ez tetten érhető mindebben is, amit felsoroltál.

Bécset nem érinti az ország egyik feléből a másikba irányuló forgalom döntő többsége, de hajtogasd csak, hogy Bécsre kellene hasonlítani...

Budapestet sem érinti, mert el lehet kerülni. Viszont az ingázás - amiről szó van és amiról próbálsz terelni, ugyanúgy érintené Bécset is, de ott valahogy képesek kezelni a helyzetet anélkül, hogy leaszfaltoznák a Dunát, sőt, rendületlenül parkosítanak.

Az M0 ratyi, használhatatlan déli hídjától dél felé hol a következő valamirevaló Dunai átkelési lehetőség?

Jól értem, hogy Te most egy híd karbantartásából vonsz le évekre előremenő következtetést?

És van-e az ország keleti és nyugati feléből megfelelő kapacitású ráhordó úthálózat?

Igen, vannak autópályák, amelyek vígan elviselnék a tranzitforgalmat, ha nem lenne kicsit több mint egymillió hülyénk, akik 50-100 kilométer ingáznak naponta, közöttük pedig mintegy félmillió autós hülyénk, akik alanyi jognak tartják azt, hogy napi szinten autózhassanak 50-100 kilométert.

Itt Martonvásáron például már sosincs dugó az M7-es autópályán a baleseteket leszámítva, a tranzitot simán elvinné kettő sáv is. Ahol dugó szokott lenni, az nagyjából Érdtől van, de leginkább az M1-M7 közös szakasza, ami jóval az M0-n belül van. Elcipelheted a témát a tranzit felé, de a budapesti autós problémákat nem a tranzit okozza, hanem az irreálisan nagy arányú ingázók száma.

Mindig leragadtok 1-1 részletnél.

Ha 2x annyi munkahely van BP-en, mint amennyi lakos (dolgozó felnőtt) elfér, akkor elkerülhetetlen a sok ingázó.

Egy plusz sáv, egy plusz híd, kicsit jobb minőségű utak, gyanúsan csak azt eredményeznék, hogy többen járnának kocsival.

Ha 2x annyi munkahely van BP-en, mint amennyi lakos (dolgozó felnőtt) elfér, akkor elkerülhetetlen a sok ingázó.

Érdekes lenne, de ez nem így van, az utóbbi 10 év alatt volt egy nagy kiköltözési boom (részletezhetjük, hogy miért, de szerintem mindenki végig tudja gondolni) és a kiköltözők 71 százaléka továbbra is budapesti munkahelyre jár dolgozni. Erre jön még rá a kerületek közötti ingázás, amit amúgy el tudna viselni az infrastruktúra.

Egy plusz sáv, egy plusz híd, kicsit jobb minőségű utak, gyanúsan csak azt eredményeznék, hogy többen járnának kocsival.

Ez így van, ezért rossz irány az, hogy könnyítjük az ingázást, mert annak annyi eredménye lesz, hogy még messzebbről fognak még többen ingázni.

Igen, és akik kiköltöztek, azoknak ott áll üresen a lakása, háza? Bármikor vissza/be tudna költözni x százezer ember/család?

Teljesen egyet értek veled, hogy csökkenteni kellene az ingázók számát. Viszont a Tarlós által hátrahagyott úthálózatokat muszáj javítani, hogy egyáltalán járhatóak legyenek. Az egész országban borzasztóan rossz az utak minősége. Stadionra kell a pénzt, nem arra, ami sok embert érint.

Igen, és akik kiköltöztek, azoknak ott áll üresen a lakása, háza? Bármikor vissza/be tudna költözni x százezer ember/család?

Hát, igen, mert azt ugye akik megvették, azok befektetés céljából vették és/vagy el se adták, csak kiadták bérbe és most épp tömegével állnak üresen lakások. Jelenleg hivatalosan ~15 ezer albérlet áll üresen és 50 ezer feletti lakást és házat árulnak Budapesten. De ennél több áll üresen, részben, mert az albérletpiac jelentős része még mindig fekete vagy szürke, illetve épp kivárnak, hogy újra fellendüljön a turizmus, az AirBnB piac is csak negyedére ment össze az aktív hirdetésekkel.

Szóval hogyne lenne rá lehetőség visszaköltözni, viszont a város annyira élhetetlen, hogy még mindig vannak olyanok a baráti körben, akik ki akarnak költözni és nem találnak olyan ingatlant, amit megvennének, jól mutatja ezt az is, hogy Pest megyében összesen hirdetnek 17 ezer ingatlant.

És vonjuk le ezekből a számokból, azoknak az üres ingatlanoknak a számát, amik 10 éve is léteztek.

Vizsgáljuk párhuzamosan a munkahelyek számát is. Egyre több cég költözik BP-re.

...

Sokan a gyereket is a város másik végébe viszik, mert ott jobb az ovi, suli, edzés,...

Az átlag bolti eladó, tanár,..., akinek 10 perc séta úton belül is kéne találni melót, az is a város másik végébe jár dolgozni, mert éppen oda vették fel,... (kéne szervezni, egy munkahelyet cserélnék programot, hogy mindenki közelebb kapjon munkát :) )

Az emberek maguktól nem fognak visszaköltözni. Az államnak, városvezetésnek kell megtenni az első lépéseket, és ha megéri visszaköltözni, ha megéri a cégeket egyéb településre költöztetni, vagy eleve ott létrehozni,... akkor indul majd meg egy folyamat.

De most az a legfontosabb, hogy járassuk le közpénzből az ellenzéket (ez a topik is ilyen célból jött létre), és jelenleg erre van is tömeges igény, és sajnos az is működik sok embernél, ha sokat lát, hall valami, egy idő után elhiszi :(

Vizsgáljuk párhuzamosan a munkahelyek számát is. Egyre több cég költözik BP-re.

2006-ban a munkahelyek 19,5 százaléka volt budapesti és további 12,5 százaléka Pest megyei. 2010-ben a munkahelyek 19,4 százaléka volt budapesti és további 13,0 százaléka Pest megyei. 2020-ban a munkahelyek 19,0 százaléka volt budapesti és további 14,0 százaléka Pest megyei. Én nem látom ezeket a trendeket növekvőnek, ellentétben azzal, hogy mennyien költöztek időközben ki az agglomerációba és ahol valóban arányaiban több munkahely lett ezáltal, de még mindig tömegek ingáznak, lásd statisztika, ahol az utóbbi 10 évben kiköltözők 71 százaléka Budapesten dolgozik továbbra is.

Sokan a gyereket is a város másik végébe viszik, mert ott jobb az ovi, suli, edzés,...

Ez saját döntés, ha ez a hobbijuk, akkor szopjanak, semmi nem támasztja alá, hogy a gyereknek jobb lesz, ha a szülő a saját elszalasztott életét a gyerekén keresztül akarja megélni. Ismerősi körben pont most volt olyan, hogy a gyerek minden nap reggel hatra ment úszni, véletlenül eltörte a lábát és gipszelés közben megkönnyebbülten felsóhajtott, hogy akkor végre nem kell menni úszni, a szülők meg akkor jöttek rá, hogy végig vakfoltjuk volt arra, hogy a gyerek alapvetően nem akar versenyszerűen úszni.

Az emberek maguktól nem fognak visszaköltözni.

Nem, csak akkor, ha megnöveljük a költségét időben és pénzben az ingázásnak, ez viszont konfliktusokkal jár, főleg azok körében, akiknek a segge hozzá van nőve az autóhoz és ezzel együtt alanyi jognak gondolják, hogy a térkép tetszőleges A és B pontja között legyen ingyen gyorsforgalmi út és persze az A és B pontban parkolóhely is.

Én szeretem a tényeket, a számokat pedig még jobban, de ez így magában akkor is kevés a probléma korrekt vizsgálatához. Saját környezetemben tudok több BP-re költöző cégről. Mivel főleg IT-s cégeket ismerek, ez jelentősen torzíthatja a képet. Mondjuk olyanokról is tudok, akik BP-re vannak bejelentve, de vidéken maradtak, csak "jobban néz ki", ha BP-i a címük.

Sokan leírták a tutit, hogy ez meg az a gond, így meg úgy kellene megoldani. Ha ilyen egyszerű lenne, már megoldották volna, megoldotta volna magát a probléma.

Sokszor az emberi tényezőkkel, reakciókkal a legnehezebb számolni, és amikor éppen divat vidékre költözni, akkor divat, és sokan nem gondolják át, pontosan mivel jár. Pontosabban úgy torzítják a tényeket is (néhányan egész nevetséges szintig tolják), hogy az látszódjon belőle, amit szeretnének látni. (Ezt érdemes lenne mindenkinek megfigyelni magán, hányszor csinál ilyet.)

 

Igen, sok ember szopatja magát, pl a világ végére viszem a gyereket iskolába, edzésre, ... ahelyett, hogy inkább vele töltötte volna értelmesen azt az időt. Nekem meg olyan tapasztalatom van, amikor érdeklődtünk ovik, iskolák után, hogy sokszor az volt a válasz, hogy a legközelebbit, mert nem marad idő semmire.

Az ingázási idők jelentős csökkentésével nagyon egyetértek, de a költöztessünk be/vissza sok százezer embert BP-re így nem fog működni. Mi lesz azzal a rengeted vidéki ingatlannal? Amennyi szabad ingatlan írsz, az kevés a probléma megoldásához. Akkor fognak visszaköltözni, ha lesz több zöld terület, de a több zöld területhez tér kell, amit vagy a cégektől, vagy a lakóingatlanoktól lehet elvenni. .... Tervezetten lehet ösztönözni a visszaköltözésre, ki lehet vinni cégeket a város szélére, lehet magasabb épületeket építeni (alsó 10 szint lakás, a felső 10 szint iroda :) )... de ezeket, és ezek arányát szerintem még a hozzáértőknek se könnyű meghatározni.

De így jobban belegondolva a Duna lebetonozása lenne a legcélszerűbb, mondjuk 3 szintesre. Elférne rajta annyi sáv, ami megoldaná még az ingázás probléma nagy részét is, a legfelső szint lehetne parkoló, és még az is lehet, hogy nagyobb turista látványosság lenne mint így.